Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien skapar starka politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Juni

  • Nytt stöd till utsatta grupper

   Den spanska regeringen beslutar att sänka skatten på el från 10 procent till 5 procent, i syfte att hjälpa konsumenterna att hålla nere sina kostnader. Dessutom ska egenföretagare och arbeslösa få ett extra bildrag på 200 euro och pensioner och handikappersättning ska höjas med 15 procent. Redan tidigare har  åtgärder vidtagits för att bistå hushåll som drabbats hårt av den allt högre inflationen som nu närmar sig 9 procent (se Mars 2022).

  • Över 20 människor död vid gränsen mot Melilla

   Ett 20-tal människor dödas i samband med att omkring 2 000 migranter, merparten av dem från länder söder om Sahara, försöker storma och ta sig in i den spanska exklaven Melilla och spanska och marockanska säkerhetsstyrkor ingriper för att hindra dem. Marocko anger att 23 migranter och två polismän har dödats, amdra källor talar om 37 döda. Ännu fler migranter men också säkerhetspersonal skadas. Enligt marockanska myndigheter har dödsfallen skett i samband med att människor fallit från de höga stängslen eller i trängseln invid dem. Sammandrabbningar ska dock ha skett mellan migranter och marockanska säkerhetsstyrkor på Marockos sida av gränsen. Enligt den spanska grenen av Amnesty ska det finnas bilder av hur marockansk säkerhetspersonal tagit till övervåld mot migranter och flyktingar (de flesta som försöker ta sig in i Melilla har flytt undan strider i Sydsudan). Amnesty och andra människorättsorganisationer uppmanar myndigheterna att undersöka om eventuella övergrepp på bägge sidor av gränsen. Även Unidas Podemos det mindre av de spanska regeringspartierna,ställer sig bakom kraven på en utredning. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez lägger skulden för det som hänt på "människosmugglande maffia". Omkring 130 personer lyckas ta sig in i Melilla. 

  • PP vinner regionalvalet i Andalusien

   Det konservativa Folkpartiet (PP) vinner valet i Andalusien och får för första gången egen majoritet i regionalparlamentet med 58 av de 109 mandaten. Regionen Andalusien har tidigare varit ett starkt fäste för Socialistpartiet (PSOE) som nu får nöja sig med 30 mandat. På tredje plats kommer det högerextrema Vox med 14 mandat. PP:s nya ledare Alberto Núñez Feijóo har försökt inta en mer moderat position än företrädaren och har därmed satt upp en tydligare gräns mot Vox. Den spanska koalitionsregeringen, som leds av PSOE, kämpar samtidigt med att få bukt med den höga inflationen som följt på pandemin och kriget i Ukraina.

  • Algeriet avbryter samarbete med Spanien

   Algeriet bryter det bilaterala samarbetet med Spanien på grund av att den spanska regeringen inte längre är neutralt när det gäller Västsahara genom att uttrycka stöd för Marockos plan för det omtvistade området (se 18 mars 2022). samarbetet mellan Spanien och Algeriet inleddes 2002 och berör områden som politik, ekonomi, utbildning och försvarsfrågor. redan i mars kallade Algeriet hem sin ambassadör från Madrid. det statliga algeriska bolaget Sonatrach har varnat för prishöjningar på den gas som Algeriet säljer till Spanien.

  • Stödåtgärder förlängs

   Den spanska regeringen förlänger sitt stödpaket till hushåll och företag som drabbats hårt av stigande energipriser och hög inflation i ytterligare tre månader. Det ursprungliga paketet skulle gälla från april till 30 juni (se Mars 2022)

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0