USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Reträtt från Irak före årsskiftet

   President Joe Biden lovar att USA ska avsluta sin stridsinsats i Irak senast till årsskiftet 2021/2022. Beskedet som var väntat lämnas vid ett möte med den irakiske premiärministern Mustafa al-Kadhimi i Vita huset. USA har omkring 2 500 soldater kvar i Irak, med huvudsakligt uppdrag att bistå den irakiska militären i kampen mot Islamiska staten. Biden lovar fortsatt stöd med utbildning och rådgivning, vilket innebär att beskedet om reträtt kan vara mer av en gest än en större förändring.

  • Juni

  • Kongressen enig om ny helgdag

   I en oväntad och ovanlig uppvisning av enighet röstar kongressen för att införa en ny federal helgdag som uppmärksammar slaveriets avskaffande. Hela senaten och alla ledamöter utom 14 i representanthuset stödjer förslaget. ”Juneteenth” ska firas den 19 juni, det datum 1865 då svarta i Texas, sist av alla tidigare slavar, fick veta att de var fria. Senast en ny federal helgdag infördes var 1983 då Martin Luther Kings födelsedag blev helgdag. Juneteenth har länge firats på olika håll och är redan en helgdag i flera delstater.

  • Biden i toppmöte med Putin

   President Joe Biden avslutar sin veckolånga Europaresa med att träffa sin ryske motpart Vladimir Putin i Genève. Båda beskriver mötet som framgångsrikt trots att motsättningar konstaterades och inga konkreta framsteg rapporterades. De båda enades om att inleda en dialog om kärnvapenkontroll, samt att låta ambassadörerna återvända till respektive huvudstad (se Mars 2021). Inför mötet har båda presidenter sagt att relationen mellan USA och Ryssland nått sin lägsta nivå sedan kalla kriget.

  • Växande humanitär kris vid mexikanska gränsen

   Antalet papperslösa migranter som når gränsen i söder når är det största på över 20 år och har skapat en humanitär kris som pressar regeringen. I maj omhändertogs strax över 180 000 migranter vid gränsen, rapporterar tull- och gränspolismyndigheten CBP. Siffran var nästan lika hög i april och i mars var den 172 000. Centralamerikaner dominerar men allt fler kommer också från länder som Ecuador, Venezuela, Kuba, Haiti och även några afrikanska länder. Antalet ensamkommande barn har dock minskat från rekordnivåer månaderna innan. Efter Joe Bidens tillträde som president i januari 2021 ökade antalet migranter som sökte sig till gränsen kraftigt. Många hoppfulla människor uppfattade Bidens tal om mer humanitär migrationspolitik som att dörren nu stod öppen till USA.

  • Biden i Europa på sin första utlandsresa

   President Joe Biden anländer i Storbritannien som är första stopp på hans första utlandsresa sedan tillträdet i januari. Biden upprepar sitt budskap om stärkta band med USA:s traditionella allierade, efter de störningar som Trumpadministrationen innebar. Han har inför resan betonat vikten av att USA tillsammans med Europas demokratier uppvisar en enad front mot Kina och Ryssland, och kallar det en avgörande fråga i samtiden. Biden ska under ett veckolångt besök i Europa delta i ett G7-toppmöte i England och ett Natotoppmöte i Bryssel samt träffa Rysslands president Vladimir Putin i Genève.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0