Belarus
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus

Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Vitryssland har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • September

  • Pass till medborgare i exil stoppas

   Belarus ger sina ambassader och konsulat order att inte ordna nya pass till belarusier om inte ansökan lämnas in där medborgaren senast var bosatt på belarusiskt område. I klartext betyder det att belarusier i utlandet, märk regimkritiker i exil, inte kan få nytt pass. Från FN-håll kommer några dagar senare en skarp reaktion, eftersom belarusier utan pass kan få stora besvär i de länder där de befinner sig. Litauen meddelar en vecka senare att belarusier med uppehållstillstånd kommer att kunna få främlingspass utfärdade i Litauen.

  • Augusti

  • Oro kring årsdag av kritiserat val

   Tre år efter det presidentval där Aleksandr Lukasjenko säkrade sin sjätte mandatperiod genom att omöjliggöra valdeltagande eller valseger för alla motkandidater utvidgar en rad västländer sina sanktioner mot regimen. Bland annat försvåras transaktioner med ett statligt flygbolag. Lagom till årsdagen har Polen meddelat den styrka som bevakar gränsen mot grannlandet (2 000 man) ska fördubblas. Polen oroas både av den ryskkontrollerade privatarmén Wagners närvaro i Belarus, av en gränskränkning med helikoptrar och av att antalet migranter som försöker ta sig över gränsen rapporteras öka. Svetlana Tichanovskaja (Sviatlana Tsikhnaouskaya), som fick oppositionens stöd i valet 2020 och nu lever i exil, tilldelas årets Anna Lindh-pris. 

  • Juni

  • Myteristledare landsförvisas till Belarus

   Jevgenij Prigozjin som leder den ryska privatarmén Wagner kommer att landsförvisas till Belarus. Prigozjin, som har rekryterat legosoldater till krig i flera länder, har öppet börjat ifrågasätta Rysslands anfall mot Ukraina och den ryska militärledningen, och beordrat Wagnersoldater att tåga mot Moskva. Det jämställs med myteri eftersom Wagner har utfört en del av de ryska krigsinsatserna i Ukraina. När uppmarschen plötsligt avbryts och en förhandlingslösning presenteras framställer sig Belarus president Aleksandr Lukasjenko som medlare. Prigozjin undgår straff, åtminstone officiellt. Ett par dagar efter avtalet säger den ryske presidenten Vladimir Putin i ett TV-sänt uttalande att Wagnersoldater får välja mellan att ansluta sig till reguljära ryska styrkor, ta sig hem eller söka sig till Belarus.

  • Maj

  • Polen inför nya sanktioner och stoppar lastbilar

   Polen sätter upp 365 belarusier, bland dem 159 parlamentsledamöter och dussintals domare, på sanktionslistan. Motiveringen lyder att de går diktaturens ärenden. Beslutet är också ett svar på att den polskbelarusiske journalisten Andrzej Poczobut dömts till åtta års fängelse för att ha rapporterat kritiskt om president Lukasjenko. Domen fastställdes den 26 maj. Polen aviserar också ett stopp för lastbilar registrerade i Belarus eller Ryssland via gränsövergången Kukuryki öster om Warszawa.

  • Lukasjenko: Kärnvapen på väg

   Ryssland har börjat förflytta kärnvapen till Belarus, uppger president Lukasjenko på besök i Moskva. Ingen omedelbar bekräftelse ges från ryskt håll.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning för dig som är intresserad av internationella frågor.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0