Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • USA-stöd till Jemenkrig fortsätter efter Trump-veto

   Donald Trump gör bruk av presidentens vetorätt för att backa upp regimen i Saudiarabien. De folkvalda i USA har gjort flera försök att avsluta stödet till de saudiskt ledda krigsinsatserna i Jemen, och det Trumps veto stoppar är ett förslag som antagits av båda kongressens kamrar. Även partikamrater till Trump har röstat för att stoppa stödet. USA har sedan tidigare sålt vapen till Saudiarabien, men också hjälpt till med bland annat underrättelseuppgifter inför den saudiskt ledda alliansens flyganfall. Det är mycket ovanligt att kongressen röstar för att begränsa presidentens makt över krigsinsatser.

  • Saudisk uppvaktning: idrottsarena i gåva

   Saudiarabiens handelsminister utlovar, på besök i Bagdad, ett lånepaket till Irak: en miljard dollar till utvecklingsprojekt, en halv miljard till exportfrämjande och dessutom en present – en idrottsarena för 100 000 åskådare som ska byggas i Bagdads utkant. Ministern inviger samtidigt ett nytt saudiskt konsulat och fler beskickningar planeras. Parterna säger att ländernas inbördes förbindelser, som länge förmörkades av Saddam Hussein och dennes krigståg i regionen, har gått in i en ny fas. Den saudiska ivern att vara på plats ska också ses i ljuset av att regimen i Iran, som är en bitter rival till Saudiarabiens styrande, har starka allierade i Bagdad och levererar stora varumängder till Irak.

  • Mars

  • Regionalt rymdprogram skapas

   Saudiarabien och tio andra arabländer har enats om att inrätta ett gemensamt rymdprogram. De forskare som ska arbeta med programmet baseras i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten. Det första projektet blir en arabisk satellit. Emiraten har redan fyra rymdfarare kö hos världens stormakter. Den första ska delta i en färd till rymdstationen ISS med start den 25 september. Sultan bin Salman Al Saud, som var med på en rymdfärd 1985, räknas som den förste araben i rymden.

  • Opera återlämnar saudiska pengar

   La Scala-operan i Milano har beslutat att lämna tillbaka stöd på över tre miljoner euro som tagits emot från den saudiska regeringen. Sammanlagt har Saudiarabien utlovat omkring 15 miljoner euro, men efter mordet på Jamal Khashoggi har stödet blivit omstritt (se 19 oktober 2018 och 3 januari 2019). Avtalet med den italienska operan kunde också ha gett den saudiske kulturministern en plats i La Scalas styrelse.

  • Kvinnliga aktivister dras inför rätta

   Kvinnor som greps 2018 i kölvattnet av kampanjer för jämställdhet ställs nu inför rätta. Två kända aktivister som finns bland dem är Aziza al-Yusuf, tidigare lärare vid Kung Saud-universitetet, och Lujain al-Hathlul, som båda deltog i kampanjer för kvinnors rätt att köra bil innan körkortsrätten infördes (se 26 september 2017 och 24 juni 2018). Några av kvinnorna friges i slutet av månaden, men rättsfallen mot dem läggs inte ner. Utländska medier och diplomater tillåts inte följa rättegången.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0