Turkiet
Foto: Wikimedia Commons/Dietmar Giljohann

Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. Under 2010-talet har AKP framträtt som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Åtal i Turkiet för Khashoggimordet

   Åtal väcks i Turkiet mot 20 personer som misstänks för inblandning i överlagt mord på skribenten Jamal Khashoggi 2018. Bland de utpekade, som inte befinner sig i Turkiet, finns en tidigare rådgivare till det saudiska kungahuset och en tidigare chef inom en saudisk säkerhetstjänst. De två hålls ansvariga för att ha iscensatt mordet, som av en FN-rapportör betecknats som en utomrättslig avrättning. Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och tros ha blivit styckad av mordpatrullen (se främst 2 oktober 2018 och 15 november 2018).

  • Fler kurdiska borgmästare avsätts

   Ytterligare åtta borgmästare från orter med kurdisk befolkning (bland dem Bitlis) avsätts och ersätts med befattningshavare som utsetts av regeringen. Politikerna och partiet HDP, som är Turkiets tredje största, anklagas för att vara medlemmar i en terrorgrupp och stödja den kurdiska gerillan PKK. Sammanlagt har 40 borgmästare avsatts sedan lokalvalen i mars 2019 (se 19 augusti 2019).

  • Stödpaket mot viruskris

   Ett statligt räddningspaket värt 100 miljarder turkiska lira (15 miljarder dollar) ska hjälpa Turkiets ekonomi att klara coronakrisen. Särskilt de äldre och hushåll som lever under knappa omständigheter ska kunna få stöd. För företag aviserar presidenten skattelättnader. Momsen på inrikes flygresor tas bort nästan helt under ett kvartal. Det är ett sätt att stödja flygbolaget Turkish Airlines, som normalt har många internationella linjer och därför drabbas hårt när många länder stoppar flyg. Gränserna mot Grekland och Bulgarien stängs igen (se 28 februari). 

  • Pandemi stoppar massbön

   Kollektiva böner i Turkiets moskéer ställs in tills vidare för att begränsa spridningen av det nya coronavirus som bedöms vara särskilt farligt för äldre. För individuella besök och enskild bön förblir moskéerna öppna, meddelar religionsmyndigheten Diyanet. Gym, kaféer, biografer och restauranger med levande musik stängs, medan olika former av publika evenemang ställs in. Officiellt har bara 18 fall av virussjukdomen covid-19 bekräftats, men tusentals pilgrimer hemkomna från besök vid heliga platser i Saudiarabien har beordrats att följa karantänsregler.

  • Avtal mellan Erdoğan och Putin om vapenvila i Syrien

   En vapenvila träder i kraft i nordvästra Syrien mellan turkiska styrkor å ena sidan och ryskstödda syriska regeringsstyrkor å andra sidan. Presidenterna Erdoğan och Putin har enats om att fronterna ska frysas, en säkerhetskorridor ska inrättas längs motorvägen M4 i Idlibprovinsen och hjälpsändningar till civila ska släppas fram. Den 15 mars ska turkiska och ryska styrkor börja patrullera tillsammans längs motorvägen. Det har förekommit flera vapenvilor i Idlib tidigare, men den här gången är det två regeringsarméer som har bekrigat varandra, och Turkiet har förlorat så många soldater under de senaste veckorna att striderna väckt missnöje hos den turkiska allmänheten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0