
Storbritannien
Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. Vid 1900-talets början var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i samhället.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2023
-
December
-
Ryssland beskylls för omfattande hackning
Storbritannien beskyller Rysslands säkerhetstjänst FSB för en omfattande årslång hackningskampanj mot politiker, journalister och andra offentliga personer. Hackarna ska bland annat ha kommit över känsliga dokument. London belägger två personer med sanktioner och kallar upp Rysslands ambassadör till sitt utrikesdepartement för att protestera.
-
Nytt migrantavtal med Rwanda
Storbritannien och Rwanda ingår ett nytt avtal om att skicka migranter till det afrikanska landet för att pröva deras fall där. Ett tidigare förslag fick avslag i Högsta domstolen med motiveringen att Rwanda kan komma att deportera asylsökande till deras hemländer där de riskerar förföljelse. De båda regeringarna uppges nu ha enats om att upprätta en gemensam domstol i Rwanda som ska förhindra sådan deportering. Beskedet om att mildra förslaget fick dagen därpå migrationsministern Suella Braverman att avgå. Hon vill i likhet med andra hårdföra tories att Storbritannien ska lämna Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna för att kunna hindra fler människor att invandra.
-
-
November
-
HD: Rwandaförslag olagligt
Högsta domstolen meddelar att regeringens förslag om att skicka asylsökande till Rwanda är olagligt. Risken är stor att flyktingar som skickas till det afrikanska landet tvingas tillbaka till sina hemländer som de flytt ifrån, anser HD. Premiärminister Rishi Sunak, som proriterar att minska immigrationen, säger efter utslaget att han är beredd att ändra lagen om så krävs. Oppositionsledaren Keir Starmer från Labourpartiet kallar Rwandaförslaget ett "löjligt, patetiskt spektakel".
-
Cameron åter som utrikesminister
Förre premiärministern och Toryledaren David Cameron gör comeback i regeringen, denna gång som utrikesminister. Han ersätter James Cleverly som i sin tur blir inrikesminister. Cameron styrde partiet i elva år och var premiärminister i sex år. Han avgick 2016 sedan han förlorat den folkomröstning om Storbritanniens utträde ur EU som han själv låtit utlysa.
-
Stor kontroversiell propalestinsk marsch
En demonstration med omkring 300 000 deltagare i London till stöd för palestinierna river upp känslorna i Storbritannien. Premiärminister Rishi Sunak fördömer högerextermister och Hamasanhängare som deltar. Demonstrationen väcker också ilska för att den hålls på vapenstilleståndsdagen, då britterna i stillhet hedrar offren för första och andra världskriget. Kriget Israel-Hamas kryper splittrar även Labour där en del företrädare för oppositionspartiet kritiserar sin ledare Keir Starmer för att inte kräva permanent vapenvila. Starmer uppfattas som mer Israelvänlig än företrädaren Jeremy Corbyn som periodvis beskylldes för antisemitism.