Polen
Foto: Wikimedia Commons/Jan Mehlich

Polen

Polen ligger inklämt mellan stormakterna Tyskland och Ryssland och har prövats hårt genom historien. Landet har delats vid fyra tillfällen. Under andra världskriget dödades sex miljoner polacker, varav hälften var av judisk börd. På 1940-talet blev Polen kommunistiskt och knutet till Sovjetunionen. En ny tid inleddes 1989, med demokratisering. Landet är numera medlem av EU och militäralliansen Nato, men rättsstatens utveckling under konservativt styre väcker oro.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2023

    • Mars

    • USA inviger militärbas

      I Poznań inviger USA sin första permanenta armébas i Polen, den åttonde i Europa. För tillfället har USA 10 000 soldater på polsk mark. Enligt besked från generalsekreteraren Jens Stoltenberg samma dag är Polen ett av bara sju Natoländer som uppfyller det mål försvarsalliansen satte upp för sig själv efter Rysslands invasion av Krim 2014: att anslagen till militära utgifter ska uppgå till 2 procent av medlemslandets BNP.

    • Stridsflygplan från Polen till Ukraina

      Polen blir det första Natolandet som uppfyller Ukrainas önskemål om stridsflygplan till försvarsmaktens insatser mot de ryska invasionsstyrkorna, meddelar president Duda. Det Polen ska bistå med till att börja med är fyra rysktillverkade MiG-29, som före Berlinmurens fall användes i Östtyskland. Ukraina hoppas på att också få tillgång till modernare, USA-tillverkade F-16. I Polen ska MiG-planen ersättas med stridsflygplan byggda i Sydkorea och med amerikanska plan.

    • Misstänkt rysk spioncell avslöjad

      Sex utländska medborgare (från ”andra sidan östgränsen” enligt inrikesministern) har gripits anklagade för att ha spionerat för Rysslands räkning. De rapporteras ha övervakat militära transporter och planerat sabotage mot hjälpsändningar avsedda för Ukrainas försvar mot ryska invasionsstyrkor. Kameror, sändare och annan utrustning har hittats av den polska säkerhetstjänsten ABW. Tre personer till är misstänkta för brott.  

    • Fällande dom för abortaktivist

      Justyna Wydrzyńska fälls för att ha försett en gravid kvinna med abortpiller. Den fällande domen är den första sedan Polens abortlag skärptes. Hon döms till åtta månaders samhällstjänst, som ska avtjänas med 30 timmars arbete per månad. Kvinnan som gjorde abort uppgav att hon blev misshandlad av sin make. Numer är aborter lagliga bara i fall där det förekommit våldtäkt eller incest, eller om moderns liva är i fara. I en opinionsundersökning som gjordes av institutet Ibris i början av mars var nästan 84 procent av de svarande för att lätta upp restriktionerna i lagen.

    • Februari

    • Polen i stärkt roll på den internationella arenan

      USA:s president Joe Biden hyllar Polen för landets militära bistånd till Ukraina och mottagande av ukrainska flyktingar. Det sker när han håller tal i Warszawa, bakom skottsäkert glas, efter att ha besökt Ukrainas president i Kiev. Under det år som gått sedan Ryssland inledde en fullskalig invasion i Ukraina har Polen tagit initiativ som utgjort en motvikt mot den nationalistiska regeringspolitik som gällt sedan 2015. Kritik från EU mot att den konservativa regeringen underminerar rättsstaten har inte lagt sig, men Natolandets beslutsamma agerande inför hot från öst, inte minst polska beslut om upprustning, har gett Polen en nyckelroll i Europa. Med förestående parlamentsval kan det också ha stärkt regeringspartiet Lag och rättvisa, trots att även polacker plågas av brant stigande levnadskostnader.

Till kalendariet
133918

I podden Utblick

Populism –  folket, eliten och demokratin

Oavsett om populism ska ses som en metod eller en ideologi så delar den flera drag med det tankegods man hitta ute på både den extrema höger- och vänsterkanten. Och närvaron av populism växer i hela världen. I denna podd diskuteras vad kunskap och ny teknik spelar för roll för populismens tillväxt och hur den egentligen påverkar demokratin. Deltagare är Rouzbeh Farsi från UI, Åsa Wikforss professor i teoretisk filosofi samt ledamot av Svenska akademin och Ludvig Norman biträdande lektor vid Stockholms universitet.

Lyssna här!

Varukorg

Totalt 0