Storbritannien
Foto: Shutterstock/bgrissom

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. I början av 1900-talet var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och inte minst kulturella inflytande är fortfarande stort. London har förblivit ett viktigt finansiellt centrum. På senare år har politiken dominerats av beslutet att Storbritannien skulle lämna EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Boris Johnson sjuk i covid-19

   Premiärminister Boris Johnson har smittats av covid-19. Han säger att han ska fortsätta att arbeta så länge det går och att  idag bara har milda symptom. Johnson har nu självisolerat sig i hemmet. Även hälsominister Matt Hancock har smittats. Hittills har nästan 11 700 fall av covid-19 rapporterats i Storbritannien och 578  människor har avlidit.

  • NHS får förstärkning av frivilliga

   På bara en dag har en kvarts miljon britter anmält sig som frivilliga för att bistå den allmänna sjukvården, NHS, för att bistå särskilt utsatta grupper med att leverera mat och mediciner, transporter och ringa dem som sitter isolerade. Omkring 11 000 pensionerade läkare, sjuksköterskor och andra har börjat arbeta igen, och cirka 24 000 studenter som går sista året på läkar- och sjuksköterskeutbildningar kommer också att börja arbeta för NHS. Samtidigt meddelas att kronprins Charles insjuknat i covid-19 och sitter i karantän.

  • Alex Salmond frias i domstol

   Skottlands före detta försteminister Alex Salmond frias i domstol från anklagelserna om sexuella övergrepp. I tolv fall frias han helt av juryn, i ett fall anses det inte finnas tillräckliga bevis (se Januari 2019). Nio kvinnor har anklagat Salmond för övergrepp, själv har han hela tiden tillbakavisat alla anklagelser.

  • Johnson beordrar britterna att stanna hemma

   Den brittiska regeringen vidtar nu ännu hårdare regler för att motverka den pågående coronapandemin. Alla butiker som inte tillhandahåller livsnödvändiga varor måste nu stänga. Britterna beordras att stanna hemma och får bara lämna sina hem för att köp mat och mediciner, för att resa till arbetet (om det anses absolut nödvändigt) och för en timmes motion varje dag. De uppmanas också att undvika att träffa släkt och vänner. Man får bara vistas ute i sällskap med en annan person, om det inte handlar om familjemedlemmar. Polisen får också rätt att ingripa mot dem som bryter mot reglerna. En utvärdering av åtgärderna, som träder i kraft samma kväll, kommer att göras inom tre veckor, säger premiärminister Boris Johnson, när han presenterar dem vid ett TV-sänt tal till nationen. Fram till idag har 335 människor avlidit i virussjukdomen covid-19 i Storbritannien.

  • Regeringen inför lönegaranti

   Den brittiska regeringen lovar att betala 80 procent av lönen till arbetstagare som inte kan arbeta på grund av den pågående pandemin, så länge de inte varslas om uppsägning av sina arbetsgivare. Ett tak sätts dock vid 2 500 pund i månaden. Beskedet välkomnas av arbetsgivarorganisationer, men fackföreningar uttrycker oro för vad som händer med egenföretagare och frilansare som inte omfattas av trygghetssystemen. Premiärminister Boris Johnson aviserar samtidigt att alla restauranger, pubar, teatrar, biografer och gym ska stängas för att försöka minska takten i smittspridningen av det nya coronaviruset. Fram till nu har nästan 4000 fall av covid-19 rapporterats från Storbritannien, och knappt 67 000 människor har testats om de har sjukdomen. Mest utsatt är London. Regeringebn vädjar nu till pensionerad vårdpersonal att komma in och arbeta för att hantera den ökade arbetsbördan inom vården.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0