Saudiarabien – Kultur

Den saudiska kulturen är i hög grad knuten till islam, som sätter sin prägel på hela samhället. Bildkonsten domineras av geometriska och abstrakta mönster och av kalligrafi (skönskrift). Musik och poesi har ofta rötter i den ökenbaserade beduinkulturen.

Det gäller till exempel nabati, traditionell episk folkpoesi, som lever kvar vid sidan av klassisk arabisk poesi, och arda, en folkdans som utförs av män utrustade med svärd.

I Saudarabien har biografer och teatrar länge varit förbjudna men det håller på att luckras upp – biografer tilläts 2018. Sedan tidigare har inspelad film, även från västerlandet, gått att köpa och flera saudiska filmskapare har på senare år fått internationell uppmärksamhet. Det gäller inte minst Haifaa al-Mansour vars prisbelönta film Den gröna cykeln är den första spelfilmen som i sin helhet spelats in i Saudiarabien. Filmen från 2012 handlar om en ung flicka som inte kan tygla sin längtan efter att cykla trots att det anses opassande för flickor. Den kvinnliga regissören fick vid utomhustagningarna kommunicera med skådespelarna från insidan av en skåpbil eftersom hon inte kunde visa sig på gatan med manliga kollegor. Hösten 2013 bestämde ett saudiskt kulturråd att filmen skulle utgöra landets bidrag till 2014 års Oscarsgala i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film (den vann inte). 

Bland moderna författare finns Abdarrahman Munif (1933–2004) som bland annat skildrade ökenlivet och Saudiarabiens utveckling från beduinsamhälle till oljeekonomi. Munif fråntogs sitt saudiska medborgarskap av politiska skäl. Turki al-Hamad (1952–) gav från 1998 ut en trilogi om en ung saudiers uppväxt på 1960- och 1970-talet. Han behandlar känsliga ämnen som politik, religion och sexualitet. Verken har blivit bannlysta och Hamad själv har blivit föremål för fördömande fatwor och satt häktad ett halvår 2013. Rajaa al-Sanea (1981–) gav 2006 ut en kontroversiell roman, Flickorna från Riyadh, om unga saudiskors önskan om ett friare liv. Hon är uppvuxen i en saudisk läkarfamilj och har som USA-utbildad tandläkare stannat kvar i USA.

Oaslandskapet i al-Ahsa i öster är en av de platser FN-organisationen Unesco har satt upp på sin världsarvslista. Klippmålningar i regionen Ha’il – en del mycket gamla – klassas också som världsarv liksom klippgravar från nabateisk tid i al-Hijr. Färskast som världsarv, på listan från 2021, är fyndområdet Hima med 7 000 år gamla klippmålningar. Jiddas gama stadskvarter lyfts fram därför att de vittnar om bebyggelsehistoria på båda sidor om Röda havet.

Saudiarabiens nationalsång komponerades av den Egyptenfödde musikern Abdelrahman Elkhatib (1922–2013), som senare verkade som lärare i Södertälje och framträdde inför svensk publik med musiker som flöjtisten Björn J:son Lindh.

Om våra källor

Varukorg

Totalt 0