Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Ny oljebolagschef sparkas

   President Jair Bolsonaro avskedar chefen för det statliga oljebolaget Petrobras, José Mauro Coelho, efter bara 40 dagar på jobbet. Någon orsak anges inte men de båda företrädarna på posten har sparkats också de, på grund av de höga bränslepriserna.

  • April

  • Presidenten benådar dömd kongressledamot

   President Jair Bolsonaro benådar kongressledamoten Daniel Silveira som Högsta domstolen dagen innan dömt till närmare nio års fängelse. Enligt domstolen har Silveira verbalt attackerat Brasiliens demokratiska institutioner och hotat landets rättsliga instanser. Bolsonaro hänvisar till yttrandefriheten. Silveiram en tidigare polis som valdes till kongressen 2018, har ifrågasatt flera av domarna och uppmuntrat sina anhängare att invadera domstolsbyggnaden. Han har också förespråkat att ett antidemokratiskt dekret från militärtiden 1964–1985 åter aktiveras.

  • Lula väljer mittenpolitiker som vicepresidentkandidat

   Vänsterledare och tidigare presidenten Luiz Inacio Lula da Silva utser mittenpolitikern Geraldo Alckmin som sin vicepresidentkandidat. Geraldo Alckmin har varit guvernör i São Paulo och blev tvåa i presidentvalet 2006, då Lula blev omvald. Han kom på fjärde plats i valet 2018 då den nuvarande presidenten Jair Bolsonaro vann. Alckmin var länge medlem av Brasilianska socialdemokratiska partiet (PSDB) men lämnade det 2021 och har just blivit medlem av Brasilianska socialistpartiet (PSB). Lula har inte formellt anmält sig som kandidat i presidentvalet men ägnar sig ändå åt kampanjarbete. Han leder med god marginal i opinionsmätningarna över president Jair Bolsonaro, som väntas ställa upp till omval.

  • Mars

  • Sergio Moro drar sig ur presidentvalet

   Den tidigare justitieministern Sergio Moro meddelar att han drar sig ur presidentvalet i oktober. Moro har fram tills nu setts som en potentiell ”tredje väten-kandidat” i valet där högerpresidenten Jair Bolsonaro och den förre vänsterpresidenten Lula da Silva är de ledande namnen. Sergio Moro är också en känd domare, inte minst sedan han 2017 dömt Lula till fängelse för korruption. Högsta domstolen har senare rivit upp domarna. Moro blev senare justitieminister i Bolsonaros regering men avgick 2020 och anklagade presidenten för att blanda sig i polisutredningar rörande hans egen familj.

  • Utbildningsministern avgår efter finansieringsskandal

   Utbildningsminister Milton Ribeiro lämnar sin post efter ett avslöjande om att han låtit föra pengar till politiska allierade till två inflytelserika evangelikala präster. Det ska ha skett på president Jair Bolsonaros uppdrag. En ljudinspelning visar hur Ribeiro prioriterar skolmedel till kommuner som styrs av ”vänner” till de två pastorerna. Från oppositionen kommer krav på att även Bolsonaro utreds för maktmissbruk. Presidenten har starkt stöd bland evangelikala kristna grupper.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0