Danmark
Det populära hamnkvarteret Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Trabantos/Shutterstock

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Coronarestriktioner tas bort

   Danmark öppnar samhället helt och tar bort alla coronarestriktioner. Regeringen har beslutat att covid-19 inte längre ska klassas som en samhällskritisk sjukdom. 85 procent av invånare som är äldre än 12 år har fått sin första vaccindos mot covid-19 och 80 procent är helt färdigvaccinerade. Reglerna för inresa till Danmark kommer dock att vara kvar. Det innebär därmed slutet på 18 månader med coronarestriktioner.

  • Maj

  • Danmark hjälpte USA att spionera

   Danska medier avslöjar i ett samarbete med flera europeiska tidningar och radiokanaler att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA kunnat spionera på europeiska allierade och deras toppolitiker med hjälp från danska underrättelsetjänsten Forsvarets Efteretningstjeneste (FE). NSA har genom danska fiberkanaler kunnat övervaka internettrafiken mellan 2012 och 2014. Medieuppgifterna bygger på hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten. Bland dem som har övervakats finns den tyska förbundskanslern Angela Merkel och andra ledande politiker i Tyskland samt i Sverige, Norge och Frankrike.

  • Danmark lättar på restriktioner

   Det danska samhället börjar gradvis öppna sedan smittspridningen av coronaviruset bedöms vara under kontroll samtidigt som vaccineringen av befolkningen mot covid-19 fortsätter. Undervisningen i skolorna är åter igång och biografer, teatrar och idrottsanläggningar kan hålla öppet igen. Men besökare behöver kunna visa upp ett särskilt dokument, ”coronapass”, där det framgår att de antingen har haft ett negativt testresultat inom de senaste 72 timmarna, vaccinerat sig mot covid-19 eller att de nyligen haft sjukdomen. Folketinget beslutar att universitetsstudenter från 21 maj ska ha en del undervisning i klassrum samt att gränsen för antalet deltagare vid privata sammankomster kommer att höjas till 50 personer inomhus och 100 utomhus. Vid olika större evenemang utomhus kommer det att få finnas 2000 personer i publiken.

  • Mars

  • Tidigare statsminister vill starta nytt parti

   Den förre danske statsministern Lars Løkke Rasmussen planerar att starta ett nytt mittenparti. Han var tidigare en av det borgerliga Ventres mest populära medlemmar men lämnade partiet på nyårsdagen i år. Løkke Rasmussen vill att det nya partiet ska bli en maktfaktor att räkna med i dansk politik. Ventres väljarstöd har minskat under senare tid.

  • Utrikesdepartementet kallar upp Kinas ambassadör

   Kinas ambassadör i Danmark kallas till utrikesdepartementet för att ta emot en protest mot att Peking har infört sanktioner mot tio européer, däribland fem ledamöter i Europaparlamentet, samt två EU-institutioner och två tankesmedjor. Bland dessa finns den ideella organisationen Alliance of Democracies grundad av förre statsministern Anders Fogh Rasmussen. Enligt kinesiska utrikesdepartementet har de drabbade institutionerna och individerna avsiktligen spridit ”lögner och desinformation” om landet. Kinas sanktioner stoppar bland annat resor till landet och affärssamarbeten. De kinesiska sanktionerna var ett svar på sanktioner från EU mot ansvariga tjänstemän i Kina med anledning av Kinas människorättsbrott i provinsen Xinjiang.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0