Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Augusti

  • Razzior mot presidenttrogna affärsmän

   Polien genomför razzior hos åtta affärsmän med kopplingar till president Jair Bolsonaro, sedan husrannsakningsorder utfärdats av Alexandre de Moraes, domare i Högsta domstolen och chef för Högsta valdomstolen. Enligt medierapporter skulle affärsmännen vara villiga att stödja en kupp om Bolsonaro förlorar presidentvalet. Domaren fryser också deras konton i banker och på sociala medier. Bolsonaros söner hävdar att det rör sig om maktmissbruk och censur.

  • Lula leder inför presidentvalet

   Ledaren för Arbetarpartiet och förre presidenten Lula da Silva leder med god marginal i opinionsmätningar inför första omgången av presidentvalet den 2 oktober, även om den sittande högerpresidenten Jair Bolsonaro närmar sig honom. Enligt en ny mätning av Datafolha uppger 47 procent att de tänker rösta för den 76-årige Lula i första valomgången, medan 32 procent stödjer Bolsonaro. Om ingen får över 50 procent av rösterna hålls en andra valomgång den 30 oktober. Valrörelsen beskrivs som den mest polariserade i Brasilien på årtionden.

  • Maj

  • Ny oljebolagschef sparkas

   President Jair Bolsonaro avskedar chefen för det statliga oljebolaget Petrobras, José Mauro Coelho, efter bara 40 dagar på jobbet. Någon orsak anges inte men de båda företrädarna på posten har sparkats också de, på grund av de höga bränslepriserna.

  • April

  • Presidenten benådar dömd kongressledamot

   President Jair Bolsonaro benådar kongressledamoten Daniel Silveira som Högsta domstolen dagen innan dömt till närmare nio års fängelse. Enligt domstolen har Silveira verbalt attackerat Brasiliens demokratiska institutioner och hotat landets rättsliga instanser. Bolsonaro hänvisar till yttrandefriheten. Silveiram en tidigare polis som valdes till kongressen 2018, har ifrågasatt flera av domarna och uppmuntrat sina anhängare att invadera domstolsbyggnaden. Han har också förespråkat att ett antidemokratiskt dekret från militärtiden 1964–1985 åter aktiveras.

  • Lula väljer mittenpolitiker som vicepresidentkandidat

   Vänsterledare och tidigare presidenten Luiz Inacio Lula da Silva utser mittenpolitikern Geraldo Alckmin som sin vicepresidentkandidat. Geraldo Alckmin har varit guvernör i São Paulo och blev tvåa i presidentvalet 2006, då Lula blev omvald. Han kom på fjärde plats i valet 2018 då den nuvarande presidenten Jair Bolsonaro vann. Alckmin var länge medlem av Brasilianska socialdemokratiska partiet (PSDB) men lämnade det 2021 och har just blivit medlem av Brasilianska socialistpartiet (PSB). Lula har inte formellt anmält sig som kandidat i presidentvalet men ägnar sig ändå åt kampanjarbete. Han leder med god marginal i opinionsmätningarna över president Jair Bolsonaro, som väntas ställa upp till omval.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0