Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens näst folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som stormakt, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • Oktober

    • Stora militärövningar hålls kring Taiwan

      Kina genomför stora militärövningar runt Taiwan som ska simulera en verklig invasion. Såväl armén, som flottan, flygvapnet och raketstyrkor deltar i övningarna som pågår under hela dagen. Rekordmånga krigsflygplan, omkring 125, och 34 militärfartyg är på plats. Militärövningarna beskrivs som ett sätt att straffa Taiwan efter den taiwanesiske presidenten Lai Ching-Tes tal i samband med nationaldagsfirandet den 10 oktober.  Hans uttalanden om Taiwans ”suveränitet” och att ”Kina inte hade rätt att representera Taiwan” föll inte i god jord i Peking.

    • EU ska införa tullar på kinesiska elbilar

      EU-länderna säger ja till att införa tullar som ska gälla i fem år på import av elbilar från Kina. Enligt EU-kommissionen innebär den kinesiska statens subventioner till landets elbilstillverkare orättvisa fördelar. Importtullarna kommer att vara upp till 35 procent, utöver redan existerande tullar på 10 procent. Tio länder stödde förslaget, fem röstade emot och tolv lade ned sin röst. Tyskland var ett av de länder som motsatte sig förslaget av rädsla för att det skulle leda till ett tullkrig, medan Frankrike och andra länder hävdade att det behövdes för att skydda europeiska företag. Sverige lade ned sin röst på grund av de negativa konsekvenser tullarna kan få för Volvo Cars, som har elbilstillverkning i Kina. Från Kinas sida är kritiken skarp och tullarna framhålls utgöra ett hot mot frihandeln. Sedan i somras har EU haft provisoriska tullar på kinesiska elbilar (se Juli 2024).

    • September

    • Kina provskjuter långdistansrobot i Stilla havet

      Kina avfyrar en interkontinental ballistisk robot i Stilla havet. Det är första gången som detta sker på flera decennier. Det meddelas också officiellt från försvardepartementet att ett testet har genomförts med en ”replika som stridspets”. Provskjutningen väcker upprörda reaktioner bland länder i regionen. Den japanska regeringen upprörs över att den inte fått någon förvarning om testet, medan Australiens regering meddelar att ”den ser med oro på alla handlingar som destabiliserar och ökar risken för felbedömningar i regionen”. Även Nya Zeeland protesterar mot robottestet. USA och även Frankrike uppger att de informerats om testet i förväg.

    • Kina och Ryssland håller militärövning till havs

      Ryssland och Kina inleder en gemensam militärövning i Japanska havet. Kina deltar med fyra krigsfartyg i övningen. Den ingår i en större rysk flottövning, som enligt den ryske president Vladimir Putin är den största övningen på tre årtionden. Den pågår till den 16 september och omfattar över 400 krigsfartyg samt ett antal ubåtar.

    • Augusti

    • Japan kritiserar Kina för kränkning av luftrum

      Japans regering meddelar att landets luftrum kränkts av ett kinesiskt spaningsflygplan. Intrånget skedde nära de obebodda Danjoöarna utanför prefekturen Nagasaki i Östkinesiska havet. Japanska regeringen beskriver intrånget som ”inte bara en allvarlig kränkning av vår suveränitet utan också ett hot mot vår säkerhet”. Det kinesiska utrikesdepartementet uppger att Kina "inte har för avsikt att göra intrång i något lands territoriella luftrum".

Till kalendariet
133910

I podden Utblick

Ett tufft år för Kina

Fabriker, hamnar och hela städer har fått stängas i Kina på grund av de hårda restriktioner som införts för att hindra smittspridningen av covid-19. Både den globala ekonomin och den inhemska konsumtionen har drabbats och frågan är hur länge Kommunistpartiet kan hålla fast vid restriktionerna utan att göra oåterkallelig skada? Dessa och andra frågor diskuterar Fredrik Sjöholm, vd och professor vid Institutet för näringslivsforskning och Björn Cappelin, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

133911

I podden Utblick:

Kina och Ryssland – den gränslösa vänskapen 

Kina och Ryssland har proklamerat för världen att det råder en gränslös vänskap mellan dem. Men vad innebär denna vänskap och hur påverkas den av Putins krig i Ukraina? Kan Ryssland bli för obekvämt för Kina? Lyssna på diskussionen i UI:s podd Utblick mellan Christopher Weidacher Hsiung, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI och Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier, SCEEUS vid UI.

Lyssna här!

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0