USA
Foto: Shutterstock/Steven Frame

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Trumps tidigare advokat dömd till tre års fängelse

   Advokaten Michael Cohen, tidigare en av president Trumps närmaste medarbetare och ”fixare”, döms till tre års fängelse. Cohen har brutit mot kampanjreglerna inför presidentvalet 2016 genom utbetalningar för att tysta två kvinnor som hävdat att de haft sex med presidenten. Cohen har också ljugit för kongressen och gjort sig skyldig till skattebrott (se 21 augusti, 26 mars och 2 maj 2018).

  • November

  • Ivanka Trumps e-posthantering utreds

   Representanthusets tillsynsutskott ska utreda uppgifter om att presidentens dotter och rådgivare Ivanka Trump använt ett privat e-postkonto i regeringsärenden. Det uppger Elijah Cummings som väntas bli utskottets ordförande när demokraterna tar över kontrollen i januari. Avslöjandet har väckt uppmärksamhet på grund av president Trumps återkommande krav under valrörelsen 2016 på att Hillary Clinton skulle fängslas just på grund av liknande hantering av e-post. Tillsynsutskottet ska redan 2017 ha försökt utreda uppgifter om att såväl Ivanka Trump som flera andra högt uppsatta regeringsmedarbetare använt privat e-post, men att Vita huset inte lämnat ut efterfrågad information.

  • Trump försvarar Saudi-samarbete trots journalistmord

   President Trump går emot underrättelsetjänsten CIA och flera ledande republikaner när han relativiserar uppgifter om att Saudiarabiens kronprins Muhammad bin Salman beordrat det bestialiska mordet på den USA-baserade saudiske journalisten Jamal Khashoggi (se Turkiet-Kalendarium). Trump tar Saudiarabien i försvar och säger att landets vapenköp från USA väger tyngre än andra överväganden, och att det inte går att veta exakt vad som hände när Khashoggi mördades på ett saudiskt konsulat i Turkiet den 2 oktober. Både turkiska myndigheter och CIA har dragit slutsatsen att kronprinsen måste ha beordrat mordet och flera kongressledamöter, även republikaner, har krävt att sanktioner införs.

  • Rekordbrand i Kalifornien

   En våldsam skogsbrand kring staden Paradise i norra Kalifornien har efter tio dagar krävt närmare 80 människors liv och förstört 10 000 byggnader. Flera hundra människor saknas i området och dödssiffran befaras stiga. Den så kallade Camp-branden är den dödligaste och mest förödande i Kaliforniens historia. Samtidigt har en brand också ödelagt stora delar av det fashionabla Malibu i utkanten av Los Angeles. Bränderna väcker nytt liv i frågan om både klimatförändringarnas påverkan och människans inverkan i det torra klimatet i Kalifornien.

  • Presidentorder ska hejda asylsökande

   President Trump undertecknar ett dekret som innebär automatiskt avslag på alla asylansökningar från personer som tar sig över gränsen från Mexiko. Syftet är att stoppa centralamerikaner på väg mot USA (se även 22 och 29 oktober) och att tvinga Mexiko att hantera dem. Trump anser att centralamerikanerna har skapat en ”kris” som hotar USA. FN:s flyktingorgan UNHCR hävdar att beslutet strider mot folkrätten och rättighetsorganisationerna American Civil Liberties Union, Southern Poverty Law Center och Center for Constitutional Rights lämnar in en gemensam stämningsansökan. Det leder till att en federal domare tillfälligt upphäver förbudet efter tio dagar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0