Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • President Moon vill upprätta fredszon

   President Moon Jae-In presenterar ett förslag i FN:s generalförsamling om att ”en internationell fredszon” ska bildas och ersätta den så kallade demilitariserade zonen mellan de båda koreanska staterna. En sådan zon skulle enligt Moon vara ett sätt att svara på Nordkoreas önskan om garantier för säkerheten.

  • Japan förlorar handelsstatus

   Japan tas bort från den så kallade vita listan med Sydkoreas främsta och mest tillförlitliga handelspartner. Beskedet är ännu ett led i handelsbråket mellan länderna som inleddes under sommaren och även ett svar på att Japan i augusti strök Sydkorea från sin lista med prioriterade handelsländer (se även Juli och Augusti).  

  • Augusti

  • Ny rättegång mot korruptionsdömde expresidenten Park

   Den avsatta tidigare presidenten Park Geun-hyes rättegång ska göras om. Det meddelar landets högsta domstol efter att ha granskat processen som ledde till att hon dömdes till 25 år i fängelse 2018. Domstolen anser att två separata domar för korruption skulle blivit utfallet istället för en. Rättegången kommer nu att göras om i en lägre domstol. Även Samsungchefen Lee Jae-Yong kommer att ställas inför rätta på nytt eftersom tre hästar som Samsung gett i gåva till dottern till presidentens väninna borde klassas som mutor. Lee dömdes till fem års fängelse 2017, men släpptes 2018 efter att en högre domstol ändrat domen.

  • Sydkorea säger upp försvarsavtal med Japan

   Några dagar innan det var dags för förnyelsen av ett försvarsavtal (General Security of Military Information Agreement, GSOMIA) med Japan om utbyte av militär underrättelseinformation meddelar den sydkoreanska regeringen att avtalet avslutas. Skälet är att det inte är i landets intresse att ha avtalet kvar. Beslutet ses som en följd av den senaste tidens stadigt försämrade relationer mellan länderna. Mycket av den underrättelseinformation som Japan och Sydkorea har samarbetet kring genom avtalet har gällt Nordkorea och dess test av robotar. Nu kommer länderna istället att bli hänvisade till uppgifter från USA, som är båda ländernas militära bundsförvant. Den japanska regeringen är starkt kritisk till Sydkoreas beslut.

  • Moon söker dialog med Japan

   President Moon kommer med en invit om samarbete till Japan efter att relationerna mellan länderna kraftigt försämrats under sommaren (se även Juli). Moon försöker lugna ner den pågående handelskonflikten genom att föreslå att Sydkorea och Japan samarbetar kring rättvis handel och samarbete i regionen. Några dagar tidigare har Sydkorea placerat Japan i en ny egen kategori med länder som undertecknat viktiga exportavtal men som har exportrestriktioner som ”bryter mot internationella normer”. Japan hade dessförinnan genomfört handelsåtgärder som drabbade Sydkorea. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0