Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som är en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt. Efter 1930-talets blodiga inbördeskrig följde många år av diktatur tills Spanien förvandlades till en modern demokrati. I flera regioner har självständighetssträvanden skapat politiska spänningar som också sätter samarbetsförmågan i riket på prov.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Juli

    • Premiärministern lanserar plan mot korruption

      Premiärminister Pedro Sánchez tillkännager en 15-punktsplan plan mot korruption sedan flera skandaler avslöjats inom hans parti PSOE (se 12 juni 2025). Bland förslagen märks att inrätta en oberoende myndighet för att bekämpa korruption, utnyttja artificiiell intelligens (AI) för att analysera möjliga "sårbarheter" vid offentliga upphandlingar, och ge visselblåsare bättre skydd. Stickprovskontroller av topptjänstemäns förmögenheter kan också komma i fråga. Planen har utarbetats i samarbete med den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, säger Sánchez i ett tal i parlamentet. Han ämnar inte avgå, men oppositionspartiet PP:s ledare Alberto Núñez Feijóo kräver nyval. Sánchez samarbetspartier, som avgör om han kan fortsätta regera, har drivit på för tuffare åtgärder.

    • Juni

    • Författningsdomstol godkänner amnesti för katalanska separatister

      Författningsdomstolen godkänner en amnesti för katalanska separatister som var inblandade i ett misslyckat självständighetsförsök 2017. Utslaget ses som en seger för premiärminister Pedro Sánchez regering som införde amnestilagen i utbyte mot stöd från katalanska separatistpartierför att säkra en ny mandatperiod efter valet 2023. Parlamentet antog den omstridda amnestilagen förra året (se 30 maj 2024). Författningsdomstolen avvisar med röstsiffrorna sex mot fyra de flesta av  konservativa oppositionspartiet PP:s invändningar mot amnestin. Trots utslaget anser en domare i Högsta domstolen att Carles Puigdemont, som ledde Kataloniens regionala regering under folkomröstningen 2017, inte omfattas av amnestin. Domaren hänvisar till att Puigdemont misstänks ha missbrukat offentliga medel för att bekosta folkomröstningen. Puigdemont lever sedan flera år i exil.

    • Spanien hävdar undantag från Natos femprocentsmål

      Försvarsalliansen Natos medlemmar enas om att lägga 5 procent av BNP på försvaret vid ett toppmöte i nederländska Haag, men Spanien vidhåller att landet inte omfattas av beslutet. Under och inför toppmötet framhåller premiärminister Pedro Sánchez att Spanien klarar sina åtganden mot Nato med att öka utläggen till 2,1 procent av BNP. Enligt Natos beslut ska femprocentsmålet nås 2035, där 3,5 procent av BNP går till militärt försvar och 1,5 procent till försvarsrelaterade satsningar som förvarsindustri och civilt försvar. Natos generalsekreterare Mark Rutte är skeptisk till Spaniens besked och konstaterar att en översyn väntar 2029. Vid en presskonferens efter toppmötet uttrycker USA:s president Donald Trump åter starkt missnöje med Spanien. Trump, som hårt drivit kravet att Natoländer ska öka försvarsanslagen, säger att Spanien kommer att "få betala". "De vill väl åka lite snålskjuts, men de måste betala oss tillbaka i handeln, för jag tänker inte låta det hända. Det är orättvist," säger Trump. Det är oklart hur Spanien kan skiljas ut då landet är med i EU som förhandlar som block med USA om handelstullar.

    • Mutmisstankar tvingar bort PSOE:s partisekreterare

      Socialistpartiet PSOE:s partisekreterare, en nära medarbetare till premiärminister Pedro Sánchez, avgår sedan Högsta domstolen meddelat att han misstänks för inblandning i tilldelning av offentliga byggkontrakt i utbyte mot mutor. I ljudupptagningar som släppts av Guardia Civil hörs Santos Cerdán diskutera provisioner från företag i utbyte mot offentliga kontrakt. Cerdán förnekar brott men har avgått från partiet och lämnar parlamentet. Han är det senaste fallet där politiker och familjemedlemmar i Sánchez krets utreds för misstänkta mutbrott. Olika utredningar pågår mot bland andra tidigare transportministern José Luis Ábalos, liksom premiärministerns fru (se 23 oktober 2024), bror samt Spaniens högsta åklagare, som utsågs av Sánchez regering. Premiärministern avvisar oppositionens krav att han ska avgå. 

       

    • "Historiskt" avtal om Gibraltar

      Spanien, Storbritannien och EU enas om ett avtal om Gibraltar, sedan statusen för den brittiska enklaven på den spanska sydkusten varit oklar efter britternas utträde ur EU 2020. Parterna har bland annat enats om en öppen landgräns som hälften av arbetskraften (15 000 människor) i Gibraltar passerar dagligen, och att den brittiska överhögheten ska bestå. Parterna beskriver uppgörelsen som historisk. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger att man "efter tre århundraden utan framsteg" har löst frågan om Gibraltar, som till spanjorernas förtret har varit brittiskt sedan 1713. 

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0