Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters, Spain Report och Deutsche Welle samt spanska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2020

  • April

  • Över 10 000 döda i covid-19 i Spanien

   Nu har över 10 000 människor avlidit i Spanien i covid-19, varav 1 000 under det senaste dygnet. Samtidigt står det klart att nästan 900 000 människor förlorat sina jobb under tiden som landet befunnit sig i karantän. Ungefär en halv miljon av dem hade tillfälliga anställningar.

  • Vårdfack vänder sig till domstol för att få skyddsutrustning

   Missnöjet med brist på skyddsutrustning växer bland vårdpersonal i Spanien. I tio av landets 17 regioner har fackföreningar som representerar vårdanställda inlett rättsprocesser för att domare ska beordra regionstyrena att inom 24 timmar ta fram den skyddsutrustning de enligt lag är skyldiga att förse vården med. Omkring 15 000 läkare och sjuksköterskor har hittills bekräftats vara smittade av covid-19. Det är nästan 15 procent av alla bekräftade fall i Spanien. I Madridregionen är andelen ännu högre, 21 procent.

  • Mars

  • Åtgärder vidtas för att stoppa vräkningar

   Den spanska regeringen förbjuder hyresvärdar att vräka sina hyresgäster för att de inte kan betala sina hyror på grund av den pågående coronakrisen. Det blir också förbjudet för el- och vattenbolag att stänga av el och vatten på grund av obetalda räkningar. Tidigare har regeringen infört anstånd med räntebetalningar för att försöka förhindra att människor förlorar sina hem. Socialminister Pablo Iglesias, från Unidas Podemas, säger att regeringen också ska låna ut pengar till hyresgäster som behöver hjälp för att betala sina hyror. Frågan om vräkningar är känslig i Spanien, då många spanjorer förlorade sina hem i den senaste finanskrisen. Åtgärderna vidtas samtidigt som 849 nya dödsfall till följd av covid-19 rapporterats under ett dygn. Sammanlagt har 8 149 människor hittills avlidit i virussjukdomen i Spanien. Samtidigt tycks antalet nysmittade människor vara på väg ner.

  • Tillfälligt stopp för begravningar

   Spanien förbjuder alla begravningsceremonier, både religiösa och civila, fram till den 11 april. Förbudet gäller även likvakor i hemmet. Bara tre personer får närvara vid jordfästningar. Hittills har 7 340 människor avlidit i covid-19 i Spanien.

  • Regeringen skärper restriktionerna

   Den spanska regeringen skärper nu de restriktioner som införts för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset i landet. Spanjorerna får nu bara lämna sina hem för att köpa mat eller handla mediciner. Alla som inte har arbeten som anses vara oumbärliga beordras att stanna hemma. De ska även nu få lön, men ska arbeta in den vid ett senare tillfälle (läs mer om restriktionerna i El País). Reglerna gäller inte för dem som kan arbeta hemifrån. Restriktionerna ska gälla mellan 30 mars och 9 april. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0