Turkiet
Foto: Wikimedia Commons/Dietmar Giljohann

Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. AKP framträder som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Egyptiskt-turkiskt försoningsmöte

   Presidenterna Recep Tayyip Erdoğan från Turkiet och Abd al-Fattah al-Sisi från Egypten träffas vid invigningen av fotbolls-VM i Qatar. Trots att det tros ha varit första gången de träffades, skedde mötet i en anda av försoning. När egyptisk militär avsatte den islamistiske, folkvalde presidenten Muhammad Mursi 2013 kom skarp kritik från den turkiska ledningen; Mursi hade stöd av Erdoğan. Turkiet har också tjänat som fristad för egyptiska regimkritiker, medlemmar av Muslimska brödraskapet liksom Mursi.

  • Turkiska flyganfall i Syrien och Irak

   Turkiet genomför flygattacker mot kurdiska mål i både Irak och Syrien. Det sker en vecka efter ett bombdåd i centrala Istanbul, som enligt den turkiska ledningen utfördes av PKK-gerillan. I Irak angrips platser i bergen, där PKK har baser. I Syrien anfalls platser i nordöst, som Turkiet hävdar att den kurdiska milisen YPG gör bruk av i terrorverksamhet. Försvarsminister Hulusi Akar uppger några dagar senare att nästan 500 kurdiska mål anfallits under offensiven. Den syriska exilgruppen SOHR återger rapporter om att fler än 30 liv krävts på syriskt område. När president Erdoğan kommenterar räderna upprepar han en tidigare framförd avsikt att också gå in med marktrupper i Syrien, vilket skulle bli fjärde gången sedan 2016. USA, som har militär personal i Syrien för insatser mot IS, uttrycker missnöje. Det kommer också rapporter om att rysk militär träffats. Bomben i Istanbul var med sex dödsoffer den dödligaste på flera år, men de utpekade kurdiska organisationerna förnekar ansvar. 

  • Kronprins slipper åtal för Khashoggimord

   Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman (”MBS”) får åtalsfrihet i USA i kraft av sin nya titel som premiärminister. Det betyder att han inte kan ställas till svars där för mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi, som ägde rum i Turkiet 2018. Khashoggi var bosatt i USA och hans fästmö Hatice Cengiz har vänt sig till amerikansk domstol för att få kronprinsens ansvar prövat, men departementsjurister hänvisar till en folkrättslig norm om att en sittande regeringschef inte ställs inför rätta (se främst 26 februari 2021 och 25 mars 2020). Både turkiska och amerikanska underrättelsetjänster har uppfattningen att kronprinsen gav order om mordet (se 31 mars 2022).

  • Åtal mot oppositionsledare

   Kemal Kılıçdaroğlu, ekonom och ledare för oppositionspartiet CHP, åtalas i enlighet med de nya lagar som sägs syfta till att bekämpa desinformation (se 13 oktober). Han riskerar tre års fängelse. Kılıçdaroğlu, som skulle kunna bli en allvarlig utmanare till sittande presidenten Erdoğan i det presidentval som ska hållas 2023, har via sociala medier anklagat regeringspartiet AKP för att vara inblandat i knarkhandel. CHP-företrädare anser att regeringen använder lagen till att begränsa yttrandefriheten för motståndare.

  • Oktober

  • Sverige tar ut avståndet till kurdisk gerilla

   Sveriges utbyte med det kurdiska regionala styret i norra Syrien ska begränsas till humanitära frågor, meddelar utrikesminister Tobias Billström. Regionen styrs sedan flera år av en förvaltning som domineras av den kurdiska organisationen PYD. Dess väpnade gren, milisen YPG, har i samarbete med västländer haft en nyckelroll i bekämpandet av jihadiströrelsen Islamiska staten. Beskedet från Sveriges regering har anknytning till krav som Turkiet ställer för att godkänna en svensk ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Kraven bottnar i att YPG kopplas till den terrorklassade organisationen PKK, som strider för kurdiska intressen i Turkiet (se 16 maj och 28 juni 2022). När den turkiske presidenten tar emot statsminister Ulf Kristersson en vecka senare preciseras krav på minst en person i exil som Turkiet kräver att få utlämnad från Sverige.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0