Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Jätteauktion ger staten mångmiljonbelopp

   Staten genomför en auktion av koncessioner för 22 flygplatser, en järnvägslinje och fem hamnar, för sammanlagt 620 miljoner dollar och väntade investeringar för 1,75 miljarder totalt. Vinnarna var den franska gruppen Vinci och brasilianska CCR. Den tre dagar långa auktionen genomfördes trots det pressade läget under pandemin, vilket en del bedömare bedömde som riskfyllt. Men regeringen är mån om att stå fast vid långsiktiga planer på omfattande privatiseringar och auktioner av koncessioner gällande statliga bolag och infrastruktur. Buden hamnade på ett högre totalt belopp än väntat.

  • Domare beordrar covidutredning

   Domaren Luis Roberto Barroso i Högsta domstolen beordrat senaten att utreda regeringens hantering av coronapandemin. på begäran av 32 av de 81 senatorerna. En kommission får i uppgift att utreda vad regeringen gjort och inte gjort, särskilt i fråga om hälsokrisen i Amazonas, där syrgas ofta saknats för patienter inlagda på sjukhus. President Jair Bolsonaro har tonat ned riskerna med covid-19 och fortsätter att motsätta sig nedstängningar, trots att smitto- och dödstalen slår nya rekord. Totalt har nu 350 000 människor avlidit i covid-19. Bolsonaro säger i en kommentar att han är utsatt för ”rättsaktivism”.

  • Nytt dystert covidrekord

   Antalet avlidna i covid-19 överstiger för första gången 4 000 på ett dygn, bara två veckor efter gränsen 3 000 per dygn passerades. Under mars dog cirka 66 500 personer i sjukdomen, mer än dubbelt så många som i juli 2020, den tidigare värsta månaden under pandemin. I flertalet delstater upptar covidsjuka mer än 90 procent av intensivvårdsplatserna och människor dör i väntan på vård. Det råder brist på syrgas och lugnande medel på många håll. President Jair Bolsonaro kritiserar dock i ett tal till anhängare utanför presidentpalatset karantänsåtgärder som införts på delstatsnivå eller lokalt. Bolsonaro hävdar fortfarande att nedstängningar som slår mot ekonomin ger värre effekter än själva pandemin, och han har försökt att häva en del lokala restriktioner via domstol.

  • Mars

  • Militärledningen avgår

   Cheferna för armén, flottan och flygvapnet avgår oväntat, alla tre samtidigt. Någon förklaring till avhoppen ges inte omedelbart men beskedet kommer dagen efter det att president Jair Bolsonaro avskedat försvarsminister Fernando Azevedo. Denne uppges ha varit kritisk mot Bolsonaros sätt att använda militären för politiska ändamål. Samma sak kan gälla de tre militärledarna, inte minst den nu avhoppade arméchefen Edson Pujol som i november sade att militären ”inte vill bli inblandad i politik”. Bolsonaro, som har en bakgrund armékapten, hävdar ofta att han har militärens stöd, och många militärer ingår i hans regering. Försvarschefernas avhopp sker på en dag med symbolisk tyngd: den 31 mars 1964 inleddes kuppen som följdes av 21 års militärdiktatur.

  • Toppministrar byts ut

   President Jair Bolsonaro ersätter utrikesminister Ernesto Araújo, försvarsminister Fernando Azevedo, justitieminister André Mendonça och ytterligare tre ministrar, i den största ommöbleringen sedan han tillträdde för drygt två år sedan. Den avsatte utrikesministern Araújo har fått hård kritik av parlamentsledamöter som hävdar att han har skadat Brasiliens internationella anseende, och att dålig hantering av relationer med länder som Kina, Indien och USA har bidragit till att Brasilien har dålig tillgång till coronavaccin. Bolsonaros popularitet har dalat på senare tid i takt med att coronakrisen blivit allt mer akut.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0