Spanien – Kultur

Spanien har en rik kultur som präglas av de olika regionernas särart. Spåren av kolonierna i Latinamerika märks också i kulturen. Många författare, konstnärer, tonsättare, filmregissörer och arkitekter har blivit världsberömda.

När morer (muslimer) och judar drevs ut ur Spanien i slutet av 1400-talet ersattes ett mångkulturellt samhälle med en enhetskultur. Samtidigt började kolonialväldet i Latinamerika byggas upp. Kulturen i de forna kolonierna har fortsatt att prägla det spanska kulturlivet.

Landets regioner har egna särpräglade kulturer, vilket spanjorerna är måna om att betona. Karaktäristisk för Katalonien är till exempel en arkitektonisk stil från slutet av 1800-talet som kallas modernismo, en katalansk variant av jugendstil eller art noveau. Dess främsta företrädare var Antoni Gaudí, känd bland annat för katederalen La Sagrada Familia (Den heliga familjen) i Barcelona.

Till landets arkitektoniska pärlor hör Alhambra, ett palats från den muslimska tiden som är beläget i Granada, och katedralen i Córdoba som uppfördes som moské. Både Córdoba och Toledo var länge kulturcentrum av europeisk betydelse, med bland annat flerspråkiga översättarmiljöer som tog sig an klassiska skrifter. Äldre grekiska verk nådde Europa på medeltiden tack vare dessa översättningar via arabiska till latin. I Segovia finns en stor akvedukt som går tillbaka till romersk tid.  De byggnadsmiljöerna finns bland många Unesco-skyddade världsarv liksom bland annat pilgimsvandringarnas mål Santiago de Compostela, gamla staden i Salamanca och de berömda Altamiragrottorna med förhistoriska målningar. 

Rafael Moneo och Ricardo Bofill är kända arkitektnamn, verksamma under 1900-talets andra halva, som har anlitats även i Sverige till uppmärksammade byggnader.

Till målarkonstens stora namn under 1500- och 1600-talen hör Diego Velázquez och El Greco. Till Spaniens mest berömda konstnärer räknas även Francisco José de Goya (1746–1828) och från modern tid surrealisten Salvador Dalí samt Joan Miró. Pablo Picasso, en av modernismens främsta företrädare, verkade mest i Frankrike. Med målningen Guernica (spansk stavning) fördömde han flygbombningen 1937 av den baskiska staden Gernika. Bombningen utfördes under inbördeskriget av tyska Luftwaffe för de spanska nationalisterna.

Litteraturen har en rad världsberömda författare, från Don Quijotes skapare Miguel de Cervantes (1547–1616) till dramatikern och lyrikern Federico García Lorca (1898–1936) samt katalanskan Mercè Rodoreda (1909–1983). Fem spanjorer har fått Nobelpriset i litteratur, bland dem Camilo José Cela (1916–2002) som fick det 1989. Till nutidens främsta författare hör Bernardo Atxaga, som skriver på baskiska, Juan Marsé, Rosa Montero, María Dueñas, Carlos Ruiz Zafón, Jaume Cabré och Javier Marías (1951–2022). På senare tid har Sara Mesa haft stora framgångar. 2021 gavs tre spanska serieböcker ut på svenska: Tant Wussi med manus av Katrin Bacher och illustrationer av Tyto AlbaBalladen från norr (första delen) av Alfonso Zapico, och Slumpens spår av Paco Roca.

Spansk film var länge liktydig med surrealisten Luis Buñuel (1900–1983), och senare den produktive och flerfaldigt prisbelönte Carlos Saura (1932–2023). I dag är regissören Pedro Almodóvar (född 1949) Spaniens mest kända filmskapare. Han slog igenom 1988 med Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott och vann 1999 en Oscar för filmen Allt om min mamma.

Musiklivet omfattar allt från klassisk gitarrmusik till regional folkmusik. Mest känd är flamencon, som antas ha uppkommit på 1700-talet bland romer i söder. Många spanska kompositörer har inspirerats av folkmusik, till exempel Isaac Albéniz, Enrique Granados och Manuel de Falla. Andrés Segovia (1893–1997) etablerade klassisk gitarr som musikgenre. Paco de Lucía (1947–2014) var världens mest kända flamencogitarrist. Till dagens flamencoartister hör bland andra Diego El Cigala, Vicente Amigo och Concha Buika. På senare år har rapparen C Tangana nått stora framgångar genom att blanda hiphop med flamenco och bossa nova.

En av världens mest framförda operor, Carmen, utspelar sig i Spanien men är komponerad av fransmannen Georges Bizet. På samma sätt har musik från Spanien fått eget liv utomlands. Joaquín Rodrigos mest kända verk, gitarrkonserten Concierto de Aranjuez, är välkänd i arabvärlden med en text som hyllar staden Beirut. Den katalanske protestsångaren Lluís Llach är mannen bakom sången L'Estaca som inte bara har blivit en sorts nationalsång för katalanska strävanden efter självständighet. Den brukas också som frihetssång på bland annat polska och belarusiska i helt andra politiska sammanhang. I Israel är sångerskan Yasmin Levy en av de artister som förvaltar ett musikaliskt arv från judar som fördrevs men behöll det spanska språket genom århundraden.

Operasångerskan Montserrat Caballé (1933–2018) blev ett namn även inom populärmusiken när hon 1992 sjöng OS-hymnen Barcelona tillsammans med den brittiske sångaren Freddie Mercury från bandet Queen. Populärmusiken har haft en frontfigur i Julio Iglesias, aktiv sedan 1970-talet, vars skivor hör till världens mest sålda. Hans son Enrique har gått i sin fars fotspår.

Synen på tjurfäktning varierar starkt mellan regionerna. På Kanarieöarna och i Katalonien är tjurfäktning förbjuden, medan den fortfarande har hög status i bland annat Andalusien. I Pamplona i Navarra hålls en av landets mest kända festivaler, San Fermín. Där sker tjurrusningar, då tjurarna släpps genom stadens gator före fäktningarna, inför stor publik.

Om våra källor

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0