USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Riksrätt mot Trump inleds i senaten

   Den faktiska riksrättsprocessen mot president Trump inleds i senaten. Trump blir därmed den tredje presidenten i USA:s historia att stå inför riksrätt. Representanthuset röstade den 15 januari för att överlämna de två åtalspunkterna mot president Trump som kammaren beslutade om i december. Sju ledamöter har fått i uppdrag av talman Nancy Pelosi att leda processen, samtliga demokrater. Gruppen leds av underrättelseutskottets ordförande Adam Schiff. I en kommentar har Trumps advokater beskrivit åtalet det som ”en farlig attack” mot demokratin och ett försök att ändra valutgången 2016 samt påverka valet 2020. De hävdar att Trump inte gjort något fel och att han utsätts för orättvis behandling. Rättegången inleds med en strid mellan republikaner och demokrater om hur själva processen ska genomföras. Oenighet råder bland annat om huruvida vittnen ska kallas, och i så fall vilka. Efter en debatt som pågår till efter midnatt röstar republikanerna ned demokraternas begäran om att få kalla nya vittnen.

  • Delhandelsavtal med Kina

   USA och Kina undertecknar vad som kallas första fasen i ett handelsavtal och som innebär ett slags vapenvila i det pågående handelskriget. Precis som meddelades redan i mitten av december förbinder sig USA att inte införa fler tullar på kinesiska varor medan Kina lovar att köpa mer från USA. Kina lovar också att inte manipulera sin valuta. Avtalet undertecknas av Trump och Kinas vicepresient Liu He i Washington. Enligt Trump innebär det en stor framgång för honom och USA. Förhandlingarna fortsätter dock.

  • Sista debatten före primärvalen

   Sex kandidater deltar i den sjunde demokratiska TV-sända primärvalsdebatten, som också är den sista som hålls innan det första partivalet genomförs, i Iowa den 3 februari. De är de enda som den här gången kvalificerar sig enligt krav som gäller stöd i opinionsmätningar och donationer, och som bestäms av Demokratiska partiets nationella kommitté (DNC). Ytterligare sex kandidater är kvar i striden om att bli paritets presidentkandidat, medan 17 har hoppat av. Leder i opinionsmätningarna gör fortfarande den förre vicepresidenten Joe Biden, Vermontsenatorn Bernie Sanders och Massachusettssenatorn Elizabeth Warren.

  • Iranskt anfall mot USA-baser i Irak

   Iran utför robotattacker mot två flygbaser i Irak där det finns amerikansk militär, som ett svar på likvideringen av general Soleimani fyra dagar tidigare. Ingen människa rapporteras ha kommit till skada på baserna där även andra utländska militärer finns, däribland svenskar. Iran söker inte ”upptrappning eller krig”, heter det från dess regering, även om ledaren ayatolla Khamenei upprepar ett krav på att USA lämnar regionen. President Trump twittrar efter attacken att ”allt är bra”.

  • Iransk general dödad i Irak

   President Trump beordrar ett flyganfall mot flygplatsen i Iraks huvudstad i Bagdad riktat mot en general i Irans elitstyrka Revolutionsgardet. Generalen Qasem Soleimani – och nio andra personer – dödas i attacken som försvarsdepartementet Pentagon beskriver som en försvarshandling för att skydda amerikanska diplomater och militärer. Soleimani var chef i den iranska utlandsstyrkan al-Quds och en nyckelperson i Irans militära och politiska agerande i grannländerna Irak och Syrien. USA anklagar honom också för att vara ytterst ansvarig för attacker mot amerikaner på irakisk mark. Flera bedömare i USA kallar anfallet en krigsförklaring från Trumps sida. Iran hotar med vedergällning vilket i sin tur utlöser nya hot från Trump. USA beslutar att skicka ytterligare 3 000 soldater till Irak.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0