Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Sydkorea och USA inleder årliga militärövningar

   De militära övningar som Sydkorea och USA brukar hålla gemensamt varje år har försenats på grund av coronapandemin. Men nu startar även årets övningar och de lär som vanligt reta gallfeber på Nordkorea. Pyongyang brukar protestera kraftigt och sätta in olika former av hämndåtgärder.

  • Tusentals protestanter i Seoul i karantän

   Omkring tretusen medlemmar av ett protestantiskt samfund i Seoul, Sarang Jeil, sätts i karantän efter att minst 300 fall av coronavirus upptäckts. Samfundets  ledare är en högljudd kritiker av Moon Jae-In. Under helgen var den kontroversiella pastorn en av talarna i samband med protestdemonstrationer mot president Moon. Pastorn har polisanmälts för att ha deltagit i demonstrationerna trots restriktioner till följd av virusutbrottet.

  • Juli

  • Sydkorea får satellit för militär kommunikation

   En satellit skickas upp från Florida i USA som från oktober ska kunna förse Sydkorea med militär information. Det är Sydkoreas första satellit för militärt bruk och den kommer att användas för att kunna försvara Sydkorea mot eventuella attacker från Nordkorea. Syftet med satelliten är också att göra Seoul mindre beroende av USA i sitt försvar av landet.

  • Åklagare utreder Kim Yo-Jong

   Åklagare i Seoul startar en rättsutredning av Nordkoreas sprängning av det interkoreanska sambandskontoret i Kaesong, vilken beordrades av Kim Yo-Jong, syster till den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. En sydkoreansk advokat har ansökt om att fallet ska utredas och hävdar att sambandskontoret tillhörde Sydkorea eftersom det hade renoverats med hjälp av sydkoreanska pengar. Enligt sydkoreansk lag kan det leda till dödsstraff eller flera års fängelse om en fastighet förstörs eller fred hotas.

  • Juni

  • Kim Jong-Un stoppar militär plan mot Sydkorea

   Kim Jong-Un avbryter den nordkoreanska militärens planer på att återinsätta militära posteringar ”och återuppta militära övningar” i den demilitariserade zonen. Åtgärderna skulle ha brutit den tidigare överenskommelsen mellan Nordkoreas ledare och Sydkoreas president Moon. Det är oklart vad som ligger bakom beslutet. Seoul har dock skarpt kritiserat att Pyongyang för några dagar sedan sprängde de koreanska staternas gemensamma sambandskontor i Kaesong. Samtidigt har den sydkoreanska regeringen lovat att ta till krafttag för att stoppa de nordkoreanska avhoppare från att skicka propagandaballonger över gränsen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0