Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Åklagare gör ”revision” av Biden-bolags ärenden

   Ukrainas riksåklagare uppger att det ska göras en översyn av cirka 15 ärenden som berör det gasbolag som har anknytning till Hunter Biden, son till USA:s expresident Joe Biden (se 22 september). RÅ, som kallar arbetet en revision, understryker att det inte är säkert att sonen Biden förekommer i något av ärendena. Tvärtom låter han förstå att intresset knyts mer till gasbolaget Burismas grundare och andra företrädare.

  • Spionerianklagade utväxlas

   Vitrysslands president Lukasjenko besöker Ukraina och president Zelenskyj. I samband med besöket kommer besked om att länderna har gjort upp om två fall där det förekommit spionerianklagelser: Ukraina har frigett en vitryss som anklagades för spioneri 2017, medan en ukrainsk journalist som 2018 dömdes till åtta års fängelse i Vitryssland benådas.

  • Zelenskyj redo ge Donbas självstyre

   En plan som skulle ge separatistenklaverna i östra Ukraina självstyre har godkänts av president Zelenskyj. Regeringen och rebellföreträdare skriver under överenskommelsen i Minsk i Vitryssland. Planen lades fram 2016 som ett förslag av Tysklands dåvarande utrikesminister Frank-Walter Steinmeier. Den går ut på att en vapenvila ska slutas och att de Moskvavänliga enklaverna i Donbas tillåts hålla egna val under internationell observation av OSSE. Flera politiska ledare i Ukraina, bland dem expresident Porosjenko, kritiserar uppgörelsen, som också utlöser protester vid presidentens kansli i Kiev. 

  • September

  • Öppning för köp av lantbruksegendomar

   Regeringen lägger fram ett lagförslag om att tillåta fastighetsaffärer i jordbruket från den 1 oktober 2020. Sedan 1999 finns både privata och statliga ägare inom lantbruket, men 2001 förbjöds köp och försäljning av jordbruksmark för att skydda småbrukare mot uppköp. Förhoppningen är nu att jordbruksproduktionen och investeringarna i lantbruket ska öka. Åkermarken upptar ungefär två tredjedelar av Ukrainas areal, och landet exporterar bland annat vete och majs, men jordbruket står ändå för ganska liten del av det samlade produktionsvärdet. 

  • Tidning: Ukraina pressades av Trump

   USA:s president Donald Trump bekräftar delar av ett avslöjande som gjorts av Wall Street Journal: I samtal med president Volodymyr Zelenskyj har Trump begärt utredning av korruptionsmisstankar mot förre vicepresidenten Joe Biden och en son till Biden som haft del i gasaffärer i Ukraina. Presidenternas kontakt ägde rum i juli, och den 12 september godkände Vita huset, efter en tids fördröjning, ett utlovat militärt stödpaket till Ukraina. Om Trump uttryckligen hade hotat med att hålla inne biståndet framgår inte, men agerandet leder till att Trump anklagas för maktmissbruk i USA, där oppositionen misstänker att hans syfte var att skapa problem för Joe Biden, som kan bli hans motkandidat i nästa presidentval.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0