USA
Foto: Shutterstock/Steven Frame

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Trump fryser Venezuelas tillgångar

   Alla Venezuelas tillgångar i USA fryses och transaktioner med landets myndigheter förbjuds, genom beslut av president Trump. Enligt Wall Street Journal är det första gången på 30 år som ett så långtgående beslut riktas mot ett land på de amerikanska kontinenterna. Regeringen i Caracas är därmed föremål för liknande amerikanska sanktioner som Kuba, Iran, Nordkorea och Syrien.

  • Skottdåd klassas som terrorism

   I El Paso vid gränsen mot Mexiko skjuter en 21-årig man ihjäl 22 kunder i ett köpcentrum. Händelsen i Texas klassas av amerikanska myndigheter som ett inhemskt terrordåd – till skillnad från en masskjutning i Dayton, Ohio, som kräver närmare tio liv några timmar senare. Flera av dödsoffren i El Paso är mexikaner och gärningsmannen har före dådet publicerat ett invandrarfientligt manifest. I den debatt som dåden utlöser kritiseras president Trump för att göda hatbrott genom nedsättande omdömen om bland andra latinamerikaner. Några dagar senare meddelar FBI att också ett skottdrama vid Gilroyfestivalen i Kalifornien den 28 juli, med flera dödsoffer, utreds som terrordåd.

  • Nya tullar på Kinavaror

   Ytterligare tullar på varor från Kina till ett värde av 300 miljarder dollar ska införas, meddelar president Trump. Orsaken är att Kina inte har uppfyllt sina löften om att köpa mer amerikanska jordbruksvaror, enligt Trump. Beskedet som ger negativt eko på börserna innebär att snart sagt all varuhandel mellan länderna kommer att omfattas av nya handelshinder. Trump uppger att 10-procentiga tullar ska införas från 1 september på bland annat mobiltelefoner, datorer samt en del skor och kläder. Men  knappt två veckor senare ändrar han sig och skjuter upp tullarna på en del av varorna till den 15 december. Ett skäl Trump anger är att han inte vill förstöra julsäsongen för amerikanerna.

  • Juli

  • Klartecken för murfinansiering

   Högsta domstolen ger klartecken för att använda 2,5 miljarder dollar från försvarsdepartementet Pentagon till bygget av en mur mot Mexiko. Beskedet är en framgång för president Donald Trump.

  • Nya regler för snabb deportation

   Regeringen inför ett nytt regelverk för att snabba på deportationerna av papperslösa migranter. De nya reglerna medför bland annat att migranter som saknar uppehållstillstånd kan plockas upp var som helst i USA. Det blir också möjligt för myndigheter att deportera utländska medborgare utan att invänta domstolsbeslut. Tidigare fick omedelbara deportationer genomföras bara om personen hittades nära gränsen och hade varit mindre än två veckor i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0