Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Hårda coronarestriktioner i Xian

   Ett utbrott av coronaviruset i Xian leder till att staden med 13 miljoner invånare stängs ned. Restriktionerna är de hårdaste sedan utbrottet i Wuhan i mars 2020 och följer den nollstrategi som varit rådande i landet med riktade nedstängningar, långvarig karantän och stängda gränser. Ändå är antalet smittade per dag lågt jämfört med det akuta läget i Europa och USA. Rapporter om personer som insjuknat i covid-19 i Xian kom redan i slutet av förra året och sedan dess har totalt 800 sjukdomsfall registrerats.

  • Pekinglojala kandidater vinner som väntat valet i Hongkong

   Endast omkring 30 procent av de registrerade väljarna deltar i valet till de tjugo direktvalda platserna i Hongkongs lagstiftande församling (legco). Det är det lägsta valdeltagandet någonsin i Hongkong. Övriga 70 platser i legco utses indirekt av en valkommitté som är lojal med Peking och av representanter från olika samhällsgrupper och näringslivet i så kallade funktionella valkretsar.  Valet är det första efter Pekings ändring av valsystemet tidigare i år. Ändringen gjorde det lättare för Peking att förhindra att demokratiaktivister och Pekingkritiska kandidater tar plats i legco (se Hongkong: Aktuell politik). Inga medlemmar av det stora oppositionspartiet Demokratiska partiet kan ställa upp i valet eftersom kandidaterna först måste godkännas av en kommitté lojal med Peking. Därför blir det endast godkända ledamöter som bedömts vara ”patrioter” som tar plats i legco efter valet. Det Pekingtrogna partiet DAB får 19 platser.

  • Inställda turneringar efter skandal kring tennisstjärnan Peng Shuai

   Den internationella damtennisorganisationen WTA ställer in alla turneringar i Kina på grund av oro för den populära kinesiska tennisstjärnan Peng Shuais välbefinnande och rättigheter. Peng lade för en månad sedan ut ett uttalande på sajten Weibo om att hon utsatts för sexuella övergrepp av den numera pensionerade tidigare vicepremiärministern Zhang Gaoli. Anklagelsen tas omedelbart bort från Pengs konto liksom inlägg med kommentarer. Därefter hörs inte Peng av på nära tre veckor. Andra tennisstjärnor i omvärlden som känner Peng reagerar liksom medier vilket leder till en internationell kampanj för att ta reda på vad som hänt Peng. Då lägger en redaktör för regimtidningen Global Times ut en video på Twitter där hon syns på en restaurang. Kort därefter har ordföranden för den Internationella olympiska kommittén två videomöten med Peng Shuai. Videomötena och restaurangvideon räcker dock inte för att övertyga bedömare om att Peng Shuai befinner sig i frihet och mår bra.

  • Diplomatisk bojkott av vinter-OS i Peking

   USA meddelar att det inte kommer att skicka en delegation med diplomater till vinter-OS i Peking nästa år. Däremot kommer amerikanska idrottare att få delta i de olympiska spelen. Skälet till beslutet är enligt Washington de omfattande kränkningarna av mänskliga rättigheter i Kina och särskilt behandlingen av uigurer i Xinjiang. Snart ger även Australien, Storbritannien och Kanada besked om att de kommer att bojkotta spelen diplomatiskt. Peking svarar med att varna länderna för att de kommer att få ”betala ett pris” för bojkotten.

  • November

  • Kina nedgraderar de diplomatiska relationerna med Litauen

   Kina nedgraderar relationerna med Litauen till den lägre nivån "chargé d'affaires", meddelar Kinas utrikesdepartement. Det sker efter Litauens beslut att låta Taiwan öppna ett representationskontor, motsvarande en diplomatisk beskickning, under namnet Taiwan, istället för Taipei, som representationen hetat i de flesta länder.

Till kalendariet
87004

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0