Turkiet
Foto: Wikimedia Commons/Dietmar Giljohann

Turkiet

Det stora Turkiet är bron mellan Europa och Asien. Där Medelhavet möter Svarta havet ligger den gamla kulturstaden Istanbul strategiskt i två världsdelar. Större delen av landet tillhör Västasien, men Turkiet räknar sig till Europa. Väntan på EU-medlemskap ser dock ut att bli lång. Turkisk politik präglas av maktkamp mellan den sekulära statsideologin kemalismen och det regerande islamkonservativa partiet AKP. Under 2010-talet har AKP framträtt som allt mer auktoritärt och demokratin har urholkats.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Forskningsfartyg lämnar östra Medelhavet

   Forskningsfartyget Oruç Reis som befunnit sig på omstritt vatten nära den grekiska ön Kastellorizo vänder tillbaka till Turkiet (se 10 augusti). Greklands premiärminister Mitsotakis är nöjd med att turkiska regeringen inte förlänger uppdraget och ser det som ett första positivt steg för att minska spänningarna mellan länderna. En första omgång samtal mellan delegationer från Grekland och Turkiet har hållits i Nato-högkvarteret i Bryssel. Ledarna för sju EU-länder vid Medelhavet (Frankrike, Italien, Portugal, Spanien, Malta, Grekland och Cypern) möttes också nyligen på den franska ön Korsika, där de enades om att förorda EU-sanktioner mot Turkiet på grund av dess agerande i Medelhavet.

  • Dömda för Khashoggimordet får leva

   Fem personer som dömts till döden för mordet på den saudiske regimkritikern Jamal Khashoggi 2018 får sina saudiska dödsstraff omvandlade till fängelse. Med stöd av en formell förlåtelse från Khashoggis barn som offentliggjordes i maj får de i stället 20 års fängelse. I vad som beskrivs som slutgilitga domar får tre åtalade samtidigt långa fängelsestraff. Inga namn på de dömda offentliggörs. Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och hans kvarlevor har aldrig återfunnits (se främst 2 oktober 2018 och 15 november 2018). Turkiet har offentliggjort underrättelseuppgifter som ger vid handen att Khashoggi också blev styckad av ett mordkommando som skickats från Saudiarabien. Från många håll, bland andra en särskild FN-rapportör, har det rests krav på att det ska utredas om den saudiske kronprinsen gav order om mordet.

  • Augusti

  • Nästan tio procent minus under coronakvartal

   Turkiets ekonomi krympte med 9,9 procent under "coronakvartalet" från april till juni 2020, jämfört med samma kvartal ett år tidigare. Särskilt exportinkomsterna minskade. Det var i linje med hur covid-19-pandemin slog mot ekonomin i de flesta europeiska länder, och bättre än i andra stora länder som klassas som tillväxtekonomier. Under årets första kvartal, då Turkiet ännu hämtade sig från en tillbakagång som tog sig allvarliga uttryck 2018, växte ekonomin med 4,5 procent, men de åtgärder som har vidtagits under pandemin, bland annat stöd till vissa branscher och till det stora statliga flygbolaget, sätter press på statskassan (se 17 augusti). Eftersom även första kvartalet 2020 uppvisade minussiffror uppfylls det formella kriteriet för lågkonjunktur: två minuskvartal i rad.

  • Jurist dör i hungerstrejk

   Advokaten Ebru Timtik dör efter att ha hungerstrejkat 238 dagar i fängelse, anklagad för terrorbrott. Vid jordfästningen dagen efter använder polisen tårgas mot hennes vänner och sympatisörer som samlats på begravningsplatsen i Istanbuls norra utkant. Ebru Timtik var medlem av en juristgrupp som påstås ha samröre med det förbjudna marxistpartiet DHKP-C. Oppositionspartier, juristorganisationer och EU anser att hennes fall vittnar om bristande rättssäkerhet i Turkiet. Efter att ha gripits hösten 2018 dömdes Timtik till 13 och ett halvt års fängelse. En vecka efter hennes död beslutar Högsta domstolen att frige advokatkollegan Aytaç Ünsal, som uppges ha hungerstrejkat över 200 dagar, dömd till ett långt fängelsetraff för terrorbrott som han nekat till.

  • Skarp kritik mot corona-app

   En telefonapp som turkiska myndigheter skapat för att kunna spåra spridning av coronavirus under covid-19-pandemin får skarp kritik. Den som gör inlägg via appen Hayat Eve Sığar kan också bifoga foto, vilket bidrar till oro för en "anmälningskultur" där människor skuldbelägger andra. Hälsovårdsdepartementet har inte uppgett hur länge data kommer att sparas.  Även reseföretag har tillgång till uppgifterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0