Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   15 länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt tio sydöstasiatiska länder och tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

  • September

  • Kim Jong-Un ber om ursäkt för dödsskjutning

   Försvarsministeriet uppger att en sydkoreansk tjänsteman skjutits till döds av nordkoreanska soldater efter att ha påträffats på nordkoreanskt vatten. Det är första gången på tio år som en sydkorean dödas av nordkoreanska trupper. Mannen tros ha hoppat över bord från en sydkoreansk patrullbåt nära Nordkorea. Bedömare menar att han kan ha skjutits när han inte svarat på anrop från nordkoreanska soldater som hade order om att inte låta någon få komma in i landet på grund risken för spridning av coronavirus. Enligt sydkoreanska källor ska mannen ha bränts efter det att han dödats. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har skickat en personlig ursäkt till Sydkoreas president Moon för händelsen. Nordkorea hävdar dock att det inte var den döde mannen som soldaterna satt eld på utan det flythjälpmedel som han hade haft. Kroppen ska ha försvunnit i havet.   

  • Augusti

  • Sydkorea och USA inleder årliga militärövningar

   De militära övningar som Sydkorea och USA brukar hålla gemensamt varje år har försenats på grund av coronapandemin. Men nu startar även årets övningar och de lär som vanligt reta gallfeber på Nordkorea. Pyongyang brukar protestera kraftigt och sätta in olika former av hämndåtgärder.

  • Tusentals protestanter i Seoul i karantän

   Omkring tretusen medlemmar av ett protestantiskt samfund i Seoul, Sarang Jeil, sätts i karantän efter att minst 300 fall av coronavirus upptäckts. Samfundets  ledare är en högljudd kritiker av Moon Jae-In. Under helgen var den kontroversiella pastorn en av talarna i samband med protestdemonstrationer mot president Moon. Pastorn har polisanmälts för att ha deltagit i demonstrationerna trots restriktioner till följd av virusutbrottet.

  • Juli

  • Sydkorea får satellit för militär kommunikation

   En satellit skickas upp från Florida i USA som från oktober ska kunna förse Sydkorea med militär information. Det är Sydkoreas första satellit för militärt bruk och den kommer att användas för att kunna försvara Sydkorea mot eventuella attacker från Nordkorea. Syftet med satelliten är också att göra Seoul mindre beroende av USA i sitt försvar av landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0