USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Biden erkänner massakrer på armenier som folkmord

   President Joe Biden använder begreppet ”folkmord” om massakrerna på främst armenier med början 1915 i nuvarande Turkiet. Det är första gången en amerikansk president officiellt erkänner det som ett folkmord och skapar spänningar med Turkiet som genast fördömer uttalandet. Upp till 1,5 miljoner människor beräknas ha mördats eller dött umbäranden i samband med att osmanska riket föll samman i skuggan av första världskriget. Bland offren fanns också många andra kristna minoriteter.

  • Fällande dom i polisrättegång

   Det blir fällande dom mot polisen Derek Chauvin som åtalats för motsvarande dråp eller grovt vållande till annans död i ett av de mest uppmärksammade rättsfallen i modern tid. Chauvin fälls för George Floyds död (se 25 maj 2020), den händelse som utlöste de mest omfattande gatuprotesterna på årtionden i USA och som väckt liv i frågan om polisens våld och strukturellt förtrycka av afroamerikaner. Domstolen i Minnesota meddelar domen senare.

  • Nya sanktioner mot Ryssland

   President Joe Biden tillkännager att USA utvisar tio ryska diplomater och inför en rad nya sanktioner mot andra ryska individer och företag. Orsakerna som anges är inblandning i det amerikanska valet 2020, det ryska agerandet på Krim och i Ukraina, samt cyberattacken kopplad till IT-företaget Solar Wind (se 17 december 2020). Biden pekar uttryckligen ut den ryska säkerhetstjänsten för hackerattacken, som har beskrivits som den mest omfattande i sitt slag någonsin och riktades mot nio amerikanska myndigheter samt hundratals företag. USA stärker nu förbud för amerikanska aktörer att köpa ryska statsobligationer. Sanktioner riktas mot 32 personer och enheter som misstänks för valpåverkan. Dagen efter Bidens besked utvisar Ryssland tio amerikanska diplomater.

  • Reträtt från Afghanistan före 11 september

   President Joe Biden tillkännager att alla amerikanska soldater ska dras tillbaka från Afghanistan så att reträtten är slutförd före 20-årsdagen av 11 september-attentaten mot USA 2001. Beslutet innebär att militärens begäran om en förlängning avslås. Kriget är det längsta i USA:s historia. Enligt Biden har USA sedan länge uppfyllt sitt mål med kriget, att hindra Afghanistan från att utgöra en säker hamn för terrorister. USA kan inte genom militär närvaro förvandla Afghanistan till en stabil demokrati, konstaterar han. De cirka 2 500 amerikanska soldater som finns kvar i Afghanistan ska börja dras tillbaka den 1 maj.

  • Avtal om gränssäkerhet ska hejda migranter

   USA når en uppgörelse med Mexiko, Honduras och Guatemala om att de länderna ska stärka sin gränsbevakning, för att minska antalet migranter som söker sig till USA. Enligt Vita huset är syftet att göra det svårare för människor att ta sig till och över USA:s gräns. Det kraftigt ökade flödet av papperslösa migranter och asylsökande har blivit en huvudvärk för Bidenadministrationen. Inte minst har många ensamkommande barn kommit.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0