Storbritannien
Passagerare i pariserhjulet London Eye blickar ner på Big Ben och parlamentet över Themsen. Foto: Ale Argentieri/Shutterstock.

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. Vid 1900-talets början var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i samhället.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • April

  • Brittiskt försvarar Israel mot Iran

   Storbritannien deltar i försvaret av Israel när Iran natten mellan den 13 och 14 april skickar hundratals robotar och drönare mot den judiska staten, som svar på bombningen vid det iranska konsulatet i Damaskus den 1 april. Brittiskt stridsflyg har skjutit ner "ett antal" drönare, säger premiärminister Rishi Sunak. Andra länder som bistått det israeliska försvaret under attacken är USA, Frankrike och Jordanien.

  • Biståndsarbetare dör i attack

   Sju biståndsarbetare dör i en israelisk attack mot Gaza. De arbetar för World Central Kitchen, en USA-baserad organisation som är en av två grupper som försöker leverera nödhjälp till palestinier via Cypern. Israel medger attacken men beskriver den som ett misstag. Biståndsarbetarna hör hemma i olika länder. Tre är britter och Storbritannien reagerar med en skarp protest. I samtal med utrikesminister Israel Katz säger motparten David Cameron att attacken är "fullständigt oacceptabel".

  • Mars

  • Unionistledare avgår

   Jeffrey Donaldson, ledare för Nordirlands näst största parti, tillika det största på den probrittiska unionistiska sidan, DUP, avgår. Det sker sedan polisen gripit honom misstänkt för våldtäkt och andra sexuella övergrepp. Donaldson förnekar anklagelserna.

  • Nytt försvarsavtal med Australien

   Australien och Storbritannien ingår ett nytt försvarsavtal i Canberra. Avtalet drar upp riktlinjer och underlättar för de bägge allierade staterna att skicka trupper till varandras territorier för att exempelvis delta i militära övningar och utbildning eller dela underrättelseinformation. Länderna är inte förpliktigade att ingripa till varandras försvar om någon av dem utsätts för ett angrepp, men överenskommelsen innebär att länderna ”åtar sig att rådgöra" med varandra vid ett hot utifrån. Australien och Storbritannien deltar sedan tidigare i försvarsalliansen Aukus tillsammans med USA.

  • Februari

  • Domstol avfärdar amnestilag om Nordirland

   En domstol i Belfast avfärdar den amnesti för stridande i den väpnade konflikten i Nordirland 1969–1998 som det brittiska parlamentet antog i september 2023. Lagen strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, anser domstolen. Stridande (militärer, poliser och medlemmar av halvmilitära grupper) skulle ges amnesti om de samarbetar med en sanningskommission, var tanken. Lagen kritiseras av anhöriga till dödsoffer, alla partier i Nordirland, liksom Irlands regering och Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, dit Irland har anmält lagen. Krigsveteraner välkomnar dock lagen. 1 200 dödsfall är ouppklarade.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0