Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Tredje minister sparkad

   President Jair Bolsonaro sparkar en tredje minister sedan han tillträdde för knappt ett halvår sedan. Den här gången är det den tidigare generalen Carlos Alberto dos Santos Cruz som får lämna sin post som minister i det som kallas regeringsdepartementet efter sammandrabbningar med Bolsanaros söner samt med den USA-baserade skribenten Olavo de Carvalho som ofta kallas presidentens ideologiska ”guru”. Carvalho har drivit en smutskampanj mot Santos Cruz på nätet, inte minst sedan denne föreslagit nätrestriktioner. Ny minister blir en annan armégeneral, Luiz Eduardo Ramos Baptista Pereira.

  • Homofobi kriminaliseras

   Högsta domstolen beslutar med siffrorna 8–3 att diskriminering av homosexuella är brottsligt. Domstolen slår fast att lagstiftning mot rasism ska tillämpas till dess att kongressen antagit specifik lagstiftning om uttryck för homofobi. Sedan tidigare finns lagar mot diskriminering på grund av sexuell läggning i runt hälften av delstaterna, men inte på federal nivå.

  • ”Ex-president Lula dömd av politiska skäl”

   Den nuvarande justitieministern Sérgio Moro samarbetade med tidigare åklagarkollegor för att fälla den före detta presidenten Lula da Silva för korruption, i syfte att utestänga honom från presidentvalet 2018 – det hävdar den undersökande journalistsajten The Intercept som stödjer sig på inspelade ljud och bilder. Bland annat ska det finnas bevis för att åklagarna inte ansåg att det fanns bevis som räckte för att fälla Lula. Sérgio Moro var den domare som först dömde Lula till fängelse 2017, vilket innebar att han inte kunde ställa upp i presidentvalet året därpå. Utredarna i ”Operation biltvätt” tillstår att hackare har kommit åt deras material men känner inte till läckans omfattning. Ex-president Lula som har dömts till fängelse (se April 2019) har hela tiden hävdat att han är oskyldig och har dömts av politiska skäl. Sérgio Moro anklagar The Intercept för att ha kommit över materialet på illegal väg, och förnekar att han skulle ha deltagit i en sammansvärjning för att stänga ute Lula från valet.

  • Maj

  • Nästan 1 000 mordmisstänkta grips

   Polis genomför en omfattande insats i nästan alla delstater och griper 968 mordmisstänkta personer på en dag. Det är fas två i en insats som inleddes i augusti, då närmare 3 000 personer greps för mord eller våld i hemmet.

  • Många fångar dödade i gängkrig

   Våldsamheter som pågår under två dagar i ett fängelsekomplex i Amazonas leder till mord på 55 fångar. Flertalet har strypts med lakan eller huggits med vässade tandborstar. Enligt myndigheterna tycks det ha rört sig om uppgörelser inom en kriminell organisation. Runt 100 soldater skickas för att stärka säkerheten vid fängelset. Oron är stor för hämndaktioner vid andra fängelser och ute i samhället.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0