Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Januari

  • Nordkorea avfyrar granater nära sydkoreanska öar

   Sydkoreansk militär meddelar att Nordkorea har avfyrat över 60 artillerigranater nära den sydkoreanska ön Yeonpyeong och ytterligare en ö. Invånarna på de två öarna evakueras och färjetrafiken ställs in medan skjutningen pågår. Pyonyangs agerande väcker oro i Sydkorea och ses som en ytterligare upptrappning av det spända läget. Händelsen påminner också om den nordkoreanska granatbeskjutningen av Yeonpyeong år 2010 då fyra sydkoreaner dödades. Det skedde efter att Sydkorea genomfört en militärövning nära den omtvistade havsgränsen mellan de bägge koreanska staterna.

 • 2023

  • December

  • Kärnvapenmöte med USA följs av nordkoreanskt robottest

   Nordkorea gör ännu ett robottest. Den här gången är det enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA tredje gången som den interkontinentala ballistiska roboten Hwasongpho-18 provskjuts. Testet kommer i anslutning till att USA och Sydkorea hållit ett möte inom en nystartad rådgivande bilateral kärnvapenkommittén. Det nordkoreanska försvarsministeriet kritiserar även att USA och Sydkorea planerar att hålla en militärövning nästa år som även ska vara kärnvapenrelaterad.

  • November

  • Militäravtal hävs efter Nordkoreas utplacering av satellit

   Efter två tidigare misslyckade försök att placera en satellit i en omloppsbana runt jorden lyckas Nordkorea till slut med ett tredje försök, uppger den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån. Satelliten kommer att hjälpa Nordkorea att skaffa underrättelsematerial och övervaka främst Sydkorea. Seoul svarar med att meddela att man inte längre tänkte följa ett avtal mellan länderna från 2018 om olika militära åtgärder för att minska risken för konflikter. Den sydkoreanska säkerhetstjänsten tror att Pyongyang kan ha fått tekniskt stöd från Ryssland för att lyckas med uppskjutningen. I utbyte har Nordkorea försett Moskva med vapen som ska användas i det ryska kriget i Ukraina.

  • September

  • Demokratiska partiets ledare anklagad för korruption; förlorar sin åtalsimmunitet

   Efter att det uppdagats att Demokratiska partiets ledare Lee Jae-Myung misstänks för korruption röstar parlamentet ja till att häva hans åtalsimmunitet. Lee anklagas av åklagare för att ha tagit emot mutor i samband med att ett företag ska ha gjort affärer med Nordkorea, i strid med FN-sanktionerna mot landet. Oppositionsledaren ska även ha begått tjänstefel som borgmästare Seongnam , vilket ska ha orsakat stora förluster för ett av stadens egna företag.

  • Augusti

  • Historiskt toppmöte mellan Sydkorea, Japan och USA

   Vid ett toppmöte i presidentens sommarresidens Camp David i USA, enas Joe Biden, Japans premiärminister Fumio Kishida och Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol om att fördjupa samarbetet för att bemöta hotet från Nordkoreas kärnvapen. De tre ledarna enas om direktkommunikation vid kriser och ökad samordning av hanteringen av regionala utmaningar och hot. Länderna ska också hålla årliga toppmöten, gemensamma militärövningar och utbyta datainformation om nordkoreanska robotuppskjutningar. Vid mötet fördömer de tre länderna också Kinas ”farliga och aggressiva agerande” i Sydkinesiska havet. Det är den senaste tidens töväder mellan Japan och Sydkorea som banat väg för det fördjupade trilaterala samarbetet.

Till kalendariet
94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0