Turkiet
Foto: Wikimedia Commons/Dietmar Giljohann

Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. Under 2010-talet har AKP framträtt som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Offensiv mot norra Syrien inledd

   Turkiska styrkor har gått över gränsen, in i norra Syrien, kungör Turkiets president Erdoğan. Samhällen och kurdiska posteringar längs gränsen utsätts för flyg- och artillerianfall, som följs av marktrupper. Dödsoffer, såväl civila som militära, rapporteras redan första dagen, och den internationella kritiken mot Turkiet blir skarp. Det är Turkiets tredje militära offensiv in i Syrien sedan 2016.

  • Organisation: Kvinnomorden ökar

   I samband med rättegången i ett uppmärksammat mordfall, där en man anklagas för att ha huggit ihjäl sin exfru inför ögonen på deras 10-åriga dotter, uppger en organisation som kallar sig “Vi ska stoppa kvinnomorden” att 354 kvinnor har mördats i Turkiet under de första nio månaderna 2019. I det uppmärksammade fallet i Kirikkale kan den åtalade komma att dömas till livstids fängelse. Under helåret 2018 räknade man till 440 kvinnomord, viket var en ökning jämfört med 2017. 

  • Trump-besked väcker oro och kan skapa utrymme för IS

   Inför Turkiets planer på en inmarsch i norra Syrien för att på egen hand etablera en buffertzon dit syriska flyktingar ska återföras (se 5 september) kommer ett besked från president Trump om amerikanskt trupptillbakadragande som tolkas som grönt ljus för en turkisk aktion. Kurder i Syrien, som med USA:s stöd har bekämpat jihadiströrelsen IS, ser beskedet som ett svek. Eftersom det är kurdisk milis som fängslar och lagför IS-medlemmar i Syrien, väcker hotet om en invasion – då kurderna skulle förflytta stridande enheter mot norr för att bekämpa den turkiska militären – farhågor för att IS ska lyckas utnyttja tillfället och återuppstå som terrorgrupp, med internationell räckvidd. Trump varnar Turkiet för att gå för långt, men bemöter kritiken med att ansvaret för att hantera IS ligger på Turkiet och på jihadisternas hemländer.

  • September

  • Räddningspaket efter stor resekonkurs

   Turkiets regering förbereder ett stödpaket värt motsvarande en halv miljard kronor för näringsidkare inom turismen till följd av att den brittiska resekoncernen Thomas Cook gått i konkurs. Fler än 21 000 av företagets brittiska kunder strandsattes i Turkiet, där Antalya, Bodrum och Dalaman varit stora resmål. En kännbar nedgång befaras inom näringen, även om Thomas Cooks dotterbolag i andra länder överlever och kan fortsätta sälja resor till Turkiet.

  • Journalister fria efter domstolsbeslut

   Fem tidigare journalister vid oppositionstidningen Cumhuriyet, bland dem tecknaren Musa Kart, försätts på fri fot enligt beslut av landets högsta appellationsdomstol. De fem, som anklagats för att genom tidningens bevakning av Turkiet ha stött terrorgrupper, dömdes jämte nio andra medarbetare 2018 (se 19 februari 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0