Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Centralbanken varnar för ekonomisk nedgång

   Som en konsekvens av den snabba spridningen av coronaviruset varnar centralbanken för sjunkande tillväxtsiffror under det första kvartalet 2020. Sydkorea har fortsatt det högsta antalet smittade, över 4000, utanför Kina där viruset först bröt ut (se även Februari). Ett tjugotal människor har avlidit.

  • Februari

  • Militärövningar med USA skjuts upp

   Utbrottet av coronaviruset  i Sydkorea medför att en planerad militärövning med USA skjuts upp. De båda länderna skulle ha genomfört en samordningsövning i mindre skala. Länderna har minskat omfattningen av de årliga övningarna sedan förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapenprogram fick en nystart 2018. Detta för att inte förarga Nordkorea, som uppfattar övningarna som förberedelser för en kommande invasion av landet.

  • Många smittade av coronaviruset

   Drygt 550 sydkoreaner har smittats av det coronaviruset och två människor har dött. Det är det högsta antalet smittade i något land utanför Kina, där viruset först upptäcktes (se Kina: Kalendarium Januari 2020). Nästan alla som smittats är medlemmar av en religiös sekt i städerna Daegu och Cheongdo. Myndigheterna har höjt krisberedskapen i städerna och uppmanar invånarna att stanna inomhus.

 • 2019

  • December

  • Författningsdomstolen avvisar överklagande från sexslavar

   Författningsdomstolen avvisar ett försök av sydkoreanska kvinnor, eller av deras anhöriga, som utnyttjats som sexslavar av japanska trupper under andra världskriget att ta upp en regeringsöverenskommelse från 2015. Offren har hävdat att överenskommelsen mellan Japan och Sydkorea som bildade en särskild fond för offren för sexslaveri har varit orättvis och krävt ytterligare åtgärder. Men författningsdomstolen menar i sitt yttrande att “det är svårt att dra slutsatsen att överenskommelsen kränker offrens grundläggande rättigheter”.

  • Möte mellan Kinas och Sydkoreas utrikesministrar

   Kinas och Sydkoreas utrikesministrar möts för första gången sedan relationerna mellan länderna försämrade 2016 i samband med utplaceringen av det amerikanska robotförsvarssystemet THAAD i Sydkorea. Vid mötet uppmanar den kinesiske utrikesministern Wang Yi Sydkorea att spela en ”konstruktiv” roll för att skapa regional fred och stabilitet. Han kallar även länderna för ”nära grannar, vänner och partner”. Vid mötet understryks också behovet av att öka utbytet på hög nivå och närmare kontakter. På dagordningen för mötet fanns också att förbereda ett toppmöte mellan Sydkoreas president Moon Jae-In, den kinesiske premiärminister Li Keqiang och Japans regeringschef Shinzo Abe senare i december.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0