Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som är en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt. Efter 1930-talets blodiga inbördeskrig följde många år av diktatur tills Spanien förvandlades till en modern demokrati. I flera regioner har självständighetssträvanden skapat politiska spänningar som också sätter samarbetsförmågan i riket på prov.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juli

  • Katalanska separatister återvänder hem

   Som en följd av den nya amnestilagen (se Maj 2023) återvänder flera katalanska separatistledare som gick i exil efter det misslyckade utbrytningsförsöket 2017. Bland dem finns Marta Rovira, ledare för det moderata separatistpartiet ERC, och hennes partikamrat Ruben Wagensberg. Spanska myndigheter uppskattar att omkring 400 personer kommer att använda sig av amnestilagen. Den mest tongivande ledaren för händelserna 2017, Kataloniens dåvarande president Carles Puigdemont, har inte återvänt till Spanien eftersom amnestilagen inte gäller för vissa av de brott han är åtalad för, till exempel högförräderi.

  • Terrorismutredning mot Puigdemont läggs ned

   Högsta domstolen lägger ned en utredning för misstänkt terrorism mot den katalanska expresidenten Carles Puigdemont. Expresidenten lever i exil sedan 2017 då han spelade en central roll i ett misslyckat försök att bryta loss  Katalonien från Spanien. Han är fortfarande åtalad för bedrägeri och olydnadsbrott relaterade till utbrytningsförsöket.

  • Juni

  • Minister lämnar ledarpost efter valmiss

   Vänsteralliansen Sumars ledare Yolanda Díaz avgår från partiledarposten till följd av vänsterns dåliga resultat i valet till EU-parlamentet. Men hon tänker stanna kvar på sina poster som vice premiärminister och arbetsmarknadsminister. Sumar, som ingår i den koalitionsregering som leds av Pedro Sánchez (PSOE), bildades på Díaz initiativ för att samla partier till vänster om PSOE.

  • Högerpartier går starkt i EU-val

   Ett nybildat parti långt till höger, Festen är över, blir den stora överraskningen när de spanska väljarna utser landets 61 ledamöter till EU-parlamentet. Även etablerade borgerliga partier stärks. Preliminärt når Partido Popular 34,2 procent (22 mandat), Socialistpartiet 30,2 procent (20 mandat), Vox 9,6 procent (6 mandat), Festen är över 4,6 procent (3 mandat), Sumar 4,7 procent (3 mandat), Republiker nu (regionala vänsterpartier) 4,9 procent (3 mandat), Podemos 3,3 procent (2 mandat), Tillsammans för Katalonien (Junts) 2,6 procent (1 mandat), Solidariskt Europa (Ceus, borgerliga partier från flera regioner) 1,6 procent (1 mandat).

  • Maj

  • Omstridd amnestilag antagen

   Kongressen i det spanska parlamentet godkänner slutgiltigt amnestilagen som kommer att kunna ge straffrihet för den som förespråkat att regioner ska bryta sig ur Spanien. Partierna PSOE, Sumar, Podemos, katalanska Junts och ERC samt baskiska PNV och EH Bildu samlar 177 röster för lagen medan motståndarna PP, Vox, den kanariska koalitionen CC och UPN från Navarra får ihop 172 röster. Lagen kommer att publiceras bland statens kungörelser när kung Felipe har avslutat ett pågående statsbesök i El Salvador, men katalanska nationalister som ser striden vunnen deklarerar redan att de nu ställer in sig på nästa steg: att katalanerna ska få genomföra en laglig folkomröstning (till skillnad från den folkomröstning om självständighet som hölls i Katalonien 2017 men olagligförklarades).

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0