Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Saudisk protest mot smuggling

   Saudiarabien förbjuder import av frukt och grönt från Libanon, även för vidare leverans till andra gulfstater, efter en serie beslag av smuggelgods. Det handlar inte minst om drogen fenetyllin som kan gå under olika varumärkesnamn, bland dem Captagon, men också om bland annat vapen. Beslag har gjorts även av myndigheter i Libanon, men Saudiarabien anklagar libanesiska myndigheter för att rulla tummarna och låta smugglingen fortgå.

  • Människorättsaktivist får pris

   Lujain al-Hathlul, känd som aktivist för saudiska kvinnors rätt att köra bil, får Europarådets Václav Havel-pris (se 10 februari 2021). Priset, som delas ut varje år, är uppkallat efter den tidigare dissidenten Havel som senare blev tjeckoslovakisk och tjeckisk president.

  • Närmande mellan Iran och Saudiarabien

   En saudisk och en iransk delegation träffas i Bagdad för att försöka bättra på ländernas inbördes relationer. De har varit frostiga sedan 2016, då Saudiarabien avrättade en shialedare varefter saudiska diplomatiska beskickningar angreps av demonstranter. Nu har saudierna önskemålet att trappa ned sina dyra krigsinsatser i Jemen, och eftersom Saudiarabien och Iran är inblandade i den konflikten på var sin sida behövs en dialog. FN bedriver samtidigt, separat, försök att få till ett eldupphör i Jemenkriget.

  • Mars

  • Jättesatsning på det privata näringslivet

   Saudiarabien ska investera 3,2 biljoner dollar i det privata näringslivet fram till 2030, meddelar kronprins Mohammed som uppfattas som landets verklige härskare. 24 av landets storföretag, bland dem oljebolaget Aramco, kommer att ha en nyckelroll. Bolagen, varav många är börsnoterade, sänker sina avkastningskrav i utbyte mot bland annat statliga subventioner. Mer information om en ”nationell investeringsstrategi” ska presenteras inom kort (se 24 januari).

  • Trädplantering inslag i grön plan

   Saudiarabien har inte direkt framstått som världens främsta förespråkare av rena, eller förnybara, energikällor men nu sjösätter oljelandet en plan för att minska växthusgaserna och tackla klimatförändringarna. Under de kommande årtiondena ska också tio miljarder träd planteras i kungariket och ytterligare 40 miljarder i andra arabländer, meddelar kronprins Mohammed. Han är sparsam med detaljer om hur planteringen ska lyckas i svårhanterligt ökenklimat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0