Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som är en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt. Efter 1930-talets blodiga inbördeskrig följde många år av diktatur tills Spanien förvandlades till en modern demokrati. I flera regioner har självständighetssträvanden skapat politiska spänningar som också sätter samarbetsförmågan i riket på prov.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • April

    • Premiärministern tar paus

      Premiärminister Pedro Sánchez  tar time out i fyra dagar för att reflektera över om han kan stanna kvar på sin post. Anledningen är att en domstol har beslutat att granska korruptionsanklagelser mot hans fru Begoña Gómez. Anklagelserna enligt organisationen Manos limpias (Rena händer) handlar om att Gómez haft band till privata företag som fått statliga stöd eller har beviljats offentliga kontrakt. Manos limpias leds av en person som rapporteras ha koppling till den politiska extremhögern, men anklagelser mot Gómez har tidigare luftats även av den moderata högern och avfärdats av premiärministern.

    • Vänstervåg i Baskien

      I de tre baskiska provinserna hålls regionval och vänsteralliansen EH Bildu stärker sitt väljarstöd från 21 till 27 mandat i det regionala parlamentet, som har 75 platser. Bildu vinner inte valet, men når samma väljarstöd som moderata Baskiska nationalistpartiet (PNV), som hittills har varit störst. Bildu uppfattas som ideologisk arvtagare till den nedlagda ETA-gerillans stödpartier. Sedan ETA lades ned sex år tidigare har Bildu valt att tona ned det nationalistiska anslaget för att i stället lyfta fram budskap på det sociala området. Eftersom PNV samarbetar med regeringspartiet PSOE:s utlöpare i Baskien, med 12 mandat i regionparlamentet, väntas Bildu inte komma att ingå i den koalition som ska styra regionen.

    • Spanien avskaffar "gyllene visum"

      Spaniens regering tänker skrota systemet med "gyllene visum", meddelar premiärminister Pedro Sánchez. En utländsk medborgare som investerar minst en halv miljon euro på fastighetsmarknaden kan enligt reglerna få arbets- och uppehållstillstånd i tre år, men systemet anses ha bidragit till kraftigt höjda bostadspriser på semesterorter och i storstäder. "Gyllene visum" infördes 2013, då Spanien fortfarande besvärades av effekter från en internationell finanskris. Särskilt nybyggda lägenheter blev svårsålda under krisåren från 2008, en följd av av överexploatering och spekulation de föregående åren. 

    • Mars

    • Ja till omstridd amnestilag

      Kongressen (det spanska parlamentets underhus) antar en lag som kan ge katalanska separatistledare straffrihet. 178 av de 350 ledamöterna röstar ja. Ändringar i texten har gjorts sedan det blev nej i parlamentet (se 30 januari 2024). Amnestilagen måste också godkännas i senaten (överhuset). Amnestilagen ska kunna åberopas i mål där personer har anklagats för terrorism i enlighet med spansk lag. Det gäller bland andra Carles Puigdemont, tidigare regional president i Katalonien, som försökt genomdriva beslut om självständighet för Katalonien. (Den som döms för handlingar som klassas som terrorbrott enligt EU-rätten ska däremot inte kunna slippa straff med stöd av amnestilagen.) I Katalonien ska nyval hållas till de 135 platserna i det regionala parlamentet den 12 maj, eftersom partierna inte har kunnat enas om den självstyrande regionens budget. Puigdemont meddelar den 21 mars att han tänker kandidera.

    • Februari

    • PSOE försvagas i parlamentet

      Regeringspartiet PSOE stänger av en av sina parlamentsledamöter vilket leder till att socialisterna, nu med 120 av 350 platser, får svårare att säkra en majoritet för politiska beslut. Upphovet är korruptionsfallet "caso Koldo" under pandemin, då personer passade på att sko sig när offentliga sektorn skulle köpa in munskydd. José Luis Ábalos, som varit nära medarbetare till premiärminister Sánchez, är inte själv mygelmisstänkt, däremot inträffade skandalen i kommunikationsdepartementet när han var minister. Ábalos har uppmanats att lämna sin plats i parlamentet, men vägrar med motiveringen att han då skulle medge ansvar för myglet. Två alternativ kan finnas: att ingå i "grupo mixto", som bildas av ledamöter som inte tilhör någon partigrupp ( i allmänhet småpartier) eller att bli politisk vilde ("no adscrito"), vilket brukar innebära minimalt inflytande.  

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0