Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Inga pilgrimer får resa in från utlandet

   Registreringen öppnar för pilgrimer som vill delta i årets stora vallfartshögtid, som infaller i slutet av juli. Bara tusen besökare kommer att få klartecken att resa till Mecka. 70 procent av platserna viks för utländska medborgare, men alla måste redan befinna sig i Saudiarabien. Ingen får tillhöra kända riskgrupper för covid-19, vilket utesluter bland andra diabetiker och personer med hjärtsjukdomar. Saudier som vill vara plats väljs ut bland sjukvårds- och säkerhetspersonal som har haft virusinfektionen och tillfrisknat. I vanliga fall vallfärdar över två miljoner muslimer under högsäsong och intresset brukar vara så stort att ett kvotsystem tillämpas för att fördela platserna mellan olika länder.

  • Brittiska sanktioner mot saudier

   20 saudier finns jämte 25 ryssar och några nordkoreaner på den första sanktionslista som Storbritannien offentliggör på egen hand efter sitt utträde ur EU. Hittills har britterna alltid samordnat sina sanktioner med EU och/eller FN. De saudier som nu får inreseförbud och eventuella tillgångar i Storbritannien frysta pekas ut för anknytning till mordet i Istanbul 2018 på den saudiska ledningens kritiker Jamal Khashoggi. I Saudiarabien har fem personer dömts för direkt inblandning, dock ingen i den mäktige kronprinsens närhet (se 23 december 2019). I Turkiet pågår en rättegång om mordet, men de åtalade väntas inte infinna sig. Dagen efter det brittiska beskedet om sanktioner meddelar regeringen i London sin avsikt att återigen börja sälja vapen till Saudiarabien. Den saudiska krigföringen i Jemen ledde 2019 till att vapenaffärerna stoppades av en brittisk domstol.

  • Juni

  • Saudi-allians undgår FN-kritik

   I FN:s årsrapport om barn i krig slipper den saudiskt ledda allians som bekämpar huthibellerna i Jemen stå på "skamlistan" över ansvariga. Det sker trots att FN-rapporten säger att kriget i Jemen krävde 222 barns liv 2019 och att det skedde fyra anfall mot sjukhus och skolor. Organisationer som Human Rights Watch (HRW) är upprörda och framhåller att också andra stormakter undgår FN-kritik för hur de behandlar barn i väpnade konflikter.

  • Dansk protest mot Saudiarabien

   Saudiarabiens ambassadör kallas upp till Danmarks UD. En terrorgrupp med bas i Danmark har enligt utredare agerat med saudiskt stöd och spionerat för Saudiarabiens räkning. Tre misstänkta har pekats ut, personer som beskrivs som etniska araber från Ahvaz i Iran (se 3 februari 2020), och Danmark protesterar mot det saudiska agerandet. 

  • Indonesien avstår från vallfart

   I väntan på besked från Saudiarabien om hur årets vallfärdshögtid ska hanteras har Indonesien fattat ett beslut: I ljuset av covid-19-pandemin uteblir pilgrimerna från det mest folkrika muslimska landet i världen. I år infaller den helg som utgör högsäsongen i månadsskiftet juli/augusti. Fler än 220 000 pilgrimer från Indonesien skulle under normala omständigheter besöka de heliga platserna i Saudiarabien då. Den 11 juni meddelar också Malaysia att det inte blir någon resa för de 31 600 malaysier som skulle ha gjort vallfärden i år.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0