USA
Foto: Shutterstock/Steven Frame

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser

Alla aktuella händelser
 • 2017

  • November

  • Trumps son hade kontakt med Wikileaks

   Donald Trump Jr offentliggör skriftlig konversation han haft med Wikileaks, sedan det rapporterats att han haft kontakt med sajten strax före presidentvalet 2016. I konversationen som omfattar september 2016 till juli 2017 efterfrågar Wikileaks samarbete och information. Trump Jr svarar bara vid tre tillfällen. Sajten som läcker hackade hemliga och privata dokument publicerade Hillary Clintons e-post i samband med valet (se December 2016).

  • Trump lovordar Kina

   Presidenten anslår en helt annan ton än tidigare mot Kina under sitt statsbesök och säger nu att han inte klandrar landet för att ”dra fördelar” av handelsöverskottet i förhållande till USA. Han lägger istället skulden på tidigare amerikanska regeringar. Trump uppmanar också sin kinesiske motpart Xi Jinping att ”arbeta mycket hårt” för att lösa problemen med Nordkorea.

  • Demokratiska framgångar i delstatsval

   Demokraternas kandidater vinner guvernörsvalen i Virginia och New Jersey, i framgångar som anses stärka partiet inför mellanårsvalet 2018. Partiet vinner också full kontroll över delstatskongresserna i New Jersey och Washington samt flera andra viktiga delstatskongressplatser, och New York Citys borgmästare Bill de Blasio blir omvald. Under året som gått sedan Trumps valseger har dock Republikanerna vunnit alla fyra fyllnadsval som hållits till det federala representanthuset.

  • Handelsministern har ryska affärsband

   Ett nytt avslöjande visar att handelsminister Wilbur Ross har ägarandelar i det ryska rederiet Navigator som gör miljonaffärer med det ryska olje- och gasbolaget Sibur. Bland huvudägarna av Sibur finns Putins svärson och oligarker som ingår i den ryska presidentens inre cirkel, och som är föremål för amerikanska sanktioner. Uppgifterna finns bland 13,4 miljoner finansdokument i huvudsak från den Bermudabaserade advokatbyrån Appleby, som offentliggörs i den så kallade paradisläckan via journalistnätverket ICIJ i över 60 länder. Wilbur Ross som är miljardär överlät stora delar av sitt ägande till stiftelser som kontrolleras av familjemedlemmar, innan han blev minister.

  • Trump inleder lång Asienresa

   President Trump inleder en rundtur i Asien med ett besök i Japan, där han träffar sin nära allierade Shinzo Abe. Resan går sedan till Sydkorea, Kina, Vietnam och Filippinerna.

Alla aktuella händelser

Varukorg

Totalt 0