Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • UD avråder från resor till Ukraina

   Svenska utrikesdepartementet avråder från resor till Ukraina. Resor till Krimhalvön, som är ockuperad av Ryssland, bör inte göras alls enligt rekommendationen, inte heller resor till de omstridda områdena Donetsk och Luhansk i öster, som kontrolleras av separatister. Resor till övriga Ukraina bör också undvikas om de inte kan betraktas som nödvändiga. Det är säkerhetsläget som leder till att UD avråder från resor.

  • Militärt stöd från västmakter

   Storbritannien kommer att förse Ukrainas regeringsarmé med militär utrustning och en mindre grupp av militära utbildare, meddelar den brittiska försvarsministern. Enligt brittiska medier är det fråga om svenskutvecklade pansarvärnsrobotar. Beslutet har fattats i ljuset av att Ryssland samlat stora truppstyrkor längs gränsen mot Ukraina. Britterna betonar att de själva inte bidrar med attackvapen utan med utrustning som kan brukas i självförsvar i händelse av en rysk invasion. Ett par dagar senare meddelar även USA  att landets stöd till "defensiv säkerhet" för Ukraina utökas. Starka spänningar har uppstått mellan den västliga militäralliansen Nato och Ryssland, som kräver garantier för att Ukraina och andra länder i ryskt närområde inte ska få bli Natomedlemmar. Sedan Ryssland intog Krimhalvön 2014 har britterna också lovat att hjälpa till med att rusta Ukrainas flotta.

  • Porosjenko tillbaka för att ta strid

   Den förräderiankagade expresidenten och partiledaren Petro Porosjenko återvänder till hemlandet. Åklagarsidan begär att Porosjenko, som är en av landets rikaste män, måste betala motsvarande 315 miljoner kronor i borgen för att få vara fri medan brottsutredningen fortsätter. En domstol avslår begäran om borgen, men Porosjenko får förbli på fri fot i väntan på rättegång.

  • Cyberangrepp mot ukrainska sajter

   Ett omfattande cyberangrepp riktas mot myndigheter i Ukraina och mot Ukrainas ambassader i andra länder, bland dem Sverige. På de hackade sajterna uppträder meddelanden skrivna på ryska, ukrainska och polska. Intrång görs bland annat på en sajt som registrerar medborgarnas vaccinationer och vaccinationsbevis. Enligt säkerhetstjänsten SBU har tidigare IT-angrepp utgått från Ryssland. Under nio månader 2021 säger sig SBU ha "neutraliserat" 1 200 cyberattacker eller incidenter.

  • Expresident i blåsväder

   Förre presidenten och oligarken Petro Porosjenko får sina tillgångar, bland annat fastigheter och aktier, frysta genom domstolsbeslut. Åklagarmyndigheten uppger att han är föremål för en brottsutredning om förräderi: Porosjenko anklagas för att ha hjälpt ryskstödda separatister i östra Ukraina att sälja kol. Han nekar till anklagelserna, som kan ge upp till 15 års fängelse, och hävdar att det är president Zelenskyj som drar i trådarna för att oskadliggöra en politisk rival (se även 23 september 2021).

Till kalendariet
92435

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0