Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Utmanare segertippad

   TV-komikern Volodymyr Zelenskyj är favorit inför den andra och avgörande valomgången i presidentvalet mot sittande presidenten Petro Porosjenko den 21 april. Om Zelenskyj går segrande ur valet, väntas han ändå vara politiskt bakbunden åtminstone fram till parlamentsvalet i oktober. Dagens koalitionsregering domineras av Porosjenkos block BPP och förre premiärministern Arsenij Jatsenjuks Folkfronten. Ekonomin – inte minst energifrågan – styrs av regeringen, och utnämningen av utrikes-och försvarsministrarna måste godkännas av parlamentet.

  • Nato skärper åtgärder mot Ryssland

   Utrikesministrarna från Natoländerna, samlade i Washington i samband med alliansens 70-årsjubileum, har fattat beslut med hänvisning till rysk ”aggression”. Alliansen ska utöka sin spaningsverksamhet och hålla militärövningar i Svarta havet till stöd för Ukraina och Georgien, som båda vill bli Natomedlemmar och har ryskstödda separatiststyrkor inom sina gränser. Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska Nato också studera strategier för hur man ska bemöta icke-konventionell krigföring, detta mot bakgrund av att Ryssland bland annat anklagas för att försöka påverka demokratiska val i västländer.

  • Mars

  • Presidentval med hinder för röstning

   Presidentval hålls, med 39 kandidater. Den juristutbildade TV-komikern Volodymyr Zelenskyj får flest röster, 30 procent, mot 16 procent för sittande presidenten Petro Porosjenko. En avgörande valomgång mellan dem väntas den 21 april. Drygt 63 procent av väljarna röstar. Ukrainare på Krim och i de separatiststyrda enklaverna Donetsk och Luhansk kan bara rösta om de har registrerat sig på annan ort i förväg och tar sig till en valurna på valdagen (se även 14 mars). Inte heller kan ukrainare i Ryssland utlandsrösta: av säkerhetsskäl har inga vallokaler inrättats på Ukrainas diplomatiska beskickningar där.

  • Fem års annektering – 170 personer på sanktionslista

   Ryssland firar att det har gått fem år sedan Krimhalvön annekterades. Tre dagar tidigare har EU, USA och Kanada samordnat och utvidgat sina sanktioner mot rysk militär personal som knyts till händelser i östra Ukraina eller vid Krim. Både individer och företag läggs till på listan, i synnerhet befattningshavare som var inblandade då ukrainska fartyg uppbringades i Kertjsundet och besättningarna togs till fånga (se 25 november 2018). EU upprätthåller nu sanktioner – reseförbud och frysta tillgångar – mot totalt 170 personer och 44 organisationer. Den 21 mars utvidgar även Ukraina sina sanktioner, nu med sikte mot dem som deltagit i bygget av en rysk bro till Krim.

  • Komiker leder inför presidentval

   TV-komikern Volodymyr Zelenskyj har tagit täten i opinionsmätningar inför presidentvalet med 25 procents väljarstöd. Varken sittande presidenten Petro Porosjenko eller förra premiärministern Julia Tymosjenko får lika starkt stöd i enkäter. ”När det är storm, duger vilken hamn som helst”, säger en väljare till nyhetsbyrån AFP. Andra väljare undrar om de ska våga ge en politisk novis förtroendet, när landet är i krig.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0