Populism – folket, eliten och demokratin
Foto: Kiichiro Sato/AP/TT

Populism – folket, eliten och demokratin

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. Men hur ska man förhålla sig till det här sättet att agera och tänka? Vad spelar kunskap och ny teknik för roll för populismens tillväxt? Och hur påverkar den egentligen demokratin?

Det här är ett avsnitt i vår serie Inblick där vi tittar närmare på de begrepp och idéer som utgör byggstenarna i internationell politik och internationella relationer.

Medverkande: 

Ludvig Norman, biträdande lektor vid Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms Universitet

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet och ledamot av Svenska akademien

Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på UI

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

128764

Problemet med tillväxt

Inblick

Politiker och makthavare pratar ofta om tillväxt som något som alltid skapar mer arbetstillfällen och som med några justeringar ska göra omställningen till ett grönare samhälle inte bara möjlig, utan även lönsam. Men fungerar det egentligen? Är tillväxt alltid eftersträvansvärt? Och om allt alltid ska växa kommer inte resurserna någon gång ta slut?

 

Lyssna här

128766

Fred – olika sätt att se på den och hur vi får den att bestå

Inblick

Fred är ett begrepp som de flesta nog har en relation till eller en uppfattning om vad det innebär. Men vid en närmre titt så blir det faktiskt fort lite komplicerat. I det här avsnittet i vår serie Inblick reder vi ut vad det finns för olika typer av fred, hur man kan upprätthålla dessa och hur har synen på detta tillstånd förändrats under historien.

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0