USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA har beundrats världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Brottmålsrättegång mot Trump inleds i mars

   En domare avslår en begäran från Donald Trump om att ogilla åtalet i New York gällande bokföringsbrott (se 4 april 2023), och den första brottmålsrättegången mot expresidenten ska därmed inledas den 25 mars. Det är första gången en före detta president i USA ställs inför rätta i ett brottmål, och det sker dessutom under pågående primärval där Trump är ledande kandidat för Republikanska partiet.

  • Senaten röstar för stödpaket till främst Ukraina

   Senaten röstar för ett omfattande paket med bistånd inte minst till Ukraina, värt 95 miljarder dollar. Lagpaketet antas med röstsiffrorna 70–29, sedan konfliktfrågan om gränssäkerhet utelämnats och trots att en grupp republikaner ini det sista försökt stoppa det. Men det mesta pekar på att paketet inte kommer att godkännas i representanthuset, där republikanerna är i majoritet, och därmed aldrig nå president Joe Biden för undertecknande. Representanthusets talman Mike Johnson pekar i en kommentar just på att pengar och åtgärder för att stärka säkerheten mot Mexiko saknas och säger att han inte ens tänker låta kammaren rösta i frågan. En politisk dragkamp har pågått i månader där frågan om gränssäkerhet ställts mot stöd till Ukraina och andra allierade, som Israel och Taiwan. Av de 95 miljarder dollarna i paketet är drygt 60 miljarder avsedda för Ukraina, för köp av ammunition, vapen och annat.

  • Demokrat vinner fyllnadsval till representanthuset

   Republikanernas majoritet i representanthuset minskar något när demokraten Tom Suozzi vinner ett fyllnadsval som hålls sedan republikanen George Santos uteslutits ur kammaren (se 1 december 2023). Ytterligare tre fyllnadsval ska hållas mellan april och juni, för att ersätta valda politiker som avgått.

  • Riksrättsåtal väcks mot minister

   Representanthuset röstar med knapp marginal för att ställa ministern för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas, inför riksrätt. Mayorkas har blivit måltavla för republikanernas missnöje mot regeringen för det stora uppsvinget av papperslösa migranter vid gränsen mot Mexiko. Ett första försök att väcka åtal gjordes en vecka tidigare men misslyckades då fyra republikaner inte följde partilinjen. Den här gången vinner jasidan, med 214 jaröster mot 213 nej. Frågan går nu vidare till senaten, där demokraterna har majoritet och där två tredjedelar måste rösta ja för att en person ska avsättas. Risken att Mayorkas blir avsatt är därmed liten. Gränssäkerhet är en av de hetaste frågorna inför höstens presidentval. Det är första gången på närmare 150 år som riksrättsåtal väcks mot en minister.

  • Trump: ”Skulle uppmuntra Ryssland anfalla Natoland”

   Presidentkandidaten Donald Trump säger i ett kampanjtal att han skulle uppmuntra Ryssland att anfalla Natoländer som inte betalar till försvarsalliansen. Han hävdar att han sagt till en ledare för ett Natoland att han skulle uppmuntra ryssarna att göra ”vad fan de vill” i ett sådant läge. Uttalandet ses som Trumps mest Natofientliga hittills och väcker mycket skarp kritik både från president Joe Biden och från ledare för andra Natoländer.

Till kalendariet
124849

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig en fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

133918

I podden Utblick

Populism –  folket, eliten och demokratin

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. I denna podd diskuteras vad kunskap och ny teknik spelar för roll för populismens tillväxt och hur den egentligen påverkar demokratin. Deltagare är Rouzbeh Farsi från UI, Åsa Wikforss professor i teoretisk filosofi samt ledamot av Svenska akademin och Ludvig Norman biträdande lektor vid Stockholms universitet.

Lyssna här!

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0