Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Sydkorea
Foto: Shutterstock/cozyta

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Moon söker dialog med Japan

   President Moon kommer med en invit om samarbete till Japan efter att relationerna mellan länderna kraftigt försämrats under sommaren (se även Juli). Moon försöker lugna ner den pågående handelskonflikten genom att föreslå att Sydkorea och Japan samarbetar kring rättvis handel och samarbete i regionen. Några dagar tidigare har Sydkorea placerat Japan i en ny egen kategori med länder som undertecknat viktiga exportavtal men som har exportrestriktioner som ”bryter mot internationella normer”. Japan hade dessförinnan genomfört handelsåtgärder som drabbade Sydkorea. 

  • USA och Sydkorea inleder militärövningar

   Enligt Sydkoreas försvarsminister Jeong Kyeong-Doo har gemensamma militärövningar med USA inletts. Det handlar främst om datorsimulerade övningar, som genomförs trots motstånd från Nordkorea. Pyongyang har nyligen provskjutit kortdistansrobotar (se Nordkorea: Juli 2019) för att försöka stoppa militärövningarna som anses vara ett sätt för USA och Sydkorea att förbereda ett eventuellt anfall mot Nordkorea. Militärövningarna kommer sannolikt att leda till att Nordkorea blir ännu mindre benägen till förhandlingar om sitt kärnvapenprogram.

  • Japan stryker Sydkorea från “vita listan”

   Japan fattar beslut om att inte längre låta Sydkorea vara del av den så kallade vita listan med de nära 30 länder som åtnjuter vissa handelsfördelar. Beslutet ska träda i kraft den 28 augusti och är ett led i en upptrappad handelskonflikt mellan länderna (se Juli). Sydkorea fördömer beslutet.

  • Juli

  • Rysk kränkning av luftrummet

   Sydkoreas flygvapen avlossar varningsskott mot ett ryskt militärflygplan som rapporteras ha varit inne i sydkoreanskt luftrum utanför östkusten vid två tillfällen. Händelsen är enligt en sydkoreansk stabsföreträdare den första med ett ryskt plan inblandat.

  • Handelskonflikt mellan Sydkorea och Japan

   Japan inför i början av juli restriktioner på exporten av tre kemiska ämnen. Ämnena är viktiga för tillverkning av halvledare och skärmar till bland smarta mobiler och annan avancerad teknisk utrustning och beslutet drabbar särskilt sydkoreanska teknikföretag som Samsung. Japans exportrestriktioner möts av upprörda reaktioner i Sydkorea. Enligt Japan införs de bland annat på grund av att Sydkorea inte har hanterat importen av ämnena, som kan användas för militära ändamål, tillräckligt försiktigt för att undvika att de kan komma Nordkorea till del. Men i grunden uppges konflikten handla om Japans utnyttjande av koreanska tvångsarbetare under andra världskriget och bristande vilja, enligt Sydkorea, att ta sitt ansvar för detta. En sydkoreansk domstol har i en dom förra året krävt att Japans största stålbolag Nippon Steel ska betala skadestånd till sydkoreaner eller anhöriga som drabbades av tvångsarbetet. Japan anser dock att ersättningsfrågan avgjordes 1965 i samband med att diplomatiska relationer upprättades mellan länderna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0