Storbritannien
Passagerare i pariserhjulet London Eye blickar ner på Big Ben och parlamentet över Themsen. Foto: Ale Argentieri/Shutterstock.

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. Vid 1900-talets början var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i samhället.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juli

  • Regeringsskifte efter storseger

   Labourpartiet, som varit i opposition i 14 år, vinner en rekordstor seger när britterna röstar i val till underhuset. Mittenvänsterpartiet med Keir Starmer i spetsen får 411 av de 650 platserna och med det rejäl egen majoritet. Den avgående premiärministern Rishi Sunaks Konservativa partiet ("Tories") får i sin tur se sin majoritet förvandlas till ett lågvattenmärke med 121 mandat. Det är till stor del valsystemet, där vinnaren får alla röster i sitt distrikt, som gör att skillnaderna blir så stora. I procent räknat ökar Labour med bara någon enstaka procentenhet från det förra valet 2019 till cirka 35 procent 2024 medan Tories backar med omkring 20 procentenheter till cirka 25 procent. De brittiska väljarna anses trötta på Tories efter partiets mångåriga styre präglat av en kaotisk process för att lämna EU, frekventa partiledarbyten och politiska skandaler samt stigande levnadsomkostnader. Efter valet meddelande Sunak sin avgång även som partiledare.

  • Juni

  • Assange släpps fri

   En infekterad 14 år lång juridisk strid får sitt slut när Julian Assange släpps ur brittiskt förvar efter en överenskommelse med rättsvårdande myndigheter i USA. Uppgörelsen innebär att Wikileaks-grundaren erkänner att han stulit och spridit hemliga försvarsuppgifter, men friges eftersom den 52-årige australiern redan anses ha avtjänat straffet, drygt fem års fängelse, medan hans begäran om överlämning till USA avhandlades i brittiska domstolar. Pressfrihetsaktivister har protesterat mot vad de anser är ett politiskt motiverat åtal och regeringen i Australien har krävt hans frigivning. Wikileaks offentliggjorde 2010 hundratusentals amerikanska hemliga handlingar, däribland diplomatpost och filmer på misstänkta krigsbrott. USA anser att läckan har äventyrat människors liv. Samma år greps Assange i Storbritannien, men på begäran av svensk åklagare för misstänkt våldtäkt och ofredande under ett Sverigebesök. Han avfärdade anklagelserna, som han också såg som politiska. Därefter tillkom USA:s begäran om överlämning. 2012 tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London, där han förskansade sig till 2019 då han greps på nytt. Det svenska fallet preskriberades 2020. Wikileaks källa, Chelsea Manning, en underrättelseanalytiker i USA:s armé, dömdes 2013 till 35 års fängelse för läckan, men benådades av president Barack Obama 2017.

  • Vadslagningsskandal i valrörelsen

   Regeringen och Konservativa partiet skakas av en skandal där flera högt uppsatta medlemmar och kandidater misstänks för insiderbrott. De ska ha satsat pengar på vilket datum som premiärminister Rishi Sunak skulle välja för det kommande parlamentsvalet (4 juli). Bland de misstänka finns partiets kampanjchef och en av Sunaks livvakter. Premiärministern får också hård kritik för att han i förtid lämnade ceremonier till minne av D-dagen för 80 år sedan, då allierade styrkor landsteg norra Frankrike för att bekämpa Nazityskland under andra världskriget.

  • Reform UK går om Tories i mätning

   Det högerpopulistiska partiet Reform UK, med Nigel Farage i spetsen, får i en opinionsmätning inför valet den 4 juli sensationellt större stöd än premiärministers Rishi Sunaks Konservativa partiet, "Tories". Reform UK får 19 procent och Tories 18 procent. Båda ligger långt efter Labour som noterar ett väljarstöd på 37 procent i mätningen. Farage, känd sedan tidigare år som högljudd brexitförespråkare, gav tidigare besked om att han inte skulle kandidera, men ändrade sig mitt i valrörelsen. I andra mätningar får Tories klart mer stöd än Reform UK, men opinionsmätningarna visar att Sunak och hans parti utmanas från höger. 2019 fick Reform UK (eller Brexitpartiet som det hette då) fick i valet 2019 endast 2 procent av rösterna och har ett mandat i parlamentet. Farage går till val på löften om bland annat hårdare tag mot invandring.

  • Maj

  • Sunak utlyser val

   Premiärminister Rishi Sunak meddelar överraskande att parlamentsval ska hållas den 4 juli. Det är dags för britterna att välja framtid, förklarar han utanför premiärministerkansliet 10 Downing Street i London. Sunak hoppas att återhämtning av ekonomin och dämpad inflation ska gagna Konservativa partiet i valrörelsen. Opinionsmätningar tyder dock på att det stora oppositionspartiet och ärkerivalen om makten i brittisk politik, Labour, kommer att vinna. Partiet ligger i mätningarna före med omkring 20 procentenheter. Konservativa partiet, "Tories", har styrt Storbritannien i 14 år genom EU-utträdet "brexit", coronapandemi, turbulens på partiledar- och premiärministerposten, hög inflation och höga räntor i samband med Ukrainakriget.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0