Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Regeringen aviserar lönehöjningar och stram budget

   Regeringen har nu kommit överens med fackföreningar och arbetsgivarorganisationer om att minimilönen ska höjas med 5,5 procent, till 1 108 euro i månaden. Tidigare har regeringen höjt lönerna för offentliganställda med 2 procent. Samtidigt betonar premiärminister Pedro Sánchez att regeringen ska föra en stram ekonomisk politik och för år 2020 siktar man på ett budgetunderskott på 1,7 procent, jämfört med 2 procent 2019. Näringslivsorganisationer och en del bedömare ifrågasätter om detta är möjligt, särskilt med tanke på att konjunkturen håller på att mattas av.

  • Regeringen i blåsväder för val av ny riksåklagare

   Den spanska regeringen hamnar i konflikt med delar av domarkåren när den nominerar den tidigare justitieministern Dolores Delgado till ny riksåklagare. Regeringen får kritik för att ytterligare politisera den spanska domarkåren. Kritiken kommer både från jurister och delar av den politiska oppositionen, bland annat från det konservativa PP. Delgado godkänns dock av det juridiska råd (Consejo General del Poder Judicial,  CGPJ) som  övervakar rättsväsendet och som garanterar dess oberoende, med tolv röster för och sju emot. Delgado ska också höras av kongressens justitieutskott innan regeringen till sist fattar det avgörande beslutet.

  • Spanien utlyser klimatnödläge

   Den spanska regeringen utlyser ett klimatnödläge och lovar att Spanien från år 2050 inte ska släppa ut någon koldioxid alls. Regeringen lovar att presentera en plan på hur detta ska gå till inom tio dagar. 

  • Pensionerna höjs i takt med inflationen

   En av den nya vänsterregeringens första åtgärder blir att höja pensionerna så att de ligger på samma nivå som inflationen, vilket betyder en knapp procent 2020. Om priserna kommer att stiga ännu mer kommer en justering av pensionsnivåerna att göras år 2021, enligt premiärminister Pedro Sánchez. På senare år har spanska pensionärer gång på gång gått ut på gatorna för att protestera mot låga pensioner. 

  • Regeringskoalitionen tillträder

   Spaniens nya regering tillträder, med Pedro Sánchez från Socialistpartiet (PSOE) som premiärminister och fyra vice premiärministrar, Pablo Iglesias, från koalitionspartnern Unidas Podemos, samt Carmen Calvo, Nadia Calviño och Teresa Ribera från PSOE. Vid sidan av Iglesias får Unidas Podemos fyra ministerposter (med ansvar för arbetsmarknad, jämställdhet, högre utbildning och konsumentfrågor). Sánchez betonar i samband med tillträder vikten av att sträva efter enighet, och att hela regeringen ska röra sig åt samma håll. Frågor kring sociala rättigheter och en hållbar utveckling (Agenda 2030) ska prioriteras.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0