USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Handelsavtalet USMCA träder i kraft

   Det nya handelsavtalet United States-Mexico-Canada-Agreement (USMCA) mellan USA, Kanada och Mexiko, som ersätter Nafta-avtalet från 1994, träder formellt i kraft (se även December 2019). Det innehåller bland annat nya överenskommelser kring immaterialrätt, digital handel, finansiella tjänster, arbetsrätt och miljö. Det sker vid en känslig tidpunkt, då coronapandemin slagit hårt mot alla tre ländernas ekonomier. I april var handelsutbytet mellan länderna nere på den lägsta nivån på ett årtionde.

  • Juni

  • Försök stoppa Trumpkritisk bok

   Justitiedepartementet vänder sig till domstol för att stoppa utgivningen av en bok av den förre säkerhetsrådgivaren John Bolton (se även 31 januari 2020), med hänvisning till nationens säkerhet. Det sker några timmar efter det att tidningen Wall Street Journal publicerat ett utdrag ur boken där det hävdas att president Trump försökte få Kinas president Xi Jinping att hjälpa honom att bli omvald, bland annat genom att köpa amerikanska jordbruksprodukter. Enligt justitiedepartementet innehåller boken hemligstämplade uppgifter. Men hundratusentals förhandsexemplar av boken har redan skickats ut.

  • Hbtq-rättigheter stärks

   Högsta domstolen slår med röstsiffrorna 6–3 fast att medborgarrättslagen från 1964 också omfattar hbtq-personer. Därmed är det uttryckligen förbjudet att avskeda anställda på grund av sexuell läggning. Utslaget är överraskande eftersom domstolen har en konservativ majoritet. Bland de två konservativa domare som ansluter sig till den liberala linjen finns Neil Gorsuch som tillsatts av Trump. Presidenten själv har motarbetat rättigheter för hbtq-personer och stoppade för bara en vecka sedan skydd mot diskriminering för hbtq-personer i sjukvården.

  • Dödsskjutning i Atlanta väcker ny vrede

   En afroamerikansk man som misstänks för rattfylleri skjuts till döds av polisen i Atlanta, vilket blir nytt bränsle i de omfattande protesterna mot polisbrutalitet mot svarta invånare. Mannen lyckades under tumult ta ett elchockvapen från polisen och riktade det mot en polisman, varpå han försökte fly och sköts i ryggen. Dagen därpå sätter demonstranter eld på den snabbmatsrestaurang utanför vilken händelsen utspelades. Protestvågen fortsätter också på andra håll. I flera städer och delstater görs politiska försök att möta demonstranternas krav. I Minneapolis har stadsfullmäktige beslutat att ersätta stadens polisstyrka med en ny styrka där invånarna ska ges större inflytande.

  • Sanktionshot vid ICC-samarbete

   President Trump utfärdar ett dekret som innebär att personer som samarbetar med Internationella brottmålsdomstolen (ICC) riskerar att få sina tillgångar i USA frysta. Bakgrunden är att ICC vill utreda krigsbrott i Afghanistan mellan 2003 och 2014, där även utländska styrkor riskerar att granskas. ICC kallar åtgärden ”oacceptabel” och EU uttalar kritik. USA är inte medlem av ICC.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0