Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Konservativ jurist blir miljöminister

   Blivande president Bolsonaro utser den konservativa juristen Ricardo de Aquino Salles till miljöminister. Därmed har Bolsonaro tillsatt samtliga 22 ministrar i sin kommande regering. Salle var miljöminister i delstaten São Paulo 2016 och 2017, men tvingades avgå efter anklagelser om att ha sålt mark ämnad som naturreservat till privata företag.

  • November

  • Rios guvernör grips

   Guvernören i delstaten Rio de Janeiro, Luiz Fernando Pezão grips av polis, misstänkt för att ha tagit emot mutor när han var viceguvernör under Sérgio Cabral som redan sitter i fängelse dömd till flera mångåriga fängelsestraff (se Juni 2017). Polis genomför också en razzia i delstatsregeringens högkvarter. Pezão som hör till partiet MDB har varit guvernör sedan 2014 men avgår vid årsskiftet, då den nyvalda Wilson Witzel tillträder.

  • Brottsutredning mot Lula och Dilma

   En domstol inleder en process mot ex-presidenterna Lula da Silva och Dilma Rousseff, som anklagas för att ha tagit emot miljonbelopp i mutor från oljebolaget Petrobras. Flera andra högt uppsatta personer inom Arbetarpartiet pekas också ut i målet som ursprungligen presenterades av den tidigare statsåklagaren Rodrigo Janot 2017. Det är första gången som Dilma Rousseff formellt anklagas för brott medan Lula har dömts till fängelse och är under utredning i flera andra mål.

  • Bolsonaro: ”Venezuelaner får stanna”

   Den tillträdande presidenten Jair Bolsonaro säger att hans regering inte kommer att skicka hem de tiotusentals venezuelaner som på senare tid har sökt sig till Brasilien på grund av sammanbrottet i hemlandet. Enligt Bolsonaro flyr venezuelanerna undan ”en diktatur som stöds av PT, Lula och Dilma”, med hänvisning till det brasilianska Arbetarpartiet och dess båda tidigare ledare. Över 100 000 venezuelaner beräknas ha tagit sig till Brasilien de senaste tre åren. Totalt har minst 2,3 miljoner lämnat Venezuela.

  • Kubanskt läkarprogram avslutas

   De första av över 6 000 kubanska läkare i Brasilien återvänder till hemlandet, som en följd av vad regeringen i Havanna har kallat ”föraktfulla och hotfulla” uttalanden av Jair Bolsonaro. Den tillträdande presidenten har kritiserat den kubanska läkarinsatsen och bland annat sagt att ett kompetenstest ska införas för läkarna. Bolsonaro har också sagt att kubanska läkare ska få lön direkt i Brasilien, istället för att pengar betalas till den kubanska staten. Uttalandena har fått Kuba att besluta att dra tillbaka insatsen. Enligt hälsodepartementet har närmare 20 000 kubanska läkare arbetat i Brasilien sedan programmet lanserades där 2013.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0