USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA har beundrats världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • September

    • Misstänkt mordförsök på Trump

      En man grips sedan han setts med ett automatvapen på en golfbana i Florida där expresidenten och presidentkandidaten Donald Trump spelade golf. Säkerhetstjänsten Secret Service ska ha öppnat eld mot mannen som flydde i en bil, men greps sex mil från platsen. Han identifieras som den 58-årige Ryan Routh och åtalas senare för mordförsök.

    • Harris och Trump möts i första TV-debatt

      Kamala Harris och Donald Trump möts för första gången i en direktsänd TV-debatt som många har spått kan få stor betydelse för den fortsatta valrörelsen. De båda angriper hätskt varandra för allt från lögner till att utgöra en fara för landets framtid, men en sakfrågor som ekonomi, migration och aborter ventileras också. Harris lyckas flera gånger provocera Trump som blir synbart arg. Pejlingar efter debatten pekar på att det är fler som tycker att vicepresidenten ”vann” debatten än som tycker att expresidenten gjorde bäst ifrån sig. Opinionsmätningar inför själva valet pekar på ett mycket jämnt lopp.

    • Presidentsonen Hunter Biden erkänner skattebrott

      President Joe Bidens son Hunter Biden erkänner sig skyldig på samtliga nio åtalspunkter gällande skattebrott, inför en federal rättegång som skulle hållas i Los Angeles. Hunter Biden säger att han inte vill utsätta sin familj för ännu mer vånda och förödmjukelse, efter den rättegång som nyligen hölls i Delaware (se 11 juni 2024). Erkännandet kommer utan förbehåll och innebär att presidentens son nu riskerar upp till 17 års fängelse samt böter på upp till 1,3 miljoner dollar. Han har tidigare nekat till anklagelserna om att han medvetet undvek att betala 1,4 miljoner dollar i inkomstskatt åren 2016–2019. 

    • Augusti

    • Omformulerat åtal mot Trump

      Den särskilde åklagaren Jack Smith justerar åtalet mot expresident Donald Trump som avser försöken att ändra utgången av presidentvalet 2020. Ändringarna är en följd av att Högsta domstolen har slagit fast att presidenter har åtalsimmunitet för handlingar som sker inom ämbetet, men inte för privata handlingar (se Kalendarium: 1 juli 2024). Enligt det nya åtalet hade Trump ett personligt intresse av att som kandidat utses till valvinnare. Fokus ligger på Trumps ansträngningar att pressa personer i delstaterna att lämna in falska resultat.

    • Kamala Harris blir formellt presidentkandidat

      På sista dagen av Demokraternas fyra dagar långa partikonvent utses vicepresident Kamala Harris formellt till partiets kandidat inför presidentvalet i november. I opinionsmätningarna leder Harris något före Trump i fråga om totalt väljarstöd men marginalen är liten och dessutom gör valsystemet att utgången i några få vågmästarstater blir avgörande.

Till kalendariet
124849

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig en fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

133918

I podden Utblick

Populism –  folket, eliten och demokratin

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. I denna podd diskuteras vad kunskap och ny teknik spelar för roll för populismens tillväxt och hur den egentligen påverkar demokratin. Deltagare är Rouzbeh Farsi från UI, Åsa Wikforss professor i teoretisk filosofi samt ledamot av Svenska akademin och Ludvig Norman biträdande lektor vid Stockholms universitet.

Lyssna här!

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0