Saudiarabien – Geografi och klimat

Saudiarabien upptar ungefär fyra femtedelar av Arabiska halvön. Terrängen som till stor del består av sandöknar och stäpplandskap sluttar från bergskedjor längs Röda havet i väster mot låglandet vid Persiska viken i öster.

Saudiarabien är fem gånger större än Sverige och har landgräns mot sju länder samt förbindelse till Bahrain via en vägbro. I vissa fall är gränserna osäkra eller omstridda; uppgifterna om landets storlek varierar. Dess politiska centrum återfinns på den ökenartade högplatån Najd i landets inre, där huvudstaden Riyad ligger. 

I kustregionen Hijaz vid Röda havet finns vallfartsorterna Mecka och Medina, liksom den viktiga hamnstaden Jidda. I bergen i sydväst ligger den bördiga provinsen Asir. Östregionen Hasa (al-Ahsa) präglades förr av oaser och fiskehamnar, men idag dominerar oljeindustrin. 

Ungefär en tredjedel av landet består av öken. Den otillgängliga al-Rub al-Khali i söder är en av världens största sandöknar. I norr och nordöst ligger öknarna Stora och Lilla Nafud. Varken sjöar eller permanenta floder finns. Underjordiska källor ger vatten åt oaser, men i övrigt utgörs Saudiarabien av stäpp med mager buskvegetation. Sandstormar och ökenspridning är stora problem, men 2021 offentliggjorde regeringen planer på omfattande skogsplantering (se Kalendarium).

Det faller ytterst lite regn, men när det händer kan kortvariga vattendrag uppstå. Ett namn på kartan som börjar på Wadi skvallrar om att där finns en flodbädd som någon gång kan bära vatten.

 

 

Om våra källor

 

Varukorg

Totalt 0