Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Bolsonaro stödjer Trump efter kongresstormning

   President Jair Bolsonaro fortsätter att uttrycka sitt stöd för sin kollega i USA även efter Donald Trumps uppvigling av en mobb som stormade kongressbyggnaden i Washington dagen innan. Bolsonaro går på Trumps linje och hävdar att det amerikanska valet präglades av fusk. I USA har valansvariga, delstatsmyndigheter och domstolar genomgående avfärdat Trumps påståenden om fusk, men Bolsonaro säger att ”ingen kan förneka det”. Han varnar också för att det kan bli lika kaotiskt i Brasilien valåret 2022 som det var i Washington. Bolsonaro har också tidigare hävdat att det elektroniska valsystemet i Brasilien bäddar för fusk.

  • Nya dystra pandemirekord

   Spridningen av coronaviruset fortsätter att öka och antalet döda i covid-19 passerar 200 000. Också antalet nya fall per dag når nya rekord. Sjukvården är nära bristningsgränsen på flera håll, bland annat i miljonstaden Manaus i Amazonas som i april uppmärksammades för massgravar och lik i frysbilar.

 • 2020

  • December

  • Rio de Janeiros borgmästare gripen

   Rio de Janeiros borgmästare Marcelo Crivella grips, bara nio dagar innan hans mandatperiod löper ut. Domaren som har lett utredningen anklagar Crivella för att leda en kriminell organisation inifrån borgmästarkansliet, med syftet att berika sig. Crivella som är en av president Jair Bolsonaros nära allierade hävdar att han utsätts för politisk förföljelse. Under sin återvalskampanj anklagade Crivella sin motståndare Eduardo Paes för korruption, och sade att han hör hemma i fängelse. Paes vann valet med 64 procent av rösterna mot 36 för Crivella. Nyligen stängdes delstatsguvernören i Rio de Janeiro av från sitt ämbete på grund av korruptionsanklagelser (se 28 augusti 2020).

  • Bolsonaro: ”Pandemin snart över”

   President Jair Bolsonaro säger att Brasilien befinner sig i sluttampen av coronapandemin trots att smittan och dödsfallen i covid-19 fortsätter att öka. Enligt Bolsonaro har den brasilianska regeringen varit bäst, eller åtminstone en av de bästa, i världen på att hantera pandemin. Uttalandet kritiseras av oppositionen som pekar på att närmare 180 000 människor har avlidit i covid-19 i Brasilien, den näst högsta siffran i världen (efter USA) och en relativt hög siffra även räknat per invånare.

    

  • Upprop mot gruvdrift i Amazonas

   Urfolksledare överlämnar ett upprop med över 400 000 underskrifter till kongressen, med krav på att personer som ägnar sig åt illegal gruvdrift ska drivas bort från yanomamis marker i Amazonas, eftersom de sprider coronaviruset. Insamlingen av underskrifter har pågått sedan juni och utgör en protest mot president Jair Bolsonaros stöd för en utökning av jordbruk och gruvdrift i regnskogen. Coronapandemin har slagit hårt mot Brasiliens urfolk. Enligt urfolksföreningar och ideella organisationer uppehåller sig runt 20 000 illegala gruvarbetare på yanomamis områden, ett 96 000 kvadratkilometer stort område vid gränsen mot Venezuela.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0