Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som EU Observer.

Senaste händelser

 • 2023

  • September

  • Polen slutar rusta Ukraina

   Polen kommer inte längre att bidra till att rusta Ukraina militärt, säger premiärminister Mateusz Morawiecki. Fokus ska nu läggas på landets eget försvar. Polen har sedan den ryska invasionen i Ukraina inleddes 2022 bistått Ukraina med både flygplan och pansarfordon av sovjetisk tillverkning, samtidigt som försvarsbudgeten utökats rejält för inköp av ny materiel från västländer och från Sydkorea. Men i bakgrunden till dagens uttalanden finns också det faktum att det snart är parlamentsval i Polen, och att regeringen, som har starkt stöd hos landsbygdsbefolkningen, inte är redo att släppa in jordbruksvaror från Ukraina på den polska marknaden.

  • EU-länder går emot beslut om ukrainska varor

   Spannmål från Ukraina (som vete och majs) ska få säljas i hela EU, beslutar EU-kommissionen. Till följd av ett avtal tidigare i år har lantbruket i fem medlemsländer skyddats mot konkurrens från Ukraina; de fem länderna har bara tillåtit transporter från Ukraina till mottagare i andra länder. Nu vill kommissionen inte förlänga deras undantag. Polen, Ungern och Slovakien säger att de kommer att fortsätta stoppa ukrainska varor ändå. Slovakien förlänger undantaget som gällt fyra typer av spannmål, Polen utökar förbudet så att även mjöl stoppas och Ungern utvidgar importförbudet så att bland annat kött från Ukraina får saluförbud. Regeringen i Kiev begär att WTO granskar om de tre grannländerna bryter mot överenskommelser om frihandel.

  • Försvarsministern byts ut

   Efter månader av rykten meddelar president Zelenskyj att Oleksij Reznikov får lämna posten som försvarsminister. Bytet sker när Ukrainas motoffensiv mot de ryska invasionsstyrkorna har börjat nå vissa framgångar, men den ska ses i ljuset av korruptionsavslöjanden inom försvarsmakten (se 24 januari 2023 och 11 augusti 2023). Reznikov har haft en nyckelroll i förhandlingar med västländer om militär utrustning av Ukrainas försvar. Han har tidigare förklarat att korruptionsanklagelser utreds inom försvarsdepartementet, men att han för egen del har rent samvete. Zelenskyj vill se Rustem Umerov, politiker som är krimtatar från en släkt som under sovjettiden deporterades av diktatorn Stalin, ersätta Reznikov.

  • BAE Systems ska tillverka försvarsmateriel i Ukraina

   Brittiska förvarsindustrijätten BAE Systems, som bland annat äger militärfordonstillverkaren Hägglunds i Örnsköldsvik och Bofors i Karlskoga som utvecklar vapensystem, har bildat ett dotterbolag i Ukraina. Viss produktion av försvarsmateriel i Ukraina förbereds, bekräftar koncernledningen. BAE Systems försäljning har ökat kraftigt sedan Rysslands invasion, i takt med att regeringar i Västländer beslutat bidra med materiel till Ukrainas försvarsmakt.

  • Augusti

  • Val i områden under rysk ockupation

   Ryskockuperade områden i Ukraina drar i gång lokala val. Jämte regionala och kommunala val som hålls i ett antal ryska regioner, ska även de områden i Ukraina som Kreml utropat som ryska territorier gå till valurnorna. Donetsk och Zaporizjzja börjar och liknande val ska ske i Luhansk och Cherson. Ryssland håller ungefär en femtedel av Ukraina under ockupation: förutom delar av de nämnda regionerna även Krimhalvön. Uttalade motståndare mot den ryska övermakten har antingen fängslats eller gått i exil. Ukrainas regering fördömer valen. Kriget rasar i alla områdena och ukrainska styrkor rapporteras alldeles nyligen ha haft framgång med att återta ett samhälle i Zaporizjzja, samtidigt som huvudstaden Kiev utsatts för de mest omfattande ryska drönaranfallen på månader.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0