Storbritannien
Foto: Shutterstock/bgrissom

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. I början av 1900-talet var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och inte minst kulturella inflytande är fortfarande stort. London har förblivit ett viktigt finansiellt centrum. På senare år har politiken dominerats av beslutet att Storbritannien skulle lämna EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Drottningen: Harry och Meghan ska inte längre representera monarkin

   Drottning Elizabeth II aviserar att prins Harry och hans amerikanska maka Meghan Markle, hertigen och hertiginnan av Sussex, inte längre kommer att formellt representera den brittiska monarkin. De förlorar också sitt kungliga apanage och ska betala tillbaka de pengar som gått till renoveringen av deras bostad i Storbritannien. Förändringen kommer att ske under våren 2020 och är en följd av att paret tidigare under månaden aviserat via Instagram att de ska ta ett kliv tillbaka från offentliga uppdrag, att de avser att bli finansiellt oberoende och delvis bosätta sig i Kanada. Ett skäl till detta är delvis hur Meghan Markle behandlats av delar av den brittiska pressen.

  • "Anslag till Nordirland otillräckligt"

   Den brittiska regeringen utlovar ett anslag till Nordirland på 1 miljard pund, plus lika mycket i extra pengar till bland annat högre löner för sjuksköterskor, för att reformera den offentliga sektorn och för att hantera provinsens särskilda omständigheter. Men pengarna kommer att åtföljas av strikta villkor. Provinsens finansminister Conor Murphy, från Sinn Féin, uttrycker missnöje över att anslagets storlek och säger att det inte kommer att täcka årets kostnader. Nordirlandsminister Julian Smith betonar att Nordirland kommer att få mer pengar när Storbritannien lämnar EU.

  • Johnson säger nej till ny folkomröstning i Skottland

   Premiärminister Boris Johnson säger nej till en begäran om att Edinburgh ska få befogenheter till att utlysa en folkomröstning om självständighet för Skottland, något som Skottlands försteminister Nicola Sturgeon bett om i ett brev som skickades i slutet av 2019. Sturgeon menar att Skottland ska ha rätt att besluta om det då skottarna med klar majoritet (62 procent) röstade för att stanna kvar inom EU i folkomröstningen 2016. 

  • Fem kandidater vidare i kampen om partiledarposten i Labour

   Fem kandidater till ny Labourledare är kvar när det första steget av nomineringsprocessen har avslutats. Det är Keir Starmer med 88 nomineringar, Rebecca Long Bailey (33 nomineringar), Lisa Nandy (31), Jess Phillips (23) och Emily Thornberry (23) (se 7 januari 2020). Clive Lewis ger upp efter att bara ha nominerats av fem parlamentsledamöter. Omröstningen om vem det blir kommer att hållas mellan 21 februari och 2 april. Den 4 april ska en ny Labourledare ha utsetts.

  • Ny nordirländsk regering klar

   Nu har den nya nordirländska provinsregeringen bildats, med Arlene Foster från Demokratiska unionistpartiet (DUP) som försteminister och Michelle O'Neill från Sinn Féin som biträdande försteminister. Samtliga av Nordirlands fem största partier ingår i den nya regeringen, förutom dem som nämns ovan: Allianspartiet, det socialdemokratiska och nationalistiska SDLP, Ulsters unionistparti (UUP). Alex Maskey från Sinn Féin väljs till ny talman.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0