Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Dömda för Khashoggimordet får leva

   Fem personer som dömts till döden för mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi 2018 får sina dödsstraff omvandlade till fängelse. Med stöd av förlåtelse från Khashoggis barn (se 22 maj 2020) får de i stället 20 års fängelse. I vad som beskrivs som slutgilitga domar får tre åtalade samtidigt långa fängelsestraff. Inga namn på de dömda offentliggörs. Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och hans kvarlevor har aldrig återfunnits (se främst 2 oktober 2018 och 15 november 2018). Turkiet har offentliggjort underrättelseuppgifter som ger vid handen att Khashoggi också blev styckad av ett mordkommando som skickats från Saudiarabien. Från många håll, bland andra en särskild FN-rapportör, har det rests krav på att det ska utredas om den saudiske kronprinsen gav order om mordet.

  • Dödsstraff för mord på shiiter

   Sju åtalade döms till döden och tre andra till 25 års fängelse för en attack som utfördes i november 2014 i staden al-Dalwa i öster. I samband med den shiamuslimska sorgehögtiden ashura det året sköts sju personer ihjäl. Det fanns också barn bland dödsoffren. Enligt saudiska myndigheter var det den sunni-extremistiska organisatonen Islamiska staten (IS) som låg bakom terrordådet; IS betraktar shiamuslimer som ogudaktiga. Händelsen följdes ett halvår senare av en attack mot en shiitisk moské som krävde 21 liv.

  • Militära befattningshavare sparkas

   Sex befattningshavare, bland dem två medlemmar av kungafamiljen, får sparken genom kungligt dekret. En av dessa är prins Fahd bin Turki, som fört befäl över den saudiskt ledda militärallians som strider i Jemen, mot de shiamuslimska huthirebellerna. Enligt dekretet är alla de sex personerna misstänkta för finansiella oegentligheter vid försvarsdepartementet. Som alltid, när det sker plötsliga förändringar bland saudier i hög ställning, förekommer spekulationer om att det finns en maktkamp i bakgrunden.

  • Augusti

  • Dödsdomar mot unga omprövas

   Dödsdomarna mot tre shiamuslimer, som var minderåriga när de dömdes, ska omprövas. De tre greps 2012 när de deltog i protester i kölvattnet av den arabiska våren, då demonstrationer förekom i nästan alla arabländer. Den statliga saudiska människorättskommissionen uppger nu att det finns åklagarbeslut på att fallen ska ges en ny prövning (se 26 april).

  • Juli

  • Vallfärdsriter i ansiktsmask

   Årets muslimska vallfärdshögtid inleds, dramatiskt nedtonad jämfört med tidigare år på grund av coronapandemin. Virusprovtagning och temperaturmätning väntar de få utvalda som deltar. Efter förhandsbesked om bara 1 000 deltagare rapporterar lokala medier att det blir högst 10 000 pilgrimer mot över två miljoner ett vanligt år. Kaaba, den svarta stenen i Stora moskén i Mecka, får i år inte vidröras, detta för att minska risken för smitta. Ansiktsmasker krävs och avstånd måste hållas. För den rit då de troende symboliskt stenar satan delas steriliserade småstenar ut. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0