Sydkorea
Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2024
-
Oktober
-
Författaren Han Kang får Nobelpriset i litteratur
Den sydkoreanska författaren Han Kang blir årets Nobelpristagare i litteratur. Den 53-årige Han fick sitt internationella genombrott med boken Vegetarianen och vann Booker-priset 2016. Hon tilldelas litteraturpriset ”för sin intensiva poetiska prosa som konfronterar historiska trauman och blottlägger människolivets bräcklighet”, skriver Svenska Akademien i sin motivering.
-
-
Augusti
-
Unga aktivister vinner klimatmål mot staten
Sydkoreas författningsdomstol ger unga klimataktivister rätt och slår fast att regeringens klimatmål strider mot konstitutionen. Enligt domstolen skyddar de ”inte i tillräcklig utsträckning skyddar medborgarnas grundläggande rättigheter”. Domstolen hänvisar till de bristfälliga målen för utsläppsnivåer för växthusgaser. Klimataktivister har sedan 2020 lämnat in framställningar till författningsdomstolen. Ett foster har utsetts till målsägande i rättegången. Enligt klimataktivisternas advokat kommer parlamentet och Sydkoreas regering nu behöva revidera både bestämmelserna i ramlagen om koldioxidneutralitet och de nuvarande utsläppsmålen med hänsyn till framtida generationers rättigheter.
-
Juli
-
Propagandahögtalare – svar på Nordkoreas skräpballonger
Den sydkoreanska militären inleder åter propagandasändningar via högtalare som riktar sig till nordkoreaner. Det är ett svar på de tusentals ballonger fyllda med toalettpapper, skräp och befarad avföring som Pyongyang har skickat över gränsen vid flera tillfällen sedan maj. Ballongerna har bland annat stört flygtrafiken enligt sydkoreanska källor. Nordkorea har tidigare protesterat kraftigt mot högtalarsändningar från Sydkorea, en taktik som användes under Koreakriget på 1950-talet. Sändningar från den sydkoreanska militären består bland annat av sydkoreansk musik, K-pop, och rapporter om försäljningen av smarta mobiltelefoner från sydkoreanska elektronikjätten Samsung.
-
Fängelse för mordförsök på politiker
En man som knivhögg Demokratiska partiets dåvarande ledare Lee Jae-myung i januari 2024 i Busan döms till 15 års fängelse för mordförsök och brott mot vallagarna. Förövaren, som kallas Kim i sydkoreanska medier, låtsades vara en anhängare och kunde på så sätt närma sig Lee Jae-myung som han därefter högg i nacken. Kim sade under rättegången att han ville hindra Lee Jae-myung från att bli president i valet i april samma år. Politikern tvingades ligga på sjukhus en vecka på grund av skadorna.
-
Maj
-
Toppmöte mellan Sydkorea, Kina och Japan
Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol, Japans premiärminister Fumio Kishida och Kinas premiärminister Li Qiang håller ett gemensamt möte för första gången på nära fem år. Sydkoreas president har bjudit in till toppmötet mellan de tre länderna, vars samarbete på senare år haltat av olika skäl. Det handlar om spänningar som har sin grund i historiska oförrätter och Japans aggressiva handlingar i det förflutna. Men även om dagens ökande motsättningar mellan Kina och USA, som ju är en nära bundsförvant till både Japan och Sydkorea. Det är därför inte förvånande att de framsteg som nås mellan de tre länderna sker på det ekonomiska området. Ledarna enas vid mötet i Seoul om att blåsa nytt liv i förhandlingar om ett frihandelsavtal och de kommer också överens om att ses årligen.