
Ukraina
Ukraina är Europas till ytan näst största land. Frigörelsen från Sovjetunionen 1991 var svår och landet har präglats av tidvis auktoritärt och ständigt korrumperat styre med starka inneboende motsättningar. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland, som sedan 2022 tar sig uttryck i en fullskalig militär invasion, har gett Ukraina starkt stöd från västvärlden.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
April
-
Zelenskyj avfärdar USA-krav för fredsplan
President Volodymyr Zelenskyj säger omedelbart nej till ett krav från USA om att acceptera ett förslag om att låta Ryssland behålla kontroll över de områden som ockuperats, samtidigt som ukrainskt medlemskap i Nato utesluts. Zelenskyj slår fast att det skulle strida mot författningen att ge upp Krim, som Ryssland annekterade 2014. USA:s president Donald Trump kallar Zelenskyjs uttalande ”inflammatoriskt” och säger att förslaget i princip godtagits av Ryssland. Uttalandena kommer strax efter det att USA:s utrikesminister Marco Rubio i sista stund hoppat av ett möte i London gällande en eventuell vapenvila. I det nedtonade möte som ändå hölls deltog försvarsminister Rumen Umerov och utrikesminister Andrij Sybiha, samt företrädare för Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Mötet var tänkt som en fortsättning på samtal i Paris veckan innan.
-
Regeringen ”oroas” över kinesisk inblandning i kriget
Kinas ambassadör Ma Shengkun kallas upp till utrikesdepartementet i Kiev på grund av ”allvarlig oro” över anklagelser om att kineser strider med ryska armén och att kinesiska bolag hjälper Ryssland med tillverkning av vapen. President Volodymyr Zelenskyj har sagt att minst 155 kineser slåss med ryssarna. Två kineser har tidigare tillfångatagits och visades i början av april upp vid en presskonferens. Kina nekar till att ha försett någon sida i kriget med vapen och har uppmanat sina medborgare att hålla sig borta från militära insatser.
-
Många stridshandlingar trots ”påskvapenvila”
Ukraina och Ryssland anklagar varandra för hundratals överträdelser mot det ”påskeldupphör” som den ryske presidenten Vladimir Putin oväntat utlyste på påskaftons kväll och som skulle gälla i 30 timmar. Putin angav humanitära skäl och sade att alla stridshandlingar skulle upphöra – men varnade samtidigt för att Ukraina kunde komma att bryta mot vapenvilan. USA har föreslagit en 30 dagar lång vapenvila som Ukraina sagt ja till, men Ryssland inte har accepterat (se 11 mars 2025).
-
Dödlig rysk flygattack fördöms, ingen vapenvila i sikte
Ett drygt 30-tal människor dör och över 100 skadas i ett flyganfall mot staden Sumy, i vad som beskrivs som den dödligaste attacken hittills i år. Vita huset säger att det är en ”stark påminnelse” om behovet av fredssamtal medan president Donald Trump säger sig ha fått information om att attacken var ett ”misstag”. Inget nämns om att Ryssland har fortsatt med flyganfall med oförminskad kraft under den månad som har gått sedan USA och Ukraina enades om 30 dagar lång vapenvila (se 11 mars 2025). Starka fördömanden kommer från omvärlden och president Volodymyr Zelenskyj betonar att attacken genomförts palmsöndagen, en vecka före påskdagen, som är en viktig kristen högtid. Zelenskyj beklagade en dryg vecka tidigare USA:s ”svaga” reaktion på ett anfall mot presidentens hemstad Kryvyj Rih som krävde 18 människors liv, varav 9 barn.
-
Ukrainska soldater i ryska Belgorod
President Volodymyr Zelenskyj bekräftar för första gången att ukrainska styrkor är aktiva i den ryska regionen Belgorod. Ryssland rapporterade i mars om attacker i regionen som gränsar till Ukraina och även till Kursk, där Ukraina har haft trupper sedan augusti 2024.
-