Belarus
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus

Belarus (Vitryssland) gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Belarus har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Kolesnikova får Havelpriset

   Maria Kolesnikova, fängslad regimkritiker (se 6 september), tilldelas Vaclav Havels människorättspris. Utmärkelsen, uppkallad efter den tjeckiske dramatikern som blev president till följd av demokratiseringen på 1990-talet, delas ut av Europarådets parlamentarikerförsamling.

  • Flera migranter har dött vid gränsen

   Under loppet av en vecka har fem migranter mist livet vid gränsen mellan Belarus och Polen. Den senaste, en irakisk medborgare, avled på polska sidan om gränsen där han tros ha drabbats av en hjärtattack. EU anklagar fortsatt Belarus för att orkestrera ett flöde av utomeuropeiska migranter in över EU-länders gränser, medan Polen får kritik av människorättsorganisationer för att tillämpa undantagsregler som gör det svårt att hjälpa de personer som lyckas ta sig över gränserna och hindrar migranterna från att söka asyl.

  • Vapenköp och stor militärövning

   Belarus kommer att göra vapenköp från Ryssland för ”mer än en miljard dollar”, meddelar president Lukasjenko i samband med att de två länderna genomför en gemensam militärövning i båda länderna. 200 000 försvarsanställda deltar i övningen. Det Lukasjenko vill köpa in är det ryska luftvärnssystemet S-400, för utplacering längs gränsen mot Ukraina, dessutom militära flygplan och helikoptrar.

  • Stränga straff för regimkritiker

   Två kända regimkritiker döms till långa fängelsestraff. Maria Kolesnikova, som arrangerat demonstrationer i samband med det utskällda presidentvalet 2020, döms till elva år och advokaten Maksim Znak till tio år. De formella brottsanklagelserna handlar om hot mot den nationella säkerheten, sammansvärjning mot landets ledning och extremism. Deras domar kommer att överklagas, även om de dömda själva avfärdar rättsprocesserna i Minsk som skenrättegångar.

  • Augusti

  • Belarus-grannar stoppar asylansökningar

   Flera av Belarus grannländer samlas bakom anklagelser om att regimen i Minsk använder sig av utomeuropeiska migranter mot EU-länder i utpressningssyfte, för att få EU att upphäva sina sanktioner. Sedan litauiska gränsvakter började avvisa inresande som saknar tillstånd har migrantströmmarna mot Lettland och Polen ökat, med följden att människor fastnar vid alla tre gränserna därför att de varken släpps tillbaka in i Belarus eller tas emot av grannländerna. Senast i raden är Polen, som dock enligt TV-kanalen TVN24 levererar mat till väntande vid gränsen. Varken Polen, Litauen eller Lettland tar emot asylansökningar. I Polen har militär satts inför att förstärka gränsvaktstyrkorna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0