USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA har beundrats världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Juni

  • Avtal om skuldtaket avvärjer kris i sista stund

   En ekonomisk kris avvärjs sedan kongressens båda kamrar godkänt en slopning av skuldtaket fram till januari 2025, efter nästa presidentval. Långdragna förhandlingar har pågått innan uppgörelsen nåddes, bara dagar innan staten hade tvingats att ställa in sina betalningar. I slutändan var det president Joe Biden och talmannen i representanthuset Kevin McCarthy som förhandlade fram förslaget. Lagen omfattar också budgetnedskärningar som republikanerna krävt. En höjning av skuldtaket görs normalt rutinmässigt, även om liknande dragkamper kring höjningen har orsakat kris många gånger tidigare. Senast det skedde var hösten 2021.

  • Maj

  • Ron DeSantis kandidat i presidentvalet

   Floridas guvernör Ron DeSantis tillkännager att han är kandidat i presidentvalet 2024. Beskedet är i hög grad väntat från DeSantis som har gjort sig känd som en hårdför socialkonservativ och som ses som en allvarlig utmanare för Donald Trump om att bli Republikanska partiets kandidat. Han har drivit igenom lagar som gör det lättare att äga vapen i Florida och begränsar möjligheten att undervisa om könsidentitet i skolorna. Han har nyligen undertecknat en lag som i princip förbjuder aborter, även om lagen kan komma att stoppas i domstol. Förutom DeSantis och Trump har ytterligare fem republikanska kandidater anmält sig: Nikki Haley, Vivek Ramasway, Asa Hutchinson, Larry Elder och Tim Scott. Förutom president Joe Biden har två demokrater anmält sig: Marianne Williamson och Robert F Kennedy Jr.

  • Expresident Trumpf fälls för sexuella övergrepp

   Den före detta presidenten Donald Trump gjorde sig skyldig till sexuella övergrepp mot skribenten E Jean Carroll på 1990-talet, fastslår en enig jury i ett civilrättsligt mål i New York City. Trump fälls också för förtal och döms att betala 5 miljoner dollar i skadestånd. Det är första gången som Trump fälls för sexuellt övergrepp. Juryn finner dock inte honom skyldig till våldtäkt. Carroll skrev senare om övergreppet som ska ha skett i en provhytt på ett varuhus, och stämde 2019 Trump då han hävdade att anklagelsen var lögn. Trump själv säger sin inte veta vem Carroll är och hävdar att det rör sig om ”den största häxjakten genom tiderna”.

  • Högerextremister dömda för stormning av Kapitolium

   Fyra medlemmar av den högerextrema mansorganisationen Proud Boys, inklusive den tidigare ledaren Enrique Tarrio, fälls för uppvigling i samband med stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. De riskerar långa fängelsestraff. En femte åtalad frias från uppvigling men döms för en rad andra brott, däribland hindrande av kongressens arbete och förstörande av federal egendom. Hittills har över 1 000 personer gripits efter stormningen och 220 har dömts till fängelsestraff medan cirka 200 har dömts till böter, samhällstjänst, villkorlig dom eller liknande. Utredningar pågår fortfarande och flera gripanden väntas också.

  • April

  • Biden formell kandidat i nästa val

   President Joe Biden tillkännager att han ställer upp till omval i presidentvalet 2024. Beskedet är i hög grad väntat, Biden har tydligt gjort klart att han vill sitta en mandatperiod till. ”Låt oss göra klart jobbet”, är ett budskap. Han är 80 år gammal och redan den äldsta presidenten i USA:s historia. Vicepresident Kamala Harris ställer upp tillsammans med Biden på nytt. Två andra demokrater har hittills meddelat att de ställer upp och därmed blir Bidens utmanare i primärvalen: Marianne Williamson och Robert F Kennedy Jr.

Till kalendariet
124849

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig en fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

133918

I podden Utblick

Populism –  folket, eliten och demokratin

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. I denna podd diskuteras vad kunskap och ny teknik spelar för roll för populismens tillväxt och hur den egentligen påverkar demokratin. Deltagare är Rouzbeh Farsi från UI, Åsa Wikforss professor i teoretisk filosofi samt ledamot av Svenska akademin och Ludvig Norman biträdande lektor vid Stockholms universitet.

Lyssna här!

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0