USA
Foto: Shutterstock/Steven Frame

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Trump utlyser ”nationellt nödläge”

   President Trump utlyser så kallat nationellt nödläge för att skaffa fram finansiering till en gränsmur mot Mexiko, en mur han hävdar är nödvändig för landets säkerhet. Beskedet kommer dagen efter det att kongressen enats om budgeten, som Trump tänker skriva på. Men han går som väntat också vidare med den extraordinära åtgärden att utlysa kristillståndet för att kringgå kongressen och få loss flera miljarder dollar till. Bygget av muren var Trumps viktigaste vallöfte men han har inte lyckats få kongressen att finansiera den – inte ens när båda kamrar kontrollerades av Republikanerna. Demokraterna har lovat att ta strid mot åtgärden på rättslig väg och varnar också för att det skulle utgöra ett farligt exempel: en framtida demokratisk president skulle kunna välja att identifiera helt andra nödlägen eller kristillstånd.

  • Budgetöverenskommelse klar i kongressen

   Kongressens båda kamrar röstar för en budgetöverenskommelse som räcker budgetåret ut, till den 30 september, och förhindrar en ny nedstängning av statsapparaten (se 25 januari 2019). I budgeten avsätts 1,3 miljarder dollar för gränssäkerhet inklusive barriärer, men inte pengar till en gränsmur som president Trump krävt – och anslaget är långt ifrån de 5,7 miljarder som han begärt. 

  • Trumps ex-kampanjchef ljög i Rysslandsutredningen

   En domare slår fast att president Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort ljugit för den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning och för FBI, och därmed brutit mot en uppgörelse som skulle ge honom strafflindring. Manafort har fällts för brott på åtta punkter och senare erkänt sig skyldig på ytterligare två punkter i samband med uppgörelsen (se 21 augusti 2018). Domarens besked innebär att uppgörelsen nu ogiltigförklaras. Uppgifter om att Manafort skulle ha brutit mot den har figurerat i flera månader. Straffet väntas fastställas i mars.

  • Trump tillkännager nytt Nordkoreamöte

   När Donald Trump håller presidentens årliga tal om tillståndet i nationen (State of Union) förkunnar att han ska träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un igen, i slutet av februari, samt lovar återigen att muren mot Mexiko ska byggas. Talet hålls ett par veckor senare än ursprungligen planerat, då representanthusets talman Nancy Pelosi stoppade det under tiden statsapparaten var nedstängd (se 25 januari). Utöver muren och toppmötet innehåller talet få konkreta planer. Trump talar om politisk enighet men säger också att ”löjliga partiska utredningar” kan skada landet, i vad som uppfattas som en referens till åklagare Muellers utredning.

  • USA lämnar kärnvapenavtal med Ryssland

   Vita huset tillkännager att USA drar sig ur nedrustningsavtalet INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) från 1987. Avtalet undertecknades på sin tid av Ronald Reagan och Michail Gorbatjov (ledare för det dåvarande Sovjetunionen) och anses ha banat väg för den fortsatta nedrustning som följde och småningom för att kalla kriget tog slut. Enligt avtalet skulle alla robotar med en räckvidd mellan 50 och 550 mil skrotas. President Trump tillkännagav redan i oktober 2018 sina planer att dra sig ur, med hänvisning till att Ryssland brutit mot avtalet. De ryska avtalsbrotten konstaterades även under president Obama och har bekräftats av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0