Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • 47 demokratianhängare åtalas i Hongkong

   Åtal väcks mot de 47 demokratianhängare som greps i början av januari misstänkta för att ha brutit mot den nya säkerhetslagen i samband med anordnandet av ett primärval inför valet till Legco (se Januari). Några av dem som greps i januari åtalas inte, bland annat den 79-årige amerikanske människorättsadvokaten John Clancey. Ytterligare en rättegång pågår mot sju veteraner bland demokratianhängarna, däribland publicisten Jimmy Lai och den 82-årige politikern Martin Lee. De misstänks för att ha hållit ett illegalt möte under demokratiprotesterna 2019, men åtalen är inte baserade på säkerhetslagen eftersom den antogs först 2020. Straffen för brott som begåtts efter det att säkerhetslagen infördes är hårdare och kan ge tio års fängelse eller till och med livstid. Därför försöker myndigheterna enligt bedömare hitta förseelser som demokratiaktivisterna kan åtalas för som ska ha skett efter att lagen infördes.

  • Behandlingen av uigurer ett ”folkmord” enligt USA och Kanada

   Kanadas underhus enas om ett uttalande som uppmanar den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau att benämna Kinas hantering av hundratusentals uigurer och andra muslimska minoriteter i Xinjiang för ett folkmord samt att kräva att vinter-OS som ska hållas i Peking 2022 ska flyttas till ett annat land om övergreppen fortsätter. I januari hävdade även USA att Pekings ”systematiska försök att förinta uigurer” skulle klassas som ett folkmord. Under ett digitalt möte i FN:s råd för mänskliga rättigheter samma dag förnekar den kinesiske utrikesministern Wang Yi att det skulle förekomma ”så kallat folkmord, tvångsarbete eller religiöst förtryck” i Xinjiang.

  • Januari

  • WHO-experter ska utreda coronavirusets uppkomst

   En expertgrupp från WHO släpps till slut in i landet för att utreda hur sars-cov-2 uppstod. WHO har under flera månader fört förhandlingar med Peking för att få tillstånd att komma in i landet och genomföra undersökningar. De första förekomsterna av viruset upptäcktes i staden Wuhan vid en lokal marknad där det bland annat såldes levande djur. Frågan om coronaviruset är känslig för den kinesiska regeringen och kommunistpartiet som har försökt styra berättelsen om hur viruset uppstod och förhindra kritik mot den kinesiska hanteringen av epidemin. USA:s president Donald Trump strävade efter att lägga skuld på Kina för utbrottet bland annat genom att kalla coronaviruset för Kina- eller Wuhanviruset.

  • Ett 50-tal demokratiaktivister grips i Hongkong

   I ett massivt tillslag mot Hongkongs demokratirörelse grips ett 50-tal aktivister av över 1000 poliser. Bland de gripna finns både ledamöter av den prodemokratiska oppositionen, som suttit i den lagstiftande församlingen (Legco), och unga aktivister, däribland Joshua Wong. Samtliga anhålls med hänvisning till den nya säkerhetslagen, anklagade för omstörtande verksamhet i samband med de inofficiella primärval som organiserades i somras av demokratioppositionen inför valet till Legco. Valet som skulle ha hållits i september blev senare uppskjutet på grund av coronapandemin till 2021. Det otillåtna primärvalet hölls som ett sätt att utröna vilka kandidater som hade störst chans att vinna röster i valet till Legco.

 • 2020

  • December

  • EU och Kina överens om investeringsavtal

   Efter nära sju års förhandlingar är EU och Kina i princip överens om ett gemensamt investeringsavtal. Det ska göra det enklare för företag från något av länderna att verka i det andra landet. Europeiska företag är idag nödgade att ingå ett joint venture-samarbete med kinesiska företag och dela med sig av avancerad teknologi. Avtalet har dock ännu inte godkänts av Europaparlamentet där det finns ett starkt motstånd bland många ledamöter som menar att avtalet inte i tillräcklig grad försöker stoppa de omfattande kränkningarna av mänskliga rättigheter i Kina. Även den kommande nya administrationen i USA under Joe Biden väntas ställa sig kritisk till avtalet.  

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0