Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien skapar starka politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Nödläget hävs i Spanien

   Spanien häver nu det nationella nödläget som har varit i kraft sedan i oktober för att bekämpa spridning av covid-19. Det betyder att invånarna på nytt kan börja att resa mellan regionerna. Restriktionerna har väckt missnöje hos spanjorerna, särskilt som utländska turister samtidigt har välkomnats i landet. Nödläget har gett regionerna, som ansvarar för sjukvården, större befogenheter att införa restriktioner, den möjligheten begränsas nu. Regionerna kan införa egna begränsningar, men hur långt de kan gå beror på domstolsbeslut. Valencia har kunnat behålla sitt nattliga utegångsförbud, medan Baskien inte har kunnat göra det.

  • Seger för PP i regionvalet i Madrid

   Det konservativa Folkpartiet (PP) vinner regionvalet i Madrid med 44,7 procent av rösterna och 65 av de 136 mandaten. Det högerextrema Vox vinner 13 mandat, medan Socialistpartiet (PSOE) får 25 mandat, ett mer än vänsterpartiet Más Madrid, medan Unidas Podemos erhåller 10 mandat. Det borgerliga Ciudadanos förlorar alla sina 26 mandat. Pablo Iglesias, Unidas Podemos ledare som lämnade posten som vice regeringschef för att ställa upp i valet, säger nu att han ska lämna politiken helt. Ett skäl till PP:s valseger sägs vara ett ovanligt högt valdeltagande. Under PP:s styre har regionen inte stängt ner samhället lika mycket som på gjrts på andra håll, i kampen mot covid-19-

    

  • April

  • Anonyma dödshot mot flera spanska politiker

   Den förre spanske premiärministern José Luis Rodríguez Zapatero, från Socialistpartiet (PSOE), blir den sjunde personen som har fått ta emot ett anonymt dödshot via ett brev som också innehåller två kulor. Tidigare har liknande brev bland annat skickats till inrikesminister Fernando Grande-Marlaska, Unidas Podemos ledare Pablo Iglesias och chefen för civilgardet María Gámez. Ett brev som innehöll en blodig kniv skickades till turistminister Reyes Maroto. Även Isabel Díaz Ayuso, det konservativa PP:s huvudkandidat i regionvalet i Madrid i början av maj, har fått ta emot hotbrev. Breven kommer enligt polisen från flera personer. En av brevskrivarna, en psykiskt sjuk man, angav sin adress i sitt brev till Maroto.

  • Mars

  • Anslag öronmärks för identifiering av offer från inbördeskriget

   Den spanska regeringen beslutar via dekret att öronmärka anslag, 665 000 euro,  för att gräva upp och försöka identifiera kvarlevor efter människor som dog under det spanska inbördeskriget 1936-1939 och som begravts i El Valle de los Caidos (De stupades dal), ett mausoleum cirka fem mil norr om Madrid, där förre diktatorn Franco tidigare var begravd (se September 2020).

  • Spanien siktar på ökad handel med Afrika

   Premiärminister  Pedro Sánchez aviserar planer på att Spanien ska stärka sina handelsförbindelser med afrikanska länder, under parollen Africa Focus 2023. Det sker i samband med att Ghanas president besöker Madrid. Senegals utrikesminister och Afrikanska utvecklingsbankens chef deltar via videolänk. Sánchez planerar att besöka både Senegal och Angola i april.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0