Sydkorea – Utbildning

Utbildning skattas högt i Sydkorea och studiebakgrunden avgör om en individ kan avancera i samhället och bli socialt accepterad i vissa grupper. Men det finns en ojämlikhet när det gäller möjligheterna till utbildning. Familjer med höga inkomster lägger stora summor på privatundervisning för sina barn för att de ska kunna komma in på något av landets bästa universitet.

Sydkorea har ett centraliserat skolsystem där utbildningen är avgiftsfri från sex till femton års ålder. Efter förskola mellan fyra och sex års ålder följer nio obligatoriska skolår. Därefter finns treåriga gymnasier och två- eller treåriga yrkesskolor.

En hög andel av hushållens utgifter går till barnens vidareutbildning. Över tre fjärdedelar av koreanska elever uppges delta i någon form av privatundervisning. Det ses som nödvändigt för att klara det svåra högskoleprovet. Resultatet på provet avgör om eleverna kan komma in på det universitet de vill och därmed även deras framtida yrkesval och karriärer. Det har under senare tid förts en hård debatt kring provet. President Yoon Suk-Yeol gav 2024 instruktioner om att utbildningsdepartementet skulle ta bort så kallade ”mördarfrågor” med uppgifter utanför den ordinarie läroplanen.

I internationella jämförelser av skolresultat brukar Sydkorea komma mycket högt, men effekterna av det intensiva trycket på de studerande är livligt omdiskuterade. Kritikerna menar att fixeringen vid provresultat kan försvåra en djupare förståelse av de olika ämnena. 

Andelen högskolestudenter är bland de högsta i Asien och omkring 70 procent av den koreanska arbetsstyrkan uppges ha en universitetsutbildning.

Om våra källor

94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0