Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Krav på Iran efter nedskjutning

   Sverige, Kanada, Storbritannien och Ukraina säger i ett gemensamt uttalande att Iran bröt mot folkrätten genom nedskjutningen av ett civilt flygplan året innan, och genom en ofullständig utredning av händelsen. Alla de fyra länderna hade medborgare bland de 176 personer som dog när det ukrainska planet träffades av två robotar (se 8 januari 2020 och 11 januari 2020). För de anhörigas räkning ställer länderna krav på skadestånd och begär att Iran ska öppna förhandlingar om kraven.

  • Maj

  • Vaccinmisslyckande fäller minister, igen

   Sjukvårdsminister Maksym Stepanov tvingas bort från sin post. Han får förödande kritik i parlamentet för åtgärderna mot covid-19, framför allt långsamt vaccinationstempo. Han har varit den tredje ministern på posten sedan pandemin nådde Ukraina.

  • Putinvän i förräderimål

   Den proryske oligarken och parlamentsledamoten Viktor Medvedtjuk placeras i husarrest till i juli (se 19 februari). Medvedtjuk anklagas för att försökt stjäla ukrainska naturresurser på Krimhalvön, som är besatt av ryska trupper och annekterat av Ryssland, och för att ha lämnat över militära hemligheter till Ryssland. Den 66-årige affärsmannen, som riskerar 15 års fängelse, hävdar att det handlar om anklagelser som bottnar i hans Moskvavänliga åsikter. Rysslands president Vladimir Putin aviserar att det kommer ett ryskt svar på Ukrainas hantering av Medvedtjuk.

  • April

  • Ryssland trappar ner igen vid gränsen

   Rysk militär börjar lämna gränsområdet mot Ukraina, där stora truppförstärkningar befunnit sig en tid. Enligt försvarsminister Sergej Sjojgu har de övat klart och alla styrkor ska var tillbaka vid sina ordinarie förläggningar i början av maj. Enligt källor i västländer har uppemot 100 000 soldater rört sig i gränstrakterna, dessutom har det genomförts en rysk marinövning med stridsflyg och fler än 20 fartyg i Svarta havet. Sjojgu har anfört hotfullt agerande från den västliga militäralliansen Nato som skäl för det ryska behovet att visa militära muskler.

  • Ukrainsk konsul tvingas lämna Ryssland

   Den ryska säkerhetstjänsten FSB griper en ukrainsk diplomat i S:t Petersburg. Konsuln, som enligt ryska myndigheter blivit påkommen på bar gärning med att försöka skaffa sig sekretessbelagd information, förklaras icke önskvärd i landet. Ukraina svarar med att utvisa en rådgivare vid ryska ambassaden i Kiev.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0