Belarus
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus

Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Vitryssland har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2023

    • Maj

    • Polen inför nya sanktioner och stoppar lastbilar

      Polen sätter upp 365 belarusier, bland dem 159 parlamentsledamöter och dussintals domare, på sanktionslistan. Motiveringen lyder att de går diktaturens ärenden. Beslutet är också ett svar på att den polskbelarusiske journalisten Andrzej Poczobut dömts till åtta års fängelse för att ha rapporterat kritiskt om president Lukasjenko. Domen fastställdes den 26 maj. Polen aviserar också ett stopp för lastbilar registrerade i Belarus eller Ryssland via gränsövergången Kukuryki öster om Warszawa.

    • Lukasjenko: Kärnvapen på väg

      Ryssland har börjat förflytta kärnvapen till Belarus, uppger president Lukasjenko på besök i Moskva. Ingen omedelbar bekräftelse ges från ryskt håll.

    • Fängelsedömd redaktör får nåd

      Regimkritikern Roman Protasevitj har benådats, enligt statliga medier. Det framgår inte vad det får följder för den fängelsedömde redaktören. Protasevitj, grundare till den Polenbaserade nyhetskanalen Nexta, blev i praktiken kidnappad av regimen 2021, när Belarus tvingade ett flygplan där han befann sig att landa. Efter gripandet gjorde han avbön via TV, men anhöriga säger att hans erkännanden tillkom genom tvång. Några veckor efter nådebeslutet, i juni 2023, kommer beskedet att även Protasevitjs flickvän Sofia Sapega (som greps samtidigt) benådas. Men hon är rysk medborgare och det är till Ryssland hon får återvända.

    • Regimkritiker dömda till fängelse

      Statliga medier meddelar att regimkritikern Roman Protasevitj har dömts till åtta års fängelse. Protasevitj greps 2021 när hans flyg på väg från Grekland till Litauen tvingades landa i Belarus. Protasevitj, tidigare redaktör för Telegram-kanalen Nexta, anklagas för att ha hjälpt till att organisera massprotester mot president Alexandr Lukasjenkos regim hösten 2020. Två andra ledande personer bakom Nexta, Stepan Putilo och Yan Rudnik, dömdes i sin frånvaro till 20 respektive 19 års fängelse. Enligt Viasna, en oberoende rättighetsgrupp i Belarus, finns det nu 1 500 politiska fångar i landet.

    • Mars

    • Putin: Kärnvapen till Belarus

      Ryssland kommer att placera taktiska kärnvapen i Belarus, meddelar president Putin som förklarar att han själv och den belarusiske presidenten Lukasjenko är överens. Det finns redan robotar på plats i Belarus som kan bära kärnstridsspetsar och ett lager där vapnen kan förvaras ska byggas under de närmaste månaderna (se 25 juni 2022). Vapnen ska förbli under rysk kontroll. Taktiska kärnvapen har bland annat kortare räckvidd än strategiska kärnvapen, som utvecklats för att kunna avfyras mellan kontinenter. USA har i årtionden placerat kärnvapen i allierade stater, framhåller Putin. Han hänvisar också till att Storbritannien planerar att förse Ukraina med ammunition med utarmat uran. Sådana vapen är inte kärnvapen, men de har starkt pansarbrytande effekt som Ukrainas försvarsmakt skulle kunna använda mot ryska invasionsstyrkor. Utarmat uran är inte radioaktivt som uran som brukas i kärnenergianläggningar, men det är giftigt för militär personal och för civila som kommer i kontakt med ämnet. Ammunition med utarmat uran förekommer i många länders arsenal, bland andra just Rysslands och USA:s, och har brukats i flera militära konflikter på senare år.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning för dig som är intresserad av internationella frågor.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0