Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Bolsonaro i FN: "Förtalskampanj mot Brasilien"

   President Jair Bolsonaro hävdar att Brasilien utsätts för en ”brutal” internationell förtalskampanj som handlar om ödeläggelse av enorma naturområden i Amazonas och Pantanal. I ett tal inför FN:s generalförsamling i New York hävdar Bolsonaro att internationella institutioner med ”ljusskygga intressen” tillsammans med ”opatriotiska” brasilianska grupperingar försöker underminera regeringen och själva landet. Enligt Bolsonaro orsakas bränderna i huvudsak av ursprungsfolk som ägnar sig åt traditionellt jordbruk, medan ekologer säger att det är storskaligt jordbruk och markspekulation som ligger bakom bränderna i Amazonas. Bränderna i Amazonas är fler i år än 2019, men den areal som brunnit är än så länge något mindre. Däremot har antalet bränder i Pantanal redan slagit rekord, trots att tre månader återstår av året. Drygt en tiondel av området, som är världens största tropiska våtmark, har brunnit. I sitt FN-tal 2019 hävdade Bolsonaro att lögnaktiga medier spred en falsk bild av bränderna i Amazonas.

  • Augusti

  • Rekordinsats mot kriminellt gäng

   Polisen inleder vad som sägs vara den största insatsen mot narkotikahandeln hittills i landet, riktad mot det största gänget PCC. Över 1 000 poliser deltar i insatsen som har som målsättning att gripa 422 personer och genomföra razzior samt beslagta tillgångar på 201 ställen i 19 delstater. Det São Paulo-baserade gänget PCC får 46,6 miljoner dollar i banktillgångar blockerade och 1,1 miljoner i kontanter beslagtaget, uppger polisen.

  • Rios guvernör avstängd, anklagad för mutbrott

   Högsta domstolen stänger av guvernör Wilson Witzel från sitt ämbete i minst 180 dagar och polisen gör en razzia mot hans bostad. Witzel misstänks ha stulit motsvarande 50 miljoner dollar som skulle ha gått till insatser mot coronapandemin (se även 10 juni 2020). Flera personer i Witzels närhet grips också, däribland Pastor Everaldo som är ledare för hans parti, det Socialkristna partiet (PSC) långt ut på högerkanten. Anklagelser om att stora summor svindlats bort har förekommit sedan pandemins utbrott. Av sju planerade fältsjukhus har två bara öppnats i delstaten som är den näst hårdast drabbade i Brasilien, efter São Paulo. Fem av Rio de Janeiros senaste sex guvernörer har nu fängslats eller är under utredning för brott.

  • Ännu en Bolsonaro coronasmittad

   Presidentens son Flávio Bolsonaro uppger att han testat positivt för coronaviruset. Den 39-årige senatorn som är under utredning för förskingring (se December 2019) är den fjärde i familjen som smittats. Han meddelar att han tänker isolera sig i hemmet och liksom tidigare fadern Jair Bolsonaro ta malariamedicinen klorokin (se Juli 2020). Tidigare har presidentens hustru Michelle och en annan presidentson, 22-årige Jair Renan, också testat positivt.

  • Bolsonaros popularitet ökar

   President Jair Bolsonaro får de bästa popularitetssiffrorna hittills under sin mandatperiod, då 37 procent av de tillfrågade ger honom tummen upp. Samtidigt minskar andelen som uttalat inte tycker han gör ett bra jobb med 10 procentenheter, till 34 procent. En orsak till det ökade stödet, mitt under pandemikrisen, är de stödpengar som betalats ut. Brasilien har nyligen passerat 100 000 döda i covid-19, den näst högsta siffran i världen (efter USA) och över 3 miljoner fall av smitta. Inget tyder för närvarande på att smittspridningen är på väg att avta. I opinionsmätningen, utförd av Datafolha den 11–12 augusti, telefonintervjuades drygt 2 000 personer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0