Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Ny fängelsedom mot ex-president Lula

   Den förre presidenten Lula da Silva döms till ytterligare nära 13 års fängelse, återigen för korruption. Domstolen i Curitiba finner att Lula fått renoveringar utförda av ett byggföretag som är djupt inblandat i en korruptionshärva. Företaget ska ha renoverat ett hus som Lula ofta besökt, till ett värde av cirka 270 000 dollar. Lula tillbakavisar anklagelserna och säger att han inte äger huset, men enligt domaren Gabriela Hardt har han besökt huset betydligt ofta än ägaren och själv beställt arbetet. Hardt har övertagit som chef för brottsutredningen Operation biltvätt efter Sérgio Moro (se 1 januari 2019). Lula som redan dömts till tolv års fängelse (se 24 januari 2018) döms nu till ytterligare tolv år och elva månader.

  • Januari

  • Ny dammkatastrof kräver hundratals liv

   En damm vid en gruva i Brumhadinho i delstaten Minas Gerais brister vilket leder till att hundratals människor begravs under lermassor. Ett 60-tal människor påträffas döda de första dagarna efter olyckan men totalt befaras runt 350 ha omkommit. Dammen ägs av gruvbolaget Vale, som redan står inför stora skadeståndskrav efter en tidigare dammkatastrof (se November 2015). Vale är världens största järnmalmsproducent.

  • Växande skandal kring presidentens son

   President Jair Bolsonaro ställer in en planerad presskonferens i Davos i Schweiz, där han ska hålla tal till den samlade världsfinanseliten i World Economic Forum, för att slippa svara på frågor om sonen Flavios ekonomiska förehavanden. Det brasilianska ekobrottsorganet Coaf har uppdagat att 48 insättningar på totalt 30 000 dollar gjordes på Flavio Bolsonaros bankkonto 2017, under en femdagarsperiod. Varje insättning låg under gränsen för när personen som betalar in pengarna måste identifiera sig. Flavio Bolsonaro hävdar att pengarna rörde en lägenhetsaffär. Men frågor har också uppstått kring transaktioner på över 300 000 dollar som upptäckts på ett konto som tillhör hans tidigare chaufför och livvakt, polisen Fabrício Queiroz. En del av de pengarna överfördes senare till Jair Bolsonaros hustrus konto.

  • Mindre restriktiva vapenlagar

   President Bolsonaro uppfyller ett centralt vallöfte när han genom ett dekret lättar på vapenlagarna så att ”goda” medborgare kan beväpna sig och bekämpa kriminella. I praktiken får alla vuxna över 25 som inte finns i brottsregistret rätt att köpa vapen och förvara dem i hemmet. Kritiker befarar att de mindre restriktiva vapenlagarna kommer att leda till ökat våld.

  • Soldater ska stoppa oro i nordöst

   Regeringen skickar flera hundra soldater till delstaten Ceara i nordöst där kriminella gäng har satt igång en våg av vandalism efter det att en nytillträdd fängelsechef beslutat att beslagta internernas mobiltelefoner. Gängen sätter eld på bussar, serviceinrättningar, banker samt affärer och försöker även förstöra vägar och broar. Sammanlagt 500 soldater från en federal polisstyrka skickas till delstaten för att stoppa oroligheterna. Händelserna i Ceara blir en första utmaning för president Bolsonaro som har utlovat tuffa tag för att få bukt med det omfattande våldet i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0