Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2023

    • Maj

    • Japans premiärminister besöker Sydkoreas president

      Japans premiärminister Fumio Kishida träffar president Yoon Suk-Yeol i Seoul mindre än två månader efter att de båda ledarna möttes i Tokyo. Besöket är ett ytterligare bevis för en önskan från bägge sidor att blåsa liv i det bilaterala samarbetet. Premiärminister Kishida säger att  hans”hjärta ömmar” för de sydkoreaner som fick utstå så mycket lidande till följd av det japanska förtrycket under ockupationsåren, men han riktar ingen formell ursäkt till det sydkoreanska folket, vilket det funnits förväntningar om från bland annat oppositionen i Sydkorea. Han upprepar dock att han står bakom de ursäkter och beklaganden som andra japanska ledare före honom kommit med. Länderna behöver samarbeta för att möta allvarliga säkerhetshot i regionen, enligt president Yoon Suk-Yeol, med tanke på det allt aggressivare Nordkorea och den ökande konfrontationen mellan USA och Kina. Medan president Yoon fått beröm i omvärlden för sitt initiativ har han fått hård kritik av oppositionen på hemmaplan för att komma med för stora eftergifter till Japan utan att få något tillbaka.

    • April

    • Sydkorea och USA stärker kärnvapensamarbete

      I samband med att Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol besöker USA:s president Joe Biden enas de båda presidenterna om att fördjupa sitt samarbete för att avskräcka Nordkorea från att använda kärnvapen. Om Pyongyang använder kärnvapen mot något av länderna kommer den nordkoreanska regimen att förintas, fastslås det. President Biden lovar också att rådgöra med Sydkorea i händelse av en kärnvapenkonflikt med Nordkorea och de bägge länderna ska tillsätta en gemensam rådgivande kärnvapengrupp. Därtill ska en amerikansk kärnvapenbestyckad ubåt återkommande vistas på sydkoreanskt vatten. I utbyte mot de amerikanska löftena om stärkt samarbete lovar Sydkorea att inte skaffa egna kärnvapen.

    • Japan åter privilegierad handelsnation för Sydkorea

      Sydkoreas regering lyfter tillbaka Japan på listan över handelspartners med särskild ställning. Det sker efter att den bottenfrysta relationen mellan de båda länderna börjat tina upp efter att den sydkoreanske presidenten Yoon Suk-Yeol tagit initiativ till att lösa  frågan om kompensation till före detta koreanska tvångsarbetare och deras anhöriga genom att bilda en särskild offentlig fond i Sydkorea (se Mars 2023). I mars hävde Tokyo restriktioner på export av material till Sydkorea som krävs för tillverkning av halvledare etc.

    • Mars

    • Första toppmötet mellan Sydkorea och Japan på tolv år

       President Yoon Suk-Yeol och Japans premiärminister Fumio Kishida kommer vid ett möte i Tokyo överens om att samarbeta kring handel och underrättelsefrågor och att regelbundet hålla gemensamma bilaterala möten. De ska också samarbeta för att möta det växande hotet från Nordkorea. Det är det första bilaterala toppmötet på över 12 år. Upptiningen mellan de båda länderna kommer efter ett initiativ från Yoon Suk-Yeol för att försöka lösa frågan om ersättning till invånare och deras familjer som krävt kompensation från japanska företag för tvångsarbete under andra världskriget. Tidigare har Sydkoreas regeringar krävt att japanska företag ersätter de drabbade, men nu vill president Yoon Suk-Yeol att en särskild offentlig fond ska bildas med hjälp av bidrag från sydkoreanska företag som sedan tidigare tagit del av ekonomisk kompensation genom en bilateral överenskommelse från 1965. Inför mötet har Japan hävt tidigare handelsrestriktioner som införts mot Sydkorea och Sydkorea har dragit tillbaka ett klagomål mot Japan till WTO.

    • Största militärövningarna med USA på fem år

      Sydkorea och USA håller militära övningar, kallade Freedom Shield, som ska pågå i omkring tio dagar. Det uppges vara de mest omfattande övningarna på fem år och deras inriktning är ”det förändrade säkerhetsläget” på grund av Nordkoreas agerande under senare tid med upprepade robottester. Från Nordkoreas sida varnas för att övningarna kan komma att ses som ”en krigsförklaring” och innan övningarna startar avfyrar Nordkore två strategiska kryssningsrobotar från en ubåt.

Till kalendariet
94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0