UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Sánchez får i uppdrag att försöka bilda regering

   Pedro Sánchez, Socialistpartiet PSOE:s ledare, har fått i uppdrag av kung Felipe VI att försöka få till stånd en ny spansk regering. Han har redan en uppgörelse klar med det vänsterinriktade Unidas Podemos, men behöver ytterligare stöd för att nå majoritet i kongressen, parlamentets underhus. Sánchez säger att han från måndag ska inleda en dialog med ledarna för de borgerliga partierna Folkpartiet (PP) och Ciudadanos, och därefter ledarna för flera regionala partier för att försöka hitta en uppgörelse. Det mesta talar dock för att det kommer att dröja flera veckor innan kongressen kommer att kunna rösta om ett förslag till ny regering.

  • Fler migranter försöker nå Kanarieöarna

   Minst 62 migranter drunkar utanför Mauretaniens kust när de via båt försöker ta sig till Kanarieöarna. Ett 80-tal människor lyckas dock simma i land sedan båten kört på en klippa i havet och börjat ta in vatten. Merparten av människorna ombord är gambier. Dagarna efter räddas över 350 migranter ute till havs av bland annat den spanska kustbevakningen. Det handlar om flera olika båtar på olika platser.  Allt fler människor försöker nu ta sig till Europa via Kanarieöarna. Sedan i augusti har det anlänt omkring 400 migranter i månaden dit. Det sker sedan marockanska myndigheter agerat för att stoppa migrantströmmen till Spanien från norra Marocko. Hittills i år tros 158 migranter ha omkommit på väg till Kanarieöarna.

  • November

  • Vox blockerar deklaration mot våld mot kvinnor

   Det högerpopulistiska Vox vägrar att skriva under en deklaration där spanska politiska församlingar från kommunal och regional nivå tar avstånd från våld mot kvinnor. Från 2004 och fram till nu har samtliga spanska partier årligen undertecknat en sådan i samband med att Spanien den 25 november högtidlighåller FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. Vox ledare motiverar beslutet med att "våld inte har något kön".  Det är bland annat regionstyrena i Madrid, Valencia, Castille och León som valt att ställa sig utanför samt kommunala församlingar i Córdoba, Seville, Granada och Jaén. Det borgerliga Ciudadanos, som på flera håll styr tillsammans med Vox, kritiserar beslutet. Sedan 2003 har över 1 000 kvinnor dödats i Spanien av sin partner eller före detta partner, varav 59 bara under 2019.

  • ERC kräver dialog om oberoende för att stödja Sánchez

   Det katalanska vänsterpartiet ERC röstar för att stödja Pedro Sánchez Socialistregering i utbyte mot samtal om självständighet. Frågan är dock hur långt  Sánchez är beredd att sträcka sig för att få till stånd en ny regering i Madrid.

  • Fängelsedomar mot PSOE-politiker i Andalusien

   19 personer, varav två tidigare högt uppsatta politiker från Socialistpartiet (PSOE) i Andalusien döms av en provinsdomstol i Sevilla för att mellan år 2000 och 2009 har gjort sig skyldiga till korruption. Nio av dem döms till fängelse i mellan sex och sju år. De har bland annat försnillat 640 miljoner euro från en arbetsmarknadsfond. Pengarna i den så kallade ERE-skandalen, har gått till bolag och individer som stod PSOE nära. Två personer frikänns av domstolen. José Antonio Griñán, som var Andalusiens regeringschef mellan 2009 och 2013 döms nu till sex års fängelse och förbjuds att inneha ett offentligt ämbete under 15 år, hans företrädare Manuel Chaves bannlyses också från politiken under nio år.  120 vittnen har hörts sedan rättegången inleddes 2011. Detta är en av de största korruptionsskandalerna i Spanien, och en starkt bidragande orsak till att PSOE förlorade makten i Andalusien efter 36 år (se December 2018). Folkpartiet (PP), som förlorade makten i Spanien 2018 sedan PSOE riktat en misstroendeförklaring mot dem efter en korruptionsskandal, manar nu Socialistpartledaren Pedro Sánchéz att visa att han menar allvar med sitt ta om hårda tag mot korruption. Likande tongångar hörs från det borgerliga Ciudadanos. Flera vänsterpolitiker uppmanar PSOE att betala tillbaka de pengar som försvunnit. Till skillnad från den så kallade Gürtel-affären som drabbade PP (se Maj 2018) har inga pengar gått till PSOE:s partikassa och det har inte heller förekommit någon penningtvätt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0