Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien skapar starka politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Snabb ökning av statsskulden i Spanien

   Den spanska statsskulden ökade snabbt under 2020, till 1,3 biljoner euro vilket motsvarar drygt 117 procent av BNP, enligt siffror från den spanska centralbanken. Siffran är dock aningen lägre än i den spanska regeringens prognos. 2019 motsvarade statsskulden drygt 95 procent av BNP. 

  • Gripande av rappare utlöser protester

   Protester till stöd för den katalanska rapparen Pablo Hasél bryter ut i flera spanska städer. I Madrid och Barcelona samt i ytterligare några städer leder protesterna till våldsamheter. Hasél dömdes 2018 till böter och nio månaders fängelse för att i Twitterinlägg ha glorifierat terrorism och förolämpat det spanska kungahuset. Han har nu gripits på universitetet i  Lleida och förs till fängelse för att avtjäna sitt straff. Fängelsestraffet kommer sannolikt att förlängas till två år, på grund av att han inte betalat sina böter. Fallet har väckt liv i debatten om de begränsningar i yttrandefriheten som finns i Spanien idag. Oroligheterna fortsätter i flera dagar på flera håll i Katalonien. De som deltar i protesterna är oftast unga människor som ser sig som en förlorad generation i dagens samhälle, där ungdomsarbetslösheten ligger på över 40 procent, den högsta siffran inom EU, samtidigt som bostadspriserna stigit i snabb takt.

  • Självständighetspartierna vinner majoritet i Katalonien

   Självständighetspartierna får tillsammans majoritet i det katalanska regionparlamentet. Det är dock den katalanska grenen av Socialistpartiet (PSC) som blir största parti i regionvalet med 23 procent av rösterna och 33 mandat, PSC:s bästa resultat i regionen sedan 2006. Lika många mandat får vänsterpartiet ERC på självständighetssidan, medan det borgerliga Tillsammans för Katalonien  (JxCat) och Cup långt till vänster i samma läger får 32 respektive 9 mandat. Det likaledes självständighetsivrande PdeCAT blir dock helt utan mandat. Det högerpopulistiska Vox får 11 mandat och kommer för första gången in i det katalanska parlamentet och får fler röster än både Folkpartiet (PP) och Ciudadanos. Den katalanska grenen av Podemos, En Comú Podem, vinner 8 mandat. Resultatet betyder att självständighetspartierna får 74 av de 135 mandaten.  Valdeltagandet är dock lågt, 53 procent, sannolikt på grund av den pågående pandemin, som också fått självständighetsfrågan att hamna mer i skymundan. Och trots att självständighetspartierna fått fler mandat än 2017 var det över 600 000 fler väljare som röstade på dem då.

  • Högerpopulistiska Vox ser ut att vinna mark i Katalonien

   Det högerpopulistiska Vox ser ut att vinna mark i Katalonien inför regionvalet den 14 februari och väntas ta röster från det borgerliga Ciudadanos som blev största parti i valet 2017. Vox använder sig av samma taktik som Ciudadanos gjorde då, pläderar för en tuff linje mot självständighetsivrarna. Samtidigt kämpar Ciudadanos för att hitta ett sätt att behålla de väljare som nu överväger att rösta på Vox och samtidigt inte förlora röster till den katalanska grenen av Socialistpartiet (PSC) som har den förre spanske hälsoministern Salvador Illa som vallokomotiv. Även PP kämpar i motvind på högerkanten, i skuggan av en kommande rättegång mot partiets före detta kassör, den tidigare senatorn Luis Bárcenas, som i ett brev till åklagare har lovat att namnge högt uppsatta partikamrater som regelbundet tagit emot svarta pengar.

  • Motvind för separatister inför Kataloniens regionval

   Självständighetsrörelsen tycks ha tappat fart inför regionvalet i Katalonien den 14 februari. Enligt en opinionsundersökning i december 2020 vill fortfarande omkring 45 procent av invånarna ha ett oberoende Katalonien, medan omkring 50 procent motsätter sig det. Men den växande klyftan mellan självständighetspartierna bidrar till svårigheterna, där det borgerliga Tillsammans för Katalonien (JxCat) står för en tuffare linje än vänsterpartiet Kataloniens republikanska vänster (ERC). ERC har visat sig mer villigt till förhandlingar med Socialistpartiet och har dessutom stött den spanska koalitionsregeringens budget i det nationella parlamentet (se December 2020). Enligt opinionsundersökningar ser Socialistpartiet (PSOE) dessutom ut att bli största parti i regionparlamentet, om än med knapp marginal. Inget parti väntas dock bli starkt nog för att få egen majoritet i regionparlamentet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0