Polen
Foto: Wikimedia Commons/Jan Mehlich

Polen

Polen ligger inklämt mellan stormakterna Tyskland och Ryssland (tidigare Sovjetunionen) och har prövats hårt genom historien. Landet, som har delats vid fyra tillfällen, blev på 1940-talet kommunistiskt. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. En ny period inleddes 1989, när kommunismen föll och en demokratisering inleddes. Landet är numera medlem av både EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Återbäring till äldre lagom till valet

   Polens pensionärer får en engångsbonus – cirka 200 euro i skatteåterbäring. Det sker på förslag av regeringspartiet PiS och lagom tills väljarna förväntas rösta i valet till EU-parlamentet i slutet av maj. Förslaget antas med bred majoritet i sejmen, och väntas inte stöta på patrull i senaten heller. Oppositionspolitiker anklagar regeringen för att använda skattebetalarnas pengar till röstfiske.

  • EU riktar nytt böteshot mot Polen

   EU-kommissionen inleder ännu ett förfarande mot Polen för omstöpningen av rättssystemet. Domare bestraffas på politiska grunder för sina beslut (se 20 september 2018) och rättsväsendets oberoende kränks i strid med EU-fördrag när domarutnämningar kan styras av regeringen, anser kommissionen (se 25 mars 2019). Polen har två månader på sig att bevara kritiken. I slutänden kan straffet bli dryga böter. Polen har backat för EU-kritik i ett annat mål, om att domare tvingades i pension för att lämna plats för nya befattningshavare (se 17 december 2018).

  • Mars

  • Nytt sätt att utse domare godkänns

   Författningsdomstolen har kommit fram till att Polens grundlag tillåter det nya system för rekrytering av domare som regeringen har infört. Medlemmar av Högsta juridiska rådet, som utser landets domare, tillsätts numer av parlamentet som domineras av det konservativa regeringspartiet PiS. Systemet underminerar domstolsväsendets självständighet, enligt kritiker (se 21 november 2018).

  • Kyrkan medger hundratals övergrepp mot barn

   Under de senaste 30 åren har 382 företrädare för katolska kyrkan i Polen gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp mot barn och andra minderåriga. Totalt känner man till 624 offer, varav fler än hälften pojkar. Uppgifterna offentliggörs av kyrkan i en rapport som bygger på information från stift och klosterordnar. Ärkebiskop Wojciech Polak säger att han fylls av ”smärta, skam och skuld”. Grupper som företräder offren, och har anklagat kyrkan för att skydda förövare och dölja deras brott, kräver att få veta om kyrkan också har informerat polisen. I rapporten återges inga namn på gärningsmän. En organisation för brottsoffer har tidigare överlämnat material om cirka 400 övergrepp till Vatikanen (se 21 februari). I den sammanställningen förekommer 85 präster som fällts för sexuella övergrepp mot barn.

  • Februari

  • Polen rustar upp försvarsmakten

   Fram till 2026 kommer Polen att satsa motsvarande cirka 450 miljarder kronor på att uppgradera sin försvarsmakt. Planerna omfattar inköp av 32 stridsflygplan, helikoptrar, ubåtar och luftvärnssystem. Avsikten är att höja beredskapen i öster – militäralliansen Natos östra flank – enligt besked från försvarsminister Mariusz Błaszczak. En del av de planerade inköpen är kända sedan tidigare, liksom Polens önskemål om att USA ska hålla en permanent militärbas i landet (se 10 februari 2019 och 17 november 2017).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0