Turkiet
Foto: Wikimedia Commons/Dietmar Giljohann

Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. Under 2010-talet har AKP framträtt som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Turkiet på väg in i Syrien igen

   Turkiet planerar att genomföra ännu en militär offensiv in på syriskt område, meddelar president Erdoğan. Syftet är att genomföra den ”säkerhetszon”, längs gränsen och tre mil in i Syrien, som den turkiska regeringen har siktat på tidigare. Offensiven blir om den genomförs Turkiets fjärde sedan 2016. Det är framför allt det kurddominerade självstyre som har uppstått på syriska sidan som oroar Erdoğan, eftersom han kopplar det till den terrorstämplade kurdiska gerillan PKK.

  • Turkiet ”gnisslar” inför svensk Natoansökan

   Natolandet Turkiet luftar kritik mot Sverige och Finland i ljuset av att båda länderna, till följd av Rysslands invasion i Ukraina, är på väg att ansöka om medlemskap i försvarsalliansen. I och med att Socialdemokraterna i Sverige sade ja den 15 maj finns det brett stöd i riksdagen för svensk anslutning, men president Erdoğan ser hinder: han beskriver i synnerhet Sverige som tillflyktsort för kurdiska terrorister. Till nyhetsbyrån Anatolia säger källor i det turkiska justitiedepartementet att Turkiet förgäves har försökt få 33 personer utlämnade från Sverige eller Finand. Försvarsalliansens ledning räknar med att ansökningar från båda länderna ska kunna behandlas snabbt, men alla Natos 30 medlemsländer, också Turkiet, måste ratificera beslutet innan det kan träda i kraft. 

  • April

  • Livstid utan nåd för Kavala

   Efter att ha varit fängslad i fyra år utan dom döms Osman Kavala – affärsman och konstmecenat som också har stött demokratiprojekt – till livstids fängelse utan möjlighet att benådas. Anklagelser mot honom handlar om omstörtande verksamhet, dels i samband med en protestvåg 2013, dels vid kuppförsöket mot president Erdoğan 2016. Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, som tidigare har kritiserat hur Kavala behandlas i det turkiska rättsväsendet, gör bedömningen att bevisen brister och att domen handlar om att skrämma människorättsaktivister. Ytterligare sju åtalade döms till 18 års fängelse vardera. Kavala beskriver processen som ”justitiemord” på politiska grunder och domen kommer att överklagas. Bland Kavalas aktiviteter som väckt regimens missnöje finns stöd till försoningsprojekt mellan Turkiet och Armenien. Presidenten har för sin del utmålat Kavala som vänsteraktivist och inblandad i en komplott orkestrerad av den ungersk-amerikanske miljardären George Soros.

  • Mars

  • Spärren till parlamentet sänks

   Parlamentet beslutar att ändra vallagen. Spärren för att få mandat sänks till 7 procent av rösterna. En av avsikterna med den hittillsvarande höga tröskeln (minst 10 procent av rösterna) har varit att stänga ute småpartier. De partier som tagit sig in har kunnat dela på många mandat, vilket gett AKP oproportionerligt mycket makt. Men 2022 har AKP motiv för att sänka spärren: det kan splittra oppositionspartierna, som har visat sig benägna att bilda allianser för att komma över spärren.

  • Turkiet på väg att släppa känslig mordutredning

   Den rättsliga prövningen av mordet på den saudiske regimkritikern Jamal Khashoggi kan komma att överföras till Saudiarabien. En begäran från det turkiska rättsväsendet (som rapporteras bottna i en påstötning från saudiskt håll) motiveras med att de 26 misstänkta inte kommer att kunna ställas inför rätta i Turkiet därför att Saudiarabien inte lämnar ut dem. Mordet utfördes på det saudiska konsulatet i Istanbul, under bestialiska former som dokumenterades av turkisk underrättelsetjänst (se 2 oktober 2018 och 15 november 2018). Flera av de misstänkta har kopplats till säkerhetsapparaten runt den saudiske kronprinsen. Propån om att föra över målet framställs just när det pågår ett ”töväder” i de politiska förbindelserna mellan länderna.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0