Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Medier: Netanyahu på saudisk resa

   Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker Saudiarabien för samtal med kronprins Mohammed bin Salman, enligt rapporter i Israel. Något möte bekräftas inte officiellt, men vanligtvis välinformerade medier återger detaljer om en resa med ett privatplan som har nyttjats tidigare av Netanyahu. Ett diplomatiskt erkännande från Saudiarabien vore en större framgång för Israel än avtal som uppnåtts med andra arabländer 2020. För Saudiarabiens nya megastad Neom, som ingår i framtidsprojektet Vision 2030, skulle samarbeten med Israel kunna få avgörande betydelse. Båda länderna har dessutom anledning att bevaka vilken utrikespolitik USA kommer att föra när Donald Trump, som agerat i både israeliskt och saudiskt intresse inte minst mot Iran, snart måste lämna presidentposten.

  • Ledare dryftar räntor och pandemi, Trump spelar golf

   Under en helg av digital diplomati (distansmöten på grund av coronapandemin) enas världsledarna inom samarbetsgruppen G20 om att ansträngningar måste göras för att också skuldtyngda fattiga länder ska få del av de vacciner som är på gång mot viruset sars-cov-2. Fram till sista juni 2021 ska ett initiativ kallat Debt Service Suspension Initiative (DSSI) förlängas, heter det i slutkommunikén: fattiga länder slipper med stöd av DSSI räntebetalningar på sina lån (se 15 april 2020). Hittills uppges 46 länder tack vare DSSI ha kunnat prioritera insatser mot pandemin framför att betala räntor. FN-företrädare hoppas att räntebefrielsen ska utsträckas till att gälla under hela 2021. Saudiarabien står för första gången värd för G20-mötet, som låter tala om sig också därför att USA:s president Donald Trump lämnar mötet för att spela golf.

  • Gränspassage öppnas efter 30 år

   Gränspassagen Arar mellan Irak och Saudiarabien, som har varit stängd i 30 år, öppnas. Gränsstationen i öknen, på saudiska sidan, stängdes i samband med att Irak under diktatorn Saddam Hussein invaderade Kuwait, vilket ledde till krig 1991 och till att saudierna bröt de diplomatiska förbindelserna med Bagdad. Förbättrade förbindelser och mer handel mellan länderna välkomnas inte av alla: Proiranska grupperingar i Irak motsätter sig saudiskt inflytande och det sunniledda Saudiarabien ser med oro på att Iran agerar aktivt i Irak, som alltsedan Saddam Hussein störtades har haft shiamuslimskt ledda regeringar.

  • Avspark i första damligan

   Saudiarabien får sin första damliga i fotboll. Starten skulle ha skett i mars, men den sköts upp på grund av coronapandemin. 24 lag från olika städer ska göra upp om mästerskapet. Samma vecka spelas också den första internationella golfturneringen för damer på saudisk mark.

  • Fredstrevare via dolda kanaler

   Källor med insyn hävdar att Saudiarabien erbjuder huthirörelsen en buffertzon längs gränsen mellan Jemen och Saudiarabien, varifrån rörelsen beskjuter saudiska mål.  Saudierna skulle också vara redo att skriva under ett eldupphöravtal som föreslagits av FN, skriver Reuters. I samband med en överenskommelse skulle också en övergångsregering för Jemen diskuteras. USA:s tillträdande president Joe Biden har utfäst sig att bromsa vapenförsäljningen till Saudiarabien för att öka pressen på regeringen i Riyad att få slut på kriget. De shiamuslimska huthierna kontrollerar norra Jemen och områden med stor befolkning, framför allt huvudstaden Sanaa. Saudiarabien har hittills misslyckats med sina främsta mål i det femåriga kriget: att pressa tillbaka den shiitiska gerillan och att återinsätta Jemens regering. Tvärtom har metoderna (flyganfall och blockader som hindrar leveranser av förnödenheter) lett till skarp kritik därför att jemenitiska civila drabbas hårt av kriget.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0