Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Reuters, Xinhua samt kinesiska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Aktivistledare gripna i Hongkong

   Polisen i Hongkong griper fyra ledare som organiserat årliga manifestationer i Hongkong till minnet av offren i massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989. De fyra ledarna för demokratirörelsen The Hong Kong Alliance grips för att de inte har samarbetat med polisen i en undersökning med utgångspunkt i den nya säkerhetslagen. En av de gripna är advokaten Chow Hang-Tung. Rörelsen ska ha anklagats för att företräda utländska intressen och ha anmodats att lämna över finansiella handlingar och alla dokument kring möten och kontakter med andra demokratiorganisationer. Alliansen beslöt att inte samarbeta och hänvisade bland annat till att det inte fanns någon grund för att de agerat brottsligt. Storbritannien uttrycker skarp kritik mot gripandena och pekar ut regimen i Peking som ansvarig.

  • Augusti

  • Ledamot från oppositionen sparkas från Hongkongs legco

   Den nya kommitté i Hongkong som har i uppdrag att granska om politiker och tjänstemän är lojala mot regimen och Peking beslutar att Cheng Chung-tai från partiet Medborgerligt engagemang (Civic Passion) ska fråntas sin plats i Hongkongs lagstiftande församling, legco. Utöver Cheng finns endast ytterligare en ledamot som inte tillhör regeringstrogna ledamöter. Till skillnad från den övriga oppositionen i legco valde Cheng att inte avgå förra året efter det fyra ledamöter diskvalificerats (se November 2020).

  • Svåraste utbrottet av coronaviruset på länge

   Enligt hälsovårdsansvariga är ett av de allvarligaste utbrotten av coronaviruset nu under kontroll. Flera utbrott av den smittsamma deltavarianten av coronaviruset har under sommaren rapporterats från 48 städer i 18 provinser enligt myndigheter. Nästan 1300 fall av covid-19 har registrerats. Myndigheterna har svarat med att skärpa testning och viruskontroller av flygresenärer från omvärlden samt besättningen på lastfartyg. En terminal vid den enorma hamnen Ningbo- Zhoushan, världen tredje största hamn, fick delvis stängas för några dagar sedan efter ett covid-fall. Enligt officiella siffror ska mer än hälften av invånarna i Kina ha vaccinerats.

  • Nya försök att undersöka coronavirusets uppkomst avvisas

   Kina säger nej till WHO:s försök att på nytt undersöka det nya coronaviruset ursprung. Den WHO-undersökning av internationella experter som genomfördes tidigare under året har kritiserats för att inte tillräckligt ha utrett frågan om viruset uppstod efter en läcka från ett viruslaboratorium i Wuhan. Detta på grund av att Kina inte tillät undersökningar av laboratoriets rapporter med mera. Undersökningsgruppens rapport drog då slutsatsen att viruset troligen hade härstammat från fladdermöss och sedan spridits via ett annat djur till människor. Att viruset skulle ha läckt från Wuhanlaboratoriet ansågs ”extremt osannolikt”. WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus har dock sagt att spåret inte utretts tillräckligt medan den danske expert som ledde undersökningskommittén nyligen sade att viruset spreds efter att laboratoriepersonal smittats av en fladdermus var en av de hypoteser som var sannolika. WHO har uppmanat Kina att dela med sig av data från de tidigaste fallen av covid-19, något som Peking dock tillbakavisat med motiveringen att försöken att på nytt utreda frågan styrs av politiska hänsyn och inte vetenskapliga.

  • Kanadensisk affärsman dömd till elva års fängelse

   En kinesisk domstol dömer den kanadensiske affärsmannen Michael Spavor till elva års fängelse för spioneri. Spavor som greps 2018 tillsammans med den tidigare kanadensiske diplomaten Michael Kovrig anses skyldigt till spioneri av domstolen (se maj 2019). Kanadas premiärminister Justin Trudeau kritiserar domen och menar att den är orättvis medan EU:s utrikeschef Josep Borrell anser att Spavors rätt till en rättvis och oberoende rättegång inte har beaktats. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0