Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien utgör större delen av Arabiska halvön. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Juni

    • Över 1 000 dör av värmeslag under pilgrimsfärd

      Mer än 1 000 pilgrimer som deltar i årets stora vallfärd till Mecka, hajj, omkommer i den extrema värme som råder rapporterar nyhetsbyrån AFP. Vid stora moskén i staden uppmäts temperaturer på nästan 52 grader. De flesta av de omkomna kommer från Egypten. Varje rättrogen muslim som har möjlighet förväntas göra en pilgrimsfärd till Mecka under sitt liv men det är kostsamt att få ett officiellt tillstånd för hajj så tiotusentals personer försöker varje år genomföra vallfärden på andra sätt, vilket innebär att de inte har tillgång till de luftkonditionerade anläggningar som finns på officiella boenden och längs vallfärdsvägen. Många av de omkomna uppges vara pilgrimer utan tillstånd.  

    • Maj

    • Reformplaner revideras

      Saudiarabien måste göra omprioriteringar i sina planer på att modernisera landets ekonomi, säger finansminister Muhammad al-Jadaan som hänvisar till globala "chocker", från pandemin till kriget i Gazaremsan. Ett pågående reformprogram kallat Vision 2030 har som mål att förbereda landet för en tid efter oljeekonomin. I visionerna, som sjösattes 2016, ingår megaprojekt som Neom, en futuristisk stad helt uppbyggd på modern teknik. Det har tidigare ifrågasatts från olika håll om de ambitiösa planerna går att genomföra, och det ministern talar om är ett behov av "mer tid".

    • Februari

    • Budgetstöd till Jemens regering

      Saudiarabien stöder Jemens regering med 250 miljoner dollar till bland annat offentliganställdas löner. Ett halvår tidigare har en lika stor överföring gjorts, när Saudiarabien utlovade utbetalningar av sammanlagt 1,2 miljarder dollar. Överföringarna görs till centralbanken i Aden; i huvudstaden Sanaa hålls alla viktiga inrättningar av huthigerillan sedan närmare ett årtionde. Saudiarabien har bekämpat shiagerillan militärt på Adenregeringens vägnar alltsedan 2015.

    • Saudier kräver palestinsk stat

      Saudiarabien deklarerar i ett officiellt uttalande att det inte kommer att bli några diplomatiska förbindelser med Israel förrän det också finns en oberoende palestinsk stat enligt 1967 års gränser, med Östra Jerusalem som huvudstad. (Det betyder de stilleståndlinjer som gällde före kriget 1967, som slutade med att Israel ockuperade bland annat Västbanken och Östra Jerusalem.) Uttalandet ska ses i ljuset av det krig som nu rasar mellan Israel och palestinska Hamas, och som också har lett till mycket höga dödstal och misär för civila i Gazaremsan. Ett närmande mellan Israel och Saudiarabien hade pågått i flera år, när Hamas begick terrordåd mot Israel i oktober 2023 och det israeliska svaret blev månader av hårda bomningar och räder mot Gaza. I det saudiska uttalandet ligger också en markering mot USA, som verkar för en normalisering mellan Saudiarabien och Israel och hittills utan att lyckas har försökt få till en vapenvila mellan Israel och Hamas.

  • 2023

    • November

    • Saudiarabien får Expo 2030

      Saudiarabien tilldelas världskapet för den världsutställning som ska äga rum 2030.  Arrangemanget hålls vart femte år och drar till sig investeringar samtidigt som det ger enorm publicitet. Tanken är att utställningen ska äga rum i Riyad under vinterhalvåret 2030/2031. Saudiarabien är också på god väg att få stå värd för fotbolls-VM 2034 och gör ingen hemlighet av sina önskemål om att ansöka om OS. För regimen kan de stora populära evenemangen också erbjuda möjligheten att snygga till sin internationella image, som tagit stryk av återkommande kritik mot bristande respekt för de mänskliga rättigheterna. Särskilt skarpa omdömen luftades efter mordet på dissidenten Jamal Khashoggi på ett saudiskt konsulat i Turkiet 2018.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0