Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av vår kontinents äldsta stater. De spanska erövrarna gjorde sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli ett av världens mest populära semestermål. På senare år har Spanien gått in en djup ekonomisk kris, med hög arbetslöshet som följd. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Bakslag för PSOE i Andalusien

   Socialistpartiet PSOE blir största parti i regionvalet i Andalusien med drygt 28 procent av rösterna, före det konservativa Folkpartiet (PP) som får drygt 21 procent, Ciudadanos nästan 19 procent, Framåt Andalusien lite över 16 procent och det högerextrema Vox cirka 11 procent. Valdeltagandet ligger på knappt 59 procent. Även om PSOE blir största parti ser det ut att förlora regeringsmakten i Andalusien för första gången på 36 år.

  • November

  • Spanien lovas mer inflytande om Gibraltar eter brexit

   Inför EU:s toppmöte den sista helgen i november hotar premiärminister Sánchez att stjälpa det brittiska brexitavtalet om inte Spanien får större inflytande i frågor som rör Gibraltar. Han lyckas därmed få britterna att gå med på att Spanien ska få ett ord med i laget om  det brittiska territoriets framtid. Spanien har tidigare föreslagit att man ska styra Gibraltar tillsammans med Storbritannien.

  • Domstol beordrar katalanska separatister att betala för "folkomröstning" 2014

   Den spanska revisionsrätten har beordrat den förre katalanska ledaren Artur Mas att återbetala nästan 5 miljoner euro som lades på att bekosta den "folkomröstning" eller "konsultation" som hölls i Katalonien 2014 (se November 2014) . Enligt domstolen har Mas det övergripande ansvaret  för återbetalningen men nio andra, bland annat Joana Ortega, Irene Rigau och Francesc Homs måste också bidra.

  • Man gripen misstänkt för mordplan på premiärminister Sánchez

   Katalansk polis säger att man har gripit en 63-årig man misstänkt för att ha planerat att döda premiärminister Sánchez. Mannen, som arbetar som säkerhetsvakt för ett privar företag ska ha gjort planerna på grund av missnöje med regeringens planer att gräva upp ex-diktatorn Francos kvarlevor. I mannens lägenhet i Barcelona hittas en mängd avancerade vapen. Han ska ha skrivit om sina planer i grupper på sociala medier.

  • Minst 17 döda när migrantbåt kapsejsar

   Minst 17 människor omkommer och 17 saknas sedan en båt med migranter kapsejsat i Gibraltar sund, i närheten av Barbate i Cádizprovinsen. 22 personer, varav 13 minderåriga överlever olyckan. Samma dag hittas 13 personer döda i en annan båt nära den spanska exklaven Melilla. Det är oklart vad som har orsakat deras död. Även i detta fall överlever en del av båtens passagerare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0