Turkiet
Foto: Wikimedia Commons/Dietmar Giljohann

Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. Under 2010-talet har AKP framträtt som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Februari

  • Klappjakt på Gülenanhängare

   Åklagarmyndigheten i Ankara utfärdar arresteringsorder för ytterligare 467 personer på 67 orter som misstänks vara anhängare till exilpredikanten Fethullah Gülen. Utredningen handlar om att gülenister ska ha riggat polisexamina, men anklagelserna ingår i ett mönster av åtgärder mot rörelsen, som enligt regimen låg bakom kuppförsöket sommaren 2016. Sedan dess har misstänkta gülenister i tiotusental rensats ut inom Turkiets väpnade styrkor, rätts- och skolväsenden.

  • Rättslig dragkamp: Kavala släpps, och grips igen

   En domstol frikänner nio aktivister som kopplats till protester vid Geziparken i Istanbul som ägde rum 2013. Demonstrationerna riktade sig mot ett galleriabygge i en av stadens parker, men utvecklade sig till bredare protester mot regeringen. Domstolen anser att det inte finns bevis mot de nio för samhällsomstörtande verksamhet. (Sju andra aktivister, som inte har kunnat gripas, blir inte frikända.) En av dem som frias är affärsmannen och kulturmecenaten Osman Kavala, som suttit häktad i över två år, hotad av livstids fängelse (se 24 juni 2019). Domstolen beordrar att han ska släppas omedelbart, men bara några timmar senare grips Kavala igen på order av åklagare. 

  • Upptrappat läge mellan Turkiet och Syrien

   Läget spetsas till i norra Syrien mellan Turkiet och Assadregimen. Fem turkiska soldater mister livet i provinsen Idlib till följd av artilleribeskjutning från syriska regeringsstyrkor. Det får Turkiet att angripa en mängd syriska positioner och hävda att drygt 100 regeringssoldater neutraliserats, samtidigt som bland annat några stridsfordon slagits ut. Den skärpta konflikten ökar också spänningarna mellan Turkiet och Ryssland, som agerar i området på Assadregimens sida (se 3 februari). FN-organisationen Ocha skriver upp det totala antalet flyktingar den senaste tiden, från båda de syriska provinserna Idlib och Aleppo, till cirka 690 000.

  • Katastrofer i hårt väder

   Fler allvarliga olyckor inträffar i besvärligt väder. I den asiatiska delen av Istanbul kanar ett inrikesplan av rullbanan efter landning och bryts i flera delar. Tre personer omkommer och 179 skadas. Söder om Vansjön i öster inträffar laviner flera dagar i rad. Fler än 40 dödsoffer krävs i skreden, bland dem flera räddningsarbetare. Räddningsverket Afad, inrättat drygt tio år tidigare, tillkom i efterdyningarna av jordbävningskatastrofer 1999, som krävde tiotusentals liv. 

  • Turkiet och Syrien i strid

   Syriens regeringsarmé anfaller turkisk trupp i Idlibprovinsen i norra Syrien och åtta turkar mister livet. Turkiet har tolv observationsposter i trakten till följd av en uppgörelse med Ryssland, och en kort stund innan ska en stor kolonn av turkiska militärfordon ha setts i trakten. Turkiet svarar med raketer och minst 13 syriska soldater dör, enligt uppgift till SOHR.  Med över 20 döda tros striderna vara de dödligaste mellan länderna sedan Turkiet gick in med trupp i Syrien 2016. Turkiet och Ryssland (Assadregimens allierade) är oense om huruvida Turkiet har lämnat information i förväg om truppförflyttningen. Dagen innan har syriska och ryska styrkor tillsammans anfallit rebeller i Idlib, enligt SOHR med 14 civila dödsoffer som följd.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0