USA
Foto: Shutterstock/Steven Frame

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Veto ger fortsatt stöd för krig i Jemen

   President Trump lägger veto mot ett beslut i kongressen om att USA skulle upphöra med sitt stöd till den saudiledda alliansen som för krig i Jemen. Enligt Trump är kongressens resolution ett ”onödigt” och ”farligt” försök att försvaga presidentens makt. Motståndet i kongressen – även bland republikaner – mot presidentens Jemenpolitik har vuxit efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi (se November 2018). Det är andra gången Trump använder sin rätt att lägga veto mot kongressbeslut – första gången var en månad tidigare och gällde muren mot Mexiko.

  • Asylsökande får inte skickas till Mexiko

   I ett bakslag för president Trump hejdar en federal domare ett beslut om att migranter söderifrån ska vänta i Mexiko medan deras asylsökningar behandlas. Trump försöker försvåra för migranter att ta sig till och över gränsen till USA, men både existerande lagar och en motvillig kongress har hittills hindrat honom. Samtidigt har trycket ökat. Det första halvåret efter Trumps tillträde omhändertogs i snitt 20 000 papperslösa migranter i månaden. Två år senare hade antalet ökat kraftigt och bara i mars 2019 omhändertogs 100 000 människor – den högsta siffran sedan 2008. De flesta är centralamerikaner – från El Salvador, Guatemala och Honduras – som söker flytt undan våld och fattigdom och asyl i USA. Närmare 900 000 asylfall väntar, och väntetiden är cirka två år.

  • Inrikessäkerhetsministern avgår

   Ministern för inrikes säkerhet Kirstjen Nielsen avgår, enligt medieuppgifter på begäran av president Trump. Nielsen har haft ansvar för migrationsfrågor och är nära förknippad med den omstridda åtgärden att separera barn från föräldrar (se Juni 2018) samt med bygget av muren mot Mexiko. Trump har den senaste tiden höjt tonläget i migrationsfrågan och bland annat hotat att stänga gränsen i söder, om inte Mexiko lyckas hejda de många centralamerikanska migranter som kommer.

  • Mars

  • Bistånd till Centralamerika dras in

   Utrikesminister Mike Pompeo meddelar att biståndet till El Salvador, Guatemala och Honduras för 2017 och 2018 dras in helt, enligt en order från president Trump. Det är oklart hur mycket pengar det rör sig om men Trump själv har talat om 500 miljoner dollar. Trump anklagar de tre centralamerikanska staterna för att inte göra något för att hindra den omfattande migrationen till USA.

  • Inget bevis för samarbete med Ryssland

   Justitieminister William Barr offentliggör en fyra sidor lång sammanfattning av den särskilda åklagaren Robert Muellers rapport som presenterats ett par dagar tidigare, och drar slutsatsen för att det inte finns några bevis för samröre mellan Trumps kampanj och Ryssland under valrörelsen. I fråga om huruvida Trump försökt hindra rättvisan går det vare sig att fria eller fälla, skriver Barr. Demokraterna i kongressen kräver att rapporten offentliggörs i sin helhet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0