Polen
Foto: Wikimedia Commons/Jan Mehlich

Polen

Polen ligger inklämt mellan stormakterna Tyskland och Ryssland (tidigare Sovjetunionen) och har prövats hårt genom historien. Landet, som har delats vid fyra tillfällen, blev på 1940-talet kommunistiskt. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. En ny period inleddes 1989, när kommunismen föll och en demokratisering inleddes. Landet är numera medlem av både EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Dömd för maktmissbruk – nu inrikesminister

   Mariusz Kamiński blir ny inrikesminister. Det väcker reaktioner eftersom PiS-politikern så sent som 2015 förbjöds av domstol att inneha ett offentligt ämbete. Han dömdes den gången för maktmissbruk, men benådades av president Duda innan fallet hann prövas i högre rätt. Kamiński bildade och ledde Polens första antikorruptionsmyndighet; det var den posten han hade när en domstol slog ned på hur myndigheten bedrev en utredning av misstänkt mygel inom jordbruksdepartementet.

  • Talmannen privatflög med statens plan

   Marek Kuchciński , talman i parlamentet, ber offentligt om ursäkt för sitt ymniga bruk av statligt flyg för personliga resor. Han betonar samtidigt att resorna var lagliga. Trots det lämnar han tre dagar senare in sin avskedsansökan. Den politiska oppositionen och lokala medier har avslöjat att Kuchciński  använt regeringsplan och militärhelikoptrar omkring hundra gånger under loppet av fem år. Vid 23 tillfällen hade han anhöriga med sig. Kuchciński företräder regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS). Den nyutnämnda inrikesministern Elżbieta Witek väljs till ny talman. 

  • Vänstern går ihop inför valet

   Flera vänsterpartier bildar allians inför parlamentsvalet. Alliansen kallas Vänstern (Lewica) och fördjupar ett samarbete partierna redan har: Som en enda samlad grupp kan de sänka den spärr de måste ta sig över för att komma in i parlamentet från 8 till 5 procent. Partierna som ingår är Demokratiska vänsteralliansen (SLD), Vår (Wiosna), Vänster tillsammans (Lewica Racem), Polska socialistpartiet (PPS) och Arbetarunionen (Unia Pracy). De har också stöd av feministgrupper, bland andra. Alliansen kan lägga krokben för det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) genom att det blir svårare för PiS att nå egen majoritet. I valet 2015 fick vänstern 7,6 procent av rösterna, de klarade därmed inte spärren på 8 procent för valsamverkande partier.

  • Val den 13 oktober

   President Andrzej Duda meddelar att det förestående parlamentsvalet ska hållas söndagen den 13 oktober. Beslutet ska också bekräftas av valmyndigheten. Duda säger att valet bör hållas så snart som möjligt för att valrörelsen inte ska bli smutsig.

  • Juli

  • Inkomstskatt för unga slopas

   En ny lag avskaffar inkomstskatten för nästan alla under 26 år. Två miljoner löntagare under en viss inkomstgräns tros vara berörda. Skatten för unga egenföretagare blir däremot kvar. För statskassan betyder reformen ett bortfall på 2,5 miljarder zloty (drygt sex miljarder kronor). Den ingår i ett stort paket – med fortfarande oklar finansiering – som bland annat omfattar en trettonde månadsutbetalning till pensionärer och stärkt stöd till barnfamiljer. Lagen träder i kraft tre månader före parlamentsvalet och antas inte bara kunna öka väljarstödet för regeringen. I vissa fall väntas den leda till att tidigare ”svarta” jobb blir ”vita”. Möjligen kommer också ännu fler unga ukrainare att söka sig till jobb i Polen. Förra året gick nästan tre fjärdedelar av de arbetstillstånd som beviljades till ukrainare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0