Polen
Foto: Wikimedia Commons/Jan Mehlich

Polen

Polen ligger inklämt mellan stormakterna Tyskland och Ryssland (tidigare Sovjetunionen) och har prövats hårt genom historien. Landet, som har delats vid fyra tillfällen, blev på 1940-talet kommunistiskt. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. En ny period inleddes 1989, när kommunismen föll och en demokratisering inleddes. Landet är numera medlem av både EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Enbart poströstning i parlamentsvalet

   Parlamentets underhus beslutar att Polens presidentval ska hållas som planerat den 10 maj, trots coronaviruspandemin (se 24 mars). Men valet ska inte genomföras med besök i vallokaler utan genom poströstning. Särskilda valurnor sätts upp för rösterna landet runt. Beslutet måste också godkännas i senaten (som bara kan skjuta upp valet, inte stoppa det) och av president Duda. Oppositionspartier har flera invändningar, bland annat att den sittande presidenten kommer att gynnas av att pandemin förhindrar valkampanjer.

  • Polen fälls i EU-domstolen

   Polen, Ungern och Tjeckien bröt mot EU-rätten när de vägrade ta emot flyktingar 2015, då ovanligt många flyktingar sökte sig till Europa. Det har EU-domstolen har kommit fram till, och de tre länderna hotas nu av böter. Alla tre länderna vägrade följa ett beslut som fattats av EU:s migrations- och inrikesministrar om att flyktingarna skulle fördelas mellan EU:s medlemsländer. Avsikten var att minska trycket på mottagandet i Grekland och Italien (se 7 december 2017).

  • Mars

  • Smittskyddsregler skärps i flera steg

   Polen följer Tyskland i spåren och skärper sina redan stränga regler mot spridning av coronavirus: folksamlingar begränsas till två personer, gudstjänster och begravningar till fem. Polen har i det läget 800 fall med bekräftad sjukdom och nio dödsfall i covid-19. Den 31 mars hårdnar reglerna ytterligare, i minst två veckor framåt: barn och unga under 18 får endast lämna hemmet tillsammans med en vuxen och bara äldre personer får handla i butik mellan klockan 10 och 12. Regeringen har dock valt att inte utlysa undantagstillstånd, vilket skulle tvinga fram ett beslut om att skjuta upp presidentvalet som planeras till den 10 maj. Sittande presidenten Andrzej Duda tippas bli omvald.

  • Statligt stödpaket mot coronakris

   Polens regering offentliggör ett stödpaket värt 47 miljarder euro för att rädda jobb, företag och verksamheter som hotas av coronapandemin. Enligt premiärminister Morawiecki motsvarar värdet på räddningspaketet en tiondel av landets statsbudget, och pengarna ska inte komma från EU. Staten kommer att gå in med stöd till människor som blir arbetslösa, också småföretagare, medan företag som förlorar inkomster kan få hjälp att betala lån. Centralbanken sänker sin styrränta till historiskt låga 1,0 procent. President Duda uppger att underskott i statsbudgeten kan väntas.

  • Stängda gränser retar balter

   Polen stänger gränserna för att hindra spridning av virussjukdomen covid-19. Medborgare i de baltiska stater får bekymmer eftersom ingen "mänsklig korridor" inrättas för att bilburna balter ska kunna ta sig hem från Västeuropa. Estland, Lettland och Litauen sätter istället in fartyg och flyg för att undsätta balter som fastnar vid gränsen mellan Tyskland och Polen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0