Danmark
Det populära hamnkvarteret Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Trabantos/Shutterstock

Danmark

Danmark var under vikingatiden och Kalmarunionen en regional stormakt. I krig med Sverige, England och Tyskland under 1600- och 1800-talen gick dock det mesta av riket förlorat. Det som blev kvar av landet har ändå utvecklats till en betydande jordbruks-, handels- och sjöfartsnation. Industrin är övervägande småskalig, men en handfull företag är världsledande. Danskarna räknas bland världens rikaste, minst korrupta och mest demokratiska, jämställda – och lyckliga – folk.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • 10-årigt avtal med Ukraina om säkerhet

   Danmark, som visat ett starkt stöd  för Ukraina sedan Rysslands anfallskrig inleddes 2022, sluter ett avtal om säkerhetssamarbete med regimen i Kiev. Avtalet ska gälla i tio år. Liknande avtal har undertecknats av Ukraina med Frankrike respektive Storbritannien. Överenskommelserna vilar på utfästelser som gjorts av länder som samarbetar inom G7. De sker i ett läge då Ukrainas försvarsmakt har svårt att hävda sig mot ryska invasionsstyrkor och fortsatt amerikanskt stöd är föremål för inrikespolitisk dragkamp i USA. Tanken är att bilaterala avtal ska sörja för att Ukrainas försvar får tillgång till utrustning, utbildning och stärkt cybersäkerhet.

 • 2023

  • December

  • Drottning Margrethe abdikerar

   I sitt nyårstal meddelar drottning Margrethe II att hon kommer att abdikera och lämna över tronen till kronprins Frederik. Sonen kommer att tillträda som ny regent, Frederik X, den 14 januari, på dagen 52 år efter att Margrethe blev drottning. Drottning Margrethe II är den nu levande monark som suttit längst på tronen i Europa.

  • Oktober

  • Grönländskor stämmer danska staten för spiraltvång

   Den danska staten stäms av 67 grönländska kvinnor för att de tvingades använda spiral mellan 1960 och 1991. De vill ha 300 000 kronor var i ersättning för preventivmedeltvånget. Över 4 500 grönländska kvinnor och flickor fick spiraler insatta, trots att många inte gav sitt samtycke och ofta blev inte heller föräldrarna informerade. Syftet från den danska regeringens sida var att de skulle födas färre grönländska barn och därmed minska den danska statens kostnader. En oberoende utredning har tillsatts av Grönland och Danmark för att undersöka det som skett och den väntas presentera sin rapport 2025.

  • Augusti

  • Regeringen vill förbjuda koranbränningar

   Justititeminister Peter Hummelgaard meddelar vid en presskonferens att det finns planer på att förbjuda ”otillbörlig hantering av objekt som har avsevärd religiös betydelse för en religiös grupp”. Förbudet skulle gälla bränningar och skändningar av skrifter som Bibeln, Koranen, med flera på offentliga platser. Däremot skulle det inte gälla muntliga eller skriftliga uttalanden etc som förolämpar religioner, som till exempel karikatyrer. De som bryter mot lagen riskerar böter eller två års fängelse. Lagförslaget är ett svar på den senaste tidens koranbränningar och den upprördhet detta orsakat på många håll och inte minst i en rad muslimska länder (se 4 augusti.) Enligt justitieministern är nationell säkerhet det främsta motivet till förbudet. Den nya lagen planeras ingå i ett kapitel i dansk straffrätt, som gäller landets säkerhet.

  • Danmark skärper gränskontroll efter koranbränningar

   Efter två tillfällen då en islamkritisk organisation bränt exemplar av Koranen utanför den irakiska ambassaden i Köpenhamn stärker den danska polisen av säkerhetsskäl kontrollen vid landets gränser. De offentliga koranbränningarna har mötts av  protester och fördömanden från flera muslimska länder, däribland den islamiska samarbetsorganisationen OIC. Även i Sverige har koranskändningar ägt rum, vilket lett till att demonstranter stormat den svenska ambassaden i Bagdad och beordrat ambassadören att lämna Irak. Den danska regeringen har fördömt koranskändningarna och lovat att undersöka om det går att stoppa dem och samtidigt upprätthålla yttrandefriheten.

Till kalendariet
120403

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer i

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0