Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Coronarestriktioner införs i två distrikt

   Regionsregeringen i Katalonien återinför restriktioner för Segrià-distriktet väster om Barcelona efter en stark ökning av antalet fall av covid-19. Invånarna uppmanas att inte lämna distriktet, medan de som inte bor där uppmanas att åka därifrån. Myndigheterna avråder också från resor mellan olika städer i distriktet. Katalonien är en av de spanska regioner som drabbats hårdast av coronapandemin, med nästan 73 000 bekräftade fall av covid-19 och 12 586 dödsfall. En dag senare införs även restriktioner för fem dagar i distriktet A Marina i regionen Gallicien, där förbjuds bland annat alla folksamlingar på mer än tio personer och alla som rör sig utomhus måste bära munskydd.

  • Klart för ny krisfond

   Den spanska regeringen aviserar att en ny fond på 10 miljarder euro ska skapas för att bistå de förtag som drabbats allra hårdast av coronapandemin. Företagen måste dock vara aktiva i strategiskt viktiga branscher, som hälsovård, transporter säkerhet och infrastruktur. 

  • Gränsen mellan Spanien och Portugal öppnas på nytt

   Nu öppnar Spanien och Portugal gränsen mellan länderna, som till följd av coronapandemin har varit stängd sedan den 16 mars. Det sker med en ceremoni där såväl Spaniens kung Felipe VI, premiärminister Pedro Sánchez och Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa och premiärminister António Costa deltar. I Spanien har ett 50-tal mindre utbrott av covid-19 rapporterats, men enligt myndigheterna är läget under kontroll. Det sker dagen efter att Europeiska rådet enats om att låta personer från 14 länder utanför EU att företa icke nödvändiga resor till unionen (Algeriet, Australien, Kanada, Georgien, Japan, Montenegro, Marocko, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay).

  • Juni

  • Spanien stänger åtta kolkraftverk

   Spanien stänger åtta av landets 15 koleldade kraftverk. Det sker med hänvisning till att de inte bär sig och att utsläppen från dem är större än EU tillåter. Experter på energifrågor påpekar att det numera är billigare att bygga nya kraftverk som drivs av förnyelsebar energi än att fortsätta att driva kolkraftverken. Beslutet att stänga kraftverken fattas av fyra elbolag som ägs av den italienska koncernen Enel.

  • Permitteringsprogram förlängs

   Spanien förlänger sitt program för permittering av arbetskraft i ytterligare tre månader fram till slutet av september, efter en uppgörelse med fackföreningar och arbetsgivarorganisationer. Ingen personal får sägas upp under sex månader efter att permitteringsperioden tagit slut, även om den spanska regeringen säger sig inse att nedskärningar kommer att ske. Regeringen befarar att arbetslösheten kan stiga till omkring 19 procent fram till slutet av året. Mellan mitten av mars fram till slutet av maj har omkring 3,7 miljoner människor omfattats av permitteringsprogrammet, enligt Madrid.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0