Belarus
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus

Belarus (Vitryssland) gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Belarus har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Ärkebiskop avgår efter regimkritik

   Vatikanen meddelar att påven har godtagit att den katolske ärkebiskopen i Minsk lämnar sin post. Formellt hänger man upp det på att han har uppnått 75 år, pensionsålder för biskopar, men till omständigheterna hör att Tadevuš Kandrusievič har uppmanat den belarusiske presidenten att avgå. I flera månader under 2020 hindrades ärkebiskopen från att återvända till Belarus efter vistelse i Polen.

 • 2020

  • December

  • Ryskutvecklat coronavirus i bruk

   Belarus börjar vaccinera invånare mot coronavirus och blir då det första landet utanför Ryssland som använder ryskutvecklat vaccin. Landet med 9,5 miljoner invånare har vid det laget bekräftat 1 400 dödsfall i pandemin. Hur många doser Belarus får tillgång till framgår inte.

  • EU:s sanktionslista utökas

   EU:s medlemsländer enas, genom sina EU-ambassadörer, om att utöka sina sanktioner mot Belarus. President Lukasjenko, hans son och cirka 50 andra belarusier är föremål för EU-sanktioner sedan tidigare (se 2 oktober och 4 november). Listan utökas nu med 29 personer och sju företag eller organisationer. Det är regimens tillslag mot oppositionella som EU vill bestraffa.

  • Belarusisk tortyr utreds i Litauen

   Riksåklagaren i Litauen Evaldas Pasilis inleder en brottsutredning riktad mot regimen i grannlandet Belarus. Förundersökningen bottnar i en anmälan gjord av Maksim Charosjyn, belarusisk medborgare som hävdar att han blivit torterad av polis i hemlandet. Enligt RÅ Pasilis medger litauisk lag att man granskar misstänkta kränkningar av de mänskliga rättigheterna oavsett i vilket land brotten begåtts. Ingen misstänkt person namnges. Charosjyn hör liksom Svetlana Tichanovskaja till de belarusier som har fått asyl i Litauen sedan presidentvalet i Belarus i augusti, som regimkritiker hävdar att Tichanovskaja vann (se 10 augusti).

  • November

  • Mediepris till oberoende journalister

   Storbritanniens och Kanadas regeringar ger det nyinstiftade priset Media Freedom Award till det oberoende belarusiska journalistförbundet. Organisationen som har 1 300 medlemmar fick EU-parlamentets Sacharovpris 2004.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0