Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Länder uppmanar Kina att respektera uigurers rättigheter

   Nära 40 länder ställer sig bakom en gemensam deklaration under ett FN-möte om mänskliga rättigheter där de uttrycker oro över hur Kina behandlar minoriteten uigurer i Xinjiang. Under senare år har rapporter från människorättsorganisationer och vittnesmål från drabbade uigurer visat på svåra kränkningar av uigurernas rättigheter. Enligt en australisk tankesmedja, Australian Strategic Policy Institute (Aspi), finns över 380 anläggningar i Xinjiang där flera hundratusen uigurer hållits i förvar av den kinesiska regimen i syfte att ”omskola dem”. Bland länderna som undertecknat deklarationen finns Kanada, USA, Japan, Australien och flera EU-länder. Deklarationen kritiserar även Peking för dess agerande i Hongkong.

  • September

  • Ny rättsutredning startas mot Hongkongaktivisten Joshua Wong

   Demokratiaktivisten Joshua Wong grips anklagad för att ha deltagit i en otillåten manifestation förra året som hölls i protest mot Hongkongregeringens beslut att förbjuda bärande av ansiktsmask under demonstrationer. Han släpps kort därefter mot borgen, men en utredning kommer att fortsätta. Wong kan dömas till sex års fängelse om han fälls. Han utreds även i två andra rättsfall. Två andra kända demokratiaktivister som utreds för brott är Nathan Law och Agnes Chow. Law, som anklagas för att ha brutit mot den nya säkerhetslagen, har tagit sin tillflykt till Storbritannien. Även Chow är misstänkt för brott mot säkerhetslagen. Ytterligare ett 20-tal Hongkongbor har gripits med hänvisning till den nya lagen.

  • Indien och Kina lovar lösa gränstvist

   Kinas utrikesminister Wang Yi och Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar enas om flera åtgärder för att försöka minska spänningarna vid den gemensamma gränsen i Himalaya. Några dagar tidigare ska gränsposteringar från båda länderna ha beskjutit varandra, första gången skottväxling förekommer på flera årtionden. Skärmytslingar har rapporterats sedan juni då trupper från länderna möttes i en större sammandrabbning (se Juni). I augusti dog en tibetansk soldat i den indiska armén efter att ha utlöst en landmina vid gränsen.

  • Australiska journalister flyr från Kina

   Två journalister från viktiga australiska medieföretag väljer att fly från Kina efter att de fått besök av kinesisk polis i sina hem och tagit emot varningar om förhör i samband med aktiviteter som strider mot nationell säkerhet. Journalisterna, varav den ena arbetar för den australiska statliga TV-kanalen ABC och den andra för tidningen Australian Financial Review, sökte bägge tillflykt vid australiska diplomatiska beskickningar och kunde efter diplomatiska förhandlingar återvända till Australien.

  • Protester i Inre Mongoliet när undervisning på mongoliska tas bort

   Sedan det kommit ett nytt påbud om att skolor i Inre Mongoliet inte längre ska ha undervisning i viktiga skolämnen på mongoliska utbryter protester bland tiotusentals mongoler i regionen. Nu planeras undervisning i huvudämnen ske på mandarin. Omkring en sjättedel av befolkningen i regionen tillhör minoriteten mongoler. Att få undervisning på minoritetsspråket ses som viktigt för att minoriteten ska kunna använda sitt modersmål och upprätthålla sin kultur och traditioner. Utvecklingen liknar den som sedan länge skett i Tibet och i Xinjiang.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0