Danmark
Det populära hamnkvarteret Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Trabantos/Shutterstock

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Mars

    • 143 grönländskor stämmer danska staten för spiraltvång

      Grönländskor som fick spiral insatt, ofta utan att de visste om det, av danska läkare på Grönland under 1960- och 1970-talen stämmer danska staten för brott mot mänskliga rättigheter och kräver ersättning på sammanlagt cirka 43 miljoner danska kronor. I oktober 2023 krävde 67 grönländska kvinnor kompensation i samma ärende (se Oktober 2023). Men den danska regeringen har ännu inte svarat på kvinnornas ersättningskrav på 300 000 vardera. Sedan dess har antalet kvinnor som kräver ersättning ökat till 143. Danmarks regering och den grönländska regeringen har tillsatt en utredning av händelserna.

    • Februari

    • 10-årigt avtal med Ukraina om säkerhet

      Danmark, som visat ett starkt stöd  för Ukraina sedan Rysslands anfallskrig inleddes 2022, sluter ett avtal om säkerhetssamarbete med regimen i Kiev. Avtalet ska gälla i tio år. Liknande avtal har undertecknats av Ukraina med Frankrike respektive Storbritannien. Överenskommelserna vilar på utfästelser som gjorts av länder som samarbetar inom G7. De sker i ett läge då Ukrainas försvarsmakt har svårt att hävda sig mot ryska invasionsstyrkor och fortsatt amerikanskt stöd är föremål för inrikespolitisk dragkamp i USA. Tanken är att bilaterala avtal ska sörja för att Ukrainas försvar får tillgång till utrustning, utbildning och stärkt cybersäkerhet.

    • Januari

    • Danmark deltar i USA-ledd säkerhetspakt i Mellanöstern

      Danmark går med i en säkerhetsallians som USA har bildat tillsammans med ett antal andra länder i syfte att skydda den viktiga transportleden genom Röda havet och Suezkanalen. Skälet är att huthirebeller i Jemen börjat beskjuta fartyg på Röda havet, som en följd av kriget i Gaza mellan den terrorstämplade organisationen Hamas och Israel som rasar sedan oktober. Huthierna som stödjer Hamas säger sig sikta på fartyg med kopplingar till Israel, men också andra fartyg ska ha träffats. 

    • Internationella adoptioner stoppas

      Den danska adoptionsorganisationen (DIA) slutar med att förmedla adoptioner från utlandet till Danmark. Det är den enda organisationen i landet som hanterar adoptioner, vilket innebär att inga sådana kan genomföras. Beslutet kommer efter att Social-, bostads- och äldredepartementet vill avbryta adoptioner från Filippinerna, Indien, Taiwan, Thailand och Tjeckien. Förra året avbröts även adoptioner från Sydafrika. DIA har fått hård kritik från myndigheterna för hur adoptioner har skötts även från Madagaskar och anklagas för att ha brutit mot internationella och inhemska lagar. Beslut har fattats om att DIA ska läggas ned. Det förekommer även mediauppgifter om att DIA betalat pengar till barnhem och andra instanser i adoptionsländer, däribland Sydkorea.

  • 2023

    • December

    • Drottning Margrethe abdikerar

      I sitt nyårstal meddelar drottning Margrethe II att hon kommer att abdikera och lämna över tronen till kronprins Frederik. Sonen kommer att tillträda som ny regent, Frederik X, den 14 januari, på dagen 52 år efter att Margrethe blev drottning. Drottning Margrethe II är den nu levande monark som suttit längst på tronen i Europa.

Till kalendariet
120403

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer i

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0