Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters, Spain Report och Deutsche Welle samt spanska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2019

  • Januari

  • Moreno blir ny regeringschef i Andalusien

   Juan Manuel Moreno väljs formellt till ny regeringchef i Andalusien, där hans parti PP, ska regera i samarbete med Ciudadanos och med stöd av det högerextrema Vox. I samband med detta demonstrerar tusentals människor i protest mot den nya regeringen och dess samarbete med Vox. På regionregeringens program står sänkta skatter, kamp mot korruption och den höga arbetslösheten (nästan 23 procent av invånarna saknar arbete).

  • Nya pengar till Katalonien i Madrids budgetförslag för 2019

   Katalonien ser ut att bli vinnare i den spanska socialistregeringens budgetförslag som publiceras mer än tre månader efter den formella deadlinen. Regionen kommer att få ett anslag på över 2 miljarder euro, över 3 procent mer än 2018) plus extra pengar (200 miljoner euro) till infrastruktursatsningar.  Ett tecken på att Madrid inte kommer att få igenom sin budget i kongressen utan stöd från katalanska ledamöter från ERC och CDC (numera PDeCAT). Om de röstar nej till budgeten kommer regeringen sannolikt att falla. Samtidigt skulle de katalanska självständighetspartierna förlora på ett maktskifte i Madrid, då såväl PP som Ciudadanos och inte minst det högerextrema Vox skulle ha en betydligt tuffare linje gentemot separatisterna i Katalonien. Den spanska regeringen har också lovat mer pengar till social välfärd, högre pensioner, bostäder och olika slags investeringar. Detta ska bland annat bekostas av högre skatter för dem som tjänar mer än 140 000 euro om året, ökad beskattning för bolag som går med höga vinster (mer än 20 miljoner euro). Två nya skatter ska också införas, på digital kommunikation (den så kallade google-skatten) och på finansiella transaktioner.

  • PP och Ciudadanos bildar regering i Andalusien med stöd av Vox

   PP, som blev näst största parti i regionalvalet i Andalusien i december, kommer överens med Ciudadanos om att bilda en ny regionregering med PP:s Juan Manuel Moreno som regeringschef. De blir dock beroende av stöd från det högerextrema partiet Vox, som dock inte kommer att ingå i regeringskoalitionen. Eftersom Ciudadanos vägrar att träffa representanter för Vox, har PP tvingats sluta separata uppgörelser med bägge partierna. Avtalet med Vox handlar om att begränsa invandringen genom att undvika åtgärder som skulle locka migranter till regionen och sänkta skatter,  men inget sägs dock om de krav som Vox tidigare ställt på att ändra lagar som ger särskilt skydd för kvinnor och hbtq-personer. Vox hade tidigare presenterat en lista med 19 punkter där partiet bland annat har krävt utvisning av 52 000 papperslösa invandrare, nya lagar för att skydda tjurfäktningar och dra in allt ekonomiskt stöd till muslimska organisationer och vissa feministgrupper. Samtidigt genomför ett knappt 100-tal feministiska organisationer protester mot Vox inställning till jämlikhet mellan könen och våld mot kvinnor.  

  • Religiös ledare vägrar låta Francos kvarlevor flyttas

   Planerna på att flytta den förre diktatorn Francos kvarlevor från El Valle de los Caidos (De stupades dal) stöter nu på ett nytt problem, då katolska kyrkan vägrar myndigheterna tillträde det mausoleum där Franco begravts. Beslutet har fattats av priorn Santiago Cantera (en prior är abbotens ställföreträdare i ett benediktinkloster), som bland annat hänvisade till den oenighet i frågan som råder mellan regeringen och Francos släktingar. Regeringen svarar med att beskedet är väntat då Cantera i början av 1990-talet ställt upp i val för ett nyfascistiskt parti. Regeringsföreträdare har dock tryckt på högre upp i kyrkohierarkin, och bland annat haft överläggningar med påve Benedictus närmaste man Pietro Parolin.

  • Arbetslösheten sjunker

   Arbetslösheten i Spanien sjunker och ligger nu på knappt 15 procent. Det är en betydande minskning mot tidigare, men arbetslösheten är ändå den näst högsta inom eurozonen, bara Grekland har högre siffror. I december 2018 utlovade regeringen en extra satsning på drygt 2 miljarder euro på att bekämpa ungdomsarbetslösheten, ungefär var tredje spanjor under 25 år saknar arbete. Regeringens mål är att minska ungdomsarbetslösheten till drygt 23 procent fram till år 2021 genom att satsa på språk- och it-utbildning för personer under 30 år.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0