Storbritannien
Passagerare i pariserhjulet London Eye blickar ner på Big Ben och parlamentet över Themsen. Foto: Ale Argentieri/Shutterstock.

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. I början av 1900-talet var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. London har förblivit ett viktigt finansiellt centrum. I januari 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i det brittiska samhället.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Samhället öppnas efter pandemin

   Dagen när nästan alla kvarvarande covidrestriktioner i England tas bort har av en del engelsmän döpts till ”frihetsdagen”. Regler för social distansering tas bort, nattklubbar får åter öppna och begränsningarna för antalet besökare på teatrar, biografer och idrottstävlingar slopas. Det är inte heller längre tvång att bära munskydd på offentliga platser eller i kollektivtrafiken. Men under den senaste tiden har antalet smittade av covid-19 åter ökat kraftigt i takt med att den mer smittsamma deltavarianten av coronaviruset fått fäste i landet, och premiärminister Boris Johnson uppmanar människor att agera med försiktighet. Det är bara England som häver restriktionerna. I Skottland, Wales och Nordirland gäller andra regler som bestämts av regeringarna där. Labourledaren menar dock att hävandet av restriktionerna är ”vettlöst” och att det kan leda till kaos.

  • Johnson vill häva coronarestriktioner i juli

   En stor del av Englands coronarestriktioner ska hävas som planerat den 19 juli, enligt premiärminister Boris Johnson, bland annat kommer det att bli tillåtet att träffas mer än sex personer i privata hem, det blir frivilligt att bära munskydd och rekommendationen att arbeta hemifrån hävs. Men innan det definitiva beslutet tas kommer det att ske en avstämning av läget den 12 juli. Johnson säger att den framgångsrika vaccineringen mot covid-19 möjliggör detta. Samtidigt ökar antalet nya fall av covid-19, med drygt 27 000 nya fall per dag i början av juli, mycket på grund av att den mer smittsamma deltavarianten av sjukdomen nu är spridd i Storbritannien. Lättnader av restriktionerna är även på gång i Skottland, Wales och Nordirland, men delvis i en långsammare takt.

  • Före detta soldater undgår åtal i Nordirland

   Det blir ingen rättegång mot de två före detta brittiska soldater som anklagats för dödsskjutningar i Nordirland på 1970-talet. Det sker sedan åklagarnas användning av viss bevisning underkänts.  Soldat F, misstänks för att ha skjutit ihjäl två män som deltog i medborgarrättsmarschen i Londonderry/Derry i januari 1972, den så kallade blodiga söndagen då 13 människor dödades och 15 skadades när brittiska soldater öppnade eld mot demonstranterna. Han misstänks även för mordförsök på fem andra. Det blir inte heller någon rättegång mot soldat B som anklagats för att ha skjutit ihjäl en 15-årig demonstrant i juli 1972 samt skottskadat dennes kusin. En översyn av bevisläget har gjorts efter att två andra före detta brittiska soldater som anklagats för mord på en ledare för Officiella IRA  i april 1972 frikändes i maj i år. Domstolen underkände då att uppgifter från förhör med soldaterna 1972  inte fick användas, bland annat på grund av de inte hade den juridiska representation de skulle ha haft, samt andra brister i brottsutredningen. Eftersom bevisen i det nya fallen i stort sett var av samma slag menar åklagarna att det inte finns någon möjlighet att nå en fällande dom.

  • Juni

  • Domare: Nordirlandsprotokollet strider inte mot lagen

   Nordirlandsprotokollet mellan Storbritannien och EU är förenligt med lagen. Det slår en domare vid Högre rätten (High Court) i Belfast fast. Flera unionistpolitiker, bland annat David Trimble och Arlene Foster, hade vänt sig till domstolen för att få det prövat om det strider mot unionsakten mellan England och Skottland från 1700-talet och det nordirländska fredsavtalet från 1998. Domaren avvisar alla deras invändningar mot protokollet, och säger att en del av unionsakten har upphävts på grund av nyare lagstiftning i utträdeslagen som trädde i kraft i februari 2020. Samtidigt visar EU kompromissvilja och går med på att skjuta på det förbud mot att kylda köttprodukter från resten av Storbritannien säljs i Nordirland till den 30 september. EU:s brexitförhandlare Maroš Šefčovič säger att EU också lagt fram till nya lösningar på en del av de problem som protokollet har orsakat i Nordirland.

  • Hälsominister Hancock avgår

   Hälsominister Matt Hancock avgår sedan det framkommit att han brutit mot reglerna för social distansering i enlighet med coronarestriktionerna i samband med en otrohetsaffär som avslöjas i brittisk press. Regeringen aviserar att det ska göras en utredning av hur bilder inifrån hälsodepartementet läckt ut till pressen. Senare kräver Labour en utredning om huruvida Hancock brutit mot reglerna och använt sin privata e-postadress i sin yrkesutövning. Det finns ytterligare flera frågor där Hancoks omdöme ifrågasätts, bland annat vilka som har vunnit nya regeringskontrakt under coronapandemin. Hancock ersätts av Sajid Javid, som tidigare varit inrikes- och finansminister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0