Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt en rad tidningar och tidskrifter. 

Senaste händelser

 • 2019

  • Oktober

  • Lag om att frånta IS-medlemmar medborgarskap

   Folketinget röstar ja till en lag som gör att IS-anhängare med dubbelt medborgarskap som rest till Syrien och Irak kan fråntas sitt danska medborgarskap av migrationsministern. Lagförslaget har behandlats snabbt i folketinget för att förhindra att IS-medlemmar som kan utgöra ett säkerhetshot återvänder till Danmark. Det bedöms finnas en risk att IS-medlemmar som sitter i fängelse i norra Syrien kan bli fria i samband med att strider pågår mellan turkisk militär och kurder i området. Den nya lagen ska upphöra att gälla i juli 2021 om inte folketinget beslutar om annat.

  • Augusti

  • Trump ställer in Danmarkresa efter nej till köp av Grönland

   USA:s president Donald Trump uttrycker en önskan om att USA ska få köpa Grönland. Skälet är enligt honom områdets geostrategiska läge och naturresurser. Vita huset bekräftar senare Trumps erbjudande. Efter premiärminister Mette Frederiksens svar att hon inte har något intresse av att diskutera en sådan försäljning beslutar Trump att ställa in ett planerat besök i Danmark.

  • Juni

  • Klart för socialdemokratisk minoritetsregering

   Efter nästan tre veckors förhandlingar kan socialdemokraterna bilda en minoritetsregering med stöd i folketinget från Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten. Partierna har bland annat ingått viktiga överenskommelser när det gäller klimatarbetet, inte minst att minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent. Mette Frederiksen blir statsminister i den nya regeringen.

  • Socialdemokraterna störst i valet

   Socialdemokratiet blir största parti i valet till folketinget med 48 mandat. Det regerande Venstre gör ett bra val och får 43 mandat, men det räcker inte för att ta hem segern. Dansk folkeparti blir valets stora förlorare. Dess 37 platser i folketinget efter valet 2015 minskar till 16.  Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti ökar sitt stöd bland väljarna. Radikale Venstre landar på 16 mandat, en dubblering av platserna jämfört med förra valet, medan Socialistisk Folkeparti får 14 mandat.

  • Maj

  • Venstre vinnare i EU-valet

   I valet till Europaparlamentet går Venstre starkt framåt och får drygt 23 procent av rösterna och tre mandat.  Socialdemokraterna får också 3 mandat och har stöd av omkring 21 procent av väljarna. Socialistisk folkeparti och Radikale venstre får vardera 2 mandat. Dansk folkeparti tappar däremot väljarstöd och går tillbaka med över 15 procentenheter till drygt 10 procent av rösterna och får ett mandat i Europaparlamentet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0