Belarus
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus

Belarus (Vitryssland) gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Belarus har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Grunder för dödsstraff utvidgas

   Dödstraff införs för försök till terrorbrott. President Lukasjenko har enligt ryska medier undertecknat ett dekret om den nya lagen, som kan träda i kraft om tio dagar. Människorättsorganisationen Viasna uppger att det pågår en rättegång i staden Grodno mot tolv aktivister som står anklagade på sådana grunder. Brottsanklagelserna handlar om aktioner riktade mot poliser i samband med det hårt kritiserade presidentvalet 2020, då Lukasjenko enligt en samstämmig opposition fuskade till sig valsegern.

  • Trupper i plötslig militärövning

   Försvarsdepartementet meddelar att en militärmanöver genomförts som ett överraskningsmoment. Enligt departementet är syftet med övningen att testa soldaternas förmåga att reagera på en kris och se hur snabbt de kan mobiliseras och ta sig till sina posteringar. Belarus används av Ryssland som logistisk bas i kriget, men deltar inte med trupper. Ukraina har upprepade gånger anklagat Belarus att ha planer på att sluta upp på Rysslands sida i kriget.  
  • April

  • Stopp för utvecklingsstöd till Belarus

   Europeiska utvecklingsbanken (EBRD) stänger av både Ryssland och Belarus från finansiering och experthjälp. Anledningen är den ryska invasionen i Ukraina, som också delvis genomförts från belarusisk mark. Enligt en källa med insyn pågår det projekt med EBRD-stöd för sammanlagt 1,5 miljarder euro i de två länderna. Sedan 2014, när Ryssland intog Krim, har inga projekt i Ryssland fått EBRD-investering. Två miljarder euro från EBRD kommer däremot att gå till uthållighetsstöd åt ukrainska mottagare och grannländer som tar emot flyktingar från Ukraina.

  • Mars

  • Trumpanhängare får asyl

   En amerikan som anklagas för att ha deltagit i stormningen av USA:s parlament i Washington i januari 2021 har fått asyl i Belarus. Mannen anser sig ha blivit utsatt för politisk förföljelse i USA. Stormningen av Kapitolium var en protestaktion utförd av anhängare till Donald Trump som ansåg att Trump blev bestulen på segern i det amerikanska presidentvalet 2020. Det finns inget utlämningsavtal mellan Belarus och USA.

  • Skärpta sanktioner även mot Belarus

   När EU skärper sina sanktioner mot ryska politiker och oligarker med anledning av Rysslands invasion i Ukraina, utvidgas åtgärderna även mot Belarus (se 24 februari). Beskedet är att flera belarusiska banker ska stängas av från det internationella banksystemets nätverk Swift, som används för överföringar. Dessutom begränsas centralbankens åtkomst till tillgångar i utlandet.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning för dig som är intresserad av internationella frågor.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0