Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Skogsbrand vid fronten

   I Luhanskområdet i öster, som delvis kontrolleras av proryska separatister, bekämpas en skogs- och markbrand som har krävt minst fem liv. Elden har förstört fler än 120 hus nära frontavsnitt där både Ukrainas regeringsarmé och separatisterna håller styrkor. Brandbekämpningsplan sätts in trots farhågor för att de ska skjutas ned av separatister. Under våren eldhärjades stora arealer i den avspärrade zonen runt olycksreaktorn i Tjernobyl (se 14 april).

  • Iran lovar skadestånd för nedskjutning

   Iran kommer att betala skadestånd till människor som förlorade anhöriga då man av misstag sköt ned ett ukrainskt trafikflygplan utanför Teheran i början av året (se 8 januari och 11 januari). Beskedet att det finns ett samförståndsavtal lämnas av Sveriges utrikesminister Ann Linde, som uppger att storleken på ersättningen ska avgöras genom förhandlingar. Bakom kraven på skadestånd står länder som hade medborgare ombord på planet.

  • Riksbankschef avgår i protest

   Chefen för Ukrainas centralbank lämnar sin post i protest. Jakiv Smolij förklarar sin avgång med att han utsätts för politiska påtryckningar att fatta beslut som inte har ekonomiskt hållbara underlag. I ett tal inför parlamentet ett par dagar senare säger han att han motsätter sig att låta inflationen öka och värdet på den ukrainska valutan sjunka för att gynna exportföretag.

  • Juni

  • Militärt stöd från USA

   USA:s militära stöd till Ukraina har återupptagits, med en första leverans värd 60 miljoner dollar.  2019 valde president Trump att frysa ett stödpaket värt 400 miljoner dollar, ett inslag i en skandal där Trump anklagades för att pressa Ukraina i syfte att hitta komprometterande material om rivalen Joe Biden (se 22 september 2019 och 16 januari 2020). När stödet nu återupptas har det krympts till 250 miljoner dollar som godkänts av kongressen. USA är också redo att sälja pansarbrytande vapen till Ukraina.

  • Grönt ljus för krislån från IMF

   IMF:s styrelse har gett klartecken för ett lånepaket till Ukraina värt 5 miljarder dollar.  Stödet är avsett att användas mot coronakrisen och 2,1 miljarder dollar kan betalas ut omedelbart. Banken betonar att fortsatta reformer behövs i Ukraina, som antagit både en ny banklag (se 13 maj) och en omstridd lag om ägandet till jordbruksmark (se 31 mars).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0