Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Åtal i Turkiet för Khashoggimordet

   Åtal väcks i Turkiet mot 20 personer som misstänks för inblandning i överlagt mord på skribenten Jamal Khashoggi 2018. Bland de utpekade, som inte befinner sig i Turkiet, finns en tidigare rådgivare till det saudiska kungahuset och en tidigare chef inom en saudisk säkerhetstjänst. De två hålls ansvariga för att ha iscensatt mordet, som av en FN-rapportör betecknats som en utomrättslig avrättning. Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och tros ha blivit styckad av mordpatrullen (se främst 2 oktober 2018 och 15 november 2018).

  • Utegångsförbud mot smitta

   Nattligt utegångsförbud införs med hänvisning till spridningen av coronavirus. Enligt det kungliga dekretet ska utegångsförbudet gälla i tre veckor. Ett par dagar senare, då landets andra dödsoffer i sjukdomen covid-19 bekräftas, utökas utegångsförbudet och huvudstaden Riyad spärras av liksom de heliga städerna Mecka och Medina (se 17 mars). Saudiarabien har då rapporterat 900 smittade.

  • Krispaket utlovas i dubbelt dåliga tider

   Ett stimulanspaket värt 32 miljarder dollar till den saudiska ekonomin aviseras, utöver åtgärder till skydd för små och medelstora företag som centralbanken offentliggjort några dagar tidigare. Anledningarna är två: sämre tider hotar även i Saudiarabien när spridningen av coronavirus påverkar världsekonomin och minskade intäkter kan bli följden av det priskrig på olja som saudierna själva har inlett (se 9 mars). Alltsedan ett oljeprisfall som inträffade 2014 och fick varaktiga effekter har de saudiska statsfinanserna gått med underskott, och staten räknar nu med att utöka sin upplåning eftersom man inte vill sälja några av de stora tillgångar Saudiarabien äger både inom landet och i utlandet.

  • Smittrisk stänger moskéer

   För att begränsa spridningen av coronavirus stängs tills vidare alla moskéer för bön inomhus. Undantagna är bara islams två främsta helgedomar, i Mecka och Medina. Böneutropen fortsätter som vanligt, så att den som vill kan be i hemmet eller annan avskildhet.

  • Priskrig sänker oljepriserna

   Oljepriserna rasar världen runt. Det bottnar i aktiv prispolitik från Saudiarabien och osämja mellan oljeproducerande länder i Opec och andra oljeproducenter, som inte är medlemmar. Saudiarabien har förgäves försökt få Ryssland att samarbeta om minskad oljeproduktion, för att få upp priserna. En anledning är att de saudiska inkomsterna från försäljning av olja till Kina har minskat kraftigt, när åtgärder för att stoppa spridning av coronavirus lett till att Kinas industriproduktion dragits ned. Nu försöker Saudiarabien istället att öka sina marknadsandelar. Den produktion som kan slås ut av ett internationellt priskrig är framför allt utvinningen av skifferolja i USA, som är mycket dyrare att få fram än den saudiska oljan. (Även Ryssland kan vinna på att den amerikanska oljeproduktionen minskar; rysk olja är billigare att utvinna än skifferolja i USA.)

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0