Belarus
Foto: Shutterstock/Grisha Bruev

Belarus

Belarus (Vitryssland) gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet kontrolleras helt av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regim. Belarus har en bred industribas men är ekonomiskt beroende av Ryssland, inte minst import av rysk naturgas.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Regimkritiker avfärdar påstådd komplott

   President Lukasjenko hävdar att ryska myndigheter hjälpt till att avvärja en amerikansk mordkomplott mot honom. Komplotten skulle enligt Lukasjenko också ha gått ut på att kidnappa hans barn. Den ryska säkerhetstjänsten FSB uppger för sin del att två belarusiska medborgare som planerade en militärkupp gripits i Moskva. ”En provokation”, lyder kommentaren från den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskajas medarbetare. Somliga bedömare tror att Lukasjenko kommer att använda ”avslöjandet” till att skärpa förtrycket.

  • VM-simmare stöder regimkritiker

   När protestvågen mot president Lukasjenko tog fart sommaren 2020 bildade simstjärnan Aliaksandra Herasimenia en stiftelse till stöd för idrottare som kritiserar regimen. Nu har hon har sålt sin guldmedalj från VM 2012 för att få in pengar till verksamheten. Medaljen inbringade 16 100 dollar på auktion. Även mot Herasimenia, som befinner sig i landsflykt i grannlandet Litauen, driver belarusiska myndigheter en brottsutredning. Minst två andra belarusiska idrottare uppges ha sålt medaljer i samma syfte som hon. Herasimenia anser att Internationella olympiska kommittén (IOK) ska stänga av Belarus.

  • Mars

  • Insamling av bevis mot regimen

   FN:s råd för mänskliga rättigheter uppmanar Belarus att sluta trakassera fredliga demonstrationer. Vid en omröstning i rådet antas en resolution som skarpt fördömer regimens hantering av den protestvåg som började inför presidentvalet 2020. Samtidigt kommer besked om att USA och 18 andra länder, flertalet europeiska, ska bilda en organisation under dansk ledning för att samla in bevis på övergrepp som förekommer i Belarus. Syftet med insamlingen är att ansvariga ska kunna ställas inför rätta. Projektet ska kallas Internationella plattformen för ansvarighet i Belarus, i engelsk förkortning IAPB.

  • Många fall av protester till domstol

   Fler än 400 personer har dömts i domstol för brott mot allmän ordning sedan protesterna mot det kritiserade presidentvalet 2020 började och polisinsatserna mot demonstranter trappades upp. Antalet offentliggörs av åklagarmyndigheten i Belarus. Det längsta straff som utdömts uppges vara tio års fängelse. Fler fällande domar kan väntas: enligt myndigheten har sammanlagt 468 rättsfall förts till domstol, med 631 brottsanklagade personer, och alla fall har inte avgjorts än. Hur många som gripits, misshandlats och kanske återfått friheten efteråt är oklart, men tal runt 30 000 förekommer. FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna räknade redan i början av december 2020 till cirka 27 000 godtyckligt gripna.

  • Grannfejd tvingar bort diplomater

   Belarus utvisar en polsk konsul, och snart får en belarusisk diplomat respass från Polen. Dagen efter det sparkar Belarus ut ytterligare två polacker. Åtgärderna utlöses av en träta om polska soldater som stred mot ockupanter på 1940-talet, både mot Nazityskland och Sovjetunionen, och därigenom också bekämpade vitryssar i Röda armén. Bakom den gamla trätan kan anas ny irritation från Belarus mot att EU-landet Polen tagit emot belarusier som är kritiska mot president Lukasjenko.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0