Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som EU Observer.

Senaste händelser

 • 2022

  • November

  • Stalin hålls ansvarig för folkmord i Ukraina

   Tysklands parlament, förbundsdagen, tar upp massvälten i Ukraina på 1930-talet, känd under den ukrainska beteckningen holodomor. Ledamöterna röstar för en resolution där svälten erkänns som ett folkmord och den sovjetiske diktatorn Josef Stalin ges ansvaret, eftersom statens jordbrukspolitik fick förödande effekter. Det avspeglar hur Ukrainas regering av i dag ser på händelserna. Resolutionen beskrivs som en tysk ”varning” till Ryssland inför vintern då rysk krigföring i grannlandet hotar att vålla en matkris. 

  • Kryssningsrobotar mot Ukrainas elnät

   I ett läge där ungefär hälften av Ukrainas elproduktion slagits ut genomför Ryssland nya anfall mot kraftnätet med 70 kryssningsrobotar och attackdrönare. Människor dör, Kiev blir utan el och vatten och Lviv till hälften utan ström. De tre kärnkraftverk som ännu är under ukrainsk kontroll kopplas bort från elnätet. Även grannlandet Moldavien påverkas. Redan innan har EU-parlamentet beslutat att klassa Rysslands agerande som statsterrorism; efter resolutionen riktas en hackerattack mot parlamentets sajt. President Zelenskyj anför i ett uttalande till FN:s säkerhetsråd att det är ett brott mot mänskligheten att ställa civila utan el, vatten och värme i vinterkyla. Franska borgmästare har dessförinnan fått höra honom säga att Ryssland använder vinterkyla som massförstörelsevapen. ”I oförmåga att besegra den ukrainska armén bedriver Ryssland ett fegt krig mot civila”, säger utrikesminister Dmytro Kuleba. Borgmästaren i italienska Florens, ordförande i ett samarbetsorgan för större städer, uppmanar kommunerna i 200 europeiska städer att skicka reservgeneratorer till Ukraina. USA utlovar drygt 200 generatorer.

  • Avtal om att skydda spannmål från Ukraina förlängs

   Avtalet om att spannmålsexport från Ukraina via Svarta havet ska tillåtas och skyddas förlängs med fyra månader. Ryssland godkänner en förlängning trots missnöje med vissa villkor. Överenskommelsen, som bland annat bygger på att lastfartygen inspekteras vid passage genom Turkiet, slöts på enträgen begäran från FN för att säkra matleveranser till östra och norra Afrika (se 22 juli 2022). Enligt ukrainska uppgifter har fler än 450 fartyg kunnat föra ut 11 miljoner ton livsmedel till andra länder sedan korridoren genom Svarta havet inrättades.

  • Livstid för nedskjutningen av MH-17

   Tre män fälls för att ha skjutit ned ett trafikflygplan i ukrainskt luftrum 2014, då 298 människor fick sätta livet till. Domen faller i en domstol i Nederländerna, där de flesta av passagerarna på det malaysiska planet hörde hemma. Männen – två ryska och en ukrainsk medborgare – döms till livstids fängelse för mord, medan en fjärde åtalad frias. Ingen av dem är på plats i domstolen. En kommission som granskade händelsen har kommit fram till att planet träffades av en rysktillverkad robot, att roboten avfyrades från ett område som kontrollerades av prorysk separatistmilis och att robotsystemet hade förts in från Ryssland samma dag. Ryssland har förnekat all inblandning i nedskjutningen.

  • FN: Båda de stridande parterna i Ukraina torterar

   FN-utredare hävdar att både ryska och ukrainska soldater gör sig skyldiga till tortyr under kriget i Ukraina. Krigsfångar blir misshandlade och utsatta för elchocker och förödmjukande behandling, säger utredarna. Övergrepp förekommer mer systematiskt på den ryska sidan, enligt chefen för FN:s övervakningsuppdrag för mänskliga rättigheter Matilda Bogner. Hon framhåller att det finns fall där ukrainska myndigheter har inlett brottsutredningar mot egen militär personal som pekats ut. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0