Sommartider på UI

UI:s kundtjänst har sommarstängt från 11 juli till och med 8 augusti. Under denna period är telefonväxeln stängd och svar från info@ui.se kan dröja. Beställningar expedieras här. Leveranstiden är lite längre om du beställer skrifter och vid fakturaköp. Digitala produkter och tjänster betalade med kort levereras som vanligt. Mer information

På väg mot självständighet? Grönland när isen smälter

Klimatförändringarna drabbar Grönland hårt, men skapar också möjligheter för ön att utnyttja sina rika naturtillgångar och därmed ta steget mot fullt oberoende. Ett självständighetsivrande vänsterparti vann dock det grönländska valet våren 2021 genom att säga nej till ett gruvprojekt som innebär stora risker för miljön.

Alla prenumerationsalternativ här

Stormakternas intresse för Arktis har ökat på senare år och Grönland har hamnat i centrum för geopolitiken i regionen. USA har sedan andra världskriget militärbaser på Grönland. Samtidigt fortsätter Danmark att styra över utrikes- och försvarspolitiken och att stå för hälften av Grönlands offentliga utgifter. Frågan är hur länge till?

Nr 7-8 2021, Författare Staffan Dahllöf

Prenumerera - och var påläst

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig intressant och aktuell fördjupning i de stora frågorna som förändrar världen. Skriften ger dig bakgrundskunskapen och de stora linjerna som du inte hittar någon annanstans.  Utgivning 12 nummer per år, varav två dubbelnummer. Varje nummer är 32 sidor och handlar om en avgränsad, stor, dagsfråga i internationell politik. Skribenterna är journalister, forskare och experter med lång erfarenhet inom sina ämnen.

Presenttips! Ge bort en prenumeration till någon. I kundvagnen anger du bara en annan leveransadress.

Tips till lärare Instuderingsfrågor i PDF. Bli skolmedlem för tillgång till ännu mer material!

Varukorg

Totalt 0