Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Smittrisk stänger gränserna

   Ukrainas gränser kommer att stängas för inresande utländska medborgare i en månad, meddelar regeringen. Anledningen är att antalet fall av coronasmitta har ökat igen. Stängningen sker den 29 augusti. Förbudet gäller inte personer med permanent uppehållstillstånd, lastbilschaufförer på långrutter och människor som arbetar med humanitärt arbete. Även belarusiska oppositionella som går i exil för att undkomma president Lukasjenkos regim släpps in. Däremot medför stängningen att ultraortodoxa judar från Israel och andra länder inte kan genomföra pilgrimsresor till staden Uman som de brukar besöka i samband med det judiska nyåret.

  • Juli

  • Lugnare sensommar med vapenvila

   En överenskommelse om eldupphör träder i kraft längs fronten i Donetsk och Luhansk mellan Ukrainas regeringsarmé och de proryska rebellerna. Dussintals sådana vapenvilor har uppnåtts, och brutits, sedan 2015, och även denna gång kommer redan efter några timmar anklagelser om att vapenvilan kränkts. Men den väntas i alla fall leda till en tids lugnare omständigheter för civilbefolkningen i området.

  • Lagen ändras inför lokala val

   Parlamentet antar ändringar i vallagen inför de lokala val som planeras till den 25 oktober. Bedömare tror att syftet med ändringarna är att hjälpa regeringspartiet Folkets tjänare, som på senare tid har backat i opinionsmätningar.

  • Ryssland stäms för nedskjutning

   Nederländerna stämmer Ryssland vid Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna med anledning av nedskjutningen av ett trafikflygplan i östra Ukraina den 17 juli 2014. Planet var malaysiskt men många av de nästan 300 ombord var från Nederländerna. Där har utredare kommit fram till att det var proryska rebeller som sköt ned planet och att den robot de använde hade levererats av rysk militär (se 19 juni 2019). Syftet med stämningen är att stödja anhöriga som har vänt sig till domstolen, säger den nederländska regeringen. Det är ovanligt att en stat stämmer en annan vid människorättsdomstolen, det har bara hänt 24 gånger sedan 1954. Tio av målen berör Ryssland.

  • Skogsbrand vid fronten

   I Luhanskområdet i öster, som delvis kontrolleras av proryska separatister, bekämpas en skogs- och markbrand som har krävt minst fem liv. Elden har förstört fler än 120 hus nära frontavsnitt där både Ukrainas regeringsarmé och separatisterna håller styrkor. Brandbekämpningsplan sätts in trots farhågor för att de ska skjutas ned av separatister. Under våren eldhärjades stora arealer i den avspärrade zonen runt olycksreaktorn i Tjernobyl (se 14 april).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0