Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Ny investeringslag antas

   Vid sitt årliga möte antar Nationella folkkongressen en ny lag om utländska investerare. Det ska inte längre vara obligatoriskt för utländska företag som samarbetar genom joint venture-avtal med kinesiska företag att dela med sig av teknologi kopplad till företagen och det ska också finnas ett skydd mot illegal inblandning från regeringshåll. Kinas regering hoppas att lagen ska bidra till att locka fler utländska investerare till landet.

  • Februari

  • Militärchef dömd till livstids fängelse

   En general döms av en militärdomstol till ett livstidsstraff för korruption. Fang Fenghui har bland annat tagit emot mutor. Han är en i raden av hundratusentals anställda inom den kinesiska stats- och partiapparaten, inklusive militären, som blivit föremål för de senaste årens omfattande kampanj mot korruption i landet.

  • Januari

  • USA åtalar Huawei

   USA:s justitiedepartement väcker åtal mot  Huawei och dess finanschef Meng Wanzhou, något som väntas öka motsättningarna mellan Washington och Peking. USA anklagar Huawei för brott mot USA:s sanktioner mot Iran, samt för bedrägeri, hindrande av rättvisa och försök att stjäla företagshemligheter från en konkurrent (se December 2018). Meng Wanzhou greps i Kanada i december 2018 och USA har begärt henne utlämnad därifrån. 

  • Fängelsestraff för människorättsförsvarare

   En välkänd advokat som försvarat politiska aktivister, Wang Quanzhang, döms av en domstol till fyra och ett halvt års fängelse för samhällsomstörtande verksamhet. Han fördes bort 2015 tillsammans med ytterligare andra 200 advokater och aktivister och åtalades i januari 2016. Efter att ha tillbringat två år i förvar fick Wang till slut sin fängelsedom efter en rättegång den 26 december i Tianjin. Kort därefter döms en människorättsaktivist till fem års fängelse för samhällsomstörtande verksamhet. Liu Feiyue hade grundat en viktig kinesisk hemsida för frågor som rör mänskliga rättigheter däribland även polisövergrepp och korruption på regeringsnivå.

  • Australisk-kinesisk författare bortförd i Kina

   Yang Hengjun, författare, demokratiaktivist och tidigare kinesisk diplomat, förs bort av kinesisk säkerhetstjänst under en resa i Kina. Yang är australisk medborgare sedan 2000, men arbetar för närvarande vid Columbia-universitetet i New York i USA. Enligt en talesperson för kinesiska regeringen misstänks Yang för att ha varit inbegripen i brottslig verksamhet som hotar Kinas nationella säkerhet. Australiens regering kräver att Kina visar ”transparens och rättvisa” i fallet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0