Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters och Transitions Online samt en rad tidningar och tidskrifter. Underlag hämtas även från tankesmedjor som International Crisis Group, Stratfor och Council on Foreign Relations.

Senaste händelser

 • 2020

  • Januari

  • Två kända namn ställer upp mot Duda

   Partierna i vänsteralliansen Lewica meddelar att Robert Biedroń, före detta borgmästare i Słupsk och nu EU-parlamentariker, blir deras kandidat i presidentvalet i maj. De motiverar sitt beslut med att Biedroń, som är öppet homosexuell, bland annat driver krav på lika lön för kvinnor och män och åtskillnad mellan kyrka och stat. Sittande presidenten Andrzej Duda, som har stöd av det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa, betraktas som favorit. Małgorzata Kidawa-Błońska (PO) är den av oppositionens kandidater som tillskrivs de största chanserna.

 • 2019

  • December

  • Polskt-ryskt ordkrig om världskriget

   Polens UD kallar upp Rysslands ambassadör för att framföra en diplomatisk protest, ett inslag i ett pågående ordkrig mellan länderna. President Putin har nyligen hävdat att Polen bar en del av skulden för andra världskriget, han spillde senare på med anklagelser om polsk antisemitism. Från polsk sida svarar man bland annat med att Nazityskland och Sovjetunionen samarbetade redan före kriget, och att även sovjetiska trupper anföll Polen kort efter krigsutbrottet, som började med nazisternas inmarsch i Polen den 1 september 1939.

  • Utskälld domarlag godkänns

   Sejmen, parlamentets underhus, antar den nya lagen som gör det lättare för regeringen att avskeda domare. Lagen godkänns med 233 röster för, 205 emot och 10 nedlagda röster. Lagen måste godkännas även i överhuset, senaten, innan den kan träda i kraft.

  • Manifestationer mot lagförslag

   I fler än 110 städer är protester utlysta mot regeringens omstöpning av rättsväsendet. Manifestationerna arrangeras av juristsammanslutningar och gräsrotsorganisationer (se 5 december). Högsta domstolen har dagen innan varnat regeringen och hävdat dels att den nya lag som är på gång påminner om kommunistregimens införande av krigslagar 38 år tidigare, dels att Polens EU-medlemskap kan vara i fara om regeringen underminerar rättsväsendet. EU har aviserat att lagen kommer att granskas noga. 

  • Huvudstäder vill ha egen kanal till EU

   De EU-positiva borgmästarna i fyra europeiska huvudstäder undertecknar en gemensam deklaration, som går ut på att de ska söka samarbete direkt med EU, eftersom deras länder styrs av EU-kritiska partier. Bakom denna "fria städers pakt" står de styrande i Budapest, Warszawa, Prag och Bratislava. På mellanstatlig nivå har Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien ett eget samarbetsforum kallat Visegrádgruppen, som bildades innan de blev medlemsländer i EU. Flera av regeringarna är idag indragna i trätor med EU, som anser att regeringspartierna inte respekterar grundläggande rättsliga och demokratiska värderingar. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0