Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Spionprogram i mobil hos Khashoggis fästmö

   Ledande politiker och andra kända personer, bland dem Frankrikes president Macron och arabiska kungligheter, kan ovetande ha blivit övervakade genom att säkerhetstjänster installerat programvaran Pegasus i deras mobiltelefoner. Två organisationer, Amnesty International och det Parisbaserade journalistsamarbetet Forbidden Stories, har fått tillgång till en lista med berörda telefonnummer och avslöjanden med upphov i den briserar i stora tidningar som Le Monde och The Guardian. Den turkiska fästmön till kolumnisten Jamal Khashoggi, som mördades i Turkiet 2018 av utsända saudier, är en av dem som haft spionvaran i sin mobil utan att veta om det (se främst 2 oktober 2018 och 20 oktober 2020). Det israeliska mjukvaruföretaget NSO, som levererar Pegasus, hävdar att rapporterna präglas av felaktiga slutsatser och att programmet är avsett för att bevaka brottslingar och terrorister.

  • Butiker får hålla öppet under bön

   De tillåtna öppettiderna för butiker och kontor utökas, så att det nu också blir tillåtet att hålla öppet under de fem dagliga bönestunderna. Beslutet kommuniceras genom den saudiska handelskammarorganisationen. Sedan 2019 tillåts dygnet runt-öppet mot en avgift. De nya reglerna motiveras officiellt med hänvisning till covid-19-pandemin: utökade öppettider minskar risken för trängsel och smittspridning.

  • Pilgrimer slipper förmyndare

   Inför årets stora vallfärdshögtid, hajj, meddelar saudiska myndigheter ett krav som gällt kvinnliga pilgrimer slopats. Kvinnor som gör vallfärden måste inte längre ha manlig förmyndare med sig. Det gäller under förutsättning att pilgrimerna reser i sällskap med andra kvinnor.

  • Juni

  • Inga pilgrimsresor från utlandet inför hajj

   Även i år kommer endast muslimer bosatta i Saudiarabien att få delta i årets stora vallfartshögtid, som ska äga rum i juli. Antalet begränsas dessutom till 60 000 personer som ska vara fullt vaccinerade. Före pandemin uppgick pilgrimerna varje år till cirka 2,5 miljoner sammanlagt. 2020 tillät saudiska myndigheter med hänvisning till covid-19 totalt 10 000 deltagare.

  • Maj

  • Skärpta regler mot vaccinmotstånd

   Hårda krav kommer att ställas på vaccinmotståndare. Den som inte tar emot vaccin mot covid-19 kan komma att hindras från att göra vallfärden eller besöka butiksgallerior och högskolor. Hittills har bara vaccinerade personer tillåtits göra umra ("lilla vallfärden", de riter som man kan genomföra när som helst under året) och begränsningar tillämpas redan mot utlandsresor. Liknande regler väntas inför hajj, årets stora vallfartshögtid, uppger källor nära regeringen för nyhetsbyrån AFP. Saudiarabien, med 34 miljoner invånare, har registrerat drygt 7 200 dödsfall i pandemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0