Storbritannien
Passagerare i pariserhjulet London Eye blickar ner på Big Ben och parlamentet över Themsen. Foto: Ale Argentieri/Shutterstock.

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. I början av 1900-talet var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. London har förblivit ett viktigt finansiellt centrum. I januari 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i det brittiska samhället.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Storbritannien skärper utsläppsmål

   Den brittiska regeringen skärper sina klimatmål. Nu ska landet fram till år 2035 minska sina utsläpp av växthusgaser med 78 procent jämfört med 1990 års nivå, tio procent mer än i de tidigare målen. För att nå dit krävs en satsning på fler elbilar, förnyelsebar energi och nya system för uppvärmning av bostäder, samt minskad konsumtion av kött och mejeriprodukter. Dessutom ska mer skog planteras. Aviseringen sker inför att den amerikanske presidenten Joe Biden ska presentera nya nationella mål för klimatarbetet i USA.

  • Johnson skjuter upp Indienresa

   Premiärminister Boris Johnson skjuter ännu en gång upp en planerad resa till Indien, på grund av det höga antalet covidsmittade i landet. Storbritannien sätter också upp Indien på sin "röda lista", vilket betyder att alla som reser till Storbritannien från Indien måste sitta i karantän på hotell i tio dagar. Syftet med Johnsons Indienresa var att stärka handeln mellan länderna. Johnson ska istället överlägga med sin indiske kollega Narendra Modi via nätet.

  • Johnson lovar att handelshinder med Nordirland ska slopas

   Den brittiske premiärministern Boris Johnson lovar i  brittisk TV att de handelshinder som idag finns mellan Nordirland och det brittiska fastlandet, i enlighet med utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU, ska tas bort. Han säger att han kommer att vidta nya åtgärder om EU håller fast vid "sin dogmatiska linje". Både Storbritannien och EU har rätt att tillfälligt häva det så kallade Nordirlandsprotokollet via artikel 16 i utträdesavtalet. Irlands premiärminister Micheál Martin, som medverkar i samma program, säger att avtalet inte utgör något hot mot Nordirlands konstitutionella position inom Storbritannien.

  • Sinn Féin-ledare beklagar mordet på lord Mountbatten 1979

   Mary Lou McDonald, ledare för Sinn Féin, tidigare benämnt Irländska republikanska armén  IRA:s politiska gren, beklagar mordet på Louis Mountbatten, farbror till den nyligen avlidne prins Philip, 1979. Mountbatten, dödades tillsammans med tre andra, när IRA sprängde den fiskebåt han befann sig i. Attentatet ägde rum i i havet utanför byn Mullaghmore, i grevskapet Sligo, i Irland, där den brittiske lorden var på semester. Det är första gången som en medlem av Sinn Féin ber om ursäkt för attentatet.

  • Förre premiärministern Cameron i blåsväder

   Den förre premiärministern David Cameron hamnar i blåsväder, då det visar sig att han har försökt utnyttja sina kontakter i regeringen för att bedriva lobbyverksamhet för bolaget Greensill Capitals ägare Lex Greensill. Denne hade, när Cameron var premiärminister, en obetald position som rådgivare. Två år efter att Cameron avgått som premiärminister började han själv arbeta för Lex Greensill. Han ska nu bland annat ha skickat privata sms till finansminister Rishi Sunak om att bolaget skulle få covid-lån, något denne dock sade nej till. 2019 ska han, och Greensill ha träffat hälsominister Matt Hancock för en "privat drink" för att diskutera NHS-betalningar. Det har också avslöjats att höga tjänstemän börjat arbeta för Greensill Capital medan de fortfarande arbetade för regeringen. Det som upprör den brittiska opinionen är att detta i sig inte handlar om några formella regelbrott. Labourledaren Keir Starmer pekat på en korrupt kultur inom det konservativa partiet och vill att detta ska utredas av parlamentet. I mars gick Greensill Capital i konkurs.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0