Storbritannien
Passagerare i pariserhjulet London Eye blickar ner på Big Ben och parlamentet över Themsen. Foto: Ale Argentieri/Shutterstock.

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. Vid 1900-talets början var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i det brittiska samhället.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Tidsfristen löper ut, men inget nyval i Nordirland

   Den senaste tidsfristen för att få till en ny regering i Nordirland löper ut utan att några framsteg kan rapporteras. Nordirlandsminister Chris Heaton-Harris har nu tolv veckor på sig för att utlysa nyval. Eller så blir det som så många gånger tidigare att parterna får ännu mer tid på sig. Krisen i Nordirland inleddes i februari 2022, då den dåvarande nordirländska försteminstern Paul Givan, från det största protestantiska partiet DUP, hoppade av. Valet i maj samma år innebar ingen förändring, då DUP vägrat att delta i en ny ministär och valet av talman i det nordirländska parlamentet. De flesta ministrar kunde dock sitta kvar till den 28 oktober 2022, i enlighet med ett nytt regelverk. Eftersom DUP hoppade av innan en budget hade kunnat antas 2022 kommer en sådan snabbehandlas av det brittiska parlamentet.

  • Tvist om EU-lagar

   Om den brittiska regeringen får som den vill kommer tusentals lagar som stiftats under Storbritanniens tid som EG/EU-medlem att automatiskt bli ogiltiga vid årets slut, om de inte ersatts med nya lagar eller anses värda att behålla. Oppositionen och en del konservativa parlamentsledamöter vill att det brittiska parlamentet ska spela en roll i processen. Labours motion om att utöka tidsgränsen till december 2026 röstas ned av parlamentet. Oron är särskilt stor över hur det kan påverka lagstiftningen när det gäller miljö och arbetsmarknad. Lagstiftningen som rör finansiella tjänster är redan undantagen. En del av lagarna rör också frågor som är Nordirlands, Skottlands och Wales ansvarsområden.

  • London blockerar skotsk lag

   Den brittiska regeringen har beslutat sig för att blockera en kontroversiell skotsk lag, som antogs i slutet av 2022 (se December 2022) som ska göra det lättare för invånarna i Skottland att byta juridiskt kön. Det är första gången som den brittiska regeringen agerar för att stoppa lagstiftning som antagits av det skotska parlamentet. Den brittiske Skottlandsministern Alister Jack säger att han agerar eftersom den skotska lagen påverkar jämställdhetslagstiftningen i hela Storbritannien. Både för hur man ska hantera rätten att driva skolor, klubbar med mera för bara ett av könen, och för regler om lika lön för lika arbete för män och kvinnor. Han hävdar vidare att det blir komplicerat att ha olika lagstiftning på det här området i olika delar av Storbritannien. Den skotska regeringen avvisar argumenten och säger att man kommer att kämpa för att försvara lagstiftningen.

  • Brittiska stridsvagnar till Ukraina

   Storbritannien ska skicka 14 stridsvagnar, av märket Challenger 2, till Ukraina, men också ammunition, ett artillerisystem och annan försvarsutrustning. Det lovar premiärminister Rishi Sunak i ett samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

 • 2022

  • December

  • Skottland antar kontroversiell lag om könsidentitet

   Det skotska parlamentet antar en ny lag som ska göra det lättare för invånarna att byta juridiskt kön. Åldersgränsen för att få göra det sänks från 18 år till 16 år, kravet på en medicinsk diagnos slopas och den tid som en person måste leva med en ny könsidentitet kortas från två år till tre månader (för 16- till 17-åringar gäller sex månader). En särskild betänketid på tre månader krävs dock. Lagen antas med 86 röster för och 39 emot. Den är dock kontroversiell och har lett till en infekterad debatt inte minst inom det skotska regeringspartiet SNP. Författaren J K Rowlings, som skrev böckerna om Harry Potter, har varit en ledande kraft på motståndarsidan. Hon har bland annat pekat på faror för kvinnors och flickors säkerhet när män som självidentifierar sig som kvinnor får tillträde till bland annat toaletter och omklädningsrum för kvinnor eller kvinnojourer. För att träda i kraft måste lagen godkännas av kungen, och det finns krafter som tror att den brittiska regeringen kommer att försöka stoppa den via domstol. En liknande lag antogs i Irland 2015, utan att det väckte någon större debatt.

Till kalendariet
108414

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0