Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar en stor del av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Lula ”non grata” i Israel

   Brasilien kallar hem sin ambassadör i Israel och den israeliska regeringen förklarar president Lula da Silva ”persona non grata” (icke önskvärd person), sedan denne jämfört kriget i Gaza med Förintelsen. Dagen innan sade Lula att det som sker är ett ”folkmord”, som ”när Hitler beslutade att döda judar”. Lula fördömde Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023 men har därefter blivit alltmer kritisk mot Israel som svarat med en offensiv i Gaza. Lulas kommentarer, uttalade vid ett möte med Afrikanska unionen i Etiopien, möter kritik även på hemmaplan.

  • Expresident Bolsonaro får utreseförbud

   Den före detta presidenten Jair Bolsonaro får överlämna sitt pass till polisen i samband med utredningen av stormningen av kongressen och andra byggnader i Brasilia (se 8 januari 2023). Den federala polisen uppger att 33 razzior och tillslag genomförts inom ramen för utredningen av en ”brottslig organisation inblandad i ett kuppförsök”. Razziorna sker på order av Alexandre de Moraes, domare i Högsta domstolen som också beordrat att flera personer stängs av från offentliga ämbeten och lämnar över sina pass. Förutom Bolsonaro har insatserna riktats bland annat mot fyra armégeneraler, den förre försvarsministern Walter Braga Netto, Bolsonaros nära rådgivare Augusto Heleno och ordföranden i Bolsonaros parti PL, Valdemar Costa Neto.

  • Januari

  • Säkerhetschefer sparkade efter spionavslöjande

   President Lula da Silva avskedar den biträdande chefen samt fyra enhetschefer vid den nationella säkerhetstjänsten Abin, efter ett avslöjande om illegal övervakning av fiender till expresident Jair Bolsonaro. Den biträdande chefen anklagas för att ha vidarebefordrat uppgifter till Abins tidigare chef, som hör till Bolsonaros parti. Skandalen uppdagades när Högsta domstolen offentliggjorde dokument med anklagelser mot Abin för övervakning av politiker och juridiska högdjur under Bolsonaros presidenttid som löpte ut sista december2022. Bland dem som ska ha utsatts för avlyssning fanns tre domare i Högsta domstolen och en talman i deputeradekammaren. Därpå genomförde polisen en razzia mot en av expresidentens söner, Carlos Bolsonaro, som är ledamot av kommunfullmäktige i Rio de Janeiro.

  • Gruvägare beordras betala för dammkollaps

   En federal domare beordrar gruvjättarna Vale och BHP, samt deras samägda företag Samarco, att betala motsvarande 9,7 miljarder dollar i skadestånd för dammkatastrofen i Minas Gerais 2015 (se 5 november 2015). Pengarna, som ska justeras för inflationen, ska placeras i en fond och användas till projekt och initiativ i området som drabbades av kollapsen. Domen kommer sedan offentliga åklagare som företräder både federationen och delstaten stämt företagen. Vale uppger att motsvarande flera miljarder dollar redan har betalats ut som skadestånd.

 • 2023

  • December

  • Lulas justitieminister utses till HD-domare

   Senaten godkänner nomineringen av utrikesminister Flávio Dino som ny domare i Högsta domstolen, med röstsiffrorna 47–31. Nomineringen av Dino, som ses som nära allierad till president Lula da Silva, har mött hårt motstånd från anhängare till Lulas företrädare Jair Bolsonaro. Skälet är Dinos roll i regeringens hantering av upploppen i Brasília strax efter maktskiftet (se 8 januari 2023). Dino efterträder en kvinnlig domare som avgick i september och därmed finns bara en kvinna kvar bland de elva domarna.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0