Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar en stor del av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juni

  • Förslag om skärpt abortlag väcker protester

   Demonstrationer genomförs runt om i landet mot ett förslag om en lagskärpning som skulle likställa abort med mord även efter våldtäkt. Abortlagstiftningen är redan strikt och tillåter bara ingreppet efter våldtäkt, när moderns liv är i fara eller vid svår fosterskada. Det konservativa oppositionspartiet PL, expresident Jair Bolsonaro, driver frågan om en lagskärpning. PL är störst i kongressens andrakammare men behöver få stöd från andra oppositionspartier för att få igenom lagen. Regeringen motsätter sig kraftfullt förslaget.

  • Maj

  • Ambassadören hemkallad från Israel

   Brasilien har kallat hem sin ambassadör i Israel, enligt diplomatiska källor. Dessförinnan hade Israel kallat ambassadören till kunskapscentret Yad Vashem till minne av Förintelsen och där givit en offentlig tillrättavisning på hebreiska, utan tolk. Den ”förödmjukelsen” ska ha lett till återkallandet. Relationerna med Israel har blivit alltmer spända sedan Israel inledde sitt krig mot Gaza efter terrorrörelsen Hamas angrepp mot landet den 7 oktober 2023 (se även 19 februari 2024).

  • Mars

  • Bolsonaro anklagas för fusk med vaccinbevis

   Den förre presidenten Jair Bolsonaro anklagas formellt av polis för bedrägeri, då han ska ha fuskat med vaccinbevis under coronapandemin (se även 3 maj 2023). Bolsonaro var skeptisk och ifrågasatte allvaret under pandemin, och hävdade offentligt att han inte vaccinerat sig. Trots det har han vaccinintyg från São Paulo 2021 – men nu har en utredning visat att han inte befann sig i staden vid det aktuella tillfället. Polisen anklagar Bolsonaro och åtta andra för att utfärdat falska vaccinbevis för att skaffa sig fördelar. I flera länder, inklusive USA, var vaccinbevis ett inresekrav under pandemin. Högsta domstolen kan nu komma att väcka åtal mot expresidenten, som är misstänkt också för inblandning i stormningen av regeringsbyggnader i januari 2023 och belagd med utreseförbud (se 8 februari 2024).

  • Februari

  • Lula ”non grata” i Israel

   Brasilien kallar hem sin ambassadör i Israel och den israeliska regeringen förklarar president Lula da Silva ”persona non grata” (icke önskvärd person), sedan denne jämfört kriget i Gaza med Förintelsen. Dagen innan sade Lula att det som sker är ett ”folkmord”, som ”när Hitler beslutade att döda judar”. Lula fördömde Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023 men har därefter blivit alltmer kritisk mot Israel som svarat med en offensiv i Gaza. Lulas kommentarer, uttalade vid ett möte med Afrikanska unionen i Etiopien, möter kritik även på hemmaplan.

  • Expresident Bolsonaro får utreseförbud

   Den före detta presidenten Jair Bolsonaro får överlämna sitt pass till polisen i samband med utredningen av stormningen av kongressen och andra byggnader i Brasilia (se 8 januari 2023). Den federala polisen uppger att 33 razzior och tillslag genomförts inom ramen för utredningen av en ”brottslig organisation inblandad i ett kuppförsök”. Razziorna sker på order av Alexandre de Moraes, domare i Högsta domstolen som också beordrat att flera personer stängs av från offentliga ämbeten och lämnar över sina pass. Förutom Bolsonaro har insatserna riktats bland annat mot fyra armégeneraler, den förre försvarsministern Walter Braga Netto, Bolsonaros nära rådgivare Augusto Heleno och ordföranden i Bolsonaros parti PL, Valdemar Costa Neto.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0