Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Upptrappning i Jemenkrig

   Den jemenitiska huthirörelsen tar på sig attacker mot Abu Dhabi, troligen utförda med drönare. Minst tre dödsoffer krävs på en plats där bränsletankar exploderar. Förenade arabemiraten är en av de parter som (jämte Jemens regering och Saudiarabien) för krig i Jemen, mot huthirörelsen som i sin tur stöds av Iran. Huthierna utför återkommande attacker mot mål på den saudiska sidan om gränsen, men detta är såvitt känt den första dödliga mot mål i emiraten. Mer omfattande huthianfall mot emiraten skulle därför innebära upptrappning av kriget till en ny nivå. Attackerna bevaras nu av alliansen som strider med Jemens regering: anfall riktas mot Jemens huvudstad Sanaa där huthirebellerna har kontrollen. Två veckor tidigare har huthierna kapat ett lastfartyg med elva personers besättning som gick under emiratisk flagg.

 • 2021

  • December

  • Stort upplägg för saudiska samarbetsavtal

   Flera samarbetsavtal sluts mellan Oman och Saudiarabien när den saudiske kronprinsen Mohammed inleder en rundresa i de närmaste grannländerna. Alla länder i regionen försöker minska sitt ensidiga beroende av energiutvinning, så avtalen (som värderas till 30 miljarder dollar) omfattar också turism, finansmarknad och utveckling av ny teknik.

  • Oktober

  • Jementräta mellan Libanon och gulfstater skärps

   Saudiarabien kastar ut Libanons ambassadör och kallar hem sitt eget sändebud från Beirut. Bahrain, Kuwait och Förenade arabemiraten gör snart detsamma av solidaritet med saudierna. Händelseutvecklingen är kopplad till kriget i Jemen, där saudiskt ledda styrkor bekämpar en shiamuslimsk rebellrörelse som har stöd av Iran och av libanesiska Hizbollahrörelsen. Saudierna har surnat till på att Libanons informationsminister kritiserat interventionen i Jemen, som inleddes 2015, och manat till slut på kriget. Saudiarabien stoppar nu också import från Libanon (i ett läge då Libanon genomlider en djup ekonomisk kris) och kritiserar att Hizbollah tillåts ha en dominerande roll i det libanesiska samhället. Vad kriget i Jemen beträffar anklagar människorättsorganisationer alla de stridande parterna för att begå övergrepp.

  • Löften om utsläpp av växthusgaser

   Inför FN:s internationella klimatmöte i Glasgow preciserar kronprins Mohammed bin Salman, som redan tidigare har utlovat satsningar för att minska utsläppen av växthusgaser, Saudiarabiens mål. Det oljeexporterande landet, som kan räknas in bland världens utsläppsvärstingar (mellan Tyskland och Frankrike i mängder räknat), ska till år 2060 ha blivit koldioxidneutralt, heter det. Mängden koldioxid i luften ska då inte öka till följd av aktiviteter som pågår i Saudiarabien. (Tidigare har kronprinsen meddelat att utsläppen ska halveras till 2030 genom att hälften av landets energibehov täcks med förnyelsebara källor.) Energijätten Saudi Aramco uppger strax efteråt att koncernens mål är att koldioxidneutralitet ska ha uppnåtts 2050. Nyhetsbyrån Bloomberg News har i början av året avslöjat att företaget utesluter betydande utsläpp i sin information till investerare. Miljöorganisationer, som framhåller att fossila bränslen måste fasas ut om den globala uppvärmningen ska kunna bromsas, undrar nu också hur regeringens målsättning rimmar med att man samtidigt planerar att öka oljeproduktionen.

  • Minskade restriktioner i Mecka

   För första gången sedan restriktioner mot covid-19-pandemin infördes tillåts pilgrimer i Mecka att be skuldra vid skuldra i och vid Stora moskén. De säkerhetsavstånd som tillämpats för att minska risken för smittspridning tas bort, men besökare måste även i fortsättningen vara fullt vaccinerade och bära ansiktsmask på moskéområdet. De får inte heller trängas i omedelbar närhet till byggnaden Kaba, den centrala delen av helgedomen. Sammanlagt har 8 760 dödsfall registrerats i Saudiarabien under pandemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0