Sydkorea
Blommande körsbärsträd i Sydkoreas huvudstad Seoul. Foto: Travel man/Shutterstock

Sydkorea

Sydkorea har på ett par generationer förvandlats från en fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Industrijättar som Hyundai och Samsung har gjort sydkoreansk export världskänd. Politiskt präglas Sydkorea av en konflikt med grannlandet Nordkorea. Inget fredsavtal kunde ingås mellan de två nationerna efter Koreakrigets slut 1953. Sydkorea får omfattande militärt stöd från USA.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Maj

    • Han Duck-Soo avgår som tf president; vill kandidera i valet

      Efter att dagen innan ha avgått som tillförordnad president meddelar Han Duck-Soo att han vill kandiderar i presidentvalet den 3 juni. Det var först meningen att finansminister Choi Sang-Mok skulle ta över som tillförordnad president efter Han. Choi tvingas dock omedelbart avgå sedan ledamöter från oppositionen röstar ja till att inleda en riksrättsprocess mot honom för delaktighet i införandet av militärt undantagstillstånd i december (se December 2024). Chois avgång leder till att riksrättprocessen mot honom pausas. I stället för Choi blir nu utbildningsminister Lee Ju-Ho tillförordnad president. Han Duck-Soo hoppas kunna bli det konservativa Folkets maktparti (PPP) kandidat i valet, trots att partiet nyss utsett arbetsmarknadsminister Kim Moon-Sool till sin kandidat. Ett förslag om att ändra PPP:s presidentkandidat till Han röstas  dock en vecka senare ned av partimedlemmarna.

    • Högsta domstolen: Rättegång mot Lee ska göras om

      En rättegång mot Lee Jae-Myung, ledare för det största oppositionspartiet Demokratiska partiet, ska göras om enligt en dom i Högsta domstolen. Lee friades av en lägre domstol i mars (se 26 Mars), men enligt Högsta domstolen förelåg ”ett juridiskt missförstånd”. Om Lee döms till fängelse eller höga böter i rättegången som kommer att hållas i en lägre domstol, så skulle det innebära att han inte får kandidera till presidentposten eller andra offentliga ämbeten. Samtidigt menar bedömare att det knappast är ett hot mot hans möjlighet att ställa upp i det kommande presidentvalet den 3 juni eftersom det förmodligen kommer att dröja minst tre månader innan en ny rättegång hållas. Lees parti Demokratiska partiet kritiserar domen och kallar den för ett försök ”att påverka valet”. Om Lee, som leder klart i opinionsmätningar inför presidentvalet, skulle väljas till president innebär det att han kommer att omfattas av åtalsimmunitet till dess att mandatperioden avslutas.

    • April

    • Expresident Moon åtalas för korruption

      Moon Jae-In, som var president 2017–2022, åtalas för korruption meddelar åklagare i Sydkorea. Åtalet baseras på att Moons svärson anställts som chef för ett flygbolag ”utan att ha någon relevant erfarenhet eller meriter från arbete inom flygbranschen”. Den tidigare svärsonen, som numera skilt sig från Moons dotter, fick en lön på motsvarande omkring 150 000 dollar och hela denna summa ska uppfattas som mutor till expresidenten, menar åklagaren. Moon Jae-in representerar Demokratiska partiet, hävdar att åtalet är ”politiskt motiverat och har som syfte att förödmjuka en tidigare president”. Motståndaren Folkets maktparti har kontrollen över presidentposten, som för närvarande innehas av tillförordnade presidenten och premiärministern Han Duck-Soo i väntan på att parlamentsval ska hållas i juni.

    • Yoon Suk-Yeol avsätts permanent som president

      Författningsdomstolen fattar enhälligt beslutet att avsätta den avstängde tidigare presidenten Yoon Suk-Yeol i den pågående riksrättsprocessen. Orsaken är Yoons beslut att införa undantagslagar i december 2024. Nyval till presidentposten måste hållas inom 60 dagar. Regeringen meddelar några dagar senare att valet kommer att äga rum den 3 juni.

    • Mars

    • Sanningskommission om adoptioner visar på övergrepp och missförhållanden

      En statlig sannings- och försoningskommission, som i över två år granskat internationella adoptioner av sydkoreanska barn, kommer fram till att det skett allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Sanningskommissionen har utrett 367 fall i elva länder, däribland Danmark och Sverige. Att kommissionen bildats är inte minst en följd av att de som adopterats återvänt till sitt födelseland för att söka sina biologiska rötter. Granskningen är den största hittills av Sydkoreas adoptioner till utlandet, de flesta under 1970- och 1980-talen. Enligt kommissionen har landets fyra adoptionsbyråer under nära 50 år bland annat förfalskat journaler och utfört adoptioner av barn utan föräldrars samtycke. Utredarna rekommenderar en officiell statlig ursäkt till dem som drabbats.

Till kalendariet
94268

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0