Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters, Xinhua samt kinesiska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2021

  • April

  • Turkisk-kinesisk osämja om uigurer

   Kinas ambassadör kritiserar via sociala medier två framträdande turkiska politiker som uttalat sig om hur kinesiska myndigheter behandlar den uiguriska befolkningen i Xinjiang i västra Kina. Efter kritiken mot partiledaren Meral Akşener och Ankaras borgmästare Mansur Yavaş, som företräder olika partier, kallas ambassadören upp till Turkiets utrikesdepartement. Uigurerna, som är turkisktalande muslimer, utsätts enligt internationella organisationer för godtyckliga gripanden i stor skala och placeras i kinesiska omskolningsläger. Uppemot 50 000 uigurer lever i landsflykt i Turkiet. De oroas av turkiska affärsförbindelser med Kina och beroende av kinesiskt coronavaccin.

  • Sju demokratianhängare i Hongkong döms till fängelse

   Några av Hongkongs mest kända och rutinerade demokratiförespråkare förklaras skyldiga till att ha deltagit och organiserat en olaglig demonstration 2019. Bland de sju dömda finns den 73-årige mediemogulen Jimmy Lai, den 83-årige advokaten, ofta kallad ”demokratins fader”, Martin Lee och krönikören och advokaten Margaret Ng 73 år samt ett par tidigare ledamöter i Legco och fackföreningsledare. Domarna kommer tillkännages vid ett senare datum.

  • Mars

  • Nya sanktioner med koppling till Xinjiang

   Kinas regering inför nya sanktioner mot tjänstemän i USA och även i Kanada. En av måltavlorna är bland andra ordföranden och viceordföranden för den amerikanska Commission on International Religious Freedom, som inte kommer få inresetillstånd till Kina och inte kommer få ha några finansiella transaktioner med kinesisk koppling. Även en parlamentsledamot i Kanada straffas med sanktioner liksom parlamentets underkommitté för mänskliga rättigheter. Kommunistpartiets ledning har under senare tid även organiserat och uppmuntrat bojkotter av utländska företag däribland Nike och H&M. Både företagen hade förra året uttryckt upprördhet över rapporter om att uigurer i Xinjiang använts för tvångsarbete i samband med bomullsplockning.

  • Långtidsavtal mellan Kina och Iran

   Utrikesministrarna från Iran och Kina undertecknar en 25-årig ”strategisk samarbetspakt”. Förhandlingar har pågått i fem år men dessa har varit kontroversiella i Iran och få detaljer har offentliggjorts. Förslaget presenterades när Kinas president Xi Jinping besökte Teheran 2016. Kina är Irans främsta handelspartner och var en av landets största oljekunder tills USA under president Trump återinförde sanktioner mot Iran 2018.

  • EU inför sanktioner för övergrepp i Xinjiang

   EU inför tillsammans med Storbritannien och Kanada sanktioner mot fyra kinesiska tjänstemän som haft en ledande roll i samband med Pekings agerande mot uigurer i Xinjiang. Det gäller bland annat chefen för underrättelsetjänsten i Xinjiang. Sanktionerna innebär att tillgångar i utlandet fryses och att de förbjuds att resa in i EU. Kort efter att sanktionerna tillkännagivits svarar Kinas regering med införa egna sanktioner mot tio européer, däribland fem ledamöter i Europaparlamentet, samt två EU-institutioner och två tankesmedjor. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0