Storbritannien
Passagerare i pariserhjulet London Eye blickar ner på Big Ben och parlamentet över Themsen. Foto: Ale Argentieri/Shutterstock.

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. I början av 1900-talet var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. London har förblivit ett viktigt finansiellt centrum. I januari 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i det brittiska samhället.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • September

  • Katolikerna fler än protestanterna i Nordirland

   För första gången sedan Nordirland bildades 1921 är den katolska befolkningen större än den protestantiska. Enligt folkräkningen som gjordes 2021 är 45,7 av nordirländarna katoliker eller har vuxit upp som katoliker, medan motsvarande siffror för protestanter är 43,5. När det gäller nationell identitet ser sig 32 procent som bara brittiska, 29 procent som bara irländska, 20 procent som bara nordirländska, medan 8 procent säger sig vara både brittiska och nordirländska. Samtidigt har andelen invånare som har irländska pass ökat med 63 procent sedan den förra folkräkningen 2016 (men det är bara cirka 6 procent av befolkningen som har mer än ett pass, samtidigt som 16 procent av invånarna inte hade något pass alls). Nordirland befolkning har samtidigt vuxit till 1,9 miljoner.

  • Drottning Elizabeth avlider, kung Charles III tar över tronen

   Drottning Elizabeth II avlider vid 96 års ålder. Hon hade suttit på den brittiska tronen sedan 1952. Hennes äldste son tar nu över tronen som kung King Charles III. Den nye monarken besöker veckan efter Skottland, Nordirland och Wales. Dagen efter drottningens död utlyser regeringen landssorg, som ska råda till efter begravningen den 19 september. Under den tiden är  parlamentet stängt. 

  • Nytt stödpaket till hushåll och företag

   Redan på sin första dag som premiärminister utlovar Liz Truss ett stödpaket för att hjälpa hushållen och företagen att klara av att betala de allt högre räkningarna på energi. För att finansiera det behöver regeringen låna pengar. Paketet innebär att taket för hur mycket hushållen måste betala som mest sätts till 2 500 pund, för de kommande två åren, vilket är en höjning från dagens tak på 1 971 pund (som skulle ha höjts till 3 549 pund från den 1 oktober och ännu mer 2023). Till detta kommer de 400 pund till alla hushåll som tidigare har utlovats. Även företag och offentlig verksamhet som till exempel skolor erbjuds ett liknande stöd, för halva sina energikostander, men bara under sex månader. Enligt regeringen kommer kostnaderna för åtgärderna att ligga under 150 miljarder pund. Det blir samtidigt en svår uppgift för finansminister Kwasi Kwarteng att samtidigt driva igenom de skattesänkningar på 10-tals miljarder pund som Truss har utlovat.

  • Kwarteng blir Storbritanniens första svarta finansminister

   Den brittiska premiärministern Liz Truss utser sin nya regering, där Kwasi Kwarteng blir Storbritanniens finansminister, den första svarta politikern på posten, James Cleverly tar över ansvaret för utrikespolitiken, Suella Braverman blir ny inrikesminister och Therese Coffey blir hälsominister och biträdande premiärminister. Brittiska medier noterar att det inte finns en enda vit man på någon av de högsta posterna, samt att hon främst tillsatt personer som har varit lojala mot henne och att hon inte har utnyttjat tillfället för att överbrygga de stora motsättningarna inom Konservativa partiet, inte minst bland ledamöterna i underhuset där fler hade velat se den förre finansministern Rishi Sunak på posten. Flera av de nya ministrarna tillhör ERG (European Research Group) förespråkare av en hård brexit från partiets högerfalang. Inför folkomröstningen 2016 förespråkade Truss att Storbritannien skulle stanna kvar i EU, men har sedan dess bytt fot.

  • Liz Truss blir ny Toryledare och premiärminister

   Nu är det klart att det blir utrikesminister Liz Truss som blir ny ledare för Konservativa partiet och därmed brittisk premiärminister efter Boris Johnson. Av de drygt 172 000 partimedlemmarna hade 82,5 procent röstat i partiledarvalet, varav cirka 57 procent för Truss mot knappt 43 procent för hennes motståndare Rishi Sunak. Hon tillträder som ny premiärminister den 6 september.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

108414

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0