Kalendarium

 Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters  samt sydkoreanska Yonhap.

Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2024

    • April

    • Valvinst för Demokratiska partiet

      Det liberala Demokratiska partiet segrar i parlamentsvalet. Partiet får tillsammans med sitt stödparti Demokratiska alliansen 175 mandat enligt preliminära resultat. President Yoons eget konservativa parti, Folkets maktparti, får tillsammans med sitt stödparti  Folkets framtidsparti 108 mandat. Det nybildade partiet Koreas återuppbyggnad får 12 mandat. Men oppositionen lyckas inte ta kontroll över två tredjedelar av platserna vilket skulle behövas för att få igenom lagförslag och exempelvis stoppa planerade författningsändringar.

    • Mars

    • Sydkorea och USA inleder årliga militärövningar

      Sydkorea och USA inleder omfattande gemensamma militärövningar (Freedom Shield) som brukar hållas varje vår. Freedom Shield omfattar ett 50-tal övningar av olika former av anfall och robotförsvar. Dubbelt så många soldater deltar i övningarna jämfört med förra året. Enligt de båda länderna ska det bidra till att bygga upp en beredskap mot det ökande kärnvapenhotet från Nordkorea. Pyongyang reagerar med att, liksom tidigare år, fördöma militärövningarna och varna för att de ”kommer att leda till ytterligare provokationer och instabilitet”. Washington och Seoul kommer även, enligt Nordkoreas försvarsdepartement, ”få betala ett högt pris för sitt felaktiga beslut”.

    • Tusentals AT-läkare strejkar

      Omkring 9000 unga läkare som gör praktiktjänstgöring strejkar sedan två veckor tillbaka. De protesterar mot regeringens planer på att öka antagningen av studenter till läkarutbildningarna med tvåtusen studenter per år. Regeringen vill råda bot på den läkarbrist som sedan länge råder i landet. Sydkorea är ett av de utvecklade länder som ligger sämst till när det gäller tillgången till doktorer: landet har endast 2,5 läkare per tusen invånare jämfört med genomsnittet på 3,7 för inom OECD. Sjukvårdspersonal uppges oroas över att reformen kommer att försämra kvaliteten på den medicinska utbildningen men kritiker menar att de strejkande läkarna i själva verket vill slå vakt om sin status och höga lönenivå. Det är olagligt för sjukvårdspersonal att strejka. Regeringen planerar därför att börja dra in licenserna för de tusentals som strejkar. Aktionerna har påverkat situationen på landets sjukhus och lett till att operationer och behandlingar fått ställas in. Regeringen har därför utfärdat ett nödläge för den offentliga sjukvården.

    • Januari

    • Nordkorea avfyrar granater nära sydkoreanska öar

      Sydkoreansk militär meddelar att Nordkorea har avfyrat över 60 artillerigranater nära den sydkoreanska ön Yeonpyeong och ytterligare en ö. Invånarna på de två öarna evakueras och färjetrafiken ställs in medan skjutningen pågår. Pyonyangs agerande väcker oro i Sydkorea och ses som en ytterligare upptrappning av det spända läget. Händelsen påminner också om den nordkoreanska granatbeskjutningen av Yeonpyeong år 2010 då fyra sydkoreaner dödades. Det skedde efter att Sydkorea genomfört en militärövning nära den omtvistade havsgränsen mellan de bägge koreanska staterna.

  • 2023

    • December

    • Kärnvapenmöte med USA följs av nordkoreanskt robottest

      Nordkorea gör ännu ett robottest. Den här gången är det enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA tredje gången som den interkontinentala ballistiska roboten Hwasongpho-18 provskjuts. Testet kommer i anslutning till att USA och Sydkorea hållit ett möte inom en nystartad rådgivande bilateral kärnvapenkommittén. Det nordkoreanska försvarsministeriet kritiserar även att USA och Sydkorea planerar att hålla en militärövning nästa år som även ska vara kärnvapenrelaterad.

    • November

    • Militäravtal hävs efter Nordkoreas utplacering av satellit

      Efter två tidigare misslyckade försök att placera en satellit i en omloppsbana runt jorden lyckas Nordkorea till slut med ett tredje försök, uppger den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån. Satelliten kommer att hjälpa Nordkorea att skaffa underrättelsematerial och övervaka främst Sydkorea. Seoul svarar med att meddela att man inte längre tänkte följa ett avtal mellan länderna från 2018 om olika militära åtgärder för att minska risken för konflikter. Den sydkoreanska säkerhetstjänsten tror att Pyongyang kan ha fått tekniskt stöd från Ryssland för att lyckas med uppskjutningen. I utbyte har Nordkorea försett Moskva med vapen som ska användas i det ryska kriget i Ukraina.

    • September

    • Demokratiska partiets ledare anklagad för korruption; förlorar sin åtalsimmunitet

      Efter att det uppdagats att Demokratiska partiets ledare Lee Jae-Myung misstänks för korruption röstar parlamentet ja till att häva hans åtalsimmunitet. Lee anklagas av åklagare för att ha tagit emot mutor i samband med att ett företag ska ha gjort affärer med Nordkorea, i strid med FN-sanktionerna mot landet. Oppositionsledaren ska även ha begått tjänstefel som borgmästare Seongnam , vilket ska ha orsakat stora förluster för ett av stadens egna företag.

    • Augusti

    • Historiskt toppmöte mellan Sydkorea, Japan och USA

      Vid ett toppmöte i presidentens sommarresidens Camp David i USA, enas Joe Biden, Japans premiärminister Fumio Kishida och Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol om att fördjupa samarbetet för att bemöta hotet från Nordkoreas kärnvapen. De tre ledarna enas om direktkommunikation vid kriser och ökad samordning av hanteringen av regionala utmaningar och hot. Länderna ska också hålla årliga toppmöten, gemensamma militärövningar och utbyta datainformation om nordkoreanska robotuppskjutningar. Vid mötet fördömer de tre länderna också Kinas ”farliga och aggressiva agerande” i Sydkinesiska havet. Det är den senaste tidens töväder mellan Japan och Sydkorea som banat väg för det fördjupade trilaterala samarbetet.

    • Juli

    • Handelsrelationerna återställda mellan Sydkorea och Japan

      Japan lägger tillbaka Sydkorea på den så kallade vita listan över prioriterade handelspartner. Sydkorea gjorde detsamma med Japan tidigare under året. Tokyo har också tagit bort restriktioner på export av material till halvledare till Sydkorea medan Seoul i sin tur har dragit tillbaka ett klagomål till WTO om Japan. Efter en period av mycket frostiga relationer har länderna närmat sig varandra och toppmöten har hållits mellan ländernas ledare.

    • Maj

    • Japans premiärminister besöker Sydkoreas president

      Japans premiärminister Fumio Kishida träffar president Yoon Suk-Yeol i Seoul mindre än två månader efter att de båda ledarna möttes i Tokyo. Besöket är ett ytterligare bevis för en önskan från bägge sidor att blåsa liv i det bilaterala samarbetet. Premiärminister Kishida säger att  hans”hjärta ömmar” för de sydkoreaner som fick utstå så mycket lidande till följd av det japanska förtrycket under ockupationsåren, men han riktar ingen formell ursäkt till det sydkoreanska folket, vilket det funnits förväntningar om från bland annat oppositionen i Sydkorea. Han upprepar dock att han står bakom de ursäkter och beklaganden som andra japanska ledare före honom kommit med. Länderna behöver samarbeta för att möta allvarliga säkerhetshot i regionen, enligt president Yoon Suk-Yeol, med tanke på det allt aggressivare Nordkorea och den ökande konfrontationen mellan USA och Kina. Medan president Yoon fått beröm i omvärlden för sitt initiativ har han fått hård kritik av oppositionen på hemmaplan för att komma med för stora eftergifter till Japan utan att få något tillbaka.

    • April

    • Sydkorea och USA stärker kärnvapensamarbete

      I samband med att Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol besöker USA:s president Joe Biden enas de båda presidenterna om att fördjupa sitt samarbete för att avskräcka Nordkorea från att använda kärnvapen. Om Pyongyang använder kärnvapen mot något av länderna kommer den nordkoreanska regimen att förintas, fastslås det. President Biden lovar också att rådgöra med Sydkorea i händelse av en kärnvapenkonflikt med Nordkorea och de bägge länderna ska tillsätta en gemensam rådgivande kärnvapengrupp. Därtill ska en amerikansk kärnvapenbestyckad ubåt återkommande vistas på sydkoreanskt vatten. I utbyte mot de amerikanska löftena om stärkt samarbete lovar Sydkorea att inte skaffa egna kärnvapen.

    • Japan åter privilegierad handelsnation för Sydkorea

      Sydkoreas regering lyfter tillbaka Japan på listan över handelspartners med särskild ställning. Det sker efter att den bottenfrysta relationen mellan de båda länderna börjat tina upp efter att den sydkoreanske presidenten Yoon Suk-Yeol tagit initiativ till att lösa  frågan om kompensation till före detta koreanska tvångsarbetare och deras anhöriga genom att bilda en särskild offentlig fond i Sydkorea (se Mars 2023). I mars hävde Tokyo restriktioner på export av material till Sydkorea som krävs för tillverkning av halvledare etc.

    • Mars

    • Första toppmötet mellan Sydkorea och Japan på tolv år

       President Yoon Suk-Yeol och Japans premiärminister Fumio Kishida kommer vid ett möte i Tokyo överens om att samarbeta kring handel och underrättelsefrågor och att regelbundet hålla gemensamma bilaterala möten. De ska också samarbeta för att möta det växande hotet från Nordkorea. Det är det första bilaterala toppmötet på över 12 år. Upptiningen mellan de båda länderna kommer efter ett initiativ från Yoon Suk-Yeol för att försöka lösa frågan om ersättning till invånare och deras familjer som krävt kompensation från japanska företag för tvångsarbete under andra världskriget. Tidigare har Sydkoreas regeringar krävt att japanska företag ersätter de drabbade, men nu vill president Yoon Suk-Yeol att en särskild offentlig fond ska bildas med hjälp av bidrag från sydkoreanska företag som sedan tidigare tagit del av ekonomisk kompensation genom en bilateral överenskommelse från 1965. Inför mötet har Japan hävt tidigare handelsrestriktioner som införts mot Sydkorea och Sydkorea har dragit tillbaka ett klagomål mot Japan till WTO.

    • Största militärövningarna med USA på fem år

      Sydkorea och USA håller militära övningar, kallade Freedom Shield, som ska pågå i omkring tio dagar. Det uppges vara de mest omfattande övningarna på fem år och deras inriktning är ”det förändrade säkerhetsläget” på grund av Nordkoreas agerande under senare tid med upprepade robottester. Från Nordkoreas sida varnas för att övningarna kan komma att ses som ”en krigsförklaring” och innan övningarna startar avfyrar Nordkore två strategiska kryssningsrobotar från en ubåt.

    • Februari

    • Parlamentet röstar ja till riksrättsåtal mot inrikesminister

      Parlamentet röstar ja till en motion från tre oppositionspartier, däribland Demokratiska partiet, om att ställa ministern för inrikes- och säkerhetsfrågor, Lee Sang-min till svars för säkerhetsbrister i samband med trängselkatastrofen i Seoul den 29 oktober 2022. 156 personer dog då till följd av den svåra trängsel som uppstod i den stora folkmassa som hade samlats i området Itaewon för att fira Halloween. Oppositionen som har flest mandat i parlamentet får igenom  riksrättsmotionen med 179 röster mot 109. I motionen anklagas Lee Sang-min för att ha ”underlåtit att vidta krisförebyggande åtgärder”. Han stängs av från sin tjänst i minst 180 dagar till dess att författningsdomstolen har fattat beslut om ett riksrättsåtal.

  • 2022

    • December

    • Expresident får amnesti

      Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol beslutar att ge Lee Myung-Bak, president 2008-2013 amnesti. Lee dömdes 2020 till fängelse i 17 år för korruption och förskingring. Lee friges nu och slipper betala de återstående höga böter som han också dömdes till. Ytterligare över 1 300 politiker, tidigare tjänstemän och civila som dömts för liknande brott får också amnesti. Syftet med den omfattande amnestin är främja nationell enighet och integration.

    • November

    • Robotuppskjutningar på Koreahalvön

      Spänningarna ökar mellan Nord- och Sydkorea efter det att länderna avfyrat flera robotar vardera. Det började med att Nordkorea gjorde ett flertal uppskjutningar av ballistiska robotar i protest mot Sydkoreas och USA:s pågående övningar med stridsflyg. En av Pyongyangs robotar landar i havet på Sydkoreas sida av den gemensamma havsgränsen (Northern Limit Line, NLL). Det gör att Sydkorea markerar mot Nordkorea med flera egna robotuppskjutningar. Dagen därpå gör Pyongyang en misslyckad uppskjutning av en interkontinental robot (ICBM). Responsen från Sydkorea och USA blir att förlänga den gemensamma militärövningen.

    • Augusti

    • Omfattande militärövningar med USA

      Sydkorea och USA inleder årliga militärövningar. Det är de största övningarna sedan 2018 enligt regeringen i Sydkorea. Övningarna hölls i mindre omfattning under coronapandemin. De militära övningarna  kommer att pågå till den 1 september.

    • Juni

    • Nordkorea avfyrar robotar efter militärövningen med USA

      Sydkorea och USA avslutar en tre dagar lång militärövning, den första sedan Yoon Suk-Yeols tillträde som ny president. Under övningen deltog ett amerikanskt hangarfartyg för första gången sedan 2017. Kort efter att övningen avslutats uppger Sydkoreas militär att Nordkorea har avfyrat minst åtta kortdistansrobotar. Enligt Japans försvarsminister Nobuo Kishi har robotarna avfyrats från tre olika platser. 

    • Mars

    • Oppositionens Yoon Suk-Yeol blir ny president

      Yoon Suk-Yeol från Folkets maktparti vinner en mycket knapp seger över det styrande Demokratiska partiets kandidat  Lee Jae-Myung i presidentvalet. Yoon får 48,56 procent av rösterna mot 47,83 procent för Lee. Yoon kommer att tillträda som president den 10 maj. Enligt bedömare finns det ett missnöje bland väljarna med den nuvarande presidenten Moons svårigheter att tackla höjda bostadspriser, ungdomsarbetslöshet och andra ekonomiska problem. Yoon är kritisk till Metoo-rörelsen och uppges vara antifeminist. Han vill även driva en hårdare linje mot Nordkorea än Moon.

    • Februari

    • Sydkorea deltar i sanktioner mot Ryssland

      Efter Rysslands militära inmarsch i Ukraina meddelar president Moon Jae-In att Sydkorea ansluter sig till de ekonomiska sanktioner mot Ryssland som införts av flera länder i världen. Några dagar senare uppger regeringen att alla transaktioner med den ryska centralbanken stoppas liksom även finansiellt samarbete med flera stora ryska banker. Dessutom har även export till Ryssland börjat begränsas. Samtidigt har Seoul även infört restriktioner mot export till Belarus.

  • 2021

    • December

    • Expresidenten Park benådas

      President Moon Jae-In benådar den förra presidenten Park Geun-Hye som avtjänar ett långt fängelsestraff för bland annat maktmissbruk och mutbrott (se April 2018). Park Geun-Hye avsattes våren 2017. Enligt Moon är det Parks dåliga hälsa och vikten ”nationell enighet” och att ”övervinna smärtan från det förflutna” som främst ligger bakom amnestin.

    • Augusti

    • Samsungchefen frisläppt

      Lee Jae-yong, sonson till Samsungs grundare och den som lett företaget sedan 2014, friges efter att ha tillbringat drygt tvåhundra dagar i fängelse. Han dömdes i januari till två och ett halvt år i fängelse för mutor och förskingring i samband med den korruptionsskandalen kring den förre presidenten Park Guen-hye . Lee Jae-yong är emellertid villkorligt frigiven och kan bland annat inte lämna landet utan tillstånd.

    • Coronarestriktioner förlängs

      Regeringen beslutar att förlänga de krisåtgärder som infördes i juli i Seoul och nyligen skärptes ytterligare i övriga landet för att hejda den snabba spridningen av deltavarianten av coronaviruset. Åtgärderna väntas kvarstå augusti ut. Antalet fall av covid-19 har dubblerats under de senaste tre veckorna, vilket mycket beror på den långsamma vaccinationstakten i landet. Hittills har endast omkring en sjättedel av befolkningen fått två doser vaccin. Många av de som insjuknar är unga.

    • Juli

    • Nord- och Sydkorea återupptar direktkommunikation

      Efter att den militära kommunikationen mellan Nord- och Sydkorea legat nere sedan förra året öppnas åter en ”hotline” mellan länderna. Det sker efter att de båda koreanska ledarna utväxlat flera brev och beslutat att återskapa ett ömsesidigt förtroende (se 9 juni 2020).

    • Sydkorea inför coronarestriktioner

      Spridningen av coronaviruset har ökat kraftigt på senare tid, inte minst på grund av att Deltavarianten fått fäste i landet, och regeringen inför nu tuffa restriktioner i området kring Seoul.  Bland annat kommer samlingar på mer än två personer inte att tillåtas kvällstid och skolorna kommer att hålla stängt. Det dagliga antalet rapporterade fall av covid-19 är nu de högsta sedan pandemin inleddes. Det är främst yngre människor i 20- och 30 årsåldern som drabbats eftersom de ännu inte vaccinerats mot covid-19.

    • April

    • Moon utser ny premiärminister efter nederlag i lokalval

      President Moon Jae-in nominerar Kim Boo-kyum till att efterträda den nuvarande premiärministern Chung Sye-kyun. Chung har meddelat att han avgår och enligt rykten planerar han att ställa upp i presidentvalet 2022. Moon byter även ut flera andra ministrar i regeringen, däribland jordbruks- och arbetsmarknadsministrarna. Regeringsombildningen bedöms även vara ett resultat av det regerande Demokratiska partiets nederlag i början av april i fyllnadsval till borgmästarposterna i Seoul och Busan.

    • Januari

    • ”Japan ska betala skadestånd till tidigare sexslavar”

      En domstol i Seoul beslutar att den japanska regeringen måste utbetala skadestånd till tolv kvinnor som utnyttjats som sexslavar under andra världskriget. Det handlade om 100 miljoner won (ca 750 000 kronor) till var och en av kvinnorna eller till deras familjer. Domen väntas provocera den japanska regeringen som anser att frågan om ersättning sedan länge har lösts i ett bilateralt avtal från 1965. Rättsfallet har pågått i åtta år och flera av målsäganden är idag inte längre i livet utan representeras av familjemedlemmar. En dom väntas komma inom den närmsta tiden även i en annan pågående rättsprocess där ett tjugotal tidigare sexslavar eller deras familjer driver frågan om ersättning från Japan.

  • 2020

    • December

    • Förbjudet att sprida flygblad i Nordkorea

      Sydkoreas parlament antar en lag som gör det straffbart att sprida flygblad med regimkritiska meddelanden in på nordkoreansk mark. Flygbladen har ofta skickats in i Nordkorea med hjälp av varmluftsballonger eller via vattendrag. Under det senaste året har Pyongyang protesterat skarpt mot sådana flygblad och sprängningen av det interkoreanska sambandskontoret uppgavs vara ett sätt att driva på Sydkorea att agera mot sådana flygbladsaktioner. Det blir även förbjudet att sprida USB-stickor och pengar in på nordkoreansk mark. Nord- och Sydkoreas ledare beslutade vid toppmötet 2018 i Panmunjom att stoppa spridningen av flygblad, något som invånare i bägge länder ägnat sig åt.

    • November

    • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

      15 länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt tio sydöstasiatiska länder och tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

    • September

    • Kim Jong-Un ber om ursäkt för dödsskjutning

      Försvarsministeriet uppger att en sydkoreansk tjänsteman skjutits till döds av nordkoreanska soldater efter att ha påträffats på nordkoreanskt vatten. Det är första gången på tio år som en sydkorean dödas av nordkoreanska trupper. Mannen tros ha hoppat över bord från en sydkoreansk patrullbåt nära Nordkorea. Bedömare menar att han kan ha skjutits när han inte svarat på anrop från nordkoreanska soldater som hade order om att inte låta någon få komma in i landet på grund risken för spridning av coronavirus. Enligt sydkoreanska källor ska mannen ha bränts efter det att han dödats. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har skickat en personlig ursäkt till Sydkoreas president Moon för händelsen. Nordkorea hävdar dock att det inte var den döde mannen som soldaterna satt eld på utan det flythjälpmedel som han hade haft. Kroppen ska ha försvunnit i havet.   

    • Augusti

    • Sydkorea och USA inleder årliga militärövningar

      De militära övningar som Sydkorea och USA brukar hålla gemensamt varje år har försenats på grund av coronapandemin. Men nu startar även årets övningar och de lär som vanligt reta gallfeber på Nordkorea. Pyongyang brukar protestera kraftigt och sätta in olika former av hämndåtgärder.

    • Tusentals protestanter i Seoul i karantän

      Omkring tretusen medlemmar av ett protestantiskt samfund i Seoul, Sarang Jeil, sätts i karantän efter att minst 300 fall av coronavirus upptäckts. Samfundets  ledare är en högljudd kritiker av Moon Jae-In. Under helgen var den kontroversiella pastorn en av talarna i samband med protestdemonstrationer mot president Moon. Pastorn har polisanmälts för att ha deltagit i demonstrationerna trots restriktioner till följd av virusutbrottet.

    • Juli

    • Sydkorea får satellit för militär kommunikation

      En satellit skickas upp från Florida i USA som från oktober ska kunna förse Sydkorea med militär information. Det är Sydkoreas första satellit för militärt bruk och den kommer att användas för att kunna försvara Sydkorea mot eventuella attacker från Nordkorea. Syftet med satelliten är också att göra Seoul mindre beroende av USA i sitt försvar av landet.

    • Åklagare utreder Kim Yo-Jong

      Åklagare i Seoul startar en rättsutredning av Nordkoreas sprängning av det interkoreanska sambandskontoret i Kaesong, vilken beordrades av Kim Yo-Jong, syster till den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un. En sydkoreansk advokat har ansökt om att fallet ska utredas och hävdar att sambandskontoret tillhörde Sydkorea eftersom det hade renoverats med hjälp av sydkoreanska pengar. Enligt sydkoreansk lag kan det leda till dödsstraff eller flera års fängelse om en fastighet förstörs eller fred hotas.

    • Juni

    • Kim Jong-Un stoppar militär plan mot Sydkorea

      Kim Jong-Un avbryter den nordkoreanska militärens planer på att återinsätta militära posteringar ”och återuppta militära övningar” i den demilitariserade zonen. Åtgärderna skulle ha brutit den tidigare överenskommelsen mellan Nordkoreas ledare och Sydkoreas president Moon. Det är oklart vad som ligger bakom beslutet. Seoul har dock skarpt kritiserat att Pyongyang för några dagar sedan sprängde de koreanska staternas gemensamma sambandskontor i Kaesong. Samtidigt har den sydkoreanska regeringen lovat att ta till krafttag för att stoppa de nordkoreanska avhoppare från att skicka propagandaballonger över gränsen.

    • Nordkorea spränger interkoreanskt sambandskontor

      Nordkorea har enligt uppgifter från Sydkoreas regering sprängt nord-sydkoreanska sambandskontoret i den nordkoreanska gränsstaden Kaesong. Sambandskontoret upprättades 2018 och ligger i den gemensamma industrizonen i Kaesong. Sprängningen följer efter att relationerna under senare tid gradvis försämrats mellan de koreanska staterna efter det att nordkoreanska avhoppare i Sydkorea skickat flygblad över gränsen. Kim Yo-Jong, den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns syster, hade några dagar tidigare hotat med att förstöra byggnaden.  Nordkorea har också hotat med att skicka trupper till de demilitariserade områdena och därmed bryta en militär överenskommelse med Sydkorea.

    • Nordkorea avbryter kommunikationen med Sydkorea

      Pyongyang stoppar de dagliga telefonsamtal som gjorts med Seoul via ett särskilt gemensamt kontor i den nordkoreanska gränsstaden Kaesong, vilket upprättades av länderna 2018 för att sköta kontakterna. Även en ”hotline” mellan de båda ländernas ledare och all militär kommunikation avbryts. Anledningen till Pyongyangs agerande uppges vara ballonger med regimkritiska flygblad som skickats över gränsen från Sydkorea. Men relationerna mellan länderna har kylts ner på grund av det låsta läget i samtalen mellan Nordkorea och USA.

    • April

    • Tidigare nordkoreansk toppdiplomat invald i parlamentet

      En nordkoreansk avhoppare, som var viceambassadör till Storbritannien men flydde till Sydkorea 2016, får en parlamentsplats i valet. Thae Yong-Ho, kandiderar för det konservativa Förenade framtidspartiet för en valkrets i Seouls rika distrikt Gangnam.

    • Demokratiska partiet säkrar absolut majoritet i valet

      Trots coronakrisen hålls parlamentsval. I vallokalerna är kontrollen strikt och människor måste hålla avstånd, kolla sin kroppstemperatur och använda handsprit. Valresultatet visar att många sydkoreanerna är nöjda med hur president Moon Jae-In har hanterat coronaepidemin i landet. Smittspridningen har begränsats genom strikt kontroll och provtagning. President Moon Jae-Ins Demokratiska partiet får hela 163 mandat i valet och kommer, inklusive stödpartiet Tillsammans medborgares platser, att kunna kontrollera 180 av parlamentets 300 platser. Så stor majoritet har inget parti haft sedan slutet av 1980-talet i Sydkorea. Den främsta konkurrenten, Förenade framtidspartiet, får 103 platser och dess stödparti, Koreanska framtidspartiet, får 19.

    • Mars

    • Centralbanken varnar för ekonomisk nedgång

      Som en konsekvens av den snabba spridningen av coronaviruset varnar centralbanken för sjunkande tillväxtsiffror under det första kvartalet 2020. Sydkorea har fortsatt det högsta antalet smittade, över 4000, utanför Kina där viruset först bröt ut (se även Februari). Ett tjugotal människor har avlidit.

    • Februari

    • Militärövningar med USA skjuts upp

      Utbrottet av coronaviruset  i Sydkorea medför att en planerad militärövning med USA skjuts upp. De båda länderna skulle ha genomfört en samordningsövning i mindre skala. Länderna har minskat omfattningen av de årliga övningarna sedan förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapenprogram fick en nystart 2018. Detta för att inte förarga Nordkorea, som uppfattar övningarna som förberedelser för en kommande invasion av landet.

    • Många smittade av coronaviruset

      Drygt 550 sydkoreaner har smittats av det coronaviruset och två människor har dött. Det är det högsta antalet smittade i något land utanför Kina, där viruset först upptäcktes (se Kina: Kalendarium Januari 2020). Nästan alla som smittats är medlemmar av en religiös sekt i städerna Daegu och Cheongdo. Myndigheterna har höjt krisberedskapen i städerna och uppmanar invånarna att stanna inomhus.

  • 2019

    • December

    • Författningsdomstolen avvisar överklagande från sexslavar

      Författningsdomstolen avvisar ett försök av sydkoreanska kvinnor, eller av deras anhöriga, som utnyttjats som sexslavar av japanska trupper under andra världskriget att ta upp en regeringsöverenskommelse från 2015. Offren har hävdat att överenskommelsen mellan Japan och Sydkorea som bildade en särskild fond för offren för sexslaveri har varit orättvis och krävt ytterligare åtgärder. Men författningsdomstolen menar i sitt yttrande att “det är svårt att dra slutsatsen att överenskommelsen kränker offrens grundläggande rättigheter”.

    • Möte mellan Kinas och Sydkoreas utrikesministrar

      Kinas och Sydkoreas utrikesministrar möts för första gången sedan relationerna mellan länderna försämrade 2016 i samband med utplaceringen av det amerikanska robotförsvarssystemet THAAD i Sydkorea. Vid mötet uppmanar den kinesiske utrikesministern Wang Yi Sydkorea att spela en ”konstruktiv” roll för att skapa regional fred och stabilitet. Han kallar även länderna för ”nära grannar, vänner och partner”. Vid mötet understryks också behovet av att öka utbytet på hög nivå och närmare kontakter. På dagordningen för mötet fanns också att förbereda ett toppmöte mellan Sydkoreas president Moon Jae-In, den kinesiske premiärminister Li Keqiang och Japans regeringschef Shinzo Abe senare i december.

    • November

    • Sydkorea ändrar sig om försvarsavtal med Japan

      Bara några timmar innan beslutet från i somras om att säga upp en försvarsöverenskommelse med Japan (se Augusti) ska träda i kraft meddelar den sydkoreanska regeringen att man väntar med att avbryta samarbetet. Sydkorea förbehåller sig dock rätten till att när som helst dra sig ur avtalet. Skälet till att Sydkorea ändrat sig är enligt regeringen de pågående samtalen som förs med Japan om den handelskonflikt som inleddes i somras (se Juli).

    • Oktober

    • Nordkorea förstör turistanläggning finansierad från Sydkorea

      Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ger order om att en turistanläggning på berget Mount Kumgang ska förstöras. Anläggningen byggdes och finansierades av det sydkoreanska företaget Hyundai Asan och var ett omtyckt resmål för sydkoreanska turister fram till 2008, då en sydkoreansk turist sköts till döds av en nordkoreansk soldat när hon ska ha kommit in på militärt område. Tillsammans med industrizonen Kaesong, som idag är stängd, hörde turistanläggningen till de främsta samarbetsprojekten mellan Nord- och Sydkorea. Beskedet om att anläggningen ska förstöras kommer bara en dag efter det att  president Moon i ett anförande i samband med en budgetdiskussion i parlamentet lyfte fram interkoreanska projekt och skapandet av en ”fredsekonomi” som avgörande för Nordkoreas framtid.

    • Justitieminister avgår efter utbildningsskandal

      Den nyutnämnde justitieministern Cho Kuk har bara suttit drygt en månad på sin post men väljer att avgå efter att han hamnat i blåsväder efter anklagelser om att hans dotter blivit antagen vid en elitskola med hjälp av familjens inflytelserika kontakter. Cho Kuk utsågs till justitieminister av president Moon trots att Chos fru åtalats för förfalskning av en akademisk utmärkelse för dotterns räkning. Stora gatudemonstrationer har organiserats av studenter vid landets främsta universitet i protest mot utnämningen av Cho. Att Cho drivit frågan om en reform av rättsväsendet och kritiserat just elitism och sociala orättvisor i samhället har setts som särskilt problematiskt.

    • September

    • President Moon vill upprätta fredszon

      President Moon Jae-In presenterar ett förslag i FN:s generalförsamling om att ”en internationell fredszon” ska bildas och ersätta den så kallade demilitariserade zonen mellan de båda koreanska staterna. En sådan zon skulle enligt Moon vara ett sätt att svara på Nordkoreas önskan om garantier för säkerheten.

    • Japan förlorar handelsstatus

      Japan tas bort från den så kallade vita listan med Sydkoreas främsta och mest tillförlitliga handelspartner. Beskedet är ännu ett led i handelsbråket mellan länderna som inleddes under sommaren och även ett svar på att Japan i augusti strök Sydkorea från sin lista med prioriterade handelsländer (se även Juli och Augusti).  

    • Augusti

    • Ny rättegång mot korruptionsdömde expresidenten Park

      Den avsatta tidigare presidenten Park Geun-hyes rättegång ska göras om. Det meddelar landets högsta domstol efter att ha granskat processen som ledde till att hon dömdes till 25 år i fängelse 2018. Domstolen anser att två separata domar för korruption skulle blivit utfallet istället för en. Rättegången kommer nu att göras om i en lägre domstol. Även Samsungchefen Lee Jae-Yong kommer att ställas inför rätta på nytt eftersom tre hästar som Samsung gett i gåva till dottern till presidentens väninna borde klassas som mutor. Lee dömdes till fem års fängelse 2017, men släpptes 2018 efter att en högre domstol ändrat domen.

    • Sydkorea säger upp försvarsavtal med Japan

      Några dagar innan det var dags för förnyelsen av ett försvarsavtal (General Security of Military Information Agreement, GSOMIA) med Japan om utbyte av militär underrättelseinformation meddelar den sydkoreanska regeringen att avtalet avslutas. Skälet är att det inte är i landets intresse att ha avtalet kvar. Beslutet ses som en följd av den senaste tidens stadigt försämrade relationer mellan länderna. Mycket av den underrättelseinformation som Japan och Sydkorea har samarbetet kring genom avtalet har gällt Nordkorea och dess test av robotar. Nu kommer länderna istället att bli hänvisade till uppgifter från USA, som är båda ländernas militära bundsförvant. Den japanska regeringen är starkt kritisk till Sydkoreas beslut.

    • Moon söker dialog med Japan

      President Moon kommer med en invit om samarbete till Japan efter att relationerna mellan länderna kraftigt försämrats under sommaren (se även Juli). Moon försöker lugna ner den pågående handelskonflikten genom att föreslå att Sydkorea och Japan samarbetar kring rättvis handel och samarbete i regionen. Några dagar tidigare har Sydkorea placerat Japan i en ny egen kategori med länder som undertecknat viktiga exportavtal men som har exportrestriktioner som ”bryter mot internationella normer”. Japan hade dessförinnan genomfört handelsåtgärder som drabbade Sydkorea. 

    • USA och Sydkorea inleder militärövningar

      Enligt Sydkoreas försvarsminister Jeong Kyeong-Doo har gemensamma militärövningar med USA inletts. Det handlar främst om datorsimulerade övningar, som genomförs trots motstånd från Nordkorea. Pyongyang har nyligen provskjutit kortdistansrobotar (se Nordkorea: Juli 2019) för att försöka stoppa militärövningarna som anses vara ett sätt för USA och Sydkorea att förbereda ett eventuellt anfall mot Nordkorea. Militärövningarna kommer sannolikt att leda till att Nordkorea blir ännu mindre benägen till förhandlingar om sitt kärnvapenprogram.

    • Japan stryker Sydkorea från “vita listan”

      Japan fattar beslut om att inte längre låta Sydkorea vara del av den så kallade vita listan med de nära 30 länder som åtnjuter vissa handelsfördelar. Beslutet ska träda i kraft den 28 augusti och är ett led i en upptrappad handelskonflikt mellan länderna (se Juli). Sydkorea fördömer beslutet.

    • Juli

    • Rysk kränkning av luftrummet

      Sydkoreas flygvapen avlossar varningsskott mot ett ryskt militärflygplan som rapporteras ha varit inne i sydkoreanskt luftrum utanför östkusten vid två tillfällen. Händelsen är enligt en sydkoreansk stabsföreträdare den första med ett ryskt plan inblandat.

    • Handelskonflikt mellan Sydkorea och Japan

      Japan inför i början av juli restriktioner på exporten av tre kemiska ämnen. Ämnena är viktiga för tillverkning av halvledare och skärmar till bland smarta mobiler och annan avancerad teknisk utrustning och beslutet drabbar särskilt sydkoreanska teknikföretag som Samsung. Japans exportrestriktioner möts av upprörda reaktioner i Sydkorea. Enligt Japan införs de bland annat på grund av att Sydkorea inte har hanterat importen av ämnena, som kan användas för militära ändamål, tillräckligt försiktigt för att undvika att de kan komma Nordkorea till del. Men i grunden uppges konflikten handla om Japans utnyttjande av koreanska tvångsarbetare under andra världskriget och bristande vilja, enligt Sydkorea, att ta sitt ansvar för detta. En sydkoreansk domstol har i en dom förra året krävt att Japans största stålbolag Nippon Steel ska betala skadestånd till sydkoreaner eller anhöriga som drabbades av tvångsarbetet. Japan anser dock att ersättningsfrågan avgjordes 1965 i samband med att diplomatiska relationer upprättades mellan länderna.

    • Juni

    • Moon hyllar möte mellan Trump och Kim

      Efter ett G20-möte i Japan gör USA:s president Donald Trump ett planerat besök i Sydkorea. I samband med det blir det också ett till synes improviserat möte med Kim Jong-Un i den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. När Trump tillsammans med Kim kliver över gränsen blir han den första sittande presidenten i USA att beträda nordkoreansk mark. Vid mötet lovar Trump och Kim att fortsätta med samtal för att blåsa liv i förhandlingarna om Nordkoreas kärnvapenprogram.

    • Mars

    • Parlamentet antar lagar mot luftförorening

      Efter att luftföroreningarna i landet blivit rekordhöga under de senaste veckorna till följd av att en hög andel fina dammpartiklar antar parlamentet katastrofåtgärder. Bland annat måste luftrenare användas i skolor. Dammpartiklarna tros spridas från Kina. Människor på gatorna i Seoul har tvingats bära ansiktsmasker och undvika att vistas utomhus.   

    • Februari

    • Ny partiledare utsedd för Koreas frihetsparti

      Den tidigare premiärministern Hwang Kyo-Ahn väljs till ledare för Koreas frihetsparti (LKP). Han kommer att leda partiet under den närmaste tvåårsperioden, då det också kommer att hållas parlamentsval 2020. Hwang är en av en av favoriterna bland konservativa väljare inför presidentvalet år 2022 och uppfattas av bedömare kunna återhämta det opinionstapp som partiet fick efter korruptionsskandalen kring expresidenten Park Geun-Hye.

  • 2018

    • November

    • Mandariner mot svampar

      Nord- och Sydkorea utbyter livsmedelsgåvor med varandra, som ett bevis för de nya, varmare relationerna mellan staterna. Nordkoreas Kim Jong-Un skickade i september två ton av den exklusiva svampen goliatmusseron till familjer i Sydkorea som splittrats från sina nordkoreanska släktingar i samband med kriget. Sydkorea svarar i november med att skicka 200 ton mandariner till Nordkorea.

    • Stöd till väg- och järnvägsbyggen i Nordkorea

      President Moon har erbjudit Nordkorea hjälp med att rusta upp landets eftersatta infrastruktur. Motsvarande 295 miljoner won (ca 264 miljoner dollar) ska läggas på att bygga nya järnvägar och vägar och förbättra gamla samt på att förbinda dem med Sydkorea.

    • Oktober

    • Panmunjom fritt från vapen och militära vakter

      Som en del i en överenskommelse mellan Kim Jong-Un och president Moon från september tas vapen och militära vakter bort från ”fredsbyn” Panmunjom, ett område som också kallas JSA (Joint Security Area) där möten ofta hållits mellan de båda koreanska sidorna samt representanter för den militära FN-operationen under Koreakriget (UNC, United Nations Command). Tidigare under hösten hade även omkring 800 000 landminor längs gränsen börjat tas bort.

    • Fängelse i 15 år för tidigare president

      Sydkoreas tidigare president Lee Myung-Bak döms till 15 års fängelse för korruption, mutbrott och maktmissbruk av en domstol i Seoul. Enligt domstolen har han ägt ett företag som använts för penningtvätt och tagit emot mutor från elektronikföretaget Samsung. Lee ska också betala 13 miljarder won eller 10 miljoner euro i böter. Lee, som var president 2008−2013, är den fjärde tidigare presidenten i landet som får ett fängelsestraff.

    • September

    • Nytt toppmöte mellan Nord- och Sydkorea

      Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och president Moon håller samtal för tredje gången. Under mötet, som äger rum i Pyongyang upprepar de båda ledarna utfästelserna om fred och att den koreanska halvön ska vara kärnvapenfri. Kim Jong-Un lovar också att stänga robottestanläggningen Tongchang-ri.

    • Samarbetskontor för koreanska relationer

      Ett samarbetskontor som ska bidra till bättre relationer mellan Nord- och Sydkorea och underlätta kommunikation och utbyte bildas. Sydkoreas och Nordkoreas minstrar för återföreningsfrågor deltar vid invigningen av institutet, som ska bestå av 20 tjänstemän från vardera land. Institutet är baserat i industrizonen i Kaesong.

    • Augusti

    • Expresident Parks fängelsestraff förlängs

      Den tidigare presidenten Park Geun-Hye får sitt fängelsestraff för maktmissbruk och korruption förlängt med ett år. Hon dömdes i april till att tillbringa 24 år i fängelse. I en annan separat rättegång i juli straffades hon med åtta års fängelse.

    • Möten mellan splittrade familjer

      För första gången på tre år arrangerar Syd- och Nordkorea återföreningar mellan koreanska familjer som splittrades efter Koreakriget. 83 nordkoreaner och 89 sydkoreaner har valts ut denna gång, som är den 18:e i raden av återföreningsträffar som ordnats under årens lopp. Många av deltagarna är gamla och har inte längre sina närmaste familjemedlemmar i livet, utan det handlar istället om att möta kusiner eller andra släktingar.

    • Juli

    • Nytt fängelsestraff för Park Geun-Hye

      Den tidigare presidenten Park Geun-Hye döms till ytterligare åtta år i fängelse för korruption. Hon ska dels ha tagit emot olagliga bidrag från den sydkoreanska underrättelsetjänsten, dels påverkat valen. Park avtjänar redan ett 24-årigt fängelsestraff för bland annat maktmissbruk. Hon har hela tiden nekat till brott och anser att rättegångarna är politiskt motiverade.

    • Juni

    • Hårdare regler för asylsökande från Jemen

      Protester har brutit ut mot att hundratals jemeniter har tagit sig till Sydkorea från Jemen, via turistön Jeju, för att söka politisk asyl i landet. En halv miljon sydkoreaner har skrivit på en namnlista där de uppmanar president Moon Jae-In att utvisa asylsökarna. Människor som flytt till landet från Nordkorea har rätt till sydkoreanskt medborgarskap, men bara en bråkdel (drygt 4 procent) av de 40 000 personer från andra länder som har sökt asyl i landet sedan 1994 har beviljats det. Det har inte krävts något visum för att besöka Jeju, men regeringen har nu slopat visumfriheten för jemeniter. Jemenitiska medborgare har också förbjudits att ta sig från ön till det sydkoreanska fastlandet. Regeringen aviserar också en lagändring som ska förkorta asylprocessen, som ofta kan dra ut på tiden i flera år.

    • Militärövningar med USA stoppas

      Regeringen bekräftar att militärövningar med USA kommer att avbrytas, något som USA:s president Trump lovade vid det historiska mötet med Nordkoreas ledare i Singapore en vecka tidigare. De första övningar som ställs in skulle ha hållits i augusti, då över 17 000 amerikanska soldater skulle ha medverkat.

    • Framgångar för regerande DP i lokalvalen

      President Moon Jae-Ins parti Demokratiska partiet vinner en majoritet av platserna i de lokala valen. Partiets kandidater segrar i 14 av 17 borgmästar- och guvernörsval. DP segrar även i flera konservativa fästen. Det går också bra för DP i de fyllnadsval som hålls till tolv platser i nationalförsamlingen, där partiet tar hem elva platser. För den konservativa oppositionen med Koreas frihetsparti i spetsen, som tidigare haft nästan lika många parlamentsplatser som DP, innebär det att det blir svårare för partiet att sätta sig emot regeringens lagförslag.

    • Maj

    • Nytt möte mellan Moon och Kim Jong-Un

      Sydkoreas president Moon och Nordkoreas Kim Jong-Un möts åter i gränsbyn Panmunjom. De båda koreanska ledarna diskuterar såväl det planerade mötet mellan USA och Nordkorea, som ställts in av USA ett par dagar tidigare, som hur de ska gå vidare med den överenskommelse som ingicks vid det första mötet i april. De kommer också överens om att träffas oftare i fortsättning och att hålla igång en öppen dialog sinsemellan.

    • April

    • Historiskt möte mellan Nord- och Sydkorea

      Efter att  president Moon Jae-In och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skakat hand på var sin sida om stilleståndslinjen kliver den nordkoreanske ledaren över till sydkoreansk mark. Mötet hålls i den  sydkoreanska gränsstaden Panmunjom i den demilitariserade zonen mellan länderna. Därmed är Kim Jong-UN den förste nordkoreanske ledaren som befinner sig Sydkorea sedan Koreakriget. Vid toppmötet kommer de båda ledarna överens om att verka för att under 2018 nå fram till ett fredsavtal och till total kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

    • Ännu en expresident åtalas

      Den förre presidenten Lee Myung-Bak misstänks för korruption under sin tid som president 2008−2013. Lee ska bland annat ha tagit emot mutor för att benåda Samsungs högste chef Lee Kun-Hee, som hade dömts för skattefiffel.

    • Park döms till 24 års fängelse

      Den tidigare presidentenPark Geun-Hye som avsattes våren 2017 (se Mars 2017) förklaras skyldig till bland annat mutbrott och maktmissbruk. Hon döms till 24 års fängelse. Park har förklarat sig oskyldig och säger att hon ska överklaga domen.

    • Mars

    • Kim Yong-Un och Trump ska träffas

      Den nordkoreanska regimen låter meddela att den är beredd att stoppa alla robot- och kärnvapentester samt att Kim Yong-Un strävar efter kärnvapennedrustning och nu vill ha ett samtal med Donald Trump. Budskapet framförs av en sydkoreansk delegation i ett möte i Vita huset i USA. Delegationen, som leds av underrättelsechefen Chung Eui-Yong,  har ett par dagar tidigare träffat den nordkoreanske ledaren. President Trump säger ja till erbjudandet om ett möte med Kim Yong-Un. Mötet planeras till maj.

    • Toppmöte planeras mellan Nord- och Sydkorea

      Efter att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tagit emot en sydkoreansk regeringsdelegation vid ett middagsmöte kommer uppgifter om att det ska hållas ett toppmöte med de båda ländernas ledare i gränsstaden Panmunjom i slutet av april. Enligt Sydkorea har den nordkoreanska regimen sagt att den är beredd att göra ett uppehåll i testandet av robotar medan förhandlingar pågår. Toppmötet blir det första på över ett årtionde. Den nordkoreanske ledaren ska också ha sagt att han är beredd att diskutera ett skrotande av kärnvapenprogrammet om regimens säkerhet kan garanteras.

    • Februari

    • Nordkoreansk delegation träffar Moon

      En delegation från Nordkorea ledd av en kontroversiell general träffar den president Moon Jae-In i samband med att vinter-OS i Pyongchang avslutas. Den nordkoreanske generalen Kim Yong-Chol anklagas i Sydkorea för att ha legat bakom bland annat attacken 2010 mot det sydkoreanska fartyget Cheonan.

    • Ex-president Parks väninna dömd till 20-års fängelse

      Den avsatta presidenten Park Geun-Hyes nära vän och rådgivare Choi Soon-Sil döms till 20 års fängelse av en domstol i Seoul. Hon förklaras skyldig till bland annat mutbrott och maktmissbruk (se November 2016). Hon ska också betala ett skadestånd på 130 miljoner kronor. 

    • Närmande mellan Nord- och Sydkorea vid OS

      Nord- och sydkoreanska deltagare i OS går tillsammans bakom en återföreningsflagga under invigningsceremonin till OS i Pyeongchang. President Moon och Nordkoreas formelle statschef Kim Yong-Nam samt den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong håller senare även ett gemensamt möte. Det är första gången sedan slutet av Koreakriget som så högt uppsatta nordkoreaner besöker Sydkorea. Moon bjuds även in av Kim Jong-Un till ett toppmöte i Pyongyang, som ska hållas så snart som möjligt. 

    • Samsungs högste chef friges

      Samsungchefen Lee Jae-Yong slipper sitt fängelsestraff sedan en domstol halverat en tidigare dom mot honom (se Augusti 2017). Domstolen tar bort flera punkter i åtalet som gäller mutbrott och förskingring, men Lee får ett villkorligt straff på 2,5 år. Lee ämnar, trots att han frigivits, gå vidare och överklaga domen. 

    • Januari

    • Stark tillväxt 2017

      Den sydkoreanska ekonomin växer med drygt 3 procent 2017. Det är det bästa resultatet på tre år, enligt Sydkoreas centralbank. Det är framför allt teknikexporten som har bidragit till den goda utvecklingen.

    • USA:s nya tullar på tvättmaskiner slår mot Sydkorea

      Beskedet att USA inför höga tullar på tvättmaskiner och solpaneler får kritik av Sydkoreas regering som planerar att lämna in en protest till WTO eftersom det anses bryta mot frihandelsavtalet mellan länderna. För sydkoreanska företag, som Samsung, är försäljningen av tvättmaskiner i USA betydelsefull. Beslutet att kraftigt höja tullavgifterna på större tvättmaskiner under en treårsperiod har fattats av USA:s president Donald Trump som ett led i hans Amerika först-politik, som ska skydda amerikanska producenter. 

    • Sydkorea borttaget från lista över skatteparadis

      Sydkorea stryks från den lista över skatteparadis som EU publicerade i december 2017. Tillsammans med sju andra svartlistade länder/territorier förs det nu över till en ”grå” lista med 55 länder som anses vara på väg att anpassa sig till EU-standard när det gäller skatte- och finanslagstiftning.

    • Historiskt samtal mellan Nord och Syd

      För första gången på två år möts de koreanska staterna för samtal på hög nivå i staden Panmunjom i den demilitariserade zonen mellan länderna. Under mötet meddelar Nordkorea att man kommer att delta i vinter-OS i Sydkorea med en idrottsdelegation. De båda länderna kommer också överens om att under OS-invigningen tåga in tillsammans. Sydkorea förklarar att man kommer att undersöka förutsättningarna för att tillfälligt upphäva sanktionerna mot Pyongyang för att göra det möjligt för Nordkorea att delta i idrottsevenemanget. Seoul kommer även med förslag om att arrangera nya återföreningar för koreanska familjer som splittrats efter Koreakriget. 

    • Sydkorea håller fast vid Japanöverenskommelse

      Trots att president Moon Jae-In under valrörelsen 2017 sade att han inte ”kunde acceptera” avtalet med Japan från 2015, där Japan betalar kompensation till sydkoreanska kvinnor som utnyttjades som sexslavar under andra världskriget och ber om ursäkt för agerandet, har regeringen beslutat att inte försöka omförhandla avtalet. Att japanska regeringsföreträdare inte har medgett att landet är juridiskt ansvarigt för övergreppen utan hävdar att det var civila japaner som var ansvariga, har kritiserats i Sydkorea.

    • Nordkorea öppnar "hotline" till Sydkorea

      Nordkorea öppnar kommunikationskanalen med Sydkorea, en så kallad hotline, där ländernas ledare kan tala med varandra. Sydkorea bekräftar att man tagit emot ett samtal, det första på cirka två år, klockan halv fyra på eftermiddagen lokal tid. Det ska ha pågått i ungefär 20 minuter. Den nordkoreanske ledaren ska ha sagt sig vilja få igång en dialog mellan länderna, och att han överväger att skicka deltagare till vinter-OS i Sydkorea, vilka inleds i februari.

  • 2017

    • December

    • Fartyg som bröt sanktioner beslagtaget

      Regeringen uppger att ett Hongkongregistrerat fartyg beslagtagits i oktober, då det misstänktes ha brutit mot FN-sanktioner som ska förhindra oljeleveranser till Nordkorea. Olja lastad i Sydkorea ska ha överförts till ett nordkoreanskt fartyg samt tre andra fartyg på internationellt vatten. Uppgifterna från Sydkorea kommer samtidigt som USA:s president Donald Trump anklagar Kina för att upprepade gånger ha brutit mot FN-sanktionerna på liknande sätt. Veckan före jul skärpte FN:s säkerhetsråd sanktionerna ytterligare mot Nordkorea. Beslutet var enhälligt och stöddes alltså även av Kina.

    • Historisk överenskommelse med Japan rivs upp

      Det finns ”allvarliga brister” i den historiska uppgörelsen med Japan om kvinnor som utnyttjades under den japanska ockupationen 1910–1945 (se December 2015), säger president Moon. Uttalandet kommer dagen efter det att en rapport presenterats som slagit fast att uppgörelsen inte tar hänsyn till offrens åsikter. Moon vill nu se ”uppföljande åtgärder” men specificerar inte vad det innebär. Det är därmed oklart om Sydkorea vill omförhandla överenskommelsen eller skrota den helt (se även Utrikespolitik och försvar).

    • President Moon och Kinas president vill ha bättre relationer

      Vid ett möte i Peking mellan den sydkoreanske president Moon och Kinas president Xi Jinping undertecknas en överenskommelse om fyra principer som länderna ska hålla sig till när det gäller Nordkoreakonflikten: krig kan aldrig tolereras, koreanska halvön ska vara kärnvapenfri, alla frågor ska lösas genom dialog och förhandlingar och det är ett mål att relationerna mellan de koreanska staterna ska förbättras. De bägge ledarna uttrycker också en önskan att fortsätta förbättra relationerna mellan Kina och Sydkorea, som försämrades under början av året i samband med Sydkoreas beslut att sätta upp det amerikanska missilförsvarssystemet THAAD för att skydda sig mot eventuella missilattacker från Nordkorea. Xi och Moon kommer även överens om att inleda förhandlingar om att utvidga frihandelsavtalet mellan länderna till att även inkludera tjänste- och finanssektorn.

    • Sydkorea inför sanktioner mot Nordkorea

      Det är andra gången på en månad som Seoul inför egna sanktioner mot Pyongyang utöver FN-sanktionerna. Den här gången svartlistas ett 20-tal nordkoreanska banker och företag samt 12 bankdirektörer. Dessa ska ha hjälpt till med att förse regimen med pengar för att uveckla kärnvapenprogrammet eller ha bidragit till handel i strid med FN-sanktionerna.

    • Sydkorea på EU-lista över skatteparadis

      När EU publicerar sin första ”svarta lista” över skatteparadis är Sydkorea ett av 17 utpekade länder och territorier. 

    • USA och Sydkorea håller militärövningar

      Omkring 230 militärflygplan, däribland det amerikanska stridsflyget F-22 Raptor, deltar liksom omkring 12 000 soldater från de bägge ländernas flygvapen. Övningen ingår i den militära träning som länderna genomför varje år.  

    • Oktober

    • Försök till närmande mellan Sydkorea och Kina

      I gemensamma uttalanden uttrycker Sydkoreas och Kinas regeringar sin ambition att relationen mellan länderna ska återgå till det normala. Sydkoreas beslut att sätta upp det amerikanska missilförsvarssystemet THAAD i landet möttes av skarpa protester från Peking tidigare under året. Kina anser att systemet kan användas för att få information om kinesisk försvarskapacitet och att det rubbar den regionala säkerhetsbalansen i området.

    • Expresident fortsatt i fängsligt förvar

      Park Geun-Hye, som avsattes i våras, blir kvar i förvar i ytterligare sex månader så länge rättegången mot henne fortfarande pågår. Beslutet fattas av en domstol i Seoul. Dagen därpå väljer alla expresidentens försvarsadvokater att säga upp sig i protest mot beslutet och mot rättegången som de anser vara politiskt partisk.

    • September

    • Sydkorea fortsätter utplaceringen av missilförsvarssystem

      Efter Nordkoreas kärnvapenprov den 3 september placerar Sydkoreas regering ut ytterligare fyra ramper som ingår i missilförsvarssystemet THAAD  på en tidigare golfbana utanför Seongju City omkring 20 mil söder om Seoul. Två ramper och ett radarsystem är redan på plats. Boende i området protesterar mot utplaceringen.   

    • Sydkorea håller militära övningar

      En övning med skarpladdade vapen med provskjutningar av ballistiska robotar mot mål i Östkinesiska havet genomförs efter Nordkoreas kärnvapentest den 3 september.

    • Sydkorea stärker missilförsvar

      USA:s och Sydkoreas presidenter Donald Trump och Moon Jae-In kommer överens om att utöka kapaciteten i missilförsvaret THAAD. Därtill ska Sydkorea få köpa in militär utrustning från USA för flera miljarder dollar. Överenskommelsen är ett svar på Nordkoreas senaste uppskjutningar av missiler. 

       

    • Augusti

    • Samsungchef dömd till fängelse

      Lee Jae-Yong, elektronikföretaget Samsungs i praktiken högste chef, bedöms skyldig till att ha donerat pengar till den förre presidenten Park Geun-Hyes nära vän Choi Soon-Sils stiftelser. I utbyte ska han ha fått politiskt stöd från presidenten. 

    • Militärövningar inleds med USA

      De årliga övningarna som är en del av det militära samarbetet mellan de båda länderna brukar mötas med kraftiga protester från Nordkorea. Det hela ska pågå under tio dagar och omkring 17 000 amerikanska soldater och 50 000 sydkoreanska trupper deltar.

    • Juli

    • Nordkoreanska robottest sätter fart på robotförsvar

      Sedan Nordkorea avfyrat en andra interkontinental robot på några veckor meddelar regeringen att arbetet med att få robotförsvaret THAAD på plats ska skyndas på. I juni sköt den nytillträdde presidenten Moon Jae-In upp införandet av det omstridda systemet med hänvisning till att en klimatprövning behövde göras. Men Nordkoreas hotfulla agerande förefaller nu leda till att systemet ändå ska tas i bruk.

    • Juni

    • Fängelse för Choi Soon-Sil

      Den avsatta presidenten Park Geun-Hyes väninna Choi Soon-Sil döms till fängelse i tre år för att ha pressat det prestigefyllda universitetet Ewha Womans University att anta dottern som student och ge henne godkända betyg trots frånvaro. Läs mer om korruptionsskandalen kring expresidenten och hennes väninna under Aktuell politik.  

    • Inga fler kärnkraftverk

      President Moon Jae-In tillkännager att Sydkorea inte kommer att bygga fler kärnkraftverk eller förlänga användningstiden på de nuvarande kärnkraftverken. 2016 kom runt en tredjedel av den elektricitet som användes i landet från kärnkraft.

    • Maj

    • Moon Jae-In vinner presidentval

      Det tidigarelagda presidentvalet resulterar i en övertygande seger för Demokratiska partiets kandidat, den tidigare människorättsadvokaten Moon Jae-In, som får 41 procent av rösterna. På andra plats kommer Hong Jun-Pyo som får 24 procent, och på tredje plats Ahn Cheol-Soo som får 21 procent av rösterna. Moon Jae-In tillträder redan dagen efter valet.

    • Missilförsvarssystem redo att användas

      Det kontroversiella amerikanska missilförsvarssystemet THAAD är nu klart för användning i Sydkorea, enligt amerikansk militär. Systemet har inte bara lett till skarpa reaktioner från Kina (se Utrikespolitik och försvar) utan är även omstritt bland sydkoreanerna (se Aktuell politik).  Inte minst har ett uttalande från USA:s president Donald Trump om att Sydkorea bör betala för THAAD, lett till upprördhet. 

    • April

    • Park åtalas för korruption

      Åtal väcks mot den avsatte presidentenPark Geun-hye för korruption, för att ha läckt statshemligheter och för maktmissbruk. Park nekar till anklagelserna, liksom hennes rådgivare och vän Choi Soon-sil (se November 2016).

    • Mars

    • Riksrättsbeslut mot Park står fast

      Författningsdomstolens dom innebär att president Park inte kan återinträda som president. Val till presidentposten måste hållas inom 60 dagar – förmodligen kommer det att äga rum den 9 maj. Under tiden fortsätter Hwang Kyo-Ahn som tillförordnad president. Domen leder till demonstrationer från Park-anhängare och sammandrabbningar med polis. Omkring 77 procent av sydkoreanerna är dock positiva till riksrättsförfarandet mot Park, enligt opinionsundersökningar. 

    • Högste Samsungchefen ställs inför rätta

      En rättegång inleds mot företagsjätten Samsungs mäktigaste chef, Lee Jae-Yong. (se Februari 2017). Lee nekar till alla anklagelser. 

    • Kina stoppar resor till Sydkorea

      Kina beordrar kinesiska researrangörer att avboka resor till Sydkorea efter den 15 mars. Ordern är en reaktion mot planerna på det amerikanska missilförsvarssystemet. Omkring åtta miljoner kinesiska turister besökte Sydkorea 2016.

    • Februari

    • Samsung-chef grips av polis

      Lee Jae-Yong är misstänkt för mutbrott i samband med skandalen kring Choi Soon-Sil (se November 2016 och Aktuell politik). Lee misstänks ha donerat motsvarande 36 miljoner dollar till organisationer med koppling till Choi. Gåvorna ska ha varit ett sätt att vinna regeringens stöd för en omorganisation av Samsung, som i slutändan skulle underlätta för Lee att bli ny styrelseordförande för koncernen. Lee, som är son till Samsungs styrelseordförande som drabbades av en hjärtattack 2014, är för närvarande högste chef för bolaget. 

    • USA lovar försvara Sydkorea

      Vid sitt besök i Sydkorea meddelar den nye amerikanske försvarsministern James Mattis också att planerna på att det amerikanska missilförsvarssystemet i Sydkorea ligger fast. 

    • Januari

    • Japan tar hem ambassadör

      Det sker efter att sydkoreanska aktivister rest en staty utanför det japanska konsulatet i staden Busan. Statyn föreställer en ung kvinna som sitter i en stol. Den ska påminna om de kvinnor som tvingades arbeta som sexslavar åt japanska soldater under andra världskriget. Japan anser att statyn, som även sedan några år tillbaka står utanför japanska ambassaden i Seoul, strider mot den överenskommelse som länderna ingick för ett år sedan där Japan bad om ursäkt och donerade en miljard yen till en fond för de sydkoreanska kvinnor som drabbats. Efter denna överenskommelse skulle frågan vara utagerad, enligt Japans uppfattning. Aktivister är dock kritiska till avtalet eftersom inga offer konsulterats och eftersom offren inte heller får någon direkt ersättning. 

    • Håller fast vid missilplaner

      Regeringen kommer att gå vidare med planerna på att förlägga det amerikanska missilförsvarssystemet THAAD i landet som ett skydd mot Nordkorea. Det meddelar försvarsminister Han Min-Koo i en rapport. Oppositionsparlamentariker har emellertid träffat den kinesiska ledningen i Peking och står för uppfattningen att frågan om missilförsvaret måste överlåtas till en ny president. Val till presidentposten ska hållas senast i december 2017. 

    • Dotter till Choi Soon-Sil grips

      Dottern till president Parks vän och rådgivare, som står anklagad i en korruptionshärva (se November 2016), befinner sig i Danmark. Hon begärs häktad av en dansk domstol och kommer att begäras utlämnad av Sydkorea

  • 2016

    • December

    • Riksrätt för Park

      Sydkoreas parlament har röstat för att president Park Geun-hye ska ställas inför riksrätt för korruption och maktmissbruk. Park Geun-hye fråntas makten under tiden som författningsdomstolen granskar parlamentets beslut. Den processen kan ta upp till ett halvår. Presidentens uppgifter övertas temporärt av premiärminister Hwang Kyo-Ahn. 

    • Intrång av nordkoreanska hackare

      Sydkoreas militära cyberkommando ska enligt rapporter från sydkoreanska militären ha blivit utsatta för ett hackerintrång från Nordkorea. 

    • Sanktioner mot Nordkorea

      Sydkorea inför nya sanktioner mot Nordkorea, bland annat blir det förbjudet för sydkoreaner att göra affärer med ett antal nordkoreaner och nordkoreanska institutioner som samlats på en särskild lista. Sanktionerna är dock främst symboliska eftersom det inte förekommer någon handel mellan länderna. 

    • November

    • Park villig att avgå

      President Park ber parlamentet att undersöka möjligheter för henne att avgå, men att det måste ske under ordnade former. 

    • Avtal om underrättelsesamarbete med Japan

      Enligt överenskommelsen ska Sydkorea och Japan dela med sig av underrättelseinformation som rör Nordkorea. Avtalet är kontroversiellt i Sydkorea eftersom det handlar om samarbete med Japan som många sydkoreaner ännu inte har förlåtit för dess brutala agerande som kolonialmakt 1910-1945.

    • Minjupartiet vill ställa Park inför riksrätt

      I en omröstning röstar en majoritet av det största oppositionspartiet för att agera för att Park ska ställas inför riksrätt. Åklagare har då väckt åtal mot Parks rådgivare för bland annat utpressning och maktmissbruk och dessutom bett att få förhöra presidenten. Detta ses som att presidenten själv är misstänkt för inblandning i skandalen. En sittande president kan inte ställas inför rätta, men Park kan åtalas när hennes mandatperiod löpt ut. 

    • Massprotester mot Park

      Hundratusentals protesterar på gatorna i Seoul mot presidents Parks koppling till korruptionsskandalen och kräver hennes avgång. Opinionsundersökningar visar att hon har stöd av mindre än 5 procent av sydkoreanerna.

    • Korruptionsskandal drabbar Park

      Skandalen involverar en kvinnlig vän och rådgivare till presidenten som anklagas för att ha styrt regeringsarbetet i kulisserna och för att ha använt sin koppling till presidenten för att utverka donationer på över 70 miljoner dollar till stiftelser som hon själv kontrollerade. Choi Soon-Sil har varit president Parks vän sedan 40 år och är dotter till en tidigare religiös ledare. Hon har gripits av polisen anklagad för bedrägeri och maktmissbruk. 

    • Augusti

    • Oppositionspolitiker reser till Peking

      En grupp medlemmar från Minjupartiet ska diskutera frågan om det amerikanska missilförsvaret och enligt uppgift försöka lindra spänningarna med Kina som ökat efter det sydkoreanska beslutet (se ovan). President Park har uppmanat gruppen att inte resa eftersom hon anser att det kan förvärra relationerna ytterligare. 

    • Kina kritiserar planer på amerikanskt missilförsvar

      Sydkoreas beslut anses öka regionala spänningar och går emot Pekings säkerhetsintressen. President Park svarar att beslutet beror på att Kina misslyckats med att kontrollera hotet från dess allierade Nordkorea. 

    • Juli

    • Sydkorea ska ha amerikanskt missilförsvarssystem

      Sydkorea och USA meddelar att det amerikanska missilförsvarssystemet THAAD ska användas i Sydkorea för att skydda mot missiler från Nordkorea. Systemet ska sättas in under 2017. Såväl Kina som Nordkorea protesterar kraftigt mot beskedet. 

    • Maj

    • Nej till militära samtal med Nordkorea

      Sydkorea avfärdar ett erbjudande från Nordkoreas ledare Kim Jong-Un om gemensamma militära samtal. För att en dialog ska äga rum krävs först att Nordkorea avvecklar sina kärnvapen, säger man. 

    • April

    • Valnederlag för Saenuripartiet

      Den liberala oppositionspartiet Minjupartiet blir största parti i parlamentsvalet med ett mandat mer (123) än Saenuripartiet. Även det nybildade Folkets parti gör ett bra val och vinner 38 mandat.

    • Februari

    • Kaesong stängs

      Sydkoreas regering meddelar att den kommer att avbryta verksamheten vid Kaesong, industrizonen som drivs gemensamt med Nordkorea. Stängningen sker till följd av Nordkoreas senaste raketuppskjutning och kärnvapentest. Enligt Sydkorea ska Kaesong, en viktig inkomstkälla för Nordkorea, inte få användas för att finansiera utveckling av kärnvapen. 

  • 2015

    • December

    • Historisk uppgörelse

      Japan och Sydkorea sluter en historisk uppgörelse som länderna hoppas ska lösa den långdragna konflikten kring hur Japan ska kunna gottgöra att koreanska kvinnor och flickor användes som sexslavar av japanska soldater under andra världskriget. År 1993 erkände Japan att kvinnorna utnyttjats men någon ursäkt levererades inte. Enligt den nya uppgörelsen går Japan med på ett krav från Sydkorea och lovar att upprätta en fond på 1 miljard yen (8,3 miljoner amerikanska dollar) för kvinnornas räkning. Japans premiärminister Shinzo Abe ber också om ursäkt och säger att Japan har ett "djupt ansvar" för kvinnornas öde. Sydkorea meddelar att frågan kommer anses vara slutgiltigt löst om Japan lever upp till sina löften.

    • November

    • Stora demonstrationer

      Över 70 000 demonstranter från olika fackföreningar, jordbrukarorganisationer och medborgarrörelser samlas i Seoul för att protestera mot president Parks utbildnings- och arbetsmarknadspolitik. Presidenten vill bland annat införa ny arbetsmarknadslagstiftning och införa en och samma statligt godkända lärobok i historieundervisningen. Polisen använder tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna. Många människor skadas och ett femtiotal aktivister omhändertas av polisen.

    • Augusti

    • Landminor leder till spänningar

      Spänningen stiger mellan Sydkorea och Nordkorea efter det att landminor i den demilitariserade zonen mellan länderna skadat två sydkoreanska soldater. Sydkorea återupptar propagandasändningar riktade mot Nordkorea via högtalare vid gränsen, vilket leder till att Nordkorea avfyrar granater vid gränsområdet. Beskjutning från bägge sidor förekommer också. För att sluta med högtalarutropen kräver Sydkorea att Pyongyang ber om ursäkt för att man lagt ut landminor som skadat sydkoreanska soldater. De bägge länderna för samtal på hög nivå för att lösa den spända situationen. Ett par dagar senare kommer länderna överens om att Sydkorea ska upphöra med högtalarsändningarna och Nordkorea i gengäld dra tillbaka trupper som mobiliserats vid gränsen. Därtill ska länderna sträva efter att återuppta återföreningarna av familjer som splittrades i samband med Koreakriget.

    • Juli

    • Virusutbrott över

      Utbrottet av MERS (se Juni) rapporteras vara över. 36 människor har dött av viruset. 

    • Juni

    • Kyo-Ahn ny premiärminister

      Parlamentet godkänner den 18 juni Hwang Kyo-Ahn som ny premiärminister.

    • Virus sprider sig

      Viruset MERS (Middle East Respiratory Syndrome) fortsätter att smitta nya personer. I mitten av juni hade ett 20-tal sydkoreaner dött av sjukdomen. Viruset började sprida sig efter att en 68-årig man insjuknat efter ett besök i Saudiarabien. Han smittade flera personer när han vårdades på sjukhus och han avled senare i sviterna av sjukdomen.

    • Maj

    • Ny premiärminister nomineras

      President Park nominerar Hwang Kyo-Ahn, nuvarande justitieministern, som ny premiärminister. Utnämningen måste godkännas av parlamentet innan den kan träda i kraft.

    • April

    • Premiärminister avgår

      Premiärminister Lee Wan-Koo erbjuder sig att avgå från sin post sedan han anklagats för att ha tagit emot mutor. En affärsman som begått självmord efterlämnar ett brev där det står att han har donerat stora summor pengar i olagligt kampanjstöd till Lee. President Park accepterar kort därefter att Lee avgår.

    • Kapten döms till livstid

      Den 16 april, samma datum som färjan Sewol sjönk för ett år sedan, lovar president Park att låta bärga färjan och att göra allt för att hitta de resterande nio döda, vars kroppar ännu inte återfunnits. Ett par veckor senare dömer en appellationsdomstol färjans kapten till livstids fängelse. 

    • Februari

    • Förlegad lag rivs upp

      Författningsdomstolen river upp en 62 år gammal lag som förbjudit äktenskapsbrott och bestraffat det med upp till två års fängelse. Domstolen finner att lagen, som tillkom för att skydda traditionella familjevärderingar, stridit mot landets grundlag. De senaste tio åren har antalet åtal och fängelsedomar för äktenskapsbrott stadigt sjunkit. Domstolens utslag får aktien för landets största kondomtillverkare att stiga kraftigt.

    • Januari

  • 2014

    • December

    • Omstritt parti förbjuds

      Författningsdomstolen beslutar att Förenade progressiva partiet (UPP), som även är representerat i parlamentet, ska förbjudas. UPP har kritiserats för att stödja Nordkorea och för att ha planer på att skapa ett kommunistiskt Sydkorea. Regeringen vände sig till domstolen förra året med en begäran om bannlysningen av partiet sedan flera UPP-medlemmar arresterats misstänkta för att ha planerat att störta regeringen om krig skulle bryta ut med Nordkorea.

    • November

    • Frihandelsavtal med Kina

      Kinas och Sydkoreas presidenter undertecknar ett frihandelsavtal mellan länderna. Genom avtalet minskas tullar och handelsrestriktioner på 17 områden över en tjugoårsperiod, dock gäller detta inte ris och bilindustrin. Kina är Sydkoreas största handelspartner. Avtalet ska godkännas av Sydkoreas parlament innan det kan träda i kraft.

    • Fängelse efter färjeolycka

      Kaptenen på färjan Sewol som sjönk i april döms till 36 års fängelse för vårdslöshet. Ytterligare två av seniora besättningsmän döms till 15 respektive 20 års fängelse. Den ansvarige ingenjören på färjan döms till 30 års fängelse för mord, eftersom han lämnat två skadade kolleger när Sewol gick under.

    • September

    • Asiatiska spelen hålls

      Omkring 10 000 idrottare från 45 nationer deltar i Asiatiska spelen i den storsatsande hamnstaden Incheon väster om Seoul. Spelen, en asiatisk variant av Olympiska spelen, arrangeras vart fjärde år med en mängd olika idrotter på programmet.

    • Spionchef döms till fängelse

      En tidigare chef för Sydkoreas spionmyndighet National Intelligence Service, Won Sei-Hoon, döms till fängelse för att organiserat en massiv nätkampanj mot liberala politiker i president- och parlamentsvalen 2012. Won Sei-Hoon, som var spionchef under den förre presidenten Lee Myun-Bak, har nyligen avtjänat en fängelsedom för korruption. 

    • Augusti

    • Påven på besök

      Påven gör ett fem dagar långt besök i Sydkorea, där antalet katoliker har ökat kraftigt de senaste årtiondena. I den senaste folkräkningen 2005 uppgavs antalet katoliker vara över fem miljoner, motsvarande drygt en tiondel av befolkningen.

    • Värnpliktig misshandlad till döds

      Skakande detaljer om hur en ung värnpliktig armésoldat dött sedan han misshandlats under flera veckor av andra soldater väcker starka reaktioner. En debatt om förhållandena för värnpliktiga följer, mot bakgrund av många andra fall av brutal behandling. 

    • Juli

    • Regeringspartiet går framåt

      Det regerande Saenuripartiet klarar sig bra i ett fyllnadsval till parlamentet och stärker sin majoritet där, trots problemen efter färjekatastrofen. Valresultatet är ett hårt slag mot det nybildade oppositionspartiet NPAD (som till står del består av det tidigare Demokratiska partiet). NPAD:s två ordförande, Ahn Cheol-Soo och Kim Han-Gil, meddelar efter valet att de ska avgå.

    • Åtgärdspaket för ökad tillväxt

      Regeringen lanserar ett tvåårigt åtgärdspaket på motsvarande 40 miljarder dollar för att stimulera ekonomin. Under sorgeperioden efter färjekatastrofen i april har sydkoreanerna handlat mindre vilket lett till dämpad tillväxttakt. Finansdepartementet skriver ned prognosen för årets tillväxt från 3,9 procent till 3,6 procent.

    • Juni

    • Chung Hong-Won får fortsätta

      Ett par dagar senare beslutar president Park att ge upp försöken att tillsätta en ny premiärminister. Hon meddelar att Chung Hong-Won får stanna kvar på sin post.

    • Fortsatt sökande efter premiärminister

      I slutet av månaden meddelar den före detta journalisten Moon Chang-keuk, att han inte ställer upp som premiärminister. Han var den andra kandidaten som nominerats av president Park till posten inom loppet av en månad. Bland regeringsmedlemmarna behöver endast premiärministern godkännas av parlamentet.

    • Fem döda i beskjutning

      En soldat som gör sin värnplikt nära gränsen mot Nordkorea skjuter fem av sina medsoldater till döds.

    • Oavgjort mellan regering och opposition

      Det regerande Saenuripartiet (NFP) gör hyggligt ifrån sig i regional- och lokalvalen i början av juni, trots kritiken mot regeringens hantering av färjekatastrofen i april och president Park Geun-Hyes dalande popularitet därefter. Av de 17 största städerna och provinserna tar NFP hem 8, medan det största oppositionspartiet Ny politisk allians för demokrati (NPAD) vinner resterande 9 städer och provinser. NFP tros ha haft framgång med sina vallöften om att reformera statsförvaltningen och höja säkerheten, som en följd av färjekatastrofen. Som helhet blev lokalvalen en i stort sett oavgjord kraftmätning mellan regeringspartiet och oppositionen. I Seoul blev borgmästaren Park Won-Soo från oppositionspartiet NPAD omvald. Park, med en bakgrund som människorättsaktivist och advokat, manade efter sitt omval regeringen att sluta skicka ut tusentals hårdföra poliser mot demonstranter, något som bland annat drabbat anhöriga till offren i färjekatastrofen och en grupp handikappade aktivister.

    • Maj

    • Ny premiärminister utses

      President Park Geun-Hye utser den förre domaren i Högsta domstolen, Ahn Dai-Hee, till ny 
premiärminister. En viktig prioritering för Ahn som ny premiärminister skulle bli att komma till rätta med de problem inom statsapparaten som uppdagats i samband med färjekatastrofen. Ahn tackar dock kort därefter nej till premiärministerposten sedan han fått kritik för att ha mottagit en stor summa pengar i arvode efter det att han slutat som domare. 

    • Färjekatastrof leder till förändring

      Sydkoreas regering beslutar att genomföra flera förändringar efter färjekatastrofen i april. Bland annat ska kustbevakningen, som gjorde flera missar under räddningsarbetet, genomgå en omorganisation. En undersökning har också kommit fram till att färjan hade tre gånger så mycket last som var tillåtet och att det var skälet till att den sjönk efter att ha genomfört en skarp sväng. Åtal har väckts mot kaptenen på färjan och ytterligare tre i besättningen för vållande till annans död. Även ett företag ansvarigt för säkerhetsinspektionerna av färjan väntar åtal. President Park Geun-Hye planerar att tillsätta en kommission som ska undersöka om korruption legat bakom katastrofen. 

    • April

    • Mars

    • Nytt parti bildas

      Demokratiska partiet (DP) bildar ett nytt parti Ny politisk allians för demokrati (New Politics Alliance for Democracy, NPAD) tillsammans med den tidigare IT-affärsmannen Ahn Cheol-soo och hans anhängare. Förhoppningen är att det nya partiet, som särskilt ska sätta säkerhetsfrågor i fokus, ska ha större möjlighet att besegra Saenuripartiet i kommande val.

    • Februari

    • Återförening mellan släktingar

      Den 20 februari kommer drygt 100 sydkoreaner till Nordkorea för att få träffa släktingar i grannlandet.

    • Möte på hög nivå

      Regeringsrepresentanter från Nord- och Sydkorea möts några dagar senare för att bland annat diskutera den planerade familjeåterföreningen. Mötet hålls på den högsta nivån sedan 2007.

    • Återföreningsmöten planeras

      Nordkorea och Sydkorea kommer överens om att låta familjer som splittrats efter Koreakriget och sedan dess levt på skilda sidor av gränsen få återse varandra. Återföreningsmötena ska hållas i februari. Senaste gången sådana träffar arrangerades mellan länderna var 2010.

    • Januari

    • Hög tillväxt

      Statistik släpps som visar att Sydkoreas ekonomi växte med 3,9 procent under det sista kvartalet 2013. Det är den högsta tillväxttakten på tre år. Totalt för hela 2013 uppskattades BNP ha ökat med 2,8 procent, en beräkning som senare reviderades upp till 3,0 procent.

  • 2013

    • December

    • Sydkorea utvidgar luftrum

      Sydkorea utvidgar sitt luftrum som ett svar på att Kina nyligen infört en särskild flygzon över Östkinesiska havet. I den kinesiska zonen ingår en klippformation som Sydkorea kontrollerar och gör anspråk på. Efter utvidgningen av det sydkoreanska luftrummet inkluderas nu även den omstridda klippan. Utvidgningen överlappar inte bara den kinesiska flygzonen utan även japanskt luftrum, ett faktum som riskerar att ytterligare öka spänningarna mellan länderna.  

    • September

    • Arbetet i Kaesong återupptas

      Syd- och Nordkorea bestämmer att arbetet i industrizonen Kaesong ska återupptas den 16 september.

    • Augusti

    • Samtal om återförening

      I slutet av månaden hålls även samtal om återförening av koreanska familjer som splittrats på grund av Koreakriget och idag lever på olika sidor om den demilitariserade zonen. Den senaste gången familjer fick möjlighet att träffa anhöriga på andra sidan var 2010.

    • Kaesong ska öppnas igen

      I nya samtal om industrizonen Kaesong sägs att den ska öppna igen, men inte när.

    • Bistånd till Nordkorea

      Regeringen meddelar att statligt bistånd ska ges till Nordkorea. Biståndet ska användas till vaccin, mat och mediciner till barn och ska gå via FN:s barnfond Unicef.

    • Juli

    • Möten om industrizon

      Nordkorea meddelar sydkoreanerna att de är välkomna att besöka och inspektera den gemensamma industrizonen Kaesong, som stängdes i april till följd av ökade spänningar mellan de två länderna. Som ett svar på detta bjuder Sydkorea in Pyongyang till samtal på lägre nivå om att eventuellt öppna zonen igen. Nordkorea tackar ja till inbjudan, men mötet den 6 juli leder inte till att zonen öppnas igen. Det officiella uttalandet från mötet blir att Kaesong ska öppnas när "tiden är mogen". Fler möten hålls under månaden utan att frågan kan lösas.

    • Juni

    • Överens om nedrustning

      När president Park Geun-hye träffar sin kinesiske kollega Xi Jinping i Peking enas de två länderna om att arbeta för kärnvapennedrustning på den koreanska halvön genom sexpartssamtalen, vilka legat nere i över fyra år.

    • Cyberattack på årsdagen

      En rad sydkoreanska hemsidor på internet - både officiella och medier - hackas i en samordnad attack på årsdagen av Koreakrigets start. Gärningsmännen är okända. På de hackade sidorna återfinns meddelanden om den nordkoreanska ledaren Kim Jong-uns förträfflighet samt om att hackergruppen Anonymous ligger bakom. Denna grupp nekar till anklagelsen och säger att de samma dag istället utfört en rad attacker mot nordkoreanska mediesidor på internet.

    • Toppmöte ställs in

      Nordkorea och Sydkorea kommer den 10 juni överens om att hålla ett möte på regeringsnivå i Seoul, främst om samarbetet kring industrianläggningen Kaesong. Sådana samtal har inte hållits sedan 2007. Ett par dagar senare läggs dock planerna på is sedan parterna blivit oense om vilka delegater som ska närvara.

    • Maj

    • Oppositionen byter namn

      Det främsta oppositionspartiet DUP ändrar sitt namn till Demokratiska partiet (DP).

    • April

    • Nordkorea bakom cyberattack

      Sydkoreanska experter drar slutsatsen att Nordkorea ligger bakom omfattande cyberattacker mot tiotusentals datorer tillhörande bland annat banker och medieföretag i Sydkorea i mars.

    • Presidenten beordrar motattack

      President Park Geun-Hye ger militären order om att omedelbart bemöta attacker från Nordkorea.

    • Mars

    • Spänt läge med Nordkorea

      Sedan FN:s säkerhetsråd infört nya sanktioner mot Nordkorea efter ett nytt kärnvapentest uppger den nordkoreanska regimen att den tänker häva existerande icke-aggressionsavtal med Sydkorea samt stänga gränspassagen till Syd vid den demilitariserade zonen. Sydkoreas regering utfärdar varningar till Nordkorea och höjer sin militära beredskap. Militärövningar genomförs med USA. Amerikanska F-22-stridsflygplan deltar i övningen som ytterligare en markering om att USA är berett att försvara Sydkorea mot angrepp från Nordkorea.

    • Januari

    • Uppskjutning lyckas

      Sydkorea genomför, efter två tidigare misslyckade försök, en uppskjutning av en raket som utplacerar en satellit i rymden. 

  • 2012

    • December

    • Första kvinnliga presidenten

      Park Geun-Hye från Saenuripartiet segrar i presidentvalet. För första gången någonsin blir en kvinna Sydkoreas president. 

    • Oktober

    • Utveckling av missilsystem

      Sydkorea kommer överens med USA om att utöka räckvidden på det ballistiska missilsystemet till 800 km som ett svar på Nordkoreas rakettest i april.

    • Augusti

    • Besök på omstridd ö

      President Lee besöker som första sydkoreansk president den lilla ögruppen Dokdo (på japanska Takeshima). Japan, som också gör anspråk på ögruppen, reagerar med att ta hem sin ambassadör i Sydkorea Dokdo ligger mitt emellan Sydkorea och Japan.

    • Juli

    • Flytt till Sejong City

      Vissa ministerier påbörjar flytt till den nya staden Sejong City tolv mil söder om Seoul. En rad ministerier och statliga myndigheter ska med åren baseras i Sejong City medan några ska vara kvar i Seoul. 

    • Juni

    • Park Geun-Hye ställer upp i valet

      Park Geun-Hye från Saenuripartiet bekräftar att hon ska kandidera i presidentvalet i december.

    • April

    • Parlamentsvalet besvikelse för NFP

      Det regerande Saenuripartiet (NFP) går tillbaka i parlamentsvalet men behåller sin majoritet i parlamentet.

    • Februari

    • Namnbyte på parti

      Stora nationella partiet (GNP) byter namn till Saenuripartiet.

  • 2011

    • December

    • Partier slås samman

      Demokratiska partiet slås samman med det lilla Medborgarnas förenade parti och antar namnet Demokratiska förenade partiet (DUP). 

    • November

    • Frihandelsavtal godkänns

      Parlamentet godkänner frihandelsavtal med USA. Avtalet har månaden innan godkänts i den amerikanska kongressen.

    • Oktober

    • Ny borgmästare i Seoul

      En partipolitiskt obunden kandidat, Park Won-Soon, väljs till ny borgmästare i Seoul.

    • Juli

    • Samtal om kärnvapenfrågan

      De första samtalen mellan Nordkorea och Sydkorea om kärnvapenfrågan hålls sedan sexpartsförhandlingarna bröt samman 2009 (se Konflikter:Korea). 

    • Maj

    • Frihandelsavtal godkänns

      Parlamentet godkänner frihandelsavtal med EU

    • Januari

    • Fartyg kapas

      Ett sydkoreanskt lastfartyg kapas utanför Somalias kust. Sydkoreanska elitstyrkor besegrar piraterna några dagar senare. Alla i besättningen klarar sig oskadda.

  • 2010

    • November

    • Fyra döda i nordkoreansk attack

      23 november – två marinsoldater och två civila sydkoreaner dödas i en attack av nordkoreanskt artilleri mot sydkoreanska ön Yeonpyeong. 

      Ett par dagar senare hålls demonstrationer i Seoul som en protest mot regeringens passivitet i förhållande till Nordkorea. 

    • Oktober

    • Kim Hwang-Sik ny premiärminister

      Parlamentet väljer Kim Hwang-Sik till ny premiärminister

    • Juni

    • Regeringspartiet förlorar röster

      Regeringspartiet GNP lider svåra förluster i lokal- och regionalvalen.

    • Maj

    • Nordkorea låg bakom attack

      En internationell undersökning kommer i maj fram till att det var en nordkoreansk ubåtsattack som orsakade Cheonans förlisning. Sydkorea stoppar all handel med Nordkorea, medan Nordkorea avbryter diplomatiska relationer.

    • Mars

    • Januari

Varukorg

Totalt 0