Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som al-Jazeera.

Senaste händelser

  • 2023

    • November

    • Saudiarabien får Expo 2030

      Saudiarabien tilldelas världskapet för den världsutställning som ska äga rum 2030.  Arrangemanget hålls vart femte år och drar till sig investeringar samtidigt som det ger enorm publicitet. Tanken är att utställningen ska äga rum i Riyad under vinterhalvåret 2030/2031. Saudiarabien är också på god väg att få stå värd för fotbolls-VM 2034 och gör ingen hemlighet av sina önskemål om att ansöka om OS. För regimen kan de stora populära evenemangen också erbjuda möjligheten att snygga till sin internationella image, som tagit stryk av återkommande kritik mot bristande respekt för de mänskliga rättigheterna. Särskilt skarpa omdömen luftades efter mordet på dissidenten Jamal Khashoggi på ett saudiskt konsulat i Turkiet 2018.

    • Oktober

    • Staten gör minus, och räknar med fortsatt underskott

      Finansdepartementet skriver ned förväntningarna på Saudiarabiens ekonomi från plus till minus. Nästa budgetår väntas ett underskott motsvarande 2 procent av BNP. Utgifterna stiger och oljeinkomsterna minskar, lyder förklaringen. Saudiarabien, som är världens största oljeexportör, har minskat sin produktion för att få priserna att stiga igen. I december 2022, då Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina hade stökat till världsekonomin, meddelades att staten det året gått med överskott för första gången på tio år tack vare att priserna sköt i höjden. En anledning till att staten har stora utgifter är kronprinsens framtidssatsningar inom ramen för planen Vision 2030 som syftar till att minska landets beroende av fossila bränslen. Finansdepartementet räknar nu med budgetunderskott till och med 2026.

    • September

    • Alltmer öppna fredstrevare

      För första gången sedan Saudiarabien gav sig in militärt i Jemens inbördeskrig 2015 träffas en saudisk förhandlingsdelegation och ledare för de shiamuslimska huthierna öppet i Saudiarabien. Efter huthigerillans intåg i Jemens huvudstad Sanaa 2014 drog Saudiarabien in på den jemenitiska regeringens sida, och trots att båda sidor nu tycks vara trötta på kriget låter freden vänta på sig. En FN-medlad vapenvila löpte ut för nästan ett år sedan, men håller ännu i huvudsak. Oman medlar i konflikten. I april 2023 möttes parterna i Sanaa. Det faktum att Saudiarabien och regimen i Iran, huthiernas uppbackare, har gjort upp om bättre relationer anses öka chanserna (se 10 mars 2023).

    • Augusti

    • Inbjudan till Brics

      Saudiarabien är ett av sex länder som får en inbjudan att bli medlem av samarbetsgruppen Brics som vill utgöra en motvikt till västvärldens dominans. Det blir klart i samband med Brics toppmöte i Sydafrika. Kinas president Xi Jinping talar om en ”historisk” utvidgning. Sammanlagt ett 40-tal länder uppgavs inför mötet vara intresserade av att ansluta sig till Brics. De som nu bjuds in är förutom Saudiarabien också Argentina, Egypten, Etiopien, Förenade arabemiraten och Iran. Anslutningen uppges kunna ske vid årsskiftet.

    • HRW: Migranter skjuts av saudiska gränsvakter

      Migranter som försöker ta sig över gränsen från Jemen till Saudiarabien riskerar att bli ihjälskjutna av saudiska gränsvakter, hävdar organisationen Human Rights Watch. I en rapport från HRW återges anklagelser om att hundratals migranter fått sätta livet till under 2022 och 2023. Migranterna hör ofta hemma i Etiopien eller Somalia och har riskerat livet redan genom båtresan över från Afrikas horn. Även andra organisationer har tidigare framfört liknande anklagelser mot Saudiarabien, som nekar till att dödligt våld skulle förekomma systematiskt. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0