Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Kyrkor undantas från karantän

   President Jair Bolsonaro beslutar genom ett dekret att kyrkor och andra platser för trosutövning är undantagna från de karantänsregler som har införts för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset. De får därmed samma särskilda ställning som mataffärer och apotek. Bolsonaro har hamnat i konflikt med guvernörer och lokala makthavare som har stängt skolor och företag framför allt i storstäderna. Sexton av de personer som reste med Bolsonaro till USA tidigare i månaden har nu bekräftats smittade av coronaviruset. Bland dem finns ministern för nationell säkerhet.

  • Bolsonaro fortsatt kritisk mot inskränkningar

   President Jair Bolsonaro stormar mot de karantänsregler som han kallar ”brända jorden-taktik” och som har införts i megastäder som São Paulo och Rio de Janeiro, för att hindra spridning av coronaviruset som orsakar covid-19. Enligt Bolsonaro rör det sig om felriktade insatser för att rädda liv, som istället ödelägger ekonomin. Bolsonaro kallar viruset ”en liten influensa” och anklagar medierna för hysteri. Börsen i São Paulo har vänt upp och realen har stärkts något, som reaktion på insatser till stöd för ekonomin runt om i världen. Brasilien har flest coronafall i Latinamerika: drygt 2 200 bekräftat smittade och närmare 50 döda.

  • Gränser stängs

   Regeringen beslutar att stänga alla landgränser utom de mot Uruguay, och förbjuder inresa från Europa och många länder i Stillahavsområdet. Förbuden gäller inte brasilianska medborgare och personer med särskilda skäl, och inte heller varutransporter. I Rio de Janeiro stängs de världsberömda stränderna. Den 22 mars stängs också gränserna mot Uruguay.

  • Massprotest mot Bolsonaros krishantering

   Miljontals människor runt om i Brasilien deltar i protester mot president Bolsonaro och hans sätt att hantera coronakrisen. Många står i fönster eller på balkonger och slår i kastruller, ett vanligt sätt att demonstrera i Latinamerika. Folk blinkar med lampor genom att omväxlande tända och släcka. Protesten rapporteras vara den mest omfattande mot Bolsonaro sedan han tillträdde. Fjorton personer som deltog i presidentens resa till USA tidigare i månaden har nu visat sig smittade av coronaviruset. Bolsonaro meddelar nu i ett TV-sänt tal en rad nödåtgärder för att minska smittspridningen, samt ett ekonomiskt stödpaket för att stötta ekonomin och låginkomsttagare. Han framträder omgiven av ministrar i ansiktsmasker.

  • Räddningspaket mot ekonomikris i coronas spår

   Regeringen lanserar ett räddningspaket på motsvarande 27,5 miljarder dollar med anledning av det nya coronaviruset som orsakar enorma störningar världen över. Börsen i São Paulo faller med nästan 14 procent och realen hamnar för första gången under 0,20 amerikanska dollar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0