Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien skapar starka politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Stor nedgång för turismen i Spanien

   Antalet utländska turister som besöker Spanien har minskat kraftigt,  76 procent, under årets tio första månader, jämfört med samma period året innan, enligt statistikorganet Ine. Under perioden spenderade turisterna nästan 19 miljarder euro, jämfört med nästan 82 miljarder euro 2019.

  • November

  • Preliminär uppgörelse om budgeten på gång

   Den spanska regeringen ser ut att ha säkrat stöd för sin budget för 2021 i parlamentet, kongressen. Det är samma tre regionala partier som möjliggjorde att Socialistpartiledaren Pedro Sánchez kunde sitta kvar som regeringschef, det vill säga Baskiska nationalistpartiet (PNV), Bildu, Kataloniens republikanska vänster (ERC) (se även Januari 2020). Det borgerliga Ciudadanos, som tidigare sagt sig vilja stödja budgeten, har dock backat ur på grund av att ERC och Bildu finns med bland stödpartierna. Källor inom ERC säger samtidigt att partiet för sina egna förhandlingar med den spanska regeringen om att Katalonien ska återfå ekonomiska befogenheter som stoppades av den dåvarande konservativa regeringen 2015.

  • Spanien hoppas inleda covid-vaccinationer i januari

   Den spanska regeringen presenterar sin plan över hur vaccinationen mot covid-19 ska genomföras, och säger att nästan hela befolkningen ska kunna vaccineras under första halvan av 2021. Vaccinationerna ska göras på 13 000 olika platser i landet. Förhoppningen är att de ska kunna komma igång redan i januari. Vårdpersonal, äldre invånare, framför allt dem som finns på äldreboenden och personer som tillhör högriskgrupper ska få vaccinet först. I övrigt tillsätts en expertgrupp för att besluta om vilka andra grupper som ska prioriteras därefter. Det kommer att vara frivilligt att vaccinera sig. Spanien har fram till idag haft 1,5 miljon bekräftade fall av covid-19 och fler än 42 000 människor har avlidit i virussjukdomen. Läget i Spanien ser nu ut att förbättras, efter en omfattande andra våg under hösten. I Katalonien ser det ut som att barer och restauranger ska få öppnas på nytt efter att ha stängts ned den 16 oktober.

  • Nödläger för migranter byggs på Kanarieöarna

   Spaniens ska bygga nödläger för att husera 7 000 av de migranter som nu tagit sig till Kanarieöarna. Samtidigt förstärks kustbevakningens räddningsaktioner för att rädda migranter som hamnar i nödsituationer till havs. För att uppfylla planen krävs omkring 84 miljoner euro, pengar som ska komma från EU. Hittills i år har 18 000 migranter tagit sig till Kanarieöarna i rangliga båtar. Över 400 migranter har omkommit när de varit på väg till Kanarieöarna, enligt Internationella organisationen för migration (IOM) och ännu fler har räddats ute tills havs.

  • Författningsdomstolen godkänner kontroversiell lagtiftning

   Författningsdomstolen godkänner större delen av den lagstiftning som brukar kallas för munkavlelagen. Nio domare röstar för, två emot. Lagen gör det bland annat möjligt för spanska myndigheter att omedelbart avvisa migranter som illegalt tagit sig in i de spanska exklaverna Ceuta and Melilla i Nordafrika. Denna del av lagen, som bara gäller för Ceuta och Melilla, har kritiserats av rättighetsgrupper som menar att detta berövar migranterna möjligheten att söka politisk asyl. Författningsdomstolen säger sig utgå från ett utslag i Europadomstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) från februari i år som slog fast att det inte stred mot lagen när Spanien 2014 avvisade två migranter som tillsammans med ett 70-tal andra tagit sig över stängslen in i Melilla. Det skedde sedan Spanien överklagat ett tidigare domstolsutslag till migranternas fördel. Antalet migranter som försöker ta sig in i Spanien via exklaverna har halverats under 2020 jämfört med året innan. Istället säker sig allt fler migranter till Kanarieöarna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0