Kalendarium

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • Dom mot fängslad skribent upphävs

   Ahmet Altan, författare och journalist, friges sedan Kassationsdomstolen upphävt en dom mot honom från lägre rätt. Altan, som skrivit kritiska artiklar mot Turkiets president, har suttit fängslad nästan utan uppehåll sedan kuppförsöket 2016, som han anklagats för att vara inblandad i (se 4 november 2020). Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har krävt att Altan friges.

  • Högt pris för träta med Ryssland

   Ryssland meddelar att allt flyg till Turkiet ställs in mellan den 15 april och den 1 juni, med hänvisning till coronapandemin. Bakom beslutet anas ett annat övervägande: Turkiets president har ett par dagar tidigare uttalat sig kritiskt mot pågående rysk truppförstärkning längs Rysslands gräns mot Ukraina. President Erdoğan uttryckte då stöd för Ukraina, också i frågan om Krimhalvön som Ryssland har annekterat. Ryssland anklagar i sin tur Turkiet för att underblåsa ukrainsk krigshets och kritiserar Turkiets försäljning av vapen, bland annat drönare, till Ukraina. Eftersom Turkiet är ett populärt semestermål för ryssar ger ett flygstopp kännbara förluster för turistnäringen.

  • Livstid för kuppanklagade

   Livstidsdomar meddelas i en uppmärksammad massrättegång. I vad som tros bli en av de sista stora rättegångarna efter det misslyckade kuppförsöket 2016 mot president Erdoğan döms 32 tidigare soldater till livstids fängelse. Närmare 500 militärer har stått åtalade i denna rättegång i Ankara. 106 av dessa döms till fängelsestraff på mellan sex och 16 år. Sammanlagt har nu fler än 2 500 misstänkta fått livstidsstraff i rättegångar på olika platser. Fler än 100 000 offentliganställda har fått sparken eller stängts av från sina jobb efter att ha pekats ut som anhängare till Gülenrörelsen, som av statsledningen hålls ansvarig för försöket att störta presidenten.

  • Brist på artighet retar EU

   Tonen mellan Turkiet och EU surnar efter en diplomatisk tabbe när EU-ledarna Charles Michel och Ursula von der Leyen besöker Turkiet  för att träffa president Erdoğan. Michel, som är ordförande i Europeiska rådet, och von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, har samma rang, men de turkiska värdarna ställer bara fram en stol bredvid presidenten. Italiens premiärminister Mario Draghi reagerar med att kalla Erdoğan "diktator" medan somliga EU-parlamentariker undrar varför Michel var så snabb att sätta sig att von der Leyen blev stående.

  • Turkisk-kinesisk osämja om uigurer

   Kinas ambassadör kritiserar via sociala medier två framträdande turkiska politiker som uttalat sig om hur kinesiska myndigheter behandlar den uiguriska befolkningen i Xinjiang i västra Kina. Efter kritiken mot partiledaren Meral Akşener och Ankaras borgmästare Mansur Yavaş, som företräder olika partier, kallas ambassadören upp till Turkiets utrikesdepartement. Uigurerna, som är turkisktalande muslimer, utsätts enligt internationella organisationer för godtyckliga gripanden i stor skala och placeras i kinesiska omskolningsläger. Uppemot 50 000 uigurer lever i landsflykt i Turkiet. De oroas av turkiska affärsförbindelser och beroende av kinesiskt coronavaccin.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0