Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien utgör större delen av Arabiska halvön. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • September

  • Alltmer öppna fredstrevare

   För första gången sedan Saudiarabien gav sig in militärt i Jemens inbördeskrig 2015 träffas en saudisk förhandlingsdelegation och ledare för de shiamuslimska huthierna öppet i Saudiarabien. Efter huthigerillans intåg i Jemens huvudstad Sanaa 2014 drog Saudiarabien in på den jemenitiska regeringens sida, och trots att båda sidor nu tycks vara trötta på kriget låter freden vänta på sig. En FN-medlad vapenvila löpte ut för nästan ett år sedan, men håller ännu i huvudsak. Oman medlar i konflikten. I april 2023 möttes parterna i Sanaa. Det faktum att Saudiarabien och regimen i Iran, huthiernas uppbackare, har gjort upp om bättre relationer anses öka chanserna (se 10 mars 2023).

  • Augusti

  • Inbjudan till Brics

   Saudiarabien är ett av sex länder som får en inbjudan att bli medlem av samarbetsgruppen Brics som vill utgöra en motvikt till västvärldens dominans. Det blir klart i samband med Brics toppmöte i Sydafrika. Kinas president Xi Jinping talar om en ”historisk” utvidgning. Sammanlagt ett 40-tal länder uppgavs inför mötet vara intresserade av att ansluta sig till Brics. De som nu bjuds in är förutom Saudiarabien också Argentina, Egypten, Etiopien, Förenade arabemiraten och Iran. Anslutningen uppges kunna ske vid årsskiftet.

  • HRW: Migranter skjuts av saudiska gränsvakter

   Migranter som försöker ta sig över gränsen från Jemen till Saudiarabien riskerar att bli ihjälskjutna av saudiska gränsvakter, hävdar organisationen Human Rights Watch. I en rapport från HRW återges anklagelser om att hundratals migranter fått sätta livet till under 2022 och 2023. Migranterna hör ofta hemma i Etiopien eller Somalia och har riskerat livet redan genom båtresan över från Afrikas horn. Även andra organisationer har tidigare framfört liknande anklagelser mot Saudiarabien, som nekar till att dödligt våld skulle förekomma systematiskt. 

  • Saudiskt sändebud till Jerusalem

   Saudiarabien utser ett diplomatiskt sändebud till de palestinska områdena, som ska fungera som generalkonsul i Jerusalem även om befattningshavaren inte ska bosätta sig där. Palestinska ärenden brukar skötas från den saudiska ambassaden i Jordanien och beslutet beskrivs som ett stöd för palestinierna i allmänhet och Palestinska myndigheten i synnerhet. Saudiarabien har till skillnad från den provisoriska palestinska statsförvaltningen inte erkänt eller slutit fred med Israel. Nu andas israeliska företrädare förhoppningar om att det bara är en tidsfråga innan det sker.

  • Juni

  • Muslimska länder i samfällda protester mot Sverige

   Reaktionerna i muslimska länder blir starka när en koranbränning sker vid en moské i Stockholm i anslutning till årets största muslimska högtid id al-adha. Marocko, Turkiet, Iran, Saudiarabien, Jordanien, Kuwait och Förenade arabemiraten framför under de följande dagarna protester på diplomatisk väg och en folkmassa stormar Sveriges ambassad i Bagdad. Koranbränningen, genomförd av en irakier i exil, uppfattas som ett hatbrott och svensk lag ifrågasätts. På begäran av Pakistan och muslimska länders samarbetsorganisation OIC (IKO), som kräver att det inte ska vara tillåtet att skända heliga skrifter, kallar FN:s människorättsråd till krismöte.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0