Turkiet
Foto: Wikimedia Commons/Dietmar Giljohann

Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. Under 2010-talet har AKP framträtt som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Samarbete med Azerbajdzjan stärks

   President Recep Tayyip Erdoğan besöker Azerbajdzjan. Tillsammans med landets president Ilham Aliyev inspekterar han staden Şuşa i Nagorno-Karabach. Staden intogs av azeriska styrkor i det krig om enklaven som de utkämpade med turkiskt stöd mot Armenien hösten 2020. Turkiet planerar nu att öppna ett konsulat i Şuşa, som ligger 1,5 mil från Stepanakert, områdets största stad. Azerbajdzjan har sedan kriget dragit i gång en rad infrastrukturprojekt, bland annat en fyrfilig väg de knappt nio milen mellan Şuşa och Fizuli. Under kriget befarades att även Ryssland, lierat med Armenien, skulle dras in i striderna. Erdoğan och Aliyev gör nu ömsesidiga utfästelser om hjälp i händelse av anfall utifrån. Det stärkta samarbetet kommer bland annat att innebära regelbundna möten mellan de två ländernas säkerhetsråd. Det framkommer också att tillverkning av militära drönare av turkisk modell ska inledas i Azerbajdzjan.

  • Turkisk drönare mot flyktingläger i Irak

   Tre dödsoffer rapporteras när Turkiet anfaller ett flyktingläger i norra Irak, cirka 25 mil från gränsen. Makhmurlägret inrättades ursprungligen av FN för kurdiska flyktingar från Turkiet, vars statsmakter hävdar att det nu styrs av PKK-gerillan. En av de personer som dödas beskrivs som lokalt PKK-befäl. Turkiet har enligt analytiker i allt större utsträckning börjat göra bruk av drönare i sin jakt på PKK på irakiskt område. Utanför Dahuk i irakiska Kurdistan har det några timmar tidigare inträffat en sammanstötning mellan PKK och irakiska peshmerga-soldater, en intern kurdisk strid alltså, där flera soldater stupat. Det kurdiska självstyret i Irak, som har egna styrkor, tenderar till skillnad från PKK att vilja hålla sig väl med Turkiet.

  • Maj

  • Gülensläkting hämtad av agenter

   Den statliga nyhetsbyrån Anatolia rapporterar att Selahaddin Gülen hämtats till hemlandet av den turkiska underrättelsetjänsten MIT. Han är brorson till president Erdoğans ärkefiende Fethullah Gülen och har varit verksam i Kenya. Fethullah Gülen, som lever i exil i USA, anklagas för att ligga bakom kuppförsöket mot presidenten 2016. Personer och medier med anknytning till Fethullah Gülens moderata islamiströrelse anser att det som hänt hans brorson är en kidnappning i statlig regi.

  • Rader av fällningar mot kurdledare

   En ny fängelsedom mot Selahattin Demirtaş, tidigare ledare för det prokurdiska partiet HDP, lyder på två och ett halvt års fängelse. Men rättsfallet är bara ett av flera mot Demirtaş, som är fängslad alltsedan 2016 då turkiska myndigheter trappade upp sina tillslag mot HDP. 2018 dömdes Demirtaş för att ha spritt terrorpropaganda och tidigare i år för att ha förlämpat president Erdoğan. I det viktigaste målet ingår terroranklagelsser mot Demirtaş, som riskerar 142 års fängelse. Under hans ledning tog HDP plats i parlamentet 2015 och han har också ställt upp i presidentval. Själv avfärdar han raden av brottsanklagelser som politiskt grundade. Från turkiska statens sida hävdas att HDP är en fasad för den förbjudna PKK-gerillan.

  • Stormoské i Istanbuls moderna centrum

   President Erdoğan inviger en nybyggd moské vid Taksimtorget i centrala Istanbul. Taksimtorget har tidigare framför allt varit förknippat med Turkiets sekulära statsbygge, bland annat 1-majdemonstrationer, men Erdoğan har velat uppföra en helgedom där alltsedan han var borgmästare i staden. Den nya moskén rymmer 4 000 bedjande. Vid invigningen deltar så många att även parkeringen intill fylls. Byggplanerna bidrog 2013 till demonstrationer, till en början mot att ett grönområde i stadsdelen skulle bebyggas men protesterna blev efterhand allt bredare och riktade mot regeringen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0