Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Storbritannien
Foto: Shutterstock/bgrissom

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. I början av 1900-talet var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och inte minst kulturella inflytande är fortfarande stort. London har förblivit ett viktigt finansiellt centrum och Storbritannien är en av de permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Gibraltar släpper tanker

   Myndigheter i Gibraltar upphäver beslaget av ett iranskt tankfartyg, trots en amerikansk begäran om att fartyget ska hållas kvar (se 4 juli och 19 juli). Iran uppges ha överlämnat en skriftlig försäkran om att oljelasten inte var på väg till Syrien, vars regim är föremål för internationella sanktioner bland annat från EU.

  • Britter ansluter sig till skyddsflotta för tankfartyg

   Storbritanniens nya regering uppger att brittiska marinen kommer att ansluta sig till USA:s insatser för att skydda handelsfartyg som går genom Hormuzsundet. I det spända läge som råder mellan främst USA och Iran försökte Theresa Mays regering i juli samla stöd för en flotta under europeisk ledning. Både amerikaner och britter har haft svårt att övertyga andra länder om att medverka.  

  • Juli

  • Halva regeringen byts ut

   Boris Johnson presenterar sina ministrar. Ungefär hälften av de gamla ministrarna avskedas eller väljer att lämna regeringen, däribland utrikes- och försvarsministrarna. Ny utrikesminister efter Jeremy Hunt blir Dominic Raab. Han avgick som brexitminister hösten 2018 i protest mot Theresa Mays utträdesavtal. Stephen Barclay fortsätter som brexitminister. Sajid Javid byter från inrikes- till finansminister. Den tidigare biståndsministern Priti Patel utses till ny inrikesminister. Ben Wallace, som står Johnson nära, blir försvarsminister. Robert Buckland, tidigare fängelseminister, blir ny justitieminister.

  • Boris Johnson ny premiärminister

   Konservativa partiets nyvalde ledare Boris Johnson blir ny premiärminister. Sedan Theresa May lämnat in sin avskedsansökan har Storbritanniens drottning Elizabeth bett honom att bilda regering.

  • Boris Johnson vald till Toryledare

   Boris Johnson har vunnit medlemsomröstningen i Konservativa partiet mot Jeremy Hunt. Johnson blir därmed inte bara Tories partiledare utan också Storbritanniens näste premiärminister. Johnson vann omröstningen med stor marginal. Han fick drygt 92 000 röster mot Hunts drygt 46 000.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0