Turkiet
Foto: Wikimedia Commons/Dietmar Giljohann

Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. AKP framträder som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Maj

  • Turkisk version av "agentlag" på förslag

   Fängelsestraff för journalister och forskare som samarbetar med "utländska intressen" – det är ett lagförslag som förs fram i det turkiska parlamentet. Förslaget har lagts fram av högernationalistiska MHP, som är samarbetsparti till presidentens parti AKP. MHP:s vice ordförande Feti Yildiz har förklarat via sociala medier att det skulle kunna tillämpas på en mängd områden, bland dem försvar, ekonomi, IT, teknik, transporter och hälsovård. En straffskala på upp till sju års fängelse föreslås. Liknande lagändringar har gjorts eller föreslagits i andra länder, särskilt Ryssland och Georgien, och fått skarp kritik från människorättsorganisationer. 

  • Arresteringsvåg mot gülenister

   Nästan 550 personer som misstänks ha kopplingar till Gülenrörelsen har gripits. I 62 av 81 provinser har det skett gripanden, uppger inrikesministern. Predikanten Fethullah Gülen, som lever i exil i USA, har av president Erdoğan pekats ut som ansvarig för det kuppförsök som genomfördes 2016. Turkiets fängelser har sedan dess fyllts med utpekade Gülenanhängare. Närmare 3 000 personer har dömts till livstids fängelse medan cirka 140 000 har fått sparken eller stängts av från sina jobb. Rörelsen har enligt myndigheter infiltrerat bland annat försvarsmakten och skolväsendet.

  • Staten drar åt svångremmen

   Finansminister Mehmet Şimşek offentliggör ett treårigt sparprogram i syfte att bekämpa inflationen, som enligt de senaste månadssiffrorna (i april 2024) låg på nästan 70 procent. Statens utgifter ska skäras ned bland annat genom att nyrekrytering av personal och fordonsköp till offentliga sektorn stoppas. Statens byggande ska också koncentreras till projekt med anknytning till återuppbyggnaden efter jordbävningskatastrofen i februari 2023. Enligt besked som arbetsmarknadsminister Vedat Işıkhan lämnade i april väljer regeringen också att frysa minimilönerna, som brukar höjas i juli.

  • Turkiet stoppar handel med Israel

   Turkiets handelsrestriktioner mot Israel skärps (se 9 april 2024). President Erdoğan meddelar att all handel stoppas. Turkiet kräver att Israel släpper in mer humanitärt bistånd till den palestinska befolkningen i Gazaremsan och att vapenvila sluts mellan Israel och islamiströresen Hamas. Beskedet kan också ses mot bakgrund av de lokala val som hölls i Turkiet den sista mars (se 31 mars 2024). Islamistiska Nya välfärdspartiet som nådde starka valresultat har krävt ett resolut turkiskt agerande gentemot Israel.

  • April

  • Turkiet inför sanktioner mot Israel

   Turkiet har beslutat att införa sanktioner mot Israel med hänvisning till den krigföring Israel bedriver mot Gazaremsan. 54 olika produkter listas som inte får exporteras till Israel, bland dem cement, stål, jetbränsle och insektsgifter. Turkiet har bett om tillstånd att få använda turkiska flygvapnets fraktplan till att släppa ned nödhjälp till befolkningen i Gaza, men Israel har sagt nej. Turkiet kräver att Israel utlyser omedelbart eldupphör och släpper in tillräckligt med humanitärt bistånd till det palestinska området. Israels utrikesminister Israel Katz aviserar att landet kommer att svara på de turkiska sanktionerna. 

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0