USA
Frihetsgudinnan med Ellis Island, New Jersey och Manhattan i bakgrunden. Foto: T photography/Shutterstock

USA

Älskat och hatat – troligen väcker inget annat land så starka känslor som USA, världens enda supermakt efter Sovjetunionens upplösning. USA har beundrats världen över som en förkämpe för demokrati och mänskliga rättigheter, men avskys av minst lika många för sin självpåtagna roll som världspolis och tendens att lägga sig i andra länders angelägenheter, såväl politiskt som militärt. Oavsett åsikter kan ingen förneka att USA:s dominans inom ekonomi, forskning och nöjesindustri påverkar hela världen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Juni

    • Iran anfaller USA-bas i Qatar, vapenvila tillkännages

      Iran avfyrar robotar mot den amerikanska militärbasen al-Udeid i Doha i Qatar, som vedergällning för USA:s angrepp mot kärnenergianläggningar dagen innan. Inga skador rapporteras på militärbasen som är USA:s största i Mellanöstern. Kort därefter uppger president Donald Trump att en vapenvila nu trätt i kraft mellan Israel och Iran. Båda parter bekräftar vapenvilan men det dröjer inte många timmar innan anklagelser om brott mot den förekommer.

    • USA bombar kärnanläggningar i Iran

      USA attackerar tre kärntekniska anläggningar i Iran och ger sig därmed in i kriget som sedan en dryg vecka pågår mellan Israel och den islamiska republiken. Vid attackerna används djuppenetrerande så kallade bunkerkäckande bomber, som kan komma åt ställen som ligger så djupt att Israel inte har kapacitet att nå dit. President Donald Trump säger i ett tal till nationen att syftet med anfallet var att hindra "världens största sponsor av terrorism" att bygga en atombomb, något han själv nyligen har hävdat att Iran var nära att göra trots att amerikansk underrättelsetjänst inte höll med. Trump hävdar också att Iran utgör ett direkt hot mot USA. Bombningen innebär att Trump som tidigare utmålat sig som fredsmäklare har frångått sina löften om att hålla USA utanför väpnade konflikter.

    • Trump öppnar för krig mot Iran

      President Donald Trump kräver ”villkorslös kapitulation” av Iran, säger att USA lätt kan döda landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei och låter förstå att USA kan komma att hjälpa Israel i det pågående luftangreppet. Tanken på att USA ska delta aktivt i striderna väcker stark kritik i USA, även bland Trumps lojala anhängare varav många tagit fasta på hans tal om att hålla USA utanför alla krig.

    • Trump lämnar G7-möte på grund av krig Israel-Iran

      President Donald Trump lämnar ett G7-toppmöte i Kanada i förtid, med anledning av det krig som sedan några dagar pågår mellan Israel och Iran. G7-ledarna har dessförinnan skrivit under ett uttalande med kritik mot Iran. Enligt uttalandet är Iran huvudorsaken till instabilitet och terror i regionen. ”Vi upprepar att Israel har rätt att försvara sig. Vi upprepar vårt stöd för Israels säkerhet”, heter det. Samtidigt går striderna in på en femte dag, med israeliska flyganfall mot drönar- och missilinfrastruktur i västra Iran.

    • Militärparad i Washington, protester runt om i landet

      En militärparad med stridsvagnar, flygplan och närmare 7 000 soldater genomförs i Washington DC med anledning av att armén fyller 250 år – och dessutom råkar president Donald Trump fylla 79. Paraden är den mest omfattande i sitt slag i USA på årtionden och belackare pekar på att det mest är diktaturer som brukar visa upp sin militära styrka på liknande sätt. Samma dag genomförs protestaktioner runt om i landet under temat ”No Kings” (inga kungar), mot vad demonstranterna anser är presidentens diktatoriska tendenser.

Till kalendariet
133918

I podden Utblick

Populism –  folket, eliten och demokratin

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. I denna podd diskuteras vad kunskap och ny teknik spelar för roll för populismens tillväxt och hur den egentligen påverkar demokratin. Deltagare är Rouzbeh Farsi från UI, Åsa Wikforss professor i teoretisk filosofi samt ledamot av Svenska akademin och Ludvig Norman biträdande lektor vid Stockholms universitet.

Lyssna här!

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0