Storbritannien
Passagerare i pariserhjulet London Eye blickar ner på Big Ben och parlamentet över Themsen. Foto: Ale Argentieri/Shutterstock.

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. Vid 1900-talets början var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i samhället.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Maj

    • Brett avtal ingås med EU

      Fem år efter utträdet ur EU ingår den brittiska regeringen ett avtal på en rad områden med unionen. Bland annat får europeiska fiskare fortsätta att ta upp fångster i brittiska vatten som tidigare (en snävare kvot skulle annars ha införts). Kontroller på diverse brittiska livsmedel som exporteras till EU upphör. Gränspassagerna blir också enklare för britter som reser till unionens länder. En säkerhetspakt medför också bland annat att brittiska vapentillverkare ska kunna låna pengar ur en europeisk fond med 150 miljarder euro avsedd för krigsmateriel. Genom avtalet träder Storbritannien också åter in i EU:s gemensamma marknader för elektricitet och utsläppsrätter, och undviker därmed höga tariffer. Parterna ska också förhandla vidare om arbetskraftstillstånd för unga vuxna i varandras länder.

    • Högerpopulister framåt i lokalval

      Lokalval i England blir en kalldusch för Storbritanniens stora partier. Högerpopulistiska Reform UK lett av Nigel Farage vinner i en rad lokalval och tar ett av Labours mandat i parlamentet genom ett fyllnadsval. Reform UK vann bland annat sina första två borgmästarposter. Valen är de första sedan Labour bildade regering i fjol med Keir Starmer som premiärminister och konservativa Tories fick en ny partiledare, Kemi Badenoch.

    • April

    • HD definierar kön

      Storbritanniens högsta domstol beslutar att en kvinna juridiskt är en person som har fötts som flicka. Domslutet är en seger för aktivister som anser att en sådan definition innebär ett skydd för kvinnor bland annat i offentliga miljöer som toaletter, fängelser med mera. Aktivister som arbetare för transpersoners rättigheter befarar dock att dessa undergrävs för en redan utsatt grupp. HD påpekar dock i sin dom att transpersoners rättigheter likväl ska garanteras i lag.

    • Storbritannien försöker förhandla om USA-tullar

      Storbritannien tillhör de länder som drabbas minst när USA:s president Donald Trump inför höjda tullar gentemot hela världen. Brittiska varor beslås generellt med 10 procent i tull medan exempelvis produkter från EU får ett påslag på 20 procent. Regeringen i London hoppas samtidigt få till ett handelsavtal med Washington som ska motverka effekterna men utesluter inte att svara med egna tullar på amerikanska varor om så krävs.

    • Mars

    • USA:s tullar slår till

      Storbritannien drabbas hårt av de höga importtullar som USA inför globalt på stål och aluminium. Britterna väljer dock att avvakta och försöka fortsätta förhandla med Washington snarare än att svara med samma mynt. Regeringen i London beslutar också att stödja industrin med 2,5 miljarder pund. Storbritannien exporterar omkring en tiondel av sitt stål till USA, till ett värde av omkring 400 miljoner pund (2023).

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0