USA
Foto: Shutterstock/Steven Frame

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser

Alla aktuella händelser
 • 2018

  • Januari

  • ”Ryssland och Kina största säkerhetshotet”

   Försvarsminister James Mattis säger att ”revisioniststater” som Kina och Ryssland utgör det största hotet mot USA:s säkerhet, inte terrorism. Mattis som talar vid ett universitet uppmanar kongressen att ge militären mer pengar. Det är första gången som en företrädare för Trumpadministrationen definierar säkerhetsprioriteringar. Under Obama identifierades militanta islamistgrupper som det största säkerhetshotet mot landet.

  • Strid om finansieringen av statskassan

   Representanthuset godkänner ett lagförslag som förlänger finansieringen av statens utgifter i en månad, vilket blir den fjärde tillfälliga finansieringen sedan budgetårets början i oktober. Senaten måste också godkänna förslaget innan en tidsfrist löper ut den 21 januari – annars börjar federala verksamheter stängas ned (som skedde i oktober 2013). Demokraterna vill ha en lösning för ungdomar som omfattas av migrantprogrammet Daca (se September 2017) för att stödja lagförslag. Men republikanska ledare måste också hantera krav från partiets högerflygel i form av den konservativa gruppering som kallar sig Freedom Caucus och som pressar sin partiledning främst för att säkra ökat stöd till militären.

  • Iranavtalet består så länge, nya sanktioner

   Trump meddelar att USA avstår från att riva upp avtalet om Irans kärnenergiprogram ”för sista gången”, och ger parterna ytterligare fyra månader att omförhandla villkoren. Samtidigt inför USA nya sanktioner mot 14 individer och organisationer i Iran, på grund av regimens hantering av en protestvåg där.

  • Domstolsskydd för migrantprogram

   En federal domare i San Francisco beordrar regeringen att behålla migrantprogrammet Daca (se September 2017) till dess att rättsprocesser kring programmet slutförts. Beslutet ses som en stor framgång för grupper som kämpat för migranters rättigheter och antas innebära att eventuella utvisningar skjuts på framtiden.

  • Trump rasar mot omstridd bok

   En uppmärksammad bok kommer ut några dagar i förtid sedan presidentens advokater förgäves försökt stoppa utgivningen. Michael Wolff, författare till boken Fire and Fury: Inside the Trump White House, säger att han har intervjuat 200 personer och att ”100 procent” av alla kring Trump ifrågasätter hans mentala kapacitet. Utdrag ur boken har publicerats i förväg med bland annat uttalanden av Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon som kallar det ”opatriotiskt” och ”landsförräderi” när presidentsonen Donald Trump Jr, svärsonen Jared Kushner och dåvarande kampanjchefen Paul Manafort träffade en rysk advokat med kopplingar till Kreml sommaren 2016. Bannon uttalar sig också förklenande om flera av Trumps familjemedlemmar. Trump säger att Bannon förlorat förståndet och hotar honom med rättsliga efterräkningar.

Alla aktuella händelser

Varukorg

Totalt 0