Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Moon utser ny premiärminister efter nederlag i lokalval

   President Moon Jae-in nominerar Kim Boo-kyum till att efterträda den nuvarande premiärministern Chung Sye-kyun. Chung har meddelat att han avgår och enligt rykten planerar han att ställa upp i presidentvalet 2022. Moon byter även ut flera andra ministrar i regeringen, däribland jordbruks- och arbetsmarknadsministrarna. Regeringsombildningen bedöms även vara ett resultat av det regerande Demokratiska partiets nederlag i början av april i fyllnadsval till borgmästarposterna i Seoul och Busan.

  • Januari

  • ”Japan ska betala skadestånd till tidigare sexslavar”

   En domstol i Seoul beslutar att den japanska regeringen måste utbetala skadestånd till tolv kvinnor som utnyttjats som sexslavar under andra världskriget. Det handlade om 100 miljoner won (ca 750 000 kronor) till var och en av kvinnorna eller till deras familjer. Domen väntas provocera den japanska regeringen som anser att frågan om ersättning sedan länge har lösts i ett bilateralt avtal från 1965. Rättsfallet har pågått i åtta år och flera av målsäganden är idag inte längre i livet utan representeras av familjemedlemmar. En dom väntas komma inom den närmsta tiden även i en annan pågående rättsprocess där ett tjugotal tidigare sexslavar eller deras familjer driver frågan om ersättning från Japan.

 • 2020

  • December

  • Förbjudet att sprida flygblad i Nordkorea

   Sydkoreas parlament antar en lag som gör det straffbart att sprida flygblad med regimkritiska meddelanden in på nordkoreansk mark. Flygbladen har ofta skickats in i Nordkorea med hjälp av varmluftsballonger eller via vattendrag. Under det senaste året har Pyongyang protesterat skarpt mot sådana flygblad och sprängningen av det interkoreanska sambandskontoret uppgavs vara ett sätt att driva på Sydkorea att agera mot sådana flygbladsaktioner. Det blir även förbjudet att sprida USB-stickor och pengar in på nordkoreansk mark. Nord- och Sydkoreas ledare beslutade vid toppmötet 2018 i Panmunjom att stoppa spridningen av flygblad, något som invånare i bägge länder ägnat sig åt.

  • November

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   15 länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt tio sydöstasiatiska länder och tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

  • September

  • Kim Jong-Un ber om ursäkt för dödsskjutning

   Försvarsministeriet uppger att en sydkoreansk tjänsteman skjutits till döds av nordkoreanska soldater efter att ha påträffats på nordkoreanskt vatten. Det är första gången på tio år som en sydkorean dödas av nordkoreanska trupper. Mannen tros ha hoppat över bord från en sydkoreansk patrullbåt nära Nordkorea. Bedömare menar att han kan ha skjutits när han inte svarat på anrop från nordkoreanska soldater som hade order om att inte låta någon få komma in i landet på grund risken för spridning av coronavirus. Enligt sydkoreanska källor ska mannen ha bränts efter det att han dödats. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har skickat en personlig ursäkt till Sydkoreas president Moon för händelsen. Nordkorea hävdar dock att det inte var den döde mannen som soldaterna satt eld på utan det flythjälpmedel som han hade haft. Kroppen ska ha försvunnit i havet.   

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0