Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Brott mot vapenvila med separatister

   En soldat och en civilperson mister livet vid händelser i de ryskstödda separatistenklaverna Donetsk och Luhansk i öster. Tidigare under månaden har sammanlagt sex ukrainska soldater dödats när en vapenvila från i juli 2020 brutits av strider eller minsprängningar. Enligt regeringen i Kiev dödades 50 ukrainska soldater i strid under 2020, hälften så många som året innan. Det sammanlaga dödstalet sedan det ryska maktövertagandet på Krimhalvön 2014, och sedan Moskvavänliga rebeller tog över Donetsk och Luhansk, har passerat 13 000, men konflikten har varit mindre dödlig de senaste åren än i början (se 21 januari 2019).

  • Första vaccinleveransen till staten

   Ukraina tar efter förseningar emot den första sändningen av vaccin mot covid-19: I Kiev landar 500 000 doser, tillverkade i Indien av Astra Zeneca. Vaccinationerna ska börja så snart som möjligt, skriver presidenten. Stora beställningar är gjorda hos flera tillverkare, bland annat genom WHO:s inköpsmekanism Covax (se även 1 februari).

  • Brottsmisstänkt bankman grips

   Volodymyr Jatsenko grips sedan myndigheter tvingat ett plan med honom ombord att landa. Jatsenko hade tidigare en ledande roll i Privat Bank, landets största långivare, som förstatligades 2016 då myndigheterna hävdade att den var på väg att gå omkull (se 18 april 2019). Banken ägdes tidigare av oligarken Ihor Kolomojskyj, som av Ukrainas centralbank anklagas för att ha försnillat pengar ur företaget. Liknande anklagelser riktas nu mot Jatsenko, som när han grips uppges vara på väg till Wien. Tidigare har inga gripanden gjorts i härvan, men den följs med intresse som test på hur seriöst ukrainska myndigheter är beredda att agera mot misstänkt korruption. Jatsenko riskerar tolv års fängelse.

  • Sanktioner mot Moskvavänlig parlamentsledamot

   Nationella säkerhets- och försvarsrådet inför sanktioner mot den proryske politikern och oligarken Viktor Medvedtjuk, som anklagas för att finansiera terrorism. Sanktioner införs också mot hans fru, mot fem ryska medborgare och 19 företag. Medvedtjuk brukar beskrivas som lierad med Rysslands president Vladimir Putin. Efter det ryska maktövertagandet på Krimhalvön införde USA sanktioner mot Medvedtjuk.

  • Proryska TV-kanaler förbjuds

   President Zelenskyj utfärdar ett dekret riktat mot den proryske parlamentarikern Taras Kozak och åtta av dennes företag. Det innebär att tre TV-kanaler som ägs av honom stoppas. Enligt Ukrainas regering är kanalerna redskap för maktborgen Kreml i Moskva. Dekretet leder till kritik om att det fria ordet stryps, men kritiken avfärdas av Zelenskyj med att yttrandefrihet är något annat än ”propaganda finansierad av en angripare”.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0