USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Rekordbränder på västkusten

   Skogs- och markbränder rasar över enorma ytor och väcker nytt liv i debatten om klimatförändringarna. I Kalifornien har bränderna redan för flera dagar sedan nått rekordomfattning, trots att den ordinarie brandsäsongen knappt har börjat. Sedan mitten av augusti har bränder gått fram över närmare 18 000 kvadratkilometer (motsvarande Värmland), många av dem startade av tusentals torrblixtar (utan regn). I Oregon har nu en halv miljon människor tvingats lämna sina hem, vilket är mer än var tionde invånare i delstaten. Sammanlagt tolv delstater är påverkade medan Kalifornien, Oregon och Washington är hårdast drabbade. Efter en torr sommaren har rekordvärmeböljor förekommit i västra USA, med drygt 49 grader uppmätt bland annat i Los Angeles och 54 grader i Death Valley.

  • Augusti

  • Dödsskjutning vid demonstration i Portland

   En 39-årig man skjuts ihjäl när en bilkaravan med Trumpanhängare kör genom Portland i Oregon där Black lives matter-protester har pågått oavbrutet i tre månader, sedan dödsmisshandeln av George Floyd i Minneapolis (se 25 maj 2020). Offret för dödsskjutningen är anhängare av en högerextrem grupp kallad Patriot Prayer. Fem dagar senare skjuter polis ihjäl den misstänkte gärningsmannen, en 48-årig man som identifierar sig själv som antifascist, i samband med ett försök att gripa honom.

  • Republikanernas partikonvent utser Trump

   Republikanerna avslutar sitt partikonvent under vilket president Trump formellt utsetts till partiets kandidat. Konventet hålls i Charlotte i North Carolina och liknar mer ett traditionellt partikonvent än demokraternas gjorde, även om många även här deltar via länk. Trump talar alla dagar och säger bland annat att demokraterna bara kan vinna om de fuskar, vilket han hävdar att de planerar att göra. Han varnar också för att Joe Biden kommer att förstöra USA och släppa lös "våldsamma anarkister" i städerna. Bland övriga huvudtalare under det fyra dagar långa konventet finns fyra av Trumps egna barn, en svärdotter samt hans hustru. Partiets ledning presenterar inget valprogram, som brukligt är, utan uttrycker bara sitt stöd för den sittande presidenten. 

  • Dödsskjutning efter nya protester mot polisvåld

   Två personer skjuts ihjäl och en tredje skadas vid en konfrontation mellan demonstranter och motdemonstranter i staden Kenosha i Wisconsin, där den 29-årig afroamerikanen Jacob Blake två dagar tidigare skottskadats av polis. Skjutningen av Blake utlöste nya protester mot polisvåld, vilket i sin tur lockade polisanhängare till staden. En 17-åring som grips misstänkt för dödsskjutningen uppges vara polisvän och Trumpanhängare. Oroligheterna fortsätter i Kenosha.

  • Demokraternas partikonvent utser Biden

   Den förre vicepresidenten Joe Biden blir formellt presidentkandidat inför valet i november, under den fjärde och avslutande dagen av Demokraternas partikonvent som på grund av den pågående pandemin genomförs via nätet. Han lovar i sitt tal att stå för ljus i det rådande mörkret och utmålade valet som ett ”slag om USA:s själ”. Bland tidigare talare under konventet fanns vicepresidentkandidaten Kamala Harris, den förre presidenten Barack Obama, dennes hustru Michelle Obama, representanthusets talman Nancy Pelosi samt de tidigare presidentkandidaterna Hillary Clinton och Bernie Sanders. Flera av dem varnade för att Trump utgör ett allvarligt hot mot demokratin. Presidenten själv talade strax före Biden i dennes tidigare hemstad i Pennsylvania, och framställde sin motståndare som en marionett styrd av ”den radikala vänstern”.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0