Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som EU Observer.

Senaste händelser

 • 2022

  • Oktober

  • Regimkritiker straffas, ryska soldater till Belarus

   Ett dussintal regimkritiker döms till långa fängelsestraff, upp till 25 år, på anklagelser om terrorism och förräderi. I takt med att Belarus president Lukasjenko slutit upp bakom Rysslands president Putin, och även sagt ja till att bilda en gemensam ”försvarsstyrka”, har Lukasjenko allt tydligare anklagat Ukraina för att förbereda en attack mot belarusiskt område. En del av de regimkritiker som döms nu har emellertid gripits redan i kölvattnet av det utskällda presidentvalet 2020, som visade att Lukasjenko knappast skulle kunna hålla sig kvar vid makten utan att söka stöd hos den ryska ledningen. Uppemot 9 000 ryska soldater och 170 stridsvagnar ska nu förflyttas till fyra övningsplatser i Belarus.

  • Belarus och Ryssland aktiverar unionsstyrka

   Belarus och Ryssland har börjat bilda och aktivera en gemensam regional styrka. Enligt nyhetsbyrån Belta har president Lukasjenko lämnat beskedet till bland andra försvarsministern efter ett möte med Rysslands president Putin. Lukasjenko hänvisar till de unionsdokument som finns mellan länderna och säger att styrkan ska placeras ut med anledning av den hotnivå som råder. Från rysk sida räknar han med att ”mer än 1 000 man” ska ingå, även om Ryssland har ”nog med problem redan”.

  • Fredspris med udd riktad mot Ryssland

   Nobels fredspris för 2022 tilldelas människorättsaktivister i Belarus, Ukraina och Ryssland. Den ryska organisationen Memorial, som landets myndigheter har tvingat att stänga, delar priset med belarusiern Ales Bjaljatski och den ukrainska rörelse som är känd under namnet Center for Civil Liberties. Bjaljatski och hans organisation Viasna har i årtionden kartlagt hur den Moskvastödda diktaturen i Belarus fängslat politiskt oliktänkande. Såväl Bjaljatski som andra personer i Viasnas ledning är nu själva frihetsberövade. Center for Civil Liberties har i 15 år drivit på för demokrati och rättigheter i Ukraina, och ägnar sig sedan den fullskaliga ryska invasionen i landet inleddes åt att dokumentera anklagelser om ryska krigsbrott. Alla de tre organisationerna har tidigare fått Right Livelihood-priset.

  • September

  • FN: Antalet politiska fångar ökar

   Det finns omkring 1 300 politiska fångar i Belarus, enligt FN:s människorättsbevakare som hävdar att antalet har ökat sedan våren. Sedan tidigare har FN beräknat att mist 37 000 människor greps mellan maj 2020 och maj 2021, då det förekom omfattande protester mot president Lukasjenkos hårdhänta styre och i synnerhet mot det odemokratiska presidentvalet 2020. Tusentals har släppts, men gripandena fortsätter. Bland dem som fängslas finns oppositionspolitiker, fackföreningsfolk, journalister och aktivister av olika slag. Myndigheterna är också i färd med att tvångsupplösa hundratals organisationer.

  • Augusti

  • Spetsig ordväxling mellan Minsk och Kiev

   Belarus gratulerar Ukraina på landets självständighetsdag – då Rysslands krig mot grannlandet har pågått i ett halvår, räknat från dagen då ryska styrkor vällde in, delvis från belarusiskt område, för en fullskalig invasion. President Lukasjenko säger sig hoppas på långsiktigt gott grannskap och hävdar att det hör till Belarus mål att ”bevara harmonin”. En medarbetare till den ukrainske presidenten Zelenskyj svarar med att läsa lusen av Lukasjenko för ”blodstänkta pajaskonster”. Regimen i Belarus, som redan tidigare var föremål för västliga sanktioner för sitt diktatoriska sätt att hantera inhemsk opposition, har under året fått se sina egna västsanktioner skärpas (se 3 juni 2022).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0