Belarus
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus

Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Vitryssland har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Rättegångar mot regimkritiker

   En rättegång inleds i Minsk mot Svetlana Tichanovskaja, oppositionsledare i exil, som anklagas för en rad brott mot staten. Själv befinner hon sig i schweiziska Davos för att träffa inflytelserika personer som deltar i Världsekonomiskt forum. Flera av hennes förtrogna i hemlandet prövas nu inför rätta trots att de inte är på plats, samtidigt som regimen rest nya anklagelser mot hennes make, som redan är dömd till 18 års fängelse efter att ha dristat sig till att utmana president Lukasjenko (se 14 december 2021). Även mot den fängslade Nobelpristagaren Ales Bjaljatski (se 7 oktober 2022) har en rättegång påbörjats. I staden Grodno står den polskbelarusiske journalisten Andrzej Poczobut inför rätta.

 • 2022

  • December

  • Putinbesök i Minsk väcker oro

   Rysslands president Putin besöker Minsk med sina försvars- och utrikesministrar i följet. Samrådet med den belarusiske presidenten Lukasjenko väcker farhågor, både i grannlandet Ukraina och hos belarusiska regimkritiker, för att Belarus ska dras in mer aktivt i Ukrainakriget (se 24 februari 2022 och 10 oktober 2022). Ukraina reagerar med att uppge att gränsen mot Belarus förstärks. Putin avfärdar rykten om att Kreml skulle ha för avsikt att skaffa sig mer än dagens indirekta kontroll över Belarus. 

  • Oktober

  • Regimkritiker straffas, ryska soldater till Belarus

   Ett dussintal regimkritiker döms till långa fängelsestraff, upp till 25 år, på anklagelser om terrorism och förräderi. I takt med att Belarus president Lukasjenko slutit upp bakom Rysslands president Putin, och även sagt ja till att bilda en gemensam ”försvarsstyrka”, har Lukasjenko allt tydligare anklagat Ukraina för att förbereda en attack mot belarusiskt område. En del av de regimkritiker som döms nu har emellertid gripits redan i kölvattnet av det utskällda presidentvalet 2020, som visade att Lukasjenko knappast skulle kunna hålla sig kvar vid makten utan att söka stöd hos den ryska ledningen. Uppemot 9 000 ryska soldater och 170 stridsvagnar ska nu förflyttas till fyra övningsplatser i Belarus.

  • Belarus och Ryssland aktiverar unionsstyrka

   Belarus och Ryssland har börjat bilda och aktivera en gemensam regional styrka. Enligt nyhetsbyrån Belta har president Lukasjenko lämnat beskedet till bland andra försvarsministern efter ett möte med Rysslands president Putin. Lukasjenko hänvisar till de unionsdokument som finns mellan länderna och säger att styrkan ska placeras ut med anledning av den hotnivå som råder. Från rysk sida räknar han med att ”mer än 1 000 man” ska ingå, även om Ryssland har ”nog med problem redan”.

  • Fredspris med udd riktad mot Ryssland

   Nobels fredspris för 2022 tilldelas människorättsaktivister i Belarus, Ukraina och Ryssland. Den ryska organisationen Memorial, som landets myndigheter har tvingat att stänga, delar priset med belarusiern Ales Bjaljatski och den ukrainska rörelse som är känd under namnet Center for Civil Liberties. Bjaljatski och hans organisation Viasna har i årtionden kartlagt hur den Moskvastödda diktaturen i Belarus fängslat politiskt oliktänkande. Såväl Bjaljatski som andra personer i Viasnas ledning är nu själva frihetsberövade. Center for Civil Liberties har i 15 år drivit på för demokrati och rättigheter i Ukraina, och ägnar sig sedan den fullskaliga ryska invasionen i landet inleddes åt att dokumentera anklagelser om ryska krigsbrott. Alla de tre organisationerna har tidigare fått Right Livelihood-priset.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning för dig som är intresserad av internationella frågor.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0