Ukraina, Ryssland, Belarus: Från brödraskap till fullt krig

Det pågående kriget i Ukraina väcker bestörtning och många frågor. Hur kommer det sig att Ryssland har gett sig på ett slaviskt broderland? Och varför har Belarus upplåtit sin mark för anfallet? Det finns mycket som förenar de tre länderna, men under de senaste två årtiondena har spänningarna successivt ökat.

Ukraina, Ryssland och Belarus har en liknande kultur och språk och till vissa delar en gemensam historia, från det medeltida Kievriket till tiden som sovjetrepubliker. Men det finns också en hel del som skiljer dem åt, vilket utvecklingen efter Sovjetunionens fall har visat. Motsättningarna har vuxit i takt med att Ukraina har närmat sig väst och Ryssland utvecklats i auktoritär riktning, något som 2014 ledde till den ryska annekteringen av halvön Krim och åtta år senare till den fullskaliga invasionen av Ukraina. 
Nr 4 2022, Författare: Jakob Hedenskog

Recension ur BTJ-häfte nr 10 2022, lektör Julie Hansen:
Detta nummer av Utrikespolitiska institutets serie Världspolitikens dagsfrågor ger nödvändig bakgrundskunskap om det pågående kriget i Ukraina. Författaren Jakob Hedenskog, Östeuropaexpert på Utrikespolitiska institutet, förmedlar analys och  fakta på ett läsarvänligt och nyanserat sätt. I Ukraina, Ryssland, Belarus benar han ut orsakerna till Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022, i vilken även Belarus deltar, och granskar kritiskt Rysslands framställning av försvarsalliansen Nato som ett säkerhetshot. Skriften ger således värdefulla perspektiv på säkerhetsläget i Europa. Helhetsbetyg: Briljant.”

Tips till lärare Instuderingsfrågor i PDF. Bli skolmedlem för tillgång till ännu mer material!

Varukorg

Totalt 0