Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av vår kontinents äldsta stater. De spanska erövrarna gjorde sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli ett av världens mest populära semestermål. På senare år har Spanien gått in en djup ekonomisk kris, med hög arbetslöshet som följd. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Lönlösa förhandlingar, risk för nyval igen

   Premiärminister Pedro Sánchez förlorar – för andra gången samma vecka – en omröstning i parlamentet, sedan förhandlingarna om ett regeringssamarbete mellan hans parti PSOE och vänsteralliansen Unidas Podemos brutit samman. De två blocken har tillsammans 167 av 350 mandat. Flera småpartier har gjort klart att de inte skulle ställa sig i vägen för en regering mellan dem, men varken väljare eller politiker i Spanien är vana vid koalitionsregeringar och PSOE har inte godtagit Podemos krav. Sánchez har nu två månader på sig att försöka hitta en lösning, men alternativet – ännu ett nyval, i november – ser ut att rycka närmare. En eventuell koalitionsregering skulle bli den första i Spanien efter diktaturen.

  • Sánchez: "Samtalen med Unidas Podemos har havererat"

   Samtalen mellan Socialistpartiet (PSOE) och Unidas Podemos har enligt den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez havererat. Han hävdar att det är Podemos ledaren Pablo Iglesias som beslutat att lämna överläggningarna. Unidas Podemos vill regera tillsammans med PSOE i en koalitionsregering, vilket Sánchez har sagt nej till. Han har dock ha gjort vissa eftergifter och erbjudit Unidas Podemos ett fåtal lägre positioner inom regeringen, något han säger att Iglesias sagt nej till. Unidas Podemos å sin sida anklagar Sánchez för att bedriva en mediekampanj för att låta andra parter få skulden för det politiska dödläget i Spanien. Sánchez hopp tycks nu stå till att Folkpartiet (PP), Ciudadanos och Unidas Podemos lägger ner sina röster den kommande veckan när kongressen ska rösta om han ska få fortsätta som premiärminister.

  • Rättsprocess inleds mot Kataloniens regionpresident

   Quim Torra, Kataloniens regionpresident, kommer att ställas inför rätta för olydnad på grund av hans vägran att ta ned pro-separatistiska symboler från regeringsbyggnader inför kommunal- och EU-valen i maj. Det meddelar den högre rätten i Katalonien, TSCJ, men anger inte när en sådan rättsprocess kommer att hållas. Beslutet kan överklagas. Åklagarna har bland annat begärt att han ska förbjudas att inneha något offentligt ämbete under ett år och åtta månader.

  • Låst läge i förhandlingarna mellan PSOE och Unidas Podemos

   Socialistpartiets ledare Pedro Sánchez säger att han inte kommer att göra ett nytt försök att bilda en ny regering om han förlorar de två omröstningar som ska hållas  senare i juli. Enligt spansk press har inga framsteg gjorts i förhandlingarna mellan Socialistpartiet (PSOE) och Unidas Podemos (UP). UP vill att partierna ska samarbetat i en regeringskoalition, medan PSOE vill fortsätta med en minoritetsregering. PSOE behöver även stöd från flera mindre partier för att nå de 176 mandat som krävs för att Sánchez ska få fortsätta som spansk premiärminister. Risken anses därmed stor för att spanjorerna kommer att få gå till valurnorna igen i höst.  

  • Domare återinför trafikfri zon i Madrid

   Den zon för att minska utsläppen från biltrafiken som infördes i Madrid i november 2018 avskaffas av det nya konservativa styret. Men efter bara en vecka återinförs zonen, åtminstone tillfälligt av en domare med hänvisning till att utsläppen inte bör få stiga okontrollerat, då inget nytt kontrollsystem införts. Beslutet att avskaffa zonen har också väckt protester bland Madridborna. Enligt miljögruppen Ecologists in Action har utsläppen av kväveoxid minskat med 48 procent sedan zonen infördes. Den som kör in i zonen utan tillstånd kan få böra 90 euro.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0