Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Bolsonaro testar positivt för corona

   President Jair Bolsonaro testar positivt i ett coronatest som han tagit efter att ha utvecklat covid-19-symtom, inklusive hög feber. Det var fjärde gången som Bolsonaro testade sig för viruset som han själv upprepade gånger har sagt inte är något att bry sig om, och något som inte kommer att drabba honom nämnvärt. Bolsonaro har också legat i öppen konflikt med delstatsguvernörer som har infört karantänsregler för att begränsa smittspridningen. Bara dagen innan testresultatet kommer har Bolsonaro förlängt ett tidigare veto mot regler som tvingar människor att bära munskydd i offentliga miljöer. Över 65 000 människor har nu rapporterats avlidna i covid-19 i Brasilien, och över 1,6 miljoner har bekräftats smittade.

  • Juni

  • Utbildningsministern avgår

   Den kontroversielle utbildningsministern Abraham Weintraub meddelar att han lämnar sin post ”inom några dagar” och ska börja ett nytt jobb på Världsbanken. Det har förekommit spekulationer om att Weintraub skulle bli sparkad, inte minst efter sina uttalanden om Högsta domstolen (se 14 juni 2020).

  • Räntan rekordlåg

   Centralbanken sänker ännu en gång räntan, nu till bottennoteringen 2,25 procent, på grund av den ekonomiska krisen i coronapandemins spår. Men trots den åttonde sänkningen i rad är många kommersiella räntor fortfarande höga, ofta högre än före pandemin, då bankerna försöker gardera sig mot förluster på grund av konkurser. Världsbanken spår att ekonomin i Brasilien kommer att krympa med 8 procent under 2020.

  • Minister utan munskydd bötfälld

   Utbildningsminister Abraham Weintraub får böter på motsvarande knappt 4 000 kronor för att ha uppträtt offentligt utan munskydd. Weintraub deltog i ett av president Bolsonaros många massmöten i Brasília där han skakade hand med andra samt lät sig fotograferas. Många av deltagarna saknade munskydd trots att det är krav på sådana i huvudstaden sedan april. Bolsonaro själv uppträder också ofta utan munskydd. Weintraub är kontroversiell. Han har kritiserats för antikinesiska uttalanden som har uppfattats som rasistiska, stavar ofta fel i offentliga dokument och på Twitter, och har nyligen kallat domarna i Högsta domstolen ”kriminella” och sagt att de borde fängslas.

  • Guvernörer anklagas för covid-korruption

   Två delstatsguvernörer pekas ut för korruption kopplat till köp av medicinsk utrustning under coronakrisen. I Rio de Janeiro röstar den lagstiftande församlingen för att inleda en process för att avsätta guvernören Wilson Witzel, och i Pará genomför federal polis razzior mot guvernören Helder Barbalhos hem och kontor. Båda guvernörer har legat i fejd med president Bolsonaro om hanteringen av pandemin och karantänsregler.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0