Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters, Spain Report och Deutsche Welle samt spanska och internationella nyhetsmedier.

Senaste händelser

 • 2019

  • Juni

  • PP tar över borgmästarposten i Madrid

   José Luis Martínez-Almeida från det konservativa Folkpartiet (PP) väljs till ny borgmästare i Madrid med stöd av det borgerliga mittenpartiet Ciudadanos och det högerpopulistiska Vox. Han ersätter därmed den förra domaren Manuela Carmena och hennes vänsterinriktade medborgarplattform. PP och Ciudadanos kommer att styra den spanska huvudstaden tillsammans, medan Vox inte kommer att tillhöra det formella styret. På programmet står bland annat en översyn av de åtgärder som tagits för att minska trafiken och därmed utsläppen i Madrid.

  • Ada Colau blir kvar som Barcelonas borgmästare

   Vänsterpolitikern Ada Colau får fortsätta som borgmästare i Barcelona, trots att hennes partiallians med knapp marginal förlorade kommunalvalet i maj. Det vanns istället av ERC vars kandidat Ernest Maragall kunde ha blivit den första självständighetsivraren på borgmästarposten. Colau kan sitta kvar efter en uppgörelse med Katalanska socialistpartiet (PSC) och med stöd av Frankrikes förre premiärminister Manuel Valls som valdes in i Barcelonas stadsfullmäktige med stöd av det borgerliga Ciudadanos och två andra ledamöter från samma gruppering (det leder till att Ciudadanos bryter med Valls). Ciudadanos överiga ledamöter lägger ner sina röster.

  • HD: åtalad ERC-ledare får inte åka till Bryssel

   Högsta domstolen säger nej till att Oriol Junqueras, från det katalanska vänsterpartiet ERC, ska få resa till Bryssel för att inta sin plats i EU-parlamentet. Rätten betonar att beslutet inte är oåterkalleligt, utan är beroende på utgången i den rättsprocess som pågår mot ERC-ledaren och flera andra katalanska politiker.

  • Rättegång mot katalanska seprataistledare på väg att avslutas

   Rättegången mot tolv katalanska separatistledare i Högsta domstolen i Madrid är på väg att avslutas (se även Februari 2019). Åklagarna vidhåller att nio av de tolv ska dömas för "uppror", då de "med hjälp av våld försökt bryta den konstitutionella ordningen för att uppnå självständighet" och har yrkat på att de ska dömas till långa fängelsestraff. I fallet med ERC-ledaren Oriol Junqueras handlar det om 25 år. Andra åtalspunkter gäller bland annat förskingring av offentliga medel och olydnad. I försvarets slutpläderingar medges att de åtalade visat olydnad, men man tillbakavisar andra åtalspunkter. Om rätten går på försvarets linje kan de förbjudas att inneha offentliga ämbeten, men de undgår i så fall fängelsestraff. Eventuella domar meddelas först till hösten.

  • PSOE och Unidas Podemos förhandlar om ministerposter

   Socialistpartiet (PSOE) och Unidas Podemos tar ännu ett steg mot ett eventuellt regeringssamarbete. Det är ännu oklart om det i så fall rör sig om en formell regeringskoalition, något som väcker starkt motstånd från delar av PSOE. Men enligt den spanska tidningen El País väntar nu förhandlingar om vem som ska få vilken ministerpost.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0