Brasilien
Foto: Shutterstock/Mark Schwettmann

Brasilien

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Bolsonaro utreds för vaccinkommentar

   Högsta domstolen har inlett en utredning av påståenden från president Jair Bolsonaro om att covidvaccinet skulle öka riskerna att drabbas av aids. Uttalandet som gjordes den 24 oktober ledde till att Bolsonaro tillfälligt stängdes av från Facebook och Youtube. Presidenten är sedan tidigare under flera andra utredningar, däribland för hanteringen av coronapandemin. Den nya utredningen beordras av domaren Alexandre de Moraes (se även 4 augusti 2021) som ber statsåklagaren fastställa om påståendet om aids har kopplingar till en anhängargrupp som utreds för massproduktion av falska nyheter. Gruppen kallas ”Hatkontoret” av brasilianska medier har spridit desinformation om pandemin och propagerat för en militärkupp som skulle ge president Bolsonaro absolut makt.

  • November

  • Forskare i protest mot Bolsonaro

   Tjugoen forskare som tilldelats en av Brasiliens finaste utmärkelser för vetenskapliga meriter tackar nej till medaljerna, i protest mot att president Jair Bolsonaro strukit två forskare från en lista med 25 namn som han själv lagt fram ett par dagar tidigare. Av de två som Bolsonaro drog tillbaka har en ifrågasatt användningen av klorokin mot covid-19 och den andra varit chef för en avdelning inom hälsodepartementet som publicerat en skrift riktad till transgendermän. De 21 forskare som nu avstår från medalj kritiserar regeringens ”systematiska attacker på vetenskap och teknologi”.

  • Oktober

  • Ekonomiminister och centralbankschef i internationell skattehärva

   Ekonomiminister Paulo Guedes och centralbankschefen Roberto Campos Neto finns med bland många världsledare som figurerar i en omfattande granskning av skatteplanering, utförd av journalistkonsortiet ICIJ. Ingen av dem har avslöjat sina placeringar i samband med att de intog sina positioner. Särskilt ekonomiministern kan anklagas för att ha agerat i eget intresse när han drev igenom en skattereform som minskar trycket på den som har privata pengar i skatteparadis. Guedes är själv aktieägare i vad som beskrivs som ett skalbolag registrerat i Brittiska Jungfruöarna. Campos Neto uppges äga två bolag registrerade i Panama.

  • September

  • Bolsonaro till attack mot HD och valsystemet

   President Jair Bolsonaro går på nytt till ilsken attack mot Högsta domstolen (HD), kongressen och valsystemet, i ett tal inför tiotusentals anhängare som samlats på Brasiliens självständighetsdag. Han säger också att ”endast Gud” kan skilja honom från makten. Bolsonaro som är alltmer trängd av låga opinionssiffror och flera utredningar mot honom själv hävdar att både HD och kongressen ägnar sig åt politisk förföljelse av honom själv och hans allierade. Han sade nyligen till evangelikala ledare att han bara ser tre alternativ för sin framtid: att gripas, dödas eller väljas om. Demonstrationer pågår under självständighetsdagen runt om i Brasilien, med både anhängare och motståndare till presidenten.

  • Augusti

  • Urfolksprotest inför HD-mål

   Runt 6 000 personer som företräder mer än 170 ursprungsfolk deltar i en protestmarsch i Brasilia där Högsta domstolen ska ta upp ett mål som kan leda till att det grundlagsfästa skyddet de har i vissa reservat slopas. Enligt organisatörerna är det den största demonstrationen som hittills genomförts av landets urfolk. De protesterar också mot vad de kallar systematisk förföljelse under president Jair Bolsonaro. Presidenten anklagas för att vilja frånta urfolken deras rättigheter. Demonstrationen genomförs under fredliga former. Under en liknande protest i juni skadades tre demonstranter och tre poliser. Målet har väckts av jordbruksföretagare som anser att skyddet endast ska gälla områden där urfolk var närvarande när författningen antogs 1988. Urfolken hävdar sin rätt till områden som de drivits ifrån under militärdiktaturen 1964–1985, men som de sedan återvänt till.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0