Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som EU Observer.

Senaste händelser

 • 2022

  • Juli

  • Rysk attack mot Odessa

   Ryssland genomför en attack mot hamnområdet i Odessa. Den ryska regeringen säger i ett uttalande att endast "militära mål" har träffats. Attacken får skarp kritik från västvärlden och FN då både Ryssland och Ukraina har lovat skydda Odessa, varifrån spannmål ska skeppas ut till omvärlden enligt det avtal som slöts en dag tidigare. Några dagar senare attackerar Ryssland åter Odessa.

  • Ukraina och Ryssland sluter avtal om spannmålsexport

   Ryssland och Ukraina ingår en överenskommelse som ska göra det möjligt att transportera spannmål från Ukraina via Svarta havet. Det pågående kriget har stoppat fartygstransporten från landet något som har lett till oro för livsmedelsbrist och drivit upp priserna i delar av världen. Den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu och den ukrainska infrastrukturministern Oleksandr Kubrakov undertecknar separata avtal vid ett möte i Istanbul i närvaro av bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

  • Nordkorea stöder separatister

   Nordkorea erkänner de ryskdominerade separatistområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga stater (se även 21 februari och 29 juni). Ukraina, som betraktar områdena som ockuperade av Ryssland, avbryter sina diplomatiska förbindelser ned Nordkorea.

  • Hela Luhansk under rysk kontroll

   Ukrainska styrkor har gett upp försvaret av staden Lysytjansk efter intensiva strider. Ryssland har därmed intagit hela länet Luhansk i öster. Drygt sju mil från Lysytyjansk ligger den gamla kurorten Slovjansk, en av de orter som utsätts för artilleribeskjutning när de ryska styrkorna kan gå vidare västerut för att också lägga under sig hela Donets. Före invasionen i februari 2022 hade Moskvastödda separatister kontroll över en tredjedel av de två länen Luhansk och Donetsk, som tillsammans utgör gruv- och industriregionen Donbas.

  • Juni

  • Ryska och ukrainska krigsfångar utväxlas

   Ukraina och Ryssland utväxlar krigsfångar. 144 fångar från vardera sidan ingår i utväxlingen. Fångarna uppges ha svåra krigsskador som kräver avancerad vård. Bland de ukrainare som utväxlas finns 95 personer som deltagit i försvaret av stålverket Azov i Mariupol. Ryssland uppger dagen efter fångutväxlingen att fler än 6 000 personer som stridit med ukrainska styrkor finns i rysk fångenskap. Båda sidors uppgifter om antal krigsfångar är, liksom dödstalen i kriget, svåra att säkerställa.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0