Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av vår kontinents äldsta stater. De spanska erövrarna gjorde sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli ett av världens mest populära semestermål. På senare år har Spanien gått in en djup ekonomisk kris, med hög arbetslöshet som följd. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Rättegång mot katalanska seprataistledare på väg att avslutas

   Rättegången mot tolv katalanska separatistledare i Högsta domstolen i Madrid är på väg att avslutas (se även Februari 2019). Åklagarna vidhåller att nio av de tolv ska dömas för "uppror", då de "med hjälp av våld försökt bryta den konstitutionella ordningen för att uppnå självständighet" och har yrkat på att de ska dömas till långa fängelsestraff. I fallet med ERC-ledaren Oriol Junqueras handlar det om 25 år. Andra åtalspunkter gäller bland annat förskingring av offentliga medel och olydnad. I försvarets slutpläderingar medges att de åtalade visat olydnad, men man tillbakavisar andra åtalspunkter. Om rätten går på försvarets linje kan de förbjudas att inneha offentliga ämbeten, men de undgår i så fall fängelsestraff. Eventuella domar meddelas först till hösten.

  • PSOE och Unidas Podemos förhandlar om ministerposter

   Socialistpartiet (PSOE) och Unidas Podemos tar ännu ett steg mot ett eventuellt regeringssamarbete. Det är ännu oklart om det i så fall rör sig om en formell regeringskoalition, något som väcker starkt motstånd från delar av PSOE. Men enligt den spanska tidningen El País väntar nu förhandlingar om vem som ska få vilken ministerpost.

  • Sánchez får kungens uppdrag att försöka bilda regering

   Kung Felipe VI ger den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez i uppdrag att bilda en ny regering. Det lär krävas långa förhandlingar innan en regering är klar, eftersom Sánchez måste få stöd från många olika håll. Hans eget parti PSOE har bara 123 av de 350 mandaten i kongressen. Det kan bli en svår nöt att knäcka. Det gröna partiet Equo, med ett mandat i kongressen, är till exempel bara villigt att stödja Sánchez om PSOE bildar regering med Unidas Podemos, UP). Medan Kanariska koalitionen (CC) inte tänker stödja PSOE-ledaren om han bildar regering med UP. Läget försvåras ytterligare av de regeringsbildningar som pågår efter regionvalen i maj, då Sánchez kan behöva stöd på nationell nivå från partier som PSOE försöker förhindra att de tar makten på regional nivå.

  • HD säger nej till flytt av Francos kvarlevor 10 juni

   Högsta domstolen säger nej till att den förre diktatorn Francos grav får öppnas den 10 juni för att han kvarlevor ska kunna förflyttas till en annan plats. Det sker i väntan på att en överklagan från Francos familj ska avgöras (se 15 mars 2019). 

  • Ex-kung Juan Carlos I pensionerar sig

   Den förre kungen Juan Carlos I drar sig nu helt tillbaka från alla officiella uppdrag. Ex-kungen som nu är 81 år lämnade efter en rad skandaler över tronen till sonen Felipe 2014. 1981, bara några år efter att Spanien återinfört demokrati, lyckades han avstyra ett militärt  kuppförsök.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0