Polen
Foto: Wikimedia Commons/Jan Mehlich

Polen

Polen ligger inklämt mellan stormakterna Tyskland och Ryssland och har prövats hårt genom historien. Landet har delats vid fyra tillfällen. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. På 1940-talet blev Polen kommunistiskt och knutet till Sovjetunionen. En ny tid inleddes 1989, med demokratisering. Landet är numera medlem av EU och militäralliansen Nato, men rättsstatens utveckling under konservativt styre väcker oro.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Polskt stöd till belarusisk opposition

   Olga Kovalkova, medlem av den belarusiska oppositionens samordningsråd, uppger att hon har tvingats gå i exil i Polen. Efter att ha gripits i hemlandet den 25 augusti har hon, i stället för att bli frigiven, blivit hotad och körd till gränsen av säkerhetstjänsten. En talesman för den polske premiärministern uppger att Polen kommer att stödja personer som hotas av politisk förföljelse i grannlandet.

  • Kritik mot konservativ barnombudsman

   Avgångskrav reses från mitten- och vänsterpartier mot Mikołaj Pawlak, barnombudsman med mycket konservativ samhällssyn. Han har tidigare uttalat sig positivt om aga och beskrivit provrörsbefruktning som en ovärdig metod att skaffa barn. Nu får han kritik efter att ha påstått i kanalen TVN24 att enskilda organisationer i Poznań som förmedlar sexualundervisning till skolelever också erbjuder de unga könsförändrande hormonbehandling. Uppgifterna förnekas bestämt av lokala myndigheter. Pawlak hänvisar till en artikel om olaglig nätförsäjning av hormoner som publicerats i veckotidningen Tygodnik Solidarność.

  • Augusti

  • Utrikesministern avgår

   Utrikesminister Jacek Czaputowicz lämnar sin post. Dagen innan har han tagit emot en av de ledande belarusiska regimkritikerna, Valery Tsepkalo, som tillsammans med sin fru Veronika riskerar trakasserier i hemlandet, där båda har deltagit i protester mot landets auktoritäre president Lukasjenko. Ny utrikesminister blir Zbigniew Rau, ordförande i parlamentets utrikesutskott.

  • Ministeravgångar med coronakoppling

   Sjukvårdsminister Łukasz Szumowski avgår. Personliga skäl åberopas, men det sker mot bakgrund av mediekritik mot hur regeringen hanterat coronakrisen. Bland annat ska departementet ha köpt in 100 000 ansiktsmasker som visat sig vara värdelösa från privata vänner till Szumowski.  Janusz Cieszyński, biträdande sjukvårdsminister, har lämnat sin post dagen innan. Ekonomen Adam Niedzielski blir Szumowskis efterträdare. 

  • Kulturprotest mot regeringspartiet

   I ett öppet brev anklagar dussintals internationella kulturpersonligheter det styrande partiet Lag och rättvisa för homofobi och kräver att sexuella minoriteters rättigheter respekteras. Bland undertecknarna finns Nobelprisbelönta författare som Olga Tokarczuk och J.M. Coetzee och regissören Pedro Almodóvar. I brevet , som publiceras i stora tidningar som Le Monde, lyfter de fram händelser i Warszawa den 7 augusti, då gayrättsaktivister greps.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0