Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • FN-granskning av förbrytelser i Jemen läggs ned

   FN:s människorättsråd beslutar att lägga ned sin expertgranskning av rapporter om förbrytelser under inbördeskriget i Jemen. Kina, Ryssland, Indien, Pakistan och Libyen finns bland de länder som röstar emot att låta granskningen fortsätta. Beslutet skapar upprördhet hos enskilda organisationer där man hävdar att det är Saudiarabien som pressat fram beslutet i syfte att uppnå straffrihet för egen personal och allierade som deltar i kriget. 2017 enades rådet, trots saudiskt motstånd, om att utreda anklagelser om övergrepp under konflikten.

  • September

  • Anhöriga till terroroffer anklagar Saudiarabien

   USA:s regering offentliggör en tidigare sekretessbelagd handling från den federala polisen FBI om attentaten i USA den 11 september 2001. Anhöriga till terrorns offer har stämt Saudiarabien och anklagar regimen för att ha hjälpt flygkaparna. FBI-uppgifterna stärker misstankar om att det förekom kontakter mellan saudiska företrädare och ett par av de kapare som utförde dåden, men ger inte de direkta bevis för inblandning som anhöriga hoppats på. De väntar nu på offentliggörande av fler handlingar som amerikanska regeringar har valt att hemlighålla av hänsyn till landets förbindelser med Saudiarabien.

  • Augusti

  • Militärt samarbete mellan Ryssland och Saudiarabien

   Saudiarabien och Ryssland undertecknar ett militärt samarbetsavtal. Det sker på en vapenmässa utanför Moskva och det görs uttalanden om att de två länderna ska utveckla sitt samarbete, men detaljer offentliggörs inte. Saudiarabien är världens största vapenköpare, och Ryssland har den största vapenförsäljningen näst efter USA, där saudierna gör merparten av sina inköp. Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu lyfter fram att ryska vapensystem har visat sin duglighet i det pågående inbördeskriget i Syrien, där Ryssland deltar på Assadregimens sida.

  • Öppet för lilla vallfärden

   Pilgrimer som reser från andra länder och är vaccinerade mot covid tillåts nu att genomföra umra, ”lilla vallfärden” (som består av färre riter än stora hajj, som sker vid en given helg under det religiösa året). Saudiska myndigheter kommer till att börja med att ta emot 60 000 pilgrimer per månad, men antalet ska öka gradvis. Gränserna har varit stängda under pandemin och endast personer bosatta i Saudiarabien har fått vallfärda till Mecka och Medina. Vacciner som utvecklats i Kina eller Ryssland är än så länge inte godkända i Saudiarabien.

  • Uppåt för oljejätte efter krisen

   Tack vare återhämtningen i den globala ekonomin efter covidkrisen 2020 har energijätten Aramcos vinst stigit med 300 procent, när årets andra kvartal jämförs med samma period föra året. Oljepriserna har stigit med 30 procent sedan början av 2021 och prognosen ser fortsatt ljus ut. Aramco är världens största oljeproducent och har avgörande betydelse för statens ekonomi. Flera andra internationella energikoncerner har flaggat för liknande siffror.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0