USA
Foto: Shutterstock/Steven Frame

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • April

  • CIA-chefen i Nordkorea

   CIA-chefen Mike Pompeo var enligt uppgifter i amerikanska medier i Nordkorea under påsken och träffade där ledaren Kim Jong-Un. Mötet ska ha varit en förberedelse inför det planerade mötet mellan Trump och Kim (se 9 mars 2018). Pompeo, som har nominerats till utrikesministerposten, är den högst uppsatta företrädaren för USA som träffat en nordkoreansk ledare sedan 2000. Då träffade dåvarande utrikesminister Madeleine Albright Kim Jong-Il, far till Nordkoreas nuvarande ledare.

  • Flyganfall i Syrien

   Tillsammans med Frankrike och Storbritannien anfaller USA tre strategiska platser i Syrien med ett 100-tal robotar. Målen är kopplade till Syriens kemvapenprogram. Trump har förvarnat om angreppet alltsedan rapporten kom om en ny kemvapenattack, mot staden Duma den 6 april. Han har anklagat Ryssland för att stödja Syriens president Bashar al-Assad som han kallat ”ett djur” och sagt att det blir ”ett högt pris att betala”. Ryssland anklagar USA för att bryta mot FN:s stadgar.

  • Nationalgardet sätts in vid gränsen

   Texas blir först med att skicka nationalgardet till gränsen mot Mexiko, sedan president Trump sagt att upp till 4 000 nationalgardister ska bevaka gränsen till dess att en mur byggs. Kalifornien, Arizona och New Mexico förväntas också bidra. Trump har under en rad dagar rasat via Twitter om migrationen och hotat Mexiko med att helt slopa frihandelsavtalet Nafta.

  • Mars

  • Veteranminister avskedad

   Ministern med ansvar för militärveteraner, David Shulkin, får sparken sedan han anklagats för att han slösat med skattebetalarnas pengar under en semesterresa. Shulkin har kritiserat Trump för planer på att privatisera sjukvården för ex-militärer, det största enskilda sjukvårdssystemet i USA (Veterans Health Administration, VHA). Trump nominerar Vita husets läkare Ronny Jackson till ny veteranminister.

  • 60 ryska diplomater utvisas

   USA utvisar 60 ryska diplomater till följd av en nervgiftsattack mot en rysk före detta spion och hans dotter i Storbritannien i början av mars. Ett 20-tal andra länder, främst i EU, utvisar också diplomater, i solidaritet med den brittiska regeringen som anklagar Ryssland för att ligga bakom attacken. Sammanlagt utvisas över 100 ryska diplomater. Moskva förnekar all inblandning och svarar några dagar senare med att utvisa 60 amerikanska diplomater.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0