Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • FN-rapportör vill se mordkommission

   Det finns trovärdiga bevis för att Saudiarabiens kronprins och andra på hög nivå personligen bar ansvar för mordet på kolumnisten Jamal Khashoggi, bedömer FN-rapportören Agnès Callamard (se 24 januari 2019). Hon anser att mordet bör utredas av en oberoende internationell kommission. Khashoggis liv släcktes av saudiska agenter på landets konsulat i Istanbul den 2 oktober 2018, men enligt Saudiarabien skedde det inte på kronprinsens order. Kungariket håller elva andra ansvariga varav fem hotas av dödsstraff (se 3 januari 2019).

  • Huthier trappar upp gränsanfall

   Chefen för FN:s observatörer i Jemen bekräftar att huthirebellerna dragit sig tillbaka militärt från tre hamnar vid al-Hudayda. Men samtidigt som huthierna därmed har uppfyllt ett steg i fredsplanen från förhandlingarna i Sverige, som syftade till att få igång en verklig fredsprocess mellan shiarebellerna och Jemens saudiskt stödda regering, rapporteras återkommande stridshandlingar vid gränsen. 26 personer skadas när en civil flygplats i semesterorten Abha i sydvästra Saudiarabien beskjuts av rebeller.

  • Kronprinsens syster misshandelsåtalad

   En rättegång mot den saudiska prinsessan Hassa bint Salman, syster till kronprins Muhammed, planeras i Paris, även om hon inte väntas närvara. En internationell arresteringsorder utfärdades 2017. Brottsmisstankarna uppstod i prinsessans lyxvåning i Paris 2016, då hon ska ha beordrat en livvakt att spöa upp en hantverkare. Livvakten åtalades 2016. I saudiska medier är prinsessan känd för välgörenhetsarbete.

  • Bojkottuppmaning till stöd för palestinier

   De 57 medlemsländerna i organisationen Islamiska konferensen (OIC) fördömer USA:s beslut att erkänna Israels övermakt över Jerusalem och att flytta dit landets Israelambassad från Tel Aviv. Toppmötet i Mecka i Saudiarabien uppmanar också till bojkott av länder som följer USA:s beslut. Ledarna för Turkiet och Iran, som båda har konflikter med Saudiarabien, uteblir från toppmötet.

  • Maj

  • Myndigheter våndas med samhällsmoralen

   Regeringsvänliga medier uppger att en ny sedlighetslag, antagen av regeringen i april, ska träda i kraft; men bara ett par dagar senare kommer motbud, och inget nytt datum. De senaste åren har kronprinsen försökt ge landet en modernare och mer tilltalande image genom olika åtgärder som att tillåta biografer, och den skäggprydda moralpolisen – som bland annat sett till att kvinnor inte släpper slöjan och att män inte går i shorts ­– har ”avväpnats”. Inför utsikterna att en ny lag är på väg, och därmed kanske en skärpning av moralbevakningen, twittrar en akademiker: ”Sedlighetspolisen är tillbaka – utan skäggen.”

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0