Danmark
Det populära hamnkvarteret Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Trabantos/Shutterstock

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Åter tillåtet med minkuppfödning

   Efter ett två år långt förbud mot minkuppfödning blir det från januari 2023 åter tillåtet med minkproduktion. Beslutet att stoppa minkuppfödningen i Danmark, världens ledande exportör av minkpäls, fattades i november 2020 sedan en mutation av coronaviruset som spridits till människor upptäckts bland minkodlingarna. Alla minkar avlivades. Regeringsbeslutet saknade laglig grund och statsminister Mette Frederiksen och tidigare livsmedelsministern Mogens Jensen en reprimand av folketinget efter att en särskild kommission presenterat sin granskning. De flesta av de omkring 1000 minkuppfödarna väntas dock inte återuppta den tidigare verksamheten.

 • 2022

  • December

  • IS-anhängare dömd till 16 års fängelse

   En dansk domstol dömer en 35-årig man, född i Syrien, till ett 16-årigt fängelsestraff för försök till terrordåd och för att ha finansierat terrorverksamhet. Mannen greps i sin lägenhet tillsammans med sin bror och sin fru i ett tillslag som samordnades med tysk polis. I lägenheten hittades tolv kilo sprängämnen och kemikalier som enligt polisen skulle användas vid ett planerat attentat. Efter avtjänat straff kommer mannen att deporteras till Syrien.

  • Mette Frederiksen bildar regering med högerpartier

   En ny blocköverskridande regering tillträder i Danmark under ledning av Mette Frederiksen. Den nya regeringen består av Socialdemokratiet, Venstre och Moderaterne och den har en majoritet i folketinget med 89 mandat. Det här är första gången sedan 1979 som Socialdemokraterna och Venstre bildar regering tillsammans. Det nybildade Moderaternes ledare Lars Løkke Rasmussen blir utrikesminister och Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen vice statsminister och försvarsminister.

  • November

  • Vänsterblocket segrar i folketingsvalet

   Statsminister Mette Fredriksens Socialdemokratiet gör sitt bästa val på över 20 år och får 50 mandat i folketinget, två mandat mer än i valet 2019. Partierna i vänsterblocket blir tillsammans störst i folketinget och får 15 mandat mer än partierna på högersidan. Liberalkonservativa Venstre behåller andraplatsen bland partierna  men backar med hela 20 platser. Det är inte minst en konsekvens av att det förlorat många väljare till det nybildade Moderaterne, som har valt att hålla sig utanför de båda blocken. Partiet får 16 mandat medan ett annat nytt parti, Danmarksdemokraterne, får 14 mandat. 

  • September

  • Gasläckor på Nord Stream-ledningar

   Danska sjöfartsmyndigheten upptäcker gasläckor på Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Senare rapporterar sesimologiska institut i bland annat Danmark och Sverige att kraftiga undervattensexplosioner registrerats i området vid läckagen. Statsminister Mette Fredriksen säger att läckorna inte är en olyckshändelse utan att det handlar om medveten åverkan. Läckorna ligger inte på danskt territorium men två av dem ligger i dansk ekonomisk zon och de övriga två i svensk ekonomisk zon. Undersökningar av ledningarna kommer att ske så fort gas slutat läcka ut. I Danmark är Köbenhamns polismyndighet ansvarig för undersökningen av läckorna tillsammans med andra myndigheter. De flesta bedömare tror att bara en statlig aktör kan ha legat bakom explosionerna. Många pekar på Ryssland, som äger ledningarna, men Moskva avfärdar anklagelserna.

Till kalendariet
120403

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer i

Varukorg

Totalt 0