Ukraina – Geografi och klimat
Ukraina är en tredjedel större än Sverige och Europas näst största stat efter Ryssland. Den sydligaste delen av landet, Krimhalvön som är nästan lika stor som Småland, är omstridd och kontrolleras av Ryssland sedan 2014. Landet ligger i den södra delen av Östeuropeiska slätten och består till största delen av vidsträckta stäppmarker. Ukraina har i söder kust mot Svarta havet och dess bihav Azovska sjön.
Landskapet har ändå viss variation; slätterna bryts av höglandsområden som sträcker sig i ett bälte från nordväst till sydöst. De uppodlade stäpperna kring floden Dnepr (Dnipro på ukrainska) hör till Europas bästa jordbruksmarker. I Ukraina lämnade istiden efter sig finkorniga jordlager som är mycket bördiga och kallas svartjord.
Dnepr som är en av Europas längsta floder rinner rakt genom landet från norr till söder och mynnar i Svarta havet. Dnestr (Dnister) rinner upp i bergskedjan Karpaterna nära gränsen till Polen och passerar Moldavien innan den mynnar ut nära Odessa vid Svartahavskusten.
Landets sjöar är omtyckta turistmål. Vid gränsen mot Rumänien finns saltsjöar som uppstått vid gamla saltgruvor.
I nordväst utbreder sig ett stort område av skog och träsk. Egentliga bergskedjor finns bara i landets utkanter, dels längst i väster där Karpaterna når 2 000 meter över havet, dels på den ryskockuperade halvön Krim i Svarta havet längst i söder.
Donets i öster är en biflod till den stora floden Don. Runt staden Donetsk finns ett område som ibland omtalas som Donbas eller Donbäckenet. Namnet utgår från en beskrivning av naturen där det finns ett bäcken, en sänka eller fördjupning omgiven av berg . (På engelska heter det "basin". Ordet har samma gamla ursprung som "bassäng", inlånat i svenskan från franska språket.) Donbas är ett mineralrikt område med kol- ooch järngruvor och tung industri. I länen Donetsk och Luhansk finns omstridda områden, där ukrainska staten inte har haft kontroll sedan 2014, se Aktuell politik.
Större delen av Ukraina har ett typiskt inlandsklimat med kalla vintrar och varma somrar.
I väster påverkar varma, fuktiga vindar från Atlanten klimatet, som där blir något mildare på vintrarna än i de östra landsdelarna. Södra delen av Krim har ett subtropiskt klimat.
Nederbörden är ojämn och faller till större delen under den varma delen av året. Mest regn och snö får bergskedjan Karpaterna, medan det är relativt torrt vid Svarta havets kust och på Krim. På Sovjettiden byggdes en kanal som avleder vatten från floden Dnepr ut på Krim längs Azovska sjön. Före den ryska invasionen 2022 kunde Ukraina kontrollera vattenflödet via kanalen till halvön.
Läs om Ukrainas klimatpolitik i Naturresurser, energi och miljö.
Länk till fler kartor
-
Map Collection
kartor från hela världen