Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Militära yrken öppnas för kvinnor

   Kvinnor kommer att kunna tjänstgöra i Saudiarabiens försvarsmakt, som meniga soldater, korpraler och sergeanter, uppger landets utrikesdepartement. 2018 gav regimen klartecken för kvinnor att ingå i säkerhetsstyrkor som lyder under inrikesdepartementet.

  • Nya krav på utredning av journalistmord

   Det har gått ett år sedan journalisten Jamal al-Khashoggi blev mördad och styckad på saudiska konsulatet i Istanbul. Hans kvarlevor har fortfarande inte hittats. Inför årsdagen har den saudiske kronprinsen låtit sig intervjuas. Han säger att han tar ansvar för händelsen eftersom den skedde “på hans vakt”, men medger inte att han själv gav order om mordet. Genom turkisk avlyssning har det framkommit att mordet inte bottnade i en olyckshändelse och människorättsorganisationer upprepar sina krav på en FN-ledd utredning.  

  • September

  • Turistvisum, och nya moralregler

   Nya, friare regler för turistvisum börjar tillämpas. Medborgare i 49 länder kan räkna med en smidig process. Dagen efter meddelar inrikesdepartementet att personer som kränker anständigheten kan komma att straffas med böter; 19 olika överträdelser har identifierats. ”Kvinnor bör täcka axlar och knän”, lyder instruktionerna bland annat. Utländska kvinnor behöver dock inte bära abaya, det fotsida ytterplagg som är obligatoriskt för saudiskor. Par från utlandet ska också få dela hotellrum utan att vara gifta, meddelar myndigheter ett par veckor senare. Saudiarabiens ökända moralpolis har på senare år fått minskat inflytande, men saudier klagar ibland över att de nya, mindre stränga umgängesregler som råder (antagna av regeringen i april) är otydliga.

  • Fredstrevare från huthier

   Huthirörelsen i Jemen lägger ut en fredstrevare till Saudiarabien. Mahdi al-Mashat, som ingår i rörelsens politiska ledning, erbjuder ett stopp för alla attacker mot saudiskt område. Uttalandet görs inför årsdagen av huthirebellernas intåg i Jemens huvudstad Sanaa. Erbjudandet möts med skepsis från saudiskt håll men välkomnas av FN.

  • USA förstärker vid Persiska viken

   USA aviserar militära förstärkningar till Persiska viken i kölvattnet av attacker mot saudiska oljeanläggningar som Iran anklagats för att ha utfört. Kort före beskedet har president Trump också skärpt de amerikanska sanktionerna mot Iran. De förstärkningar som ska sändas till regionen, på begäran av Saudiarabien och Förenade arabemiraten, handlar om flyg- och robotförsvar, uppger den nye försvarsministern Mark Esper.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0