Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Men ingen fred råder med Nordkorea efter Koreakrigets slut 1953, och Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

 • 2022

  • December

  • Expresident får amnesti

   Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol beslutar att ge Lee Myung-Bak, president 2008-2013 amnesti. Lee dömdes 2020 till fängelse i 17 år för korruption och förskingring. Lee friges nu och slipper betala de återstående höga böter som han också dömdes till. Ytterligare över 1 300 politiker, tidigare tjänstemän och civila som dömts för liknande brott får också amnesti. Syftet med den omfattande amnestin är främja nationell enighet och integration.

  • November

  • Robotuppskjutningar på Koreahalvön

   Spänningarna ökar mellan Nord- och Sydkorea efter det att länderna avfyrat flera robotar vardera. Det började med att Nordkorea gjorde ett flertal uppskjutningar av ballistiska robotar i protest mot Sydkoreas och USA:s pågående övningar med stridsflyg. En av Pyongyangs robotar landar i havet på Sydkoreas sida av den gemensamma havsgränsen (Northern Limit Line, NLL). Det gör att Sydkorea markerar mot Nordkorea med flera egna robotuppskjutningar. Dagen därpå gör Pyongyang en misslyckad uppskjutning av en interkontinental robot (ICBM). Responsen från Sydkorea och USA blir att förlänga den gemensamma militärövningen.

  • Augusti

  • Omfattande militärövningar med USA

   Sydkorea och USA inleder årliga militärövningar. Det är de största övningarna sedan 2018 enligt regeringen i Sydkorea. Övningarna hölls i mindre omfattning under coronapandemin. De militära övningarna  kommer att pågå till den 1 september.

  • Juni

  • Nordkorea avfyrar robotar efter militärövningen med USA

   Sydkorea och USA avslutar en tre dagar lång militärövning, den första sedan Yoon Suk-Yeols tillträde som ny president. Under övningen deltog ett amerikanskt hangarfartyg för första gången sedan 2017. Kort efter att övningen avslutats uppger Sydkoreas militär att Nordkorea har avfyrat minst åtta kortdistansrobotar. Enligt Japans försvarsminister Nobuo Kishi har robotarna avfyrats från tre olika platser. 

  • Mars

  • Oppositionens Yoon Suk-Yeol blir ny president

   Yoon Suk-Yeol från Folkets maktparti vinner en mycket knapp seger över det styrande Demokratiska partiets kandidat  Lee Jae-Myung i presidentvalet. Yoon får 48,56 procent av rösterna mot 47,83 procent för Lee. Yoon kommer att tillträda som president den 10 maj. Enligt bedömare finns det ett missnöje bland väljarna med den nuvarande presidenten Moons svårigheter att tackla höjda bostadspriser, ungdomsarbetslöshet och andra ekonomiska problem. Yoon är kritisk till Metoo-rörelsen och uppges vara antifeminist. Han vill även driva en hårdare linje mot Nordkorea än Moon.

Till kalendariet
94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0