Kalendarium

Senaste händelser

 • 2020

  • December

  • Långt straff för redaktör i exil

   Journalisten Can Dündar, som lever i landsflykt, döms i sin frånvaro till över 27 års fängelse på anklagelser som spioneri och terrorism (se 7 oktober 2020). Domen mot den tidigare chefredaktören för den ansedda dagstidningen Cumhuriyet leder till kritik från EU.

  • Dom mot Turkiet för fängsling

   Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna uppmanar Turkiet att frige ledaren för det prokurdiska partiet HDP Selahattin Demirtaş. Domstolen anser att anklagelserna mot honom har politiska grunder. Demirtaş, som blev trea i presidentvalet 2016, har suttit fängslad i fyra år. 2018 fälldes han på anklagelser om att ha spritt terrorpropaganda och han är föremål även för andra anklagelser som kan resultera i långa straff. President Erdoğan avfärdar kritiken. Kort efter att ha offentliggjort sitt utslag i målet utsätts domstolen för en cyberattack.

  • Kavala kvar i häkte utan dom

   Osman Kavala, som har hållits fängslad i över tre år utan fällande dom, ska ställas inför rätta den 5 februari. Till dess blir han kvar i fängsligt förvar, beslutar en domstol i Istanbul. Affärsmannen Kavala har samarbetat med kultur- och utbildningsmecenaten George Soros, som har oroat flera regimer i östra Europa (se 21 november 2018). Kavala har genom sin verksamhet utmanat den turkiske presidenten Erdoğan. Han har friats från anklagelser kopplade till demonstrationer i en park Istanbul, men anklagas istället för samhällsomstörtande verksamhet och spionage och hotas av livstids fängelse (se 18 februari 2020). Författningsdomstolen kommer den 29 december fram till att det är lagligt att fortsätta hålla Kavala fängslad.  

  • USA straffar Turkiet för luftvärnsköp

   Med anledning av att Turkiet köpt in det rysktillverkade luftvärnssystemet S-400 inför USA inför sanktioner mot turkiska försvarets materielverk (se 16 oktober). Som Natoland förväntas Turkiet inte genomföra sådana köp; samarbete med Ryssland kring utveckling av vapensystem ses som ett säkerhetshot mot militär personal och tillverkning av militär utrustning i Natoländer. USA stoppar nu alla exportlicenser för försäljning av amerikansk militär utrustning till Turkiet.  Sedan tidigare har USA uteslutit Turkiet ur samarbete som gäller stridsflygplanet F-35 (se 17 juli 2020).

  • Iran pekas ut för kidnappning av separatist

   Turkisk polis bekräftar att elva personer har gripits misstänkta för bland annat spioneri och kidnappning för Irans räkning. De gripna är turkiska medborgare. Bakom gripandet finns ett försvinnande: Habib Chaab, som var bosatt i Sverige men anklagades för att ha kopplingar till arabisk separatism i Iran, tros ha blivit bortförd från Istanbul och smugglad till Iran i oktober. I sydvästra Iran finns ett område med arabisk befolkning runt staden Ahvaz. Där förekommer att politiska rörelser agerar i arabernas namn, en konflikt som också har lett till jakt på misstänkta i Europa (såväl separatister som den iranska regimens utsända, se 22 september 2018 och 30 oktober 2018).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0