Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • USA-politiker vill avsluta stöd till Jemenkrig

   Donald Trump kan tvingas göra bruk av presidentens vetorätt för att backa upp regimen i Saudiarabien. Det kan bli följden av att representanthuset i kongressen röstat för att avsluta det amerikanska stödet till krigsinsatserna i Jemen. Förslaget måste också behandlas i senaten. Ett snarlikt förslag antogs i senaten 2018, men gick den gången inte igenom i representanthuset, därför att president Trump då hade starkare stöd i kammaren. Nu har förhållandena ändrats beroende på det senaste mellanårsvalet i USA: Idag har Trumps motståndare majoritet i representanthuset – och både demokrater och republikaner ogillar stödet till de saudiskt ledda krigsinsatserna i Jemen.

  • Januari

  • Lyxarrest avlutad med stora statliga beslag

   Saudiska myndigheter har avslutat den kampanj som ledde till lyxhusarrest 2017 för ett par hundra förmögna personer, bland dem prinsar, ministrar och affärsmän. Staten har tagit över tillgångar värda drygt 107 miljarder dollar. Avtal har slutits med 87 personer som godtagit anklagelser som riktats mot dem. Åtta som nekar blir föremål för åtgärder av åklagarmyndigheten. I 56 fall är det ännu oklart om det blir uppgörelser med staten eller åtal. Massfängslandet bottnade i ett initiativ av kronprins Muhammed som uppgetts vara riktat mot korruption. Kronprinsen är internationellt ifrågasatt alltsedan Jamal Khashoggi, som kritiserat regimen milt men öppet, mördades på saudiska konsulatet i Istanbul (se 2 oktober och 15 november 2018).

  • Nytt försök med Vision 2030

   Regeringen sjösätter ett tolvårsprogram för att uppmuntra investeringar inom industrinäringar och transporter. Det kungörs vid en ceremoni där 37 avtal och avsiktsförklaringar med lokala och utländska investerare skrivs under. Programmet ingår i kronprinsens reformplan Vision 2030, som långsiktigt ska minska Saudiarabiens oljeberoende. 120 mil järnväg och fem nya flygplatser hör till det som planeras. Hittills har Vision 2030 genererat både intresse och utfästelser, men inte så många byggstarter.

  • Miljardär släppt ur lyxhusarrest

   Miljardären Mohammed al-Amoudi, som bland annat äger oljebolag i Sverige, har återfått friheten. Han var en de mycket förmögna personer som låstes in på ett lyxhotell 2017 i en aktion som sade vara riktad mot korruption och penningtvätt.

  • FN-rapportör granskar konsulatsmord

   En utredare med FN-anknytning ska granska mordet på Jamal Khashoggi som begicks på saudiska konsulatet i Istanbul. Agnès Callamard, särskild rapportör till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i frågor som rör utomrättsliga avrättningar, besöker Turkiet runt månadsskiftet. Men chefen för organisationen Human Rights Watch Kenneth Roth säger att utredningen borde göras av en officiell FN-företrädare med mandat från världsorganisationen som har större auktoritet än rapportören (se 3 januari).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0