Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • USA kräver att regimförtryck upphör

   USA uppmanar Saudiarabien att upplösa en snabbinsatsstyrka som lyder under kronprins Mohammed bin Salman. USA efterfrågar också institutionella och systematiska reformer för att säkerställa att aktiviteter och insatser mot regimkritiker upphör, uppger en talesperson för amerikanska UD. Washington har infört sanktioner mot snabbinsatsstyrkan, vilket bland annat försvårar överföringar av pengar till den. Det skedde i samband med offentliggörandet av en rapport där det hävdas att kronprinsen gav underlydande order om att mörda dissidenten Jamal Khashoggi (se 26 februari 2021).

  • Februari

  • USA-rapport pekar ut saudiske kronprinsen för mord

   I USA offentliggörs en rapport om mordet på skribenten Jamal Khashoggi på saudiska konsulatet i Istanbul 2018. Amerikansk underrättelsetjänst drar slutsatsen att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman godkände mordet. Trots det väljer den nya regeringen under Joe Biden att inte rikta direkta sanktioner mot kronprinsen, medan 76 andra saudier hamnar på listan över personer som nekas inträde i USA. Från saudiskt håll förnekas anklagelserna mot kronprinsen bestämt, medan människorättsorganisationer och tankesmedjor luftar besvikelse och kallar det undfallenhet att kronprinsen slipper andra åtgärder än att nämnas offentligt som ansvarig för mordet (se senast 20 oktober 2020 och 7 september 2020). Donald Trump vårdade som president USA:s relationer med kungafamiljen och rapporten hemlighölls fram till Bidens tillträde. I sitt första samtal med regimen har Biden gjort en markering genom att endast tala med kungen, inte med kronprinsen trots att denne ses som Saudiarabiens verklige härskare.

  • Huthirörelsen på offensiven

   Huthirörelsen i Jemen tar på sig en attack med bestyckade drönare mot Abhaflygplatsen i Saudiarabien, som ligger nära en militärbas. Ett Airbusplan skadas. Attacken visar att huthierna har tillgång till tekniskt avancerad utrustning och möjlighet att vålla avsevärda skador i södra Saudiarabien. Framåt slutet av månaden rapporteras en rad liknande attacker mot saudiskt område samtidigt som huthirörelsen på Jemens sida om gränsen genomför en offensiv mot regeringsstyrkor i Marib.

  • Minus 4,1 procent 2020

   Den saudiska statistikmyndigheten Gastat offentliggör facit för coronaåret 2020: landets ekonomi krympte med 4,1 procent.

  • Körkortsaktivist friges

   Lujain al-Hathlul släpps ur fängelse. Hon deltog i demonstrationer för kvinnors rätt att köra bil, men greps 2018, kort innan körkortsförbudet för kvinnor revs upp. Därefter har hon fällts för omstörtande verksamhet och för att ha stört den allmänna ordningen. Två år och tio månader, den återstående tiden av ett nästan sexårigt fängelsestraff, har omvandlats till villkorlig dom (se 28 december 2020). Det betyder att hon har begränsad frihet, med bland annat reseförbud.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0