Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien skapar starka politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Nya stödåtgärder i 2023 års budget

   Det spanska parlamentets underhus, kongressen, godkänner vänsterregeringens budget. Den innehåller stora anslag för stödåtgärder till hushåll som har svårt att klara ekonomin på grund av den höga inflationen, men också högre pensioner, löneförhöjningar till offentliganställda, samt högre anslag till vård och högre utbildning. Den antas med 187 röster för och 156 emot. Detta ska finansieras med hjälp av högre skatter för höginkomsttagare, pengar från EU:s krisfond, samt tillfälliga skatter för banker och kraftbolag. Nu krävs det att även senaten ska ge sitt godkännande för att budgeten ska antas.

  • Stor manifestation för bättre vård i Madrid

   Flera hundratusen människor samlas i Madrid för att protestera mot det konservativa regionstyrets planer på att omorganisera primärvården och skapa större utrymme för privat vård. Vården har länge dragits med svåra problem med personal- och resursbrist tillsammans med allmän misskötsel, menar fackliga organisationer. Även hälsominister Félix Bolaños riktar kritik mot regionregeringen, då Madrid är den spanska region som har det lägsta vårdanslaget, 1 300 euro per invånare, mot det nationella genomsnittet på 1 700 euro per invånare. Enligt den regionala regeringen deltar 200 000 demonstranter i manifestationen, medan organisatörerna talar om 650 000 deltagare.

  • Oktober

  • EU inrättar militär Ukrainamission

   EU:s utrikesministrar beslutar att unionen ska bistå Ukraina med mer vapen, till ett värde av en halv miljard euro, och utbildning av 15 000 soldater. Med de beloppen inräknade kommer EU sammantaget att ha fattat beslut om militärt bistånd för tre miljarder euro. Det är framför allt i Polen som utbildning ska äga rum inom EUMAM Ukraine (EU Military Assistance Mission), som till att börja med blir tvåårig. Flera EU-länder, bland dem Tyskland, Frankrike och Sverige, har redan egna beslut om militära utbildningsinsatser och vapenleveranser till Ukraina. Ukraina ber om mer luftvärnsutrustning och hoppas få se EU-sanktioner mot Iran, därför att man säger sig ha hittat iransktillverkade drönare bland projektiler med sprängämnen som ryska styrkor använder.

  • Nytt energistöd till hushållen

   Den spanska regeringen presenterar en ny plan för att hjälpa hushållen att betala sina energiräkningar. Det gäller framför allt de som bor i flerfamiljshus och har gemensam uppvärmning med hjälp av gas. Åtgärden kommer att kosta 3 miljarder euro och tros omfatta omkring 40 procent av hushållen i Spanien. 

  • JxCat lämnar Kataloniens regering

   Tillsammans för Katalonien (JxCat) lämnar det katalanska regionstyret, efter en omröstning bland partimedlemmarna. 56 procent hade då röstat för att bryta regeringssamarbetet med Kataloniens republikanska vänster (ERC), medan 42 procent hade velat stanna kvar. Bakom schismen finns ett missnöje med att Pere Aragonès, som leder den regionala regeringen, enligt JxCat, inte har gjort tillräckligt för att främja katalanskt oberoende. Aragonès säger att han inte tänker utlysa nyval utan avser att fortsätta styra i minoritet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0