
USA
Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA har beundrats världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Juni
-
Trump öppnar för krig mot Iran
President Donald Trump kräver ”villkorslös kapitulation” av Iran, säger att USA lätt kan döda landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei och låter förstå att USA kan komma att hjälpa Israel i det pågående luftangreppet. Tanken på att USA ska delta aktivt i striderna väcker stark kritik i USA, även bland Trumps lojala anhängare varav många tagit fasta på hans tal om att hålla USA utanför alla krig.
-
Trump lämnar G7-möte på grund av krig Israel-Iran
President Donald Trump lämnar ett G7-toppmöte i Kanada i förtid, med anledning av det krig som sedan några dagar pågår mellan Israel och Iran. G7-ledarna har dessförinnan skrivit under ett uttalande med kritik mot Iran. Enligt uttalandet är Iran huvudorsaken till instabilitet och terror i regionen. ”Vi upprepar att Israel har rätt att försvara sig. Vi upprepar vårt stöd för Israels säkerhet”, heter det. Samtidigt går striderna in på en femte dag, med israeliska flyganfall mot drönar- och missilinfrastruktur i västra Iran.
-
Militärparad i Washington, protester runt om i landet
En militärparad med stridsvagnar, flygplan och närmare 7 000 soldater genomförs i Washington DC med anledning av att armén fyller 250 år – och dessutom råkar president Donald Trump fylla 79. Paraden är den mest omfattande i sitt slag i USA på årtionden och belackare pekar på att det mest är diktaturer som brukar visa upp sin militära styrka på liknande sätt. Samma dag genomförs protestaktioner runt om i landet under temat ”No Kings” (inga kungar), mot vad demonstranterna anser är presidentens diktatoriska tendenser.
-
Politiker ihjälskjuten i Minnesota
En tidigare talman i Minnesotas delstatskongress, Melissa Hortman, och hennes make skjuts ihjäl i sitt hem av en man som är klädd som polis. Strax dessförinnan sköts också mot delstatssenatorn John Hoffman och hans hustru, i deras hem, men de överlevde. Båda politiker företräder Demokratiska partiet. Närmare två dygn senare, efter en omfattande polisjakt, grips en misstänkt 57-årig man vid namn Vance Boelter. Polisen har dessförinnan hittat en lista i hans bil med namn på andra politiker och även abortförespråkare.
-
Utegångsförbud i Los Angeles, oroligheter sprids
Gatuprotesterna fortsätter i Los Angeles och borgmästaren Karen Bass inför utegångsförbud i centrala delar mellan klockan 20 och 06, vilket följs av att många grips för att de ändå är ute. Samtidigt sprider sig oroligheterna till andra städer runt om i USA. I Texas uppger guvernören att nationalgardet har aktiverats. Kaliforniens guvernör Gavin Newsom fördömer i ett tal Trumps beslut att skicka militär till Los Angeles och kallar det ”skamlöst maktmissbruk”. Newsom säger att Kalifornien stödjer insatser mot papperslösa migranter som begår brott och som har fått slutgiltiga avvisningsbesked, men motsätter sig massdeportationer utan urskiljning.
-