Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av vår kontinents äldsta stater. De spanska erövrarna gjorde sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli ett av världens mest populära semestermål. På senare år har Spanien gått in en djup ekonomisk kris, med hög arbetslöshet som följd. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Klart för nyval 28 april

   Premiärminister Pedro Sánchez utlyser nyval till den 28 april. Det sker sedan hans regering förlorat den viktiga budgetomröstningen i kongressen. Opinionsundersökningar tyder på att inget parti kommer att kunna vinna egen majoritet i kongressen. Socialistpartiet ligger på ett väljarstöd på cirka 24 procent, följt av Folkpartiet (PP) och Ciudadanos hamnar några procentenheter lägre, medan det högerextrema Vox, som inte har några platser alls idag, kring 10 procent.

  • Socialistregeringen förlorar budgetomröstning, nyval troligt

   Den spanska socialistregeringen förlorar budgetomröstningen i kongressen, då 191 av de 350 ledamöterna röstar nej till budgeten. 158 ledamöter röstar för ett godkännande, medan en ledamot lägger ner sin röst. Nederlaget beror på att de katalanska självständighetspartierna ERC och PDeCAT gör gemensam sak med PP, Ciudadanos, Kanariska koalitionen och Asturias Forum. Regeringskällor säger till tidningen El País att ett datum för nyval kommer att aviseras den 15 februari. 

  • Rättegången mot tolv separatistledare inleds

   Rättegången mot tolv katalanska separatistledare inleds i Högsta domstolen i Madrid. Den bevakas av omkring 600 journalister och sänds direkt i spansk TV. Själva rättegången väntas ta tre månader, men domarna lär dröja ytterligare ett antal månader. Åtalspunkterna handlar om "uppror, förskingring av offentliga medel och olydnad". Åklagarsidan kräver fängelsestraff på mellan sju och 25 år. Det längsta straffet, 25 år, gäller för ERC-ledaren Oriol Junqueras. Den förre regionpresidenten Carles Puigdemont som befinner sig i exil står inte inför rätta, då Spanien inte prövar  personer för så allvarliga brott i deras frånvaro.

  • Massprotester mot samtal med katalanska separatister

   Omkring 45 000 anhängare till Folkpartiet (PP) och Ciudadanos samlas i Madrid för att protestera mot Pedro Sánchez planer på att utse en medlare i samtalen mellan Madrid och separatistpartierna i Barcelona (något som de katalanska självständighetsivrarna dock sagt nej till). Även sympatisörer till det högerextrema partiet Vox deltar i manifestationen som hålls under parollen "Ett enat Spanien. Val nu!". Opinionsundersökningar tyder på att PP, Ciudadanos och Vox tillsammans skulle kunna vinna egen majoritet i kongressen om valet hölls idag.

  • Samtalen mellan Madrid och Barcelona bryter samman

   Socialistregeringen avbryter samtalen med de katalanska separatistpartierna. Bägge sidor anklagar motparten för att samtalen misslyckats. Madrid har velat få klartecken för ett ramverk för samtalen, bland annat att ett slags medlare skulle delta i överläggningarna, medan Barcelona hotar att inte godkänna den spanska statsbudgeten om inte frågan om självständighet för Katalonien diskuteras. Biträdande premiärminister Carmen Calvo slår samtidigt fast att ingen uppgörelse kommer att göras om inte de katalanska partierna godkänner budgeten den kommande veckan. Den spanska regeringen har bland annat lovat att höja anslagen till Katalonien med nästan en femtedel. Om budgeten inte godkänns tvingas premiärminister Pedro Sánchez sannolikt utlysa nyval. Han har fått ta emot en hel del kritik, främst från högerpartierna, men också från en del krafter inom det egna partiet, för att han ens överväger att samtala med de katalanska separatisterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0