Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien skapar starka politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Ökad anställningstrygghet i ny reform

   Regeringen antar en reform som syftar till att öka anställningstryggheten och minska användningen av tillfälliga kontrakt på arbetsmarknaden. Det sker sedan man slutit en överenskommelse med arbetsgivarorganisationer och fackföreningar och betyder att den striktare lagstiftning som den konservativa PP-regeringen antog 2012 rivs upp. Tillfälliga kontrakt kommer i fortsättningen bara att gälla under tre månader och kan bara användas under särskilda förhållanden. De arbetsgivare som bryter mot reglerna kan bötfällas. Reformen innebär även en återgång till kollektiva förhandlingar mellan fackföreningar och arbetsgivare. Reformen var ett av de krav som EU ställt för att bevilja Spanien krisstöd.

  • Rekordbudget godkänns

   Budgeten för 2022 får nu sitt slutliga godkännande i det spanska parlamentet. Den är med 240 miljarder euro, den största budgeten i landets historia, mycket tack vare krisstöd från EU (drygt 26 miljarder euro).

  • Spanien börjar vaccinera yngre barn

   Spanien börjar nu att vaccinera barn mellan fem och elva år mot covid-19. Det handlar om drygt 3 miljoner barn och föräldrarna måste ge sitt tillstånd för att de ska få vaccin. Ungefär tre föräldrar av fyra säger att de vill att deras barn ska vaccineras. Regionerna får själva bestämma var och när vaccineringen ska göras, en del har redan valt att göra det via skolorna, samt vilka barn som ska prioriteras.

  • November

  • Poliser protesterar mot lagförslag

   Tusentals poliser demonstrerar i Madrid för att protestera mot en föreslagen lagändring som innebär att det inte längre kommer att vara förbjudet att utan tillstånd bära polissymboler. Detta var en del av den kontroversiella så kallade munkavlelagen som antogs 2015. Lagändringen sker efter att författningsdomstolen slagit fast att detta strider mot författningen eftersom det handlar om förhandscensur. Poliserna menar att lagändringen innebär att de utsätts för fara. Med vid manifestationen är Folkpartiet PP:s ledare Pablo Casado och det högerextrema Vox ledare Santiago Abascal. 

  • Ingen ny åtalsimmunitet för Puigdemont

   EU:s tribunal (General Court) beslutar att den katalanska före detta regionpresidenten Carles Puigdemont inte ska återfå den immunitet mot åtal han haft som ledamot av EU-parlamentet. Enligt domstolen föreligger det inte någon omedelbar fara för att han ska gripas. Samma beslut fattas för två andra katalanska politiker, Toni Comin och Clara Ponsati. Domstolen motiverar beslutet med att inget kommer att hända förrän EU-domstolen kommit med preliminära besked i två ärenden.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0