Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Masstestning förbereds av personer inom viktiga branscher

   Den spanska regeringen förbereder masstester av personer som arbetar inom viktiga branscher och som inte visar några symptom på covid-19. Det handlar om såväl vårdpersonal (både på sjukhus och inom äldreomsorgen), poliser, dem som jobbar med matförsörjning och frakt. Regeringen förbereder nu infrastruktur för att de som visar sig bära smitta ska kunna isoleras. Det är ännu inte klart om det kommer att vara obligatoriskt att sitta i karantän

  • Lägre dödssiffror i Spanien

   Fortfarande avlider varje dag hundratals människor i covid-19 i Spanien, men nu har siffrorna börjat minska. Idag har 674 människor avlidit i virussjukdomen, jämfört med 809 dagen innan. Det är det lägsta dödstalet på tio dagar i landet. Samtidigt har antalet upptäckta nysmittade ökat med fem procent under samma dygn, vilket är den lägsta siffran sedan krisen inleddes. Hittills har nästan 131 000 bekräftade fall av virussjukdomen rapporterats i Spanien, varav drygt 12 500 har avlidit.

  • Över 10 000 döda i covid-19 i Spanien

   Nu har över 10 000 människor avlidit i Spanien i covid-19, varav 1 000 under det senaste dygnet. Samtidigt står det klart att nästan 900 000 människor förlorat sina jobb under tiden som landet befunnit sig i karantän. Ungefär en halv miljon av dem hade tillfälliga anställningar.

  • Vårdfack vänder sig till domstol för att få skyddsutrustning

   Missnöjet med brist på skyddsutrustning växer bland vårdpersonal i Spanien. I tio av landets 17 regioner har fackföreningar som representerar vårdanställda inlett rättsprocesser för att domare ska beordra regionstyrena att inom 24 timmar ta fram den skyddsutrustning de enligt lag är skyldiga att förse vården med. Omkring 15 000 läkare och sjuksköterskor har hittills bekräftats vara smittade av covid-19. Det är nästan 15 procent av alla bekräftade fall i Spanien. I Madridregionen är andelen ännu högre, 21 procent.

  • Mars

  • Åtgärder vidtas för att stoppa vräkningar

   Den spanska regeringen förbjuder hyresvärdar att vräka sina hyresgäster för att de inte kan betala sina hyror på grund av den pågående coronakrisen. Det blir också förbjudet för el- och vattenbolag att stänga av el och vatten på grund av obetalda räkningar. Tidigare har regeringen infört anstånd med räntebetalningar för att försöka förhindra att människor förlorar sina hem. Socialminister Pablo Iglesias, från Unidas Podemas, säger att regeringen också ska låna ut pengar till hyresgäster som behöver hjälp för att betala sina hyror. Frågan om vräkningar är känslig i Spanien, då många spanjorer förlorade sina hem i den senaste finanskrisen. Åtgärderna vidtas samtidigt som 849 nya dödsfall till följd av covid-19 rapporterats under ett dygn. Sammanlagt har 8 149 människor hittills avlidit i virussjukdomen i Spanien. Samtidigt tycks antalet nysmittade människor vara på väg ner.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0