Danmark
Det populära hamnkvarteret Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Trabantos/Shutterstock

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Vänsterblocket segrar i folketingsvalet

   Statsminister Mette Fredriksens Socialdemokratiet gör sitt bästa val på över 20 år och får 50 mandat i folketinget, två mandat mer än i valet 2019. Partierna i vänsterblocket blir tillsammans störst i folketinget och får 15 mandat mer än partierna på högersidan. Liberalkonservativa Venstre behåller andraplatsen bland partierna  men backar med hela 20 platser. Det är inte minst en konsekvens av att det förlorat många väljare till det nybildade Moderaterne, som har valt att hålla sig utanför de båda blocken. Partiet får 16 mandat medan ett annat nytt parti, Danmarksdemokraterne, får 14 mandat. 

  • September

  • Gasläckor på Nord Stream-ledningar

   Danska sjöfartsmyndigheten upptäcker gasläckor på Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Senare rapporterar sesimologiska institut i bland annat Danmark och Sverige att kraftiga undervattensexplosioner registrerats i området vid läckagen. Statsminister Mette Fredriksen säger att läckorna inte är en olyckshändelse utan att det handlar om medveten åverkan. Läckorna ligger inte på danskt territorium men två av dem ligger i dansk ekonomisk zon och de övriga två i svensk ekonomisk zon. Undersökningar av ledningarna kommer att ske så fort gas slutat läcka ut. I Danmark är Köbenhamns polismyndighet ansvarig för undersökningen av läckorna tillsammans med andra myndigheter. De flesta bedömare tror att bara en statlig aktör kan ha legat bakom explosionerna. Många pekar på Ryssland, som äger ledningarna, men Moskva avfärdar anklagelserna.

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

  • EU stoppar guld från Ryssland

   EU-länderna beslutar att bannlysa import av ryskt guld. Det är den sjunde omgången sanktioner som EU antar sedan den ryska invasionen av Ukraina i februari. EU-länderna utökar också listan över tekniska komponenter som inte får säljas till Ryssland samtidigt som ytterligare 48 personer sätts upp på sanktionslistan tillika med 9 institutioner eller företag, däribland Rysslands största bank – Sberbank.   

  • Tre döda i masskjutning i Köpenhamn

   Tre personer dödas och flera skottskadas allvarligt när en 22-årig man öppnar eld i ett köpcentrum i Köpenhamn. Mannen grips kort efteråt. Inget motiv är omedelbart känt och offren tycks ha valts ut slumpmässigt.

Till kalendariet
120403

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer i

Varukorg

Totalt 0