Storbritannien
Foto: Shutterstock/bgrissom

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. I början av 1900-talet var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och inte minst kulturella inflytande är fortfarande stort. London har förblivit ett viktigt finansiellt centrum. På senare år har politiken dominerats av beslutet att Storbritannien skulle lämna EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Brexitpartiet drabbas av avhopp

   Fyra ledamöter av EU-parlamentet från Brexitpartiet hoppar av till Konservativa partiet. En av de mest namnkunniga är Annunziata Rees-Mogg, syster till Jacob Rees-Mogg, som är medlem av det brittiska kabinettet. Samtliga fyra uppmanar väljarna att stödja Boris Johnsons uppgörelse med EU. Brexitpartiets ledare Nigel Farage kritiserar de fyra och betonar att han anser att Johnsons utträdesavtal inte bör godkännas om inte viktiga ändringar görs.

  • Spänt 70-årsfirande för Nato

   Natoländerna möts i London för ett toppmöte och för att fira militäralliansens 70-årsjubileum. Relationerna är dock frostiga. USA:s president Donald Trump kritiserar flera av de övriga Nato-länderna för att inte satsa tillräckligt mycket pengar på försvaret (de har åtagit sig att satsa 2 procent av BNP). Frankrikes president Emmanuel Macron riktar också kritik mot hur samarbetet fungerar. Det finns också spänningar mellan Turkiet och de övriga länderna, på grund av turkarnas ingripande mot kurderna i norra Syrien. För Boris Johnson handlar det också om att hålla distansen mot Trump, av rädsla för att annars förlora röster, då den amerikanske presidenten är impopulär i Storbritannien.  Trump lovordar dock Johnson som han säger kommer att göra ett bra jobb, men betonar att han inte tänker lägga sig i den brittiska valkampanjen. 

  • Olika syn på brexit i DUP:s och Sinn Féins valprogram

   Nu har även de största nordirländska partierna presenterat sina valmanifest. Demokratiska unonistpartiet (DUP), som idag har tio mandat i det brittiska parlamentet, lovar i slutet av november att trycka på för att få igenom ändringar i det utträdesavtal som Boris Johnson förhandlat fram med EU. Partiet som under en stor del av mandatperioden har varit stödparti för den konservativa regeringen är särskilt kritisk till den del av avtalet som handlar om Nordirland eftersom det innebär att provinsen inte behandlas på samma sätt som resten av Storbritannien (se 17 oktober 2019). DUP varnar för att det kan få svåra konsekvenser både för den nordirländska ekonomin och på ett konstitutionellt plan. Partiet betonar också att det inte tänker stödja en regering som leds av Labours Jeremy Corbyn. I sitt valprogram lägger även det nationalistiska Sinn Féin stor vikt vid frågor kring brexit och frågan om ett enat Irland. Partiet tar åt sig en del av äran av att Nordirland får en särskild status och att brexitavtalet slår fast att det inte ska bli någon hård gräns mellan provinsen och Irland. Ett viktigt löfte i programmet är att slå vakt om det nordirländska fredsavtalet i de fortsatta förhandlingarna med EU. Sinn Féin som idag har sju platser i det brittiska parlamentet avstår dock att delta i arbetet där, då partiet inte vill att dess ledamöter ska svära trohetsed till den brittiska drottningen.

  • November

  • Nytt terrordåd i London

   Minst tre människor, inklusive attentatsmannen, dödas i ett terrordåd i centrala London. Flera personer ingriper för att stoppa attentatsmannen, som tidigare avtjänat straff för brott relaterade till islamistisk terrorism, bland annat för att ha haft planer på att organisera ett terroristläger i Pakistan och för att resa till Kashmir för att utföra attentat. Mannen som bär en självmordsväst, som senare visar sig vara en attrapp, skjuts ihjäl av polis. Islamiska staten (IS) hävdar att man utfört dådet. Attentatsmannen var villkorligt frigiven och bar elektronisk fotboja. Valkampanjen avbryts tillfälligt efter dådet, men omvandlas snabbt till en valfråga. Premiärminister Boris Johnson ger Labour skulden för en lag som antogs 2008, varigenom en del fångar kan bli villkorligt frigivna utan särskild prövning. Han utlovar också skärpta straff och mer pengar till fängelserna, samt att 74 personer som dömts för terrorbrott och blivit villkorligt frigivna i förtid, ska få sina fall granskade. Oppositionen kritiserar de konservativa för den hårda besparingspolitiken, som bland annat lett till färre poliser och färre sociala insatser. 

  • Ny folkomröstning om självständighet i SNP:s valmanifest

   Stoppa brexit och hålla en ny folkomröstning om skotsk självständighet nästa år. Det är två av huvudpunkterna i Skotska nationalistpartiets (SNP) valmanifest. Andra huvudpunkter är mer pengar till vården, avbryta åtstramningspolitiken, skrota de brittiska kärnvapnen och använd pengar som skulle gå till det på att förbättra den sociala servicen, skydda den nationella hälsovården (NHS), åtgärder för att komma tillrätta med drogkrisen i Skottland (2018 avled närmare 1 200 människor i Skottland på grund av sitt narkotikamissbruk), få bort alla utsläpp av växthusgaser fram till år 2045, samt att flytta ansvaret för migrationspolitiken i Skottland till det skotska parlamentet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0