Belarus
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus

Vitryssland gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Vitryssland har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Augusti

  • Spetsig ordväxling mellan Minsk och Kiev

   Belarus gratulerar Ukraina på landets självständighetsdag – då Rysslands krig mot grannlandet har pågått i ett halvår, räknat från dagen då ryska styrkor vällde in, delvis från belarusiskt område, för en fullskalig invasion. President Lukasjenko säger sig hoppas på långsiktigt gott grannskap och hävdar att det hör till Belarus mål att ”bevara harmonin”. En medarbetare till den ukrainske presidenten Zelenskyj svarar med att läsa lusen av Lukasjenko för ”blodstänkta pajaskonster”. Regimen i Belarus, som redan tidigare var föremål för västliga sanktioner för sitt diktatoriska sätt att hantera inhemsk opposition, har under året fått se sina egna västsanktioner skärpas (se 3 juni 2022).

  • Juni

  • Ryska kärnvapenbärare till Belarus

   Robotar av Iskandertyp som kan bära kärnstridsspetsar kommer att placeras i Belarus, säger president Putin när Belarus president Lukasjenko besöker honom i S:t Petersburg. De mobila kortdistansrobotarna ska finnas på plats inom några månader. Putin erbjuder också uppgradering av Belarus stridsflygplan så att planen ska kunna bestyckas med kärnvapen.

  • EU straffar statlig gödseljätte

   EU inför sanktioner mot ett stort statligt belarusiskt företag som exporterar konstgödsel. Företaget Belaruskali drar normalt in stora belopp i utländsk valuta. Även tobaksföretag beläggs nu med EU-sanktioner, dessutom utökas listan över personer som har positioner inom affärsliv eller statlig propaganda. Sanktionsbeslut mot Belarus motiveras antingen med hur regimkritiker behandlas eller med den roll staten intog i samband med att Ryssland invaderade grannlandet Ukraina.

  • Maj

  • Grunder för dödsstraff utvidgas

   Dödstraff införs för försök till terrorbrott. President Lukasjenko har enligt ryska medier undertecknat ett dekret om den nya lagen, som kan träda i kraft om tio dagar. Människorättsorganisationen Viasna uppger att det pågår en rättegång i staden Grodno mot tolv aktivister som står anklagade på sådana grunder. Brottsanklagelserna handlar om aktioner riktade mot poliser i samband med det hårt kritiserade presidentvalet 2020, då Lukasjenko enligt en samstämmig opposition fuskade till sig valsegern.

  • Trupper i plötslig militärövning

   Försvarsdepartementet meddelar att en militärmanöver genomförts som ett överraskningsmoment. Enligt departementet är syftet med övningen att testa soldaternas förmåga att reagera på en kris och se hur snabbt de kan mobiliseras och ta sig till sina posteringar. Belarus används av Ryssland som logistisk bas i kriget, men deltar inte med trupper. Ukraina har upprepade gånger anklagat Belarus att ha planer på att sluta upp på Rysslands sida i kriget.  
Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning för dig som är intresserad av internationella frågor.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0