Koreansk återförening: En omöjlig dröm?

Avspänningen mellan Nord- och Sydkorea som inleddes 2018 har blåst liv i debatten om en återförening mellan de båda länderna. Sydkoreas president Moon Jae-In pekade i somras ut 2045 som året då en enad koreansk stat ska ha bildats. Men hindren är många – kanske oöverstigliga.

Fiendskapen mellan det kommunistiska Nord och det västinfluerade Syd ledde till öppet krig i början av 1950-talet och fortsatte att försvåra ett närmare samarbete. Situationen har inte underlättats av att Nordkorea har utvecklat kärnvapen. Idag utgör Nordkoreas kärnvapen ett av de allvarligaste hindren för en återförening.

Nr 9 2019, Författare Ulv Hanssen och Eun Hee Woo

Prenumerera - och var påläst

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig intressant och aktuell fördjupning i de stora frågorna som förändrar världen. Skriften ger dig bakgrundskunskapen och de stora linjerna som du inte hittar någon annanstans.  Utgivning 12 nummer per år, varje nummer är 32 sidor och handlar om en avgränsad, stor, dagsfråga i internationell politik. Skribenterna är journalister, forskare och experter med lång erfarenhet inom sina ämnen.

Presenttips! Ge bort en prenumeration till någon. I kundvagnen anger du bara en annan leveransadress.

Tips till lärare Instuderingsfrågor i PDF

Varukorg

Totalt 0