Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina är Europas till ytan näst största land. Frigörelsen från Sovjetunionen 1991 var svår och landet kom att präglas av ett allt mer auktoritärt och korrumperat styre. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland, som sedan 2022 tar sig uttryck i en fullskalig militär invasion, har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Juni

  • Dammkollaps vållar jätteöversvämning

   Längs floden Dnepr (Dnipro) väntar en översvämningskatastrof sedan den stora kraftverksdammen Nova Kachovka kollapsat. Ukraina anklagar Ryssland för att ha sprängt dammen, men Ryssland hävdar att Ukraina har beskjutit den. Det enorma vattenmagasinet har haft stor betydelse för färskvatten, för bevattning av lantbruket och, inte minst, för kylvatten till Europas största kärnkraftverk i Zaporizjzja. Tiotusentals människor måste nu evakueras, viktiga jordbruksområden ställs under vatten och det befaras att vattenmassorna kommer att ta med sig gifter ned längs floden och ut i Svarta havet. Eventuella ukrainska planer på en militär offensiv österut över floden, till områden som intagits av ryska styrkor, kommer att försvåras.

  • Maj

  • Drönattacker mot huvudstäder

   Huvudstaden Kiev anfalls nu också under dygnets ljusa timmar med drönare. Detta efter den mest omfattande attack Kiev genomlevt sedan den ryska storinvasionens början i februari 2022, och både drönare och kryssningsrobotar har använts. Med hänvisning till att drönare av iransk tillverkning upptäckts antar Ukrainas parlament sanktioner mot Iran. I kölvattnet av den upptrappade beskjutningen mot Kiev rapporteras snart att också Moskva beskjuts med drönare. Ryssland håller Ukraina ansvarigt.

  • Proukrainsk friskara bakom anfall i Ryssland?

   Ett intrång från Ukraina på ryskt område kan vara det allvarligaste sedan Ryssland inledde sin stora invasion i grannlandet 2022. Den grupp som utfört attacken vid Belgorod nära gränsen kallar sig rysk frivilligstyrka och antas ha uppmuntrats av den ukrainska försvarsmakten även om det inte bekräftas officiellt. Truppen har varit utrustad med bland annat pansarfordon. Men uttalanden för angriparnas räkning görs av en person som enligt nyhetsmedier är välkänd i ryska huligankretsar och det är oklart vem som egentligen skulle ha mest att vinna på att strida på ryskt territorium: president Putin som hävdar att Ukrainakriget behövs för att hålla Ryssland säkert, eller sympatisörer till Ukraina som vill blotta svaghet i den ryska militärapparaten. Tidigare har sabotage med förmodad koppling till Ukrainakriget förekommit på ryskt område.

  • Ungersk press på EU bromsar Ukrainastöd

   Ungern bromsar utbetalning av 500 miljoner euro från EU till medlemsländer som bekostar militär hjälp åt Ukraina. För att gå med på att ersättning för ländernas vapenköp betalas ut kräver regeringen i Budapest att den ungerska banken OTP tas bort från EU:s ”svarta lista” över företag som samarbetar med Ryssland. Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 har EU frigjort sammanlagt 5,6 miljarder euro till militärt stöd för att stärka Ukrainas motstånd. Under det närmaste året har EU planerat att förse ukrainska försvaret med en miljon artillerigranater.

  • Dokumentation av krigsskador förbereds

   Ledare för 46 medlemsländer i Europarådet enas om att inrätta ett register över krigsskador som rapporteras från Ukraina. Tanken är att dokumentationen, som ska samlas i Haag i Nederländerna, ska kunna ligga till grund för åtal mot ansvariga för den ryska krigföringen och i förlängningen för skadeståndskrav. Ryssland uteslöts ur Europarådet 2022 till följd av invasionskriget i Ukraina.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0