Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters, Xinhua samt kinesiska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Val i Hongkong skjuts upp

   Valet till Hongkongs lagstiftande församling, som skulle ha hållits i september 2020, skjuts upp i ett år. Hongkong-regeringen säger att det är nödvändigt mot bakgrund av covid-19-pandemin. Dagen innan har tolv demokratiaktivister fått beskedet att de inte får ställa upp i valet. Bland de diskvalificerade finns Joshua Wong, som var en av ledarna för en protestvåg som började 2014.

  • Kina stänger amerikanskt konsulat

   Peking ger order om att det amerikanska konsulatet i Chengdu ska stängas. Beslutet är ett svar på USA:s nedstängning av Kinas konsulat i Houston ett par dagar tidigare. Enligt USA:s utrikesdepartementet föranleddes åtgärden av Pekings stölder av och bristande respekt för patent, varumärken och annan immateriell egendom som skyddas av upphovsrätt.

  • Storbritannien river upp utlämningsavtal med Hongkong

   Den brittiska regeringen väljer att upphäva ett utlämningsavtal med Hongkong. Hongkongbor som misstänks för brott i Storbritannien har kunnat utlämnas till Hongkong – och vice versa. Beslutet är en reaktion på den nya hårt kritiserade säkerhetslag som Peking införde i Hongkong från 1 juli. Enligt Storbritannien har säkerhetslagen förändrat viktiga förutsättningar för utlämningsavtalet, inte minst eftersom den föreskriver att vissa rättsprocesser ska äga rum på Kinas fastland istället för i Hongkong. Även en brittisk lag som förbjuder export av vissa typer av särskilt farliga vapen till Kina kommer att utvidgas till att även gälla för Hongkong.

  • Storbritannien stoppar Huaweis 5G-utbyggnad

   Den brittiska regeringen meddelar att den kinesiska telekomjätten Huaweis tekniska utrustning inte längre kommer att användas i landets 5G-nät. Beskedet kommer efter påtryckningar från USA och rycker upp ett brittiskt beslut från tidigare i år om att tillåta Huawei att svara för delar av utbyggnaden. Enligt USA och bedömare i flera västländer finns det en fara för att Huaweis teknik kan utnyttjas för att spionera för Pekings räkning. Från och med 2027 ska all befintlig Huawei-teknik ha tagits bort från de brittiska 5G-näten.

  • 370 demonstranter grips i Hongkong

   Idag träder den nya och kontroversiella säkerhetslagen för Hongkong i kraft. Redan den första dagen säger sig polisen ha gripit omkring 370 människor som samlats vid affärsdistriktet Causeway Bay för att markera årsdagen av att Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina. Den brittiska premiärminister Boris Johnson säger att lagen är ett brott mot den brittisk-kinesiska uppgörelsen från 1985 som ledde till att Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina 1997. Johnson erbjuder samtidigt upp till tre miljoner hongkongbor möjlighet att under fem år bosätta sig i Storbritannien för att på sikt kunna ansöka om brittiskt medborgarskap. Skarp kritik mot lagen kommer även från USA, EU, Kanada, Japan och Taiwan.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0