Danmark
Foto: Flickr/fhwrdh

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Danska mördad i förmodat terrordåd i Marocko

   Två unga kvinnor från Danmark respektive Norge hittas halshuggna i Atlasbergen i Marocko. Enligt marockanska myndigheter är det ett terrordåd. Kvinnorna, som studerade vid samma universitet i Norge, gick en vandringsled i bergen och övernattade i tält. Ett 20-tal människor grips av polisen, varav fyra betecknas som huvudmisstänkta och tillhör en gemensam terroristcell. 

  • November

  • Polen och Danmark bygger gasledning

   Danmark och Polen enas om att bygga en gasledning på Östersjöns botten för naturgas från Norge till Polen.  En 90 mil lång ledning som löper över danskt område ska vara klar för norska leveranser 2022, när ett polskt kontrakt på gasköp från ryska Gazprom upphör.

  • Oktober

  • Danska komplottmisstankar mot Iran

   Danmark anklagar Irans säkerhetstjänster för att ha planerat att mörda en exiliranier på dansk mark. Komplotten ska ha riktat sig mot en separatist från den arabisktalande sydöstra delen av Iran. För att stoppa det mord som befarades stängdes Öresundsbron den 28 september, och en man som setts fotografera vid separatistledarens hem i Danmark har gripits i Sverige. Danmark har kallat hem sin ambassadör från Teheran och vill att EU inför sanktioner mot Iran.

  • Juni

  • Danmark ska betala skadestånd till irakier

   En domstol har ålagt Danmark att betala ersättning till 18 irakiska medborgare som utsattes för tortyr under Irakkriget 2004. Danska soldater som skickats till Irak skyddade inte de irakiska medborgarna från att torteras av irakiska säkerhetsstyrkor. Det danska försvarsdepartementet anses därför enligt domen vara indirekt ansvarigt för behandlingen av de 18 personerna. Försvarsdepartementet nekar till anklagelserna och menar att Danmark inte kan hållas ansvarigt för vad andra länder utsätter människor för. Totalt hade 23 personer krävt ersättning av danska myndigheter och de 18 vars krav gick igenom kommer att få runt 30 000 danska kronor vardera. Domen kommer att överklagas, enligt försvarsminister Claus Hjort Frederiksen, eftersom den försvårar framtida danska insatser utomlands.

  • Staket ska stoppa vildsvin från Tyskland

   Folketinget röstar ja till att Danmark ska bygga ett 68 kilometer långt staket längs med gränsen till Tyskland för att förhindra afrikansk svinfeber. Det finns annars en risk att vildsvin som tar sig in i landet från Tyskland kan sprida sjukdomen till danska grisar – något som vore förödande för den viktiga danska fläskköttindustrin, enligt regeringen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0