USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Uppskjutet infrastrukturpaket bakslag för Biden

   Representanthuset skjuter upp en omröstning om ett infrastrukturpaket på 1 000 miljarder dollar vilket innebär ett bakslag för president Joe Biden och hans inrikespolitiska program. Paketet antogs av senaten i augusti med stöd av 19 republikaner, vilket är ovanligt i det annars polariserade klimatet i Washington, vilket gav röstsiffrorna 69–30. Men i representanthuset pågår en strid som egentligen gäller ett annat paket på hela 3 500 miljarder för sociala reformer och klimatåtgärder. Striden utspelar sig inom det Demokratiska partiet, där en vänsterfalang vägrar att godkänna infrastrukturpaketet innan de sociala satsningarna säkrats samtidigt som andra tycker att 3 500 miljarder är på tok för mycket.

  • Tillfällig förlängning av budgetåret

   President Joe Biden undertecknar en lag som kongressens båda kamrar snabbt lagt fram för att förlänga finansieringen av den federala staten till början av december. En nedstängning av statsapparaten hotade vid midnatt då det federala budgetåret börjar den 1 oktober. Republikanerna har hittills vägrat att gå med på den höjning av skuldtaket som krävs och som rutinmässigt görs, och dessutom pågår en dragkamp om budgeten inom det Demokratiska partiet.

  • Haiti-sändebud avgår i protest mot utvisningar

   USA:s särskilda sändebud till Haiti, Daniel Foote, avgår efter två månader på posten i protest mot USA:s ”omänskliga, kontraproduktiva beslut att deportera tusentals haitiska flyktingar och illegala migranter till Haiti”. Enligt Foote är Haiti att betrakta som en sönderfallande stat, som inte klarar av ett inflöde av tusentals migranter som saknar mat, tak över huvudet och pengar. Bakgrunden är ett beslut att börja utvisa tusentals migranter, flertalet haitier, som uppehållit sig under en bro vid gränsen i söder. Många av haitierna lämnade hemlandet redan efter den förödande jordbävningen där 2010, och har vistats i Brasilien och andra länder i Sydamerika sedan dess. Färre arbetstillfällen, striktare migrationslagar och en förhoppning om att USA efter regeringsskiftet i Washington blivit mer öppnare, har bidragit till att många rest långväga för att nå gränsen. Bilder på hur gränsvakter till häst jagat migranter har väckt starka känslor, inte minst som de påminner om historiska bilder av slavjägare i USA. Senare rapporterar FN:s migrationsorgan IOM att över 7 500 haitier deporterats på mindre än tre veckor med 70 chartrade plan. Det beskrivs som en massdeportation utan like. 

  • Frankrike kallar hem ambassadör

   Den säkerhetspakt som USA just ingått med Storbritannien och Australien väcker ilska i Frankrike, som i en oväntad gest kallar hem sina ambassadörer från USA och Australien. Orsaken är att pakten innebär att Australien får del av amerikansk teknik för att kunna bygga en kärnkraftsdrivna ubåtar – och därmed bryter ett avtal om atomubåtar med Frankrike från 2016, värt miljardbelopp. Fem dagar senare talar president Biden och den franske premiärministern Emmanuel Macron med varandra per telefon, och Frankrike beslutar att sända tillbaka ambassadören.

  • Ny säkerhetspakt med Storbritannien och Australien

   USA, Storbritannien och Australien tillkännager att länderna ska ingå en ny säkerhetspakt, kallad Aukus. Beskedet ges i en gemensam digital presskonferens med president Joe Biden och premiärministrarna Boris Johnson och Scott Morrison. Pakten beskrivs som det mest omfattande försvarssamarbetet mellan länderna sedan andra världskriget och anses riktat mot Kina. Den kinesiska ambassaden i Washington reagerar med att anklaga de tre länderna för att ha ”kalla kriget-mentalitet och ideologiska fördomar”.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0