Storbritannien
Foto: Shutterstock/bgrissom

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. I början av 1900-talet var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och inte minst kulturella inflytande är fortfarande stort. London har förblivit ett viktigt finansiellt centrum. På senare år har politiken dominerats av beslutet att Storbritannien skulle lämna EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Rättvisa och säkerhet betonas i Labourledarens konferenstal

   Labourledaren Keir Starmer håller sitt första stora programtal vid Labours partikonferens som i år hålls digitalt, med nyckelord som hygglighet, rättvisa, möjligheter, medkänsla och säkerhet. Han försöker visa att han står för en annan politisk linje än företrädaren Jeremy Corbyn, dock utan att nämna denne vid namn. Talet innehåller dock få politiska förslag, men Starmer riktar hård kritik mot premiärminister Boris Johnson för bristen på kompetens, inte minst för dess hantering av coronapandemin. Han uppmanar regeringen att behålla sitt program för permitteringar för att hålla arbetslösheten nere. Flera bedömare påpekar att Starmers tal i mycket var riktat till tidigare Labourväljare i norra England, som övergav partiet på grund av brexit.

  • Coronarestriktionerna skärps på nytt

   Den brittiska regeringen inför nya restriktioner i England för att förhindra ytterligare spridning av Covid-19. Alla som kan uppmanas att arbeta hemifrån och barer, pubar och restauranger måste stänga senast klockan 22.00 och endast bordsservering kommer att tillåtas. Alla som arbetar i butik måste bära munskydd och vid bröllop får högst 15 personer samlas (i andra sammanhang är gränsen sedan tidigare satt vid sex personer). Planerna på att tillåta åskådare vid sportevenemang skrinläggs. Reglerna kan komma att gälla under sex månader. Den som bryter mot restriktionerna riskerar dryga böter. Skärpningen sker efter en tid av snabbt ökande smittspridning och bara några veckor efter att invånarna uppmanats att återvända till sina arbetsplatser. Även Nordirland, Skottland och Wales skärper sina restriktioner. I Skottland blir det bland annat förbjudet att besöka någon i ett annat hushåll.

  • Johnson enas om kompromiss med partikamrater

   Premiärminister Boris Johnson enas med parlamentsledamöter i sitt eget parti att parlamentet ska få sista ordet om det nya lagförslag som innehåller delar som bryter mot utträdesavtalet med EU. Det sker som en eftergift till de partikamrater som sagt att de avser att rösta nej till regeringens kontroversiella lagförslag (se tidigare datum i September 2020).

  • Barbados aviserar planer på att byta statschef

   Barbados aviserar att den brittiska monarken, drottning Elizabeth, inte längre ska vara landets statschef. Ändringen ska ske i november 2021 i samband med landets 55-årsjubileum som självständig stat.

  • Omstritt lagförslag godkänns i en första omröstning

   Det omstridda lagförslaget godkänns i en första omröstning i underhuset. 340 ledamöter röstar för, 63 emot. Kammaren röstar också nej till ett ändringsförslag som läggs fram av Labour i syfte att stoppa landförslaget. Bland dem som stödjer lagförslaget hör det nordirländska unionistpartiet DUP. Samtidigt växer missnöjet med lagförslaget även inom det styrande Konservativa partiet. Bland dem som säger att de avser att rösta emot ett slutligt förslag hör den förra finansministern Sajid Javid. Boris Johnson försvarar samtidigt förslaget som han menar är ett svar på "hot" från EU om att sätta upp handelsbarriärer mellan Storbritannien och Nordirland, och även genomföra en "matblockad". Åtgärder som han menar kan hota landets sammanhållning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0