Danmark
Det populära hamnkvarteret Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Trabantos/Shutterstock

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Restriktioner återinförs efter smittspridning

   Den successivt ökande smittspridningen i Danmark leder till skärpta restriktioner. Restauranger och kaféer i Köpenhamn och Odense måste stänga vid midnatt och folksamlingar begränsas till 50 personer från nuvarande 100. Det senaste dygnet har 230 nya fall av covid-19 konstaterats medan 29 personer har tagits in på sjukhus. Enligt Danmarks hälsominister Magnus Heunicke är läget ”det mest bekymmersamma”sedan i våras.

  • Juli

  • EU enas om coronastöd

   Efter hårda och långdragna förhandlingar enas EU-ländernas ledare om ett gigantiskt stödpaket för att bidra till återuppbyggnaden efter coronakrisen. Totalt omfattar stödpaketet 750 miljarder euro. Omkring hälften, 390 miljarder euro, ska delas ut i bidrag till länder och företag som drabbats hårdast. Resten, det vill säga 360 miljarder, kommer att kunna lånas ut.  Coronastödet kommer att finansieras via gemensamma lån som tas av EU-kommissionen. EU:s medlemmar går gemensamt i borgen för lånen för första gången någonsin. Länder som drabbats hårt under pandemin kommer att få stöd, däribland Spanien och Italien. Vid EU-toppmötet antas också en långtidsbudget på 1 075 miljarder euro för åren 2021–2027. Danmark lyckas förhandla till sig en rabatt på 377 miljoner euro om året. Överenskommelsen om budgeten ska  dock godkännas av Europaparlamentet. 

  • Juni

  • Danmark tillåter folksamlingar på 50 personer

   Danmark höjer gränsen för hur många som får samlas i Danmark från tio till 50 personer. Folksamlingar med fler än tio personer förbjöds i mitten av mars, i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. Planen är att regeringen sedan successivt ska tillåta fler människor att samlas. Från juli ska gränsen höjas till 100 personer och i augusti till 200.

  • April

  • Regeringen lättar på coronarestriktioner

   Den danska regeringen ger klartecken för en del företag, som frisersalonger och trafikskolor, att starta verksamhet igen efter nedstängningen för att hindra spridningen av corona förra månaden. Även låg- och mellanstadieskolorna öppnar igen för några dagar sedan. Omkring 7 500 danskar rapporteras ha smittats av viruset och 355 har avlidit.

  • Mars

  • Rekordsnabb spridning av coronaviruset

   Enligt Danmarks hälsominister Magnus Heunicke har spridningen av coronaviruset under de senaste tre dagarna varit snabbare än i något annat europeiskt land. Över 500 danskar rapporteras vara smittade, jämfört med omkring 100 för bara ett par dagar sedan. Regeringen meddelar nu att landet gränser stängs för utlänningar. Dagen innan har alla skolor, förskolor och universitet stängts och idrotts- och kulturevenemang har också ställts in. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0