Danmark
Det populära hamnkvarteret Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Trabantos/Shutterstock

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Dansk och tysk polis ingriper mot misstänkta terrorister

   13 personer i Danmark och en person i Tyskland grips av polis för att ha planerat ett terrorattentat. Bland de misstänkta terroristerna finns tre syriska bröder. Tillslaget sker i Köpenhamn. Gruppen misstänks för att ha skaffat sprängmedel och smitt terrorplaner.

  • Tidigare invandringsminister ställs inför riksrätt

   Folketinget röstar ja till att ställa den tidigare invandringsministern Inger Støjberg inför riksrätt till hösten. Som minister för Venstre 2016 gav Støjberg en olaglig instruktion om att skilja 23 asylsökande par åt, där kvinnan var under 18 år. Støjberg ville stoppa tvångsäktenskap med barnbrudar.  Men eftersom paren inte gick igenom en individuell prövning och därför inte garanterades rätten att bli hörda stred beslutet mot förvaltningslagen. Riksrätt är den allvarligaste sanktion som kan användas mot en minister eller en regering av folketinget. Om ett riksrättsåtal ska väckas mot en minister krävs det att en majoritet av ledamöterna röstar ja. Støjberg avgick i slutet av 2020 som vice ordförande för Venstre och har sedan dess valt att lämna partiet.

  • Januari

  • Danmark förlänger åtgärder mot corona

   Den danska regeringen beslutar att de tuffa restriktioner som infördes i december 2020 för att bekämpa spridningen av coronaviruset. Det är särskilt den ökande spridningen av en mer smittsam variant av viruset, som först upptäcktes i Storbritannien, som oroar. Restauranger, barer och skolor måste hålla fortsatt stängt och gränsen för hur många som får delta i offentliga sammankomster begränsas fortsatt till fem. Danskarna avråds från att resa utomlands och begränsningar finns för vilka som släpps in i landet.

 • 2020

  • December

  • Förbud mot uppfödning av minkar

   Det danska folketinget inför en lag som förbjuder minkuppfödning under hela 2021. Danmark som är världens största exportör av minkpälsar beslutade i november 2020 att alla landets över 15 miljoner minkar skulle avlivas sedan en muterad variant av coronaviruset upptäckts bland minkar i landet. Efter att minkarna avlivats uppgav myndigheterna att det muterade viruset inte längre existerade.

  • Sex utan samtycke blir olagligt

   Folketinget klubbar igenom en lag som innebär att sexuellt umgänge utan samtycke likställs med våldtäkt. Lagen innebär att det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen har sagt ja eller på annat sätt aktivt visat intresse för att delta. Enligt Amnesty International blir Danmark det trettonde landet i Europa som får en samtyckeslag.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0