Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Författningsdomstolen avvisar överklagande från sexslavar

   Författningsdomstolen avvisar ett försök av sydkoreanska kvinnor, eller av deras anhöriga, som utnyttjats som sexslavar av japanska trupper under andra världskriget att ta upp en regeringsöverenskommelse från 2015. Offren har hävdat att överenskommelsen mellan Japan och Sydkorea som bildade en särskild fond för offren för sexslaveri har varit orättvis och krävt ytterligare åtgärder. Men författningsdomstolen menar i sitt yttrande att “det är svårt att dra slutsatsen att överenskommelsen kränker offrens grundläggande rättigheter”.

  • Möte mellan Kinas och Sydkoreas utrikesministrar

   Kinas och Sydkoreas utrikesministrar möts för första gången sedan relationerna mellan länderna försämrade 2016 i samband med utplaceringen av det amerikanska robotförsvarssystemet THAAD i Sydkorea. Vid mötet uppmanar den kinesiske utrikesministern Wang Yi Sydkorea att spela en ”konstruktiv” roll för att skapa regional fred och stabilitet. Han kallar även länderna för ”nära grannar, vänner och partner”. Vid mötet understryks också behovet av att öka utbytet på hög nivå och närmare kontakter. På dagordningen för mötet fanns också att förbereda ett toppmöte mellan Sydkoreas president Moon Jae-In, den kinesiske premiärminister Li Keqiang och Japans regeringschef Shinzo Abe senare i december.

  • November

  • Sydkorea ändrar sig om försvarsavtal med Japan

   Bara några timmar innan beslutet från i somras om att säga upp en försvarsöverenskommelse med Japan (se Augusti) ska träda i kraft meddelar den sydkoreanska regeringen att man väntar med att avbryta samarbetet. Sydkorea förbehåller sig dock rätten till att när som helst dra sig ur avtalet. Skälet till att Sydkorea ändrat sig är enligt regeringen de pågående samtalen som förs med Japan om den handelskonflikt som inleddes i somras (se Juli).

  • Oktober

  • Nordkorea förstör turistanläggning finansierad från Sydkorea

   Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ger order om att en turistanläggning på berget Mount Kumgang ska förstöras. Anläggningen byggdes och finansierades av det sydkoreanska företaget Hyundai Asan och var ett omtyckt resmål för sydkoreanska turister fram till 2008, då en sydkoreansk turist sköts till döds av en nordkoreansk soldat när hon ska ha kommit in på militärt område. Tillsammans med industrizonen Kaesong, som idag är stängd, hörde turistanläggningen till de främsta samarbetsprojekten mellan Nord- och Sydkorea. Beskedet om att anläggningen ska förstöras kommer bara en dag efter det att  president Moon i ett anförande i samband med en budgetdiskussion i parlamentet lyfte fram interkoreanska projekt och skapandet av en ”fredsekonomi” som avgörande för Nordkoreas framtid.

  • Justitieminister avgår efter utbildningsskandal

   Den nyutnämnde justitieministern Cho Kuk har bara suttit drygt en månad på sin post men väljer att avgå efter att han hamnat i blåsväder efter anklagelser om att hans dotter blivit antagen vid en elitskola med hjälp av familjens inflytelserika kontakter. Cho Kuk utsågs till justitieminister av president Moon trots att Chos fru åtalats för förfalskning av en akademisk utmärkelse för dotterns räkning. Stora gatudemonstrationer har organiserats av studenter vid landets främsta universitet i protest mot utnämningen av Cho. Att Cho drivit frågan om en reform av rättsväsendet och kritiserat just elitism och sociala orättvisor i samhället har setts som särskilt problematiskt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0