Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Mars

  • Turkiet på väg att släppa känslig mordutredning

   Den rättsliga prövningen av mordet på den saudiske regimkritikern Jamal Khashoggi kan komma att överföras från Turkiet till Saudiarabien. En begäran från det turkiska rättsväsendet (som rapporteras bottna i en påstötning från saudiskt håll) motiveras med att de 26 misstänkta inte kommer att kunna ställas inför rätta i Turkiet därför att Saudiarabien inte lämnar ut dem. Mordet utfördes på det saudiska konsulatet i Istanbul, under bestialiska former som dokumenterades av turkisk underrättelsetjänst (se 2 oktober 2018 och 15 november 2018). Flera av de misstänkta har kopplats till säkerhetsapparaten runt den saudiske kronprinsen. Propån om att föra över målet framställs just när det pågår ett ”töväder” i de politiska förbindelserna mellan länderna.

  • Saudier lovar låta vapnen vila

   Den saudiskt ledda allians som strider för Jemens regering inleder en vapenvila tänkt att vara under fastemånaden ramadan, som infaller i april. Tanken är att det också ska hållas fredsförhandlingar i Riyad under FN:s och gulfrådet GCC:s överinseende, men de jemenitiska huthirebellerna är tveksamma till att förhandla på fiendens mark. Utväxling av omkring 2 200 fångar förbereds. Huthierna har för sin del utlyst några dagars vapenvila.

  • Rekord i avrättningar

   Saudiarabien meddelar att 81 dödsstraff har verkställts, på en enda dag. Det är såvitt känt det högsta antalet avrättningar på en dag och fler än under hela 2021, då 69 fångar avrättades. Dödsstraffen bottnade i en rad olika anklagelser med anknytning till terrorism, bland dem kidnappning, tortyr och vapensmuggling. De dömda hade enligt saudiska myndigheter anknytning till de sunniextremistiska terrorgrupperna IS och al-Qaida eller den jemenitiska shiamuslimska huthirörelsen.

  • Bloggare ute ur fängelse med reseförbud

   Den regimkritiske bloggaren och människorättsaktivisten Raid Badawi släpps ur fängelse efter avtjänat straff. Han greps 2012 och dömdes 2014 till 1 000 piskrapp och tio års fängelse på anklagelser om att ha smädat islam. Domen väckte internationell avsky och protester. 50 av piskrappen verkställdes. Efter frigivningen har Badawi ett tioårigt förbud mot att lämna landet, vilket innebär att han inte kan återförenas med fru och barn som lever i exil i Kanada.

  • Februari

  • Exiliranier i Danmark spionerade för Saudiarabien

   En dansk domstol fäller tre personer med rötter i Iran för spioneri för Saudiarabiens räkning. De tre beskrivs som anhängare till separatiströrelsen ASMLA, som företräder en arabisk minoritet i sydvästra Iran. Mot betalning ska de ha gett saudier information om såväl personer och organisationer i Danmark som militära förhållanden i Iran. Domstolen anser det bevisat att de använt betalningen till att stödja väpnade organisationer i Iran som betraktas som terrorgrupper. Danmark har tidigare anklagat iransk säkerhetstjänst för en mordkomplott mot en av de tre separatisterna, men också protesterat till Saudiarabien mot spioneriet (se 10 juni 2020).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0