Turkiet
Foto: Wikimedia Commons/Dietmar Giljohann

Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. Under 2010-talet har AKP framträtt som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Skärpta åtgärder mot pandemi

   Nattligt utegångsförbud på vardagarna och nedstängning av samhället under helgen införs för att dämpa spridningen av viruset sars-cov-2. Efter 188 rapporterade dödsfall dagen innan har Turkiets totala dödstal nått 13 746 (jämför 28 oktober).

  • November

  • Livstid för hundratals militärer

   I en massrättegång som hållits i Sincan döms 337 militärer och andra till livstids fängelse. Nästan 500 personer har stått åtalade för inblandning i det misslyckade kuppförsöket 2016 som krävde 251 liv. 60 åtalade döms nu till fleråriga fängelsestraff och 75 personer frias. Rättegången, som pågått sedan 2017, har handlat om händelser med anknytning till flygbasen Akıncı nära Ankara, där generalen Hulusi Akar (idag försvarsminister) och andra hölls fångna under kuppnatten. Stridsflygplan som lyfte från basen genomförde också bombningar mot statliga mål. Hittills har fler än 2 500 livstidsstraff utfärdats för människor som på olika grunder anklagats för att vara kuppmakare. Fortfarande sker gripanden och andra massrättegångar pågår, bland dem en som kretsar kring presidentgardets förehavanden.

  • Rådgivare kräver att kända fångar friges

   En av grundarna till regeringspartiet AKP lämnar sitt uppdrag som rådgivare till president Erdoğan efter osämja om hur kända regimkritiker som fängslats ska hanteras. Bülent Arınç, tidigare biträdande premiärminister, kräver att mecenaten Osman Kavala och ledaren för det prokurdiska partiet HDP Selahattin Demirtaş ska friges (se 18 februari 2020 och 19 juni 2020). Båda har hållits fängslade i flera år och ses som exempel på att rättssäkerheten i Turkiet har försvagats under Erdoğans ledning.

  • Ilska mot presidentbesök på Cypern

   President Erdoğan gör ett besök på Cypern, som av grekcyprioter kallas en provokation och av andra en ”politisk picknick”. Han gör en tur till stranden i Varosha, som blev en spökstad i samband med de händelser som delade ön 1974. Besöket sammanfaller med att det gått 37 år sedan turkcyprioterna utropade en egen republik. Erdoğan säger att han skulle föredra att se en permanent uppdelning av ön i två stater (se 6 oktober 2020).

  • Turkiet fälls för olagliga gripanden

   När tio medarbetare i oppositionstidningen Cumhuriyet greps 2016 kränkte turkiska staten deras yttrandefirihet, finner Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Gripandena skedde i kölvattnet av ett kuppförsök och alla de tio hölls fängslade i månader efter att ha anklagats för att ha stött terrorism (se 7 oktober 2020 och 12 september 2019). Enligt domstolen har var och en av dem rätt till 16 000 euro i statligt skadestånd.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0