Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Nya coronarestriktioner i Madridregionen

   Regionen Madrid inför nya restriktioner för att förhindra fortsatt spridning av det virus som orsakar covid-19. Rörelsefriheten begränsas för invånare i flera extra utsatta områden. De får bara lämna sina hemkvarter för att arbeta, gå i skolan eller ta hand om anhöriga. Högst sex personer får umgås samtidigt och alla parker ska hållas stängda. Drygt 855 000 människor bor i de berörda områdena. I de mest drabbade områdena beräknas 1 000 invånare av 100 000 vara smittade av covid-19. Nya restriktioner införs även på andra håll i Spanien, bland annat Alicante, San Sebastián de los Reyes och Cuzco. Helgen efter hålls flera demonstrationer i Madrid för att protestera mot restriktionerna och för att kräva att Isabel Díaz Ayuso, från det konservativa Folkpartiet (PP) som leder regionregeringen ska avgå. Madridregionen, som styrs av PP och det borgerliga Ciudadanos med stöd av det högerpopulistiska Vox, har tidigare kritiserats för passivitet när det gäller att hantera pandemin.

  • Ny lag banar väg för att identifiering av offer från Francotiden

   Den spanska regeringen godkänner ett lagförslag som gör det möjligt att gräva upp och identifiera kvarlevorna efter tusentals människor från massgravar från tiden för spanska inbördeskriget 1936–1939 och under diktaturen under Franco. Det handlar omkring 100 000 offer som nu vilar i omärkta gravar runt om i Spanien. Det ska också byggas upp en databas för att kunna identifiera offren och det kommer också att bli förbjudet för statliga institutioner att glorifiera diktaturen. Ättlingar till dem som slogs med de internationella brigaderna på republikens sisa under inbördeskriget ska också kunna erbjudas spanskt medborgarskap. El Valle de los Caidos (De stupades dal), ett mausoleum cirka fem mil norr om Madrid, där Franco tidigare var begravd ska omvandlas till en plats där besökarna ska få lära sig mer om det som hände under inbördeskriget och diktaturen. Regeringen avsätter 750 000 euro för att bekosta det arbete som utförs i enlighet med lagen under 2020.

  • Kritik mot coronabekämpning

   Spanien blir nu det första europeiska land där sammanlagt en dryg halv miljon (över 566 000) fall av covid-19 har rapporterats. Experter menar nu att regeringens beslut att i juni lämna över ansvaret för pandemibekämpningen på regionerna har både politiserat och försvårat arbetet. Regelverket ser olika ut i olika regioner, samtidigt som invånarna kan resa fritt mellan olika delar av landet. Madrid som drabbats hårdast av pandemin har nyligen begränsat antalet personer som får träffas samtidigt till tio, restriktioner som andra mindre utsatta regioner infört tidigare. Regeringen pekar på att man låter regionerna använda 2 000 soldater i arbetet med smittspårning. Den 11 september rapporterades över 12 100 nya fall, vilket är den högsta siffran hittills i Spanien.

  • Småskaligt La Diada-firande i coronatider

   Det årliga nationaldagsfirandet i Katalonien, La Diada, begränsas nu av de restriktioner som införts på grund av den pågående coronapandemin, där stora folksamlingar är förbjudna. På många håll i regionen förekommer dock mindre manifestationer till stöd för katalansk självständighet. Enligt beräknar deltar omkring 59 000 människor i dessa, enligt tidningen El País. Organisatörerna uppmanar deltagarna att upprätthålla social distans i sina manifestationer. På morgonen stoppas delar av tågtrafiken då brinnande däck placerats på spåren. Samtidigt är det tydligt att det råder spänningar mellan de regionala regeringspartierna, där vänsterpartiet ERC, precis som oppositionen, vill ha ett nyval, något JxCat säger nej till.

  • Ex-överste från El Salvador döms för jesuitmord

   Den salvadoranske före detta översten Inocente Montano döms till 133 års fängelse av en domstol i Madrid, för sin inblandning i det uppmärksammade mordet på sex jesuitpräster och två andra personer 1989. Fem av prästerna var spanjorer. En man som misstänks för att ha utfört morden är vittne i rättegången. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0