Belarus
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus

Belarus (Vitryssland) gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Belarus har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Organisationer tvingas stänga

   Myndigheter tvingar fler än 40 enskilda organisationer att stänga, rapporterar människorättsorganisationen Viasna. Bland de grupper som berörs finns sådana som ägnar sig åt flyktingfrågor, välgörenhet, djurskydd, kultur och språk. En av de mer kända är den belarusiska förening som ingår i författarsammanslutningen PEN. Dagen innan har president Lukasjenko brännmärkt fristående organisationer som ”banditer och utländska agenter”.

  • Lukasjenko avlossar ”migrantvapen” mot EU

   Litauens president Gitanas Nauseda undertecknar en ny asyllag som ska möta ett ökat inflöde av migranter från belarusiskt område. Lagen gör det möjligt att hålla migranter i förvar under sex månader och det blir svårare för sökande som fått nej till asyl att överklaga beslutet. Hittills under året har över 2 200 migranter tagit sig in i Litauen över gränsen från Belarus och av dessa har 1 400 anlänt under juli. President Lukasjenko har sedan EU införde nya sanktioner mot landet i juni meddelat att man inte längre kommer att stoppa människor från att ta sig över gränsen till Litauen och därmed in i EU. Enligt litauiska regeringen har regimen i Minsk även organiserat flygresor för migranter från Afrika och Mellanöstern som vill komma till EU. EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex ska hjälpa Litauen att bevaka gränsen.

  • Tillslag mot oberoende medier

   Chefen för den oberoende nyhetsredaktionen Nasja Niva grips och det material som redaktionen publicerar på sin nätsajt nn.by blockeras. Regimen hävdar att där har förekommit otillåtet innehåll. Belarusiska journalistförbundet uppger att också andra nyhetsorganisationer utsatts för nya ingripanden av myndigheter (se även 17 maj och 24 maj 2021).

  • Fängelse för utmanare till Lukasjenko

   Bankmannen och politikern Viktor Babaryko, som dristat sig till att utmana president Lukasjenko, döms till 14 års fängelse. Han hävdar själv att anklagelserna om mutbrott och att han skulle ha gjort sig skyldig till penningtvätt är påhitt, som regimen lade fram för att kunna hindra honom från att ställa upp i presidentvalet 2020.

  • Juni

  • Belarus lämnar partnerskap med EU

   Efter EU:s beslut om nya sanktioner mot Belarus ställer Belarus in sitt deltagande i EU:s så kallade östliga partnerskap. Sanktionerna är föranledda av förtrycket mot kritiska medborgare i Belarus och av att regimen inte drar sig för att tvinga ned flygplan som är på väg mellan två EU-länder (se 23 maj). Partnerskapet är ett initiativ som går tillbaka till 2009, då sex länder i östra Europa, alla tidigare sovjetstater, erbjöds ekonomisk utveckling i utbyte mot reformer. Från rysk sida ses det som att EU tränger sig på i Moskvas intressesfär, randområden runt Ryssland. Den belarusiska regimen närmade sig EU en tid då det såg ut som om medborgarnas fri- och rättigheter var på väg att stärkas. Partnerskapet har främst fokuserat på handel, studentutbyte och överenskommelser om att ta bort roamingavgifter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0