Sydkorea – Befolkning och språk

Sydkorea är ett av världens mest urbaniserade länder och mer än hälften av befolkningen lever i miljonstäder. Sydkorea är också ett av världens tätast befolkade länder. Men samtidigt är det låga barnafödandet ett stort bekymmer.

I Sydkorea är antalet födslar per kvinna lägst i världen.  Fruktsamhetstalet – det vill säga hur många barn en kvinna väntas få i genomsnitt under sitt liv var endast 0,72 barn per kvinna år 2023, en minskning med 8 procentenheter jämfört med året innan. Under de närmaste åren kan det enligt prognoser sjunka till 0,61. När fruktsamhetstalet är lägre än 2,1 barn per kvinna kan folkmängden inte längre upprätthållas.

Regeringen har förgäves satsat tusentals miljarder kronor för att råda bot på de sjunkande födelsetalen genom barnbidrag, förbättrad barnomsorg och en rad andra åtgärder. Det finns många orsaker till den för landet bekymmersamma utvecklingen. En är att många unga gifter sig sent och skaffar barn sent. En annan att medelåldern för förstföderskor i Sydkorea är hög jämfört med många andra länder, omkring 33 år, vilket är betydligt högre än för decennium sedan då den låg på 26 år. Samtidigt märks även en ökande trend bland unga sydkoreanska kvinnor att välja bort att bilda familj.  

 Redan 2020 visade officiell statistik att befolkningen minskade för första gången under det senaste årtiondet. Om utvecklingen fortsätter kommer antalet invånare uppgå till endast 26 miljoner år 2100. 

Befolkningen består nästan uteslutande av koreaner, men det finns en liten kinesisk minoritet. 

Koreanska språkets ursprung är omdiskuterat, men hänförs oftast till den altaiska språkfamiljen. Två tredjedelar av ordförrådet är dock kinesiska lånord. Länge skrevs koreanska enbart med kinesiska tecken. På 1400-talet skapades ett enkelt fonetiskt skriftspråk, hangul. Numera skriver sydkoreaner med hangul eller en blandning av hangul och kinesiska skrivtecken. 

Sydkoreanernas sätt att tala skiljer sig från nordkoreanernas, men de förstår varandra. Engelska dominerar som andraspråk.

Om våra källor

94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0