Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Inställda flyg efter demonstrationer i Hongkong

   Demonstrationerna i Hongkong fortsätter efter ett kort uppehåll och har nu pågått i över tio veckor. (se Juli och Juni). De folkliga protesterna har nu allt mer utvecklats till att bli ett upprop för demokratiska rättigheter. Efter att aktivister under fyra dagar ockuperat en terminal på Hongkongs internationella flygplats ställs flera flyg in. Enligt medierapporter har företrädare för regimen i Peking sagt att demonstranterna visar ”tidiga tecken på terrorism”.

  • Juli

  • Kina satsar på militär toppteknik

   En ny nationell försvarsplan publiceras, den första sedan 2012. Kinas försvarsmakt ska enligt planen utrustas med toppmoderna tekniska system för en växande internationell inriktning på ”intelligent krigföring”. Bara USA, som av Kina anses ”underminera den globala stabiliteten”, har större försvarsutgifter än Kina och de kinesiska utgifterna ska enligt tidigare besked öka med 7,5 procent under 2019. Fortsatta insatser mot ”separatister” i Xinjiang och Tibet förutskickas i planen. Samtidigt beskrivs självständighetsivrare i Taiwan, också de kallade ”separatister”, som det största hotet mot Kinas fredliga återförening.

  • Demonstranterna i Hongkong nobbar fredsinvit

   I ett försök att få slut på protesterna mot det kontroversiella lagförslag som tidigare lagts på is meddelar Hongkongs regeringschef Carrie Lam att förslaget ”är dött” och kallar försöket att införa lagen för ett ”komplett misslyckande”. Förslaget gällde utlämning av fångar till Kina. Lams utsträckta hand lugnar dock inte demonstranterna som säger att protesterna kommer att fortsätta till dess att alla deras krav har uppfyllts. Demonstranterna kräver bland annat Lams avgång, att alla som gripits under protesterna släpps och att polisens agerande utreds.

  • Regeringsbyggnad stormas vid massprotest i Hongkong

   I samband med nya massprotester på årsdagen av när Hongkong övergick från brittiskt till kinesiskt styre stormar demonstranter den byggnad där det lagstiftande rådet (LegCo) sitter. De uppehåller sig flera timmar i byggnaden där de slår sönder möbler och sprejar slagord på väggarna, innan kravallpolis tvingar ut dem. Både Peking och Hongkongs regeringschef Carrie Lam och fördömer händelsen i kraftfulla ordalag och säger att de inblandade har rättsliga påföljder att vänta. Demonstranterna fortsätter att kräva att den omstridda utlämningslagen dras tillbaka helt, trots att regeringen lagt den på is ett par veckor tidigare.

  • Juni

  • Kina och USA återupptar handelssamtal

   President Xi Jinping och hans amerikanske motpart Donald Trump enas om att handelssamtalen mellan länderna ska återupptas. Trump gör också eftergifter: amerikanska företag ska få återuppta försäljning till den kinesiska telekomjätten Huawei (se 15 maj 2019), och nya tullar för 300 miljarder dollar som han tidigare hotat med inte kommer att införas. Dödläget i förhandlingarna mellan de båda handelsjättarna anses ha haft en dämpande inverkan på världshandeln. Mötet mellan Trump och Xi sker i samband med ett G20-toppmöte i Japan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0