Polen
Foto: Wikimedia Commons/Jan Mehlich

Polen

Polen ligger inklämt mellan stormakterna Tyskland och Ryssland (tidigare Sovjetunionen) och har prövats hårt genom historien. Landet, som har delats vid fyra tillfällen, blev på 1940-talet kommunistiskt. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. En ny period inleddes 1989, när kommunismen föll och en demokratisering inleddes. Landet är numera medlem av både EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Amerikansk styrka i Polen utökas

   USA kommer att flytta 1 000 soldater till Polen från Tyskland, där de amerikanska styrkorna omfattar 52 000 man. Enligt president Trump flyttas även en del militär utrustning, bland annat drönare. Beskedet lämnas i samband med att president Duda besöker Vita huset, men Trumps löfte sträcker sig inte så långt att det uppfyller önskemål som framförts från regeringen i Warszawa: att USA ska inrätta en permanent bas i Polen.

  • Ombildad regering borgar för löften till väljarna

   Finansminister Teresa Czerwińska, som har försökt hålla igen på statens utgifter för att minska budgetunderskottet, är en av de ministrar som byts ut när regeringen ombildas. Marian Banaś, som ersätter henne, har visserligen bakgrund som biträdande minister och chef för skattemyndigheten, men han tillhör regeringspartiet Lag och rättvisas (PiS) trogna – och partiet väntas komma med välfärdslöften till väljarna inför parlamentsvalet som ska hållas i slutet av 2019. Flera av de tidigare ministrarna lämnar sina poster därför att de har valts in i EU-parlamentet.

  • Maj

  • PiS störst i EU-valet

   Regerande Lag och rättvisa (PiS) vinner drygt 45 procent av rösterna och 27 mandat i valet till Europaparlamentet. Oppositionsalliansen Europeiska koalitionen, ledd av Medborgarplattformen, får drygt 38 procent och 22 mandat. Resterande 3 mandat tillfaller det nybildade partiet Vår (läs mer om partierna i Politiskt system). Den anti-EU-allians som ett libertarianskt och några nationalistpartier bildat inför valet når inte över spärren på fem procent. Valdeltagandet är drygt 45 procent, en osedvanligt hög siffra för Polen.

  • Använde polishelikopter i valkampanj

   Marek Opioła, ordförande i sejmens säkerhetsutskott och kandidat i valet till EU-parlamentet för regeringspartiet Lag och Rättvisa, har låtit göra en uppmärksammad reklamvideo för sin kandidatur. Utan att konsultera polisledningen har Opioła nyttjat en av polisens Black Hawk-helikoptrar för inspelningen, där han själv ses hoppa ur helikoptern iklädd hjälm och skottsäker väst. Rikspolischefen Jarosław Szymczyk stormar mot att polisen utnyttjas i ett partipolitiskt sammanhang. Visningen av kampanjvideon har stoppats och partiet tar avstånd från den.

  • Judisk kritik mot Polens regering

   En amerikansk lag om återbördande av egendom som nazisterna stal från sina judiska offer bidrar till osämja mellan Polen och Israel (se 1 februari 2018). I Polen, som också led svårt under nazisterna, har regeringen markerat att åtgärder som lagen föreskriver – till exempel skadestånd – inte är polska statens ansvar. Judiska världskongressen fördömer ett uttalande av premiärminister Morawiecki; vid ett möte inom regeringspartiet Lag och rättvisa rapporteras han ha sagt att ”det vore att ge Hitler en postum seger”.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0