Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters, Xinhua samt kinesiska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2022

  • Juli

  • Xi besöker Xinjiang efter Hongkongresa

   President Xi Jinping gör sitt första besök sedan 2014 i den autonoma regionen Xinjiang. Statliga medier lyfter fram besöket som ett bevis för de framgångar som uppnåtts med den strategi som inleddes vid mitten av 2010-talet för att stoppa vad som beskrevs som extremism och separatistiska tendenser från muslimska grupper i regionen. Presidenten berömde regionen för ”de utmärkta förhållandena när det gällde stabilitet och enighet”. Xinjiangbesöket sker bara ett par veckor efter det att Xi gjorde en resa till Hongkong, som var den första sedan massprotesterna där 2019.

  • Maj

  • Regeringen gratulerar Australiens nye premiärminister

   Premiärminister Li Keqiang gratulerar Australiens nye premiärminister Anthony Albanese till dennes parti Labors seger i det australiska parlamentsvalet. Uttalandet är en signal om att Peking efter maktskiftet i Australien tycks vilja återuppta de diplomatiska kontakterna som legat nere sedan förra året då Kina bland annat stoppade ett ekonomiskt strategiskt samarbete dem emellan. Relationerna mellan länderna har stadigt försämrats under senare år. En mittenhöger-regering har då suttit vid makten i Australien.  

  • USA lovar militärt stöd om Kina invaderar Taiwan

   Joe Biden säger under ett besök i Japan i samband med sin första Asientur som amerikansk president att landet kommer att stödja Taiwan militärt om Kina försöker sig på en invasion av önationen. Det är ett avbräck från USA:s linje sedan länge om att inte ge några klara besked i denna fråga för att skapa en strategisk osäkerhet. Biden säger att USA visserligen håller fast vid den så kallade ett Kina-principen om att bara erkänna Folkrepubliken Kina men vidhåller att en kinesisk invasion av Taiwan, som enligt ledarskapet i Peking är en del av Kina, inte skulle accepteras från amerikanskt håll. Det skulle leda till instabilitet i hela regionen och vara ”en handling som skulle kunna likna vad som hänt i Ukraina”. Pekings utrikespolitiske talesperson Wang Wenbin svarar direkt att ”ingen ska underskatta det kinesiska folkets beslutsamhet, ståndaktighet och starka handlingskraft när det gäller att försvara nationell suveränitet och territoriell integritet.”

  • Mars

  • Omfattande nedstängning för att stoppa omikronspridningen

   Flera städer över hela Kina har under senare tid stängts ned helt eller delvis efter rekordsnabb spridning av virusvarianten omikron.  Provinsen Jilin i nordöst uppges vara svårt drabbat med över 3 000 nya fall om dagen. I industristaden Shenzhen är många fabriker stängda. Det finns hittills inga tecken på att myndigheterna planerar att avvika från nollstrategin när det gäller bekämpningen av covid-19. Även i megastaden Shanghai rapporteras om det högsta antalet bekräftade fall sedan början på pandemin. Finansstaden  ska stängas ned under nio dagar, den längsta perioden under hela pandemin. Stadens 25 miljoner invånare kommer att sitta i karantän i två faser under nio dagar. Under tiden kommer coronatester att delas ut till allmänheten.

  • Februari

  • Kina avstår från att delta i FN-kritik mot Ryssland

   Kina väljer att lägga ned sin röst när FN:s säkerhetsråd ska rösta om ett utkast till en resolution som kritiserar Rysslands invasion av Ukraina. Ryssland lägger in sitt veto mot resolutionen men Kina väljer tillsammans med Indien och Förenade arabemiraten att lägga ned sin röst. Enligt nyhetsbyrån Reuters, som i sin tur hänvisar till diplomatkällor, mildras formuleringarna i resolutionen för att Peking ska gå med på att lägga ned sin röst och inte rösta emot. Kinas regering har ett par dagar tidigare kritiserat de ekonomiska sanktioner som införts av USA och  flera länder mot Ryssland. Enligt utrikesdepartementet har sanktionerna aldrig varit ”ett effektivt sätt att lösa problem på och Kina har alltid varit emot illegala unilaterala sanktioner”. Bedömare tror dessutom att Kina kan väntas stödja Ryssland genom lån och handel för att minska de ekonomiska konsekvenserna av sanktionerna. Tidigare samma vecka har Kinas ledare varken uttalat öppet stöd för Rysslands agerande i Ukraina eller tagit avstånd från det. Kinas utrikesminister Wang Yi har istället uppmanat parterna att upprätthålla principerna i FN-stadgan.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0