Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland, som 2022 tar sig uttryck i en militär invasion, har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Juni

  • Viktig industristad i öster i ryska händer

   Ryska styrkor tar kontroll över Sievjerodonetsk efter flera veckor av hårda strider. Förödelsen rapporteras vara enorm i industristaden, som bland annat hyser Azot, en av Europas största fabriker för konstgödsel. De ryska styrkorna är också i färd med att inta Lysytjansk på andra sidan floden Donets. Om Lysytjansk faller, kontrollerar Ryssland hela regionen Luhansk.

  • Ukraina blir kandidatland för EU-medlemskap

   EU:s stats- och regeringschefer säger ja till att ge Ukraina status som kandidatland för medlemskap i unionen. Det inleder en process som innebär att kandidatlandet ska vidta en rad åtgärder och anta lagar som överensstämmer med EU-rätten. En vecka tidigare har Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Italiens premiärminister Mario Draghi besökt Kiev för att visa sitt stöd för Ukraina under det pågående kriget mot ryska invasionsstyrkor. Stormaktstrojkan har bland annat inspekterat krigsförödelse i staden Irpin. 

  • Konvention mot kvinnovåld ratificeras

   Ukrainas parlament antar Europarådets konvention mot våld mot kvinnor och våld i hemmen med 259 röster för, 8 emot och 47 nedlagda röster. Rådets Istanbulkonvention, en överenskommelse från 2011, har tidigare mött motstånd i parlamentet (se 17 november 2016).

  • USA:s militära stöd växer

   USA kommer att bidra med ännu mer vapen till Ukrainas försvar. President Biden offentliggör ytterligare ett stödpaket värt en miljard dollar. Enligt president Zelenskyj är vapenleveranserna extra värdefulla för försvaret i Donbas, där de ryska styrkorna pressar Ukrainas försvarsmakt hårt i synnerhet med artilleribeskjutning mot viktiga städer och industrier. De ”vapenpaket” USA har bidragit med sedan invasionen i februari har nu ett samlat värde på 5,6 miljarder dollar. I Bidens färska löften ingår också humanitärt bistånd som värderas till 225 miljoner dollar.

  • Hamnblockad kringgås med ny exportrutt

   Spannmål från Ukraina har för första gången exporterats via Polen och Östersjön till Spanien, uppger den spanska organisationen Agafac, som samlar livsmedelstillverkare. Poängen med omvägen är att kringgå den ryska blockaden mot ukrainska hamnar i Svarta havet, där det dessutom finns minor som hotar transporterna. Samtidigt som FN och en rad utomeuropeiska länder varnar för matkris när Ukrainas varuexport stoppas, har Turkiet försökt medla fram en korridor som skulle möjliggöra fartygsrörelser med turkisk eskort genom Svarta havet. I Polen och andra grannländer har USA planer på tillfälliga silobyggen för laster från Ukraina; omlastning behövs vid gränserna därför att Ukrainas järnvägsnät har annan spårvidd.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0