Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av vår kontinents äldsta stater. De spanska erövrarna gjorde sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli ett av världens mest populära semestermål. På senare år har Spanien gått in en djup ekonomisk kris, med hög arbetslöshet som följd. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • 200 migranter tar sig in i Melilla

   En människa avlider ocn flera skadas när omkring 300 migranter tar sig över stängslen till den spanska enklaven Melilla i Nordafrika. 200 migranter lyckas ta sig in på spansk territorium. Den spanska regeringen har lovat att ta bort taggtråden högst upp på de sex meter stängslen men har ännu inte gjort det. Den avlidne mannen tros ha fått en hjärtattack under sitt försök att komma över stängslet. Hittills under 2018 har nästan 49 000 migranter och asylsökande tagit sig till Spanien, de flesta av dem har dock kommit sjövägen.

  • Storbritannien och Spanien överens om Gibraltars roll efter brexit

   Premiärminister Theresa May och hennes spanske kollega Pedro Sánchez säger sig vara överens om att de kommer att kunna lösa alla eventuella problem mellan dem om Gibraltars ställning efter brexit. Ett särskilt protokoll som ska läggas till i utträdelseavtalet ska redan vara klart, och inte utgöra något problem i de fortsatta brexitförhandlingarna. De två länderna håller också på att sluta flera bilaterala avtal som rör Gibraltar när det gäller skatter, miljösamarbete, cigarettsmuggling och rättigheter för dem som arbetar i det brittiska territoriet, men de ingår inte i brexituppgörelsen. En del tvistefrågor finns dock kvar, bland annat kring flygplatsen i territoriet, som den spanska regeringen vill att Spanien och Gibraltar ska driva gemensamt, vilket Gibraltar inte vill. Den spanska regeringen ska ha givit garantier att man inte tänker ta tillfället i akt för att driva frågan om Spaniens krav på Gibraltar, eller för att försvåra livet för dem som bor i och omkring territoriet.

  • Socialistregeringen sluter budgetavtal med Podemos

   Socialistregeringen och Podemos sluter ett avtal om innehållet i en ny budget, bland annat flera sociala satsningar, framför allt en höjning av minimilönen på 22 procent till 900 euro i månaden, samt nya satsningar på utbildning och forskning och bostäder. I förslaget ingår också en höjning av ersättning till arbetslösa. Men för att budgeten ska kunna godkännas i kongressen krävs även godkännande från flera mindre regionala partier, bland annat de katalanska separatistpartierna. Bryssel lär också ha invändningar mot att den spanska regeringen tänker spendera mer pengar.

  • Sprickan inom katalanska regionstyret växer

   Sprickan inom den katalanska regionregeringen vidgas, då Tillsammans för Katalonien och ERC har olika strategier i frågan hur man ska hantera de sex regionparlamentariker som i domstol stängts av från det parlamentariska arbetet. Dessa befinner sig i fängsligt förvar eller har gått i exil. ERC har utsett ersättare för sina två ledamöter, medan Tillsammans för Katalonien har avvisat domstolens beslut och framhärdar att deras ledamöter, bland andra Carles Puigdemont, ska kunna fortsätta att delta i regionparlamentets arbete. ERC gör nu gemensam sak med oppositionen och röstar för att frånta de fyra Tillsammans för Katalonien-ledamöterna deras rösträtt. Det betyder också att självständighetspartierna befinner sig i minoritet i kammaren.

  • Regionalval i Andalusien i december

   Andalusiens regeringschef Susana Díaz, från Socialistpartiet (PSOE), utlyser regionval till den 2 december, tre månader tidigare än planerat. Hon anses att ta tillfället i akt, då socialistregeringen i Madrid har goda opinionssiffror. Går det bra för PSOE i Andalusien är det troligt att även den spanske premiärministern Sánchez kommer att tidigarelägga kongressvalet. I opionionsundersökningar stöder 34 procent av väljarna PSOE i Andalusien, med Ciudadanos på andra plats, och PP som nummer tre med 20 procent. Men en korruptionsskandal i Andalusien, där Socialistpartiet spelat en stor roll.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0