Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Staten säljer aktier i jättebolag

   Ett erbjudande om aktieköp offentliggörs inför den väntade delprivatiseringen av oljebolaget Aramco. Staten ska sälja 1,5 procent av aktierna med början i december. Investerare kan lockas av att de saudiska oljereserverna kommer att räcka länge och att de är lätta att komma åt rent praktiskt, jämfört med olja som tas upp från stora havsdjup. För saudiska makthavare är det viktigt att lyckas sälja Aramco-aktierna till högt pris. Men det finns hinder:  Aramco verkar i en region med stor konfliktrisk och regimen kan ha skrämt bort placerare genom det brutala mordet på en motståndare (se 2 oktober 2018 och 2 oktober 2019). Saudiska medborgare som köper tio aktier får en extra gratis.

  • Skyddsinsats för tankfartyg på plats

   En USA-ledd flottstyrka, som bildats för att skydda handelsfartyg i Persiska viken, inleder officiellt sin verksamhet. Det sker med Bahrain som bas, eftersom USA har tillgång till en marinbas där. Sedan styrkan började bildas i juni har flera länder anslutit sig, såväl Saudiarabien och andra arabländer i regionen som Storbritannien och Australien. Lastfartyg ska få militär eskort genom Hormuzsundet, där flera tankfartyg har utsatts för attacker eller sabotage som USA håller Iran ansvarigt för.

  • Oktober

  • Ministrar byts ut

   Faisal bin Farhan Al Saud blir ny utrikesminister. Han lämnar posten som ambassadör i Tyskland och bedöms ha starka band till västländer. Vid tidpunkten för mordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018, som orsakat en diplomatisk kris för Saudiarabien, arbetade han vid landets ambassad i Washington. Även transportministern byts ut i kölvattnet av en busskrasch vid den heliga staden Medina som krävde 35 pilgrimers liv den 16 oktober. De stora skarorna av pilgrimer är en ständig utmaning för saudiska myndigheter, inte minst tenderar vägnätet nära Mecka och Medina att bli hårt belastat.

  • Heta samtalsämnen: olja och robotar

   Ryssland och Saudiarabien sluter flera avtal när president Putin besöker kung Salman. Det viktigaste handlar om samarbete mellan de oljeexporterande länderna i Opec och andra oljeländer, däribland Ryssland, som alla vill se stabila och höga oljepriser. Mötet sker i kölvattnet av att saudiska oljeanläggningar angripits (se 14 september) och att saudierna anklagar Iran, som har täta förbindelser med Ryssland. Det heter att mötet också handlade om ”militärt och tekniskt samarbete”. Uttalandet kan ses i ljuset av att Ryssland önskat sälja robotar till Saudiarabien. Saudierna valde i stället ett amerikanskt luftvärnssystem, som inte lyckades stoppa de projektiler som slog ut oljeproduktionen i september.

  • USA-styrkor utökas

   USA utökar sina styrkor i Saudiarabien, som bett om förstärkning efter de attacker mot oljeanläggningar som skett månaden innan.  Inte minst tillförs nya luftvärnsresurser. USA:s militära personal på plats växer från september till oktober med 3 000 man.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0