Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • High-tech på vallfärd till heliga platser

   Den årliga stora vallfärden hajj pågår runt Mecka, där ett par miljoner muslimska pilgrimer befinner sig för ritualer som tar flera dagar i anspråk, inte minst höjdpunkten id al-adha, stora offerfesten. För första gången har besökarna tillgång till 5G-nät vid de heliga platserna. Appar som hjälper pilgrimer att orientera sig har funnits i flera år, och många ses läsa Koranen via mobiltelefon. Efter en tragedi då uppemot 2 500 liv krävdes i trängseln (se 24 september 2015) bär pilgrimerna också elektroniska armband med ID-uppgifter.

  • Splittring i Jemen bakslag för Saudiarabien

   Den saudiska krigföringen i grannlandet Jemen drabbas av en svår motgång: den regering Saudiarabien stöder, och strider för, förlorar greppet om staden Aden. Hamnstaden i söder har varit fäste för Jemens regering sedan de shiamuslimska huthirebellerna tog över huvudstaden Sanaa 2014, men Aden intas nu av en sydjemenitisk separatiströrelse, som inte längre vill samarbeta med den tidigare centralregeringen. Nästan fyra och ett halvt år efter att de saudiskt ledda, mycket omfattande krigsinsatserna i Jemen inleddes (se 25 mars 2015) fortsätter Saudiarabiens allierade att tappa mark.  

  • Kvinnors rättigheter utökas

   Efter uppmärksammade fall där unga kvinnor har rymt från sina familjer och sökt asyl utomlands lättar regimen på vissa regler genom kungligt dekret. Kvinnor över 21 år ska från och med nu kunna ansöka om pass och resa utan sina manlige förmyndares godkännande. Kvinnor ska också kunna få barnafödsel, giftermål och skilsmässa registrerade av myndigheter samt få vårdanden om små barn. De nya bestämmelserna ska dessutom göra det lättare för kvinnor att yrkesarbeta. Åtskilliga begränsningar blir kvar. En kvinna måste fortfarande ha tillstånd av sin manlige förmyndare för att få gifta sig eller bo på egen hand. Fängslade kvinnliga aktivister, som drivit frågan om att få förmyndarskapet upphävt och krävt körkortsrättigheter innan kvinnor tilläts köra bil, väntar fortfarande på rättegång.

  • Juli

  • Trump-veto håller i gång vapenaffärer

   President Trump lägger in veto mot tre olika resolutioner i den amerikanska kongressen som tillkommit för att ledamöterna vill stoppa vapenexport till Saudiarabien och Förenade arabemiraten, länder som båda är aktiva i ett krig om herraväldet i Jemen (se 16 april 2019). Vapenexporten måste hållas i gång bland annat av hänsyn till att vapenköparna är viktiga allierade till USA, skriver Trump till senaten.

  • Juni

  • Saudiska intressen i Sydkorea säkras

   Kronprins Muhammed besöker Sydkorea, och reser hem med samarbetsavtal värda motsvarande drygt 8 miljarder dollar, bland annat med motorkoncernen Hyundai. Saudiarabien är det naturresursfattiga landets största oljeleverantör och energijätten Aramco är majoritetsägare i S-Oil, som nu ska bygga bland annat ett nytt raffinaderi. Under årets början har kronprinsen åkt runt till en rad viktiga länder i Asien där det finns saudiska intressen (se 18 februari).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0