Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Augusti

  • Ny Kinakarta väcker protester i grannländerna

   En ny nationell karta över Kina, utgiven av ministeriet för naturresurser, möts av upprörda reaktioner i flera grannländer. Indien, såväl som Malaysia och Filippinerna, vänder sig med diplomatiska protester till Peking. Även regeringarna i Vietnam och Taiwan fördömer kartan. På kartan markeras den indiska delstaten Arunachal Pradesh  och regionen Aksai Chin som att de ingår i Kina. Även den kinesiska så kallade niopunktslinjen är utritad på kartan, enligt vilken Kina gör anspråk på omtvistade havsområden i Sydkinesiska havet. Också Taiwan framställs som en del av Kina. 

  • Import av japansk fisk förbjuds efter Fukushimautsläpp

   Japans beslut att släppa ut renat radioaktivt kylvatten från kärnkraftverket Fukushima som förstördes under tsunamin 2011 väcker stark irritation i Kina. Den kinesiska ledningen svarar med att förbjuda import av japansk fisk och fiskprodukter. Samtidigt uppges japanska företag, skolor och myndigheter blivit uppringda från Kina och utsatts för trakasserier.

  • Kina håller militärövning efter taiwanesiskt USA-besök

   Folkets befrielsearmé (PLA) inleder en militärövning utanför Taiwan efter det att den taiwanesiske vicepresidenten William Lai besökt New York såväl som San Francisco i samband med en resa till Paraguay. Lai är det regerande Demokratiska framstegspartiets kandidat i Taiwans presidentval som ska hållas i början av nästa år. Peking har kallat Lai för en bråkmakare och lovat att vidta ”resoluta och kraftfulla åtgärder för att skydda nationell suveränitet”. Det taiwaneiska försvaret rapporterar att 42 kinesiska stridsflygplan och åtta krigsfartyg deltar i övningarna.

  • Juli

  • President Xi byter ut sin utrikesminister

   Wang Yi, som är president Xis topprådgivare i utrikespolitiska frågor, befordras till posten som ny utrikesminister. Han ersätter Qin Gang, som inte setts i offentligheten sedan ett möte med företrädare för Ryssland, Sri Lanka och Vietnam en månad tidigare. Qin Gangs oväntade försvinnande väcker frågor om orsaken till ministerbytet.

  • Juni

  • Möte mellan Xi och USA:s utrikesminister

   Xi Jinping och USA:s utrikesminister Antony Blinken håller ett 35 minuter långt möte i Peking. Antony Blinken är den förste utrikesministern som besöker Peking sedan 2018. Ett viktigt skäl till mötet från bägge sidor är att försöka komma till rätta med de försämrade relationerna mellan länderna. President Xi säger efter mötet att länderna haft ”framgång” när det gäller detta, något som även den amerikanske presidenten Joe Biden senare upprepar. Utrikesminister Blinken ska bland annat ha uppmanat Kina att se till att inga dödliga vapen skickas till Ryssland för användning i kriget mot Ukraina. Andra ämnen som diskuteras är kriget i Ukraina, Taiwan och ekonomiska förbindelser mellan länderna.

Till kalendariet
133910

I podden Utblick

Ett tufft år för Kina

Fabriker, hamnar och hela städer har fått stängas i Kina på grund av de hårda restriktioner som införts för att hindra smittspridningen av covid-19. Både den globala ekonomin och den inhemska konsumtionen har drabbats och frågan är hur länge Kommunistpartiet kan hålla fast vid restriktionerna utan att göra oåterkallelig skada? Dessa och andra frågor diskuterar Fredrik Sjöholm, vd och professor vid Institutet för näringslivsforskning och Björn Cappelin, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina i UI:s podd Utblick.

Lyssna här!

87004

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

133911

I podden Utblick:

Kina och Ryssland – den gränslösa vänskapen 

Kina och Ryssland har proklamerat för världen att det råder en gränslös vänskap mellan dem. Men vad innebär denna vänskap och hur påverkas den av Putins krig i Ukraina? Kan Ryssland bli för obekvämt för Kina? Lyssna på diskussionen i UI:s podd Utblick mellan Christopher Weidacher Hsiung, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI och Hugo von Essen, analytiker på Centrum för Östeuropastudier, SCEEUS vid UI.

Lyssna här!

Varukorg

Totalt 0