Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, AP, Reuters och al-Jazeera.

Sortera på senaste året först | äldsta först


 • 2021

  • Augusti

  • Militärt samarbete mellan Ryssland och Saudiarabien

   Saudiarabien och Ryssland undertecknar ett militärt samarbetsavtal. Det sker på en vapenmässa utanför Moskva och det görs uttalanden om att de två länderna ska utveckla sitt samarbete, men detaljer offentliggörs inte. Saudiarabien är världens största vapenköpare, och Ryssland har den största vapenförsäljningen näst efter USA, där saudierna gör merparten av sina inköp. Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu lyfter fram att ryska vapensystem har visat sin duglighet i det pågående inbördeskriget i Syrien, där Ryssland deltar på Assadregimens sida.

  • Öppet för lilla vallfärden

   Pilgrimer som reser från andra länder och är vaccinerade mot covid tillåts nu att genomföra umra, ”lilla vallfärden” (som består av färre riter än stora hajj, som sker vid en given helg under det religiösa året). Saudiska myndigheter kommer till att börja med att ta emot 60 000 pilgrimer per månad, men antalet ska öka gradvis. Gränserna har varit stängda under pandemin och endast personer bosatta i Saudiarabien har fått vallfärda till Mecka och Medina. Vacciner som utvecklats i Kina eller Ryssland är än så länge inte godkända i Saudiarabien.

  • Uppåt för oljejätte efter krisen

   Tack vare återhämtningen i den globala ekonomin efter covidkrisen 2020 har energijätten Aramcos vinst stigit med 300 procent, när årets andra kvartal jämförs med samma period föra året. Oljepriserna har stigit med 30 procent sedan början av 2021 och prognosen ser fortsatt ljus ut. Aramco är världens största oljeproducent och har avgörande betydelse för statens ekonomi. Flera andra internationella energikoncerner har flaggat för liknande siffror.

  • Skadestånd för dödsfall med covid

   Skadestånd börjar betalas ut för sjukvårdsanställda som avlidit efter att ha smittats med covid-19. Utbetalningarna till anhöriga, som aviserades i oktober, uppgår till en halv miljon rial (för närvarande cirka 1,15 miljoner kronor) per fall. Pengar betalas ut till både saudiska medborgare och andra; vårdsektorn är en av de branscher där inslaget av utländsk arbetskraft är stort.

  • Juli

  • Spionprogram i mobil hos Khashoggis fästmö

   Ledande politiker och andra kända personer, bland dem Frankrikes president Macron och arabiska kungligheter, kan ovetande ha blivit övervakade genom att säkerhetstjänster installerat programvaran Pegasus i deras mobiltelefoner. Två organisationer, Amnesty International och det Parisbaserade journalistsamarbetet Forbidden Stories, har fått tillgång till en lista med berörda telefonnummer och avslöjanden med upphov i den briserar i stora tidningar som Le Monde och The Guardian. Den turkiska fästmön till kolumnisten Jamal Khashoggi, som mördades i Turkiet 2018 av utsända saudier, är en av dem som haft spionvaran i sin mobil utan att veta om det (se främst 2 oktober 2018 och 20 oktober 2020). Det israeliska mjukvaruföretaget NSO, som levererar Pegasus, hävdar att rapporterna präglas av felaktiga slutsatser och att programmet är avsett för att bevaka brottslingar och terrorister.

  • Butiker får hålla öppet under bön

   De tillåtna öppettiderna för butiker och kontor utökas, så att det nu också blir tillåtet att hålla öppet under de fem dagliga bönestunderna. Beslutet kommuniceras genom den saudiska handelskammarorganisationen. Sedan 2019 tillåts dygnet runt-öppet mot en avgift. De nya reglerna motiveras officiellt med hänvisning till covid-19-pandemin: utökade öppettider minskar risken för trängsel och smittspridning.

  • Pilgrimer slipper förmyndare

   Inför årets stora vallfärdshögtid, hajj, meddelar saudiska myndigheter ett krav som gällt kvinnliga pilgrimer slopats. Kvinnor som gör vallfärden måste inte längre ha manlig förmyndare med sig. Det gäller under förutsättning att pilgrimerna reser i sällskap med andra kvinnor.

  • Juni

  • Inga pilgrimsresor från utlandet inför hajj

   Även i år kommer endast muslimer bosatta i Saudiarabien att få delta i årets stora vallfartshögtid, som ska äga rum i juli. Antalet begränsas dessutom till 60 000 personer som ska vara fullt vaccinerade. Före pandemin uppgick pilgrimerna varje år till cirka 2,5 miljoner sammanlagt. 2020 tillät saudiska myndigheter med hänvisning till covid-19 totalt 10 000 deltagare.

  • Maj

  • Skärpta regler mot vaccinmotstånd

   Hårda krav kommer att ställas på vaccinmotståndare. Den som inte tar emot vaccin mot covid-19 kan komma att hindras från att göra vallfärden eller besöka butiksgallerior och högskolor. Hittills har bara vaccinerade personer tillåtits göra umra ("lilla vallfärden", de riter som man kan genomföra när som helst under året) och begränsningar tillämpas redan mot utlandsresor. Liknande regler väntas inför hajj, årets stora vallfartshögtid, uppger källor nära regeringen för nyhetsbyrån AFP. Saudiarabien, med 34 miljoner invånare, har registrerat drygt 7 200 dödsfall i pandemin.

  • April

  • Saudisk protest mot smuggling

   Saudiarabien förbjuder import av frukt och grönt från Libanon, även för vidare leverans till andra gulfstater, efter en serie beslag av smuggelgods. Det handlar inte minst om drogen fenetyllin som kan gå under olika varumärkesnamn, bland dem Captagon, men också om bland annat vapen. Beslag har gjorts även av myndigheter i Libanon, men Saudiarabien anklagar libanesiska myndigheter för att rulla tummarna och låta smugglingen fortgå.

  • Människorättsaktivist får pris

   Lujain al-Hathlul, känd som aktivist för saudiska kvinnors rätt att köra bil, får Europarådets Václav Havel-pris (se 10 februari 2021). Priset, som delas ut varje år, är uppkallat efter den tidigare dissidenten Havel som senare blev tjeckoslovakisk och tjeckisk president.

  • Närmande mellan Iran och Saudiarabien

   En saudisk och en iransk delegation träffas i Bagdad för att försöka bättra på ländernas inbördes relationer. De har varit frostiga sedan 2016, då Saudiarabien avrättade en shialedare varefter saudiska diplomatiska beskickningar angreps av demonstranter. Nu har saudierna önskemålet att trappa ned sina dyra krigsinsatser i Jemen, och eftersom Saudiarabien och Iran är inblandade i den konflikten på var sin sida behövs en dialog. FN bedriver samtidigt, separat, försök att få till ett eldupphör i Jemenkriget.

  • Mars

  • Jättesatsning på det privata näringslivet

   Saudiarabien ska investera 3,2 biljoner dollar i det privata näringslivet fram till 2030, meddelar kronprins Mohammed som uppfattas som landets verklige härskare. 24 av landets storföretag, bland dem oljebolaget Aramco, kommer att ha en nyckelroll. Bolagen, varav många är börsnoterade, sänker sina avkastningskrav i utbyte mot bland annat statliga subventioner. Mer information om en ”nationell investeringsstrategi” ska presenteras inom kort (se 24 januari).

  • Trädplantering inslag i grön plan

   Saudiarabien har inte direkt framstått som världens främsta förespråkare av rena, eller förnybara, energikällor men nu sjösätter oljelandet en plan för att minska växthusgaserna och tackla klimatförändringarna. Under de kommande årtiondena ska också tio miljarder träd planteras i kungariket och ytterligare 40 miljarder i andra arabländer, meddelar kronprins Mohammed. Han är sparsam med detaljer om hur planteringen ska lyckas i svårhanterligt ökenklimat.

  • Fredsutspel om Jemen

   Sex år har gått sedan inbördeskriget i Jemen fick öppna internationella dimensioner, när en saudiskt ledd militärallians började angripa de shiamuslimska huthirebellerna som tagit kontroll över bland annat huvudstaden Sanaa och hamnstaden al-Hudayda. Nu lägger Saudiarabien, som hittills inte har uppnått sina mål med insatserna, fram ett förslag om eldupphör. En FN-övervakad vapenvila, politiska förhandlingar mellan Jemens saudiskt stödda regering och huthirörelsen samt öppning av flygplatsen i Sanaa (som nu är under blockad) ställs i utsikt. Huthierna avfärdar utspelet och kräver att blockaden i luften och till sjöss mot rebellkontrollerade områden hävs först. Den senaste tiden har shiarebellerna tagit på sig en mängd drönar- och robotattacker mot mål inne i Saudiarabien. I Marib, regeringssidans sista betydande fäste i norra Jemen, pressar huthierna sina motståndare hårt (se 10 februari).

  • Huthier anfaller saudiska mål

   Oljehandeln slås ut tillfälligt av anfall mot viktiga anläggningar. Både hamnen i Ras Tanura och Dhahran, där oljejätten Aramco har sitt säte, angrips i vad som beskrivs som de allvarligaste händelserna på ett och ett halvt år. Oljepriset stiger kortvarigt till nivåer som inte setts sedan början av 2020. De jemenitiska huthierna, en Iranstödd shiamuslimsk rebellrörelse, tar på sig ansvaret och säger sig ha skickat 14 bestyckade drönare och åtta ballistiska robotar mot saudiska mål.

  • USA kräver att regimförtryck upphör

   USA uppmanar Saudiarabien att upplösa en snabbinsatsstyrka som lyder under kronprins Mohammed bin Salman. USA efterfrågar också institutionella och systematiska reformer för att säkerställa att aktiviteter och insatser mot regimkritiker upphör, uppger en talesperson för amerikanska UD. Washington har infört sanktioner mot snabbinsatsstyrkan, vilket bland annat försvårar överföringar av pengar till den. Det skedde i samband med offentliggörandet av en rapport där det hävdas att kronprinsen gav underlydande order om att mörda dissidenten Jamal Khashoggi (se 26 februari 2021).

  • Februari

  • USA-rapport pekar ut saudiske kronprinsen för mord

   I USA offentliggörs en rapport om mordet på skribenten Jamal Khashoggi på saudiska konsulatet i Istanbul 2018. Amerikansk underrättelsetjänst drar slutsatsen att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman godkände mordet. Trots det väljer den nya regeringen under Joe Biden att inte rikta direkta sanktioner mot kronprinsen, medan 76 andra saudier hamnar på listan över personer som nekas inträde i USA. Från saudiskt håll förnekas anklagelserna mot kronprinsen bestämt, medan människorättsorganisationer och tankesmedjor luftar besvikelse och kallar det undfallenhet att kronprinsen slipper andra åtgärder än att nämnas offentligt som ansvarig för mordet (se senast 20 oktober 2020 och 7 september 2020). Ett par dagar senare går Reportrar utan gränser till domstol i Tyskland i hopp om att kronprinsen ska bli föremål för en utredning om brott mot mänskligheten. Donald Trump vårdade som president USA:s relationer med kungafamiljen och rapporten hemlighölls fram till Bidens tillträde. I sitt första samtal med regimen har Biden gjort en markering genom att endast tala med kungen, inte med kronprinsen trots att denne ses som Saudiarabiens verklige härskare.

  • Huthirörelsen på offensiven

   Huthirörelsen i Jemen tar på sig en attack med bestyckade drönare mot Abhaflygplatsen i Saudiarabien, som ligger nära en militärbas. Ett Airbusplan skadas. Attacken visar att huthierna har tillgång till tekniskt avancerad utrustning och möjlighet att vålla avsevärda skador i södra Saudiarabien. Framåt slutet av månaden rapporteras en rad liknande attacker mot saudiskt område samtidigt som huthirörelsen på Jemens sida om gränsen genomför en offensiv mot regeringsstyrkor i Marib.

  • Minus 4,1 procent 2020

   Den saudiska statistikmyndigheten Gastat offentliggör facit för coronaåret 2020: landets ekonomi krympte med 4,1 procent.

  • Körkortsaktivist friges

   Lujain al-Hathlul släpps ur fängelse. Hon deltog i demonstrationer för kvinnors rätt att köra bil, men greps 2018, kort innan körkortsförbudet för kvinnor revs upp. Därefter har hon fällts för omstörtande verksamhet och för att ha stört den allmänna ordningen. Två år och tio månader, den återstående tiden av ett nästan sexårigt fängelsestraff, har omvandlats till villkorlig dom (se 28 december 2020). Det betyder att hon har begränsad frihet, med bland annat reseförbud.

  • Dödsdömda shiiter får fängelse

   Tre shiamuslimer som tidigare dömts till döden får sina straff omvandlade till tio års fängelse vardera. De tre var minderåriga när de greps 2012 i samband med protester som ägde rum i kölvattnet av den arabiska våren (se 18 januari 2021 och 26 april 2020).

  • USA:s stöd för aktiva krigsinsatser i Jemen upphör

   USA avslutar, definitivt, sitt stöd för de krigsinsatser som genomförs i Jemen av en saudiskt ledd allians, inklusive affärer med vapen som används i kriget, meddelar president Joe Biden i ett linjetal om utrikespolitiken. Samtidigt betonar han att USA kommer att bistå Saudiarabien vad gäller försvarsinsatser på eget territorium, som beskjuts från Jemen av de Iranstödda huthirebellerna. De vapenaffärer med Saudiarabien som stoppas gäller framför allt precisionsstyrd ammunition. Biden väntas också, nästan sex år in i Jemenkriget, utse ett särskilt sändebud som ska ta sig an frågan. Insatser på Arabiska halvön som är riktade mot terrornätverket al-Qaida påverkas inte av Bidens riktlinjer.

  • Januari

  • Stopp för vapen till Jemenkrig

   Italien stoppar vapenförsäljningen till Saudiarabien och Förenade arabemiraten varaktigt, efter att tidigare ha fryst sådana vapenaffärer i ett och ett halvt år. Beslutet om frysning fattades med anledning av kriget i Jemen, där både saudier och emiratier agerar militärt. När utrikesminister Luigi Di Maio nu offentliggör ett definitivt stopp, som i praktiken framför allt gäller robotar och flygbomber, nämner han inte Jemen uttryckligen men hänvisar till sitt tidigare beslut. 2019 fryste flera EU-länder sina vapenaffärer med Saudiarabien, som leder en militärallians mot en shiamuslimsk rebellrörelse i Jemen. Följderna av kriget i Jemen beskrivs av FN som den svåraste humanitära krisen i världen för tillfället.

  • 800 nigerianer deporteras

   Drygt 800 nigerianer som har levt som papperslösa i Saudiarabien tvingas återvända hem; under loppet av ett par dagar skickas samtliga till hemlandet med flyg. De har berättat om eländiga förhållanden på de platser där de varit inkvarterade och brustna illusioner eftersom de inte har lyckats hitta jobb och inkomster.

  • Biden bromsar vapen till arabstater

   Både Saudiarabien och Förenade arabemiraten får se sina planerade vapenaffärer med USA frysta av den nya administrationen under president Joe Biden. Försäljningen av stridsflygplanet F-35 och drönare till emiraten stoppas tillfälligt liksom omfattande försäljning av ammunition till Saudiarabien. Donald Trump stödde som president uttryckligen vapenaffärer på kommersiella grunder eftersom de skapar jobb i USA. Med Biden kommer amerikansk kritik mot saudiernas och emiratiernas krigföring i Jemen, som är en av anledningarna till det svåra humanitära läget där.

  • Statliga satsningar ska skapa jobb

   Centralbankens chef får sparken, genom kungligt dekret. Samma dag meddelar kronprinsen att Saudiarabiens statliga investeringsfond ska satsa motsvarande 40 miljarder dollar per år i inhemska branscher under de närmaste fem åren. Fonden, som tidigare mest har placerat pengar i globalt framgångsrika företag, har nu en nyckelroll i att försöka minska det saudiska beroendet av oljebranschen. Arbetslösheten har sedan coronapandemin utbröt i början av 2020 cirklat runt 15 procent.

  • Färre avrättningar 2020

   Under 2020 genomfördes 27 avrättningar, uppger den saudiska regeringens människorättskommission. Det innebär en minskning med 85 procent. En anledning är ett moratorium på att verkställa dödsstraff för drogrelaterade brott, en annan är ett beslut att inte avrätta personer som var minderåriga när de begick brott (se 26 april 2020). Skarp internationell kritik mot dödsstraffet och mot bristande rättssäkerhet kan också ha bidragit. 2019 avrättade Saudiarabien 184 personer enligt Amnesty International. Det var såvitt känt fler än något annat år.

  • Framtidsstad vid Röda havet i utbyggd vision

   Kronprins Mohammed bin Salman lägger ut texten om en ny vision: en bilfri stad, också fri från utsläpp av växthusgaser, som ska ingå i den stora framtidssatsningen Neom. Staden ”Linjen” ska hysa en miljon människor längs en sträcka på 17 mil i nordväst, vid Röda havet, och anläggas med avancerad teknik. Satsningen ska skona naturen i såväl hav som öken intill, heter det, och samtidigt skapa 380 000 jobb till 2030. Byggstart utlovas under första kvartalet 2021.

  • Toppmöte avslutar isolering av Qatar

   Ett stort steg mot försoning tas i grannträtan mellan Qatar å ena sidan och Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten å den andra. De fyra länder som införde sanktioner mot Qatar 2017 och drog igång en bojkott lovar nu, vid ett toppmöte mellan gulfstater i saudiska al-Ula, att lyfta sina restriktioner mot flyg, markförbindelser och transporter till havs. Överenskommelsen har föregåtts av kuwaitisk och amerikansk medling. Den grundläggande osämjan, som handlar om att Qatar har nära förbindelser med Iran och anklagas för att stödja terrorism, är emellertid inte löst. Coronapandemin kan också leda till att de praktiska följderna av återupptaget utbyte dröjer. Bahrain och Qatar har också fortsatt olika syn på hur gränsen ska dras mellan länderna.

 • 2020

  • December

  • Fängelsestraff för körkortsaktivist

   Aktivisten Lujain al-Hathlul döms i terrordomstol till fem år och åtta månaders fängelse, bland annat på anklagelser om att ha försökt äventyra nationell säkerhet. Hon greps 2018 efter att ha deltagit i en kampanj för kvinnors rätt att köra bil. Eftersom hon redan har varit fängslad i flera år tros hon kunna bli frigiven inom några månader, men anhöriga säger att domen kommer att överklagas (se 26 oktober 2020).

  • Ännu ett år med underskott, större underskott

   Saudiarabiens budgetunderskott beräknas under pandemiåret 2020 stiga till 79 miljarder dollar, meddelar landets finansdepartement. Underskott har det blivit varje år sedan oljepriset föll 2014, vilket har lett till att staten höjer momsen, lånar upp pengar, drar ned på sina reserver och försöker spara (se 11 maj 2020). Prognosen för 2020 löd före pandemin på ett minus på 50 miljarder i statskassan. Oljan står för mer än två tredjedelar av saudiska statens inkomster och oljepriset behöver ligga på cirka 80 dollar fatet för att ge balans i ekonomin. (När prognosen görs är priset cirka 50 dollar per fat.) Den saudiska ekonomin beräknas enligt finansdepartementet krympa med 3,7 procent under 2020, men IMF räknar med högre tal: minus 5,4 procent. För 2021 tror finansdepartementet på 3,2 procents tillväxt.

  • November

  • Medier: Netanyahu på saudisk resa

   Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker Saudiarabien för samtal med kronprins Mohammed bin Salman, enligt rapporter i Israel. Något möte bekräftas inte officiellt, men vanligtvis välinformerade medier återger detaljer om en resa med ett privatplan som har nyttjats tidigare av Netanyahu. Ett diplomatiskt erkännande från Saudiarabien vore en större framgång för Israel än avtal som uppnåtts med andra arabländer 2020. För Saudiarabiens nya megastad Neom, som ingår i framtidsprojektet Vision 2030, skulle samarbeten med Israel kunna få avgörande betydelse. Båda länderna har dessutom anledning att bevaka vilken utrikespolitik USA kommer att föra när Donald Trump, som agerat i både israeliskt och saudiskt intresse inte minst mot Iran, snart måste lämna presidentposten.

  • Ledare dryftar räntor och pandemi, Trump spelar golf

   Under en helg av digital diplomati (distansmöten på grund av coronapandemin) enas världsledarna inom samarbetsgruppen G20 om att ansträngningar måste göras för att också skuldtyngda fattiga länder ska få del av de vacciner som är på gång mot viruset sars-cov-2. Fram till sista juni 2021 ska ett initiativ kallat Debt Service Suspension Initiative (DSSI) förlängas, heter det i slutkommunikén: fattiga länder slipper med stöd av DSSI räntebetalningar på sina lån (se 15 april 2020). Hittills uppges 46 länder tack vare DSSI ha kunnat prioritera insatser mot pandemin framför att betala räntor. FN-företrädare hoppas att räntebefrielsen ska utsträckas till att gälla under hela 2021. Saudiarabien står för första gången värd för G20-mötet, som låter tala om sig också därför att USA:s president Donald Trump lämnar mötet för att spela golf.

  • Gränspassage öppnas efter 30 år

   Gränspassagen Arar mellan Irak och Saudiarabien, som har varit stängd i 30 år, öppnas. Gränsstationen i öknen, på saudiska sidan, stängdes i samband med att Irak under diktatorn Saddam Hussein invaderade Kuwait, vilket ledde till krig 1991 och till att saudierna bröt de diplomatiska förbindelserna med Bagdad. Förbättrade förbindelser och mer handel mellan länderna välkomnas inte av alla: Proiranska grupperingar i Irak motsätter sig saudiskt inflytande och det sunniledda Saudiarabien ser med oro på att Iran agerar aktivt i Irak, som alltsedan Saddam Hussein störtades har haft shiamuslimskt ledda regeringar.

  • Avspark i första damligan

   Saudiarabien får sin första damliga i fotboll. Starten skulle ha skett i mars, men den sköts upp på grund av coronapandemin. 24 lag från olika städer ska göra upp om mästerskapet. Samma vecka spelas också den första internationella golfturneringen för damer på saudisk mark.

  • Fredstrevare via dolda kanaler

   Källor med insyn hävdar att Saudiarabien erbjuder huthirörelsen en buffertzon längs gränsen mellan Jemen och Saudiarabien, varifrån rörelsen beskjuter saudiska mål.  Saudierna skulle också vara redo att skriva under ett eldupphöravtal som föreslagits av FN, skriver Reuters. I samband med en överenskommelse skulle också en övergångsregering för Jemen diskuteras. USA:s tillträdande president Joe Biden har utfäst sig att bromsa vapenförsäljningen till Saudiarabien för att öka pressen på regeringen i Riyad att få slut på kriget. De shiamuslimska huthierna kontrollerar norra Jemen och områden med stor befolkning, framför allt huvudstaden Sanaa. Saudiarabien har hittills misslyckats med sina främsta mål i det femåriga kriget: att pressa tillbaka den shiitiska gerillan och att återinsätta Jemens regering. Tvärtom har metoderna (flyganfall och blockader som hindrar leveranser av förnödenheter) lett till skarp kritik därför att jemenitiska civila drabbas hårt av kriget.

  • Nya regler ska ge gästarbetare större frihet

   Saudiarabien gör nu som flera av länderna i regionen: delar av det traditionella kafalasystemet, som begränsar livet för flera miljoner migrantarbetare, ska avskaffas. Privatanställda gästarbetare ska få rätt att byta jobb och lämna landet utan arbetsgivarens samtycke. Deras anställningskontrakt ska också dokumenteras digitalt. Människorättsorganisationer och internationella fackförbund har länge kritiserat systemet och beskrivit det som en form av slaveri. De nya reglerna ska börja gälla den 14 mars 2021. Förändringen påverkar inte hushållsanställda, som hör till de mest utsatta på arbetsmarknaden, men även det regelverket ses över, uppger en företrädare för det saudiska ministeriet för HR-frågor och social utveckling för Bloomberg News.

  • Oktober

  • Fängslad feminist hungerstrejkar

   Lujain al-Hathlul, som är en av Saudiarabiens mest kända feminister och fängslad sedan 2018, inleder en hungerstrejk (se 13 mars 2019). Anhöriga hävdar att hon utsätts för våld och övergrepp i fängelset, vilket förnekas av saudiska myndigheter. I början av november uppmanar FN-företrädare som är bekymrade för hennes hälsa saudiska myndigheter att frige henne.

  • Kronprins stäms för mord på saudiskt konsulat

   Hatice Cengiz, fästmö till Jamal Khashoggi som mördades på saudiska konsulatet i Istanbul 2018, stämmer den saudiske kronprinsen i amerikansk domstol. Kronprinsen Mohammed bin Salman och fler än 20 andra personer är enligt stämningsansökan ansvariga för mordet och motivet ska ha varit att Khashoggi drev kampanj för demokratisering av arabvärlden. Bakom stämningen står förutom fästmön en organisation som bildades av Khashoggi, som levde i exil i USA och hade gjort sig osams med Saudiarabiens styrande (se senast 7 september 2020).

  • Stora moskén i Mecka öppnas

   Stora moskén i Mecka öppnas för bön igen. I sju månader har den varit stängd på grund av coronapandemin. En mängd säkerhetsåtgärder vidtas, samtidigt som beslutet att tillåta lilla vallfärden (umra) utvidgas.

  • Näsbränna för Saudiarabien i FN

   Saudiarabiens diplomatiska strävanden går på en motgång när landet inte blir invalt av de andra medlemsländerna i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Samtidigt väljs Kina och Ryssland in, stormakter som knappast är kända för att visa respekt för fri- och rättigheter.  Enskilda organisationer ser näsbrännan för Saudiarabien som ett tecken på att andra länder känner obehag inför regimen, inte minst händelser som det brutala mordet 2018 på den oppositionelle Jamal Khashoggi i Istanbul som begicks på ett saudiskt konsulat av ett mordkommando utsänt från hemlandet. 47 länder åt gången är medlemmar i FN-rådet och bara de kan rösta när rådet fattar beslut.

  • Lilla vallfärden tillåts

   Saudiska myndigheter öppnar för pilgrimer att utföra umra, den så kallade lilla vallfärden till Mecka. Den innebär att riterna begränsas jämfört med hur det brukar se ut vid den stora vallfartshögtiden. Umra kan normalt utföras när som helst under året, men har i år varit helt stoppad sedan i mars av coronapandemin. Risken för spridning av viruset sars-cov-2 gör att max 6 000 pilgrimer per dag nu får röra sig på de heliga platserna. Om allt avlöper väl kommer antalet att utökas stegvis.

  • September

  • Antijudiska formuleringar stryks ur skolböcker

   Saudiska skolböcker genomgår en översyn efter att tidigare ha rymt nedsättande beskrivningar av judar. Det tolkas som en normalisering för tolerans och samexistens med judar i ljuset av ett politiskt närmande som pågår mellan Israel och arabländer vid Persiska viken. Saudiarabien, som hyser islams heligaste platser, håller än så länge på principen att inte upprätta fulla förbindelser med Israel förrän den palestinska frågan fått en lösning och Israels ockupation av palestinsk mark har upphört. Men statsmakten går enligt analytiker in för att dämpa antijudisk och antikristen retorik som tidigare präglat även massmedierna och predikningarna i moskéer vid lunchbönen på fredagar (se 26 januari 2020).

  • Saudier i exil bildar parti

   Ett oppositionsparti bildas av saudier som lever i exil. Partiet, som får namnet Hizb al-Tajammu` al-Watani, bildas på nationaldagen den 23 september. I hemlandet är politiska partier förbjudna. Bland grundarna finns den Londonbaserade människorättsaktivisten Yahya Assiri och socialantropologen Madawi al-Rashid (hon blir talesperson). Assiri, som också har en bakgrund som flygvapenofficer, har tidigare bildat organisationen ALQST som dokumenterar politisk förföljelse, bland annat gripanden. (al-Qist är ett av de arabiska ord som betecknar aspekter på rättvisa.)

  • Dömda för Khashoggimordet får leva

   Fem personer som dömts till döden för mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi 2018 får sina dödsstraff omvandlade till fängelse. Med stöd av förlåtelse från Khashoggis barn (se 22 maj 2020) får de i stället 20 års fängelse. I vad som beskrivs som slutgilitga domar får tre åtalade samtidigt långa fängelsestraff. Inga namn på de dömda offentliggörs. Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och hans kvarlevor har aldrig återfunnits (se främst 2 oktober 2018 och 15 november 2018). Turkiet har offentliggjort underrättelseuppgifter som ger vid handen att Khashoggi också blev styckad av ett mordkommando som skickats från Saudiarabien. Från många håll, bland andra en särskild FN-rapportör, har det rests krav på att det ska utredas om den saudiske kronprinsen gav order om mordet.

  • Dödsstraff för mord på shiiter

   Sju åtalade döms till döden och tre andra till 25 års fängelse för en attack som utfördes i november 2014 i staden al-Dalwa i öster. I samband med den shiamuslimska sorgehögtiden ashura det året sköts sju personer ihjäl. Det fanns också barn bland dödsoffren. Enligt saudiska myndigheter var det den sunni-extremistiska organisatonen Islamiska staten (IS) som låg bakom terrordådet; IS betraktar shiamuslimer som ogudaktiga. Händelsen följdes ett halvår senare av en attack mot en shiitisk moské som krävde 21 liv.

  • Militära befattningshavare sparkas

   Sex befattningshavare, bland dem två medlemmar av kungafamiljen, får sparken genom kungligt dekret. En av dessa är prins Fahd bin Turki, som fört befäl över den saudiskt ledda militärallians som strider i Jemen, mot de shiamuslimska huthirebellerna. Enligt dekretet är alla de sex personerna misstänkta för finansiella oegentligheter vid försvarsdepartementet. Som alltid, när det sker plötsliga förändringar bland saudier i hög ställning, förekommer spekulationer om att det finns en maktkamp i bakgrunden.

  • Augusti

  • Dödsdomar mot unga omprövas

   Dödsdomarna mot tre shiamuslimer, som var minderåriga när de dömdes, ska omprövas. De tre greps 2012 när de deltog i protester i kölvattnet av den arabiska våren, då demonstrationer förekom i nästan alla arabländer. Den statliga saudiska människorättskommissionen uppger nu att det finns åklagarbeslut på att fallen ska ges en ny prövning (se 26 april).

  • Juli

  • Vallfärdsriter i ansiktsmask

   Årets muslimska vallfärdshögtid inleds, dramatiskt nedtonad jämfört med tidigare år på grund av coronapandemin. Virusprovtagning och temperaturmätning väntar de få utvalda som deltar. Efter förhandsbesked om bara 1 000 deltagare rapporterar lokala medier att det blir högst 10 000 pilgrimer mot över två miljoner ett vanligt år. Kaaba, den svarta stenen i Stora moskén i Mecka, får i år inte vidröras, detta för att minska risken för smitta. Ansiktsmasker krävs och avstånd måste hållas. För den rit då de troende symboliskt stenar satan delas steriliserade småstenar ut. 

  • Inga pilgrimer får resa in från utlandet

   Registreringen öppnar för pilgrimer som vill delta i årets stora vallfartshögtid, som infaller i slutet av juli. Bara tusen besökare kommer att få klartecken att resa till Mecka. 70 procent av platserna viks för utländska medborgare, men alla måste redan befinna sig i Saudiarabien. Ingen får tillhöra kända riskgrupper för covid-19, vilket utesluter bland andra diabetiker och personer med hjärtsjukdomar. Saudier som vill vara plats väljs ut bland sjukvårds- och säkerhetspersonal som har haft virusinfektionen och tillfrisknat. I vanliga fall vallfärdar över två miljoner muslimer under högsäsong och intresset brukar vara så stort att ett kvotsystem tillämpas för att fördela platserna mellan olika länder.

  • Brittiska sanktioner mot saudier

   20 saudier finns jämte 25 ryssar och några nordkoreaner på den första sanktionslista som Storbritannien offentliggör på egen hand efter sitt utträde ur EU. Hittills har britterna alltid samordnat sina sanktioner med EU och/eller FN. De saudier som nu får inreseförbud och eventuella tillgångar i Storbritannien frysta pekas ut för anknytning till mordet i Istanbul 2018 på den saudiska ledningens kritiker Jamal Khashoggi. I Saudiarabien har fem personer dömts för direkt inblandning, dock ingen i den mäktige kronprinsens närhet (se 23 december 2019). I Turkiet pågår en rättegång om mordet, men de åtalade väntas inte infinna sig. Dagen efter det brittiska beskedet om sanktioner meddelar regeringen i London sin avsikt att återigen börja sälja vapen till Saudiarabien. Den saudiska krigföringen i Jemen ledde 2019 till att vapenaffärerna stoppades av en brittisk domstol.

  • Juni

  • Saudi-allians undgår FN-kritik

   I FN:s årsrapport om barn i krig slipper den saudiskt ledda allians som bekämpar huthibellerna i Jemen stå på "skamlistan" över ansvariga. Det sker trots att FN-rapporten säger att kriget i Jemen krävde 222 barns liv 2019 och att det skedde fyra anfall mot sjukhus och skolor. Organisationer som Human Rights Watch (HRW) är upprörda och framhåller att också andra stormakter undgår FN-kritik för hur de behandlar barn i väpnade konflikter.

  • Dansk protest mot Saudiarabien

   Saudiarabiens ambassadör kallas upp till Danmarks UD. En terrorgrupp med bas i Danmark har enligt utredare agerat med saudiskt stöd och spionerat för Saudiarabiens räkning. Tre misstänkta har pekats ut, personer som beskrivs som etniska araber från Ahvaz i Iran (se 3 februari 2020), och Danmark protesterar mot det saudiska agerandet. 

  • Indonesien avstår från vallfart

   I väntan på besked från Saudiarabien om hur årets vallfärdshögtid ska hanteras har Indonesien fattat ett beslut: I ljuset av covid-19-pandemin uteblir pilgrimerna från det mest folkrika muslimska landet i världen. I år infaller den helg som utgör högsäsongen i månadsskiftet juli/augusti. Fler än 220 000 pilgrimer från Indonesien skulle under normala omständigheter besöka de heliga platserna i Saudiarabien då. Den 11 juni meddelar också Malaysia att det inte blir någon resa för de 31 600 malaysier som skulle ha gjort vallfärden i år.

  • Maj

  • Khashoggis barn förlåter

   Skribenten Jamal Khashoggis barn meddelar att de förlåter faderns mördare. Khashoggi, som hade gjort sig osams med kungahuset, blev mördad och styckad i Istanbul av ett mordkommando från Saudiarabien (se 2 oktober 2018 och 23 december 2019). Fem personer som dömts för mordet skulle med de anhörigas förlåtelse kunna undgå dödsstraff. Rapporter förekommer om att saudiska staten betalar underhåll och bostäder för Khashoggis barn, men uppgifterna om en finansiell uppgörelse har inte bekräftats.

  • Höjd moms och indraget bidrag

   Saudiarabiens statsinkomster pressas av coronakrisen, med efterfrågeras på olja, och av det priskrig som saudierna själva startade. Under årets första kvartal föll oljeintäkterna med nästan en fjärdedel och statens valutareserver sjönk till sin lägsta nivå sedan 2011. Regeringen letar nu nya intäkter och besparingar, och meddelar att momsen ska trefaldigas från 5 till 15 procent från den 1 juli. Dessutom slopas ett månatligt bidrag på motsvarande 2 600 kronor till levnadsomkostnader som statsanställda har kunnat lyfta sedan 2018. Det meddelas också, samma dag, att oljejätten Aramco sänker de inhemska bränslepriserna, vilket tolkas som ett statligt drag för att mildra chocken för medborgarna.

  • April

  • Dödsstraff för unga och prygel avskaffas

   Saudiarabien kommer inte längre att avrätta minderåriga som dömts för brott. Beslutet fattas genom dekret från kung Salman. Så unga brottslingar ska som mest kunna tvingas till tio års ungdomsfängelse. Två dagar tidigare har regimen meddelat att de hårt kritiserade spöstraffen också ska ersättas med fängelsestraff. Bestraffningen av aktivisten Raif Badawi (se Januari 2015) är ett av de fall som lett till skarp kritik och diplomatiska problem för Saudiarabien.

  • Demokratiaktivist dör i fängelse

   Abdullah al-Hamid, som var en av grundarna till Saudiska förbundet för medborgerliga och politiska rättigheter, avlider i fängelse. Människorättsaktivister anklagar regimen för att inte ha sett till att han fått vård efter en stroke ett par veckor tidigare. Regimkritikern fängslades 2013 på tio år, stämplad som orosstiftare. 

  • Avrättningarna ökar

   Saudiarabien verkställde 184 dödsstraff 2019, enligt Amnesty International som räknade till 149 avrättningar året innan. Drygt hälften av de avrättade var utländska medborgare. Sex var kvinnor.  

  • Nödrop från prinsessa i fängelse

   Prinsessan Basma bint Saud uppger att hon hålls inspärrad i fängelse och ber sin farbror kung Salman och dennes son, kronprinsen, att se till att hon friges. Det är klarlagt att meddelandena kommer från ett konto på sociala medier som tillhör den 56-åriga prinsessan, som har haft en aktiv i roll i frågor som rör mänskliga rättigheter.

  • Dödsskott i konflikt om megaprojekt

   En klanmedlem som vägrat lämna ifrån sig mark till det statliga prestigeprojektet Neom rapporteras ha skjutits ihjäl av en säkerhetsstyrka. Abd al-Rahim al-Huwaiti tillhör en klan i Tabuk, där megaprojektet Neom ska anläggas. Innan han blir skjuten har han lagt upp protestvideor på internet där han bland annat dokumenterat hur myndigheterna agerar för att kunna ta mark i anspråk. al-Huwaytat är en stamfederation med nomadbakgrund som har företrädare i flera länder, bland dem Saudiarabien och Jordanien. I de trakter där de nu motsätter sig exploatering har de levt långt innan den saudiska staten bildades.

  • Amorteringsfritt år för fattiga länder

   Saudiarabien samlar, via internet på grund av covid-19-pandemin, finansministrarna och centralbankscheferna i G20 (världens ekonomiska stormakter) för att dryfta den globala kris som pandemin har utlöst. Långivarna i G20 ger nu fattigare länder, de flesta i Afrika, möjlighet att göra uppehåll i sina betalningar på lån i ett helt år. G20 uppmanar också långivare på den privata marknaden att ansluta sig till initiativet. IMF har ett par dagar tidigare meddelat att 25 länder slipper avbetalningar i ett halvår.

  • Papperslösa etiopier deporteras

   Saudiarabien har deporterat nästan 3 000 etiopiska migranter under loppet av några dagar, detta trots risken för att det ska medföra spridning av coronavirus, uppger FN-organisationen IOM. De som skickas hem är personer som saknar uppehållstillstånd.

  • Oljeländer minskar produktionen

   Medlemsländerna i Opec och flera oljeproducerande stater som inte är medlemmar (Ryssland, Mexiko och Kazakstan) enas om att minska sin produktion med sammanlagt 9,7 miljoner fat per dag för att få priserna på olja att stiga. Minskningen motsvarar närmare en tiondel av världsproduktionen, men det är ändå osäkert om de lyckas i sina ambitioner att få mer betalt för oljan. De stränga restriktioner som världens länder har infört för att motverka coronapandemin har fått den globala efterfrågan att rasa, till exempel på flygbränsle.

  • Utegångsförbud dygnet runt

   Utegångsförbudet skärps i huvudstaden Riyad och en rad andra större orter så att det nu gäller dygnet runt (se 23 mars). För att motverka coronasmitta är resor mellan provinserna förbjudna sedan tidigare. När utegångsförbudet mildras igen den 26 april, är den heliga staden Mecka en av de platser där det inte blir några lättnader.

  • Mars

  • Pilgrimer ombeds vänta med bokning

   Saudiarabien ber världens muslimer att vänta med att boka sin resa inför årets stora vallfartshögtid, som infaller i juli-augusti. Två miljoner pilgrimer brukar söka sig till Mecka och Medina vid högtiden (hajj), utöver de inhemska besökarna. I år gör coronapandemin att den stora högtiden kanske måste avlysas.

  • Åtal i Turkiet för Khashoggimordet

   Åtal väcks i Turkiet mot 20 personer som misstänks för inblandning i överlagt mord på skribenten Jamal Khashoggi 2018. Bland de utpekade, som inte befinner sig i Turkiet, finns en tidigare rådgivare till det saudiska kungahuset och en tidigare chef inom en saudisk säkerhetstjänst. De två hålls ansvariga för att ha iscensatt mordet, som av en FN-rapportör betecknats som en utomrättslig avrättning. Khashoggi mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul och tros ha blivit styckad av mordpatrullen (se främst 2 oktober 2018 och 15 november 2018).

  • Utegångsförbud mot smitta

   Nattligt utegångsförbud införs med hänvisning till spridningen av coronavirus. Enligt det kungliga dekretet ska utegångsförbudet gälla i tre veckor. Ett par dagar senare, då landets andra dödsoffer i sjukdomen covid-19 bekräftas, utökas utegångsförbudet och huvudstaden Riyad spärras av liksom de heliga städerna Mecka och Medina (se 17 mars). Saudiarabien har då rapporterat 900 smittade.

  • Krispaket utlovas i dubbelt dåliga tider

   Ett stimulanspaket värt 32 miljarder dollar till den saudiska ekonomin aviseras, utöver åtgärder till skydd för små och medelstora företag som centralbanken offentliggjort några dagar tidigare. Anledningarna är två: sämre tider hotar även i Saudiarabien när spridningen av coronavirus påverkar världsekonomin och minskade intäkter kan bli följden av det priskrig på olja som saudierna själva har inlett (se 9 mars). Alltsedan ett oljeprisfall som inträffade 2014 och fick varaktiga effekter har de saudiska statsfinanserna gått med underskott, och staten räknar nu med att utöka sin upplåning eftersom man inte vill sälja några av de stora tillgångar Saudiarabien äger både inom landet och i utlandet.

  • Smittrisk stänger moskéer

   För att begränsa spridningen av coronavirus stängs tills vidare alla moskéer för bön inomhus. Undantagna är bara islams två främsta helgedomar, i Mecka och Medina. Böneutropen fortsätter som vanligt, så att den som vill kan be i hemmet eller annan avskildhet.

  • Priskrig sänker oljepriserna

   Oljepriserna rasar världen runt. Det bottnar i aktiv prispolitik från Saudiarabien och osämja mellan oljeproducerande länder i Opec och andra oljeproducenter, som inte är medlemmar. Saudiarabien har förgäves försökt få Ryssland att samarbeta om minskad oljeproduktion, för att få upp priserna. En anledning är att de saudiska inkomsterna från försäljning av olja till Kina har minskat kraftigt, när åtgärder för att stoppa spridning av coronavirus lett till att Kinas industriproduktion dragits ned. Nu försöker Saudiarabien istället att öka sina marknadsandelar. Den produktion som kan slås ut av ett internationellt priskrig är framför allt utvinningen av skifferolja i USA, som är mycket dyrare att få fram än den saudiska oljan. (Även Ryssland kan vinna på att den amerikanska oljeproduktionen minskar; rysk olja är billigare att utvinna än skifferolja i USA.)

  • Flera prinsar grips

   Kronprinsen stärker sitt grepp om makten. Tre prinsar grips, bland dem en före detta kronprins. De rapporteras vara misstänkta för att ha planerat en kupp mot nuvarande kronprinsen Mohammed och kung Salman, men formella anklagelser dröjer. Några dagar senare meddelar landets antikorruptionsbyrå Nazaha att närmare 300 statstjänstemän har gripits anklagade för mutbrott eller förskingring. Bland de gripna finns också säkerhetspersonal. Vilka de gripna är eller när gripandena gjorts framgår inte.

  • Stopp för lilla vallfärden

   Saudiska myndigheter stoppar tills vidare alla pilgrimer som vill besöka de heliga platserna för att utföra umra, ibland kallad den lilla vallfärden. Skälet är risken för spridning av det nya coronavirus som orsakar sjukdomen covid-19. I regionen har många sjukdomsfall kopplats till Iran, och begränsningar av visum för iranier och emiratier har redan införts, men det nya beslutet gäller såväl saudiska medborgare som andra. Umra kan utföras när som helst under året, medan stora vallfärden (hajj) är kopplad till en specifik månad under det religiösa året.

  • Februari

  • Damfotboll får seriespel

   Flera nya departement inrättas och därmed uppstår nya ministerposter för idrott, turism och investeringar. Prins Abdulaziz bin Turki får exempelvis sitt jobb som högste sportchef uppgraderat. Alla förändringarna bottnar i regimens önskan att satsa på nya områden för att minska beroendet av intäkter från oljan. En av nyheterna är att en damfotbollsliga införs. Matcherna ska spelas i tre olika städer.

  • Dödsstraff för spioneri

   En saudier döms till döden och sju till fleråriga fängelsestraff på anklagelser om att ha spionerat för Irans räkning. För Saudiarabien, där islams främsta helgedomar är belägna, utgör Iran, den ledande shiamuslimska staten, en ärkefiende. Relationerna är särskilt frostiga sedan de saudiska shiiternas ledare Nimr al-Nimr avrättades (se 2 januari 2016).

  • al-Qaida-ledare dödad av USA

   USA:s president Donald Trump uppger att Qasim al-Raymi, utpekad som ledare för terrorgruppen al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap), har dödats i en amerikansk insats i Jemen. Trump säger inte när det skett, eller hur. Aqap har sedan millennieskiftet genomfört en rad attacker mot västliga intressen, och har nyligen tagit på sig ett dåd som utfördes på en bas i Florida i december 2019. Gärningsmannen på basen i Pensacola var saudisk militär och hade sänts till USA på utbildning (se 6 december 2019 och 13 januari 2020).

  • Saudiarabien anklagas för spioneri

   Tre personer åtalas i Danmark misstänkta för att ha spionerat för Saudiarabiens räkning. De tre är iranska medborgare från Ahvaz, där de uppges ha tillhört en arabisk separatistgrupp. De har enligt danska säkerhetspolisen, PET, samlat in underrättelseuppgifter för Saudiarabien mellan 2012 och 2018, då de greps.  2018 anklagade Danmark Iran för att i sin tur ha planerat att mörda de tre separatisterna på dansk mark.

  • Januari

  • Israel ger grönt ljus för resor till Saudiarabien

   Israels regering ger klartecken för medborgare som vill göra affärsresor eller vallfärda till Saudiarabien, detta trots att länderna inte har diplomatiska förbindelser. Den saudiske utrikesministern Faisal bin Farhan replikerar via CNN att israeler för tillfället inte är välkomna. Men Israels ändrade hållning är likafullt ett tecken på att kontakterna med Saudiarabien har blivit varmare, trots att frågan om Israels ockupation av palestinska områden inte har lösts. Premiärminister Netanyahu prisar i samband med beslutet ordföranden i Meckabaserade Muslimska världsförbundet för att denne besökt Auschwitz i Polen i samband med att 75-årsminnet av öppnandet av det nazistiska Förintelselägret uppmärksammats. 

  • Kronprins anklagas för dataintrång

   Rättsexperter med anknytning till FN-systemet vill att det ska utredas om den saudiske kronprinsen varit inblandad i dataintrång i Amazon-grundaren Jeff Bezos telefon. Begäran framförs av Agnès Callamard, FN-rapportör i fall som rör utomrättsliga avrättningar, och David Kaye, yttrandefrihetsrapportör. Jeff Bezos äger tidningen Washington Post , där den saudiske systemkritikern Jamal Khashoggi var medarbetare. Khashoggi mördades hösten 2018 på saudiska konsulatet i Istanbul, ett mord som Callamard har granskat för FN:s räkning (se 2 oktober 2018, 19 oktober 2018 och 19 juni 2019). En tid före mordet fick Bezos en fil som hade skickats från kronprinsens eget konto och telefonen började, utan Bezos vetskap, att läcka data, skriver brittiska The Guardian. Enligt en teknisk analys kan mobilen ha infekterats med ett spionprogram. Bezos privatliv blev senare omskrivet i amerikansk press på grundval av hans sms-växling med en flickvän.

  • Prinsessa blir FN-representant

   Prinsessan Haifa bint Abdulaziz al-Muqrin blir Saudiarabiens företrädare i FN-organisationen Unesco, som bland annat verkar för att skydda världens kulturarv. Vissa lättnader har gjorts de senaste åren för att öppna den saudiska arbetsmarknaden för kvinnor,  men utnämningar till höga positioner är fortfarande ovanliga (se 24 februari 2019).

  • USA skickar hem saudier

   Det amerikanska justitiedepartementet meddelar att 21 saudier som varit på militär utbildning i USA kommer att skickas hem. Beslutet är en följd av den utredning som gjorts efter skottdådet på en bas i Florida den 6 december 2019. En saudisk flygofficer sköt då ihjäl tre amerikaner. Gärningsmannen hade enligt utredarna jihadistiska motiv. Amerikanska myndigheter har inte kunnat belägga att det fanns en komplott bakom morden, men säger sig ha hittat jihadistmaterial även hos andra saudier än gärningsmannen.

 • 2019

  • December

  • Polistillslag mot sedeslöshet

   Omkring 120 kvinnor och män har gripits i tillslag den senaste veckan mot personer som anses ha utmanat den allmänna moralen, exempelvis genom oanständig klädsel. Gripandena har offentliggjorts av polisen via sociala medier. "Moralrazzian" tros vara den första sedan Saudiarabien började lätta på de stränga normerna och på moralpolisens befogenheter. Hur länge personerna hålls gripna och vilka straff de får har inte framgått. Närmare 90 personer ska också ha gripits för trakasserier. Kvinnor har via sociala medier klagat på att de utsatts för trakasserier vid en musikfestival.

  • Avtal om oljefält i gränsområden

   Saudiarabien och Kuwait tecknar avtal om hanteringen av två gemensamma oljefält vid gränsen, där produktionen har stått stilla i fem år. Överenskommelsen handlar om fälten Wafra, på land, och Khafiji, till havs. Innan utvinningen stoppades producerade de två fälten sammanlagt en halv miljon fat olja per dag, ungefär en halv procent av världsproduktionen.

  • Dödsstraff för mordet på Khashoggi

   En saudisk domstol dömer fem icke namngivna personer till döden för inblandning i mordet på exilsaudiern Jamal Khashoggi, som begicks på Saudiarabiens konsulat i Istanbul (se främst 2 oktober 2018 och 15 november 2018). Ingen i kretsen närmast kronprinsen hålls ansvarig. Domen följs av mer eller mindre skarp kritik från omvärlden. Turkiet kallar den "skandalös".

  • Sociala medier begränsar propaganda

   Företagen Twitter och Facebook uppger att de har blockerat mängder av konton i flera länder som har använts i propagandasyfte på sätt som strider mot plattformarnas regler. Det handlar bland annat om konton som sprider en fördelaktig bild av USA:s president Trump. Vad Saudiarabien beträffar har hela 88 000 konton kopplats till statlig propaganda.

  • Ännu ett år med underskott

   Statens budget för 2020 antas, med ett underskott som enligt prognoserna växer till 6,4 procent av BNP från 4,7 procent 2019. Oljeinkomsterna, som står för två tredjedelar av statens intäkter, sjunker trots att landet producerar nästan tio miljoner fat olja om dagen. Saudiarabien har uppvisat budgetunderskott alltsedan ett ras i de internationella oljepriserna 2014. Nu fortsätter regeringen sina insatser för att andra branscher ska ge intäkter och för att statens utgifter ska minska. Bland annat har man dragit ned på subventioner som gjort el och drivmedel billigare för medborgarna. 

  • Saudier skjuter ihjäl amerikaner

   Efter ett skottdrama på en flottbas i Florida som kräver flera liv identifieras gärningsmannen som saudisk militär på utbildning i USA. Att döma av hur han brukat sociala medier har 21-åringen, som själv skjuts ihjäl av polisen, haft politiska motiv. Den saudiske kungen skyndar sig att fördöma dådet. Några dagar senare meddelar USA:s försvarshögkvarter Pentagon att drygt 850 saudiska militärer, som är under utbildning på baser i USA, tills vidare får nöja sig med teoretisk undervisning.

  • November

  • Staten säljer aktier i jättebolag

   Ett erbjudande om aktieköp offentliggörs inför delprivatiseringen av oljebolaget Aramco. Staten ska sälja 1,5 procent av aktierna. Investerare kan lockas av att de saudiska oljereserverna kommer att räcka länge och att de är lätta att komma åt rent praktiskt, jämfört med olja som tas upp från stora havsdjup. För saudiska makthavare är det viktigt att lyckas sälja Aramco-aktierna till högt pris. Men det finns hinder:  Aramco verkar i en region med stor konfliktrisk och regimen kan ha skrämt bort placerare genom det brutala mordet på en motståndare (se 2 oktober 2018 och 2 oktober 2019). Saudiska medborgare som köper tio aktier får en extra gratis. När aktierna väl säljs, i december, drar de in rekordsumman 25,6 miljarder dollar, trots att det mest är saudiska och regionala investerare som nappar på erbjudandet. Efter börsintroduktionen, som sker på inhemsk handelsplats i Saudiarabien, stiger aktiekursen över introduktionspriset.

  • Knivattack mot teater

   Minst tre personer skadas när en spansk teatergrupp utsätts för en knivattack i Riyad. Gruppens gästspel ingår i en kulturfestival som syftar till att uppvisa ett öppnare och gladare Saudiarabien. Den 30 december döms en jemenitisk medborgare till döden för överfallet; han avrättas i april 2020. En utpekad medbrottsling döms till tolv års fängelse.

  • Skyddsinsats för tankfartyg på plats

   En USA-ledd flottstyrka, som bildats för att skydda handelsfartyg i Persiska viken, inleder officiellt sin verksamhet. Det sker med Bahrain som bas, eftersom USA har tillgång till en marinbas där. Sedan styrkan började bildas i juni har flera länder anslutit sig, såväl Saudiarabien och andra arabländer i regionen som Storbritannien och Australien. Lastfartyg ska få militär eskort genom Hormuzsundet, där flera tankfartyg har utsatts för attacker eller sabotage som USA håller Iran ansvarigt för.

  • Oktober

  • Ministrar byts ut

   Faisal bin Farhan Al Saud blir ny utrikesminister. Han lämnar posten som ambassadör i Tyskland och bedöms ha starka band till västländer. Vid tidpunkten för mordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018, som orsakat en diplomatisk kris för Saudiarabien, arbetade han vid landets ambassad i Washington. Även transportministern byts ut i kölvattnet av en busskrasch vid den heliga staden Medina som krävde 35 pilgrimers liv den 16 oktober. De stora skarorna av pilgrimer är en ständig utmaning för saudiska myndigheter, inte minst tenderar vägnätet nära Mecka och Medina att bli hårt belastat.

  • Heta samtalsämnen: olja och robotar

   Ryssland och Saudiarabien sluter flera avtal när president Putin besöker kung Salman. Det viktigaste handlar om samarbete mellan de oljeexporterande länderna i Opec och andra oljeländer, däribland Ryssland, som alla vill se stabila och höga oljepriser. Mötet sker i kölvattnet av att saudiska oljeanläggningar angripits (se 14 september) och att saudierna anklagar Iran, som har täta förbindelser med Ryssland. Det heter att mötet också handlade om ”militärt och tekniskt samarbete”. Uttalandet kan ses i ljuset av att Ryssland önskat sälja robotar till Saudiarabien. Saudierna valde i stället ett amerikanskt luftvärnssystem, som inte lyckades stoppa de projektiler som slog ut oljeproduktionen i september.

  • USA-styrkor utökas

   USA utökar sina styrkor i Saudiarabien, som bett om förstärkning efter de attacker mot oljeanläggningar som skett månaden innan.  Inte minst tillförs nya luftvärnsresurser. USA:s militära personal på plats växer från september till oktober med 3 000 man.

  • Militära yrken öppnas för kvinnor

   Kvinnor kommer att kunna tjänstgöra i Saudiarabiens försvarsmakt, som meniga soldater, korpraler och sergeanter, uppger landets utrikesdepartement. 2018 gav regimen klartecken för kvinnor att ingå i säkerhetsstyrkor som lyder under inrikesdepartementet.

  • Nya krav på utredning av journalistmord

   Det har gått ett år sedan journalisten Jamal al-Khashoggi blev mördad och styckad på saudiska konsulatet i Istanbul. Hans kvarlevor har fortfarande inte hittats. Inför årsdagen har den saudiske kronprinsen låtit sig intervjuas. Han säger att han tar ansvar för händelsen eftersom den skedde “på hans vakt”, men medger inte att han själv gav order om mordet. Genom turkisk avlyssning har det framkommit att mordet inte bottnade i en olyckshändelse och människorättsorganisationer upprepar sina krav på en FN-ledd utredning.  

  • September

  • Turistvisum, och nya moralregler

   Nya, friare regler för turistvisum börjar tillämpas. Medborgare i 49 länder kan räkna med en smidig process. Dagen efter meddelar inrikesdepartementet att personer som kränker anständigheten kan komma att straffas med böter; 19 olika överträdelser har identifierats. ”Kvinnor bör täcka axlar och knän”, lyder instruktionerna bland annat. Utländska kvinnor behöver dock inte bära abaya, det fotsida ytterplagg som är obligatoriskt för saudiskor. Par från utlandet ska också få dela hotellrum utan att vara gifta, meddelar myndigheter ett par veckor senare. Saudiarabiens ökända moralpolis har på senare år fått minskat inflytande, men saudier klagar ibland över att de nya, mindre stränga umgängesregler som råder (antagna av regeringen i april) är otydliga.

  • Fredstrevare från huthier

   Huthirörelsen i Jemen lägger ut en fredstrevare till Saudiarabien. Mahdi al-Mashat, som ingår i rörelsens politiska ledning, erbjuder ett stopp för alla attacker mot saudiskt område. Uttalandet görs inför årsdagen av huthirebellernas intåg i Jemens huvudstad Sanaa. Erbjudandet möts med skepsis från saudiskt håll men välkomnas av FN.

  • USA förstärker vid Persiska viken

   USA aviserar militära förstärkningar till Persiska viken i kölvattnet av attacker mot saudiska oljeanläggningar som Iran anklagats för att ha utfört. Kort före beskedet har president Trump också skärpt de amerikanska sanktionerna mot Iran. De förstärkningar som ska sändas till regionen, på begäran av Saudiarabien och Förenade arabemiraten, handlar om flyg- och robotförsvar, uppger den nye försvarsministern Mark Esper.

  • Drönarattacker stoppar oljeproduktion

   Två viktiga oljeanläggningar i östra Saudiarabien träffas i vad som tros vara drönarattacker. Nästan hälften av landets oljeproduktion slås ut. Det finns stora mängder av olja i lager, men eftersom Saudiarabien är en av världens största producenter stiger de internationella oljepriserna efter attackerna. Huthirebellerna i Jemen tar på sig ansvaret för anfallen, men USA anklagar Iran som stöder huthierna. Iran förnekar inblandning. Efter fyra dagar visar Saudiarabien upp vrakdelar från robotar och drönare som ses som bevis på Irans inblandning.

  • Prins blir oljeminister

   En medlem av kungahuset, prins Abdulaziz bin Salman, blir ny energiminister. Det är första gången; tidigare har ministeriets chef alltid varit en fackman som inte tillhört kungliga familjen. Energiministern ska från och med nu inte vara ordförande i oljebolaget Aramco, som man planerar att delprivatisera. Ministerbytet tolkas som att landets mäktige kronprins stärker greppet om energipolitiken.

  • Augusti

  • High-tech på vallfärd till heliga platser

   Den årliga stora vallfärden hajj pågår runt Mecka, där ett par miljoner muslimska pilgrimer befinner sig för ritualer som tar flera dagar i anspråk, inte minst höjdpunkten id al-adha, stora offerfesten. För första gången har besökarna tillgång till 5G-nät vid de heliga platserna. Appar som hjälper pilgrimer att orientera sig har funnits i flera år, och många ses läsa Koranen via mobiltelefon. Efter en tragedi då uppemot 2 500 liv krävdes i trängseln (se 24 september 2015) bär pilgrimerna också elektroniska armband med ID-uppgifter.

  • Splittring i Jemen bakslag för Saudiarabien

   Den saudiska krigföringen i grannlandet Jemen drabbas av en svår motgång: den regering Saudiarabien stöder, och strider för, förlorar greppet om staden Aden. Hamnstaden i söder har varit fäste för Jemens regering sedan de shiamuslimska huthirebellerna tog över huvudstaden Sanaa 2014, men Aden intas nu av en sydjemenitisk separatiströrelse, som inte längre vill samarbeta med den tidigare centralregeringen. Nästan fyra och ett halvt år efter att de saudiskt ledda, mycket omfattande krigsinsatserna i Jemen inleddes (se 25 mars 2015) fortsätter Saudiarabiens allierade att tappa mark.  

  • Kvinnors rättigheter utökas

   Efter uppmärksammade fall där unga kvinnor har rymt från sina familjer och sökt asyl utomlands lättar regimen på vissa regler genom kungligt dekret. Kvinnor över 21 år ska inom kort kunna ansöka om pass och resa utan sina manlige förmyndares godkännande. Kvinnor ska också kunna få barnafödsel, giftermål och skilsmässa registrerade av myndigheter samt få vårdanden om små barn. De nya bestämmelserna ska dessutom göra det lättare för kvinnor att yrkesarbeta. Åtskilliga begränsningar blir kvar, bland annat regler som enligt aktivister gör det möjligt att kringgå passrättigheten. En kvinna måste också fortfarande ha tillstånd av sin manlige förmyndare för att få gifta sig eller bo på egen hand. Fängslade kvinnliga aktivister, som drivit frågan om att få förmyndarskapet upphävt och krävt körkortsrättigheter innan kvinnor tilläts köra bil, väntar fortfarande på rättegång.

  • Juli

  • Trump-veto håller i gång vapenaffärer

   President Trump lägger in veto mot tre olika resolutioner i den amerikanska kongressen som tillkommit för att ledamöterna vill stoppa vapenexport till Saudiarabien och Förenade arabemiraten, länder som båda är aktiva i ett krig om herraväldet i Jemen (se 16 april 2019). Vapenexporten måste hållas i gång bland annat av hänsyn till att vapenköparna är viktiga allierade till USA, skriver Trump till senaten.

  • Juni

  • Saudiska intressen i Sydkorea säkras

   Kronprins Mohammed besöker Sydkorea, och reser hem med samarbetsavtal värda motsvarande drygt 8 miljarder dollar, bland annat med motorkoncernen Hyundai. Saudiarabien är det naturresursfattiga landets största oljeleverantör och energijätten Aramco är majoritetsägare i S-Oil, som nu ska bygga bland annat ett nytt raffinaderi. Under årets början har kronprinsen åkt runt till en rad viktiga länder i Asien där det finns saudiska intressen (se 18 februari).

  • Nya regler ska locka kapital

   Nya villkor för bofasta utlänningar presenteras. Syftet förefaller vara att locka kapital till andra delar av ekonomin än oljebranschen. För en kostnad motsvarande drygt två miljoner kronor erbjuds förmåner som att kunna köpa fastigheter eller göra affärer utan att ha en saudisk partner.

  • FN-rapportör vill se mordkommission

   Det finns trovärdiga bevis för att Saudiarabiens kronprins och andra på hög nivå personligen bar ansvar för mordet på kolumnisten Jamal Khashoggi, bedömer FN-rapportören Agnès Callamard (se 24 januari 2019). Hon anser att mordet bör utredas av en oberoende internationell kommission. Khashoggis liv släcktes av saudiska agenter på landets konsulat i Istanbul den 2 oktober 2018, men enligt Saudiarabien skedde det inte på kronprinsens order. Kungariket håller elva andra ansvariga varav fem hotas av dödsstraff (se 3 januari 2019).

  • Huthier trappar upp gränsanfall

   Chefen för FN:s observatörer i Jemen bekräftar att huthirebellerna dragit sig tillbaka militärt från tre hamnar vid al-Hudayda. Men samtidigt som huthierna därmed har uppfyllt ett steg i fredsplanen från förhandlingarna i Sverige, som syftade till att få igång en verklig fredsprocess mellan shiarebellerna och Jemens saudiskt stödda regering, rapporteras återkommande stridshandlingar vid gränsen. 26 personer skadas när en civil flygplats i semesterorten Abha i sydvästra Saudiarabien beskjuts av rebeller. När flygplatsen beskjuts igen den 23 juni mister en person livet.

  • Kronprinsens syster misshandelsåtalad

   En rättegång mot den saudiska prinsessan Hassa bint Salman, syster till kronprins Mohammed, planeras i Paris. En internationell arresteringsorder utfärdades 2017. Brottsmisstankarna uppstod i prinsessans lyxvåning i Paris 2016, då hon ska ha beordrat en livvakt att spöa upp en hantverkare. Prinsessan infinner sig inte i rätten, men döms senare till böter och tio månaders villkorligt fängelse. Även livvakten får ett villkorligt straff. I saudiska medier är prinsessan känd för välgörenhetsarbete.

  • Bojkottuppmaning till stöd för palestinier

   De 57 medlemsländerna i organisationen Islamiska konferensen (OIC) fördömer USA:s beslut att erkänna Israels övermakt över Jerusalem och att flytta dit landets Israelambassad från Tel Aviv. Toppmötet i Mecka i Saudiarabien uppmanar också till bojkott av länder som följer USA:s beslut. Ledarna för Turkiet och Iran, som båda har konflikter med Saudiarabien, uteblir från toppmötet.

  • Maj

  • Myndigheter våndas med samhällsmoralen

   Regeringsvänliga medier uppger att en ny sedlighetslag, antagen av regeringen i april, ska träda i kraft; men bara ett par dagar senare kommer motbud, och inget nytt datum. De senaste åren har kronprinsen försökt ge landet en modernare och mer tilltalande image genom olika åtgärder som att tillåta biografer, och den skäggprydda moralpolisen – som bland annat sett till att kvinnor inte släpper slöjan och att män inte går i shorts ­– har ”avväpnats”. Inför utsikterna att en ny lag är på väg, och därmed kanske en skärpning av moralbevakningen, twittrar en akademiker: ”Sedlighetspolisen är tillbaka – utan skäggen.”

  • Drönarattack och tankersabotage

   En stor saudisk oljeledning, som pumpar olja från fält i öster till en hamn vid Röda havet, stängs för översyn efter en drönarattack utförd av jemenitiska huthirebeller. Den 120 mil långa ledningen är byggd för att kunna användas även om saudisk export via oljehamnar i Persiska viken blockeras. Attacken sker ett par dagar efter skadegörelse mot fyra tankfartyg, varav två saudiska, nära inloppet till Persiska viken. Ingen har pekats ut för sabotaget mot fartygen, men många teorier cirkulerar: allt från att Iran ligger bakom det till att det utförts av någon som vill just att anklagelser ska riktas mot Iran, så att det ger en förevändning för att angripa Iran militärt.

  • April

  • Stöd till Sudans militära styre

   Saudiarabien och Förenade arabemiraten vidtar åtgärder att stödja Sudans centrala myndigheter sedan landets mångårige ledare Omar al-Bashir tvingats bort från makten. Totalt utlovar de tre miljarder dollar. 500 miljoner deponeras i Sudans centralbank för att stötta landets valuta, medan 2,5 miljarder ska säkra livsmedel, läkemedel och inköp av oljeprodukter. Brist på valuta – dollar – är en av de faktorer som eldat på en folklig protestvåg mot regimen i Sudan. Gulfstaterna har uttryckt stöd för den militära ledning som tagit över; den har hittills har motsatt sig kraven på en civil, demokratiskt vald regering.

  • Massavrättningar och korsfästelse

   Saudiarabien avrättar sammanlagt 37 personer som anklagas för terrorbrott – enligt nyhetsbyrån SPA dödliga attacker mot högkvarter för säkerhetsorgan. Människorättsgrupper uppger att de flesta är shiamuslimer. En av dem blir efter avrättningen korsfäst, ett tecken på att hans brott ses som särskilt grova.  Offentlig statistik över dödsstraff som verkställs offentliggörs inte, däremot rapporterar saudiska medier att avrättningar ägt rum. Amnesty International har räknat till minst 104 avrättningar hittills i år och 149 förra året.

  • USA-stöd till Jemenkrig fortsätter efter Trump-veto

   Donald Trump gör bruk av presidentens vetorätt för att backa upp regimen i Saudiarabien. De folkvalda i USA har gjort flera försök att avsluta stödet till de saudiskt ledda krigsinsatserna i Jemen, och det Trumps veto stoppar är ett förslag som antagits av båda kongressens kamrar. Även partikamrater till Trump har röstat för att stoppa stödet. USA har sedan tidigare sålt vapen till Saudiarabien, men också hjälpt till med bland annat underrättelseuppgifter inför den saudiskt ledda alliansens flyganfall. Det är mycket ovanligt att kongressen röstar för att begränsa presidentens makt över krigsinsatser.

  • Saudisk uppvaktning: idrottsarena i gåva

   Saudiarabiens handelsminister utlovar, på besök i Bagdad, ett lånepaket till Irak: en miljard dollar till utvecklingsprojekt, en halv miljard till exportfrämjande och dessutom en present – en idrottsarena för 100 000 åskådare som ska byggas i Bagdads utkant. Ministern inviger samtidigt ett nytt saudiskt konsulat och fler beskickningar planeras. Parterna säger att ländernas inbördes förbindelser, som länge förmörkades av Saddam Hussein och dennes krigståg i regionen, har gått in i en ny fas. Den saudiska ivern att vara på plats ska också ses i ljuset av att regimen i Iran, som är en bitter rival till Saudiarabiens styrande, har starka allierade i Bagdad och levererar stora varumängder till Irak.

  • Mars

  • Regionalt rymdprogram skapas

   Saudiarabien och tio andra arabländer har enats om att inrätta ett gemensamt rymdprogram. De forskare som ska arbeta med programmet baseras i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten. Det första projektet blir en arabisk satellit. Emiraten har redan fyra rymdfarare kö hos världens stormakter. Den första ska delta i en färd till rymdstationen ISS med start den 25 september. Sultan bin Salman Al Saud, som var med på en rymdfärd 1985, räknas som den förste araben i rymden.

  • Opera återlämnar saudiska pengar

   La Scala-operan i Milano har beslutat att lämna tillbaka stöd på över tre miljoner euro som tagits emot från den saudiska regeringen. Sammanlagt har Saudiarabien utlovat omkring 15 miljoner euro, men efter mordet på Jamal Khashoggi har stödet blivit omstritt (se 19 oktober 2018 och 3 januari 2019). Avtalet med den italienska operan kunde också ha gett den saudiske kulturministern en plats i La Scalas styrelse.

  • Kvinnliga aktivister dras inför rätta

   Kvinnor som greps 2018 i kölvattnet av kampanjer för jämställdhet ställs nu inför rätta. Två kända aktivister som finns bland dem är Aziza al-Yusuf, tidigare lärare vid Kung Saud-universitetet, och Lujain al-Hathlul, som båda deltog i kampanjer för kvinnors rätt att köra bil innan körkortsrätten infördes (se 26 september 2017 och 24 juni 2018). En del av kvinnorna friges under våren, men rättsfallen mot dem läggs inte ner. Utländska medier och diplomater tillåts inte följa rättegången.

  • 36 länder fördömer kränkningar

   I FN:s råd för de mänskliga rättigheterna samlas 36 länder bakom ett fördömande riktat mot Saudiarabien. Kritiken från länder i Europa, Australien, Kanada och Nya Zeeland handlar om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i allmänhet – inte minst kvinnors rättigheter – och mordet på skribenten Jamal Khashoggi i synnerhet (se särskilt 2 oktober och 19 oktober 2018). Länderna bakom uttalandet kräver en rask och oberoende utredning av mordet.

  • Saudiarabien undgår skamlista

   EU-kommissionen har föreslagit att Saudiarabien jämte några andra länder förs upp på en lista över stater som inte gör tillräckliga ansträngningar för att stoppa penningtvätt, men företrädare för medlemsländerna röstar nej, enhälligt. Saudiarabien har, med stöd av USA, reagerat upprört mot förslaget.

  • Februari

  • Prinsessa blir USA-ambassadör

   Prinsessan Rima bint Bandar Al Saud blir Saudiarabiens nya ambassadör i USA. Hon är delvis uppvuxen i Washington DC, där hennes far Bandar bin Sultan Al Saud var ambassadör 1983–2005. Det är första gången en kvinna blir chef för en saudisk beskickning. Under åren i hemlandet rapporteras hon ha arbetat för att kvinnor ska få större tillgång till idrott och träning.

  • Kärnteknikplaner väcker oro i USA

   Representanthuset i USA:s kongress granskar den amerikanska regeringens samarbete med Saudiarabien om kärnteknik. Saudiarabien vill bygga kärnkraftverk och det finns farhågor hos kongressledamöter för att kunskapsöverföring kan bidra till uppbyggnad av ett kärnvapenprogram. Starka kommersiella intressen i branschen – amerikanska företag som namnges i en kongressrapport – uppges uppvakta Vita huset för att få till kontrakt med Saudiarabien.

  • Utökade löften till krisande Pakistan

   Saudiarabien undertecknar investeringsavtal med Pakistan på 20 miljarder dollar och lovar att frige fler än 2 100 pakistanier ur saudiska fängelser. Det är de första resultaten som offentliggörs sedan den saudiske kronprinsen inlett en rundresa till viktiga samarbetsländer i Asien – först Pakistan och Indien, där besöket skymts av att värdländernas träta om det delade Kashmir flammat upp igen. Pakistan, som också är mitt i en ekonomisk kris, har sedan tidigare fått saudiska utfästelser om satsningar på hamn och raffinaderi i Gwadar vid Indiska oceanen (se 20 september 2018).

  • Januari

  • Lyxarrest avlutad med stora statliga beslag

   Saudiska myndigheter har avslutat den kampanj som ledde till lyxhusarrest 2017 för ett par hundra förmögna personer, bland dem prinsar, ministrar och affärsmän. Staten har tagit över tillgångar värda drygt 107 miljarder dollar. Avtal har slutits med 87 personer som godtagit anklagelser som riktats mot dem. Åtta som nekar blir föremål för åtgärder av åklagarmyndigheten. I 56 fall är det ännu oklart om det blir uppgörelser med staten eller åtal. Massfängslandet bottnade i ett initiativ av kronprins Mohammed som uppgetts vara riktat mot korruption. Kronprinsen är internationellt ifrågasatt alltsedan Jamal Khashoggi, som kritiserat regimen milt men öppet, mördades på saudiska konsulatet i Istanbul (se 2 oktober och 15 november 2018).

  • Nytt försök med Vision 2030

   Regeringen sjösätter ett tolvårsprogram för att uppmuntra investeringar inom industrinäringar och transporter. Det kungörs vid en ceremoni där 37 avtal och avsiktsförklaringar med lokala och utländska investerare skrivs under. Programmet ingår i kronprinsens reformplan Vision 2030, som långsiktigt ska minska Saudiarabiens oljeberoende. 120 mil järnväg och fem nya flygplatser hör till det som planeras. Hittills har Vision 2030 genererat både intresse och utfästelser, men inte så många byggstarter.

  • Miljardär släppt ur lyxhusarrest

   Miljardären Mohammed al-Amoudi, som bland annat äger oljebolag i Sverige, har återfått friheten. Han var en de mycket förmögna personer som låstes in på ett lyxhotell 2017 i en aktion som sade vara riktad mot korruption och penningtvätt.

  • FN-rapportör granskar konsulatsmord

   En utredare med FN-anknytning ska granska mordet på Jamal Khashoggi som begicks på saudiska konsulatet i Istanbul. Agnès Callamard, särskild rapportör till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i frågor som rör utomrättsliga avrättningar, besöker Turkiet runt månadsskiftet. Men chefen för organisationen Human Rights Watch Kenneth Roth säger att utredningen borde göras av en officiell FN-företrädare med mandat från världsorganisationen som har större auktoritet än rapportören (se 3 januari).

  • Överträdelser från båda sidor i Jemenkrig

   FN-experter har kommit fram till att den saudiskt ledda allians som för krig i Jemen gjorde sig skyldig till minst fyra flyganfall mot rebellkontrollerat område under 2018, bland annat en bombning av en buss som krävde många barns liv. Iran ska samtidigt ha använt oljeinkomster för att finansiera motståndarsidan huthirebellernas krigföring. FN-experterna har identifierat företag som använts för att dölja oljeaffärernas verkliga syfte. Rapporten ska överlämnas till FN:s säkerhetsråd.

  • Storleken på energitillgångar skrivs upp

   Saudiarabiens oljetillgångar är till och med större än man tidigare trott, uppger energidepartementet. Vid årsskiftet uppgick reserverna till 263,2 miljarder fat, enligt certifiering gjord av en konsultfirma. Till det kommer 2,9 miljarder fat i ett gränsområde mot Kuwait. I närmare 30 år har man beräknat de saudiska tillgångarna till 261 miljarder fat. Bara Venezuela har mer olja. Även naturgastillgångarna är enligt nya beräkningar större än man hittills antagit.

  • Sms om skilsmässa utlovas

   Saudiska kvinnor får från och med nu besked via sms av en domstol när deras makar begär skilsmässa. Kvinnorna ska via justitiedepartementets sajt få reda på diarienumret och var de kan hitta handlingar i ärendet. Äktenskap bekräftas med ett skriftligt avtal, men det har hittills varit möjligt för mannen att avsluta kontraktet utan kvinnans vetskap.

  • Rättegång mot anklagade för mord på konsulat

   En rättegång har inletts i Saudiarabien mot personer som anklagas för mordet på fritänkaren Jamal Khashoggi i Istanbul (se 2 oktober, 19 oktober och 15 november 2018). Åklagarmyndigheten begär dödsstraff för fem av elva åtalade, som enligt myndigheterna överträdde sina befogenheter genom att ta livet av Khashoggi när han var under förhör. Turkiets begäran om att 18 misstänkta ska lämnas ut och prövas inför turkisk domstol har avvisats.

 • 2018

  • December

  • Från lyxarrest till ministerpost – regeringen ombildas

   Kung Salman ombildar regeringen. Ny utrikesminister blir Ibrahim al-Assaf, som förra året sattes i husarrest på ett lyxhotell vid tillslag som sades bottna i korruptionsanklagelser. Finans- och energiministrarna får sitta kvar trots att ekonomin försämrats. På flera poster med anknytning till säkerhetsfrågor blir det byten, men kronprinsens makt ser inte ut att begränsas av förändringarna. Tvärtom ser bedömare flera av de nyutnämnda som kronprinsens förtrogna.

  • Sex år med underskott i statsbudgeten

   Regeringen lägger fram en budget med underskott för 2019, då oljepriserna inte väntas stiga. Utgifterna i budgeten är de största i landets historia. Underskott har präglat statsbudgeten alltsedan oljepriserna rasade 2014, och regeringen har gått in för att hitta nya intäktskällor. Men staten måste ändå ta reserver i anspråk och dessutom ta upp lån för att täcka hela underskottet. Målet är att statsfinanserna ska vara i balans 2023.

  • Konkurrens från USA:s oljeproduktion

   Saudiarabien och tio andra oljeländer, bland andra Ryssland, enas om att minska oljeproduktionen från och med januari 2019 i ett försök att få stopp på prisfallet på råolja. Beslutet fattas trots att USA:s president Trump trycker på för att kranarna ska hållas öppna och priserna låga. Veckan innan har USA, som inte ingår i samarbetsorganisationen Opec, för första gången på årtionden varit nettoexportör av råolja. USA:s utvinning av skifferolja har blivit så omfattande att den ger storproducenter som Saudiarabien konkurrens.

  • Protester mot kronprins på resa

   Kronprins Mohammed har genomfört en rundresa till flera arabländer och dessutom deltagit i ett ekonomiskt toppmöte i Argentina – hans första utrikespolitiska initiativ sedan det blev känt att en av hans kritiker blivit mördad på saudiska konsulatet i Istanbul (se 2 oktober och 15 november). Mottagandet har varit avmätt. I Tunisien möttes kronprinsen av demonstrationer, i Algeriet av öppen kritik från politiker och intellektuella.

  • November

  • Fem hotas av dödsstraff för mord på konsulat

   Saudiska åklagarmyndigheten väcker åtal mot elva personer för inblandning i mordet på journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul och kommer att begära dödsstraff för fem av dem. Dödsorsaken var en injektion, en överdos lugnande medel, heter det i en kommuniké. En tidigare chef inom underrättelsetjänsten pekas ut som ansvarig. Turkiet vill att en internationell utredning ska granska mordet. USA inför sanktioner mot 17 personer.  Källor i underrättelsetjänsten CIA uppger ett par dagar senare att CIA dragit slutsatsen att mordet beordrades av den saudiske kronprinsen.

  • General på USA:s ambassadörsstol

   Den sedan länge tomma posten som USA:s ambassadör i Saudiarabien kommer att fyllas av John Abizaid, pensionerad general liksom flera andra personer som president Trump valt ut till nyckelposter. Abizaid har krigserfarenhet från Irak och skrev en uppsats vid Harvarduniversitetet om saudiskt styresskick. Utnämningen måste godkännas av USA:s senat.

  • Grannsamverkan ska stänga gasaffär för Qatar

   De två största energibolagen i arabvärlden, saudiska Aramco och emiratiska Adnoc, sluter avtal om teknikutbyte och samarbete på marknaden för naturgas. Båda företagen är statligt ägda. Förenade arabemiraten har fattat beslut om en femårig investeringsplan, som ska göra emiraten självförsörjande på gas och i förlängningen till exportör. För närvarande importerar emiraten gas från Qatar via ledning. Importen har fortsatt trots att Qatar i över ett år har varit föremål för bojkotter och isoleringspolitik från grannländerna.

  • Synlig kung söker stöd

   Kung Salman ger sig ut på en sorts eriksgata, en rundtur i riket i stil med svenska regenters – men en sådan turné är ovanlig för en saudisk monark. Mordet på en journalist på saudiska konsulatet i Istanbul har lett till en kris som beskrivs som Saudiarabiens värsta sedan terrordåden i USA 2001, då det visade sig att nästan alla gärningsmännen var saudier. Kungahuset är nu i färd med att bygga upp inhemskt stöd. Salman har också återinfört de statsanställdas årliga bonusar, som avskaffades 2016 till följd av minskade oljeintäkter.

  • Frigivning tecken på att kronprinsen pressas

   Prins Khalid bin Talal friges efter att ha hållits fängslad nästan ett år. Han greps efter att ha kritiserat en aktion då förmögna personer sattes i lyxhusarrest på ett hotell (se 4 november 2017). Prinsen är bror till miljardären Alwaleed bin Talal, som rapporteras ha fått betala dyrt för att bli släppt ur hotellarresten i januari. Masshusarresten på lyxhotellet tolkades som ett sätt för kronprins Mohammed att oskadliggöra rivaler om makten. Att prins Khalid friges nu sätts i samband med all internationell kritik som riktas mot kronprinsen efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi – om kronprinsen, och kungen, ska lyckas rida ut stormen, så behöver de släktens stöd.

  • Oktober

  • Krishantering i saudiska kungahuset

   Medan Saudiarabien fortsätter att tiga om hur journalisten Jamal Khashoggi mördades på saudiska konsulatet i Istanbul hävdar turkiska myndigheter att han blev strypt. Ett tecken på att det saudiska kungahuset ägnar sig åt krishantering är att prins Ahmad bin Abd al-Aziz Al Saud har återvänt hem från exil i London. Han är bror till kung Salman och har i exilen gjort uttalanden som tyder på att han ogillar kungens och inte minst kronprinsens sätt att styra landet. Före kronprinsens närmast enväldiga styre var ett ganska stort skikt av saudiska prinsar involverade i politiska beslut.

  • USA vill se fredsförhandlingar om Jemen

   USA uppmanar parterna i Jemenkonflikten att börja förhandla inom en månad. Initiativet tas samtidigt som Saudiarabien skickar truppförstärkningar till Jemen inför en ny offensiv mot hamnstaden al-Hudayda, men det ses mot bakgrund av att USA:s nära förbindelser med Saudiarabien ifrågasätts. I USA har kritiken vaknat efter saudiska myndigheters mord på regimkritikern Jamal Khashoggi i Istanbul. Försvarsminister Jim Mattis föreslår att Jemenförhandlingar ska äga rum i Sverige.

  • Protest mot avrättning av gästarbetare

   Tuti Tursilawati från Indonesien avrättas sju år efter att ha dömts för mord på sin arbetsgivare. Indonesien överlämnar en protestnot mot att varken hemlandet eller hennes anhöriga underrättades. Indonesiskan hävdade själv att hon tog livet av arbetsgivaren i självförsvar eftersom hon utsattes för ett våldtäktsförsök. 2015, när två indonesiska hemhjälpar avrättats i Saudiarabien, satte Indonesien stopp för nya gästarbetarkontrakt i 21 länder i Mellanöstern. Reglerna har nyligen mildrats, men kan nu komma att skärpas igen.

  • Kronprins svär sig fri från mordansvar

   Kronprins Mohammed bin Salman uttalar sig för första gången publikt om Jamal Khashoggis död. Han tar avstånd från mordet och säger att de skyldiga ska straffas – men han kommenterar inte hur en sådan händelse skulle ha kunnat inträffa utan hans vetskap. Han hävdar också att han inte tror att förbindelserna mellan Saudiarabien och Turkiet kommer att skadas. President Erdoğan, som har beskrivit Khashoggis död i Istanbul som en komplott, talar i telefon med kronprinsen. Inga eventuella överenskommelser offentliggörs. Den amerikanska säkerhetstjänsten CIA har däremot fått ta del av bevismaterial, rapporterar den turkiska tidningen Sabah. 

  • Skarpa reaktioner på journalistmord

   Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hävdar att Jamal Khashoggi utsattes för ett planerat politiskt mord, när han mötte döden på saudiska konsulatet i Istanbul. Erdoğan kräver att de misstänkta ska prövas inför domstol i Turkiet – men han väljer att inte anklaga den saudiske kronprinsen. Presidenten tar inte heller upp detaljer om mordet som turkiska myndigheter låtit medier ta del av; det framgår ännu inte hur myndigheterna kan veta så mycket om vad som hände inne på konsulatet. USA sammanställer en lista på 21 saudier som antingen får visum indragna eller kommer att nekas visum. I Saudiarabien inleds ett investerarmöte, men många internationella företrädare – både politiker och företagsledare – uteblir på grund av mordet.

  • PR för Saudiarabien i USA under lupp

   Efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi, där saudiska regeringen har medgett ansvar, avslutar minst fyra av Washingtons lobbyföretag sitt samarbete med saudiska uppdragsgivare. Lobbyister, som i många fall själva har varit politiker, hjälper kunder att påverka politiska beslutsfattare. Sedan terrordåden i USA 2001, då de flesta av gärningsmännen var saudier, har saudiska makthavare lagt stora summor på att skapa en bättre bild av Saudiarabien i USA. Det har bland annat handlat om att motverka kritik mot hur Saudiarabien för krig i Jemen. Också tankesmedjor – institut med forskare och analytiker – som tidigare tagit emot sponsorpengar har börjat ompröva sina förbindelser med inflytelserika saudier.

  • Tyskland bromsar vapenexport till Saudiarabien

   Tyskland ställer tills vidare in sin planerade vapenexport till Saudiarabien. Anledningen är regimkritikern Jamal Khashoggis död under oklara omständigheter. Nyligen godkände Tyskland export av militär utrustning till Saudiarabien till ett värde av 416 miljoner euro under 2018, ungefär 4,5 miljarder kronor. Exporten till Saudiarabien har framför allt brukat omfatta patrullbåtar. Flera länder följer under hösten Tyskland i spåren och stoppar vapenaffärer.

  • Reformprins ansatt av mordanklagelser

   Saudiarabiens regering medger att journalisten Jamal Khashoggi mötte döden på saudiska konsulatet i Istanbul. 18 personer grips och två med anknytning till landets mäktige kronprins, som av många utanför Saudiarabien misstänks för att ha beordrat mordet, får sparken. Den förklaring till Khashoggis död som ges – att det uppstod ett slagsmål med dödlig utgång på konsulatet – övertygar få. Händelsen har lett till en politisk kris för kronprinsen Mohammed bin Salman, som har gett sken av att vilja demokratisera landet. Krisen ansätter också USA:s president Trump, som hittills har betraktat kronprinsen som en nyckelperson i de amerikansk-saudiska förbindelserna, där både oljeaffärer och samarbete mot Iran prioriteras högt.

  • Skytteldiplomati om förmodad dödstortyr

   Saudiarabien har överfört utlovade 100 miljoner dollar till USA:s stabiliseringsinsatser i Syrien (se 16 augusti). Det rapporterar amerikanska medier samtidigt som utrikesminister Mike Pompeo besöker den saudiske kungen och kronprinsen för ett möte om journalisten Jamal Khashoggi, som misstänks ha blivit mördad för sin kritik mot kungahuset (se 2 oktober). I USA kräver politiker i båda landets stora partier ett tydligare moraliskt agerande gentemot Saudiarabien och president Trump kritiseras för uttalanden om hur värdefulla vapenaffärer med Saudiarabien är för amerikansk industri. Pompeo besöker också presidenten i Turkiet, där myndigheter hävdar att Khashoggi torterades till döds och kriminaltekniker genomsöker saudiske konsulns residens.

  • Försvann efter att ha lämnats ut

   Fallet med journalisten Jamal Khashoggi, som försvunnit på saudiska konsulatet I Istanbul, leder till att ett annat försvinnande uppmärksammas av tidningen Le Monde: 2015 försvann saudiern Turki bin Bandar bin Muhammad bin Abd al-Rahman Al Saud efter att ha lämnats ut från Marocko. Han hade sökt asyl i Frankrike. Marockanska myndigheter hävdar att det var ett ordinärt utlämningsförfarande byggt på brottsmisstankar och prövat i domstol.

  • Tystnad omger gripanden av journalister

   Minst 15 namngivna journalister och bloggare har fängslats i Saudiarabien det senaste året, uppger Reportrar utan gränser. I de flesta fallen har gripandena inte bekräftats officiellt och det har inte heller framkommit var personerna hålls fängslade. Totalt tros uppemot 30 journalister vara frihetsberövade.

  • Saudier misstänks för försvinnande

   En vecka efter journalisten Jamal Khashoggis försvinnande arbetar turkiska myndigheter med att identifiera 15 resenärer från Saudiarabien, som befann sig på konsulatet i Istanbul när han försvann. Utredarna misstänker att resenärerna var ett mordkommando utsänt av staten och tog med sig bilder från konsulatets övervakningskameror när de lämnade landet. Turkiet, USA och Storbritannien kräver att Saudiarabien förklarar vad som har hänt regimkritikern Khashoggi (se 2 oktober).

  • Saudiarabien tjänar på sanktioner mot Iran

   Internationella valutafonden (IMF) beräknar att Irans ekonomi krymper med 1,5 procent 2018 och 3,6 procent 2019. Anledningen är USA:s återinförda stränga sanktioner. Innan president Trump fattade sitt beslut i maj räknade IMF med 4 procents årlig tillväxt för Iran. Enligt IMF kommer Irans ras också att dra med sig tillväxtsiffrorna nedåt för andra länder i Mellanöstern och Nordafrika. Undantagen är Saudiarabien och andra gulfstater, som tjänar på att sanktioner införs mot en annan stor oljeexportör. Oljan står för 80 procent av Saudiarabiens intäkter och IMF bedömer att den saudiska ekonomin växer med 2,2 procent 2018 och 2,4 procent 2019.

  • Kvinna blir bankdirektör

   Saudiarabien får sin första kvinnliga bankchef i Lubna Al Olayan. Den USA-utbildade ekonomen, som blir direktör när två bankföretag slås samman, har tidigare lett en familjeägd företagsgrupp. Den nya bank hon ska leda blir enligt BBC landets tredje största. Hon toppade redan före utnämningen magasinet Forbes lista över Mellanösterns mäktigaste kvinnor.

  • Journalist försvinner på konsulat

   Journalisten Jamal Khashoggi är som uppslukad av jorden efter ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Saudiern Khashoggi lever i exil i USA och medarbetar i Washington Post sedan han blivit osams med den mäktige kronprinsen och kritiserat Saudiarabiens krigföring i Jemen. Han uppsökte konsulatet för att få en handling han behövde som privatperson, men har anmälts försvunnen av sin turkiska fästmö. Turkiets UD kallar till sig den saudiske ambassadören för att få en förklaring.

  • September

  • Besöksvisum för turister

   I december, i samband med en motortävling, börjar Saudiarabien bevilja visum till turister som vill se idrottsevenemang på plats, meddelar landets idrottsstyrelse. Det är ett nytt fenomen, men ingår i kungarikets vision för att locka till sig turister i en framtid med mindre oljeintäkter. Hittills har det mest varit gästarbetare och pilgrimer som fått visum.

  • Snabbtåg mellan heliga platser

   Kung Salman inviger snabbtågslinjen mellan Mecka och Medina. Linjen al-Haramayn (”De två heliga platserna”) förbinder de två städerna med hamnstaden Jidda vid Röda havet, en sträcka på 45 mil som nu ska klaras av på två timmar. Ett spanskt konsortium har stått för bygget och har nu ett tolvårigt underhållskontrakt. I huvudstaden Riyad pågår anläggning av ett tunnelbanenät.

  • Cirkus ett tecken på tö i Kanadakontakter?

   Trots en pågående diplomatisk träta mellan Riyad och Ottawa uppträder den Kanadabaserade nycirkusen Cirque du Soleil för första gången i landet, på den saudiska nationaldagen (se 6 augusti). I övrigt firas dagen med bland annat ljusshower. I början av året tillkännagav en statlig myndighet att Saudiarabien under 2018 genomför dubbelt så många evenemang – exempelvis konserter – som året innan, vilket ses som inslag i kronprinsens pågående liberalisering av landet.

  • Kvinna vinner i domstol mot fadern

   En 24-årig kvinna i Jidda har fått rätt i domstol mot sin far som vägrat att ordna ett pass åt henne. Kvinnan vill studera utomlands, men fadern har som förmyndare för henne sagt nej. 24-åringen har bott med sin mor i tio år och inte träffat fadern på sex år, rapporterar medier, bland dem den regeringsvänliga tidningen Okaz. Fallet har väckt stort intresse. ”Om kvinnor själva kunde ansöka om pass, skulle domstolar inte behöva befatta sig med sådana ärenden”, skriver en twittrare.

  • Saudisk finansiering söks till ny sidenväg

   Pakistans nya premiärminister Imran Khan har besökt Saudiarabien – det brukliga första resmålet för landets regeringschefer. Khan har bjudit in saudierna att delta i ett av Kinas nya ”sidenvägsprojekt”, i detta fall transportleder mellan Xinjiang i västra Kina och Pakistans kust mot Indiska oceanen. Pakistan har ekonomiska problem, bland annat svårt att återbetala lån från Kina, och både Saudiarabien och Förenade arabemiraten planerar för investeringar och lån till Pakistan. Några veckor efter Khans besök meddelas att oljejätten Aramco ska investera i djuphamnsprojektet Gwadar, en satsning som i början av 2019 värderas till 10 miljarder dollar.  

  • Lånar för att stödja ny teknik

   Den statliga saudiska investeringsfonden har för första gången gett sig in på den internationella lånemarknaden. Fonden lånar upp 11 miljarder dollar. Det långsiktiga syftet är att fonden ska kunna finansiera tekniksatsningar med målet att minska Saudiarabiens oljeberoende. En ny satsning offentliggörs samma dag: en miljardinvestering i den amerikanska elbilstillverkaren Lucid, som konkurrerar med mer uppmärksammade Tesla. Meningen var från början att fonden skulle stärka sina finanser genom att börsnotera oljebolaget Aramco, men börsnoteringen ställdes in. Saudiska staten har tidigare, när oljepriset sjunkit, tagit upp lån för att täppa till sitt budgetunderskott.

  • Spanien vacklar om vapenavtal

   Omförhandlingar har pågått mellan Spanien och Saudiarabien om en vapenaffär från 2015 som kritiserats med anledning av den saudiska krigföringen i Jemen. Efter att ha meddelat att de 400 beställda laserstyrda bomberna inte skulle levereras, ändrar sig Spanien igen: kontraktet ska fullföljas. Stora affärer för spansk försvarsindustri står på spel. Om Saudiarabien skulle dra tillbaka en beställning på fem krigsfartyg från statsägda Navantia hotas 6 000 spanska varvsjobb. Spanska ingenjörsföretag har också del i en snabbtågslinje mellan Mecka och Medina och tunnelbana i Riyad.

  • Augusti

  • FN: Krigsförbrytelser i Jemen

   FN-utredare har kommit fram till att det har skett stridshandlingar i Jemen som skulle kunna klassas som krigsförbrytelser. Både den saudiskt ledda militäralliansen och de jemenitiska huthirebellerna har gjort sig skyldiga till övergrepp, enligt expertgruppen som utsågs av FN:s råd för mänskliga rättigheter 2017. För saudialliansens del handlar det i synnerhet om bristande hänsyn till civila som befinner sig i krigsområden. Det finns en än så länge hemlig lista över utpekade förövare. Enligt FN har 6 660 civila mist livet sedan krigsutbrottet våren 2015. Totalt har kriget krävt nästan 10 000 liv. Saudiarabien avvisar anklagelserna.

  • Saudiarabien fyller på USA:s Syrienkonto

   Saudiarabien utlovar 100 miljoner dollar till USA för stabiliseringsinsatser i Syrien. Pengarna ska användas i områden som befriats från Islamiska staten (IS), skriver det amerikanska utrikesdepartementet. Sammanlagt får USA enligt Reuters ihop cirka 300 miljoner från allierade länder, bland dem Förenade arabemiraten och EU-länder som Tyskland, Frankrike och Danmark. Därefter meddelar USA att 230 miljoner dollar, som avsatts för insatser i Syrien, nu dirigeras om till andra, icke specificerade projekt

  • Miljöinitiativ under hajj

   Vallfärdshögtiden pågår och pilgrimer som besöker Mecka för att fira stora offerfesten, id al-adha, möts i år av ett miljöinitiativ. För att minska trycket på miljön av fler än två miljoner besökare har stadens renhållningsavdelning börjat sopsortera. Burkar och plast skiljs från andra sopor.  Sorterade material ska säljas till återvinningsföretag. Målet är att minska sopmängderna med två tredjedelar till år 2030. I år har 13 000 personer anställts för renhållningsarbete vid vallfartsmål och pilgrimsläger. 

  • Kritik mot gripanden utlöser diplomatisk osämja

   Kanadas ambassadör förklaras icke önskvärd i Saudiarabien och den saudiske ambassadören i Kanada kallas hem. Anledningen är att Kanada har framfört kritik mot gripandet av Samar Badawi och andra regimkritiker, vilket enligt saudiska UD uppfattas som inblandning i landets inre angelägenheter. Nya handelsavtal kommer inte heller att ges klartecken.

  • Kvinnorättsaktivister gripna

   Kvinnorättsaktivisterna Samar Badawi och Nasima al-Sadah greps i slutet av juli, uppger organisationen Human Rights Watch. Samar Badawi – prisbelönt av USA:s utrikesdepartement – är syster till den fängslade demokratibloggaren Raif Badawi och exmaka till aktivisten Walid Abu al-Khair, som också sitter i fängelse. Samar Badawi har framför allt gjort sig känd för att motarbeta det saudiska systemets krav på att kvinnor ska stå under förmyndare. Under hösten 2018 hävdar flera människorättsorganisationer att kvinnor som hålls fängslade också utsätts för tortyr och sexuella övergrepp.

  • Juli

  • Kunglig nåd för Jemenstridande

   Saudiarabien benådar, genom kungligt beslut, all militär personal som deltagit i den militära insatsen i Jemen, där saudier strider på regeringssidan mot shiarebeller. I nådebeslutet, som offentliggörs via nyhetsbyrån SPA, preciseras inte vilka brott som begåtts av saudiska soldater eller hur många det är fråga om.

  • Juni

  • Kvinnor bakom ratten, även hos taxiföretag

   Glädjescener utspelar sig när kvinnor börjar köra bil med tillstånd. Inrikesdepartementet uppger att 120|000 kvinnor har ansökt om körkortstillstånd, men anger inte hur många körkort som hunnit utfärdas. Närmare ett dussin kvinnor har jobb som yrkesförare redan första dagen, meddelar ett taxiföretag. Men fortfarande är minst nio kvinnor som deltagit i kampanjen för kvinnors rätt till bilkörning gripna. Enligt den statliga nyhetsbyrån SPA anklagas de för att ha äventyrat statens säkerhet.

  • Kvinnliga förare får lagskydd mot trakasserier

   Tio kvinnor som sedan tidigare haft körkort från andra länder har fått saudiska körkort. Informationsministeriet räknar med att omkring 2 000 kvinnor kommer att ha saudiska körkort inom någon vecka. De sökande måste enligt den officiella nyhetsbyrån SPA visa upp sina färdigheter genom ett körprov. Som en av förberedelserna inför att kvinnor får börja köra på allmän väg den 24 juni har en lag mot sexuella trakasserier antagits. Den som döms enligt lagen kan få fem års fängelse och dryga böter.

  • Konstköpare blir kulturminister

   Regeringen ombildas, den andra större förändringen av ministären sedan den nye kronprinsen utnämndes. Nu byts arbetsmarknadsministern, kulturministern och ministern med ansvar för religionsfrågor ut. Kulturminister blir prins Badr bin Abdullah som nyligen kopplades ihop med ett köp av en Leonardo da Vinci-tavla, uppmärksammat bland annat därför att verket har Jesusmotiv. Saudiarabien har strängare lag andra muslimska länder gentemot annan trosutövning än islam, men saudierna har också ekumeniska kontakter.

  • Maj

  • Kvinnorättsaktivister grips

   Sju ledande kvinnorättsaktivister har gripits på oklara grunder bara några veckor innan förbudet för kvinnor att köra bil upphör den 24 juni. De kommande veckorna grips några till. Enligt Human Rights Watch har flera av kvinnorna tidigare ställt sig bakom en begäran om att Saudiarabien upphäver kravet på att kvinnor har en manlig förmyndare. Idag har kvinnor rätt att starta företag, men det ses som tom symbolik om inte förmyndarreglerna avskaffas.

  • Mars

  • Iran hotas efter robotanfall

   Den saudiledda militäralliansen hotar med vedergällning mot Iran, som anklagas för att ha legat bakom de robotar som avfyrades från Jemen i helgen. Vrakdelar som visas upp vid en presskonferens uppges ha smugglats in i Jemen från Iran. Regeringen i Teheran har upprepade gånger förnekat att man förser huthirebellerna med vapen.

  • Robotar från Jemen nedskjutna

   Militären säger sig ha skjutit ned sju robotar som huthirebellerna avfyrat mot saudiskt territorium, på treårsdagen av Saudiarabiens intervention i Jemen. Tre robotar avfyrades mot Riyad, där en person dödades av nedfallande fragment, och övriga mot städer i södra Saudiarabien. Huthierna har skjutit tiotals robotar mot Saudiarabien under flera månaders tid.

  • Anklagelser om krigsförbrytelser i Jemen

   Saudiarabien och dess allierade ligger bakom en lång rad potentiella krigsförbrytelser i Jemen den senaste tiden, skriver Amnesty International. Människorättsorganisationen kritiserar USA, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien för att bistå genom vapenförsäljning för miljardbelopp till den saudiledda alliansen. Konsekvenserna för civilbefolkningen i Jemen är mycket allvarliga, heter det. Amnesty anklagar också huthirebellerna för krigsförbrytelser. Tre år har nu gått sedan Saudiarabien och en rad andra stater inledde flyganfall mot huthirebellerna, sedan de drivit bort Jemens regering. Närmare 10 000 har dödats sedan dess i en konflikt som enligt FN har orsakat världens svåraste humanitära kris.

  • Februari

  • Militärchefer sparkade

   Kung Salman rensar ut flera ledande militärer, däribland stabschefen samt cheferna för markstyrkorna och luftvärnet. Den officiella nyhetsbyrån SPA rapporterar om avskedandena men ger inget skäl. Kronprins Salman som också är försvarsminister antas ligga bakom både denna och tidigare ommöbleringar i landets ledarskikt.

  • Kvinnor får rätt starta företag

   I ännu ett steg mot ökade fri- och rättigheter får kvinnor rätt att starta företag utan tillstånd från en manlig släkting. Beskedet kommer från landets departement för handel och investeringar.

  • Januari

  • Rusning när kvinnor får söka flygplatsjobb

   Den saudiska passmyndigheten rapporterar att 107 000 kvinnor sökt jobb på en vecka, sedan en annons om 140 anställningar vid passkontroller lagts ut. Myndigheten uttrycker viss förvåning över intresset.

  • Miljardbelopp till staten efter korruptionstillslag

   Staten har enligt riksåklagaren fått in 107 miljarder dollar i den pågående storinsatsen mot korruption (se 4 november 2017). Enligt riksåklagaren har 381 misstänkta antingen friats från misstankar eller gått med på att överlämna tillgångar efter att ha erkänt sig skyldiga. Bland annat frigavs för ett par dagar sedan prins Alwaleed bin Talal, en av kungadömets rikaste och mest välkända personer. Vid frigivningen säger prinsen att han inte har åtalats och han uttalar sitt stöd för kronprins Mohammed. Riksåklagaren uppger att 56 personer ännu är sitter i förvar och att de ska flyttas till ett häkte från Ritz Carlton då hotellen inom kort ska öppna för allmänheten igen.

  • Humanitärt bistånd till Jemen

   Den saudiledda militäralliansen som bekämpar huthirebellerna i Jemen utlovar 1,5 miljarder dollar i humanitärt bistånd. Beskedet kommer sedan FN vädjat om nära 3 miljarder dollar till det krigshärjade landet, vilket uppges vara en rekordsumma i sammanhanget.

  • Miljardstöd till Jemens regering

   Saudiarabien tillkännager att 2 miljarder dollar ska överföras till Jemen vars regering desperat vädjat om bistånd. Pengarna ska hjälpa till att stötta den jemenitiska valutan som rasat under det nu tre år långa kriget. Jemens centralbank finns sedan 2016 i Aden, eftersom huvudstaden Sanaa kontrolleras av huthirebellerna.

  • Protesterande prinsar grips

   Riksåklagaren bekräftar tidigare medieuppgifter om att elva prinsar har gripits efter att ha genomfört en offentlig protest utanför ett palats i Riyad. Protesten riktade sig främst mot att kungafamiljens medlemmar ska börja betala sina egna vatten- och elräkningar. Prinsarna begär också ersättning för att kusin dömts till döden för mord och avrättats 2016.

  • Nya förmåner för medborgare

   För att lindra effekten av stigande bränslepriser och den moms som just införts utlovas ett bidrag på motsvarande drygt 260 dollar i månaden för statligt anställda och militärer. Studiebidragen höjs också, soldater vid gränsen mot Jemen får en extra bonus och staten lovar att betala delar av skatten på medborgarnas första bostad.

  • Moms införs

   Moms på varor införs från och med nyår, i Saudiarabien och Förenade arabemiraten samtidigt. Det är första gången moms införs i någon av Gulfstaterna. Det blir 5 procents moms på bränsle, livsmedel, el och vatten, hotellvistelser etc. En del undantags dock från skatten, som läkartjänster, finanstjänster och kollektivtrafik. Någon plan på att införa inkomstskatt finns inte. Men i Saudiarabien höjs också bensinpriserna med upp till 127 procent, något som inte tillkännagivits i förväg.

 • 2017

  • December

  • Ny robot mot Riyad

   Saudierna skjuter ned ännu en robot som huthirebellerna i Jemen avfyrat mot Riyad. Huthierna själva uppger att målet för roboten var kung Salmans residens.

  • Bio blir tillåtet

   Ett förbud mot kommersiella biografer som rått sedan 1970-talet upphävs, som ett led i den liberalisering av samhället som kronprins Mohammed bin Salman driver. Kultur- och informationsdepartementet uppger att licenser för att bedriva bioverksamhet ska börja utfärdas som ett led i regeringens program för ”rik inhemsk kultur för saudierna”.

  • Ledare uteblir från GCC-toppmöte

   Förhoppningar om en lösning på konflikten inom GCC kommer på skam när alla utom värdlandet Kuwait och Qatar företräds på lägre nivå vid den regionala samarbetsorganisationens toppmöte i Kuwait. Mötet avslutas i förtid och överskuggas dessutom av att Saudiarabien och Förenade arabemiraten förklarar att de tänker bilda en ny organisation för att stärka sitt militära, politiska, ekonomiska, handelsrelaterade och kulturella samarbete.

  • November

  • Avsatte nationalgardeschefen släpps

   Prins Miteb bin Abdullah uppges ha försatts på fri fot efter en uppgörelse med myndigheterna värd över en miljard dollar. Prins Miteb räknas som den politiskt mest inflytelserika personen bland dem som greps i början av månaden. Han är son till den förre kungen och var chef för nationalgardet. Kronprins Mohammed bin Salman har sagt i en intervju med New York Times att 95 procent av dem som greps har gått med på att överlämna pengar eller aktier till den saudiska staten. En procent ska ha befunnits vara oskyldiga till anklagelserna medan resterande 4 procent vill få sin sak prövad juridiskt. Inga detaljer har offentliggjorts om anklagelserna mot någon av de 208 som ”tagits in för förhör”.

  • Frankrikes president på oväntat besök

   Den franske presidenten Emmanuel Macron dyker oväntat upp i Saudiarabien, efter ett besök i Förenade arabemiraten där ett dottermuseum till Louvren i Paris just invigts. I Riyad möter Macron kronprins Mohammed. Presidenten betonar vikten av stabilitet i Libanon, som Frankrikes historiskt sett har nära band till, i ljuset av de försämrade relationerna mellan Saudiarabien och Libanon.

  • ”Insatserna mot korruption har bara börjat”

   Utrensningarna uppges fortsätta då ännu en ledande affärsman grips, fler bankkonton fryses och en lista upprättas med namn personer som förbjuds att lämna landet. Den saudiske riksåklagaren Saud al-Mojeb säger att insatserna mot korruptionen bara har börjat.

  • Robotattack mot Riyad

   Det saudiska luftvärnet skjuter ned en långdistansrobot som var på väg att träffa Riyads internationella flygplats. Roboten kom från Jemen och uppges vara den första som huthirebellerna avfyrat mot den saudiska huvudstaden, som ligger uppemot 100 mil norr om gränsen. Två dagar senare anklagar Saudiarabien Iran för att ligga bakom anfallet och stänger luft-, havs- och landgränsen till Jemen som en följd av det. FN vädjar kort därefter om att blockaden ska hävas, eftersom den slår hårt mot leveranserna av förnödenheter till det krisdrabbade Jemen.

  • Stort tillslag mot finanselit

   Elva prinsar, fyra ministrar och tiotals tidigare ministrar grips, i vad som officiellt beskrivs som en bred insats mot korruption. Tillslaget beskrivs som det mest omfattande mot ledande personer i modern historia och orsakar stor uppståndelse. Många bedömare ser det som ett sätt för kronprins Mohammed bin Salman att stärka sitt grepp om makten. Kungen har tidigare under dagen uppgivit att kronprinsen leder en nybildad kommission med uppdrag att bekämpa korruptionen. Bland dem som grips och får sina bankkonton frysta finns Alwaleed bin Talal, en av världens rikaste män som har ägarandelar i bland annat Citigroup och Twitter. Samtidigt rapporteras att en son till den förre kungen Abdullah petas som chef för nationalgardet och att även flottans chef och ekonomiministern byts ut. Efter några dagar uppges runt 200 personer ha gripits. De förs dock inte till något vanligt häkte utan hålls på lyxhotellet Ritz Carlton i Riyad.

  • Libanons premiärminister avgår – i Saudiarabien

   Under ett besök i Saudiarabien meddelar Libanons premiärminister Saad al-Hariri oväntat att han avgår. Hariri, som också är saudisk medborgare, uppger att han känner sig hotad till livet i hemlandet och pekar ut den Iranstödda Hizbollahrörelsen. Många tolkar Hariris besked som ett led i den pågående maktkampen mellan Saudiarabien och Iran, och en del libaneser hävdar att Hariri agerar på direkt order av saudierna och inte kan röra sig fritt. En månad senare är dock Hariri tillbaka i Libanon och drar tillbaka sin ansökan om avgång.

  • Oktober

  • Kvinnor ska tillåtas på tre sportarenor

   I ännu ett tecken på att nya vindar blåser meddelas att ”familjer” – där även kvinnor ingår – från om med 2018 kommer att få besöka tre arenor i storstäderna Riyad, Jidda och Dammam. Arenorna som tidigare varit öppna endast för män kommer att utrustas med restauranger, kaféer och videoövervakning. Beslutet väntas väcka ilska – skarp kritik har förekommit efter det att kvinnor tilläts delta i nationaldagsfirandet i Riyad i september, i vad som då sågs som en engångsföreteelse.

  • Ekonomisk zon planeras

   En enorm och oberoende ekonomisk zon ska anläggas vid Röda havet, tillkännager kronprins Mohammed. Syftet är att bredda den ekonomiska basen i Saudiarabien och minska oljeberoendet, i linje med Vision 2030. Det rör sig om en ny megastad, kallad Neom, som ska ligga längs kusten i nordväst och sträcka sig in i Jordanien och Egypten. Saudiarabien ska investera 500 miljarder dollar i Neom som kommer att fungera oberoende av saudiska regleringar och där utländska investerare också är välkomna.

  • FN anklagar Saudiarabien för att döda barn

   Saudiarabien och de andra krigförande parterna i Jemen finns med på en FN-lista om kränkningar av barns rättigheter i väpnade konflikter. Den saudiledda alliansen ges skulden för att 683 barn dödats eller skadats under 2016, och för 38 attacker mot skolor och sjukhus. Det rör sig om anfall som FN verifierat. Rebellsidan anklagas för 414 dödade och skadade barn. Den saudiledda alliansen inkluderades tillfälligt på listan 2016 men det ändrades efter saudisk kritik (se Juni 2016). Nu innehåller listan också en förteckning över parter som vidtagit åtgärder för att skydda barn, och Saudiarabien med allierade ingår även där. Kriget i Jemen har kostat runt 10 000 människor livet.

  • September

  • Kvinnor får rätt att köra bil

   Kung Salman meddelar att förbudet för kvinnor att köra bil ska avskaffas. Från och med juni 2018 kommer kvinnor att kunna ta körkort. Därmed blir Saudiarabien det sista landet i världen som låter kvinnor köra bil. Beslutet hälsas med jubel och ovationer vida omkring men särskilt av de kvinnor som under många år drivit en kampanj för rätten att köra. En del av kvinnorna har fängslats efter att de kört olovligt och lagt upp bilder av detta på sociala medier.  Alla är dock inte nöjda. Några timmar efter att beslutet blev känt blir hashtaggen "the women of my house will not drive” en av de mest populära på Twitter i Saudiarabien, uppger tidskriften The Economist. Huruvida kvinnors bilkörning kommer att kräva tillstånd från en manlig släkting är oklart.

  • Premiär för kvinnor på sportarena

   För första gången någonsin tillåts kvinnor gå in på en sportarena. Det sker när nationaldagen firas på Kung Fahd-stadion i huvudstaden Riyad. Hundratals kvinnor tar tillfället i akt och köper en biljett till evenemanget på stadion. Kvinnorna får dock inte sitta tillsammans med männen.

  • Lättnader och förbud på internet

   Myndigheterna meddelar av förbudet mot att använda Skype och Whatsapp ska hävas i syfte att underlätta företagande. Det sker några dagar efter att internetappen Snapchat på saudisk begäran gått med på att blockera innehåll från det qatariska TV-bolaget al-Jazira för användare i Saudiarabien. När konflikten mellan Saudiarabien och Qatar bröt ut i juni 2017 stängdes al-Jaziras kontor i Saudiarabien. Sedan dess har bolagets hemsida varit oåtkomlig från Saudiarabien.  

  • Amnesty kritiserar våg av gripanden

   Människorättsorganisationen Amnesty International anklagar regeringen för att under den senaste veckan ha gripit dussintals människor av politiska skäl. Bland de gripna finns journalister, akademiker, aktivister och två kända rättslärde:  Salman al-Awdah och Awad al-Qarni. Enligt Amnesty har läget för mänskliga rättigheter försämrats avsevärt i landet sedan Mohammed bin Salman utsågs till kronprins i juni. Dagarna efter Amnestys uttalanden grips två framträdande människorättsaktivister: Abdulaziz al-Shubaily och Issa al-Hamid som varit med om att grunda Acpra (se Maj 2016 och Mars 2013). Båda befann sig på fri fot i väntan på att domstolarna skulle ta ställning till överklaganden av tidigare domar. Acpra bildades 2009 men förbjöds av myndigheterna 2013. 

  • Augusti

  • Shiamuslimsk stad avspärrad

   Säkerhetsstyrkor har spärrat av staden al-Awamiya i Qatif, där sammandrabbningar med demonstranter har pågått i flera månader (se även Juni 2017). Myndigheterna har tidigare uppgivit att delar av al-Awamiya stängts av, men Human Rights Watch uppger nu att det gäller hela staden. Enligt människorättsgruppen visar satellitbilder att staden drabbats av omfattande förödelse.

  • Nobelpristagare vädjar för dödsdömda

   Tio fredspristagare uppmanar i ett öppet brev de saudiska myndigheterna att avstå från att avrätta 14 shiamuslimer som dömts till döden för brott kopplade till protester mot regimen i provinsen Qatif. Högsta domstolen fastställde domarna i juli och de dömda flyttades samma månad till Riyad. Människorättsorganisationer har riktat skarp kritik mot massrättegången mot männen som uppges ha utsatts för tortyr. Bland undertecknarna av brevet finns den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu, den iranska advokaten Shirin Eadi, den jemenitiska aktivisten Twakul Karman och den polske förre presidenten och fackföreningsledaren Lech Wałęsa.

  • Enormt turistprojekt lanseras

   Ett 50-tal tidigare orörda öar i Röda havet ska förvandlas till en exklusiv turistort, tillkännager kronprins Mohammed bin Salman som är ordförande för Allmänna investeringsfonden. Enligt planerna ska den första fasen av bygget vara klar i slutet av 2022. Lagar som motsvarar ”internationell standard” ska råda, vilket bland annat innebär att det blir tillåtet för kvinnor att ha bikini på stranden. Projektet är ett led i Vision 2030 (se April 2016).

  • Juli

  • Qatarisk ”terrorlista” publiceras

   Saudiarabien offentliggör tillsammans med Bahrain, Egypten och Förenade arabemiraten en ”svart lista” över terroranklagade organisationer och individer med kopplingar till qatariska myndigheter. Det rör sig om nio individer och nio välgörenhets- samt medieorganisationer.

  • Turkiet medlar i Qatarkrisen

   Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan träffar kung Salman och kronprins Mohammed i Jidda för att diskutera Qatar. Turkiet har ställt sig på Qatars sida och försöker medla i konflikten. Turkiet har också snabbat på planer på att inrätta en militärbas i Qatar och har nu 150 soldater i landet. Det blir Turkiets första bas i regionen.

  • Ändringar i säkerhetsapparaten

   Kung Salman utfärdar en rad dekret om förändringar i landets säkerhetsorganisation. Enheten för terrorismbekämpning slås ihop med den inhemska underrättelsetjänsten och blir en enda enhet. Den kungliga livvaktsstyrkan får en ny chef, och kronprins Mohammad bin Salman får flera nya rådgivare. Kung Salman säger att ändringarna sker i ljuset av den senaste tidens försämrade relationer i regionen.

  • Juni

  • Shiamuslimskt område rivs

   Myndigheterna börjar riva flera sekel gamla bostäder i den shiamuslimska staden al-Awamiya. Bostadsområdet misstänks vara ett tillhåll för militanta motståndsmän. Under 2017 har sex säkerhetspoliser, sex motståndsmän och ett antal civila dödats i sammandrabbningar i det område som nu rivs.

  • Kungen utser son till kronprins

   Kung Salman petar brorsonen Mohammed bin Nayef och utser sin son Mohammed bin Salman till ny kronprins. Den 31-årige sonen blir därmed också vice premiärminister och fortsätter dessutom som försvarsminister. Prins Mohammed bin Nayif, som är 57, fråntas även posten som chef för inrikes säkerhet.

  • Förbättrade relationer med Irak

   Saudiarabien och Irak meddelar att de ska inrätta ett samordningsråd för att uppgradera sina förbindelser. Beskedet kommer dagen efter ett möte mellan Saudiarabiens kung Salman och den irakiske premiärministern Haider al-Abadi. 

  • Relationer med Qatar bryts

   Saudiarabien bryter de diplomatiska relationerna med Qatar och stänger gränsen, förbjuder qatariskt flyg över sitt luftrum och beordrar hem medborgare från grannlandet. Flera allierade i regionen gör detsamma: Bahrain, Förenade arabemiraten, Egypten, Jemen och Maldiverna. Qatar anklagas för att stödja IS och al-Qaida. I bakgrunden finns saudiskt missnöje över Qatars stöd för Muslimska brödraskapet, al-Jazira och Iran. Bedömare tror också att den saudiska ledningen känner sig stärkt efter Trumps besök och hans tydliga utpekande av Iran.

  • Maj

  • Trump på besök

   USA:s president Donald Trump kommer till Saudiarabien på sin första utlandsresa sedan han tillträdde i januari. Både kung Salman och Trump pekar i sina tal båda ut Iran huvudskyldigt till islamistisk terrorism. Trump uppmanar också muslimska ledare generellt att ta täten i kampen mot islamistisk terrorism och köra ut terroristerna från heliga platser och från jordens yta.

  • Lättnader för kvinnor rapporteras

   Begränsningarna för vad kvinnor i Saudiarabien får göra utan en manlig förmyndares tillstånd ska minskas, rapporterar saudiska medier. Enligt ett dekret från kung Salman behöver kvinnor inte längre tillstånd för att använda offentliga tjänster, ”om det inte finns laglig bas” enligt islam för det, heter det.

  • April

  • Saudiarabien i FN:s kvinnokommission

   Kritiken blir på många håll hård när det rapporteras att Saudiarabien i en sluten omröstning valts in som ett av 45 länder i FN:s kvinnokommission. Saudiarabien ska därmed delta i FN:s arbete för ökad jämställdhet mellan könen.

  • Februari

  • Kungen på rundresa i Asien

   Kung Salman ger sig ut på en tre veckor lång rundresa i Asien, med en delegation på runt 1 000 personer samt 460 ton utrustning i släptåg. Syftet är främst att diskutera investeringsmöjligheter. Resan omfattar besök i Malaysia, Indonesien, Japan, Kina och Maldiverna. 

  • Oljeministern lovordar Trump

   Oljeminister Khalid al-Falih välkomnar den nytillträdde amerikanske presidenten Donald Trumps planer på att omorientera USA:s energipolitik mer mot fossila bränslen. 

 • 2016

  • December

  • USA begränsar vapenexport till Saudiarabien

   På grund av kriget i Jemen och de många civila dödsfallen där kommer USA att begränsa sin försäljning av precisionsvapen, heter det från försvarsdepartementet. USA:s regering har även tidigare kritiserat "brister" i hur de saudiskledda flyganfallen utförs. 

  • Shiamuslimer döms till döden

   Av sammanlagt 32 som åtalats för förräderi i samarbete med iransk underrättelsetjänst döms 15 till döden medan flertalet av de övriga får fängelse. Förutom en iranier och en afghan är alla saudiska shiiter. Domen riskerar att ytterligare försämra relationen till Iran. 

  • Oktober

  • Dödlig attack i Jemen beklagas

   Den saudiledda alliansen tillstår att ett flyganfall mot en begravning i Sanaa, som krävde över 140 människors liv, var ett misstag som begicks på grund av ”felaktig information”. De ansvariga ska ställas till svars, heter det. Över 500 människor skadades i anfallet som genomfördes den 8 oktober och som väckt starka fördömanden i omvärlden. Enligt Human Rights Watch utgjorde attacken av allt att döma ett krigsbrott. 

  • September

  • Protester mot ny lag i USA


   Utrikesdepartementet varnar för "katastrofala konsekvenser" sedan en lag antagits i USA som ger anhöriga till offren för 11 september-attentaten rätt att kräva skadestånd från Saudiarabien. Riyad har arbetat hårt för att stoppa lagen och USA:s president Barack Obama lade sitt veto mot den. Men kongressen röstade med oväntat stor majoritet ned hans veto. Saudiarabien har nekat till all inblandning i attentaten och hävdar att den nya lagen öppnar ”farliga” möjligheter för privata stämningsansökningar runt om i världen (se vidare Modern historia).

  • Ovanlig strejk vid sjukhus

   Anställda vid ett sjukhus i Östra provinsen som strejkar sedan en vecka hävdar att de inte har fått betalt på fyra månader. Strejken har organiserata via sociala medier. Både saudiska och utländska anställda deltar, något som är mycket ovanligt. 

  • Ministerlöner sänks

   Kung Salman sänker ministrarnas löner med 20 procent och fryser andra statliga tjänstemäns löner, i ännu en åtgärd med anledning av de sjunkande oljeintäkterna. Inskränkningar görs också subventioner för bland annat bilar och telefoner för offentligt anställda. 

  • Upprop för kvinnors rätt

   Över 14 000 kvinnor har skrivit på en uppmaning som överlämnas till regeringen om att slopa systemet med män som förmyndare (se Sociala förhållanden). Uppropet följer på en storm på Twitter i juli som fick extra uppmärksamhet när i samband med en Human Rights Watch-rapport om frågan. Endast fullständiga namn har räknats på uppropet, som också fått stöd av många som vill vara anonyma. 

  • Irans ledare rasar mot Saudiarabien

   Ayatolla Khamenei anklagar saudiska myndigheter för att ha ”mördat” pilgrimer i Mina (se September  2015). Khamenei hävdar att personer som skadats i trängseln låstes in i containrar och inte fick läkarvård. Han uppmanar också världens muslimer att omvärdera den saudiska förvaltningen av de heliga platserna och kallar medlemmar av kungahuset ”onda” och ”ynkliga”. 

  • Augusti

  • MSF-kritik mot Saudiarabien

   Läkare utan gränser (MSF) beslutar att dra tillbaka sin personal från sex sjukhus i Jemen och anklagar den saudiledda alliansen för att bomba anläggningarna ”urskillningslöst”. Under den senaste veckan har 19 personer dött i ett flyganfall mot ett sjukhus och tio skolbarn dött vid en attack mot en skola i Jemen. 

  • Rekordstor civil förlust i raketattack från Jemen

   Sju personer dödas i ett raketanfall mot den saudiska gränsstaden Najran, den största enskilda förlusten av civila saudier sedan insatsen i Jemen inleddes. Totalt har omkring 100 saudier – soldater och civila – dödats på saudiskt territorium sedan den militära insatsen i Jemen inleddes. 

  • USA godkänner vapenförsäljning

   Det amerikanska försvarsdepartementet uppger att Saudiarabien ska få köpa upp till 153 stridsvagnar och annan utrustning, till ett värde av 1,15 miljarder dollar. Kongressen måste godkänna försäljningen, vilket den väntas göra. 

  • Anfall mot Jemen återupptas

   Den saudiledda alliansen inleder på nytt flyganfall mot Jemen, efter en tre månader lång paus. Fjorton personer dör när en fabrik i Sanaa träffas, och flygplatsen i huvudstaden stängs. Några dagar tidigare har FN-sändebudet Ismail Ould Cheickh Ahmed tillkännagivit att förhandlingarna om Jemen har strandat (se April 2014). 

  • Juli

  • Flera självmordsdåd

   Fyra personer dödas av en självmordsbombare vid Profetens moské i Medina. Samtidigt slår två självmordsbombare till mot en shiamuslimsk moské i Qatif, men de blir själva de enda offren. En fjärde självmordsbombare spränger sig nära USA:s konsulat i Jidda, och skadar två poliser. IS misstänks ligga bakom dåden. Attacken vid Medinamoskén, islams näst heligaste plats, väcker starka fördömanden även i utlandet. 

  • Juni

  • Människorättsgrupper kräver att Saudiarabien stängs av

   Amnesty International och Human Rights Watch kräver att FN stänger av Saudiarabien från rådet för mänskliga rättigheter (UNHRC), på grund av att civila dödas i Jemen samt att rättigheter kränks i Saudiarabien. De båda människorättsgrupperna anser att läget har förvärrats de senaste månaderna, inte minst i Jemen där förbjudna klusterbomber använts och hamnar spärrats av så att förnödenheter inte når civilbefolkningen. 

  • Kontrovers med FN kring "svart lista"

   En konflikt uppstår sedan FN den 2 juni fört upp Saudiarabien och dess allierade i kriget i Jemen på en lista över länder vars militärer dödar och lemlästar barn, med hänvisning till de många civila offren där. Enligt en rapport stod koalitionen för 60 procent av krigsrelaterade dödsfall och skador hos barn i Jemen 2015. Efter bara fyra dagar tas länderna bort från listan. Ytterligare ett par dagar senare säger FN-chefen Ban Ki-Moon att det skedde sedan de utpekade länderna hotat att strypa sin finansiering till en rad humanitära program. Generalsekreteraren talar om "oacceptabla påtryckningar" och säger att det var ett av de mest smärtsamma beslut han tvingats fatta, men att han befarade att miljontals barn annars skulle bli lidande. Saudiarabien som har avfärdat rapportens innehåll nekar också till att ha framfört sådana hot. 

  • Regeringen godkänner diversifieringsplan

   Nationella transformationsprogrammet 2020 är tänkt att bredda den ekonomiska basen så att intäkterna från annat än olja ökar mer än trefalt. Det ska generera 450 000nya jobb till 2020, samt sänka lönerna i den offentliga sektorn som andel av utgifterna från 45 till 40 procent på fem år. Programmet ingår i Vision 2030 (se April 2016). 

  • Maj

  • Sista Acpra-grundaren fängslad

   Abdulaziz al-Shubaily som döms till åtta års fängelse enligt antiterrorlagstiftning är den enda av Acpras grundare som inte redan dömts till fängelse (se Mars  2015). 

  • Inga iranier vid hajj

   Den saudiska ledningen och Irans regering lyckas inte lösa en tvist gällande iranska medborgares deltagande i vallfärden. Iran har krävt ökad säkerhet och respekt för de iranska pilgrimerna efter den svåra trängselolyckan i september 2015. 

  • April

  • Ekonomiska reformer presenteras

   Vice kronprins Mohammed bin Salman aviserar en rad åtgärder som ska minska landets oljeberoende. Dessa går under namnet Vision 2030. Enligt den ska 5 procent av aktierna i det statliga oljebolaget Aramco säljas och pengarna ska gå till en särskild välfärdsfond, muslimer och araber från andra länder ska kunna få visum för att arbeta i landet under en längre tid, åtgärder ska vidtas för att få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden, satsningar ska göras inom gruvnäringen och på ökad produktion inom försvarsindustrin. Ett av målen är att landet redan till år 2020 ska kunna visa att det klarar sig utan oljan. 

  • Obama besöker Saudiarabien

   Den amerikanske presidenten för samtal med kung Salman inför ett regionalt toppmöte i Riyad. 

  • Första utlandslånet på 25 år

   Saudiarabien lånar 10 miljarder dollar via ett konsortium av globala banker. Det är första gången på ett kvartssekel som landet lånar pengar på den internationella marknaden. Årets budgetunderskott väntas motsvara nästan en femtedel av BNP

  • Saudiarabien hindrar oljeavtal

   Ett försök av andra oljeproducerande länder att minska produktionen för att driva upp oljepriset stupar när Saudiarabien vägrar att gå med på en uppgörelse så länge Iran inte är med. I maj uppger det statliga oljebolaget Aramco istället att produktionen ska öka under året. 

  • Kungen på statsbesök i Egypten

   Kung Salman avslutar ett fem dagar långt besök i Egypten där han uttalat starkt stöd för president Sisi och utlovat investeringar i mångmiljardklassen. Salman har också bekräftat Saudiarabiens starka stöd för den egyptiska regimens kamp mot IS på Sinaihalvön. Parterna har också enats om att två obebodda öar i Röda havet, Sanafir och Tiran, ska övergå till Saudiarabien. 

  • Vapenvila inleds i Jemen

   Saudiarabien säger att alliansen respekterar en vapenvila som ingåtts på begäran av Jemens president Hadi, men förbehåller sig rätten att svara om rebellerna anfaller. Uppgörelsen innebär att förnödenheter och hjälppersonal ska släppas fram i hela landet. Förhandlingar mellan de stridande parterna inleds i Kuwait lite senare i månaden. FN:s människorättskommissarie Zeid Raad al-Hussein har nyligen uppgivit att alliansen har dödat dubbelt så många civila i Jemens som alla andra inblandade tillsammans (se även Januari 2016).  

  • Mars

  • Över 100 civila döda i flyganfall i Jemen

   Omfattande förödelse rapporteras efter ett flyganfall som den saudiledda alliansen låg bakom, mot en marknadsplats på huthikontrollerat område i Hajjah-provinsen. Senare rapporterar FN att 120 människor dödats, varav 22 barn. Ett par dagar senare uppger den saudiska militärledningen att insatsen i Jemen ska trappas ned. 

  • GCC terrorstämplar libanesisk grupp, bistånd strypt

   Samarbetsorganisationen för länderna på Arabiska halvön beslutar att den shiamuslimska libanesiska rörelsen är en terrororganisation. Riyad har också beordrat saudiska turister att hålla sig borta från Libanon. I februari beslutade regeringen vidare att hålla inne 4 miljarder dollar i bistånd till militär och säkerhetstjänst i Libanon, på grund av att landet inte har fördömt attacken mot Saudiarabiens ambassad i Teheran i januari. Libanon utgör sedan länge en scen för maktkampen mellan Saudiarabien och Iran. 

  • Februari

  • Stor regional militärmanöver

   Ett 20-tal länder deltar enligt saudiska källor i vad som beskrivs som den ”viktigaste” manövern i regionen hittills. Arméstyrkor ingår liksom flygvapen och flotta i övningen. Förutom övriga GCC-länder deltar enligt källorna Egypten, Jordanien, Malaysia, Marocko, Pakistan, Senegal, Tchad och Tunisien. 

  • Saudiarabien lovar ökad insats mot IS

   Saudiarabien som nyligen återupptagit flyganfall mot IS – efter månader utan deltagande – lovar att fortsätta och öppnar också för möjligheten att skicka marktrupper till Syrien. Löftet framförs vid ett möte i Bryssel med runt 25 försvarsministrar från länder i den USA-ledda alliansen som bekämpar IS i Irak och Syrien. 

  • Dödsdom mot poet hävs

   En domstol ändrar en tidigare dödsdom mot den statslöse palestinske poeten Ashraf Fayadh till åtta års fängelse och 800 piskrapp, vilket är det straff han först dömts till men sedan fick skärpt. Han greps 2014 och anklagas för avfällighet från islam. Fayadh som är verksam även inom konstvärlden har enligt domstolen hädat i dikter, på Twitter och i samtal. 

  • Januari

  • FN-larm om krigsförbrytelser mot civila i Jemen

   I en läckt FN-rapport anklagas den saudiledda alliansen som strider mot huthirebellerna i Jemen för att rikta flyganfall mot civilbefolkningen på ett ”utbrett och systematiskt” sätt. Civila ska medvetet ha utsatts för svält de senaste nio månaderna. FN-experterna kräver en utredning av brott mot de mänskliga rättigheterna. FN-chefen Ban Ki-Moon har också larmat efter en rapport från Human Rights Watch (HRW) med vittnesuppgifter som pekar på att klusterbomber kan ha använts i Jemens huvudstad Sanaa den 6 januari. Saudiarabien tillbakavisar anklagelserna. Men människorättsorganisationer har redan tidigare varnat för att krigsförbrytelser begås i samband med flyganfallen. HRW slog i maj 2015 larm om att klusterbomber använts vid minst två tillfällen. 

  • USA:s utrikesminister på besök

   John Kerry träffar Adel al-Jubeir och andra kollegor från länderna vid Persiska viken. Besöket ses som ett försök att försäkra de allierade staterna på Arabiska halvön om att tövädret i USA:s relationer med Iran inte innebär något hot. 

  • Kinas president på besök

   Xi Jinping inleder sitt första besök i regionen i Riyad. Resan i det oroliga Mellanöstern ses som ett sätt för Kina att visa större engagemang för det politiska skeendet. 

  • Samar Badawi grips


   Människorättsadvokaten Walid al-Khairs hustru Samar Badawi, som också är syster till Raif Badawi, grips i Jidda. Hon friges villkorligt följande dag. Enligt uppgift är orsaken till gripandet att hon hanterar ett Twitterkonto där åsikten att Khair borde friges har uttryckts (se Politiskt system och Juli 2014). Gripandet utlöser kritik i omvärlden, från bland annat Amnesty International.

  • Diplomatiska relationer med Iran bryts

   Den saudiska regeringen bryter relationerna med Iran och beordrar landets ambassadör i Riyad att ge sig av inom två dygn. Alla handels- och flygförbindelser avbryts och saudiska medborgare förbjuds att resa till Iran. Flera av Saudiarabiens närmsta allierade följer efter och bryter eller nedgraderar sina relationer med Teheran. Även Arabförbundet fördömer Irans ”fientliga handlingar och provokationer”. 

  • Massavrättning utlöser protester i omvärlden

   47 människor avrättas på en dag, den högsta siffran på en enda dag sedan 1980. Bland dem finns Nimr al-Nimr , en av landets främsta shiamuslimska ledare. Ytterligare tre shiamuslimer finns bland de avrättade, dock inte som i förväg befarat al-Nimrs brorson Ali al-Nimr, som var 17 år gammal när han greps. De övriga är sunnimuslimer. Flera av dem beskrivs som medlemmar av al-Qaida och är dömda för attentat mot statliga inrättningar och västerländska representationer åren 2003–2006. Avrättningarna som genomförs på tolv platser i Saudiarabien möts av protester såväl inom landet som i regionen och befaras kunna förvärra den redan allvarliga konflikten med Iran. Massavrättningen får till följd att demonstranter i Teheran stormar den saudiska ambassaden och sätter eld på byggnaden innan de drivs tillbaka av polis. Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei varnar för "gudomlig hämnd" för avrättningen av Nimr al-Nimr (se December 2015). 

  • Vapenvila i Jemen över

   Saudiarabien tillkännager att en vapenvila som inleddes i samband med fredssamtal i Schweiz den 15 december formellt är över och anklagar huthirebellerna för att ha brutit mot den. Striderna har hela tiden fortgått under de drygt två veckor vapenvilan formellt har rått. 

 • 2015

  • December

  • Författare döms till fängelse

   Zuhair Kutbi rapporteras ha dömts till fyra års fängelse, reseförbud i fem år och förbud att skriva i 15 år. Exakt vad han fällts för är oklart men han greps sedan han uppmanat till reformer för att bekämpa religiöst och politiskt förtryck.

  • Ny militärallians föds

   Saudiarabien tillkännager att en ny militärallians har bildats för att bekämpa terrorism, bestående av 34 muslimskdominerade länder i Asien och Afrika. Ett samarbetscenter ska etableras i Riyad. Försvarsminister Mohammed bin Salman säger att den nya alliansen ska samordna sina insatser i Irak, Syrien, Libyen, Egypten och Afghanistan. Ärkerivalen – det shiamuslimska Iran – är inte med i alliansen, och inte heller dess båda allierade Irak och Syrien. Alliansen väcker många frågor, inte minst som lagstiftning i Saudiarabien pekar ut fredliga meningsmotståndare som misstänkta ”terrorister”.

  • Kvinnor deltar i kommunalval

   I valet som gäller de 284 rådsförsamlingarna får kvinnor för första gången såväl kandidera som rösta. Både registreringen och röstandet utförs i center som sköts av kvinnor och hålls åtskilda från männens center. Resultatet blir att kvinnor väljs till 20 av totalt cirka 2 100 platser. 

  • Kraftiga åtstramningar väntar

   Det rekordstora budgetunderskottet gör att regeringen beslutar om nedskärningar i subventioner: bensinpriset höjs med upp till 80 procent och subventioner på el, vatten och annan service minskas också.

  • Terroristgrupp hotar med hämnd för dödsstraff

   al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap) varnar myndigheterna för att avrätta dödsdömda jihadister och hotar med att ”spilla vårt blod för att rädda deras”. Varningen kommer en vecka efter det att Amnesty International slagit larm om att en massavrättning på upp till 55 ”terrorister” på en dag väntas i Saudiarabien.

  • Oktober

  • Ny dom mot medborgarrättsaktivist

   Adbulkarim al-Khader döms till tio års fängelse med stöd av den nya antiterrorlagstiftningen. En tidigare dom mot honom (se Juni 2013) har upphävts men han har blivit kvar i fängelse och har nu åter fällts, uppger Amnesty International.

  • September

  • Trängselkatastrof i Mina

   Den dödligaste incidenten någonsin i samband med hajj inträffar när hundratals människor trampas ihjäl vid Mina utanför Mecka. Det sker då vandringståg med pilgrimer hamnar på kollisionskurs med varandra och katastrofal trängsel uppstår. Saudiarabien rapporterar kort efter olyckan att 769 liv krävts och håller fast vid den uppgiften. Sammanställningar från andra länder visar att det snarare rör sig om upp till 2 400 döda. Bara Iran rapporterar 464 omkomna medborgare. 

  • Kritik mot saudisk post i människorättsråd

   Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RUG) kallar det ”groteskt” att Saudiarabien fått ordförandeposten i en panel som ska vara rådgivare till FN:s människorättsråd. Saudiarabien hamnar på plats 164 av 180 i RUG:s lista över pressfrihet i världens länder.

  • Över 100 döda när byggkran rasar

   Stora moskén i Mecka, den största moskén i världen, är fullsatt med människor som samlats inför fredagsbönen när byggkranen kraschar rakt ned i byggnaden. Dödssiffran fastställs småningom till 111, varav ett stort antal var bangladeshier eller egyptier. Uppemot 400 skadas i olyckan som inträffar två veckor innan den heliga vallfärden, hajj, inleds (se Religion). Enligt myndigheterna var det hårt väder som fick kranen att välta. 

  • Juli

  • IS-organisation uppges avslöjad

   Myndigheterna uppger att en IS-anknuten organisation har sprängts och över 400 personer gripits. Gruppen ska ha planerat attentat mot moskéer och ambassader. I maj uppgav inrikesdepartementet att 93 personer – både saudier och utlänningar – med kopplingar till IS gripits på ett halvår. Säkerhetsstyrkorna ska ha avvärjt ett antal planerade attentat mot bland annat bostadsområden där utländska medborgare bor, köpcenter, säkerhetsanläggningar och USA:s ambassad i Riyad.

  • Regeringen uttrycker kritik mot Irans inblandning

   Regeringen uttrycker en förhoppning om att Iran ska upphöra med att blanda sig i andra ”inre angelägenheter” i regionen – i en kommentar sedan Iran ingått ett historiskt avtal med stormakterna om sitt kärnenergiprogram (se Iran: Kalendarium och Iran: Utrikespolitik och försvar).

  • Maj

  • IS tar på sig självmordsdåd mot shiamoské

   Självmordsattentatet mot en shiamuslimsk moské i Qatif i Östra provinsen kräver 21 människors liv, och IS tar för första gången på sig ett dåd på saudisk mark. Inrikesdepartementet bekräftar att attentatsmannen haft kopplingar till IS. Tiotusentals sörjande deltar i en massbegravning av offren. Bara en vecka senare, den 29 maj, dödas fyra människor i ett nytt självmordsattentat, nu mot en shiamuslimsk moské i Dammam. IS tar på sig även detta dåd. 

  • April

  • Rebellattack från Jemen

   Militären säger sig ha dödat flera tiotal huthirebeller från Jemen som genomförde den första större attacken mot saudiskt territorium sedan flyganfallen mot Jemen inleddes för en dryg månad sedan.

  • Ommöblering i makttoppen

   Kung Salman skärper sitt och Sudayriklanens grepp om makten då tronföljaren Muqrin petas åt sidan och Salmas brorson Mohammed bin Nayef blir ny kronprins (se Januari 2015). Ny vice kronprins blir kungens egen son, Mohammed bin Salman. Vidare avsätts utrikesministern, prins Saud bin Faisal, som har innehaft posten sedan 1975 och var den utrikesminister som suttit längst i världen. Han efterträds av Adel al-Jubeir som varit ambassadör i Washington och inte tillhör kungafamiljen.

  • Kraftigt fall i oljeintäkter

   Den saudiska oljejätten Sabic (se Industri) rapporterar en vinstnedgång på 39 procent under årets första kvartal, jämfört med samma period året innan. Orsaken är det kraftiga fallet i världsmarknadspriset på olja. Regeringen meddelade redan i december att budgeten för 2015 väntas gå med 38 miljarder dollar i underskott. Oljepriset hade då halverats på ett halvår. Underskottet som är det största i landets historia ska enligt regeringen täckas med pengar ur landets stora reservkassa.

  • Oro vid gränsen till Jemen

   Konflikten med rebellerna i Jemen skapar oro vid gränsen mellan länderna där Saudiarabien har förstärkt sin beredskap mot intrång söderifrån. Sammanlagt sju soldater och gränsvakter rapporteras ha dödats i olika incidenter sedan alliansen inledde sina flyganfall. Efter närmare en månad uppges den saudiledda koalitionen ha genomfört 2 000 flyganfall mot huthirebellerna.

  • Mars

  • Flyganfall mot huthirebeller i Jemen

   En länderallians ledd av Saudiarabien inleder flyganfall mot huthirebellerna i Jemen för att “försvara den legitima regeringen”, det vill säga president Abd Rabbu Mansur Hadi som drevs från huvudstaden i grannlandet i början av året och förskansade sig i hamnstaden Aden. Det enda landet på Arabiska halvön som inte deltar är Oman. Saudiarabien har också skickat 150 000 soldater till sin gräns i söder. 

  • Acpra-aktivist döms till fängelse

   En av Acpras (se Mars 2013) grundare, Mohammed al-Bajadi, döms till tio års fängelse varav fem villkorligt. Han döms för att bland annat införskaffat böcker olagligt, organiserat protester bland fångars anhöriga och publicerat material som hotar den allmänna ordningen.

  • Saudiarabien hindrar Margot Wallström i Arabförbundet

   Regeringen i Riyad stoppar Sveriges utrikesminister som skulle tala inför Arabförbundets utrikesministrar i Kairo. Wallström är inbjuden av organisationen för att tala om bland annat demokratifrågor, men hennes framträdande stoppas, sannolikt beroende på hennes kritik av saudiska brott mot de mänskliga rättigheterna. Arabförbundet fördömer därefter gemensamt Wallströms "oansvariga och oacceptabla" uttalanden om Saudiarabien. I samband med detta ordkrig beslutar Sverige att säga upp ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien, varefter den saudiske ambassadören i Stockholm kallas hem. I slutet av månaden säger sig regeringen ha fått en ursäkt från Sverige och beslutar att skicka tillbaka sin ambassadör.

  • Februari

  • Kvinnliga bilförare frisläppta

   Två saudiska kvinnor som gripits i december 2014 sedan de försökt köra bil in i Saudiarabien från Förenade arabemiraten friges efter 70 dagar i häkte. Kvinnorna har engagerat sig för kvinnors rätt att köra bil och har fått stort genomslag i omvärlden genom sin aktion. Saudiarabien är det enda land i världen som förbjuder kvinnor att köra bil.

  • Januari

  • Abdullah avlider, Salman blir ny kung

   Den tidigare kronprinsen Salman blir ny kung när halvbrodern kung Abdullah avlider. Vice kronprins Muqrin blir ny kronprins. Ny vice kronprins blir Mohammed bin Nayef som är den första i nästa generation att ta plats i tronföljden (se Aktuell politik). 

  • Spöstraff mot Raif Badawi verkställs

   Bloggaren Raif Badawi får motta de första 50 av de 1 000 piskrapp han dömts till (se Maj 2014). Människorättsorganisationer fördömer den offentliga bestraffningen som utförs efter fredagsbönen på en offentlig plats i hamnstaden Jidda. Även USA och FN kritiserar bestraffningen och uppmanar Saudiarabien att benåda Badawi. Enligt planen ska Badawi få 50 piskrapp varje fredag tills hela straffet utdelats, men bestraffningen ställs löpande in av "medicinska skäl".

 • 2014

  • December

  • Fler dömda och många gripna för terrorbrott

   Under månaden döms tre personer till döden för terrorbrott, och över tio andra döms till långa fängelsestraff – upp till 33 år. Myndigheterna uppger också att 135 personer gripits för terroristbrott, varav 26 utlänningar – de flesta från Syrien. Gripandena ska ha skett på senare tid med det är oklart exakt vilken tidsperiod det rör sig om.

  • November

  • Terrordåd mot shiamuslimer

   Sju shiamuslimer skjuts ihjäl av okända män när de samlas för att fira en shiamuslimsk religiös högtid i Hasa i öster. Under månaden grips närmare 80 personer misstänkta för dådet. Det har enligt myndigheterna troligen utförts på order av IS.

  • Människorättsaktivist

   Fawzan al-Harbi, en av grundarna till Acpra (se Mars 2013), får efter straffskärpning tio års fängelse följt av tio års reseförbud.

  • Oktober

  • Ytterligare dödsdomar för protester under arabiska våren

   Med några dagars mellanrum döms den ledande shiamuslimske imamen Nimr al-Nimr och ytterligare två shiamuslimer till döden. Nimr var en drivande kraft bakom de regimkritiska protester 2011. Domstolen finner att han varit ombud för en främmande makt (läs Iran), underlåtit att lyda myndigheterna samt tagit till vapen mot landets säkerhetsstyrkor. De båda andra fälls för att ha deltagit i demonstrationer som utlöste oroligheter i öst och för att ha ropat regimkritiska slagord. Domarna utlöser protester både i landet och i omvärlden (se även Maj 2014). 

  • September

  • Saudiarabien deltar i flyganfall mot IS i Syrien

   Landet har tillsammans med andra stater i regionen lovat att stödja USA:s kamp mot terrorsekten också genom att stoppa rekryter som försöker ta sig till IS via ländernas territorium. De har också förbundit sig att stoppa pengabidrag till IS.

  • Juli

  • Advokaten Walid Abu al-Khair döms till fängelse

   Den kända människorättsaktivisten och advokaten Walid Abu al-Khair döms till 15 år i fängelse för uppvigling. Advokaten har bland annat uttalat sig kritiskt om den antiterrorlag som infördes i februari. 2013 dömdes han till ett kortare straff för att ha kritiserat myndigheterna och krävt politiska reformer. Walid Abu al-Khair är även känd som advokat åt bloggaren Raif Badawi som i maj fick en straffhöjning till tio år i fängelse.

  • Juni

  • Långa domar för terrorbrott

   Trettiotre personer som varit frihetsberövade sedan 2006 döms till fängelse i upp till 30 år, sedan de befunnits skyldiga till att ha bildat en terroristcell.

  • Maj

  • Raif Badawi får skärpt straff

   En domstol skärper straffet för bloggaren som nu får tio års fängelse och 1 000 piskrapp (se Juli 2013). Hans blogg ”Fria saudiska liberaler” stängs och han får också böter på över 260 000 amerikanska dollar.

  • Många dömda för protester under arabiska våren

   Två shiamuslimer döms till döden för att de deltagit i regimkritiska protester i östra delen av landet under den arabiska våren 2011. De döms bland annat för uppvigling, för att ha burit vapen och för att ha kastat besinbomber mot polisen. Det står inte klart om någon skadats av de dömdas handlingar. Det är de första dödsdomar som utfärdas för delaktighet i upproret. I juni döms ytterligare två shiamuslimer till döden och en tredje till 25 års fängelse. Samma månad döms fem ynglingar till mellan 3 och 6 års fängelse för att ha tagit ned landets flagga från en skolbyggnad och ersatt den med en shiamuslimsk fana.

  • April

  • Många döms för terrorvåg 2003

   Under månaden döms ett stort antal personer till långa fängelsestraff för delaktighet i den våg av terrorattentat som skakade Saudiarabien från 2003 (se Modern historia). Nio personer döms till döden, däribland Faris al-Zahrani som antas ha varit huvudarkitekten bakom attentaten. Under de senaste månaderna har hundratals personer ställts inför rätta för brott relaterade till terrorvågen. I november döms ytterligare tre till döden för inblandning i dåden, och fem får långa fängelsestraff.

  • Mars

  • Ateism kan ge 20 års fängelse

   Straffsatsen för den som inte tror slås fast i ett kungligt dekret.

  • Ny vice kronprins

   Vice premiärminister prins Muqrin bin Abd al-Aziz, 69, utses till vice kronprins. Det betyder att han står näst på tur att efterträda kung Abdullah efter kronprins Salman som uppges vara sjuk. Prins Muqrin har tidigare varit chef för den saudiska underrättelsetjänsten och är, liksom Salman, halvbror till kung Abdullah.

  • Muslimska brödraskapet terrorstämplas

   Förutom Muslimska brödraskapet klassar myndigheterna även två grupper som är involverade i inbördeskriget i Syrien som terroristorganisationer: al-Nusra-fronten med band till terrornätverket al-Qaida och den grupp som senare kalIas Islamiska staten (IS).

  • Konflikt med Qatar

   Saudiarabien, Bahrain och Förenade arabemiraten kallar hem sina ambassadörer från Qatar som de anklagar för att ha lagt sig i ländernas inrikespolitik. Relationerna mellan Qatar och de andra länderna i regionen har förvärrats sedan arabiska våren 2011 på grund av Qatars stöd till Muslimska brödraskapet som de övriga länderna ser som ett säkerhetshot. Först i november skickas ambassadören tillbaka till Doha.

  • Februari

  • Underrättelsetjänstens chef byts ut

   I sina ansträngningar att stödja rebellsidan i det syriska inbördeskriget avskedar Saudiarabien sin chef för underrättelsetjänsten prins Bandar bin Sultan, som har stött sig med regeringen i Washington. Han ersätts av inrikesministern, prins Mohammed bin Nayef.

  • Skärpt terrorlag

   Kung Abdullah utfärdar ett dekret som stipulerar att den som tillhör en terroristorganisation kan dömas till fängelse i upp till 20 år. Lagen gäller också dem som deltar i strider utomlands. Amnesty International kritiserar lagen och uppger att dess vida definition av terrorism kan användas för att stoppa fredliga politiska protester. Det blir bland annat förbjudet att utföra handlingar som anses störa den allmänna ordningen, hota den nationella enheten eller skada statens rykte. Inrikesdepartementet får också vidsträcka befogenheter att utan prövning ge order om husrannsakningar och gripanden. En lista publiceras över vilka grupper som räknas som terroristorganisationer, bland dem finns Muslimska brödraskapet och den syriska Nusra-fronten.

 • 2013

  • December

  • Långt fängelsestraff för demonstrant

   En shiamuslim döms till 30 års fängelse för att ha kastat bensinbomber mot polisen under en demonstration 2011. Demonstranterna vände sig emot att Saudiarabien skickat trupper till Bahrain för att hjälpa regeringen där att kväsa ett shiamuslimskt uppror.

  • November

  • Polisinsats mot illegala migrantarbetare

   Polisen börjar leta efter illegala gästarbetare (jämför April 2013). Minst fem människor dödas i sammanstötningar mellan polis och gästarbetare. Sedan april, då immigranter fick ett antal månader på sig att anpassa sig till nya regler, har omkring en miljon gästarbetare lämnat landet.

  • Oktober

  • Kritik mot ökade övergrepp

   FN:s råd för mänskliga rättigheter och Amnesty International hävdar att antalet brott mot mänskliga rättigheter ökat i landet under de senaste åren då många demokratiaktivister gripits och torterats. Särskild kritik riktas mot fängelsedomarna mot två aktivister i mars.

  • Protester mot förbud för kvinnliga förare

   Kvinnor som driver en kampanj på sociala medier för kvinnors rätt att köra bil uppmanar sina medsystrar att demonstrera mot förbudet genom att ge sig ut och köra sista helgen i oktober. Myndigheterna hotar att straffa dem som försöker men en handfull kvinnor lägger ut filmer på Youtube som visar dem i full aktion bakom ratten. Enligt arrangörerna sluter ett 60-tal kvinnor upp vid en demonstration. En handfull av dem grips av polis och tvingas betala böter.

  • Saudiarabien avstår chans till plats i säkerhetsrådet

   Saudiarabien nomineras till en av de icke-permanenta platserna i FN:s säkerhetsråd men tackar nej med hänvisning till att FN ägnar sig åt dubbelmoral och att världsorganisationen misslyckats med att skapa fred i Syrien och andra konflikthärdar. Det är första gången i FN:s historia som ett land tackar nej till en plats i säkerhetsrådet. Beslutet väcker stor uppståndelse och tolkas som ett tecken på en ny mer USA-kritisk utrikespolitik från Saudiarabiens sida (se Utrikespolitik och försvar). 

  • Juli

  • Bloggaren Raif Badawi döms till fängelse

   Raif Badawi döms till sju års fängelse och 600 piskrapp. Han har anklagats för att avfällighet och för att ha förolämpat islam. Enligt domlutet har han startat ett internetforum som ”strider mot islamiska värderingar och propagerar för liberala tankar”. Badawi har suttit häktad sedan juni 2012.

  • Juni

  • Uppror för kvinnliga bilförare

   Ett nätuppror startar för kvinnors rätt att köra bil. 16 000 personer skriver på uppropet innan det blockeras av myndigheterna.

  • Islamister döms till fängelse

   En specialdomstol dömer elva personer, bland dem ett ej angivet antal utländska medborgare, till fängelse i upp till 15 år för verksamhet med anknytning till al-Qaida. I ett annat ärende döms två shiamuslimska män till åtta respektive nio års fängelse för att ha deltagit i regimkritiska protester i Östra provinsen. 

  • Ytterligare döms till fängelse

   Sju aktivister döms till fängelse i mellan fem och tio år för att via Facebook ha uppmanat till protester mot regimen. 

  • Ny Acpra-ledare döms till fängelse

   Den nye ledaren för människorättsorganisationen Acpra (se Mars 2013), Abdulkarim al-Khader, döms till fängelse i åtta år för uppvigling för att ha propagerat för en konstitutionell monarki och fria val. 

  • Maj

  • Misstänkta Iran-spioner gripna

   Tio personer grips och anklagas för att ha spionerat för Iran. I mars greps 18 personer för samma sak, varav 16 shiamuslimska saudier, en iranier och en libanes. Gripandena fördöms av en rad av landets shiamuslimska ledare. Regeringen i Iran förnekar att landet bedriver spioneriverksamhet i Saudiarabien.

  • April

  • Skärpta regler för migrantarbetare

   Myndigheterna meddelar att alla utländska arbetare enligt nya regler måste ha en arbetsgivare som svarar för dem. Tidigare har en del arbetat utan kontrakt. De som inte uppfyller kraven får ett antal månader på sig att ordna saken, sedan hotar utvisning.

  • Stängsel byggs mot Jemen

   Det blir känt att Saudiarabien har börjat bygga ett stängsel längs landets gräns mot Jemen i söder. Syftet är att försöka stoppa trafiken av smugglare och illegala immigranter som är en följd av det försämrade säkerhetsläget i Jemen. Stängselbygget föregås av att fem saudiska soldater mister livet i sammandrabbningar med beväpnade smugglare. 

  • Mars

  • Långa straff för människorättsaktivister i Acpra

   Mohammed al-Qahtani döms till tio år och Abdullah al-Hamid får sex års påslag till en tidigare dom på fem års fängelse. Dessutom upplöses deras organisation Saudiska förbundet för medborgerliga och politiska rättigheter (Acpra). Organisationen har verkat för ökad demokrati i Saudiarabien och dokumenterat övergrepp på de mänskliga rättigheterna. För ovanlighetens skull genomförs rättegången helt öppet. 

  • Dödsdomar verkställs efter översyn

   Efter vädjanden från människorättsorganisationer uppskjuts avrättningarna av sju saudiska män, varav några ska ha varit underåriga när de greps för väpnat rån. Männen säger att de torterats tills de erkänt och att de inte fått tillgång till advokat. Sedan domarna setts över genomförs ändå avrättningarna en vecka senare. 

  • Februari

  • USA-avslöjande om hemlig flygbas

   Amerikanska medier avslöjar att USA sedan två år tillbaka haft en hemlig flygbas i Saudiarabien från vilken förarlösa flygplan, så kallade drönare, har kunnat attackera mål i grannländerna.

  • Januari

  • Kvinnor får plats i rådgivande församling

   Kung Abdullah utfärdar ett dekret som ger kvinnor en femtedel av de 150 platserna i den rådgivande församlingen majlis al-shura. För att de kvinnliga ledamöterna inte ska beblanda sig med sina manliga kollegor ska lokalen där shuran håller möten förses med en särskild ingång för kvinnor. De ska också sitta på en avskild plats i salen. 

 • 2012

  • November

  • Ny generation i toppskiktet

   Kung Abdullah utser prins Mohammad bin Nayef till ny inrikesminister och ersätter därmed sin farbror prins Ahmad som haft posten i knappt fem månader (se Juni 2012). Det är första gången någon ur en yngre generation släpps in i den innersta cirkeln av styrande. Mohammed har länge varit ansvarig för Saudiarabiens terrorbekämpning och skadades lindrigt i en självmordsattack (se Augusti 2009). 

  • Oktober

  • Sedlighetspolisen får kvinnliga medlemmar

   Kvinnor har tidigare inte varit tillåtna i kåren men nu kommer besked om att kvinnor ska rekryteras. Strax innan har chefen för sedlighetspolisen meddelat att kårens befogenheter ska begränsas. Beslutet kommer efter ett ökat folkligt missnöje och flera kritiserade incidenter under året. 

  • Augusti

  • Åtta misstänkta islamister grips

   Två saudier och sex jemeniter grips när polis slår till mot två misstänkta celler knutna till al-Qaida i Riyad och Jidda.

  • Våldsam shiaprotest

   En soldat och en demonstrant skjuts ihjäl i sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor under en shiitisk protest i östra Saudiarabien. 

  • Juli

  • Saudiska kvinnor i London-OS

   Det är första gången som kvinnor företräder Saudiarabien i de olympiska spelen.

  • Två dödade i shiaprotest

   Två människor skjuts ihjäl av polisen när shiamuslimer protesterar mot att en regimkritisk religiös ledare gripits. Senare under månaden grips flera personer i fortsatta protester.

  • Juni

  • Kronprins Nayif avlider och efterträds av Salman

   Kronprins Nayef avlider. Salman, som enligt uppgift är runt 76 år gammal, blir ny kronprins (se Oktober 2011) medan hans helbror Ahmad efterträder Nayef som inrikesminister. 

  • Maj

  • Bistånd utlovas till Jemen

   Saudiarabien står som värd för en givarkonferens till grannlandet Jemen där 4 miljarder dollar utlovas (se Jemen). Den största delen av hjälpen – 3,25 miljarder dollar – utlovas från Saudiarabien för infrastruktur och säkerhet.

  • Oroligheter vid gräns mot Jemen

   Flera personer skadas i motsättningar mellan saudiska gränsvakter och jemenitisk milis inne i norra Jemen. 

  • al-Qaida-anhängare inför rätta

   Rättegångar startar mot tre al-Qaida-celler, varav en mot 86 personer från ”Khalidiya-cellen” som misstänks för ett attentat 2004 mot ett bostadsområde för västerlänningar i staden Khobar i östra Saudiarabien. Flera andra misstänkta al-Qaida-anhängare har ställts inför rätta tidigare under året; i april inleddes en rättegång mot 50 som misstänktes för ett bombattentat 2003 mot ett bostadsområde för västerlänningar.

 • 2011

  • November

  • Hårda tag mot aktivister kritiseras

   En rapport från Amnesty International kritiserar de styrande i Saudiarabien för att ha slagit ned hårt mot demokratiaktivister efter revolutionerna i arabvärlden under året. Tusentals uppges ha gripits utan att åtal väckts och utan att ställas inför rätta. Andra har dömts till långa fängelsestraff efter att ha krävt politiska och sociala reformer. Det är främst shiamuslimer från östra delen av landet som utsatts för myndigheternas hårda repressalier.
    

  • Prins Salman ny vice premiärminister

   Prins Salman – helbror till Nayef – utses till ny vice premiärminister efter Nayef och försvarsminister efter Sultan (se Oktober 2011). 

  • Oktober

  • Kronprins Sultan avlider och efterträds av Nayif

   Den 22 oktober meddelas att kronprins Sultan har avlidit. Den 78-årige Nayef (se Mars 2009) utses några dagar senare till kronprins.

  • September

  • Lokalval hålls för andra gången

   Valet till de kommunala rådsförsamlingarna utgör andra gången som politiska val hålls i Saudiarabien. Valdeltagandet är lågt och endast män får rösta. Hälften av platserna utses direkt av kung Abdullah.

  • Mars

  • Offentliga protestaktioner förbjuds

   Trots det nya påbudet förekommer mindre demonstrationer, bland shiamuslimer i öster och i Riyad där krav framförs på att politiska fångar ska friges.

  • Februari

  • Arabiska våren ger avtryck

   Protestvågen i Nordafrika ger eko även i Saudiarabien. Kung Abdullah höjer offentliganställdas löner för att dämpa missnöjet. En grupp aktivister uppger att de har bildat ett politiskt parti, det första i landet. Initiativtagarna grips snart.

 • 2010

  • November

  • Ännu fler islamister gripna

   Myndigheterna rapporterar att 149 misstänkta terrorister gripits på åtta månader. Flertalet misstänks vara medlemmar av al-Qaida.

  • Oktober

  • Rekordstor vapenaffär klar

   USA bekräftar planer på att sälja vapen för 60 miljarder dollar till Saudiarabien – USA:s dittills största enskilda vapenaffär.

  • Augusti

  • Rätten att utfärda fatwor begränsas

   Kungen beslutar att endast islamiska lärda som han själv utser får utfärda religiösa påbud, fatwor.

  • Mars

  • Misstänkta islamister gripna

   De 133 personer som gripits anklagas för samröre med Aqap (se Januari 2009).

 • 2009

  • Oktober

  • Spöstraff för sedlighetsbrott

   En man döms till fem års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha redogjort för sitt sexliv i TV. 

  • Augusti

  • Prins överlever attack på inrikesdepartementet

   Prins Mohammad bin Nayef bin Abdul Aziz, ansvarig för terrorbekämpning i landet, överlever ett självmordsattentat som genomförs inne på inrikesdepartementet. Prins Mohammed är son till inrikesministern Nayef (se Mars 2009).

  • Juli

  • Domar mot terrordömda

   En man döms till döden för samröre med al-Qaida. Ett ospecificerat antal personer döms enligt officiella uppgifter samtidigt till fängelse, också för terrorbrott. Totalt ska 330 domar ha avkunnats.

  • Mars

  • Ändringar i tronföljden

   Inrikesministern, prins Nayef bin Abd al-Aziz, utses till andre vice premiärminister och antas därmed vara tänkt som näste kronprins. Nayef är helbror till kronprins Sultan.

  • Februari

  • Första kvinnliga ministern

   Kung Abdullah byter ut flera reformmotståndare i sin regering och en kvinna får för första gången en ministerpost. Norah al-Fayez blir biträdande minister med ansvar för kvinnors utbildning.

  • Januari

  • Ny islamistgrupp bildas

   En ny grupp kallad al-Qaida på Arabiska halvön (Aqap) bildas, när medlemmar av terrorgruppen i Saudiarabien och Jemen beslutar att göra gemensam sak. 

 • 2008

  • December

  • Gränsöverenskommelse med Qatar

   Saudiarabien och Qatar enas om gränsdragningen mellan länderna; avtalet skrivs under efter årsskiftet.

  • Oktober

  • Misstänkta islamister inför rätta

   Rättgångar inleds mot 991 misstänkta al-Qaida-medlemmar, för en rad terrorbrott som begåtts sedan 2003. 

 • 2007

  • Juli

  • Sedlighetspolisen får inte gripa misstänkta

   Den religiösa sedlighetspolisen, al-mutaww’in, fråntas rätten att gripa misstänkta. Den har fått kritik för övernitiskt agerande som orsakat flera dödsfall i häktet. 

  • April

  • Misstänkta terrorister gripna

   Myndigheterna uppger att 172 misstänkta terrorister gripits, varav flera ska ha utbildats för att bli självmordspiloter.

  • Februari

  • Fransmän dödade i attentat

   Fyra fransmän dödas i terrordådet norr om Medina.

 • 2006

  • Juni

  • Misstänkta terrorister dödas i eldstrid

   Sex män som misstänks vara al-Qaida-medlemmar dödas i en eldstrid med polis i Riyad. Det är det senaste av en rad våldsdåd med militanta islamister inblandade. 

  • Januari

  • Olyckor i samband med hajj

   Drygt 360 pilgrimer dör i trängsel och panik i samband med den årliga vallfärden till Mecka. Över 70 pilgrimer omkommer i en separat olycka när ett härbärge i staden störtar samman.

 • 2005

  • November

  • Saudiarabien blir medlem av WTO

   Saudiarabien blir medlem av Världshandelsorganisationen, WTO, efter tolv års förhandlingar. 

  • Val till handelskamrar

   För första gången hålls val till provinsernas handelskamrar. Nu tillåts kvinnor rösta och i ett par fall även att kandidera. Två kvinnor vals till styrelsen för handelskammaren i Jidda.

  • Augusti

  • Tronskifte

   Den tidigare kronprinsen Abdullah blir kung när halvbrodern Fahd dör.

  • Februari

  • Val hålls för första gången

   Det första politiska valet i Saudiarabien hålls. Valet gäller hälften av platserna i de 178 relativt maktlösa kommunala rådsförsamlingar och endast män får rösta

Varukorg

Totalt 0