USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • HD stoppar vaccintvång för storföretag

   Högsta domstolen ogiltigförklarar tvång för stora företag att kräva vaccin eller regelbundna covidtester av sina anställda. Enligt domstolen överskred president Joe Biden sina befogenheter när han beslutade om sådant tvång (se 9 september 2021). Däremot godkänns ett vaccinkrav för anställda inom offentligt finansierad sjukvård.

 • 2021

  • December

  • Höjt skuldtak i sista stund

   Representanthuset godkänner med röstsiffrorna 221–209 höjningen av skuldtaket med 2 500 miljarder dollar (till 31 400 miljarder dollar), strax efter det att senaten godkänt höjningen med siffrorna 50–49. Omröstningarna följer på en uppgörelse mellan partierna om att låta beslutet fattas med enkel majoritet, och inte med krav på 60 jaröster, i senaten. Uppgörelsen innebär att republikanerna slapp stödja höjningen men ändå bidrog till att undvika att USA tvingades ställa in sina betalningar – något som aldrig tidigare skett. Centralbankschefen Janet Yellen har varnat för att det var nära förestående. Det nya skuldtaket på 31 400 miljarder dollar gäller fram till 2023, vilket innebär att frågan är utagerad till efter mellanårsvalet 2022.

  • Biden hotar Ryssland med sanktioner

   President Joe Biden genomför ett uppmärksammat videosamtal med sin ryske kollega Vladimir Putin i vilket han uppges uttrycka stor oro över ryska truppsammandragningar nära gränsen till Ukraina, och hota med sanktioner om Ryssland invaderar sitt grannland. Putin säger att ingen attack är aktuell samtidigt som han anklagar Ukraina för provokationer. Han begär också garantier för att Nato inte fortsätter sin utvidgning österut eller placerar vapen nära Ryssland. Samtalet sker mot bakgrund av uppgifter om att Ryssland samlat minst 100 000 soldater nära gränsen mot Ukraina.

  • ”Diplomatisk bojkott” av Peking-OS

   Inga företrädare för USA:s regering kommer att närvara vid vinter-OS i Peking i februari 2022, tillkännager Vita huset och hänvisar till Kinas kränkningar av mänskliga rättigheter. Kina kallar utspelet ”politisk manipulation” och hävdar att inga amerikanska diplomater var inbjudna till OS. De brott mot mänskliga rättigheter som särskilt uppmärksammas är interneringen av miljontals uigurer i Xinjiang och begränsningarna i fri- och rättigheter i Hongkong. Den senaste tiden har också stor uppmärksamhet riktats mot den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuai som i princip försvunnit från det offentliga livet efter att ha anklagat en höjdare inom kommunistpartiet för sexuella övergrepp.

  • Nedstängning av statsapparaten avvärjs

   Kongressen antar i sista stund en lag som hindrar en nedstängning av statsapparaten åtminstone fram till den 18 februari. Senaten röstar med siffrorna 69–28 ja till lagen som redan godkänts i representanthuset, några timmar innan den federala finansieringen skulle ha upphört. Republikanska senatorer hade hotat att stoppa lagen på grund av motstånd mot att det i början av januari blir obligatoriskt för stora företag att kräva vaccinering eller covidtestning veckovis (se 9 september 2021). En nedstängning skulle ha inneburit att miljontals federalt anställda gått utan lön under storhelgerna, och museer och nationalparker hade stängt. I oktober antogs på liknande sätt en tillfällig lag som förlängde finansiering till den 3 december.

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0