Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Möte mellan Xi Jinping och Indiens premiärminister

   Ett informellt möte mellan president Xi Jinping och Indiens premiärminister Narendra Modi hålls i semesterorten Mahabalipuram i den indiska delstaten Tamil Nadu. Det är andra gången på 18 månader som de båda ledarna möts. De två ledarna hyllar relationerna mellan de båda länderna men de konkreta resultaten av mötet tycks vara få. Syftet med mötet är bland annat att försöka minska de spänningar som tilltog när Indien i augusti 2019 förklarade att Ladakh i Himalaya, vid gränsen till Kina, ska vara ett eget unionsterritorium, vilket innebär att New Delhi ökar sitt inflytande över området. Vid mötet upprepar Xi och Modi ett löfte från det tidigare mötet i Wuhan i Kina om att ”båda sidorna ska hantera sina meningsskiljaktigheter med omdöme och inte låta några av dem leda till konflikter”.  

  • USA svartlistar kinesiska säkerhetsföretag

   USA inför ett förbud för 28 kinesiska företag och säkerhetsorgan i Xinjiang att köpa amerikanska varor. Företagen och statsorganen ska ha varit inblandade i övergrepp mot uigurer och kränkningar av deras rättigheter i Xinjiang. Bland företagen finns bland annat ett videoövervakningsföretag och två teknikföretag som sysslar med artificiell intelligens. Dagen därpå inskränker USA även möjligheterna att få visum för kinesiska regerings- och partitjänstemän som uppges ha varit involverade i övergrepp riktade mot uigurer och andra muslimska minoritetsgrupper i Xinjiang, däribland så kallade omskolningsläger. Kinas utrikesdepartement kräver att USA stoppar åtgärderna och hävdar att USA far med osanning när det gäller Xinjiang. 

  • Förbud mot ansiktsmasker i Hongkong

   Hongkongs regeringschef Carrie Lam inför ett förbud för demonstranter i Hongkong att bära ansiktsmasker. Hongkongledningen ger order om förbudet med hänvisning till särskild undantagslagstiftning som gör det möjligt att inte ta upp frågan i det lagstiftande rådet. Lagen har inte använts på 52 år. Efter att förbudet offentliggjorts utbryter nya gatuprotester och sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

  • Kina firar 70 år med stor militärparad

   Folkrepubliken Kinas 70-årsdag firas i Peking med en rekordstor militärparad. Omkring 15 000 soldater tillsammans med missiler, bandvagnar och drönare ingår i paraden som ska visa upp Kinas militära styrka. President Xi Jinping håller också ett tal där han bland annat pekar på att ”den kinesiska drömmen”, där Kina ska återfå sin glans och status från forna tider, är på väg att uppfyllas.

  • September

  • Kravaller i Hongkong inför 70-års firande

   Aktivister drabbar samman med polis på gatorna i Hongkong i samband med att demonstrationer anordnas inför 70-årsfirandet av bildandet av Folkrepubliken Kina. Hongkongdemonstranterna kallar den kinesiska nationaldagen den 1 oktober för ”Sorgedagen”. Sammandrabbningarna är våldsammare än på flera veckor och polisen använder vattenkanoner, tårgas och gummikulor mot demonstranterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0