Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien skapar starka politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Spanien kan få samtyckeslag

   Den spanska regeringen förbereder ny lagstiftning där samtycke krävs vid sexuella relationer. Det är en förändring av våldtäktslagstiftningen som organisationer som företräder våldtäktsoffer har krävt.  Krav på en lagändring tilltog efter en uppmärksammad gruppvåldtäkt 2016.

  • Juni

  • Sánchez säger nej till folkomröstning i Katalonien

   Premiärminister Pedro Sánchez säger i parlamentet att den spanska regeringen aldrig kommer att gå med på att Katalonien ska få hålla en folkomröstning om självständighet. Han betonar att en sådan bara kan vara möjlig om tre femtedelar av ledamöterna i parlamentets underhus, kongressen, går med på det, och att ett sådant beslut godkänns i en folkomröstning. Uttalandet sker dagen efter att Sánchez hållit ett första möte med Kataloniens regeringschef  Pere Aragonès.

  • Lagförslag ska underlätta för transpersoner

   Den spanska regeringen enas om ett lagförslag som gör det ska bli möjligt för transpersoner i Spanien att lättare ändra sin status på officiella dokument. De ska bara behöva visa upp ett enkelt intyg. Om lagen antas kommer den att gälla för personer över 16 år. Som det är nu måste de först visa upp ett medicinskt utlåtande eller visa att de har påbörjat en hormonbehandling. Frågan rapporteras tidigare ha skapat spänningar inom koalitionsregeringen, där Unidas Podemos ska ha drivit på för att få till en förändring.

  • Klartecken för samtal mellan Madrid och Barcelona i september

   Premiärminister Pedro Sánchez träffar för första gången Kataloniens regionpresident Pere Aragonès i Madrid. Där kommer de överens om att inleda samtal om Kataloniens framtid under andra halvan av september. Efter mötet twittrar Sánchez att parterna nu har en plattform för att försöka lösa konflikten, medan Aragonès hävdar att mötet främst visade på hur långt ifrån varandra parterna står. Aragonès har tidigare krävt att den spanska regeringen ska gå med på att Katalonien ska få hålla en folkomröstning om självständighet. Samma dag som mötet hålls ålägger revisionsrätten 39 tidigare katalanska separatistledare att betala tillbaka 5,4 miljoner euro som mellan 2011 och 2017 använts för annonser för att vinna stöd för självständighetssidan utomlands. 

  • Spanien får stödpengar från EU

   Spanien får idag ta emot merparten av de stödpengar som EU betalar ut för att minska följderna av den svåra coronakrisen. Vid sidan av Italien är Spanien det land som får störst stöd. Bägge länderna har lagt fram planer på att använda pengarna till infrastrukturprojekt, digitalisering och grön omställning, och fått EU:s godkännande för planerna. För Spaniens del handlar det sammanlagt om ungefär 140 miljarder euro som ska gå till renoveringar av bostäder, elektriska bilar och en utbyggnad av 5G-nätet. En del bedömare påpekar dock, enligt nyhetsbyrån AFP, att dessa investeringar inte kommer att åtgärda de grundläggande problemen i den spanska ekonomin, bland annat den höga ungdomsarbetslösheten, ett svagt pensionssystem och problem inom utbildningssektorn.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0