Turkiet
Foto: Wikimedia Commons/Dietmar Giljohann

Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. Under 2010-talet har AKP framträtt som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Turkiet bygger hus i Syrien

   Turkiet har börjat bygga bostäder på syriskt område för syrier som är på flykt inom landet, uppger president Erdoğan. Det ska inte bli tältläger utan riktiga hus och de uppförs nära turkiska gränsen, säger han som tidigare har gjort klart att Turkiet inte vill ta emot fler flyktingar. Enligt den turkiska biståndsorganisationen IHH, som har räknat till 450 000 människor som har flytt mot turkiska gränsen de senaste fem månaderna, byggs 10 000 bostäder i en by i Idlibprovinsen. Den främsta anledningen till flyktingvågen är att det i Idlib finns rebellfickor som anfalls av den syriska regimens styrkor med ryska allierade.

  • Jordskalv i öster

   Provinserna Elazığ och Malatya i östra halvan av Turkiet skakas av en jordbävning med magnituden 6,8 och hundratals efterskalv. Efter ett par dagar av räddningsaktioner uppges att minst 38 människor mist livet och 45 överlevande grävts fram. Fortfarande ligger då människor begravda i rasmassor och omkring 1 600 har konstaterats skadade. Det nationalla räddningsverket räknar till 80 raserade byggnader och 645 i mycket dåligt skick. Presidenten lovar att nya hus med stålstommar ska byggas till människor som blivit hemlösa. Senast landets drabbades av en mycket svår katastrof var 1999, då 17 000 liv krävdes utanför Istanbul. 

  • Wikipedia tillåts igen

   Wikipedia görs tillgängligt igen, mer än två och ett halvt år efter det att turkiska myndigheter beslutat att blockera internet-uppslagsverket (se 5 maj 2017). I slutet av 2019 fann Författningsdomstolen att förbudet var olagligt.

  • Konflikt med Egypten spetsas till

   Den statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia får sitt Kairokontor genomsökt. En turkisk medborgare och tre egyptier grips. Razzian leder till en diplomatisk protest från Turkiet dagen efter. Händelserna sker i ett läge då motsättningar mellan Egypten och Turkiet kommer i dagen i regionen: i en pågående inbördeskonflikt i Libyen stöder de olika sidor. Osämja finns sedan tidigare, då Turkiet ställde sig bakom Muslimska brödraskapet som makthavare i Egypten innan islamisterna avsattes genom en militärkupp 2013. 

  • Gasledning via Svarta havet klar

   En ryskturkisk undervattensledning för gas invigs av presidenterna Putin och Erdoğan. Avsikten med Turkstream-projektet är att leverera rysk gas till Turkiet och vidare till Europa. Liksom i fallet med rysktyska ledningar som läggs ut i Östersjön vill Ryssland kunna sälja gas till europeiska köpare utan att behöva passera Ukraina. Gassamarbetet vittnar om förbättrade politiska kontakter mellan Moskva och Ankara, men invigningen sker samtidigt som Ryssland och Turkiet stöder olika sidor i de inbördesstrider som rasar i Libyen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0