Danmark
Foto: Flickr/fhwrdh

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Rekordsnabb spridning av coronaviruset

   Enligt Danmarks hälsominister Magnus Heunicke har spridningen av coronaviruset under de senaste tre dagarna varit snabbare än i något annat europeiskt land. Över 500 danskar rapporteras vara smittade, jämfört med omkring 100 för bara ett par dagar sedan. Regeringen meddelar nu att landet gränser stängs för utlänningar. Dagen innan har alla skolor, förskolor och universitet stängts och idrotts- och kulturevenemang har också ställts in. 

  • Januari

  • Kina protesterar mot tidningsillustration

   Kinas ambassad i Danmark riktar skarp kritik mot en illustration som publicerats av den danska tidningen Jyllands-Posten. Bilden föreställer den kinesiska flaggan där stjärnorna i vänstra hörnet bytts ut mot symboler för coronaviruset. Den kinesiska ambassaden menar att bilden kränker det kinesiska folket och kräver en offentlig ursäkt av tidningen och illustratören Niels Bo Bojesen. Chefredaktören för Jyllands-Posten hävdar att det handlar om kulturella skillnader och vill inte be om ursäkt eftersom bilden inte haft för avsikt att på något sätt ironisera över den rådande corona-epidemin i Kina.

 • 2019

  • Oktober

  • Lag om att frånta IS-medlemmar medborgarskap

   Folketinget röstar ja till en lag som gör att IS-anhängare med dubbelt medborgarskap som rest till Syrien och Irak kan fråntas sitt danska medborgarskap av migrationsministern. Lagförslaget har behandlats snabbt i folketinget för att förhindra att IS-medlemmar som kan utgöra ett säkerhetshot återvänder till Danmark. Det bedöms finnas en risk att IS-medlemmar som sitter i fängelse i norra Syrien kan bli fria i samband med att strider pågår mellan turkisk militär och kurder i området. Den nya lagen ska upphöra att gälla i juli 2021 om inte folketinget beslutar om annat.

  • Augusti

  • Trump ställer in Danmarkresa efter nej till köp av Grönland

   USA:s president Donald Trump uttrycker en önskan om att USA ska få köpa Grönland. Skälet är enligt honom områdets geostrategiska läge och naturresurser. Vita huset bekräftar senare Trumps erbjudande. Efter premiärminister Mette Frederiksens svar att hon inte har något intresse av att diskutera en sådan försäljning beslutar Trump att ställa in ett planerat besök i Danmark.

  • Juni

  • Klart för socialdemokratisk minoritetsregering

   Efter nästan tre veckors förhandlingar kan socialdemokraterna bilda en minoritetsregering med stöd i folketinget från Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Partierna har bland annat ingått viktiga överenskommelser när det gäller klimatarbetet, inte minst att minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent. Mette Frederiksen blir statsminister i den nya regeringen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0