USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA har beundrats världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Juli

    • President Biden drar sig ur valet

      President Joe Biden meddelar att han drar sig ur valkampanjen inför presidentvalet i november och skriver att det ligger i ”mitt partis och landets intresse att jag kliver åt sidan”. Beskedet kommer efter veckor av spekulationer och krav från allt fler håll om att låta kandidaturen gå till någon annan. Drygt 30 demokrater i representanthuset och fyra demokratiska senatorer finns bland dem som öppet bett Biden lämna över. Biden själv stödjer sin vicepresident Kamala Harris som ny kandidat, och när han meddelat sin avgång sluter många framträdande demokrater – både politiker och finansiärer – upp bakom henne. Formellt utses partiets kandidat vid partikonventet den 19–22 augusti.

    • Senator döms för mutbrott

      Den demokratiska senatorn Bob Menendez från New Jersey fälls för mutbrott sedan polisen hittat guldtackor, kontanter och en lyxbil som han ska ha fått i utbyte mot hjälp till utländska regeringar. En enig jury finner att han är skyldig på samtliga punkter, efter en nio veckor lång rättegång. Demokraternas ledare i senaten Chuch Schumer uppmanar nu Menendez att avgå. Själv hävdar han att han är oskyldig och planerar att överklaga domen. Bob Menendez som varit ordförande för senatens utrikesutskott riskerar ett mångårigt fängelsestraff. Påföljden meddelas senare.

    • JD Vance blir Trumps vicepresidentkandidat

      När Republikanernas partikonvent inleds i Milwaukee i delstaten Wisconsin presenterar Donald Trump sin vicepresidentkandidat: senator James David Vance (känd som J D Vance) från Ohio. Den 39-årige senatorn var tidigare Trumpkritiker men har på senare tid blivit en av hans lojala allierade. Vid konventet utses Trump också formellt till partiets kandidat i valet i november.

    • Domare ogiltigförklarar åtal mot Trump

      En domare beordrar att det federala åtalet mot expresident Donald Trump gällande hantering av hemligstämplade dokument helt ska läggas ned, med hänvisning att åklagaren Jack Smith utsågs olagligt (se även 13 juni 2023). Domaren Aileen Cannon sköt i maj upp rättegången på obestämd tid.

    • Mordförsök på Trump

      Presidentkandidaten och expresidenten Donald Trump överlever med en hårsmån ett mordförsök under ett valmöte i Butler i Pennsylvania. En man i publiken avlider och två skadas allvarligt av kulor från skytten som ligger på ett tak 130 meter från scenen. Polisen skjuter ihjäl attentatsmannen som senare identifieras som 20-årige Thomas Matthew Crooks. President Joe Biden fördömer mordförsöket och i ett tal till nationen ett dygn efter attentatet säger han att våldet inte får normaliseras och han manar till enighet och dämpad retorik. Också Trump talar om enighet när han uttalar sig i en tidningsintervju. Chefen för säkerhetstjänsten Secret Service, Kim Cheatle, avgår tio dagar senare efter hård kritik mot den bristande säkerheten.

Till kalendariet
124849

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig en fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

133918

I podden Utblick

Populism –  folket, eliten och demokratin

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. I denna podd diskuteras vad kunskap och ny teknik spelar för roll för populismens tillväxt och hur den egentligen påverkar demokratin. Deltagare är Rouzbeh Farsi från UI, Åsa Wikforss professor i teoretisk filosofi samt ledamot av Svenska akademin och Ludvig Norman biträdande lektor vid Stockholms universitet.

Lyssna här!

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0