Danmark
Det populära hamnkvarteret Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Trabantos/Shutterstock

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Augusti

  • Regeringen vill förbjuda koranbränningar

   Justititeminister Peter Hummelgaard meddelar vid en presskonferens att det finns planer på att förbjuda ”otillbörlig hantering av objekt som har avsevärd religiös betydelse för en religiös grupp”. Förbudet skulle gälla bränningar och skändningar av skrifter som Bibeln, Koranen, med flera på offentliga platser. Däremot skulle det inte gälla muntliga eller skriftliga uttalanden etc som förolämpar religioner, som till exempel karikatyrer. De som bryter mot lagen riskerar böter eller två års fängelse. Lagförslaget är ett svar på den senaste tidens koranbränningar och den upprördhet detta orsakat på många håll och inte minst i en rad muslimska länder (se 4 augusti.) Enligt justitieministern är nationell säkerhet det främsta motivet till förbudet. Den nya lagen planeras ingå i ett kapitel i dansk straffrätt, som gäller landets säkerhet.

  • Danmark skärper gränskontroll efter koranbränningar

   Efter två tillfällen då en islamkritisk organisation bränt exemplar av Koranen utanför den irakiska ambassaden i Köpenhamn stärker den danska polisen av säkerhetsskäl kontrollen vid landets gränser. De offentliga koranbränningarna har mötts av  protester och fördömanden från flera muslimska länder, däribland den islamiska samarbetsorganisationen OIC. Även i Sverige har koranskändningar ägt rum, vilket lett till att demonstranter stormat den svenska ambassaden i Bagdad och beordrat ambassadören att lämna Irak. Den danska regeringen har fördömt koranskändningarna och lovat att undersöka om det går att stoppa dem och samtidigt upprätthålla yttrandefriheten.

  • Maj

  • Danmark ger militärt stöd till Ukraina

   Den danska regeringen meddelar att Ukraina kommer att få militär utrustning och ammunition samt finansiellt stöd för att stärka luftförsvaret. Det militära stödpaketet är det största hittills och uppgår till ett värde av 11 miljarder danska kronor. Danmark har tidigare skänkt artilleripjäsar och 14 stridsvagnar till Ukraina.

  • Januari

  • Åter tillåtet med minkuppfödning

   Efter ett två år långt förbud mot minkuppfödning blir det från januari 2023 åter tillåtet med minkproduktion. Beslutet att stoppa minkuppfödningen i Danmark, världens ledande exportör av minkpäls, fattades i november 2020 sedan en mutation av coronaviruset som spridits till människor upptäckts bland minkodlingarna. Alla minkar avlivades. Regeringsbeslutet saknade laglig grund och statsminister Mette Frederiksen och tidigare livsmedelsministern Mogens Jensen en reprimand av folketinget efter att en särskild kommission presenterat sin granskning. De flesta av de omkring 1000 minkuppfödarna väntas dock inte återuppta den tidigare verksamheten.

 • 2022

  • December

  • IS-anhängare dömd till 16 års fängelse

   En dansk domstol dömer en 35-årig man, född i Syrien, till ett 16-årigt fängelsestraff för försök till terrordåd och för att ha finansierat terrorverksamhet. Mannen greps i sin lägenhet tillsammans med sin bror och sin fru i ett tillslag som samordnades med tysk polis. I lägenheten hittades tolv kilo sprängämnen och kemikalier som enligt polisen skulle användas vid ett planerat attentat. Efter avtjänat straff kommer mannen att deporteras till Syrien.

Till kalendariet
120403

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer i

Varukorg

Totalt 0