Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien utgör större delen av Arabiska halvön. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Budgetstöd till Jemens regering

   Saudiarabien stöder Jemens regering med 250 miljoner dollar till bland annat offentliganställdas löner. Ett halvår tidigare har en lika stor överföring gjorts, när Saudiarabien utlovade utbetalningar av sammanlagt 1,2 miljarder dollar. Överföringarna görs till centralbanken i Aden; i huvudstaden Sanaa hålls alla viktiga inrättningar av huthigerillan sedan närmare ett årtionde. Saudiarabien har bekämpat shiagerillan militärt på Adenregeringens vägnar alltsedan 2015.

  • Saudier kräver palestinsk stat

   Saudiarabien deklarerar i ett officiellt uttalande att det inte kommer att bli några diplomatiska förbindelser med Israel förrän det också finns en oberoende palestinsk stat enligt 1967 års gränser, med Östra Jerusalem som huvudstad. (Det betyder de stilleståndlinjer som gällde före kriget 1967, som slutade med att Israel ockuperade bland annat Västbanken och Östra Jerusalem.) Uttalandet ska ses i ljuset av det krig som nu rasar mellan Israel och palestinska Hamas, och som också har lett till mycket höga dödstal och misär för civila i Gazaremsan. Ett närmande mellan Israel och Saudiarabien hade pågått i flera år, när Hamas begick terrordåd mot Israel i oktober 2023 och det israeliska svaret blev månader av hårda bomningar och räder mot Gaza. I det saudiska uttalandet ligger också en markering mot USA, som verkar för en normalisering mellan Saudiarabien och Israel och hittills utan att lyckas har försökt få till en vapenvila mellan Israel och Hamas.

 • 2023

  • November

  • Saudiarabien får Expo 2030

   Saudiarabien tilldelas världskapet för den världsutställning som ska äga rum 2030.  Arrangemanget hålls vart femte år och drar till sig investeringar samtidigt som det ger enorm publicitet. Tanken är att utställningen ska äga rum i Riyad under vinterhalvåret 2030/2031. Saudiarabien är också på god väg att få stå värd för fotbolls-VM 2034 och gör ingen hemlighet av sina önskemål om att ansöka om OS. För regimen kan de stora populära evenemangen också erbjuda möjligheten att snygga till sin internationella image, som tagit stryk av återkommande kritik mot bristande respekt för de mänskliga rättigheterna. Särskilt skarpa omdömen luftades efter mordet på dissidenten Jamal Khashoggi på ett saudiskt konsulat i Turkiet 2018.

  • Oktober

  • Staten gör minus, och räknar med fortsatt underskott

   Finansdepartementet skriver ned förväntningarna på Saudiarabiens ekonomi från plus till minus. Nästa budgetår väntas ett underskott motsvarande 2 procent av BNP. Utgifterna stiger och oljeinkomsterna minskar, lyder förklaringen. Saudiarabien, som är världens största oljeexportör, har minskat sin produktion för att få priserna att stiga igen. I december 2022, då Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina hade stökat till världsekonomin, meddelades att staten det året gått med överskott för första gången på tio år tack vare att priserna sköt i höjden. En anledning till att staten har stora utgifter är kronprinsens framtidssatsningar inom ramen för planen Vision 2030 som syftar till att minska landets beroende av fossila bränslen. Finansdepartementet räknar nu med budgetunderskott till och med 2026.

  • September

  • Alltmer öppna fredstrevare

   För första gången sedan Saudiarabien gav sig in militärt i Jemens inbördeskrig 2015 träffas en saudisk förhandlingsdelegation och ledare för de shiamuslimska huthierna öppet i Saudiarabien. Efter huthigerillans intåg i Jemens huvudstad Sanaa 2014 drog Saudiarabien in på den jemenitiska regeringens sida, och trots att båda sidor nu tycks vara trötta på kriget låter freden vänta på sig. En FN-medlad vapenvila löpte ut för nästan ett år sedan, men håller ännu i huvudsak. Oman medlar i konflikten. I april 2023 möttes parterna i Sanaa. Det faktum att Saudiarabien och regimen i Iran, huthiernas uppbackare, har gjort upp om bättre relationer anses öka chanserna (se 10 mars 2023).

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0