Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Amazonasbränder blir storpolitik

   Uppgifterna tidigare i veckan om rekordbränder i Amazonas ger eko världen över, med stor oro för påverkan på det globala klimatet. President Bolsonaro gjuter knappast olja på vågorna när han hävdar att miljögrupper anlagt bränderna. Därpå går han till storms mot sin franske kollega Emmanuel Macron och anklagar honom för att ha en ”kolonialistmentalitet”. Det sker sedan Macron inför ett stundande G7-möte har sagt att bränderna Amazonas utgör en ”internationell kris” bör stå högst på dagordningen. ”Vårt hus brinner” var Macrons budskap på Twitter. Bolsonaro kallar det ”sensationalism” och säger att Macron bara är ute efter politiska poäng. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har också uttryckt ”djup oro” över bränderna.

  • Rekordmånga bränder

   Antalet skogsbränder i Amazonas har ökat med 83 procent under årets första åtta månader jämfört med samma period 2018, till närmare 73 000. Det rapporterar Nationella rymdforskningsinstitutet (Inpe). En orsak anses vara den ökade takten i skogsskövlingen. Bränderna har lett till att kraftig rök har nått flera städer – även metropolen São Paulo, 270 mil bort.

  • Skogsskövling leder till indraget bistånd

   Norge gör som tidigare Tyskland och stoppar bistånd till Amazonasfonden, vars syfte är att skydda regnskogen, sedan den brasilianska regeringen brutit ett avtal om att hindra avskogningen. President Bolsonaro reagerar med ilskna kommentarer om norsk valjakt.

  • Åklagare försöker hindra presidentson

   Statsåklagaren vidtar åtgärder för att hindra president Jair Bolsonaros son Eduardo från att bli Brasiliens ambassadör i USA. Åklagaren begär att en federal domstol ska ta ställning till vad som kan krävas i fråga om bakgrund och erfarenhet om en icke-diplomat utses till ambassadör. Kongressledamöter från oppositionen har också begärt att Högsta domstolen stoppar utnämningen av Eduardo Bolsonaro, som den hävdar är ett utslag av svågerpolitik. Presidenten har tillkännagivit att hans amerikanske kollega Donald Trump har godkänt utnämningen, som dock ännu inte har godkänts av Brasiliens senat.

  • Juli

  • Bolsonaro ifrågasätter sanningskommission

   President Jair Bolsonaro rör upp starka känslor med ett uttalande som ifrågasätter den sanningskommission som i en rapport 2014 redogjorde för människorättsbrott under militärdiktaturen 1964–1985. Bolsonaro konstaterar att kommissionen tillsatts av vänsterpresidenten Dilma Rousseff och att dess rapport inte är att lita på. Dagen innan har Bolsonaro hånat det brasilianska advokatsamfundets chef vars far försvann under diktaturen, och sagt att han själv vet vad som hände med fadern men att ”han vill inte veta”. Ett par dagar senare tillsätter han en ny kommission som ska utreda övergrepp under diktaturen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0