Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Jordbruk

De ukrainska svartjordarna hör till de bördigaste i världen och Ukraina kallades en gång i tiden Europas kornbod. Landet är fortfarande en av världens största spannmålsexportörer och nummer ett för solrosolja.

Vid sidan av spannmål odlas främst sockerbetor, potatis och andra grönsaker. Ukraina är också stor producent av honung.

Djurhållning förekommer också; nötkött och mjölk är de viktigaste kommersiella varorna.

Dominerande i spannmålsexporten är korn, majs, vete och sojabönor. Landet är i stort sett självförsörjande i fråga om jordbruk. Samtidigt finns stora möjligheter att öka produktionen avsevärt.

Trots de goda förutsättningarna har det ukrainska jordbruket brottats med svåra problem. Under sovjettiden försummades det till förmån för industrin.

Upplösningen av Sovjetunionen ledde till nya svårigheter. Jordbruksproduktionen halverades under 1990-talet när viktiga exportmarknader försvann och priserna på energi, gödningsämnen och andra insatsvaror sköt i höjden. Privatiseringen av jordbruket kom igång först i början av 2000-talet. När de gamla kollektivjordbruken omvandlades till mindre, privatägda familjejordbruk ökade produktionen. Men en stor del av jordbruket är fortfarande ineffektivt och odlingsmetoderna är omoderna.

Fisket bedrivs främst i Svarta havet. Utfiskning och miljöförstöring i Azovska sjön och andra delar av Svarta havet har minskat fångsterna på senare år. Insjöfiske förekommer framför allt i landets floder, men också där har fångsterna minskat kraftigt till följd av föroreningar.

Om våra källor

Varukorg

Totalt 0