Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Indien och Kina lovar lösa gränstvist

   Kinas utrikesminister Wang Yi och Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar enas om flera åtgärder för att försöka minska spänningarna vid den gemensamma gränsen i Himalaya. Några dagar tidigare ska gränsposteringar från båda länderna ha beskjutit varandra, första gången skottväxling förekommer på flera årtionden. Skärmytslingar har rapporterats sedan juni då trupper från länderna möttes i en större sammandrabbning (se Juni). I augusti dog en tibetansk soldat i den indiska armén efter att ha utlöst en landmina vid gränsen.

  • Australiska journalister flyr från Kina

   Två journalister från viktiga australiska medieföretag väljer att fly från Kina efter att de fått besök av kinesisk polis i sina hem och tagit emot varningar om förhör i samband med aktiviteter som strider mot nationell säkerhet. Journalisterna, varav den ena arbetar för den australiska statliga TV-kanalen ABC och den andra för tidningen Australian Financial Review, sökte bägge tillflykt vid australiska diplomatiska beskickningar och kunde efter diplomatiska förhandlingar återvända till Australien.

  • Protester i Inre Mongoliet när undervisning på mongoliska tas bort

   Sedan det kommit ett nytt påbud om att skolor i Inre Mongoliet inte längre ska ha undervisning i viktiga skolämnen på mongoliska utbryter protester bland tiotusentals mongoler i regionen. Nu planeras undervisning i huvudämnen ske på mandarin. Omkring en sjättedel av befolkningen i regionen tillhör minoriteten mongoler. Att få undervisning på minoritetsspråket ses som viktigt för att minoriteten ska kunna använda sitt modersmål och upprätthålla sin kultur och traditioner. Utvecklingen liknar den som sedan länge skett i Tibet och i Xinjiang.

  • Augusti

  • Australisk journalist hålls i förvar i Kina

   En australisk journalist hålls i förvar på okänd ort i Kina. Cheng Lei arbetar sedan flera år tillbaka som nyhetsankare och affärsreporter på den engelskspråkiga och statskontrollerade kinesiska nyhetskanalen CGTN. En annan australisk medborgare som är kvarhållen i Kina är  författaren Yang Hengjun som greps i januari 2019 anklagad för spioneri. Yang nekar till anklagelserna.

  • Amerikanska sanktioner mot byggföretag i Sydkinesiska havet

   USA kommer att rikta sanktioner mot 24 kinesiska företag som deltar i Kinas arbete med att skapa konstgjorda öar i omtvistade områden av Sydkinesiska havet. Bland företagen finns gigantiska statskontrollerade företag inom bygg- och varvsindustrin. Kina har byggt landmassor och landningsbanor för militärflyg och annan militär verksamhet sedan 2013 på rev och skär som ingår i Paracel- och Spratlyögrupperna. Kina gör anspråk på dessa havsområden liksom flera av länderna i regionen, däribland Vietnam och Filippinerna. I juli tydliggjorde den amerikanska regeringen för första gången att den ansåg att Kinas anspråk på områden i Sydkinesiska havet strider mot internationell lag. Washington gav också sitt stöd till sydöstasiatiska länder som gör anspråk på områdena. Enligt USA utgör det kinesiska bebyggandet en kränkning av dessa länders suveränitet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0