Turkiet
Foto: Wikimedia Commons/Dietmar Giljohann

Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. Under 2010-talet har AKP framträtt som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • September

  • Turkiet pressas till sanktioner mot Ryssland

   Efter påtryckningar från USA kommer alla turkiska banker att stoppa kortbetalningar från konton i ryska banker, uppger turkiska finanskällor. Under Rysslands pågående invasion i Ukraina har det väckt irritation i USA och andra Natoländer att Turkiet inte har velat skära ned sitt ekonomiska utbyte med Ryssland. Tre statsägda turkiska banker har fortsatt göra affärer med ryska partner trots hot om att själva bli föremål för sanktioner. Turkiska företag har dessutom fått ett uppsving genom att sanktioner hindrat andras handel med Ryssland. Kortbetalningarna är av betydelse både för ryssar på semester och för ryska medborgare som lämnat hemlandet för att slippa skickas till Ukraina för att strida.

  • Augusti

  • Slitsamt för oppositionen att välja presidentkandidat

   Sex oppositionspartier som samlats i en nationell allians kommer att ha en gemensam presidentkandidat 2023, meddelar de. Besked om vem kandidaten blir kommer dock inte före den 2 oktober, för diskussionerna fortsätter. I själva verket hade alliansen redan väntats presentera sin kandidat inför valet i juni, men partierna tycks ha svårt att enas. Avsikten är att utmana president Erdoğan, som har meddelat att han vill bli omvald (se 9 juni 2022).

  • Israel och Turkiet på god fot igen

   Israel och Turkiet återupptar fulla diplomatiska förbindelser efter flera år av gnissel i kontakterna. Den nya enigheten medför bland annat att direktflyg mellan länderna återupptas. Under 1990-talet förekom en hel del samarbete, bland annat kunde israeliska flygvapnet (som har litet eget luftrum) öva över Turkiet. 2010 skar det sig allvarligt när Israel angrep en aktivistflotta på väg till Gazaremsan (för att bryta Israels blockad) och tio turkiska medborgare dödades. Turkiet har på senare år också stått i täten för protester till stöd för palestiniernas sak, inte minst när Israels krigföring mot militanta grupper i Gaza drabbat civila.

  • Sverige lämnar ut man på turkisk kravlista

   Sveriges regering har beslutat att en turkisk medborgare ska lämnas ut till Turkiet. Mannen står enligt Sveriges Television på en lista över terroranklagade personer som turkiska myndigheter har begärt utlämnade. Han frihetsberövades innan Sverige ansökte om medlemskap i Nato, men utlämningsfallet är det första sedan det blev känt att Turkiets regering ställer villkor för att godkänna Sverige som nytt medlemsland i försvarsalliansen.

  • Juli

  • Gränslättnader mot Armenien

   Turkiet och Armenien har i förhandlingar enats om att gränsen mellan länderna, som hållits stängd sedan 1990-talet, ska öppnas för medborgare i tredje land. Dessutom ska direktflyg med fraktgods inledas så snart som möjligt. Lastbilar måste i dag göra en omväg via Georgien eller Iran för att passera gränsen.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0