Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Bolsonaro deltar i gatuprotest

   President Jair Bolsonaro deltar ännu en gång i ett massmöte med anhängare på gatorna i Brasília, iförd ett munskydd som snart åker av. Han skakar hand och kramar folk, och struntar uppenbarligen i all vad social distansering heter. Brasilien har nu 350 000 bekräftade fall av coronasmitta och därmed näst flest i världen, efter USA. Drygt 22 000 personer har registrerats som avlidna i covid-19.

  • Avslöjande videoinspelning

   En domare i Högsta domstolen (HD) offentliggör en videoinspelning från ett regeringsmöte i april, där president Bolsonaro och flera ministrar hörs använda ett mycket grovt språk när de talar nedsättande om bland annat guvernörer och HD-domare, samtidigt som de knappast ens nämner coronaviruset som sprids okontrollerat i Brasilien. Ett av de få tillfällen viruset ändå nämns är när miljöministern säger att regeringen bör passa på under pandemin med att lätta på diverse miljöskyddsregler. Videoinspelningen ingår i den utredning som pågår av president Bolsonaro och huruvida han gjorde sig skyldig till hindrande av rättvisan när han sparkade polischefen i april.  

  • Nya hälsoministern avgår

   Hälsominister Nelson Teich avgår efter mindre än en månad på jobbet, på grund av oenighet kring hur coronapandemin hanteras. Föregångaren sparkades av president Jair Bolsonaro (se 16 april 2020). Teich har bland annat kritiserat Bolsonaros dekret några dagar tidigare som slog fast att gym, frisörer och skönhetssalonger är ”nödvändiga” och därmed har rätt att hålla öppet även där karantänsregler annars gäller. Enligt Bolsonaro är det en hygienfråga ”att få naglarna målade”. Teich ska också ha hamnat på kollisionskurs med presidenten användningen av ett läkemedel mot malaria, klorokin, för att behandla covid-19. Bolsonaro har i likhet med USA:s president Donald Trump förespråkat klorokin trots att det saknas belägg för att det är verksamt och det finns risk för att det i stället skulle vara farligt. 

  • Bolsonaro alltmer pressad i polisutredning

   Temperaturen stiger kring en utredning om hindrande av rättvisa som en domare i Högsta domstolen inledde mot president Jair Bolsonaro efter avskedandet av den federala polischefen (se 24 april 2020). En videoinspelning från ett regeringsmöte, där presidenten uppges ge uttryck för att vilja byta ut polisledningen för att strypa pågående utredningar, föranleder Bolsonaro att förneka att han skulle ha försökt skydda familjemedlemmar från utredningar. Bolsonaro tillstår att han vid regeringsmötet den 22 april talade om sin familj men säger att han var bekymrad för deras fysiska säkerhet, inte minst som han själv blev knivskuren under valrörelsen (se September 2018).

  • Coronasmitta redan i januari

   Forskare har konstaterat att coronasmittan spreds i Brasilien tidigare än vad man trott. Det har bekräftats att en person som avled i januari hade covid-19, nästan två månader tidigare än det som betraktats som det första dödsfallet den 16 mars. Därmed kan allmän smitta ha förekommit redan före karnevalen i slutet av februari, då miljontals människor festade och trängdes på gatorna. Även i andra länder har det konstaterats att smitta förekom tidigare än vad som antagits.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0