Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Bolsonaro: ”Media ljuger om Amazonas”

   I ett tal till FN:s generalförsamling säger president Jair Bolsonaro att media ljuger om bränder i Amazonas och han anklagar andra länder för att ha en ”kolonialistisk anda”. Han ifrågasätter också uppfattningen att regnskogen tillhör mänskligheten och att den utgör ”jordens lunga”, som ofta är beskrivningen.  Bolsonaro upprepar sin kritik mot Frankrike för president Emmanuel Macrons hot om sanktioner. Både Frankrike och Irland har hotat att blockera frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur (se Juni 2019) på grund av miljöpolitiken i Brasilien. Bolsonoaro uttrycker i FN-talet sin tacksamhet mot USA:s president Donald Trump och dennes respekt för andra länders ”frihet och suveränitet”. Enligt officiella siffror närapå fördubblades avskogningstakten i Brasilien under årets första åtta månader, jämfört med samma period 2018. Det har pekats ut som en huvudorsak till en kraftig ökning av antalet skogsbränder, som nu rapporteras uppgå till 124 000. Torka, hetta och hårda vindar bidrar till att det brinner.

  • Augusti

  • Förbud anlägga bränder

   Ett förbud mot att anlägga bränder de närmaste två månaderna träder i kraft. Dekretet undertecknat av president Jair Bolsonaro är en reaktion på växande internationell kritik mot regeringens sätt att hantera krisen, som riskerar att allvarligt skadar Brasiliens anseende i omvärlden. Frankrike och Irland har hotat att dra tillbaka sitt stöd för EU:s handelsavtal med Mercosur om inga åtgärder vidtas för att hindra bränderna, och från Finland har hot kommit om bojkott av brasilianska varor. Regeringen har också satt in militär i brandbekämpning. Antalet bränder uppges nu uppgå till närmare 85 000.

  • ”Nej tack till brand-stöd”

   Regeringen säger att Brasilien inte tänker ta emot 20 miljoner dollar som G7-länderna erbjudit i stöd för att hantera bränderna i Amazonas. Frankrikes president Emmanuel Macron som just stått värd för ett G7-möte har tillkännagivit planerna på stödet. Någon anledning till nekandet anges inte, men president Jair Bolsonaro har anklagat Frankrike för att behandla Brasilien som en koloni. Medlen bör användas till att återplantera skog i Europa istället, heter det.

  • Amazonasbränder blir storpolitik

   Uppgifterna tidigare i veckan om rekordbränder i Amazonas ger eko världen över, med stor oro för påverkan på det globala klimatet. President Bolsonaro gjuter knappast olja på vågorna när han hävdar att miljögrupper anlagt bränderna. Därpå går han till storms mot sin franske kollega Emmanuel Macron och anklagar honom för att ha en ”kolonialistmentalitet”. Det sker sedan Macron inför ett stundande G7-möte har sagt att bränderna i Amazonas utgör en ”internationell kris” som bör stå högst på dagordningen. ”Vårt hus brinner” var Macrons budskap på Twitter. Bolsonaro kallar det ”sensationalism” och säger att Macron bara är ute efter politiska poäng. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har också uttryckt ”djup oro” över bränderna.

  • Rekordmånga bränder

   Antalet skogsbränder i Amazonas har ökat med 83 procent under årets första åtta månader jämfört med samma period 2018, till närmare 73 000. Det rapporterar Nationella rymdforskningsinstitutet (Inpe). En orsak anses vara den ökade takten i skogsskövlingen. Bränderna har lett till att kraftig rök har nått flera städer – även metropolen São Paulo, 270 mil bort.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0