Belarus – Kultur

Kulturtraditionen i Belarus har rötter i Kievriket på 1000-talet och den litauiska perioden på 1200-talet. Dagens mest uppmärksammade kulturpersonlighet är författaren Svetlana Aleksejevitj, som fick Nobelpriset i litteratur 2015.

En känd konstnär med ursprung i Belarus är Marc Chagall, som växte upp i Vitebsks judiska getto kring sekelskiftet 1900. Bymotiv är vanliga i hans målningar. Chagall levde dock större delen av sitt liv i Frankrike.

Belarusisk litteratur upplevde en pånyttfödelse i början av 1900-talet, då nationalförfattarna Janka Kupala och Jakob Kolas lade grunderna till det moderna belarusiska språket. Under Stalinåren (1924–1953) förbjöds mycket av den belarusiska kulturen. Kampen för självständighet blev i stor utsträckning också en kamp för att återerövra denna.

Svetlana Aleksijevitj tilldelades Nobelpriset för sina ”mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”. Bland hennes böcker på svenska finns den dokumentära intervjuboken ”Bön för Tjernobyl”. Nämnas bör även Vasil Bykau, som blev internationellt uppmärksammad för sina verk om andra världskriget. Bykau var en framträdande kritiker av president Aleksandr Lukasjenkos regim. Poeten och människorättsaktivisten Uladzimir Njakljajeu, som var kandidat i presidentvalet 2010, tilldelades Svenska Pens Tucholskypris 2011. Först 2014 fick han möjlighet att ta emot utmärkelsen.

Belarus har en stark sång- och folkmusiktradition. Varje år äger den internationella musikfestivalen ”Slaviska marknaden i Vitebsk” rum i just staden Vitebsk.

Det finns också alternativa kulturrörelser som bland annat verkar för att stärka det belarusiska språkets ställning. Det oberoende Galleri Y i Minsk har en bokhandel som säljer böcker skrivna på och översatta till belarusiska, en designbutik, utställningshall och ett kafé där unga Minskbor samlas. Galleriet ordnar också seminarier och debatter om konst och kultur.

I byarna Nezvizh och Mir finns slott som finns upptagna på FN-organet Unescos världsarvslista. I staden Brest ligger en stor fästning som efter andra världskriget fick epitetet hjältefästning på grund av det mod som sovjetiska soldater visade när de stred där mot den tyska naziarmén 1941.

En annan sevärdhet är nationalparken Belovezjskaja Pusjtja som också finns med på världsarvslistan. Naturområdet som delas med Polen är i Sverige mest känt som Białowieża-skogen.

I Grodno finns Stora synagogan, vars historia går tillbaka till 1500-talet även om byggnaden är av nyare datum. Bara en del av de tidigare många synagogorna i Belarus finns bevarade, eftersom judar i landet utsattes för svåra förföljelser både av Nazityskland och av Sovjetunionen under Stalintiden.

Om våra källor

Varukorg

Totalt 0