
Polen
Polen ligger inklämt mellan Tyskland och Ryssland och har prövats hårt genom historien. Landet har delats vid fyra tillfällen. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. På 1940-talet blev Polen kommunistiskt och knutet till Sovjetunionen. En ny tid inleddes 1989, med demokratisering. Polen är medlem av EU och militäralliansen Nato och har nu återigen en EU-vänlig regering. Under flera år fanns oro för rättsstatens utveckling under mitten-högerpartiet Lag och rättvisa (PIS).
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Juli
-
USA trappar upp tullhotet
USA förlänger tidsfristen från den 9 juli till den 1 augusti innan landet inför nya, högre tullar mot EU. Samtidigt trappas hotet upp. Om inget avtal sluts, kommer 30 procentiga importtullar på EU-varor att införas den 1 augusti, meddelar USA:s president Donald Trump i ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Det är en upptrappning jämfört med tidigare tullhot (se 9 april 2025). Von der Leyen svarar med att EU är redo att ”fortsätta arbeta” mot ett avtal till den 1 augusti och att vidta ”nödvändiga” åtgärder för att värna EU:s intressen.
-
Högsta domstolen fastställer Nawrockis seger
Högsta domstolen fastställer att konservative presidentkandidaten Karol Nawrocki vinner andra omgången i presidentvalet (se 1 juni 2025). Över 56 000 klagomål inkom mot valresultatet, men HD anser inte att det finns anledning att ifrågasätta Nawrockis seger. Bland dem som inlämnat en klagan märks en medarbetare i valkampanjen för Rafal Trzaskowski, den kandidat som regeringen stödde och som förlorade mycket knappt. Högsta domstolen krävde nyligen en omräkning av rösterna avgivna i 13 vallokaler. Totalt fanns cirka 32 000 vallokaler. Nawrocki svärs in den 6 augusti.
-
-
Juni
-
Tusk vinner förtroendeomröstning
Polens premiärminister Donald Tusk vinner en förtroendeomröstning i parlamentet. Han hade själv begärt omröstningen, som regeringen vinner med 243 röster mot 460. Avsikten var att gjuta nytt mod i regeringskoalitionen efter bakslaget i presidentvalet (se 1 juni 2025). Där vann oppositionens EU-skeptiske kandidat Karol Nawrocki en mycket knapp seger. Nawrocki, som tillträder i augusti, spås med sitt veto lägga krokben för regeringens försök att genomföra sina förslag. Inför omröstningen framhåller Tusk att regeringen har förberett ett antal lagförslag, däribland reformer av rättsssystemet och har kraftigt ökat försvarsbudgeten. Han antyder att en regeringsombildning väntar i sommar.
-
EU-skeptiske Karol Nawrocki vinner polska presidentvalet
EU-skeptiske Karol Nawrocki, en historiker som stöds av konservativa oppositionspartiet Lag och rättvisa, blir Polens näste president. I den andra valomgången besegrar han Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski med ytterst knapp marginal. Nawrocki får 50,9 procent av rösterna mot 49,1 för Trzaskowski. Enligt valkommissionen skiljer det 369 000 röster. Utslaget är ett bakslag för regeringen ledd av Donald Tusk. Förutom att Nawrocki är EU-skeptisk, stöder han socialt konservativa värderingar som fortsatt stränga abortlagar som Tusk tidigare lovat att ändra. Presidenten har vetorätt. Och det har avgående president Andrzej Duda, som också företräder Lag och rättvisa, använt för att stoppa olika förslag från Tusk-regeringen. Drygt 71 procent av väljarna röstade.
-
Maj
-
Presidentval: Andra valomgång behövs
Det blir en andra, avgörande omgång i det presidentvalet den 1 juni. Detta sedan ingen kandidat fått egen majoritet. Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski, som stöds av regerande Medborgarkoalitionen, samlar 31,3 procent av rösterna, uppger valkommissionen. Hans motståndare blir historikern Karol Nawrocki som stöds av oppositionspartiet Lag och rättvisa. Nawrocki hamnar på 29,5 procent. Tretton kandidater ställde upp. En hård valkamp väntar mellan de båda. Trzaskowski från Medborgarplattformen (PO) är mer EU-vänlig och står närmare premiärminister Donald Tusks regering medan Nawrocki stöder socialt konservativa värderingar. Presidenten har vetorätt. Och det har avgående president Andrzej Duda som också företräder Lag och rättvisa använt för att stoppa förslag från Tusk-regeringen. 67 procent av väljarna röstade.