Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters, Spain Report och Deutsche Welle samt spanska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Klartecken för ny koalitionsregering

   Nu är det klart att Spanien får en koalitionsregering mellan Socialistpartiet (PSOE) och Unidas Podemos, den första i landet sedan 1939. Det sker efter en andra förtroendeomröstning i parlamentets underhus kongressen, då 167 ledamöter röstar för Pedro Sánchez som premiärminister och 165 röstar emot. 18 ledamöter från Kataloniens republikanska vänster (ERC) och det baskiska EH Bildu lägger ner sina röster). Förutom de två regeringspartierna röstar Baskiska nationalistpartiet (PNV), Más País (Mer för landet), samt flera mindre regionala partier för Sánchez som premiärminster. De partier som röstar emot är Folkpartiet (PP), Ciudadanos (Medborgare), Vox, JuntsxCat (Tillsammans för Katalonien), Folklig enhet (Cup) samt ytterligare några små partier. I samband med omröstningen riktar bland andra PP-ledaren hårda angrepp mot Sánchez som anklagar för att vara en "extremist" och "lögnare" som har "övergivit sina konstitutionella plikter". 

  • Sánchez förlorar förtroendeomröstning

   Socialistpartiets ledare Pedro Sánchez förlorar som väntat den första omröstningen i parlamentets underhus, kongressen. 166 ledamöter röstar för att han ska utses till spansk premiärminister, 165 emot och 18 lägger ned sina röster. För att vinna krävs minst 176 röster. En ny förtroendeomröstning om Sánchez hålls den 7 januari, då behöver han bara nå enkel majoritet för att vinna. 

  • Quim Torra fråntas plats i i Kataloniens regionparlament

   Den spanska valmyndigheten beslutar att frånta Quim Torra hans plats i det katalanska regionparlamentet. Det betyder att han inte heller kan sitta kvar som Kataloniens regionpresident. Beslutet kommer efter att Högre rätten i Katalonien i slutet av förra året fällde  honom för brott, då han inte följt en order från det spanska valrådet om att avlägsna separatistiska symboler från offentliga byggnader i Katalonien. Torra aviserar dagen efter att han avser att överklaga beslutet till den spanska Högsta domstolen.

  • Belgisk domstol avfärdar arresteringsorder mot Puigdemont

   En belgisk domstol den arresteringsorder som Spanien utfärdat mot den förre katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont och Kataloniens tidigare hälsominister Toni Comin. Bägge politikerna valdes i maj 2019 in i EU-parlamentet och erhåller i och med det immunitet mot åtal, enligt ett utslag i EU-domstolen. Denna kan bara hävas om Spanien begär att det ska göras och att detta godkänns av EU-parlamentet. Puigdemont var Kataloniens regionpresident från januari 2016 till oktober 2017, då han var med och organiserade en folkomröstning om katalansk självständighet, i trots mot spanska myndigheter. Efter det har Puigdemont befunnits sig i självvald exil i Belgien.

  • ERC släpper fram Sánchez i utbyte mot samtal om Katalonien

   Det katalanska vänsterpartiet ERC kommer att lägga ned sina röster i en förtroendeomröstning i det spanska parlamentets underhus, kongressen, i nästa vecka. Det kan bana väg för att socialistledaren Pedro Sánchez ska kunna väljas till Spaniens premiärminister. I utbyte ska partiet ha fått ett löfte om samtal mellan regeringen och ERC om Kataloniens framtid och det politiska läget i regionen. Dessa ska inledas 15 dagar efter regeringens tillträde.  Invånarna i Katalonien ska sedan få säga sitt om alla eventuella avtal som sluts under överläggningarna. Beskedet från ERC kommer sedan partiets nationella råd med klar majoritet röstar för uppgörelsen med PSOE (200 röster för, 3 emot). Socialistpartiet (PSOE) och Unidas Podemos har redan kommit överens om att bilda en koalitionsregering, men för att nå dit krävs även stöd från några små baskiska partier. Om inte så sker är risken stor att det blir ett nytt nyval i Spanien.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0