Storbritannien
Passagerare i pariserhjulet London Eye blickar ner på Big Ben och parlamentet över Themsen. Foto: Ale Argentieri/Shutterstock.

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. I början av 1900-talet var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. London har förblivit ett viktigt finansiellt centrum. I januari 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i det brittiska samhället.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Ökad smittspridning väcker oro

   Höga chefer inom den allmänna vården i England uttrycker oro över den snabba ökningen av antalet fall av covid-19 och uppmanar den brittiska regeringen att införa nya restriktioner. Regeringen säger sig inte ha några sådana planer, men betonar att man följer utvecklingen noga. Under den senaste veckan har omkring 40 000 nya fall rapporterats varje dag, antalet människor som vårdas på sjukhus för covid-19 ökar också, liksom antalet dödsfall.

  • Konservativ politiker mördad i misstänkt terrordåd

   En konservativ brittisk politiker sir David Amess knivhuggs till döds underett möte med väljare i en kyrka i staden Leigh-on-Sea i hans valkrets i sydöstra England. Mordet utreds som ett terrordåd. En misstänkt gärningsman grips, enligt brittiska medier handlar det om en brittisk man i 25-årsåldern med somaliska rötter. Arness som suttit i det brittiska underhuset sedan 1983 hyllas av politikerkollegor från olika partier. Det diskuteras nu vad som kan göras för att öka säkerheten för parlamentsledamöterna när de möter sina väljare. Det hör till rollen att en ledamot, ofta varje vecka, möter sina väljare på plats i sina valkretsar.

  • EU utlovar lättnader i Nordirlandsprotokollet

   EU presenterar flera förslag till lättnader i det så kallade Nordirlandsprotokollet. Dessa är mer långtgående än de flesta bedömare hade väntat sig, bland annat föreslås att de flesta fysiska kontroller av varor slopas. Förslagen välkomnas av stora delar av Nordirlands näringsliv, medan DUP-ledaren Jeffrey Donaldson beskriver dem som ett steg i rätt riktning, men menar att de inte går långt nog. Han har samtidigt hotat med att dra tillbaka sina ministrar från provinsregeringen om inte protokollet slopas. Om han gör det faller hela regeringen. Den brittiska regeringen driver också på för att EU-domstolen inte ska få fungera som skiljedomare vid eventuella tvister. London har också att hotat med att aktivera paragraf 16, som innebär att delar av överenskommelsen kan hävas vid särskilda omständigheter. Tidigare under veckan har en domstol avgjort att DUP:s  bojkott av möten mellan nordirländska och irländska ministrar strider mot lagen.

  • Blair och Torygivare pekas ut i Pandoraläckan

   Mohamed Amersi, en av de främsta givarna till Konservativa partiet och den förre premiärministern och Labourledaren Tony Blair och hans hustru Cherie, är några av de britter som pekas ut i den så kallade Pandoraläckan som innehåller uppgifter om hur personer och företag använder sig av skatteparadis som Panama, Brittiska jungfruöarna och Singapore för att slippa betala skatt. Amersi anklagas för att ha tagit emot en muta i samband med en affär mellan svenska Telia och ett bolag som ägs av Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans dåvarande president. För paret Blair handlar det om en fastighetsaffär som gjordes upp i ett skatteparadis, vilket betydde att det slapp betala 312 000 pund i stämpelskatt i samband med att de köpte en fastighet i London för över 6 miljoner pund. Senare kommer uppgifter om att flera utländska magnater – bland annat Qatars styrande familj, sonen till den ryska oligarken Michail Gutseriev – köpt fastigheter i Storbritannien via bolag placerade i skatteparadis och att de på så sätt har sluppit betala skatt.

  • September

  • Storbritannien vill ansluta sig till handelsavtal i stillahavsregionen

   Storbritannien inleder nu förhandlingar om att ansluta sig till handelsavtalet CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership) som idag omfattar elva länder kring Stilla havet som tagot bort 95 procent av alla tullar på handeln mellan dem.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0