Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Ryska regimkritiker kan få medborgarskap

   Via dekret meddelar president Zelenskyj att det ska bli lättare för ryssar som är politiskt oliktänkande at få ukrainskt medborgarskap eller asyl i Ukraina (se 24 april 2019).

  • Klar majoritet för presidentens parti

   Det samlade resultatet i parlamentsvalet offentliggörs. Folkets tjänare får 254 mandat, med både partivalet och enmansvalkretsarna inräknade. 26 av de 450 platserna får stå tomma eftersom val inte har kunnat genomföras i valkretsar i öster och på Krim. Förutom de fem partier som fick mandat via partilistor får ytterligare några små partier plats i parlamentet via enmansvalkretsar, liksom 46 kandidater som ställt upp som oberoende.

  • Soldater dör i granatattack

   Fyra soldater i regeringsarmén mister livet i en granatattack utanför hamnstaden Mariupol i öster. Dödstalet är det högsta under en enda dag sedan det senaste försöket att utlysa vapenvila gjordes den 21 juli, samma dag som Ukraina höll parlamentsval. Återkommande förhandlingar med fransk och tysk medling har dämpat striderna mellan regeringsarmén och proryska separatistrebeller i öster, men inte fått stopp på kriget varaktigt. Ryssland förnekar liksom tidigare att separatisterna stöds med manskap och materiel österifrån.

  • Partivalet färdigräknat

   Valmyndigheten publicerar resultatet av röstningen på partilistor i parlamentsvalet som hölls den 21 juli. Drygt 43 procent (6,3 miljoner väljare) röstade på president Volodymyr Zelenskyjs nybildade parti Folkets tjänare. Fyra andra partier klarar femprocentsspärren: Oppositionsplattformen med 13 procent, Julia Tymosjenkos parti Fosterlandet och Petro Porosjenkos Europeisk solidaritet med drygt 8 procent vardera samt Svjatoslav Vakartjuks Rösten med 5,8 procent. Bland dem som hamnar utanför finns avgående premiärminister Volodymyr Hrojsmans parti med 2,4 procents stöd. Resultatet gäller hälften av de 450 platserna i parlamentet, resten tillsätts i enmansvalkretsar eller är vakanta till följd av den oklara politiska situationen i östra Ukraina.

  • Juli

  • Rysk tanker i beslag

   Ukraina beslagtar ett ryskt tankfartyg i ukrainsk hamn nära floden Donaus utlopp i Svarta havet. Tankern ska, under annat namn, ha haft en roll i den blockad av Kertjsundet – inloppet till Azovska sjön ­– som Ryssland genomförde i november 2018. Händelsen slutade med att tre ukrainska marinfartyg togs i beslag och besättningarna fängslades i Ryssland. Besättningen på den ryska tankern tillåts återvända hem via Moldavien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0