Polen
Foto: Wikimedia Commons/Jan Mehlich

Polen

Polen ligger inklämt mellan stormakterna Tyskland och Ryssland (tidigare Sovjetunionen) och har prövats hårt genom historien. Landet, som har delats vid fyra tillfällen, blev på 1940-talet kommunistiskt. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. En ny period inleddes 1989, när kommunismen föll och en demokratisering inleddes. Landet är numera medlem av både EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Polen arena för signalpolitik – möte och manöver

   I Warszawa samlas en rad länder till konferens om Mellanöstern – i praktiken om Iran som inte har bjudits in. Bland talarna finns Israels premiärminister Netanyahu och USA:s utrikesminister Mike Pompeo. De hoppas att mötet ska öka pressen på Iran, men de flesta europeiska länder förhåller sig avvaktande (se 11 januari). Pompeo har dagen innan följt en militärövning med skarp ammunition i Orzysz sju mil från den ryska marinbasen Kaliningrad; en manöver med flera deltagande Natoländer och med signalvärde riktat mot Moskva. USA:s ambassadör uppger att de amerikanska styrkorna i Polen, för tillfället 4 000 man, ska utökas ytterligare.

  • Luftvärnsaffär med USA

   Polen ska köpa ett mobilt artillerisystem från USA för motsvarande 3,8 miljarder kronor. Systemet Himars, som uttryds ”high mobility artillery rocket system”, är utvecklat för raketartilleri och markrobotar – antingen sex raketer åt gången med sju mils räckvidd eller en robot med 30 mils räckvidd. Sedan tidigare har Polen beslutat köpa amerikanska Patriotrobotar för mer än tio gånger så stort belopp.

  • Namnet på nytt, liberalt parti: Vår

   Robert Biedroń, före detta borgmästare i Słupsk, har registrerat sitt nya parti. Det får namnet Wiosna (Vår). Eftersom Biedroń har liberala värderingar och själv är öppet homosexuell väntas partiet bli populärt bland väljare som är kritiska mot Polens nuvarande, socialt konservativa styre. Valet till EU-parlamentet i maj kommer att ge ett handfast mått på partiets dragningskraft, men redan i en opinonsmätning veckan efter registreringen blir Wiosna tredje största parti efter Lag och rättvisa och Medborgarplattformen (se 4 september 2018).

  • God tillväxt i ekonomin 2018

   Tillväxten i ekonomin var 5,1 procent 2018, enligt preliminära data. Trots en liten inbromsning under fjärde kvartalet var tillväxttakten den högsta sedan 2007. Hushållens konsumtion drev upp siffrorna, den privata konsumtionen steg lite mer än väntat. Utvecklingen under 2019 är svår att beräkna på grund av brexit. Nästan en miljon polacker lever och arbetar i Storbritannien och är oroliga att inte få stanna i landet vid EU-utträdet.

  • Slakteriskandal spridd till EU-länder

   Ett slakteri i Kalinowo i nordöstra Polen har stängts och utredning pågår sedan det avslöjats att företaget i hemlighet tagit emot sjuka djur för slakt. Köttet har sålts i minst 15 länder, bland dem Sverige, som varnats via samarbetsvägar inom EU när fusket upptäcktes. Köttet, som inte hade besiktigats av veterinär, dras tillbaka från marknaden i alla länderna. Expertis från EU, som har bevittnat matskandaler i flera länder de senaste åren, ska analysera fallet på plats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0