Ukraina
Foto: Shutterstock/Svietlieisha Olena

Ukraina

Ukraina är Europas till ytan näst största land. Frigörelsen från Sovjetunionen 1991 var svår och landet kom att präglas av ett allt mer auktoritärt och korrumperat styre. En revolution 2014 förde Ukraina på kollisionskurs med Ryssland, som annekterade halvön Krim och iscensatte ett väpnat uppror i landets östra delar. Hotet från Ryssland, som 2022 tar sig uttryck i en militär invasion, har gett Ukraina starkt stöd från EU och USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Augusti

  • Schweiz blir skyddsmakt

   Regeringen i Bern bekräftar att Ukraina har bett Schweiz företräda Ukraina i Ryssland. Schweiz agerar diplomatisk skyddsmakt åt en rad andra länder i konfliktsituationer, bland annat företräder Schweiz Georgien i Ryssland och tvärtom.

  • Ryska stridsflygplan slås ut

   Explosioner sker på en flygbas på Krimhalvön som nyttjas av ryska styrkor. Satellitbilder tyder på att stridsflygplan har träffats i vad som kan vara precisionsanfall; somliga källor talar om början på en ukrainsk offensiv i söder, även om Ukraina inte bekräftar det. Brittiska försvarsdepartementet bedömer med ledning av bilderna att åtta stridsflygplan har förstörts: en liten del av det ryska flygvapnet som helhet, men en stor del av Rysslands flygstridskrafter vid Svarta havet som används mot bland annat ukrainska hamnstäder (se även 14 april 2022).

  • Svenskar utbildar ukrainsk militär

   Under hösten 2022 kommer upp till 120 svenskar att delta i att ge militär grundutbildning till ukrainska medborgare i Storbritannien. Utbildningen sker inom ramen för ett samarbete under brittisk ledning, Joint Expeditionary Force (JEF), som en rad länder deltar i. Tanken är att ukrainarna, omkring 10 000 personer, ska ansluta sig till hemlandets försvarsmakt efter utbildningen. 

  • Strider vid största kärnkraftverket oroar

   Kärnkraftverket i Zaporizjzja, som är Europas största, utsätts för artilleribeskjutning. En brand uppkommer och en reaktor stängs av, enligt den ukrainska kärnkraftsmyndigheten. Ryssland och Ukraina anklagar varandra för beskjutningen. Kraftverket i södra Ukraina besattes av ryska trupper kort efter invasionen den 24 februari.  FN:s atomenergiorgan IAEA befarar att striderna ska leda till en kärnkraftskatastrof.

  • Kritik från Amnesty upprör

   Amnesty International anklagar ukrainsk militär för att sätta civilpersoner i fara genom att inrätta baser för försvaret i bostadsområden. Enligt Amnesty har det dokumenterats i 19 städer och byar. Inte bara från ukrainskt håll blir reaktionerna skarpa: Amnesty väljer att hålla den angripna sidan i kriget ansvarig för aggression, lyder kritiken, och människorättsorganisationens Ukrainachef avgår i protest. I ryska kommentarer uttrycks tillfredsställelse, men organisationen framhåller att den också har rapporterat att ryska styrkor gör sig skyldiga till krigsförbrytelser i Ukraina.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0