Turkiet
Foto: Wikimedia Commons/Dietmar Giljohann

Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. AKP framträder som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • December

  • Turkiet och Grekland bättrar på sina relationer

   Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan besöker Aten för första gången på sex år i samband med att diplomatiska samtal på hög nivå återupptas. Ett samarbetsorgan för ministrar träffas också för första gången sedan 2016. Erdoğan och premiärminister Kyriakos Mitsotakis enas om en plan för mer samarbete och förtroendeskapande åtgärder. De ingår även ett icke-bindande vänskapsavtal, där de bland annat lovar att undvika aggressiva uttalanden, och enas om att sträva efter att fördubbla den bilaterala handeln. Ett bidragande skäl till att relationerna förbättrats är Greklands stöd till Turkiet efter jordbävningskatastrofen i början av 2023.

  • Sekulär oppositionsallians krymper

   Oppositionspartiet Iyi parti ställer upp med egna kandidater i de kommunval som ska hållas i mars 2024. Det decimerar den sekulära sexpartiallians som tidigare har utmanat president Erdoğan och regeringskoalitionen som leds av hans AKP. 2019 förlorade AKP lokala val i både Istanbul och Ankara. Oppositionens kandidat Ekrem İmamoğlu (CHP) blev då borgmästare i Istanbul tack vare aktivt stöd från bland andra Iyi och passivt stöd från det prokurdiska partiet HDP. Även HDP, som senast har kallat sig Hedep, väntas nästa gång presentera egna kandidater i hela landet. Sedan Erdoğan blev omvald som president i maj har han siktet inställt på att partiet ska återta makten i Istanbul där han själv har varit borgmästare.

  • November

  • Toppdomare träter om regimkritiker

   Högsta domstolen anmäler domare vid Författningsdomstolen till åklagare, sedan Författningsdomstolen fattat ett beslut till stöd för Can Atalay, advokat som har biträtt politiska aktivister. Fallet som ställer trätande jurister vid domstolar på högsta nivå i olika läger är av vikt för regimkritiker och dispyten kan vålla politisk kris. Det bottnar i protester mot ett stadsutvecklingsprojekt i Istanbul 2013, vid Geziparken, som utveckades till en utmaning mot president Erdoğans auktoritära ledarstil (se även 9 oktober 2023). Atalay försvarade demonstranter inför rätta, men blev 2022 själv dömd till 18 års fängelse. Valmyndigheten lät Atalay kandidera i parlamentsvalet trots att han fängslats. Han blev invald, överklagade och åberopade åtalsimmunitet. HD avslog hans överklagande i juli, men Författningsdomstolen landade nyligen i att han hade rätt och kunde friges. HD-juristerna som anmäler andra domare anser att Författningsdomstolen överträtt sin befogenheter. HD-domarna har i sin tur fått kritik av det sekulära oppositionspartiet CHP.

  • Ny oppositionsledare väljs

   Özgür Özel blir det sekulära oppositionspartiet CHP:s nye ledare. Sedan partiets kandidat Kemal Kılıçdaroğlu förlorade presidentvalet (se 28 maj 2023) har det rått osämja i partileden. Özgür Özel är apotekare från Izmir, tysktalande och har suttit i parlamentet sedan 2011. Inför omröstningarna då CHP byter ledare har han fått stöd av Istanbuls borgmästare Ekrem İmamoğlu.

  • Oktober

  • Skarpa reaktioner mot Israel

   President Erdoğan ställer in en planerad resa till Israel med hänvisning till dess ”omänskliga” krig mot Hamasrörelsen i Gazaremsan. Anfallen mot Gaza, inledda efter terrordåd utförda av Hamas i Israel som krävde 1 400 liv, får svåra följder för den palestinska civilbefolkningen, och Erdoğan deklarerar nu att han ser Hamas som befriare, inte som terrorister. Inför sina partikamrater har Erdoğan dagen innan sagt att han inte har några problem med Israels existens (”Israel som stat”), däremot med dess agerande. Turkiet är ett av de länder i regionen som Israel haft samarbete med, men det har också inträffat tidigare att relationerna försämrats när Erdoğan gjort sig till språkrör för palestiniernas sak. I början av november beslutar presidenten också att kalla hem Turkiets Israelambassadör.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0