Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Kina stoppar ekonomisk dialog med Australien

   Kinas ledning meddelar att överenskommelsen China-Australia Strategic Economic Dialogue läggs på is. Samarbetet ska främja handel mellan parterna och uppmuntra till investeringar och har av den australiska regeringen framhållits som mycket viktigt för Australien. Anledningen till att Kina låter stoppa samarbetet tros vara de försämrade relationerna mellan länderna och inte minst det faktum att den australiska regeringen i april slopade ett projekt inom Kinas gigantiska sidenvägsprojekt ”Belt and Road Initiative (BRI) som hade planerats med delstaten Victoria. Canberra har därtill meddelat att ett kontroversiellt leasingavtal med ett kinesiskt företag från 2015 av den viktiga hamnen i Darwin i Nordterritoriet (Northern Territory) kan komma att ses över.

  • Nytt fängelsestraff för Hongkongaktivisten Joshua Wong

   Demokratiaktivisten Joshua Wong i Hongkong, som redan avtjänar ett fängelsestraff, döms för att ha deltagit i ett förbjudet uppmärksammande den 4 juni förra året av massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989. Enligt myndigheterna var det den pågående coronapandemin som ledde till att demonstrationen för första gången inte tilläts. Tiotusentals Hongkongbor bröt emellertid mot förbudet och samlades på gatorna. Wong är en av de över tjugo människor som åtalats för att ha deltagit i manifestationen. Han har  erkänt sig skyldig och döms nu tillsammans med flera andra aktivister. Wong, som även har åtalats under den nya säkerhetslagen, döms nu till ytterligare tio månaders fängelsestraff.

  • April

  • Brittiska parlamentet: ”Folkmord i Xinjiang”

   Storbritanniens parlament beslutar att Kinas politik i Xinjiang mot uigurer och andra muslimska minoriteter med tvångsinternering och assimilering ska kallas för ett folkmord. Det är tredje gången som ett parlament fattar ett sådant beslut. Även parlamenten i Kanada och Nederländerna har förklarat att Pekings agerande i Xinjiang är ett folkmord. Det amerikanska utrikesdepartementet har också kommit med ett sådant uttalande.

  • USA och Kina överens om klimatsamarbete

   I ett gemensamt uttalande meddelar USA och Kina att de har förbundit sig att samarbeta ifråga om klimatkrisen. USA:s klimatsändebud John Kerry har under tre dagar fört samtal med sin kinesiske motpart Xie Zhenhu i Shanghai i Kina. Det är det första besöket i Kina av en representant från president Joe Bidens nya amerikanska administration.  Beskedet om den gemensamma ansatsen tas emot positivt av bedömare i omvärlden, med tanke på att de båda länderna är de två största klimatutsläpparna i världen och mot bakgrund av den senaste tidens ökande spänningar mellan de båda stormakterna.Staterna lovar att genomföra klimatåtgärder inom landet, men också att verka för globalt samarbete bland annat genom Parisavtalet om klimatet.

  • Turkisk-kinesisk osämja om uigurer

   Kinas ambassadör kritiserar via sociala medier två framträdande turkiska politiker som uttalat sig om hur kinesiska myndigheter behandlar den uiguriska befolkningen i Xinjiang i västra Kina. Efter kritiken mot partiledaren Meral Akşener och Ankaras borgmästare Mansur Yavaş, som företräder olika partier, kallas ambassadören upp till Turkiets utrikesdepartement. Uigurerna, som är turkisktalande muslimer, utsätts enligt internationella organisationer för godtyckliga gripanden i stor skala och placeras i kinesiska omskolningsläger. Uppemot 50 000 uigurer lever i landsflykt i Turkiet. De oroas av turkiska affärsförbindelser med Kina och beroende av kinesiskt coronavaccin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0