Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Prinsessa blir FN-representant

   Prinsessan Haifa bint Abdulaziz al-Muqrin blir Saudiarabiens företrädare i FN-organisationen Unesco, som bland annat verkar för att skydda världens kulturarv. Vissa lättnader har gjorts de senaste åren för att öppna den saudiska arbetsmarknaden för kvinnor,  men utnämningar till höga positioner är fortfarande ovanliga (se 24 februari 2019).

  • USA skickar hem saudier

   Det amerikanska justitiedepartementet meddelar att 21 saudier som varit på militär utbildning i USA kommer att skickas hem. Beslutet är en följd av den utredning som gjorts efter skottdådet på en bas i Florida den 6 december 2019. En saudisk flygofficer sköt då ihjäl tre amerikaner. Gärningsmannen hade enligt utredarna jihadistiska motiv. Amerikanska myndigheter har inte kunnat belägga att det fanns en komplott bakom morden, men säger sig ha hittat jihadistmaterial även hos andra saudier än gärningsmannen.

 • 2019

  • December

  • Polistillslag mot sedeslöshet

   Omkring 120 kvinnor och män har gripits i tillslag den senaste veckan mot personer som anses ha utmanat den allmänna moralen, exempelvis genom oanständig klädsel. Gripandena har offentliggjorts av polisen via sociala medier. "Moralrazzian" tros vara den första sedan Saudiarabien började lätta på de stränga normerna och på moralpolisens befogenheter. Hur länge personerna hålls gripna och vilka straff de får har inte framgått. Närmare 90 personer ska också ha gripits för trakasserier. Kvinnor har via sociala medier klagat på att de utsatts för trakasserier vid en musikfestival.

  • Avtal om oljefält i gränsområden

   Saudiarabien och Kuwait tecknar avtal om hanteringen av två gemensamma oljefält vid gränsen, där produktionen har stått stilla i fem år. Överenskommelsen handlar om fälten Wafra, på land, och Khafiji, till havs. Innan utvinningen stoppades producerade de två fälten sammanlagt en halv miljon fat olja per dag, ungefär en halv procent av världsproduktionen.

  • Dödsstraff för mordet på Khashoggi

   En saudisk domstol dömer fem icke namngivna personer till döden för inblandning i mordet på exilsaudiern Jamal Khashoggi, som begicks på Saudiarabiens konsulat i Istanbul (se främst 2 oktober 2018 och 15 november 2018). Ingen i kretsen närmast kronprinsen hålls ansvarig. Domen följs av mer eller mindre skarp kritik från omvärlden. Turkiet kallar den "skandalös".

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0