Danmark
Det populära hamnkvarteret Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Trabantos/Shutterstock

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Dansk ex-minister döms till fängelse

   Danmarks tidigare invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg döms till 60 dagars fängelse för att 2016 ha gett order om att minderåriga asylsökande inte skulle kunna bo ihop med en vuxen make eller partner. Folketinget beslutade i februari i år att inleda ett riksrättsåtal mot Inger Støjberg. En granskningskommission har slagit fast att instruktionen var olaglig och även bröt mot bland annat Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Støjbergs avsikt var att det skulle kunna göras undantag från påbudet och att och att varje fall skulle kräva en individuell prövning. Men så blev inte fallet. Det är sjätte gången som en riksrättsprocess hålls i Danmark. Någon vecka efter domen mot Støjberg röstar en majoritet av ledamöterna i folketinget ja till att utesluta henne.

  • Danmark inför på nytt restriktioner

   Efter att pandemin tagit fart på nytt i landet med rapporter om över 6 600 nya fall under ett dygn, vilket är den högsta nivån hittills under hela pandemin, införs  restriktioner på nytt. Flera hundra av de som blivit sjuka är smittade av den nya virusvarianten omikron. Åtgärderna innebär att krogar måste hålla stängt från midnatt och förbud mot konserter med fler än 50 i publiken om det inte finns sittplatser. Grundskoleelever får också gå på jullov redan den 15 december.

  • November

  • Dansk folkeparti backar i kommunvalen

   Dansk folkeparti halverar sitt väljarstöd i de kommunala valen. Partiet backar från 8,7 procent av rösterna i det senaste lokalvalet 2017 till 4,1 procent. Konservative folkeparti är istället det parti som ökar mest, med över 70 procent. Även högerpopulistiska Nye Borgerlige går framåt och får 3,6 procent, jämfört med 0,9 procent 2017. Det regerande Socialdemokratiet behåller sin plats som största parti, även om det backar i flera större städer, däribland Köpenhamn. Venstre får 21,2 procent av rösterna.

  • September

  • Coronarestriktioner tas bort

   Danmark öppnar samhället helt och tar bort alla coronarestriktioner. Regeringen har beslutat att covid-19 inte längre ska klassas som en samhällskritisk sjukdom. 85 procent av invånare som är äldre än 12 år har fått sin första vaccindos mot covid-19 och 80 procent är helt färdigvaccinerade. Reglerna för inresa till Danmark kommer dock att vara kvar. Det innebär därmed slutet på 18 månader med coronarestriktioner.

  • Maj

  • Danmark hjälpte USA att spionera

   Danska medier avslöjar i ett samarbete med flera europeiska tidningar och radiokanaler att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA kunnat spionera på europeiska allierade och deras toppolitiker med hjälp från danska underrättelsetjänsten Forsvarets Efteretningstjeneste (FE). NSA har genom danska fiberkanaler kunnat övervaka internettrafiken mellan 2012 och 2014. Medieuppgifterna bygger på hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten. Bland dem som har övervakats finns den tyska förbundskanslern Angela Merkel och andra ledande politiker i Tyskland samt i Sverige, Norge och Frankrike.

Till kalendariet
120403

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer i

Varukorg

Totalt 0