Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av vår kontinents äldsta stater. De spanska erövrarna gjorde sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli ett av världens mest populära semestermål. På senare år har Spanien gått in en djup ekonomisk kris, med hög arbetslöshet som följd. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Augusti

  • Juli

  • Puigdemont åter i Belgien

   Den tidigare regionpresidenten i Katalonien Carles Puigdemont återvänder till Belgien och säger att han kommer att fortsätta kampen för självständighet (se 19 juli 2018). Puigdemont framträder i en presskonferens med sin efterträdare Quim Torra som kallar honom Kataloniens ”legitima president”.

  • Folkpartiet väljer ny ledare

   Folkpartiet (PP) väljer den ärkekonservativa Pablo Casado till ny ledare efter Mariano Rajoy. Casado har stått för en tuff hållning när det gäller krisen i Katalonien och menat att det inte lönar sig att ge sig in i en dialog med självständighetsivrarna. Bedömare menar att partiet genom valet av Casado får en tydligare högerprofil. Han vill bland annat införa en mer restriktiv abortlagstiftning och pläderar också för nya vallagar som skulle ge det parti som vinner ett val extra mandat (liknande det system som finns i Grekland) för att på så sätt minska risken för att minoritetsregeringar blir beroende av små regionala partier.

  • Arresteringsordern mot Puigdemont dras tillbaka

   Spaniens högsta domstol drar tillbaka arresteringsordern mot den tidigare regionpresidenten i Katalonien Carles Puigdemont och fem av hans medarbetare. Samtliga sex befinner sig utomlands. Åtalen mot dem kvarstår dock och de grips om de återvänder till Spanien. Puigdemont är åtalad för bland annat uppror.

  • Puigdemont kan utlämnas från Tyskland

   En tysk domstol kommer fram till att den förre katalanske regionspresidenten Carles Puigdemont (som greps i Tyskland i mars) kan utlämnas till Spanien, men att han bara kan ställas inför rätta för misshushållning av allmänna medel och inte för uppror. Enligt de regler som gäller för utlämning av en gripen person från ett europeiskt land till ett annat kan personen som utlämnas bara dömas på de grunder som godkänns i utlämningsordern. Uppror finns inte i tysk strafflag och domstolen konstaterar att Pugidemont inte kan anses ha gjort sig skyldig till högförräderi som ligger närmast till hands och inte heller till att ha stört den allmänna ordningen. Därmed kan Puigdemont inte ställas inför rätta för uppror i Spanien. Puigdemont hälsar domstolens beslut som en stor seger.  Ett par dagar tidigare har Högsta domstolen i Spanien givit order om att Puigdemont och fem andra flyktade separatistledare ska fråntas sina platser i det katalanska parlamentet. De kan därmed inte längre delta i parlamentsarbetet genom ombud.

  • Separatistledare flyttas till fängelser i Katalonien

   Sex av de nio katalanska separatistledare som sitter i förvar efter folkomröstningen i Katalonien hösten 2017 kommer att flyttas från Madrid till fängelser i den egna regionen. Det meddelar inrikesdepartementet. Dit hör den förre vicepresidenten Oriol Junqueras, Jordi Sanchez och Jordi Cuixart  ledare för två katalanska organisationer som verkar för självständighet. Regeringen i Katalonien ser de nio som politiska fångar, medan regeringen i Madrid och Högsta domstolen anser att de har brutit mot lagen. Beskedet kommer en vecka innan ett planerat möte mellan premiärminister Sánchez och den katalanske regionpresidenten Quim Torra.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0