Sydkorea
Foto: Shutterstock/cozyta

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Mandariner mot svampar

   Nord- och Sydkorea utbyter livsmedelsgåvor med varandra, som ett bevis för de nya, varmare relationerna mellan staterna. Nordkoreas Kim Jong-Un skickade i september två ton av den exklusiva svampen goliatmusseron till familjer i Sydkorea som splittrats från sina nordkoreanska släktingar i samband med kriget. Sydkorea svarar i november med att skicka 200 ton mandariner till Nordkorea.

  • Stöd till väg- och järnvägsbyggen i Nordkorea

   President Moon har erbjudit Nordkorea hjälp med att rusta upp landets eftersatta infrastruktur. Motsvarande 295 miljoner won (ca 264 miljoner dollar) ska läggas på att bygga nya järnvägar och vägar och förbättra gamla samt på att förbinda dem med Sydkorea.

  • Oktober

  • Panmunjom fritt från vapen och militära vakter

   Som en del i en överenskommelse mellan Kim Jong-Un och president Moon från september tas vapen och militära vakter bort från ”fredsbyn” Panmunjom, ett område som också kallas JSA (Joint Security Area) där möten ofta hållits mellan de båda koreanska sidorna samt representanter för den militära FN-operationen under Koreakriget (UNC, United Nations Command). Tidigare under hösten hade även omkring 800 000 landminor längs gränsen börjat tas bort.

  • Fängelse i 15 år för tidigare president

   Sydkoreas tidigare president Lee Myung-Bak döms till 15 års fängelse för korruption, mutbrott och maktmissbruk av en domstol i Seoul. Enligt domstolen har han ägt ett företag som använts för penningtvätt och tagit emot mutor från elektronikföretaget Samsung. Lee ska också betala 13 miljarder won eller 10 miljoner euro i böter. Lee, som var president 2008−2013, är den fjärde tidigare presidenten i landet som får ett fängelsestraff.

  • September

  • Nytt toppmöte mellan Nord- och Sydkorea

   Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och president Moon håller samtal för tredje gången. Under mötet, som äger rum i Pyongyang upprepar de båda ledarna utfästelserna om fred och att den koreanska halvön ska vara kärnvapenfri. Kim Jong-Un lovar också att stänga robottestanläggningen Tongchang-ri.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0