Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • April

    • Valvinst för Demokratiska partiet

      Det liberala Demokratiska partiet segrar i parlamentsvalet. Partiet får tillsammans med sitt stödparti Demokratiska alliansen 175 mandat enligt preliminära resultat. President Yoons eget konservativa parti, Folkets maktparti, får tillsammans med sitt stödparti  Folkets framtidsparti 108 mandat. Det nybildade partiet Koreas återuppbyggnad får 12 mandat. Men oppositionen lyckas inte ta kontroll över två tredjedelar av platserna vilket skulle behövas för att få igenom lagförslag och exempelvis stoppa planerade författningsändringar.

    • Mars

    • Sydkorea och USA inleder årliga militärövningar

      Sydkorea och USA inleder omfattande gemensamma militärövningar (Freedom Shield) som brukar hållas varje vår. Freedom Shield omfattar ett 50-tal övningar av olika former av anfall och robotförsvar. Dubbelt så många soldater deltar i övningarna jämfört med förra året. Enligt de båda länderna ska det bidra till att bygga upp en beredskap mot det ökande kärnvapenhotet från Nordkorea. Pyongyang reagerar med att, liksom tidigare år, fördöma militärövningarna och varna för att de ”kommer att leda till ytterligare provokationer och instabilitet”. Washington och Seoul kommer även, enligt Nordkoreas försvarsdepartement, ”få betala ett högt pris för sitt felaktiga beslut”.

    • Tusentals AT-läkare strejkar

      Omkring 9000 unga läkare som gör praktiktjänstgöring strejkar sedan två veckor tillbaka. De protesterar mot regeringens planer på att öka antagningen av studenter till läkarutbildningarna med tvåtusen studenter per år. Regeringen vill råda bot på den läkarbrist som sedan länge råder i landet. Sydkorea är ett av de utvecklade länder som ligger sämst till när det gäller tillgången till doktorer: landet har endast 2,5 läkare per tusen invånare jämfört med genomsnittet på 3,7 för inom OECD. Sjukvårdspersonal uppges oroas över att reformen kommer att försämra kvaliteten på den medicinska utbildningen men kritiker menar att de strejkande läkarna i själva verket vill slå vakt om sin status och höga lönenivå. Det är olagligt för sjukvårdspersonal att strejka. Regeringen planerar därför att börja dra in licenserna för de tusentals som strejkar. Aktionerna har påverkat situationen på landets sjukhus och lett till att operationer och behandlingar fått ställas in. Regeringen har därför utfärdat ett nödläge för den offentliga sjukvården.

    • Januari

    • Nordkorea avfyrar granater nära sydkoreanska öar

      Sydkoreansk militär meddelar att Nordkorea har avfyrat över 60 artillerigranater nära den sydkoreanska ön Yeonpyeong och ytterligare en ö. Invånarna på de två öarna evakueras och färjetrafiken ställs in medan skjutningen pågår. Pyonyangs agerande väcker oro i Sydkorea och ses som en ytterligare upptrappning av det spända läget. Händelsen påminner också om den nordkoreanska granatbeskjutningen av Yeonpyeong år 2010 då fyra sydkoreaner dödades. Det skedde efter att Sydkorea genomfört en militärövning nära den omtvistade havsgränsen mellan de bägge koreanska staterna.

  • 2023

    • December

    • Kärnvapenmöte med USA följs av nordkoreanskt robottest

      Nordkorea gör ännu ett robottest. Den här gången är det enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA tredje gången som den interkontinentala ballistiska roboten Hwasongpho-18 provskjuts. Testet kommer i anslutning till att USA och Sydkorea hållit ett möte inom en nystartad rådgivande bilateral kärnvapenkommittén. Det nordkoreanska försvarsministeriet kritiserar även att USA och Sydkorea planerar att hålla en militärövning nästa år som även ska vara kärnvapenrelaterad.

Till kalendariet
94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0