Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Kronprins slipper åtal i USA

   Kronprins Mohammed bin Salman (”MBS”) får åtalsfrihet i USA i kraft av sin nya titel som premiärminister. Det betyder att han inte kan ställas till svars där för mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi, som ägde rum på en av Saudiarabiens diplomatiska beskickningar 2018. Khashoggi var bosatt i USA och hans fästmö Hatice Cengiz har vänt sig till amerikansk domstol för att få kronprinsens ansvar prövat. Amerikansk underrättelsetjänst har också uppfattningen att kronprinsen gav order om mordet. Departementsjurister hänvisar till en folkrättslig norm om att en sittande regeringschef inte ställs inför rätta.

  • Tresiffrigt antal avrättningar i år

   Två pakistanska medborgare som fällts för heroinsmuggling har avrättats, rapporterar en statlig nyhetsbyrå. Det är nästan tre år sedan Saudiarabien verkställde dödsstraff för narkotikabrott; enligt nyhetsbyrån AFP:s räkning hände det senast i januari 2020. Såvitt känt har hittills i år 128 avrättningar genomförts, att jämföra med 69 under hela 2021. I mars 2022 avrättades 81 personer på en och samma dag, alla dömda på anklagelser om terrorbrott.

  • Oktober

  • Humanitärt bistånd till Ukraina

   Saudiarabien meddelar att Ukraina kommer att få humanitärt bistånd för 400 miljoner dollar. Den saudiska oljepolitiken under Rysslands krigföring mot Ukraina har väckt irritation framför allt i USA. Västländer vill att saudierna ökar sin oljeproduktion för att motverka den energikris, med höga priser, som blivit följden av internationella sanktioner mot Ryssland. I stället har Saudiarabien och andra länder inom samarbetet Opec+ dragit åt kranarna så att oljepriserna ökar. Nyligen har Saudiarabien agerat mellanhand vid en fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland.

  • Oljeländer grundar för att öka priset

   Opec +, som samlar de oljeproducerande länderna i samarbetsorganisationen Opec och andra oljeländer som står utanför gruppen, enas om att begränsa produktionen med två miljoner fat råolja per dag. Överenskommelsen, där i synnerhet Saudiarabiens och Rysslands intressen sammanfaller, får oljepriserna att stiga. Det sker i ett läge där kriget i Ukraina redan har drivit upp prisnivån, och USA och andra aktörer har försökt förmå oljeländer att pumpa mer. Presidentkansliet i USA reagerar därför med besvikelse på uppgörelsen. Dels skulle USA vilja se det krigförande Rysslands oljeinkomster minska, dels vittnar den om att Saudiarabiens ledning inte bryr sig mycket om amerikanska önskemål.

  • September

  • Kronprinsen blir regeringschef

   Kronprins Mohammed bin Salman (”MBS”) är nu också Saudiarabiens premiärminister. Traditionellt är det kungen som bär den titeln också. Utnämningen tillkännages i dekret från kung Salman och innebär en bekräftelse på ett förhållande som råder sedan flera år: att den exekutiva makten finns i kronprinsens händer. Den nu 37-årige MBS blev försvarsminister 2015, samma år som Saudiarabiens krigsinsatser i Jemen inleddes, och tronföljare 2017. Posten som försvarsminister tas över av hans bror Khalid. Kung Salman, 86 år, har såvitt känt varit inlagd på sjukhus två gånger under 2022.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0