Storbritannien
Passagerare i pariserhjulet London Eye blickar ner på Big Ben och parlamentet över Themsen. Foto: Ale Argentieri/Shutterstock.

Storbritannien

Kelter, romare, angler och saxare, danska vikingar och normander lade grunden till det som skulle bli en av Europas och världens stormakter. Vid 1900-talets början var Storbritannien centrum i ett imperium där det brukade sägas att solen aldrig gick ned. Avkoloniseringen efter andra världskriget har gjort Storbritannien till ett mer vanligt land, men dess politiska, ekonomiska och kulturella inflytande är fortfarande stort. 2020 lämnade Storbritannien EU efter en folkomröstning som skapade stora spänningar i samhället.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2025

    • Juli

    • Historiskt vänskapsavtal med Tyskland

      Tyskland och Storbritannien skriver under ett vänskapsavtal när förbundskansler Friedrich Merz besöker London. Det är ländernas första bilaterala avtal sedan 1945, uppger premiärminister Keir Starmer. Enligt Kensingtonavtalets skrivningar ska länderna samarbeta närmare i säkerhets- och försvarsfrågor, exempelvis finns en klausul om ömsesidigt bistånd vid kriser. Försvarsstyrkorna ska genomföra gemensamma övningar och länderna ska samordna försäljningskampanjer för militärutrustning som de samproducerar, däribland stridsflygplanet Typhoon Eurofighter. Inom ekonomi och handel vill de stärka den bilaterala handeln inom ramen för avtalen mellan EU och Storbritannien och värna fria, öppna marknader. Andra punkter rör mer samarbete inom forskning och teknisk utveckling, stöd för kulturellt utbyte, direkta tågförbindelser och förenklade resemöjligheter för ungdomar, forskare och affärsresenärer. Att bekämpa illegal invandring är ett annat gemensamt åtagande.

    • Tusentals afghaner fick asyl efter dataläcka

      Omkring 4 500 afghaner har evakuerats till Storbritannien genom ett särskilt asylprogram, det framkommer när sekretessen för programmet nu lyfts. Ytterligare 600 afghaner och deras anhöriga ska vara på väg. Det hemliga asylprogrammet upprättades efter att en lista med närmare 19 000 namn på afghaner som arbetat för den brittiska försvarsmakten i Afghanistan, och ansökt om att få komma till Storbritannien, läckt ut av misstag. När västmakterna lämnade Afghanistan iscensattes en massiv evakuering (se 24 augusti 2021), men hundratals lokalanställda blev kvar. Under arbetet med att sätta dem i säkerhet läckte listan ut. Den brittiska försvarsministern John Healey ber om ursäkt och kallar läckan ”ett allvarligt misstag”.

    • Starmer och Macron överens om migration, kärnvapen och Ukraina

      Under den franske presidenten Emmanuel Macrons besök i London enas Frankrike och Storbritannien om att skärpa kontrollen av migranter som korsar Engelska kanalen på illegal väg. Bara i år har över 21 000 människor tagit sig över sundet i rangliga båtar. Storbritannien kommer enligt avtalet att kunna skicka tillbaka båtflyktingar som saknar identitetshandlingar men lovar samtidigt att ta emot lika många asylsökande som bedöms ha legitima skäl för att få stanna. Innan systemet kan komma igång ska det granskas inom EU. Premiärminister Keir Starmer och Macron enas även om ett ökat samarbete kring kärnvapen om Europa utsätts för ett allvarligt hot. De vill även stärka stödet till Ukraina, bland annat genom att införskaffa fler kryssningsrobotar. De bägge ledarna deltar också på distans i ett möte med den ”koalition av villiga länder” som upprättats för Ukraina.

    • Keir Starmer stukad efter bakslag om välfärdsreformer

      Labourregeringen vinner en omröstning i parlamentet om besparingar i välfärden, men dess ursprungliga förslag (Universal Credit and Personal Independence Payment Bill) blir rejält urvattnat. Reformerna klubbas igenom med endast 75 rösters övervikt efter stora eftergifter till en fraktion inom Labour under själva slutdebatten. Det så kallade Pip-stödet till exempelvis multisjuka och funktionshindrade ska nu dras ned långsammare än regering velat och det ska inte sänkas förrän efter en översyn under nästa år. Neddragningarna mer än halverades redan några dagar innan omröstningen hölls efter en revolt inom Labour. Det är nu osäkert hur mycket av regeringens mål att spara motsvarande 65 miljarder kronor som återstår. Ett par veckor efter omröstningen stängs  fyra revolterande parlamentsledamöter av från Labourpartiet. Beslutet ses som ett försök av Starmer att stärka partidisciplinen. 

    • Juni

    • Rasistiska upplopp i Nordirland

      Våldsamma sammandrabbningar med polis inleds i Ballymena i norra Nordirland sedan två 14-åriga oidentifierade pojkar gripits misstänkta för våldtäktsförsök på en flicka och bett polisen om tolkning från rumänska. Mobbar angriper sedan bland annat utlänningars bostäder och våldet sprider sig under veckan till andra nordirländska städer. Flera poliser och andra personer skadas. Både den lokala polisen och Nordirlands regeringschef Michelle O'Neill beskriver våldet som rasistiskt, och det fördöms även av premiärminister Keir Starmer. Liknande invandrarfientliga upplopp ägde rum i England och Nordirland 2024 och i Dublin i grannlandet Irland 2023.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0