Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av vår kontinents äldsta stater. De spanska erövrarna gjorde sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli ett av världens mest populära semestermål. På senare år har Spanien gått in en djup ekonomisk kris, med hög arbetslöshet som följd. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Juni

  • Kungens svåger börjar avtjäna sitt fängelsestraff

   Kungens svåger Iñaki Urdangarín anländer till Brieva-fängelser i Avila för att avtjäna sitt fängelsestraff på fem år och tio månader för skattebrott och förskingring. Urdangarín överklagade den ursprungliga domen till Högsta domstolen som veckan innan sänkte straffet från sex år och tre månader.

  • Kulturministern avgår

   Kulturminister Maxim Huerta avgår efter avslöjanden om att han genom ett skalbolag hade försökt undvika att betala skatt på över 200 000 euro mellan 2006 och 2008. 2017 beordrade en domstol författen och TV-personligheten att betala in 360 000 euro i skatt, dels den summa ansågs vara skyldig, plus räntor och böter. 

  • Spanien tar emot migrantbåt

   Premiärminister Pedro Sánchez säger att Spanien är villigt att ta emot räddningsfartyget Aquarius med 629 människor ombord för att undvika "en humanitär katastrof". Både Malta och Italien hade dessförinnan nekat fartyget att lägga till i hamnar i deras länder. Enligt organisationen SOS Méditerranée hade människorna ombord plockats upp av Aquarius från mindre båtar i sex räddningsaktioner utanfö Libyens kust. Europarådet välomnade den spanska regeringens beslut och betonar att stater är skyldiga att bistå människor i nöd på havet. Ombord på fartyget finns 123 ensamkommande barn från Eritrea, Ghana, Nigeria och Sudan. Senare lovar den spanska regeringen att alla ombord ska få gratis hälsovård och få sina asylskäl prövade. Det får tillstånd att stanna i landet i 45 dagar. Den franska regeringen har också lovat att bistå migranterna.

  • Tiotusentals basker kräver folkomröstning om självständighet

   Fler än 175 000 människor i Baskien bildar en över 20 mil lång mänsklig kedja för att kräva en folkomröstning om självständighet. Manifestationen har organiserats av gruppen Gure Esku Dago (I våra egna händer). Opinionsundersökningar tyder på att bara 15 procent av baskerna vill ha självständighet, men en majoriet av befolkningen i regionen anser att de ska ha rätt att rösta om saken.

  • Madrid häver finansiella restriktioner mot Katalonien

   Den nya PSOE-regeringen aviserar att de finansiella restriktionerna mot Katalonien ska hävas och att den katalanska regeringen nu kan göra sina utbetalningar utan klartecken från Madrid. Regeringens talesperson utbildningsminister Isabel Celaá säger att det är ett steg mot en normalisering av relationerna mellan den spanska regeringen och den i Katalonien. Premiärminister Sánchez ska också ha talat med den katalanske regionpresidenten Quim Torra på telefon.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0