USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Justitiedepartementet: ”Inga bevis på fusk”

   Justitieminister William Barr uppger att hans departement inte har funnit något som stödjer Donald Trumps påståenden om att utbrett fusk förekommit i presidentvalet. Beskedet från Barr, som är känd som nära allierad med Trump, ses som ett allvarligt bakslag för presidenten som ännu inte har erkänt sig besegrad. Enligt Barr har justitiedepartementet bland annat utrett påståenden om att röstmaskiner manipulerats till Joe Bidens fördel, men inte hittat något som stödjer påståendena. Efter Barrs besked twittrar Trump flera gånger om påstått fusk, återigen utan presentera bevis.

  • November

  • Trump benådar ex-säkerhetsrådgivare

   President Donald Trump benådar sin tidigare nationella säkerhetsgivare Michael Flynn som har erkänt sig skyldig till att ha ljugit för den federala polisen FBI. Någon dom har aldrig meddelats i målet. Flynn befanns skyldig i samband med justitiedepartementets utredning av rysk inblandning i valet 2016. Flynn fick avgå på grund av att han fört vicepresidenten bakom ljuset i fråga om sina kontakter med ryska ambassaden (se 13 februari 2017). Han gick först med på att samarbeta med åklagare men drog i början av 2020 tillbaka sitt erkännande. Justitiedepartementet har sedan försökt att få åtalet nedlagt. Ledande demokrater kallar benådningen för korruption och maktmissbruk, medan Vita huset säger att den sätter punkt för en ”partisk förföljelse av en oskyldig man”.

  • Biden får klartecken för övergång

   Den myndighet som hanterar övergången mellan presidenter (GSA) tar ett första steg för att inleda processen. GSA är det organ som formellt erkänner valsegraren och som normalt sätter igång med överlämnandet mellan en avgående och en tillträdande president direkt efter valet. Trump godkänner via Twitter GSA:s beslut, ”för landets bästa”, trots att han fortfarande hävdar att han vunnit valet och fortsätter att strida för att erkännas som segrare. Beskedet innebär att Joe Biden och hans stab får tillgång till pengar, handlingar och kontor för att förbereda maktskiftet. Trump och hans allierade har hävdat att fusk förekommit främst i fem delstater som (Arizona, Georgia, Michigan, Nevada och Pennsylvania) och väckt rättsprocesser där. Hittills har inga felaktigheter upptäckts som lett till ändrade valresultat.

  • Nya truppneddragningar i Afghanistan och Irak

   Försvarsdepartementet bekräftar att antalet amerikanska soldater i Afghanistan och Irak ska minskas till cirka 2 500 i vardera land till mitten av januari, bara dagarna före maktskiftet i Vita huset. I Afghanistan innebär det nästan en halvering från nuvarande 4 500, medan trupperna i Irak efter tidigare bantning under året uppgår till runt 3 500. Flera högt uppsatta republikaner och USA-allierade i Nato varnar för tillbakadragandet och menar att det utgör en säkerhetsrisk, särskilt i Afghanistan där talibanerna utgör ett fortsatt hot. President Trump har länge varit kritisk till amerikansk truppnärvaro utomlands och har tidigare talat om ett fullständigt tillbakadragande från de två länderna före jul.

  • Cybersäkerhetschef sparkad av Trump

   President Donald Trump avskedar chefen för cybersäkerhetsmyndigheten Cisa, Christopher Krebs. Som skäl anger Trump hans ”mycket felaktiga” uttalanden om presidentvalet. Krebs har tillsammans med andra säkerhetsansvariga på inrikessäkerhetsdepartementet (DHS) slagit fast att valet 2020 var det säkraste i USA:s historia. Krebs får liksom många före honom veta att han avskedats när Trump twittrar om det. Cisa inrättades 2018 som en följd av anklagelserna om Rysslands inblandning i valet 2016.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0