Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Kontroversiellt lagförslag läggs på is i Hongkong

   Hongkongs regeringschef Carrie Lam beslutar att debatten om ett system för utlämning av brottsmisstänkta till Kina ska skjutas upp på obestämd tid. Men förslaget dras inte helt tillbaka vilket leder till att hundratusentals Hongkongbor åter går ut på gatorna för att protestera.

  • Tiotals skadade i nya oroligheter i Hongkong

   Nya massdemonstrationer på gatorna i Hongkong leder till att lagstiftande rådet (LegCo) skjuter upp ett möte om lagförslaget om utlämning av brottslingar till övriga Kina (se tidigare notering i juni). Demonstranter omringar byggnaden och vägrar släppa fram ledamöterna. Polis använder tårgas och gummikulor mot aktivisterna och 79 människor uppges ha skadats. Hongkongs regeringschef Carrie Lam förklarar att protesterna är ”organiserade” och står fast vid beslutet att ta upp det kontroversiella lagförslaget i LegCo. Demonstranterna i Hongkong får stöd från delar av omvärlden. EU uppmanar Hongkongs regering att ta hänsyn till demonstranternas oro och att värna om Hongkongbornas rättigheter.

  • Massdemonstrationer i Hongkong

   Hundratusentals Hongkongbor protesterar mot lagförslaget att tillåta att brottslingar lämnas ut till Kina. Det finns en oro bland en del invånare i Hongkong för att ett utlämningsavtal med Kina ska ge Peking möjlighet att komma åt demokrati-aktivister och politisk opposition. Samtidigt har Hongkongregeringen försökt lugna demonstranterna med löften om att endast grova brottslingar skulle lämnas ut. Lagförslaget kommer att debatteras i den lagstiftande församlingen under veckan (se även Maj 2019).

  • Maj

  • Kvarhållna kanadensare formellt gripna

   De två kanadensiska män som suttit i förvar sedan december förra året (se December 2018) arresteras formellt. Den tidigare diplomaten Michael Kovrig är enligt det kinesiska utrikesdepartementet misstänkt för ”att ha samlat statshemligheter” medan affärsmannen Michael Spavor ska ha ”stulit och illegalt erbjudit statshemligheter” i utlandet.

  • USA-förbud slår mot Huawei

   USA:s president Donald Trump har utlyst nationellt nödläge för att skydda amerikanska kommunikationsnät från ”utländska antagonister”. Beslutet anses riktat inte minst mot den kinesiska kommunikationsjätten Huawei och innebär ännu en upptrappning i handelskriget med Kina. Trumps dekret förbjuder amerikanska företag från att samarbeta med utländska telekomföretag som anses utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Huawei är starkt kritiskt till förbudet. Oron är stark också i flera andra länder att Huaweis produkter kan användas av Kina för övervakning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0