Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters, Spain Report och Deutsche Welle samt spanska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2020

  • September

  • 34 frias från korruptionsanklagelser

   Den förre IMF-chefen Rodrigo Rato och 33 andra som bland annat åtalats för att ha lämnat falska uppgifter till investerare 2011 frias nu av specialdomstolen, Audiencia Nacional, som behandlar brott mot staten, korruption misstänkta terrorbrott med mera. Många småsparare förlorade sina pengar efter att ha investerat i Bankia, som bildats året genom en sammanslagning av flera sparbanker, efter uppgifter om att banken gick med vinst, medan den i själva verket var på väg mot en miljardförlust. Rato var då Bankias styrelseordförande, och han har tidigare varit ekonomiminister i under det konservativa PP:s styre i slutet av 1990-talet och början av 00-talet. Han avtjänar för tillfället ett 4,5-årigt fängelsestraff för att ha använt bankens kreditkort för privata bruk (se Oktober 2014). Domstolen har tagit ett år på sig för att komma fram till den friande domen.

  • HD fastställer dom mot Kataloniens regionpresident

   Den spanska Högsta domstolen (HD) avgör att Kataloniens regeringschef Quim Torra inte längre får inneha ett offentlig under 18 månader (Juli och December 2019). Domen gäller hans vägran att följa en order från det spanska valrådet om att avlägsna separatistiska symboler från offentliga byggnader i Katalonien

  • Restriktionerna i Madrid utvidgas

   Det område som berör av de nya coronarestriktionerna som infördes i Madrid tidigare i september utökas nu till flera områden från den 28 september. Den spanska regeringen är dock inte nöjd utan uppmanar de regionala myndigheterna att sätta hela huvudstadsområdet i karantän (senare hotar man med drastiska åtgärder om inte mer görs). Samtidigt väcker beslutet om restriktionerna protester i Madrid, då hundratals demonstranter den 27 september samlas runt det regionala parlamentet för att visa sitt missnöje. Madrid-regionen är nu det område i Spanien som är hårdast drabbat av covid-19, med drygt 746 fall per 100 000 invånare.

  • Nya coronarestriktioner i Madridregionen

   Regionen Madrid inför nya restriktioner för att förhindra fortsatt spridning av det virus som orsakar covid-19. Rörelsefriheten begränsas för invånare i flera extra utsatta områden. De får bara lämna sina hemkvarter för att arbeta, gå i skolan eller ta hand om anhöriga. Högst sex personer får umgås samtidigt och alla parker ska hållas stängda. Drygt 855 000 människor bor i de berörda områdena. I de mest drabbade områdena beräknas 1 000 invånare av 100 000 vara smittade av covid-19. Nya restriktioner införs även på andra håll i Spanien, bland annat Alicante, San Sebastián de los Reyes och Cuzco. Helgen efter hålls flera demonstrationer i Madrid för att protestera mot restriktionerna och för att kräva att Isabel Díaz Ayuso, från det konservativa Folkpartiet (PP) som leder regionregeringen ska avgå. Madridregionen, som styrs av PP och det borgerliga Ciudadanos med stöd av det högerpopulistiska Vox, har tidigare kritiserats för passivitet när det gäller att hantera pandemin. 

  • Ny lag banar väg för att identifiering av offer från Francotiden

   Den spanska regeringen godkänner ett lagförslag som gör det möjligt att gräva upp och identifiera kvarlevorna efter tusentals människor från massgravar från tiden för spanska inbördeskriget 1936–1939 och under diktaturen under Franco. Det handlar omkring 100 000 offer som nu vilar i omärkta gravar runt om i Spanien. Det ska också byggas upp en databas för att kunna identifiera offren och det kommer också att bli förbjudet för statliga institutioner att glorifiera diktaturen. Ättlingar till dem som slogs med de internationella brigaderna på republikens sisa under inbördeskriget ska också kunna erbjudas spanskt medborgarskap. El Valle de los Caidos (De stupades dal), ett mausoleum cirka fem mil norr om Madrid, där Franco tidigare var begravd ska omvandlas till en plats där besökarna ska få lära sig mer om det som hände under inbördeskriget och diktaturen. Regeringen avsätter 750 000 euro för att bekosta det arbete som utförs i enlighet med lagen under 2020.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0