Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar en stor del av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Maj

  • Expresident döms till fängelse för korruption

   Högsta domstolen dömer den före detta presidenten Fernando Collor de Mello till närmare nio år i fängelse för korruption, som en följd av den stora brottsutredningen ”Operation biltvätt”. Collor de Mello tillträdde som president 1990 men avgick efter två år för att undgå att avsättas genom riksrätt. Han döms nu för att ha tagit emot mutor när han var senator mellan 2010 och 2014.

  • Polisrazzia mot Bolsonaros hem

   Polisen genomför en razzia mot den före detta presidenten Jair Bolsonaros bostad i Brasília och beslagtar bland annat hans telefon och en pistol. Orsaken är anklagelser om förfalskade intyg om vaccin mot covid-19. Nu uppger polisen att expresidentens rådgivare Mauro Cid via kontakter inom sjukvården ordnade falska vaccinintyg för Bolsonaro och hans dotter samt för sig själv och några till. Därmed kunde de undgå restriktioner och internationella reseförbud för ovaccinerade personer. Bolsonaro själv vidhåller att han inte är vaccinerad mot covid-19, trots att han i december reste till USA där vaccinkrav då rådde. I samband med tillslaget grips Mauro Cid och två andra tidigare presidentrådgivare.

  • April

  • Rysslands utrikesminister på besök

   Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov träffar president Lula da Silva i Brasília. Lavrov tackar Lula för erbjudandet om att mäkla fred i Ukraina (se 16 april). Ett par veckor tidigare besökte Lulas topprådgivare Celso Amorim Moskva där han bland annat träffade den ryske presidenten Vladimir Putin. De två ska ha talat om bilaterala handelsfrågor – Brasilien köper stora mängder gödningsmedel från Ryssland – och diskuterat kriget i Ukraina.

  • Lula vill ta medlarroll i Ukrainakriget

   President Lula da Silva som genomfört en fyra dagar lång resa till Kina och Förenade arabemiraten säger att han föreslagit att en grupp länder, däribland Brasilien och Kina, ska bidra till att mäkla fred mellan Ryssland och Ukraina. Lula kallar det en ”politisk G20-grupp". Han anklagar USA för att ”uppmuntra” kriget i Ukraina, säger att västländerna förlänger konflikten genom sitt stöd till Ukraina, och upprepar sin uppfattning att Ukraina är delskyldigt till konflikten. Uttalandena möts av skarp kritik från Washington som anser att Lula ”härmar rysk och kinesisk propaganda”. Under besöket i Kina träffade Lula sin kinesiske motpart Xi Jinping och parterna undertecknade avtal om kinesiska investeringar för cirka 10 miljarder dollar. De enades också om att försöka bryta dollarns dominans i internationell handel.

  • Mars

  • Handel med Kina utan dollar

   Kina och Brasilien har nått en uppgörelse om handelsutbyte i de egna valutorna, utan att det går via dollarn. Förhoppningen är att ändringen ska minska kostnaderna och underlätta för bilateral handel och investeringar, uppger en företrädare för det statliga handelsorganet ApexBrasil. Kina är redan Brasiliens största handelspartner. Uppgörelsen tillkännagavs vid ett möte i Peking i vilket president Lula da Silva skulle ha deltagit. Han fick dock ställa in sin resa på grund av sjukdom (men reser i stället ett par veckor senare). Kina har liknande uppgörelser med bland annat Ryssland och Pakistan.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0