Spanien
Foto: Shutterstock/Botond Horvath

Spanien

Där Medelhavet når Atlanten och där Europa möter Afrika ligger Spanien som en av de äldsta europeiska staterna. Spanska erövrare gjorde i slutet av 1400-talet sitt land till en världsmakt, och i modern tid har Spanien gått från blodigt inbördeskrig till att bli en modern demokrati och ett av världens mest populära semestermål. Självständighetssträvanden i regioner som Katalonien och Baskien bidrar till politiska spänningar i landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Nytt nationellt nödläge i Spanien

   Den spanska regeringen utlyser via dekret ett nytt nationellt nödläge, som omfattar hela landet utom Kanarieöarna. Nödläget syftar bland annat till att ge de spanska regionstyrena instrument för att kunna begränsa rörligheten inom och mellan regionerna. Det innehåller även ett nattligt utegångsförbud mellan 23 och 6 på morgonen (regionerna får dock en viss befogenhet att flytta fram eller tillbaka tiden). Nödläget gäller inledningsvis i 15 dagar, därefter ska parlamentet kunna godkänna att det får vara i kraft till i maj. Människor får numera inte träffas socialt i grupper som är större än sex personer. Regeringen säger att nödläget är ett svar på en vädjan från tio regioner och staden Melilla. Till skillnad från i våras beslutar regeringen inte att stänga gränsen mot omvärlden.

  • Över en miljon fall av covid-19 i Spanien

   Spanien blir nu ett av sex länder i världen som har haft över en miljon bekräftade fall av covid-19. De andra är USA, Indien, Ryssland, Brasilien och Argentina. Regeringen ska nu samla regionerna för att bestämma hur man ska gå vidare när det gäller att bekämpa pandemin. Samtidigt har det högerextrema partiet Vox riktat en misstroendeförklaring mot den spanska regeringen som nu ska debatteras i kongressen, parlamentets andra kammare, under två dagar. Voxledaren Santiago Abascal anklagar bland annat regeringen för att ha förstört Spanien och dess konstitutionella ordning. Den spanska regeringen överlever dock misstroendeomröstningen den 22 oktober utan några problem, 298 ledamöter röstar för regeringen och 52 emot, det vill säga inget annat parti än Vox röstar för att fälla regeringen.

  • Före detta polischef i Katalonien frias i domstol

   Josep Lluis Trapero, tidigare chef för den katalanska polisstyrkan Mossos d'Esquadra och tre andra katalaner frias av Specialdomstolen, Audiencia Nacional, i Madrid från anklagelserna om uppvigling i samband med den folkomröstning om självständighet för Katalonien som det katalanska regionstyret drev igenom hösten 2017 (se Oktober 2017). Åklagarna hade yrkat på att Trapero skulle dömas till tio års fängelse för att den katalanska polisen inte ingrep mot omröstningen som hade förbjudits av spanska domstolar. Domarna menar dock att Mossos d'Esquadra agerat "proportionerligt" i en redan spänd situation för att inte våldet skulle eskalera ytterligare.

  • Kritik av planerad rättsreform

   Den spanska regeringen planerar att ändra i regelverket för hur landets högsta domare utses, så att det i framtiden bara krävs enkel majoritet för att parlamentets båda kamrar ska kunna godkänna medlemmarna i det rättsliga råd, CGPJ (Consejo General del Poder Judicial), som utser landets högsta domare. Idag måste två tredjedelar av parlamentsledamöterna ge sitt godkännande (enligt reformförslaget ska det krävas två tredjedelars majoritet i en första röstomgång, medan det i en andra omröstning räcker om 176 av kongressens 350 ledamöter, och 134 av senatens 266 medlemmar stödjer en kandidat). Det kritiseras dock av de spanska advokatsamfunden, men även EU-kommissionen har invändningar och uttrycker, enligt tidningen El País, oro för att rättsväsendet kan förlora sitt oberoende och riskera att politiseras. Inga nya utnämningar till CGPJ har gjorts sedan 2018, då ingen kandidat har fått tillräckligt många röster för att väljas in, då det konservativa Folkpartiet (PP) blockerat alla utnämningar.

  • Fortsatt konflikt om coronarestriktioner i Madrid

   Tvisten om coronarestriktionerna mellan den spanska regeringen och det borgerliga regionstyret i Madrid fortsätter. Det senare anklagar nu den spanska regeringen för att presentera falska siffror för att motivera de hårda restriktionerna i delar av Madrid-regionen. Man presenterar samtidigt ny statistik som tyder på minskad smittspridning – med cirka 460 covidsmittade per 100 000 invånare – som argument för att restriktionerna ska lättas. Den spanska regeringen säger att målet nu är 100 smittade per 100 000 invånare för att lättnader ska göras.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0