Belarus – Seder och bruk

Belarus (Vitryssland) har i århundraden ingått i den ryska kultursfären och delar i mångt och mycket grannlandets seder och bruk, även om influenser även förekommer från övriga grannländer.

Män hälsar vanligen genom att skaka hand. Kvinnor som känner varandra kan hälsa genom kindkyssar, annars är det vanligt med bara en kort nick. En man och kvinna som inte är bekanta undviker ofta kroppskontakt. Den formella hälsningsfrasen är "Zdravstvujte" medan den mer informella är "Privijet". Ögonkontakt är viktigt. Belarusier är ganska direkta på ett sätt som kan uppfattas som bryskt för den som är ovan.

Till ett möte eller en bjudning bör man vara någorlunda punktlig. I formella sammanhang har en gäst gärna med sig blommor till värdinnan och en flaska vin eller vodka till värden, samt kanske något sött till barnen. När man stiger in i någons hem tar man vanligen av sig skorna.

Gäster tas traditionellt emot med bröd och salt – runda ofta dekorerade brödstycken med ett saltkar placerat ovanpå. Brödet är placerat på en handbroderad handduk, en rusjnik. Gästen förväntas bryta en bit av brödet, salta det och äta. Rusjniken är ofta en viktig bröllopsgåva.

Köket har mycket gemensamt med det ryska och det i övriga grannländer. Potatis har central plats i kosthållningen, tillsammans med brödet som ofta är bakat på råg. Svamp, rödbetor, kål och bär är vanliga ingredienser. Fläskkött, nötkött, kyckling och sötvattensfisk som abborre är vanligt.  Rödbetssoppa, borsjtj, serveras med smetana, gräddfil. Motjanka är en tjock köttsoppa som äts tillsammans med potatispannkakor, draniki.

Svart te är en vanlig dryck, medan vodka är den vanligaste spritdrycken. Kvass är också populärt, en jästdryck tillverkad på malt och mjöl och eventuell smaksättning. Den påminner om svagdricka.

De flesta klär sig som andra européer, men vid högtidliga tillfällen bärs ibland traditionella dräkter med broderier på vit botten. Äldre kvinnor främst på landsbygden täcker ofta håret med en sjal.

Självständighetsdagen firas den 3 juli – till minne av när sovjetiska trupper befriade Minsk från tyskarna 1944, under andra världskriget. Stora militärparader brukar då hållas. Den faktiska självständigheten som egen nation firas genom grundlagsdagen den 15 mars, det datum 1994 då landets författning antogs.

Unionsdagen infaller den 2 april, då man högtidlighåller unionen med Ryssland (se Utrikespolitik och försvar). Segerdagen den 9 maj hålls till minne av segern i andra världskriget (som på ryska kallas stora fosterländska kriget).

Oktoberrevolutionen firas i november (eftersom man tillämpade den julianska kalendern när revolutionen genomfördes 1917).

Nyårsdagen den 1 januari är också helgdag, liksom den ortodoxa julen den 7 januari och den katolska julen den 25 december, samt den ortodoxa påsken med varierande datum. Första maj är också en helgdag, liksom internationella kvinnodagen den 8 mars.

Om våra källor

Varukorg

Totalt 0