USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA har beundrats världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Stridsvagnar till Ukraina

   USA kommer att förse Ukraina med 31 Abrams-stridsvagnar för att hjälpa landet att försvara sig mot den ryska aggressionen. ”Det är inte ett offensivt hot mot Ryssland” säger president Joe Biden när han presenterar beslutet som dock innebär en kursändring, då stridsvagnar tidigare inte har ingått i stödet för Ukraina. Beskedet från Washington kommer bara timmar efter det att Tyskland lovat att skicka 14 av sina stridsvagnar av typen Leopard 2, samt givit klartecken för andra länder att vidarebefordra Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina.

  • Talman vald på 15:e försöket

   När det nyvalda representanthuset – där Republikanerna nu har majoritet – samlas den 3 januari misslyckas kammaren för första gången på 100 år med att utse en ny talman. Den tidigare minoritetsledaren Kevin McCarthy var förhandstippad men en mindre grupp som hör till Republikanernas hårdföra ytterhögerfalang ser en chans att kräva eftergifter och vägrar till att börja med att stödja honom. Hela 14 omröstningar genomförs utan resultat, då som mest 20 republikaner röstar för någon annan kandidat än McCarthy. Till sist, på morgonen den femte dagen, får McCarthy alla aktuella republikanska röster (216).  Samtliga 212 demokrater i kammaren röstar hela tiden på sin nya ledare i representanthuset, Hakeem Jeffries, som tar över efter den avgående talmannen Nancy Pelosi.

 • 2022

  • December

  • Ukrainas president på besök

   Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker Washington där president Joe Biden utlovar fortsatt stöd till Kiev i kriget mot Ryssland. Zelenskyj får stående ovationer när han besöker kongressen. Han i ett tal säger att det inte är ”välgörenhet” att bistå Ukraina utan nödvändigt att stå upp mot Ryssland för att säkra alla fria länders framtid. Det är första gången som Zelenskyj lämnat Ukraina sedan Ryssland gick till fullskalig attack i februari. Kongressen väntas inom kort godkänna ytterligare 45 miljarder dollar i stöd till Ukraina vilket gör att summan totalt under ett år är 100 miljarder dollar.

  • Åtal rekommenderas mot expresident Trump

   Det granskningsutskott som tillsatts för att utreda stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 rekommenderar enhälligt att den förre presidenten Donald Trump ställs inför rätta (se även 9 juni 2022). Utskottet som domineras av demokrater har utrett händelserna i ett och ett halvt år, och anser att Trump bör åtalas bland annat för uppvigling till uppror och hindrande av en officiell process. Utskottets hela rapport på flera hundra sidor väntas inom kort. Beslut om eventuellt åtal fattas av justitiedepartementet.

  • Trump Organization fälls för skattefusk

   Den förre presidenten Donald Trumps fastighetsbolag Trump Organization fälls för skattebrott av en domstol i New York. Företaget väntas få böter på 1,6 miljoner dollar och kan få svårigheter att få lån och finansiering framöver. Donald Trump har hävdat att rättsfallet är politiskt motiverat och kallat det en häxjakt. Han har också skarpt kritiserat den tidigare finanschefen Allen Weisselberg som i augusti erkände sig skyldig bedrägeri och skattebrott, och vittnade mot företaget. Trump Organization är nära förknippat med expresidenten även om vare sig han själv eller någon annan i familjen personligen var utpekad i målet. Företaget äger hotell, golfbanor och andra fastigheter runt om i världen.

Till kalendariet
124849

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig en fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

133918

I podden Utblick

Populism –  folket, eliten och demokratin

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. I denna podd diskuteras vad kunskap och ny teknik spelar för roll för populismens tillväxt och hur den egentligen påverkar demokratin. Deltagare är Rouzbeh Farsi från UI, Åsa Wikforss professor i teoretisk filosofi samt ledamot av Svenska akademin och Ludvig Norman biträdande lektor vid Stockholms universitet.

Lyssna här!

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0