Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Inga nya dödsfall i covid-19

   Enligt Kinas nationella hälsomyndighet har landet för första gången sedan rapporteringen över smittspridning och dödsfall i det nya coronaviruset inleddes i januari, inga nya dödsfall att rapportera. Samtidigt har dock antalet smittade åter börjat stiga, vilket uppges bero på att inresande i landet tagit med sig smittan. Omkring 1000 människor rapporteras bära på coronaviruset, en del av dem utan att ha några symptom.

  • Mars

  • Kina hjälper EU med virusutrustning

   Kina har lovat skicka stora mängder sjukvårdsmaterial till EU-länder för att bistå i kampen mot corona-epidemin. Enligt premiärminister Li Keqiang är landet berett att bistå med kit för provtagning, ansiktsmasker och annan skyddsutrustning. Mångmiljardären Jack Mas e-handelsföretag Alibaba har därtill skänkt över en miljon andningsskydd till Frankrike och Spanien.

  • Amerikanska journalister utvisas

   Peking meddelar att tre amerikanska journalister ska utvisas. De arbetar för New York Times, Washington Post och Wall Street Journal. Enligt den kinesiska ledningen är utvisningen ett svar på att Washington nyligen begränsat antalet kineser som får arbeta för kinesiska statskontrollerade medier i USA. Redan förra månaden genomförde Kina en annan utvisning, då tre journalister från Wall Street Journal fick lämna landet efter att tidningen publicerat en Pekingkritisk debattartikel. Då hade en tvist även blossat upp med den amerikanska ledningen sedan statskontrollerade kinesiska medier i USA omdefinierats till att räknas som utländska missioner. Pekings utvisningar av journalister har fördömts av pressfrihetsorganisationer.

  • Xi besöker Wuhan efter coronakrisen

   Omkring tre månader efter att de första fallen av ett nytt coronavirus upptäcktes i staden Wuhan besöks den av president Xi. Han tackar invånarna för deras stora uppoffringar under den tid när staden hållits isolerad och de tvingats stanna hemma. Xis besök tolkas av bedömare som en signal om att utbrottet av covid-19, som skördat 4 600 människoliv och lett till att 126 000 blivit sjuka, nu är på väg att bedarra i landet. Att Kina tycks vara på väg ut ur krisen framhålls av kommunistregimen som en seger. Den är angelägen om att framhålla betydelsen av att den kunde agera så beslutsamt och snabbt och genomföra restriktioner för att förhindra smittspridning, något som, hävdar man, klarat av just på grund av det auktoritära systemet. Men Kina får även beröm av Världshälsoorganisationen (WHO) för dess resoluta hantering av krisen.

  • Februari

  • Gui Minhai dömd till tio års fängelse

   En domstol i Ningbo dömer den svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai till tio års fängelse för att ha tillhandahållit information till främmande makt. Enligt domstolen har Gui Minhai självmant gett upp sitt svenska medborgarskap och ansökt om att åter få bli kinesisk medborgare 2018 (se även Januari och Februari 2018). Efter domen kräver den svenska regeringen åter att Gui Minhai friges och att  representanter för Sverige ska få träffa honom för att ge honom konsulär hjälp. Enligt Sverige är Gui Minhai fortfarande svensk medborgare eftersom frågan om medborgarskapet inte prövats av Migrationsverket. Men Peking vill inte längre diskutera fallet med Sverige eftersom landets lagstiftning inte tillåter dubbelt medborgarskap och Gui Minhai därmed inte längre ska ses som svensk medborgare, hävdar man. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0