Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Urfolk varnar för ”apokalyps”

   Ursprungsfolk i Amazonas upplever sig mer hotade till livet än på årtionden sedan president Bolsonaro tillträdde. Det hävdar en allians som företräder 13 grupper i den franska tidningen Le Monde. De skriver att de första stegen tagits mot en ”apokalyps” där ursprungsfolken blir de första offren. Särskilt nämns Bolsonaros löften om att tillåta mer jordbruk och skogsavverkning i Amazonas, samt att underlätta för mer gruvdrift och dammbyggen.

  • Utbildningsministern sparkas

   President Jair Bolsonaro avskedar sin utbildningsminister, den ultrakonservative Ricardo Vélez Rodríguez som väckt kritik bland annat genom att föreslå att skolböckerna ska skrivas om så att maktövertagandet 1964 inte kallas militärkupp. Ett 20-tal högt uppsatta personer på utbildningsdepartementet har avgått under Rodríguez korta tid som minister. Rodríguez blir den andra ministern som får gå: i februari avskedade Bolsonaro sin generalsekreterare Gustavo Bebianno som anklagades för fusk med kampanjfinansiering.

  • Mars

  • Order om att fira militärkuppen

   President Jair Bolsonaro beordrar försvarsdepartementet och de väpnade styrkorna att på lämpligt sätt högtidlighålla militärens maktövertagande den 31 mars 1964. Bolsonaros talesman säger att presidenten inte anser att det rörde sig om en militärkupp, utan ett sätt för civila och militär att rädda landet.

  • Nytt regionalt forum bildas

   President Jair Bolsonaro och sju andra sydamerikanska presidenter lanserar under ett möte i Chile det nya regionala Forum för Sydamerikas framsteg (Prosur) som är tänkt att ersätta Unasur – ett regionalt organ som i praktiken upphört att fungera. Prosur ska i huvudsak stödja demokrati och marknadsekonomi, heter det. Initiativet har tagits av Chiles och Colombias presidenter, och övriga deltagande länder är Argentina, Ecuador, Guyana, Paraguay och Peru. Företrädare för vänsterregeringarna i Bolivia, Surinam och Uruguay deltar i mötet men de länderna ansluter sig inte till Prosur. Venezuela var inte inbjudet.

  • Ex-president Temer grips

   Den förre presidenten Michel Temer grips med anledning av korruptionsmisstankarna mot honom (se även December 2018). Den federala åklagaren anklagar Temer för att ha varit ledare för en kriminell organisation som ägnat sig åt förskingring och penningtvätt i årtionden. Bland annat ska en halv miljard dollar ha betalats för ett kärnkraftsbygge som aldrig slutfördes. Den förre gruv- och energiministern Moreira Franco grips också liksom flera andra personer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0