Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar en stor del av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Presidenten sparkar arméchefen

   President Lula da Silva avskedar arméchefen Júlio Cesar de Arruda, två veckor efter stormningen av regeringsbyggnader i Brasília. Júlio Cesar de Arruda tillträdde bara två dagar före maktskiftet den 1 januari. Presidenten har sagt att han misstänker att medlemmar av säkerhetsstyrkor deltog i upploppen, som ledde till att över 2 000 personer greps. Enligt ett uttalande från försvarsministern var dock militären inte direkt inblandad.

  • Häktningsorder för Bolsonaroallierade efter upploppen

   En domare i Högsta domstolen, Alexandre Moraes, anklagar två högt uppsatta allierade till den före detta presidenten Jair Bolsonaro för stormningen av regeringsbyggnader i Brasília. Häktningsorder utfärdas för Anderson Torres, som var säkerhetschef i Brasília, och Fabio Augusto som var chef för militärpolisen i huvudstaden. Båda har redan sparkats från sina jobb på grund av upploppen. Anderson Torres var också justitieminister under den sista delen av Bolsonaros presidentperiod. Enligt justitedepartementet har ytterligare ett 50-tal häktningsorder utfärdats för personer som inte fysiskt deltog i upploppen. 

  • Demonstranter stormar kongressbyggnaden

   Högerextrema demonstranter stormar kongressbyggnaden, presidentpalatset och Högsta domstolen i Brasília men drivs snart tillbaka av säkerhetsstyrkorna. De är anhängare till expresident Jair Bolsonaro och hävdar att han egentligen vann valet i oktober 2022. De kräver att militären intervenerar och att president Lula da Silva avgår. Presidenten som befinner sig i São Paulo på ett officiellt besök kallar dem ”fanatiska fascister”. Parallellerna till stormningen av Kapitolium i Washington i januari 2021 är slående.

  • Lula da Silva återinträder som president

   Den politiska veteranen Luiz Inácio Lula da Silva svär presidenteden och återinträder som stats- och regeringschef efter tolv år och för en tredje mandatperiod. Han lovar i ett tal att återuppbygga Brasilien som han säger ligger i "förfärliga ruiner". Företrädaren Jair Bolsonaro reste till USA ett par dagar före invigningen och deltar inte i ceremonin.  Lula da Silva som är 77 år gammal är den äldsta tillträdande presidenten hittills i Brasilien. 

 • 2022

  • December

  • Lula anklagar Bolsonaro för uppvigling

   Den tillträdande presidenten Lula da Silva anklagar den sittande presidenten Jair Bolsonaro för uppvigling till våld, sedan demonstranter försökt invadera den federala polisens högkvarter i Brasília. Attacken i huvudstaden kom sedan högsta valdomstolen formellt certifierat Lulas valseger i oktober och Högsta domstolen beordrat att en Bolsonarotrogen protestledare skulle gripas. Ilskna anhängare till president Bolsonaro stack då fordon i brand, drabbade samman med polis och försökte invadera deras högkvarter. Lula säger nu att Bolsonaro inte har erkänt sig besegrad och följer ”samma manus som alla världens fascister”.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0