Saudiarabien
Den heliga staden Medina. Foto: Wikimedia Commons/Noumenon

Saudiarabien

Saudiarabien, som utgör större delen av Arabiska halvön, är sannolikt världens mest konservativa land. Rättsväsendet följer strikt islamisk lag och bland annat diskrimineringen av kvinnor är hårt kritiserad i västvärlden. Men den mesta kritiken tystnar inför landets enorma oljefyndigheter, som gör det till en oundgänglig handelspartner för alla. Saudiska medborgare åtnjuter stora förmåner, medan de miljoner gästarbetare som utför allt grovarbete är rättslösa. Inga politiska friheter råder i detta land, där partier är förbjudna och all makt utgår från kungafamiljen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • USA-politiker vill stoppa stöd till Jemenkrig

   Senaten i USA:s kongress röstar för att avsluta det amerikanska stödet till de saudiska militära insatserna i Jemen. Presidenten kan stoppa beslutet genom veto, men röstsiffrorna vittnar om motstånd mot Trumps utrikespolitik. I en annan omröstning pekar senaten ut Saudiarabiens kronprins som ansvarig för mordet på en journalist på saudiska konsulatet i Istanbul. Trump har tidigare försvarat sina nära förbindelser med den saudiska ledningen genom att hänvisa till att saudiska order hos USA:s industri ger amerikanska jobb (se 30 oktober).

  • Konkurrens från USA:s oljeproduktion

   Saudiarabien och tio andra oljeländer, bland andra Ryssland, enas om att minska oljeproduktionen från och med januari 2019 i ett försök att få stopp på prisfallet på råolja. Beslutet fattas trots att USA:s president Trump trycker på för att kranarna ska hållas öppna och priserna låga. Veckan innan har USA, som inte ingår i samarbetsorganisationen Opec, för första gången på årtionden varit nettoexportör av råolja. USA:s utvinning av skifferolja har blivit så omfattande att den ger storproducenter som Saudiarabien konkurrens.

  • Protester mot kronprins på resa

   Kronprins Mohammed har genomfört en rundresa till flera arabländer och dessutom deltagit i ett ekonomiskt toppmöte i Argentina – hans första utrikespolitiska initiativ sedan det blev känt att en av hans kritiker blivit mördad på saudiska konsulatet i Istanbul (se 2 oktober och 15 november). Mottagandet har varit avmätt. I Tunisien möttes kronprinsen av demonstrationer, i Algeriet av öppen kritik från politiker och intellektuella.

  • November

  • Fem hotas av dödsstraff för mord på konsulat

   Saudiska åklagarmyndigheten väcker åtal mot elva personer för inblandning i mordet på journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul och kommer att begära dödsstraff för fem av dem. Dödsorsaken var en injektion, en överdos lugnande medel, heter det i en kommuniké. En tidigare chef inom underrättelsetjänsten pekas ut som ansvarig. Turkiet vill att en internationell utredning ska granska mordet. USA inför sanktioner mot 17 personer.  Källor i underrättelsetjänsten CIA uppger ett par dagar senare att CIA dragit slutsatsen att mordet beordrades av den saudiske kronprinsen.

  • General på USA:s ambassadörsstol

   Den sedan länge tomma posten som USA:s ambassadör i Saudiarabien kommer att fyllas av John Abizaid, pensionerad general liksom flera andra personer som president Trump valt ut till nyckelposter. Abizaid har krigserfarenhet från Irak och skrev en uppsats vid Harvarduniversitetet om saudiskt styresskick. Utnämningen måste godkännas av USA:s senat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0