Polen
Foto: Wikimedia Commons/Jan Mehlich

Polen

Polen ligger inklämt mellan stormakterna Tyskland och Ryssland (tidigare Sovjetunionen) och har prövats hårt genom historien. Landet, som har delats vid fyra tillfällen, blev på 1940-talet kommunistiskt. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. En ny period inleddes 1989, när kommunismen föll och en demokratisering inleddes. Landet är numera medlem av både EU och försvarsalliansen Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Konservativ seger i parlamentsvalet

   Regerande Lag och rättvisa (PiS) blir störst i parlamentsvalet, som väntat. 44 procents stöd borgar för fortsatt konservativt styre med familjeinriktad välfärdspolitik. Regeringspartiets osämja med EU om att rättsväsendets oberoende hotas tycks inte ha avskräckt väljarna. Liberala Medborgarkoalitionen blir näst störst med 27 procent av rösterna. Vänstern får återigen mandat genom en flerpartiallians som når 13 procents stöd. Även bondepartiet och alliansen Konfederationen, som står långt till höger, klarar spärren till parlamentets underhus. Valet till senaten får mest överraskande resultat: PiS tappar sin majoritet. Oppositionen bedöms nu kunna samla 51 av 100 mandat i överhuset.

  • Polsk författare får Nobelpris

   Olga Tokarczuk, polsk författare, tilldelas 2018 års Nobelpris i litteratur, det pris som inte delades ut året innan till följd av interna motsättningar inom Svenska Akademien. Tokarczuk skriver i många genrer, bland annat poesi, romaner och noveller.

  • Upphävd tidsgräns ger övergreppsoffer skadestånd

   En domstol i Gdańsk beslutar att en man som i flera år på 1980-talet utsattes för sexuella övergrepp ska få skadestånd av förövaren, som är präst, av församlingen och av det katolska stift där övergreppen begicks. Det unika med fallet är att appellationsdomstolen upphäver preskripitionstiden, tidsgränsen som annars skulle ha inneburit att det var för sent för att utdöma ett straff. Skadeståndsbeloppet blir 400 000 zloty, omkring en miljon kronor. Katolska kyrkan har på senare tid blivit alltmer kritiserad för att ha möjliggjort och dolt övergrepp mot barn och unga (se 14 mars och 14 maj 2019).

  • Lag och rättvisa går mot seger, men hur stor?

   Regeringspartiet Lag och rättvisa leder klart, med 42 procents väljarstöd, i institutet Kantars mätning inför parlamentsvalet den 13 oktober. Mittenpartiernas allians KO når 29 procents stöd och alliansen Vänstern 13 procent. Ett par småpartier ligger nära spärren för att få mandat och sex procent av de tillfrågade väljarna har inte bestämt vilket parti de ska rösta på, så den samlade oppositionen ser ut att ha chans att besegra det konservativa regeringspartiet. Men en enkät med fler tillfrågade, av institutet Dobra för pressgruppen Polska, ger Lag och rättvisa en tydlig valseger med 48 procent.

  • September

  • Expresidenter varnar för diktatur

   Tre tidigare presidenter varnar i ett öppet brev för växande auktoritära tendenser.  Lech Wałęsa, Aleksandr Kwaśniewski och Bronisław Komorowski skriver att valet om två veckor kommer att avgöra om Polen ska vara en demokratisk rättsstat eller fortsätta utför på ett sluttande plan mot diktatur. Inlägget görs till stöd för oppositionsallianser i ett läge då väljarenkäter ger regeringspartiet Lag och rättvisa 40–45 procents stöd.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0