UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Ny massdemonstration i Hongkong

   Ett stort antal Hongkongbor ansluter sig till en ny regeringskritisk demonstration. Det är den första sedan augusti som ordnas av demokratirörelsen Civil Human Rights Front. Enligt organisatörerna uppgår antalet demonstranter till omkring 800 000, men polisen beräknar antalet till drygt 180 000. Kraven från demokratirörelsen upprepas under protestmarschen: amnesti för de aktivister som gripits av polisen, en oberoende granskning av polisens agerande sedan demonstrationerna inleddes i juni samt fria val.

  • Möte mellan Kinas och Sydkoreas utrikesministrar

   Kinas och Sydkoreas utrikesministrar möts för första gången sedan relationerna mellan länderna försämrade 2016 i samband med utplaceringen av det amerikanska robotförsvarssystemet THAAD i Sydkorea. Vid mötet uppmanar den kinesiske utrikesministern Wang Yi Sydkorea att spela en ”konstruktiv” roll för att skapa regional fred och stabilitet. Han kallar även länderna för ”nära grannar, vänner och partner”. Vid mötet understryks också behovet av att öka utbytet på hög nivå och närmare kontakter. På dagordningen för mötet fanns också att förbereda ett toppmöte mellan Sydkoreas president Moon Jae-In, den kinesiske premiärminister Li Keqiang och Japans regeringschef Shinzo Abe senare i december.

  • Ryssland och Kina inviger gasledning

   Den över 300 mil långa ledningen löper från östra Ryssland till den kinesiska provinsen Liaoning och har kallats ”världens största byggprojekt” av den ryske presidenten Vladimir Putin. Ryssland och Kina enades om att bygga ledningen 2014 och den ses som ett bevis på de goda relationerna mellan de båda stormakterna. Den ryska gasjätten Gazprom driver projektet, som årligen kommer att exportera 38 miljarder kubikmeter rysk gas när det är i full gång från 2025.

  • Tidigare Xinjiangchef dömd till livstids fängelse

   Nur Bekri som senast varit chef för den nationella energimyndigheten döms till fängelse på livstid för korruption. Nur Bekri är etnisk uigur och har även haft flera höga poster i regionen Xinjiang, bland annat som vice partisekreterare. Han ska ha tagit emot över 79 miljoner yuan i mutor.

  • Kina hämnas mot USA för Hongkong-lag

   Den nya Hongkong-lagen i USA (se November) möts av motåtgärder från Kina. Peking meddelar att man inför sanktioner mot amerikanska frivilligorganisationer däribland Human Rights Watch, vilka uppfattas ha agerat ”illa” i samband med protesterna i Hongkong. Det är oklart vad sanktionerna innebär. Peking inför också ett stopp för amerikanska krigsfartygs besök i Hongkong.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0