Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Miljöminstern avgår

   Den omstridde miljöministern Ricardo Salles meddelar att han lämnar sin post, en drygt månad efter det att Högsta domstolen beordrade en utredning av hans misstänkta inblandning i smuggling av ädelträ till Europa och USA. Polisen genomförde razzior i hans hem och på miljödepartementet. Under Ricardo Salles ministertid har skogsskövlingen i Amazonas skjutit fart och miljöskyddet har urholkats avsevärt.

  • Dyster covid-milstolpe passeras

   Brasilien når som andra land i världen (efter USA) 500 000 konstaterade dödsfall i covid-19 – samtidigt som många tror att den verkliga siffran är högra. Landet befinner sig i en tredje smittvåg med ökad spridning. Många befarar att restriktionerna har upphävts för tidigt efter den andra vågen, som varade från januari till april. Läget beskrivs som allvarligt i 19 av de 27 delstaterna och vaccinationstakten är låg. Oppositionen, fackföreningsrörelsen och sociala grupperingar anklagar president Jair Bolsonaro för att ha bromsat vaccinationerna och struntat i konsekvenserna. Hittills har bara 11 procent av den vuxna befolkningen fått två doser vaccin.

  • Bolsonaro bötfälls efter MC-parad

   President Jair Bolsonaro döms att böta motsvarande 100 dollar i böter sedan han lett en motorcykelparad utan att använda munskydd i strid mot coronarestriktioner i delstaten São Paulo. Tusentals motorcyklar deltog i ”Gasa för Kristus”, en av många liknande tillställningar som presidenten samlat till runt om i landet inför presidentvalet 2022. Delstatsguvernören João Doria hade i förväg varnat för böter vid brott mot gällande regler. Doria och Bolsonaro har upprepade gånger drabbat samman över hur pandemin ska hanteras. Närmare 485 000 människor har nu avlidit i covid-19 i Brasilien.

  • Brasilien får plats i FN:s säkerhetsråd

   FN:s generalförsamlingen röstar för att ge Brasilien en av de icke-permanenta platserna i FN:s säkerhetsråd 2022–2023, tillsammans med Albanien, Förenade arabemiraten, Gambia och Ghana. Enligt bedömare innebär valet att maktbalansen inom rådet kan skifta, inte minst då det stora Brasilien ersätter det minsta land som någonsin suttit med: Saint Vincent och Grenadinerna. Hälften av de tio icke-permanenta medlemmarna byts ut varje år. Det rådde ingen konkurrens i någon av omröstningarna. Brasilien har suttit i rådet tio gånger tidigare, senast 2010–2011.

  • Maj

  • Blodig polisinsats väcker oro

   En omfattande polisinsats mot ett slumområde i Rio de Janeiro kräver minst 25 människors liv. Insatsen riktar sig mot narkotikaligan Comando Vermelho som är den största i Rio de Janeiro. Polisen anklagar ligan för att rekrytera barn och tonåringar som utnyttjas i smuggling, rån, överfall och mord. FN uttrycker stor bestörtning över det dödliga våldet i samband med insatsen, som rapporteras vara den blodigaste i Rio de Janeiro på över ett årtionde.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0