Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina är Europas till ytan näst största land. Frigörelsen från Sovjetunionen 1991 var svår och landet kom att präglas av ett allt mer auktoritärt och korrumperat styre. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland, som sedan 2022 tar sig uttryck i en fullskalig militär invasion, har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • April

  • Bondeblockader mot Ukraina hävs

   Efter flera månader av blockader drar sig polska åkare och lantbrukare tillbaka från gränsövergångar mot Ukraina. Blockaderna hävs till följd av besked från myndigheter i Warszawa om att stöd kommer att betalas ut till verksamheter som lidit ekonomisk skada av att ukrainska varor flödat över gränsen. 2022, efter den fullskaliga ryska invasionen i Ukraina som försvårade bland annat export av jordbruksvaror, införde EU tullfrihet för varor från Ukraina. 

  • Jordbruksministern korruptionsmisstänkt

   Ukrainas antikorruptionsmyndighet anklagar jordbruksminister Mykola Solskyj för att ha utnyttjat sin ställning när han var chef för ett lantbruksföretag och parlamentsledamot. Kärnan i utredningen är anskaffning av mark som värderats till mer än sju miljoner dollar. President Zelenskyj har tidigare gett en försvarsminister sparken i samband korruptionsavslöjanden inom armén (se 3 september 2023). Senare, när brottsmisstankarna mot jordbruksministern formaliserats, avgår Solskyj den 10 maj.

  • Stödpaket till Ukraina antas i USA

   Representanthuset i USA:s kongress godkänner ett militärt stödpaket till Ukraina värt 61 miljarder dollar. Paketet motsvarar nästan lika mycket pengar som USA hittills har stöttat Ukraina med efter Rysslands storskaliga invasion i februari 2022. Stödet röstas igenom i ett läge där Ukrainas försvarsmakt lider brist på bland annat ammunition och har svårt att hålla emot ryska anfall. En högljudd minoritet av hårdföra republikaner i USA är starkt kritiska till beslutet, men det godtas snart också av senaten, där demokraterna är i majoritet. Paketet omfattar också stöd till Israel och Taiwan. Några dagar senare kommer ytterligare två löften till Ukraina från USA, först ett om militär utrustning för 1 miljard dollar som kan hämtas ur befintliga amerikanska förråd, därpå ett om beställningar hos försvarsindustrin av luftvärnsrobotar och annan ammunition för 6 miljarder dollar.

  • Avtal mellan Finland och Ukraina

   Ett tioårigt avtal om säkerhetssamarbete sluts mellan Ukraina och Finland i samband med att Finlands president Alexander Stubb besöker Kiev. Liknande avtal har slutits mellan Ukraina och flera andra länder, bland dem Sverige. Stubb offentliggör också militärt stöd värt 188 miljoner euro, bland annat luftvärn och ammunition. Sedan Rysslands fullskaliga invasion 2022 värderas det militära stödet från Finland till totalt två miljarder euro.

  • Mars

  • Krig även enligt Rysslands definition

   En talesman för Rysslands maktcentrum Kreml säger enligt regimtrogen press att landet befinner sig i krigstillstånd. Fram till nu, under mer än två år av militära ryska insatser i och mot Ukraina, har det officiella Ryssland beskrivit de pågående händelserna som en militär specialoperation. Upptrappade intensiva anfall från luften pågår. Mängder av robotar och drönare riktas från rysk sida mot mål i Ukraina, inte minst mot landets elförsörjning. Ukraina angriper för sin del mål inne i Ryssland. På marken främst i östra Ukraina pågår ett utnötningskrig där fronterna förflyttar sig ganska lite, och brist på ammunition är ett uttalat problem för den ukrainska försvarsmakten.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0