USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA beundras världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Bernie Sanders hoppar av

   Senator Bernie Sanders från Vermont meddelar att han drar sig ur striden om att bli Demokraternas kandidat i presidentvalet. Därmed är det klart att det blir den tidigare vicepresidenten Joe Biden som utmanar Donald Trump i valet i november. Sanders skriver i ett twittermeddelande att hans kampanj har förvandlat amerikanernas medvetande om ”vad för slags nation” USA kan vara och att ”kampen för rättvisa fortsätter”. Primärvalskampanjen har i princip stannat av helt på grund av den pågående coronakrisen. Demokraternas konvent har skjutits upp från juli till augusti.

  • Omstritt primärval hålls i Wisconsin

   I Wisconsin genomförs primärval mitt under den pågående coronapandemin. Det sker efter en strid mellan delstatens demokratiske guvernör Tony Evers och den republikanskt dominerade delstatskongressen, en strid som republikanerna vann genom två domstolsbesked dagen före valet. Guvernörens försök att skjuta upp primärvalet till i juni stoppades av delstatens högsta domstol. Ett beslut om att förlänga poströstningen med sex dagar stoppades av den federala högsta domstolen. Båda domstolar har konservativ majoritet. Alla andra delstater som skulle ha röstat i april har antingen skjutit upp valet till i juni eller övergått helt till poströstning. Från Wisconsin kablas på valdagen bilder ut på munskyddsförsedda väljare i extremt långa köer, då folk försöker upprätthålla fysiska avstånd. I den största staden Milwaukee har så många vallokalsarbetare hoppat av att bara 5 vallokaler håller öppet, mot de 180 som var planerade. Nationalgardet har skickats ut för att övervaka omröstningen istället.

  • Ny rekordsiffra för arbetslösheten

   Antalet personer som ansöker om arbetslöshetsstöd fördubblas jämfört med siffran för en vecka sedan, som i sig innebar ett nytt rekord med bred marginal. Hela 6,6 miljoner personer har nu ansökt om stöd, vilket är betydligt fler än vad som var väntat.

  • Mars

  • Trump byter spår angående coronas allvar

   President Trump varnar för två ”mycket smärtsamma” veckor framöver och säger att minst 100 000 amerikaner sannolikt kommer att dö i covid-19. Budskapet är tvärt emot det som länge varit det förhärskande från Trump, som från början i stort sett avfärdade coronasmittan och senare talat om att snart kunna öppna upp landet igen. En majoritet av delstaterna har nu beslutat om någon form av karantän för invånarna och runt 80 procent av amerikanerna beräknas därmed omfattas av regler som begränsar rörelsefriheten. Ett politiskt gräl pågår mellan president Trump och ett antal guvernörer, gällande tillgång till testutrustning.

  • Rekordstort stödpaket mot coronakrisen

   President Trump skriver under ett ekonomiskt stödpaket, värt 2 000 miljarder dollar. Åtgärdspaketet, det tredje under coronakrisen och det mest omfattande i USA:s historia, har under veckan godkänts i senaten och representanthuset. Det innehåller satsningar för företag och sjukvård samt kontantbidrag på 1 200 dollar till individer med inkomster under 75 000 dollar om året, samt 500 dollar per barn. Arbetslöshetsunderstödet utökas till att gälla även individer som normalt inte omfattas. Ungefär var fjärde amerikan är nu satt i någon form av karantän, även om reglerna varierar mellan delstater och städer. Trump beordrar också biltillverkaren General Motors att börja tillverka respiratorer, med stöd av en lag från 1950-talet. Trump har tidigare kritiserat GM:s ledning för långsamhet när liv står på spel. Antalet coronasmittade i USA har nu passerat 100 000 och knappt 1 700 har avlidit.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0