Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Utredningar i spåren av Trumphärva

   Ukrainska myndigheter inleder en utredning som ska visa om USA:s tidigare ambassadör Marie Yovanovitch utsattes för olaglig avlysning i Ukraina. Sådana anklagelser är ett av inslagen i en riksrättsprocess som pågår i USA mot president Trump och handlar ytterst om att Trump ska ha letat efter komprometterande material mot sin politikerrival Joe Biden (se 22 september 2019). Om olaglig avlyssning har skett på Ukrainas territorium, så kan Ukraina inte ha överseende med det, framhåller inrikesdepartementet. Härvan har gett upphov till ytterligare en utredning i Ukraina, om intrång i energibolaget Burismas internetsajt. Revisorer i den amerikanska kongessen meddelar samma dag sin slutsats att Vita huset bröt mot lagen 2019 genom att frysa utbetalningen av utlovat militärt stöd till Ukraina i syfte att förmå den ukrainska regeringen att utreda Biden.

  • Iran medger oavsiktlig nedskjutning

   Efter flera dagar av förnekanden medger Irans statsledning att flygkatastrofen utanför Teheran den 8 januari vållades av iransk luftvärnsbeskjutning. Medgivandet framförs med djupa ursäkter, men också med anklagelser mot USA om att ha orsakat det krigshot som sätter nerverna i dallring. (En vecka efter katastrofen offentliggör New York Times en film tagen från ett tak i närheten; filmen ger vid handen att planet träffades av två robotar.) Inom och utanför Iran är kritiken skarp också mot att den civila flygtrafiken inte hade stoppats i det farliga läge som rådde. Ukrainsk personal har fått tillträde till nedslagsplatsen och Iran har lovat att samarbeta kring haveriutredningen.

  • Ukrainskt plan störtar i Iran

   Ett ukrainskägt flygplan störtar strax efter start från Teheran och alla 176 ombord omkommer. Bland passagerarna fanns bland andra iranier, kanadensare och svenskar medan besättningen var ukrainsk. Planet var bara några år gammalt, av en modell som är vanlig i världen. Myndigheter i Ukraina och Iran utreder haveriet. Eftersom tillverkaren Boeing är amerikansk skulle även transportmyndigheter i USA förväntas vara delaktiga, men det faktum att Iran är under sanktioner från USA kan påverka hanteringen av katastrofen.  

 • 2019

  • December

  • Fångutväxling med separatister

   Ukrainas regering och de ryskstödda separatistenklaverna i öster utväxlar fångar. Sammanlagt utväxlas cirka 200 fångar under överinseende av OSSE. Förutom ett fångutbyte under hösten (se 9 september) har inga fångar utväxlats sedan 2017. Bland dem som släpps nu finns personer som hållits fängslade i flera år. Oro uttrycks för att president Zelenskyj tvingas betala ett högt pris för överenskommelserna. Fördelningen är ojämn, regeringen i Kiev släpper nästan dubbelt så många fångar som rebellenklaverna.

  • Rysk tågtrafik till Krim

   Ryssland, som sedan tidigare har byggt en bro till det annekterade Krim, inleder nu även tågtrafik till halvön. President Putin inviger järnvägslinjen med att inta lokförarhytten på premiärturen. I Ukraina, som anser att tågen korsar den ukrainska gränsen illegalt, inleds en brottsutredning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0