Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters, Spain Report och Deutsche Welle samt spanska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2019

  • Mars

  • Katalaner protesterar i Madrid

   Tusentals katalanska självständighetsivrare demonstrerar i Madrid för att protestera mot den rättegång som nu pågår mot deras ledare. Enligt organisatörerna handlar det om 120 000 deltagare, enligt polisen är de 18 000.

  • "Francos kvarlevor ska flyttas 10 juni"

   Den spanska regeringen beslutar att Francos kvarlevor ska flyttas från mausoleet El Valle de los Caidos (De stupades dal) till El Pardo-kyrkogården i Mingorrubio, norr om Madrid, den 10 juni. Francos släktingar kommer då att kunna hålla en privat ceremoni på platsen. Datumet tycks vara valt för att hindra att beslutet rivs upp i händelse av ett maktskifte efter kongressvalet den 28 april. I februari gav regeringen den forne diktatorns familj 15 dagar för att bestämma en ny begravningsplats, men att det inte kan bli aktuellt med katedralen La Almudena i Madrid. Sista ordet är dock inte sagt än, då familjen vänt sig till Högsta domstolen för att förhindra att Francos kvarlevor flyttas.

  • Ny grupp ska bekämpa cyberhot inför vårens val

   Inför vårens alla val, till den spanska kongressen, EU-parlamentet och lokal- och regionalval, tillsätter den spanska regeringen en grupp för att bekämpa cyberattacker och desinformationskampanjer. 

  • Puigdemont ställer upp i EU-valet

   Den förre katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont, som lever i exil i Belgien, kommer att ställa upp som kandidat i EU-valet den 26 maj för Tillsammans för Katalonien (Junts per Catalunya). Om han vinner en plats i Europaparlamentet måste han återvända till Spanien för att kunna tillträda, och riskerar i så fall att gripas. Även Oriol Junqueras, som står inför rätta för uppror i Madrid, tänker delta i EU-valet som sitt partis, ERC, toppkandidat (se även Februari 2019). 

  • Stora manifestationer för jämställdhet

   Sex miljoner människor deltar i den två timmar långa strejk som utlysts av fackförbunden CCOO och UGT för att protestera mot bristen på jämställdhet i Spanien. I Baskien får det regionala parlamentet ställa in sin session då de kvinnliga ledamöterna inte deltar. 350 000 människor demonstrerar för kvinnors rättigheter i Madrid, och en liknande manifestation samlar 200 000 deltagare i Barcelona. Demonstrationer hålls även i Sevilla, Bilbao och flera andra spanska städer. Jämställdhetsfrågor ser också ut att spela en viktig roll inför kongressvalet i april. Det slås bland annat fast att män i Spanien tjänar drygt 14 procent mer än kvinnor, enligt statistik från EU. Uppmärksamhet riktas också mot våldet mot kvinnor, enbart 2018  dödades 47 kvinnor av sina partners eller före detta partners. Premiärminister Pedro Sánchez säger sig vilja arbeta för ett "feministiskt Spanien". Samtidigt finns det krafter som motsätter sig denna utveckling, bland annat har det högerextrema partiet Vox.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0