Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Attentat kopplas till lagförslag mot oligarker

   En av president Zelenskyjs närmaste medarbetare utsätts för ett mordförsök. Den bil han körs i blir beskjuten söder om Kiev. Kort efteråt finns inga klara teorier om vem som utfört attentatet, men det sker bara några dagar innan ett lagförslag om att begränsa oligarkernas makt ska debatteras i parlamentet. Oligarker är personer med stort inflytande i både ekonomi och politik; somliga leder egna partier och äger TV-kanaler. De flesta har gjort sig förmögna genom att köpa statliga tillgångar i kölvattnet av privatiseringsbeslut på 1990-talet, som gjort det möjligt för dem att driva lönsamma verksamheter som monopol. En av de åtgärder som presidenten planerar är ett register över personer som betraktas som oligarker.

  • Augusti

  • Sanktioner mot ryska massmedier

   Genom order från president Volodymyr Zelenskyj blockerar ukrainska myndigheter tillgång till ryska medier på internet. Tolv ryska massmediesajter berörs av dekretet, bland dem affärstidningen Vedomosti, som nyligen tagits över av Kremlvänliga redaktörer. Bakom beslutet finns ukrainskt missnöje med vad som beskrivs som rysk propaganda. Utgivarna får också sina bankkonton i Ukraina frysta (se även 2 februari 2021 och 24 juni 2021).

  • Två kvartal med krympande ekonomi

   Ukrainas ekonomi gick bakåt under andra kvartalet 2021, enligt preliminära data. Eftersom det var andra minuskvartalet i rad definieras det som recession (lågkonjunktur). Sannolikt var tillbakagången en effekt av covidpandemin, som ledde till många sjukdomsfall inte minst i mars.

  • Nya domstolslagar ska stärka rättsstaten

   President Zelenskyj undertecknar tre nya lagar som ska stärka rättsväsendets oberoende. De handlar om rekryteringen av domare och den etiska övervakningen av hur de utför sitt arbete. Mellan 2014 och 2019 anses de berörda institutionernas urval och utnämningar av domare till Högsta domstolen ha skötts på sådant sätt att affärsintressen och andra grupperingar kom åt att påverka rättsväsendet. Sedan dess har ändringsförlag stötts och blötts. Nu ska det finnas ett inslag av utländsk expertis, inte i de beslut som fattas men väl i den föregående utvärderingen av kandidaternas meriter. De nya lagarna öppnar för fortsatta lån från IMF och stöd från EU, som båda kräver att rättssystemet ska vara oberoende (se 9 juni 2020).

  • Exilbelarusier dör under oklara omständigheter

   En belarusisk regimkritiker hittas hängd i en park i Kiev i Ukraina. Mannen, som leder en organisation som tar emot landsflyktiga belarusier, befaras ha blivit mördad genom att någon iscensatt ett självmord. Ukrainsk polis ska utreda mordmisstankarna. President Zelenskyj ger Ukrainas säkerhetstjänster order om att utöka skyddet för belarusiska regimkritiker i exil.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0