Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien skapar starka politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Allt fler migranter dör på väg till Kanarieöarna

   Nästan 800 migranter har omkommit under årets första åtta månader i samband med att de har försökt ta sig till Kanarieöarna med båt. Det är mer än dubbelt så många som under samma period 2020. Enbart i augusti har 379 människor försvunnit på havet. Av dem som omkommit var 177 kvinnor och 50 barn, enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM). Från januari till och med augusti 2021 har nästan 9 400 migranter nått fram till Kanarieöarna.  Migrantströmmarna över Medelhavet har minskat på senare år, på grund av att EU skärpt bevakningen där. Det har lett till att allt fler försöker ta sig till Europa via Kanarieöarna. 

  • Puigdemont grips i Italien, men släpps fri

   Den katalanska separatistpolitiker Carles Puigdemont, som sedan 2017 lever i exil i Belgien, grips på Sardinien i Italien. Detta i enlighet med en spansk arresteringsorder. Det blir nu det italienska rättsväsendets sak att avgöra om arresteringsordern fortfarande är giltig och om Puigdemont kan utlämnas till Spanien. Han är efterlyst på grund av sin roll i den katalanska folkomröstningen 2017. Gripandet sker vid en för den spanska regeringen olämplig tidpunkt, då den inlett samtal med regeringen i Barcelona om hur man ska kunna hitta en långsiktig lösning för Katalonien. Puigdemont släpps kort efter gripandet och avser att åka tillbaka till Belgien. Han lovar att återvända till domstolsförhandlingarna.

  • Byar evakueras undan vulkanutbrott

   Ett vulkanutbrott och flera jordskalv skakar La Palma, en av Kanarieöarna. Lava rinner ned mot bebyggelse från berget Cumbre Vieja, snart också genom en ny spricka i vulkanen. Under de följande dagarna evakueras flera tusen människor och flera hundra bostäder förstörs. Utveckling av giftiga gaser befaras, inte minst när lavan når havet, och området spärras av för åskådare av polis. Öns viktigaste fiskeområde riskerar att påverkas.

  • Samtalen om Katalonien återupptas

   Premiärminister Pedro Sánchez återvänder till Barcelona för nya samtal om Kataloniens politiska framtid. Han kommer bland annat ha överläggningar med den katalanska regionpresidenten Pere Aragonès. Det sker efter ett längre uppehåll i samtal som inleddes i februari 2020 på grund av coronapandemin.

  • Krisåtgärder utlovas för att motverka höga energipriser

   Stigande energipriser skapar problem för många spanska hushåll som nu betalar ungefär 35 procent mer för sin el och gas än för ett år sedan. Det har lett till en rad protester runt om i Spanien under sommarmånaderna. Regeringen vidtar nu en rad krisåtgärder för att bistå hushållen och premiärminister Pedro Sánchez säger att de inte ska behöva betala mer för el och gas än de gjorde 2018. För att nå dit sänks bland annat skatterna tillfälligt (momsen har redan sänkts), en del av kraftbolagens vinster ska betalas tillbaka till konsumenterna eller gå till nya investeringar och särskilda insatser ska göras för att hjälpa hushåll med låga inkomster. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0