Mexiko – Kultur

Mexiko har många storslagna lämningar från de högkulturer som blomstrade innan européerna kom. Efter den spanska erövringen växte en blandkultur fram. Syntesen återspeglas i den mångskiftande folkkonsten, i matkulturen och i säregna högtider som fortfarande firas på landsbygden, till exempel Alla helgons dag med picknick bland gravarna.

Till de föreuropeiska kulturskatterna hör pyramider, tempel, altare, skulpturer, keramik, guldsmide med mera. Variationen är stor mellan till exempel aztekernas avbildningar av blodtörstiga gudar och mayafolkets dekorativa målningar.

När urfolkens mest avancerade kulturföremål slogs sönder av spanjorerna lyckades hantverkarna föra sitt kulturarv vidare. Mötet mellan de spanska och inhemska stilarna resulterade i en explosion av ornament, främst på kyrkobyggnader.

Mexikanska musikaliska specialiteter har nått ut över världen, till exempel mariachi-musik (sentimental dansmusik, huvudsakligen framförd av gitarrspelande musikgrupper) och tex-mex-musik (en blandning av traditionell mexikansk musik och den musik som tyska immigranter i Texas spelade).

Mexikanskt kulturliv under 1900-talet förknippas i allmänhet med muralmåleriet och dess främsta utövare, Diego Rivera, José Clemente Orozco och David Alfaro Siqueiros. Deras verk i jätteformat pryder ett antal officiella byggnader.

Frida Kahlo (1907–1954) målade fantasifulla självporträtt, påverkade av mexikansk folkkonst. Kahlo var tidigare mest känd som Diego Riveras hustru, men har på senare år blivit en feministikon och erkänd som en av 1900-talets största konstnärer.

Måleriet ingår i den breda strömning som kallas el indigenismo (ursprungsrörelsen) och som växte fram i spåren av revolutionen under 1920- och 1930-talen. Rörelsen utmärktes av ett “återupptäckande“ och en omprövning av den egna kulturen, vilket ledde till att äldre inhemska motiv togs upp i bildkonsten och i litteraturen. Även i den offentliga arkitekturen slog el indigenismo igenom. Ett exempel på detta är universitetet i Mexico City.

Mexikansk litteratur fick större genomslag på 1900-talet. Författare som Nobelpristagaren Octavio Paz samt Carlos Fuentes och Alfonso Reyes läses över hela världen.

Tre prisbelönta mexikanska regissörer, ibland kallade tre amigos (tre vänner), har stort internationellt genomslag. Mellan 2014 och 2019 vann de gemensamt fem Oscar för bästa regi: Alfonso Cuarón (med Gravity och Roma), Alejandro González Iñárritu (med Birdman och The Revenant) och Guillermo del Toro (The shape of water). Både Birdman och The shape of water utsågs också till bästa film.

Till de mest namnkunniga skådespelarna hör Gael García Bernal och Salma Hayek som båda gjort internationell karriär.

Sångerskor som Chavela Vargas (1919–2012) och mexikansk-amerikanska Lila Downs (född 1968) har väckt stor uppmärksamhet utanför Mexiko.

Om våra källor

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0