Storbritannien
Passagerare i pariserhjulet London Eye blickar ner på Big Ben och parlamentet över Themsen. Foto: Ale Argentieri/Shutterstock.

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. I början av 1900-talet var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. London har förblivit ett viktigt finansiellt centrum. I januari 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i det brittiska samhället.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Övergrepp på mödra- och barnhem utreds i Nordirland

   Nordirland ska inleda en oberoende utredning av förhållandena på ett 10-tal mödra- och barnhem samt tvätterier som drevs i provinsen mellan 1922 och 1990 och där kvinnor och flickor som blivit gravida utan att vara gifta hölls isolerade tills de fött sina barn. Hemmen drevs av både katolska och protestantiska organisationer. Enligt en rapport, som sammanställts av två nordirländska universitet, behandlades kvinnorna, varav en del utsatts för våldtäkt, incest eller andra brott, illa och många pressades hårt för att de skulle adoptera bort sina barn. Dödstalet förefaller inte vara lika höga i de nordirländska hemmen som de var i de irländska där omkring 15 procent av barnen avled. Minst 10 600 kvinnor och flickor var intagna på hemmen. 

  • Sturgeon presenterat vägkarta för skotsk självständighet

   Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon säger att om självständighetspartierna får majoritet i det skotska valet i maj planerar hon att utlysa en ny "laglig folkomröstning" om skotsk självständighet, även om den brittiska regeringen säger nej till detta. I samband med att omkring tusen medlemmar från Sturgeons Skotska nationalistpartiet (SNP) samlats (digitalt) för att diskutera detta lägger hon fram en elva punkter lång vägkarta för hur man ska nå dit. Premiärminister Boris Johnson har sagt bestämt nej till en ny skotsk folkomröstning. Den skotska regeringen och en del juridiska experter menar att det är möjligt för Skottland att trots detta hålla en egen, rådgivande folkomröstning. SNP är dock splittrat om detta är en framkomlig väg eller inte. För Sturgeon väntar även andra prövningar, då en parlamentarisk utredning ska avgöra om den skotska regeringen vilseledde det skotska parlamentet när den hanterade anklagelser mot den förre SNP-ledaren Alex Salmond om att han gjort sig skyldig till sexuella övergrepp mot sin personal när han var skotsk regeringschef. Salmond har friats från anklagelserna i domstol (se Mars och Juni 2020). Frågan har också splittrat SNP, där en del av partiet står bakom Sturgeon och andra stödjer Salmond.

  • Domstol fastställer Lockerbiedom

   En domstol i Skottland avslår ett försök att riva upp domen mot den libyske medborgaren Abd al-Basit al-Miqrahi, som dömdes som skyldig till bombdådet mot ett amerikanskt trafikflygplan över byn Lockerbie 1988. Libyska staten tog så småningom på sig ansvar för attentatet, som krävde 270 liv, och al-Miqrahi fälldes i en specialdomstol i Nederländerna 2001. Han släpptes ur fängelse efter att ha drabbats av cancer och avled 2012. Den skotska appellationsdomstolen fastställer domen från Nederländerna. Amerikanska myndigheter har nyligen meddelat att de vill att ytterligare en libyer, som anklagas för att ha byggt bomben, ska ställas inför rätta.

  • Skotska Labours ledare avgår

   Richard Leonard avgår som ledare för Skotska Labour. Det sker efter upprepad kritik från delar av hans parti, som pekar på att partiet tappat röster i Skottland under de tre år som han har lett partiet. En del menar att han har stått för nära den förre Labourledaren Jeremy Corbyn, som inte har haft något starkt stöd i Skottland. Fram till 2011 hade Skotska Labour en dominerande roll inom skotsk politik. En ny ledare måste nu utses snabbt inför valet till det skotska parlamentet som troligtvis hålls i maj 2021. Det blir partiets femte ledare sedan 2014.

  • Storbritannien kritiserar Kina för övergrepp mot uigurer

   Storbritannien och Kanada riktar hård kritik mot hur Kina behandlar sin uiguriska minoritet. Samtidigt förbjuder länderna all import av varor som man misstänker har tillverkats av uiguriska tvångsarbetare eller inbegriper andra människorättsbrott. De företag som bryter mot detta riskerar böter. Utrikesminister Dominic Raab säger att Storbritannien har en moralisk plikt att reagera mot övergreppen som han likställer med tortyr. Samtidigt skärptes delar av den lag mot modernt slaveri som Storbritannien antog 2015. Relationerna mellan länderna är redan ansträngda, mycket på grund av brittisk kritik av Kinas agerande i Hongkong. Kinas FN-ambassadör uppmanar den brittiska regeringen att inte lägga sig i Kinas inrikespolitiska affärer. I Storbritannien finns det samtidigt krafter som inte tycker att Raab går långt nog och överhuset vill se en lagändring som innebär att respekt för mänskliga rättigheter ska ges stor tyngd i framtida handelsavtal. Många brittiska klädföretag importerar bomull från Kina, som svarar för cirka en femtedel av all bomullsproduktion. Avslöjanden har bland annat gjorts om att  hundratusentals uigurer och personer från andra minoriteter tvingas plocka bomull för hand  på de stora odlingar som finns i Xinjiang.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0