Belarus
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus

Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Vitryssland har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Regimkritiker dör i fängelse

   Regimkritikern Igor Lednik har avlidit i fängelse, meddelar hans parti. Lednik, som bland annat publicerat artiklar i socialdemokratisk press, greps 2022 och dömdes till tre års fängelse på anklagelser om att ha förtalat president Lukasjenko. En annan oppositionell röst, Vadzim Chrasko, tystnade i januari, i en straffkoloni. Inför det parlamentsval som ska hållas i Belarus den 25 februari finns inga möjligheter för regimens kritiker att driva en valrörelse eller ställa upp med kandidater. Organisationen Viasna uppger att det finns fler än 1 400 politiska fångar i landet. Människorättsaktivister har rapporterat att personer har gripits och/eller förhörts inte bara i kölvattnet av det hårt kritiserade presidentvalet 2020 utan också de senaste månaderna.

  • Januari

  • Lukasjenko undertecknar skräddarsydd lag

   Livslång åtalsfrihet för presidenten och presidentens anhöriga. Krav på minst 20 års fast bosättning i landet för den som vill ställa upp i presidentval. Aleksandr Lukasjenko undertecknar lagändringar som i praktiken skyddar honom själv och säkrar det grepp om makten som han har haft sedan 1994. Lagändringarna klubbades i parlamentet i december 2023. Till följd av ett skandalval 2020, kantat av fuskanklagelser och förtryck mot den politiska oppositionen, erkänns Lukasjenko inte längre som legitim statschef av västländer. Alla oppositionsledare som skulle kunna utmana honom i nästa presidentval, senast i augusti 2025, sitter fängslade eller i exil i andra länder så att lagen nu diskvalificerar dem från att kandidera.

 • 2023

  • December

  • Barnkidnappningar från Ukraina leder till sanktioner

   USA utökar sina sanktioner mot regimen i Belarus. Chefen för belarusiska Röda Korset är en av åtta personer (och tre organisationer) som berörs. Sanktionerna motiveras med att biståndsorganisationen varit behjälplig när barn från Ukraina har förts till Ryssland. Från skolor, sjukhus och barnhem har flera tusen barn förflyttats till Ryssland. Det exakta antalet är omstritt men från rysk sida har det hävdats att det har skett för barnens bästa.

  • September

  • Pass till medborgare i exil stoppas

   Belarus ger sina ambassader och konsulat order att inte ordna nya pass till belarusier om inte ansökan lämnas in där medborgaren senast var bosatt på belarusiskt område. I klartext betyder det att belarusier i utlandet, märk regimkritiker i exil, inte kan få nytt pass. Från FN-håll kommer några dagar senare en skarp reaktion, eftersom belarusier utan pass kan få stora besvär i de länder där de befinner sig. Litauen meddelar en vecka senare att belarusier med uppehållstillstånd kommer att kunna få främlingspass utfärdade i Litauen.

  • Augusti

  • Oro kring årsdag av kritiserat val

   Tre år efter det presidentval där Aleksandr Lukasjenko säkrade sin sjätte mandatperiod genom att omöjliggöra valdeltagande eller valseger för alla motkandidater utvidgar en rad västländer sina sanktioner mot regimen. Bland annat försvåras transaktioner med ett statligt flygbolag. Lagom till årsdagen har Polen meddelat den styrka som bevakar gränsen mot grannlandet (2 000 man) ska fördubblas. Polen oroas både av den ryskkontrollerade privatarmén Wagners närvaro i Belarus, av en gränskränkning med helikoptrar och av att antalet migranter som försöker ta sig över gränsen rapporteras öka. Svetlana Tichanovskaja (Sviatlana Tsikhnaouskaya), som fick oppositionens stöd i valet 2020 och nu lever i exil, tilldelas årets Anna Lindh-pris. 

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0