Storbritannien
Foto: Shutterstock/bgrissom

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. I början av 1900-talet var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och inte minst kulturella inflytande är fortfarande stort. London har förblivit ett viktigt finansiellt centrum och Storbritannien är en av de permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Nästan 300 klimataktivister grips

   Nästan 300 aktivister från gruppen Extinction Rebellion grips i samband aktioner som genomförts för att kräva att regeringen ska minska koldioxidutsläppen i Storbritannien och vidta andra åtgärder för att motverka klimatförändringar. I flera aktioner har gruppens medlemmar bland annat genomfört en protest i underhuset, hindrat kollektivtrafik, blockerat broar och vägar, målat slagord på en byggnad som tillhör oljebolaget Royal Dutch Shell och kedjat fast sig utanför Labourledaren Jeremy Corbyns hem. Enligt officiell statistik var Storbritanniens utsläpp av växthusgaser 2017 43 procent lägre än 1990.

  • Farage lanserar brexitparti

   Den förre Ukip-ledaren Nigel Farage lanserar ett nytt parti: Brexitpartiet, i Coventry, som ska ställa upp i det brittiska EU-valet som sannolikt kommer att hållas i maj. Enligt Farage har partiet 70 kandidater redo att delta, en av dem är frilansjournalisten Annunziata Rees-Mogg, som hoppat av från Konservativa partiet och är syster till Jacob Rees-Mogg, som en av de mest namnkunniga brexitörerna inom Konservativa partiet. Farange hävdar också att det nya partiet på tio dagar samlat in 750 000 pund. 

  • Julian Assange grips i London

   Wikileaksgrundaren Julian Assange grips av brittisk polis på Ecuadors ambassad i London. Detta sker sedan Ecuador hävt hans ecuadorianska medborgarskap (något han fick så sent som i december 2018) och dragit in hans politiska asyl. Gripandet sker på USA:s begäran: nyligen offentliggjorda dokument visar att det amerikanska justitiedepartementet väckte åtal mot Assange i mars 2018, på grund av misstankar om dataintrång. Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad sedan 2012 för att undgå att utlämnas till Sverige, där han anklagats för våldtäkt. Förundersökningen mot honom lades dock ned 2017, och arresteringsordern om att överlämna Assange till Sverige återkallades. En domstol i London fäller honom kort därefter för att ha brutit mot villkoren i den borgen han beviljades 2012. Han riskerar att dömas till fängelse i upp till tolv månader (se även Juni 2012). Senare anklagar Ecuadors president Lenín Moreno Assange för att ha använt ambassaden som en "spioncentral" för att lägga sig i händelser som påverkar "andra länders demokratier".

  • Ny respit för Storbritannien

   EU-länderna går med på att ge Storbritannien ännu en respit. Den här gången till den 31 oktober. Det betyder att britterna måste hålla EU-val i maj, om landet inte lämnar samarbetet före den 1 juni. Europeiska rådet säger också att man inte kommer att gå med på några ändringar i det utträdesavtal parterna tidigare har enats om. Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, uppmanar britterna att inte slösa bort den här tiden. Theresa May framhärdar i att möjligheten fortfarande finns att underhuset godkänner avtalet och Storbritannien kan lämna EU den 22 maj. Läs mer här om vilka valmöjligheter som finns för Storbritannien (text på engelska). 

  • Förberedelser görs för eventuell brittisk medverkan i EU-valet

   Den brittiska regeringen vidtar åtgärder för att det ska bli möjligt för Storbritannien att ställa upp i EU-valet i maj. Den betonade samtidigt att det inte betyder att landet verkligen kommer att delta. Samtidigt reser premiärminister May till Tyskland och Frankrike för att försöka förmå EU-ledarna att ge henne ytterligare respit för det brittiska EU-utträdet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0