Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Presidentson nekar till penningtvätt

   President Jair Bolsonaros äldste son Flávio nekar till anklagelser om att ha tvättat pengar som ska ha förskingrats från offentliga medel. Anklagelserna har stärkts sedan egendomar sökts igenom som tillhör Flávio Bolsonaro, flera tidigare rådgivare och släktingar till en av Jair Bolsonaros tidigare hustrur. Bland annat söktes korruptionsutredare igenom en chokladbutik i Rio de Janeiro som Flávio Bolsonaro är delägare i. Flávio Bolsonaro misstänks för att tvättat pengar genom att köpa lägenheter kontant, till ett värde av runt 157 000 dollar. Åklagarna utreder anklagelser om ”spökanställda” som får lön utan att ha någon annan uppgift än att betala tillbaka en del av lönen till sin arbetsgivare. Misstankar mot presidentens son uppdagades för ett år sedan. Enligt de nya uppgifterna som har läckt från åklagarens kontor har minst 483 insättningar gjorts på ett konto som tillhör en tidigare chaufför till Flávio Bolsonaro, till ett värde av över 490 000 dollar (se även Januari 2019).

  • USA hotar med tullar på stål och aluminium

   USA:s president Donald Trump meddelar via Twitter att tullar ska införas på stål och aluminium från Brasilien och Argentina, som slapp undan när sådana tullar infördes för bland annat EU 2018. Trump anklagar de båda länderna för att ha devalverat sina valutor på ett sätt som missgynnar amerikanska företag. President Bolsonaro säger att han ska tala med Trump och hoppas på att få förståelse för Brasiliens beroende av råvaruexport. Brasilien är den näst största exportören av stål till USA, efter Kanada. Hittills har både Brasilien och Argentina dragit nytta av USA:s handelskrig mot främst Kina, då de kunnat öka exporten av jordbruksvaror dit när amerikanska bönder stängts ute.

  • November

  • Bolsonaro lämnar sitt parti

   President Jair Bolsonaro uppger att han lämnar Socialliberala partiet (PSL) för att bilda ett nytt parti. Beskedet kommer efter flera veckor av interna konfrontationer om vem som kontrollerar partiet. Bolsonaro har försökt att ta över kontrollen genom att utse sin till partiledare, men stötte på hårt motstånd från PSL-ledaren Luciano Bivar. Bolsonaro säger att han tänker bilda Allians för Brasilien som i så fall blir hans nionde parti sedan han gav sig in i politiken. Enligt vallagen krävs minst 500 000 underskrifter i minst nio delstater för att registrera ett parti.

  • Lula friges efter HD-utlåtande

   Den fängslade ex-presidenten Lula da Silva försätts på fri fot dagen efter ett generellt beslut i Högsta domstolen som berör uppemot 5 000 personer. Lula möts av jublande anhängare och håller ett tal där han anklagar den sittande presidenten Jair Bolsonaro för att ha gjort livet svårt för gemene man i Brasilien. Bolsonaro twittrar att Lula är skyldig, trots att han nu är fri. Högsta domstolens beslutet innebär att fängelsestraff inte behöver avtjänas så länge en dom går att överklaga. Därmed kunde gå Lula fri efter ett och ett halvt år i fängelse, trots att han har flera år kvar att avtjäna (se 23 april 2019). Domstolens beslut, som fattades med sex röster mot fem, river upp ett tre år gammalt beslut om att den som till fängelse genast ska börja avtjäna straffet.

  • Odlingsförbud upphävs

   President Jair Bolsonaro upphäver ett förbud från 2009 mot odling av sockerrör i Amazonas och Pantanal. Det sker trots protester från miljögrupper som hävdar att förbudet behövs för att skydda de känsliga tropiska våtmarksområdena. Sockerrör används i Brasilien för tillverkning av etanol. Förbudet mot sockerrörsodling i Amazonas och Pantanal antogs 2009, under vänsterpresidenten Lula da Silva. Syftet var att hindra skogsskövling och skydda mark som kan användas till livsmedelsframställning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0