Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • 25 döda efter kraftiga skyfall

   Massiva skyfall i de centrala delarna av landet orsakar jordskred och översvämningar i provinsen Henan i centrala Kina. Minst 25 människor omkommer och 200 000 personer evakueras från sina hem. I staden Zhengzhou leder nederbörden som är den kraftigaste på över 60 år till översvämningar av tunnelbanan. President Xi Jinping kallar situationen för "extremt allvarlig". Armén har satts in för att förhindra att floder och sjöar svämmar över.

  • USA kritiserar Kina för cyberattacker

   USA och allierade EU- och Natoländer anklagar Kina för omfattande cyberattacker mot tiotusentals organisationer världen över genom tillslag mot Microsofts epostsystem. USA:s justitiedepartement går även ut offentligt med att anställda vid Kinas departement för säkerhet ska ha genomfört cyberattentat mot flera regeringar, universitet och företag mellan åren 2011 och 2018. Enligt USA och Storbritannien ska den kinesiska regeringen ha samarbetat med kinesiska hackare. Peking besvarar kritiken med att beskylla USA för att ha bedrivit ”omfattande avlyssning över hela världen”.

  • Maj

  • Kina stoppar ekonomisk dialog med Australien

   Kinas ledning meddelar att överenskommelsen China-Australia Strategic Economic Dialogue läggs på is. Samarbetet ska främja handel mellan parterna och uppmuntra till investeringar och har av den australiska regeringen framhållits som mycket viktigt för Australien. Anledningen till att Kina låter stoppa samarbetet tros vara de försämrade relationerna mellan länderna och inte minst det faktum att den australiska regeringen i april slopade ett projekt inom Kinas gigantiska sidenvägsprojekt ”Belt and Road Initiative (BRI) som hade planerats med delstaten Victoria. Canberra har därtill meddelat att ett kontroversiellt leasingavtal med ett kinesiskt företag från 2015 av den viktiga hamnen i Darwin i Nordterritoriet (Northern Territory) kan komma att ses över.

  • Nytt fängelsestraff för Hongkongaktivisten Joshua Wong

   Demokratiaktivisten Joshua Wong i Hongkong, som redan avtjänar ett fängelsestraff, döms för att ha deltagit i ett förbjudet uppmärksammande den 4 juni förra året av massakern vid Himmelska fridens torg i Peking 1989. Enligt myndigheterna var det den pågående coronapandemin som ledde till att demonstrationen för första gången inte tilläts. Tiotusentals Hongkongbor bröt emellertid mot förbudet och samlades på gatorna. Wong är en av de över tjugo människor som åtalats för att ha deltagit i manifestationen. Han har  erkänt sig skyldig och döms nu tillsammans med flera andra aktivister. Wong, som även har åtalats under den nya säkerhetslagen, döms nu till ytterligare tio månaders fängelsestraff.

  • April

  • Brittiska parlamentet: ”Folkmord i Xinjiang”

   Storbritanniens parlament beslutar att Kinas politik i Xinjiang mot uigurer och andra muslimska minoriteter med tvångsinternering och assimilering ska kallas för ett folkmord. Det är tredje gången som ett parlament fattar ett sådant beslut. Även parlamenten i Kanada och Nederländerna har förklarat att Pekings agerande i Xinjiang är ett folkmord. Det amerikanska utrikesdepartementet har också kommit med ett sådant uttalande.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0