Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som är en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt. Efter 1930-talets blodiga inbördeskrig följde många år av diktatur tills Spanien förvandlades till en modern demokrati. I flera regioner har självständighetssträvanden skapat politiska spänningar som också sätter samarbetsförmågan i riket på prov.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Januari

  • Dragkamp om amnestilag

   Ett lagförslag som skulle ge katalanska separatistledare amnesti röstas ned i parlamentet. Katalanska politiker som har ställt krav på amnesti för att vara redo att stödja en vänsterregering i riket röstar emot förslaget med motiveringen att det inte går tillräckligt långt för att uppfylla kraven. Lagförslaget går i retur till utskott i parlamentet för fortsatt bearbetning.

  • Migranttal på rekordnivå

   Antalet migranter som anlände till Spanien steg med över 80 procent under 2023 och på Kanarieöarna var migranterna rekordmånga, enligt inrikesdepartementets preliminära sammanställning. Totalt anlände 56 852 personer utan inresetillstånd (det högsta antalet sedan 2018), varav 39 910 till ögruppen i Atlanten. Till Kanarieöarna, där fler än 4 000 var ensamma minderåriga, har det aldrig tidigare kommit så många. Att flyktingsmugglingen via Atlanten ökat ska ses i ljuset av att kontrollerna i Medelhavet har skärpts. Båtarna lägger ut från Marocko eller andra länder längre söderut på Afrikas västkust och resorna är farliga. Biståndsorganisationen Caminando Fronteras har beräknat att cirka 7 800 människor drunknat eller rapporterats saknade mellan 2018 och 2022.

 • 2023

  • December

  • Spanien i USA-ledd säkerhetspakt i Mellanöstern

   Spanien är ett av tio länder i en säkerhetsallians som på initiativ av USA ska skydda den viktiga transportleden genom Röda havet och Suezkanalen. Skälet är att huthirebeller i Jemen börjat beskjuta fartyg på Röda havet, som en följd av att krig rasar i Gazaremsan mellan Israel och Hamas. Huthierna stöder Hamas och säger sig sikta på fartyg med kopplingar till Israel, men också andra fartyg ska ha träffats. 

  • November

  • Kanarieöarna: Rekord i flyktingsmuggling

   Antalet migranter som tar sig från kuster i Afrika till Kanarieöarna har ökat dramatiskt till följd av att det blivit svårare att nå Europa över Medelhavet. Från den 1 januari till den 15 november 2023 tog ögruppen emot 32 436 personer, fler än under hela rekordåret 2006, enligt inrikesdepartementet. Den regionala regeringen begär extra anslag från Madrid för att klara mottagandet. Flyktingsmugglingen sker ofta i rangliga båtar och svåra väderförhållanden. Enligt biståndsorganisationen Caminando Fronteras, som räknar både konstaterat omkomna och saknade, krävdes fler än 7 800 liv mellan 2018 och 2022.

  • Grönt ljus för Sánchez

   Pedro Sánchez får parlamentets klartecken som regeringbildare. 179 av 350 ledamöter röstar för att låta PSOE-ledaren fortsätta regera. Alla vänsterpartier och regionala minoritetspartier stöder Sánchez. Det förslag till amnestilag som är hans nyckel till fortsatt maktinnehav, och har förhandlats med minoritetspartierna, väntas komma upp i parlamentet de närmaste veckorna. I den regering Sánchez bildar blir nyckelministrar som utrikesminister José Manuel Albares och försvarsminister Margarita Robles kvar på sina poster. Yolanda Díaz, som leder vänsterpartnern Sumar, fortsätter som arbetsmarknadsminister.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0