Belarus
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus

Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Vitryssland har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Maj

  • Belarus överger nedrustningsavtal

   President Lukasjenko "fryser" genom dekret Belarus deltagande i ett nedrustningsavtal som slöts i slutet av kalla kriget, lite före Sovjetunionens sammanbrott. CFE-avtalet skrevs under 1990 av den västliga försvarsalliansen Nato och den östeuropeiska Warszawapakten. Syftet med avtalet var att begränsa konventionella styrkor (stridsvagnar, stridsflygplan med mera) mellan Atlanten och Uralbergen. Ryssland har övergett avtalet tidigare. När ryska styrkor invaderade Ukraina 2022 tillät den Moskvavänliga regimen i Minsk att de använde belarusiskt territorium som uppmarschområde.

  • April

  • Lukasjenko leder folkförsamling med höjd status

   Presidenten väljs till ordförande när allbelarusiska folkförsamlingen sammanträder. I enlighet med författningsändringar som president Lukasjenko låtit göra har allbelarusiska folkförsamlingen fått upphöjd status, så att den nu är en viktigare institution än parlamentet.

  • Mars

  • Belarusiska i rymden för ryskamerikanskt samarbete

   Belarus första kvinnliga kosmonaut/astronaut Marina Vasilevskaja finns ombord på en rysk raket som lyfter från rymdbasen Bajkonur i Kazakstan. Även en ryss och en amerikan ingår i besättningen som ska tjänstgöra på den internationella rymdbasen ISS. Rysslands och USA:s vetenskapliga samarbete i rymden fortsätter än så länge trots de allvarliga motsättningar som råder mellan länderna med anledning av det pågående kriget i Ukraina. Men det sker inte utan ändrade perspektiv: USA har börjat anlita privata företag för rymdresor och från rysk sida har det gjorts uttalanden om att landet ska bygga en egen rymdstation.

  • Februari

  • Parlamentsval utan opposition

   Parlamentsval genomförs, utan motståndare till regimen eftersom inga regimkritiker tillåts ställa upp. Fyra partier, som alla stöder president Lukasjenko, har blivit officiellt godkända. Oppositionsledare i exil betecknar valet som en fars och uppmanar belarusier att inte rösta. Enligt valmyndigheten blir valdeltagandet 74 procent. President Lukasjenko meddelar att han planerar att ställa upp för omval i det presidentval som ska hållas 2025. Ingen blir överraskad: Lukasjenko har styrt landet sedan 1994 och gör sin sjätte mandatperiod efter att ha säkrat en seger i det protestkantade val som genomfördes 2020.

  • Regimkritiker dör i fängelse

   Regimkritikern Igor Lednik har avlidit i fängelse, meddelar hans parti. Lednik, som bland annat publicerat artiklar i socialdemokratisk press, greps 2022 och dömdes till tre års fängelse på anklagelser om att ha förtalat president Lukasjenko. En annan oppositionell röst, Vadzim Chrasko, tystnade i januari, i en straffkoloni. Inför det parlamentsval som ska hållas i Belarus den 25 februari finns inga möjligheter för regimens kritiker att driva en valrörelse eller ställa upp med kandidater. Organisationen Viasna uppger att det finns fler än 1 400 politiska fångar i landet. Människorättsaktivister har rapporterat att personer har gripits och/eller förhörts inte bara i kölvattnet av det hårt kritiserade presidentvalet 2020 utan också de senaste månaderna.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0