USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Riksrättsförhören fortsätter i justitieutskottet

   Utfrågningarna i riksrättsprocessen mot president Trump går in i en ny fas när de flyttar från representanthusets underrättelseutskott till dess justitieutskott, där de eventuella åtalspunkterna ska fastställas. Enligt juridiska experter på riksrättsförfarande har Trump begått handlingar som motiverar riksrätt i större utsträckning än någon tidigare president. En av dem, utskottets ordförande Jerry Nadler, säger i sitt inledningsanförande att Trump uppfyller alla tre kriterier i konstitutionen för riksrätt: landsförräderi, mutbrott eller andra ”allvarliga brott och förseelser”. En annan av experterna, Jonathan Turley, varnar dock för att sänka ribban för riksrätt om processen handlar bara om Ukrainaaffären som han anser bygger på en svaga bevis och uppdämd ilska mot Trump. Vita huset har meddelat att Trump inte kommer att infinna sig för utfrågning i representanthuset, med motiveringen att processen inte är rättvis. 

  • November

  • Bloomberg ny i primärvalsstriden

   Michael Bloomberg, tidigare borgmästare i New York, ger sig formellt in i primärvalsstriden inom Demokratiska partiets inför presidentvalet 2020. Bloombergs tillkännagivande, som var väntat, innebär att 18 demokrater nu tävlar om att bli kandidat vilket är ett rekord för partiet. Tolv tidigare kandidater har ändå dragit sig ur striden. De som ligger bäst till i opinionsmätningarna är den förre vicepresidenten Joe Biden, Vermontsenatorn Bernie Sanders och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren. Två republikaner utmanar Trump i primärvalen: Joe Walsh, tidigare kongressledamot från Illinois, och William Weld, tidigare guvernör i Massachusetts.

  • EU-ambassadör vittnar om Ukraina-affären

   När EU-ambassadören Gordon Sondland vittnar inför representanthusets underrättelseutskott säger han att det fanns ett quid pro quo – alltså en förväntan om tjänster och gentjänster – i Trumps hantering av Ukraina. Det är kärnfrågan i riksrättsutredningen som Sondland nu bekräftar. Han säger också att i princip alla i ledande regeringsställning kände till detta, inklusive vicepresident Mike Pence, utrikesminister Mike Pompeo och stabschefen Mick Mulvaney. Enligt Sondland pressades Ukraina att utreda dels korruptionsmisstankar mot Joe Bidens son (se 24 september 2019), dels Ukrainas påstådda inblandning i valet 2016 (se 22 oktober 2019) – och inte minst att offentliggöra att sådana utredningar inletts. Som ”belöning” skulle president Volodymyr Zelenskyj bjudas in till Vita huset. Sondland säger att han inte hört Trump knyta utbetalningen av militärt bistånd till utredningarna, men att han antog att en sådan koppling fanns. Sondland beskriver också hur Trump givit "uttryckliga order" om samarbete med hans personliga advokat Rudy Giuliani i Ukrainafrågan, en order som han beklagade men sett sig tvungen att följa. Sondland förnekade förekomsten av ett quid pro quo första gången han vittnade, i oktober bakom stängda dörrar, men ändrade sig sedan i ett tillägg till vittnesmålet den 5 november. Hans vittnesmål beskrivs nu som mycket besvärande för Trump. Men presidenten reagerar med att lyfta fram ett svar Sondland uppgavs ha fått där Trump sagt ”Jag vill inte ha något…Jag vill att Zelenskyj gör det rätta”, och hävdar att det bevisar att han är oskyldig till anklagelserna om otillbörlig påverkan.

  • Offentliga förhör inleds i riksrättsprocessen

   De första offentliga utfrågningarna görs i representanthuset, i riksrättsprocessen mot president Donald Trump. Först ut är två personer som redan tidigare vittnat bakom stängda dörrar: USA:s chargé d’affaires i Kiev, WilliamTaylor (se 22 oktober 2019), och en tjänsteman på utrikesdepartementet, George Kent. Taylor beskriver liksom tidigare rapporterats hur det våren 2019 bildats en ”irreguljär” kanal för USA:s Ukrainapolitik, vid sidan av den reguljära som han själv var del av. Vissa nya detaljer framkommer också. Både Taylor och Kent betonar hur viktigt USA:s stöd för landet Ukraina är, samt uttrycker oro över Rudy Giulianis inblandning (se 26 september 2019).

  • USA inleder utträde ur Parisavtalet

   Regeringen meddelar formellt FN att USA har för avsikt att dra sig ur Parisavtalet om klimatförändringar, i enlighet med vad president Trump lovade i valrörelsen och tidigare har uppgivit (se Juni 2017). Därmed inleds en årslång process som blir klar dagen efter det amerikanska presidentvalet 2020.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0