Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina blev självständigt 1991, men frigörelsen från Sovjetunionen var svår och landet har präglats av ett tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA, men fortsatt korruption kan få stödet att svikta.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Regler mot covid-19 skärps

   Åtgärderna mot smittspridning skärps, när tre dödsfall och 73 sjukdomsfall i covid-19 har bekräftats i Ukraina. De flesta av fallen finns i Kiev och kollektivtrafiken reserveras nu för personer som arbetar i samhällsviktiga verksamheter som vård, ordningsmakt och livsmedelsdistribution. Samma dag landar ett plan från Kina med bland annat testutrustning och skyddskläder till vården i Ukraina, och fler frakter väntas. Flera coronadrabbade länder i Öst- och Centraleuropa rapporteras ha kunnat lägga order till Kina och Sydkorea om tillverkning av vårdutrustning.

  • Krafttag för att begränsa coronasmitta

   Ukraina begränsar öppettiderna i butiker och barer, och ställer in evenemang med fler än tio deltagare för att hindra spridning av coronavirus. Tunnelbanan i de tre största städerna stängs. Skolorna är stängda sedan tidigare och bara ukrainska medborgare ska släppas in i landet. Få sjukdomsfall och enstaka dödsfall är kända, men smittspridning oroar allmänheten. I februari angreps bussar med personer som evakuerats från Kina av en folkmassa nära Poltava där de evakuerade skulle placeras i karantän på en kurort. 24 ukrainare och 27 medborgare i andra länder fanns på bussarna, som fick skyddas av militär. Enligt ukrainsk säkerhetstjänst hade folkmassan nåtts av ett förfalskat mejl från hälsovårdsdepartementet där det påstods att de evakuerade insjuknat i covid-19.

  • Rättegång mot utpekade för nedskjutning

   I Nederländerna inleds en rättegång mot fyra män som pekats ut som ansvariga för att ett malaysiskt trafikflygplan sköts ned över Ukraina 2014 med 298 dödsoffer som följd. Ingen av de fyra (tre ryssar och en ukrainare) har infunnit sig eller kunnat gripas, men en av de åtalade ryssarna har försvarare på plats (se 19 juni 2019). Utredare hävdar att det finns bevis för att den robot som brukades av proryska rebeller i Ukraina kom från en rysk militärbas. Två veckor efter rättegångsstart (som sker mitt i coronaviruspandemin) beslutar domstolen att förhandlingarna ska återupptas i juni 2020.

  • Ommöblering i regeringen

   Denys Sjmyhal godkänns som ny premiärminister i en omröstning i parlamentet. sedan Oleksij Gontjaruk (Hontjaruk) lämnat posten. President Zelenskyj uppges en tid ha varit missnöjd med hur Ukrainas ekonomi skötts. Även finans-, utrikes- och försvarsministrarna byts ut. Ny finansminister blir Ihor Umanskyj, medan Dmytro Kuleba blir utrikesminister och Andrij Taran får ansvar för försvarsmakten. 

  • Februari

  • Årlig motståndsdag mot Krimförlust

   Den 26 februari varje år ska Ukraina från och med nu uppmärksamma motståndet mot Rysslands annektering av Krimhalvön, meddelar president Zelenskyj. Den 26 februari 2014 samlades Krimbor i staden Simferopol för att manifestera sitt fortsatta stöd för att tillhöra Ukraina. Dagarna dessförinnan hade män i anonyma uniformer tagit över militärbaser och omringat regeringsbyggnader på Krim. Dessa "små gröna män" identifierades senare som ryska specialstyrkor.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0