Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Presidenten coronasmittad

   President Zelenskyj har konstaterats bära på pandemiviruset sars-cov-2. Han lämnar beskedet själv och säger att han inte känner sig sjuk, men vårdas senare på sjukhus i några dagar. Smittspridningen har under hösten tagit fart igen i Ukraina, liksom i andra europeiska länder. Ett par dagar tidigare har det hittills högsta antalet nya smittade rapporterats: 10 746 personer. Sammanlagt har 9 422 dödsoffer bekräftats, enligt statistik som samlas av Johns Hopkins-universitetet i USA. Sedan en vecka riskerar den som inte bär ansiktsmask på offentlig plats böter.

  • Oktober

  • Stopp för insyn i deklarationer

   Reaktionerna blir skarpa när Författningsdomstolen meddelar att en rad lagar riktade mot korruption strider mot grundlagen. Bland de underkända lagarna finns en som ger insyn i befattningshavares skattedeklarationer. Riksmyndigheten mot korruption kan därmed inte granska sådana misstankar mot exempelvis ministrar, parlamentsledamöter och borgmästare via deklarationer. De senaste åren har både folkliga protestvågor och långivare i västvärlden krävt krafttag mot korruptionen, men flera av de planerade åtgärderna har visat sig svåra att genomföra (se 26 februari 2019). President Zelenskyj reagerar med att uppmana parlamentet att upplösa Författningsdomstolen och förbereda lagändringar som underlättar insatser mot korruption.

  • Motvind för presidentens parti

   Det går dåligt för president Zelenskyj och hans parti Folkets tjänare i kommun- och borgmästarvalen. Partiet tar inte hem topposterna i någon av de större städerna och vinner kommunvalet i bara två större städer. Både proeuropeiska och proryska partier tycks ha fått större stöd än presidentens parti i en rad kommuner, enligt preliminära resultat. Valdeltagandet var lågt, bara 36 procent.

  • Enkät och lokala val på samma dag

   En riksenkät ska genomföras om regeringspolitiken, meddelar president Zelenskyj. Opinionsmätningen med fem frågor ska ske 25 oktober, samma dag som det hålls kommun- och borgmästarval. Enligt den senaste trovärdiga mätningen av partisympatier, gjord av mätinstitutet Rating första veckan i oktober, har Zelenskyjs parti Folkets tjänare stöd hos 17 procent av de väljare som tänker rösta. Det innebär att partiet fortfarande är det mest populära även om siffrorna inte är i närheten av resultatet i parlamentsvalet 2019 (över 54 procents stöd). Samhällsrestriktioner tänkta att stoppa spridningen av coronavirus tros ha lett till sjunkande popularitet för regeringspartiet. Enkäten uppfattas som ett sätt att få sympatisörer till Folkets tjänare att ta sig till valurnorna och det finns kritiker som hävdar att den bryter mot vallagen.

  • Avtal om Londonsamarbete efter brexit

   President Zelenskyj besöker London och avtal sluts om kontakterna mellan Ukraina och Storbritannien efter brexit, när handel och annat med Ukraina inte längre omfattas av avtal med EU. Enligt det brittiska premiärministerkansliet är ett uttalat syfte att motverka skadligt ryskt inflytande. Från brittisk sida lyfter man fram att brittiska styrkor har utbildat 18 000 ukrainska soldater sedan 2015 och att utbildningsinsatser för marinen fortsätter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0