Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Mars

  • Oppositionens Yoon Suk-Yeol blir ny president

   Yoon Suk-Yeol från Folkets maktparti vinner en mycket knapp seger över det styrande Demokratiska partiets kandidat  Lee Jae-Myung i presidentvalet. Yoon får 48,56 procent av rösterna mot 47,83 procent för Lee. Yoon kommer att tillträda som president den 10 maj. Enligt bedömare finns det ett missnöje bland väljarna med den nuvarande presidenten Moons svårigheter att tackla höjda bostadspriser, ungdomsarbetslöshet och andra ekonomiska problem. Yoon är kritisk till Metoo-rörelsen och uppges vara antifeminist. Han vill även driva en hårdare linje mot Nordkorea än Moon.

  • Februari

  • Sydkorea deltar i sanktioner mot Ryssland

   Efter Rysslands militära inmarsch i Ukraina meddelar president Moon Jae-In att Sydkorea ansluter sig till de ekonomiska sanktioner mot Ryssland som införts av flera länder i världen. Några dagar senare uppger regeringen att alla transaktioner med den ryska centralbanken stoppas liksom även finansiellt samarbete med flera stora ryska banker. Dessutom har även export till Ryssland börjat begränsas. Samtidigt har Seoul även infört restriktioner mot export till Belarus.

 • 2021

  • December

  • Expresidenten Park benådas

   President Moon Jae-In benådar den förra presidenten Park Geun-Hye som avtjänar ett långt fängelsestraff för bland annat maktmissbruk och mutbrott (se April 2018). Park Geun-Hye avsattes våren 2017. Enligt Moon är det Parks dåliga hälsa och vikten ”nationell enighet” och att ”övervinna smärtan från det förflutna” som främst ligger bakom amnestin.

  • Augusti

  • Samsungchefen frisläppt

   Lee Jae-yong, sonson till Samsungs grundare och den som lett företaget sedan 2014, friges efter att ha tillbringat drygt tvåhundra dagar i fängelse. Han dömdes i januari till två och ett halvt år i fängelse för mutor och förskingring i samband med den korruptionsskandalen kring den förre presidenten Park Guen-hye . Lee Jae-yong är emellertid villkorligt frigiven och kan bland annat inte lämna landet utan tillstånd.

  • Coronarestriktioner förlängs

   Regeringen beslutar att förlänga de krisåtgärder som infördes i juli i Seoul och nyligen skärptes ytterligare i övriga landet för att hejda den snabba spridningen av deltavarianten av coronaviruset. Åtgärderna väntas kvarstå augusti ut. Antalet fall av covid-19 har dubblerats under de senaste tre veckorna, vilket mycket beror på den långsamma vaccinationstakten i landet. Hittills har endast omkring en sjättedel av befolkningen fått två doser vaccin. Många av de som insjuknar är unga.

Till kalendariet
94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0