Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av vår kontinents äldsta stater. De spanska erövrarna gjorde sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli ett av världens mest populära semestermål. På senare år har Spanien gått in en djup ekonomisk kris, med hög arbetslöshet som följd. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Nya rättsprocesser mot katalanska separatister

   En domare  i Barcelona, Alejandra Gil, beslutar att väcka åtal mot 30 personer för att felaktigt ha använt offentliga medel och för att ha förfalskat dokument i samband med folkomröstningen i Katalonien 2017. Bland de åtalade finns flera personer som arbetade nära ledande och självständighetsivrande katalanska politiker. Gil avstår från att åtala någon för "uppror" vilket hennes företrädare, som avled hösten 2018, övervägde att göra i en del fall. Den sammanlagda borgenssumma för 17 av de åtalade sätts på nästan 6 miljoner euro, vilket är lika mycket som folkomröstningen ska ha kostat. Rätten väljer dock att inte agera mot 15 andra personer som också varit föremål för utredning.

  • Trycket på Quim Torra ökar

   Regionregeringen i Katalonien utsätts för allt större press från oppositionen i det katalanska parlamentet som i en motion, som regionstyret inte är nödgad att följa, röstar för att en misstroendeomröstning ska hållas om regionpresidenten Quim Torra inte utlyser nyval. Han kritiseras också för ineffektivitet. Motionen vinner med 62 röster för och 61 emot.  Vänsterpartiet CUP, som också kräver ett nyval, lägger ner sina röster. Sedan Torra tillträdde på posten i maj 2018 har han bara lyckats driva igenom två lagar och fem dekret i regionförsamlingen.

  • Mars

  • Förundersökning inleds mot Quim Torra

   En spansk åklagare inleder en förundersökning av den katalanske regionpresidenten Quim Torra sedan denne vägrat att ta bort självständighetssymboler från offentliga byggnader i Katalonien inför de kommande valen i Spanien. Det handlar om katalanska flaggor och gula rosetter som satts upp för att visa stöd för de katalanska politiker som står inför rätta i Madrid.

  • Katalaner protesterar i Madrid

   Tusentals katalanska självständighetsivrare demonstrerar i Madrid för att protestera mot den rättegång som nu pågår mot deras ledare. Enligt organisatörerna handlar det om 120 000 deltagare, enligt polisen är de 18 000.

  • "Francos kvarlevor ska flyttas 10 juni"

   Den spanska regeringen beslutar att Francos kvarlevor ska flyttas från mausoleet El Valle de los Caidos (De stupades dal) till El Pardo-kyrkogården i Mingorrubio, norr om Madrid, den 10 juni. Francos släktingar kommer då att kunna hålla en privat ceremoni på platsen. Datumet tycks vara valt för att hindra att beslutet rivs upp i händelse av ett maktskifte efter kongressvalet den 28 april. I februari gav regeringen den forne diktatorns familj 15 dagar för att bestämma en ny begravningsplats, men att det inte kan bli aktuellt med katedralen La Almudena i Madrid. Sista ordet är dock inte sagt än, då familjen vänt sig till Högsta domstolen för att förhindra att Francos kvarlevor flyttas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0