Kina
Foto: Shutterstock/omers

Kina

Kina är världens folkrikaste land och ett av de största till ytan. Här uppstod en av de tidigaste högkulturerna för ett par tusen år sedan. Papper, porslin och siden är exempel på uppfinningar som gjordes i Kina hundratals år innan de nådde Europa. Efter en lång tids försvagning sedan 1800-talet har Kina åter rest sig och återtagit sin ställning som en av världens stormakter, inte minst ekonomiskt. Kommunistpartiet, som tog makten 1949 efter ett långt inbördeskrig, regerar ännu enväldigt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Brittiska parlamentet: ”Folkmord i Xinjiang”

   Storbritanniens parlament beslutar att Kinas politik i Xinjiang mot uigurer och andra muslimska minoriteter med tvångsinternering och assimilering ska kallas för ett folkmord. Det är tredje gången som ett parlament fattar ett sådant beslut. Även parlamenten i Kanada och Nederländerna har förklarat att Pekings agerande i Xinjiang är ett folkmord. Det amerikanska utrikesdepartementet har också kommit med ett sådant uttalande.

  • USA och Kina överens om klimatsamarbete

   I ett gemensamt uttalande meddelar USA och Kina att de har förbundit sig att samarbeta ifråga om klimatkrisen. USA:s klimatsändebud John Kerry har under tre dagar fört samtal med sin kinesiske motpart Xie Zhenhu i Shanghai i Kina. Det är det första besöket i Kina av en representant från president Joe Bidens nya amerikanska administration.  Beskedet om den gemensamma ansatsen tas emot positivt av bedömare i omvärlden, med tanke på att de båda länderna är de två största klimatutsläpparna i världen och mot bakgrund av den senaste tidens ökande spänningar mellan de båda stormakterna.Staterna lovar att genomföra klimatåtgärder inom landet, men också att verka för globalt samarbete bland annat genom Parisavtalet om klimatet.

  • Turkisk-kinesisk osämja om uigurer

   Kinas ambassadör kritiserar via sociala medier två framträdande turkiska politiker som uttalat sig om hur kinesiska myndigheter behandlar den uiguriska befolkningen i Xinjiang i västra Kina. Efter kritiken mot partiledaren Meral Akşener och Ankaras borgmästare Mansur Yavaş, som företräder olika partier, kallas ambassadören upp till Turkiets utrikesdepartement. Uigurerna, som är turkisktalande muslimer, utsätts enligt internationella organisationer för godtyckliga gripanden i stor skala och placeras i kinesiska omskolningsläger. Uppemot 50 000 uigurer lever i landsflykt i Turkiet. De oroas av turkiska affärsförbindelser med Kina och beroende av kinesiskt coronavaccin.

  • Sju demokratianhängare i Hongkong döms till fängelse

   Några av Hongkongs mest kända och rutinerade demokratiförespråkare förklaras skyldiga till att ha deltagit och organiserat en olaglig demonstration 2019. Bland de sju dömda finns den 73-årige mediemogulen Jimmy Lai, den 83-årige advokaten, ofta kallad ”demokratins fader”, Martin Lee och krönikören och advokaten Margaret Ng 73 år samt ett par tidigare ledamöter i Legco och fackföreningsledare. Domarna kommer tillkännages vid ett senare datum.

  • Mars

  • Nya sanktioner med koppling till Xinjiang

   Kinas regering inför nya sanktioner mot tjänstemän i USA och även i Kanada. En av måltavlorna är bland andra ordföranden och viceordföranden för den amerikanska Commission on International Religious Freedom, som inte kommer få inresetillstånd till Kina och inte kommer få ha några finansiella transaktioner med kinesisk koppling. Även en parlamentsledamot i Kanada straffas med sanktioner liksom parlamentets underkommitté för mänskliga rättigheter. Kommunistpartiets ledning har under senare tid även organiserat och uppmuntrat bojkotter av utländska företag däribland Nike och H&M. Både företagen hade förra året uttryckt upprördhet över rapporter om att uigurer i Xinjiang använts för tvångsarbete i samband med bomullsplockning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0