Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas samtidigt som de övervägande hör till landets fattiga. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 150 000 människors liv.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Officiell ursäkt för övergrepp mot maya

   President Andrés Manuel López Obrador ber mayafolket om ursäkt för ”förfärliga övergrepp” som begåtts alltsedan den spanska erövringen på 1500-talet. I uttalandet, som görs vid en ceremoni i delstaten Quintana Roo i sydöstra Mexiko, fokuserar López Obrador särskilt på kastkriget i Yucatán 1847–1901, ett urfolksuppror i vilket runt 250 000 människor beräknas ha mist livet. Guatemalas president Alejandro Giammattei, som också deltar, säger att maya fortfarande utsätts för lidande och försummelse. Nästan halva befolkningen i Guatemala är maya. Under året uppmärksammas på flera sätt att det gått 500 år sedan den spanska erövringen fullbordades.

  • April

  • Militärer misstänks ligga bakom försvinnanden

   Trettio marinsoldater har gripits, misstänkta för inblandning i försvinnanden i delstaten Tamaulipas 2014, uppger flottan som säger att gripandena skedde några dagar tidigare. Det är det största antalet militärer som har gripits på senare år på grund av liknande misstankar. Gripandena är besvärande för flottan som anses ha högre trovärdighet än andra säkerhetsstyrkor. Tamaulipas i nordöst är en av de mest våldsdrabbade delstaterna i Mexiko. Många människor försvinner här, ofta längs vägarna som leder till gränsen mot USA.

  • Avtal med USA om gränssäkerhet

   USA når en uppgörelse med Mexiko samt med Honduras och Guatemala om att stärka sin gränsbevakning, för att minska antalet migranter som söker sig till USA. Enligt Vita huset är syftet att göra det svårare för människor att ta sig till och över USA:s gräns. Det kraftigt ökade flödet av papperslösa migranter och asylsökande har blivit en huvudvärk för den nytillträdda presidenten Joe Biden i USA.

  • 85 000 försvunna på 15 år

   Antalet människor som har försvunnit sedan kriget mot narkotikan inleddes 2006 är nu uppe i 85 000, enligt en rapport som presenteras av biträdande människorättsminister Alejandro Encinas Rodríguez. Det kan jämföras med 1 610 personer under perioden 1964–2005. Bara sedan 1 december 2018, då president Andrés Manuel López Obrador tillträdde, har 19 500 personer försvunnit. Tre av fyra som rapporteras försvunna är män, men av de försvunna under 18 års ålder är drygt hälften flickor. Flertalet av de drabbade antas ha fallit offer för narkotikaligor och organiserad brottslighet, men säkerhetsstyrkorna ligger också bakom mord och försvinnanden.

  • Mars

  • Dramatisk höjning av antal covid-döda

   Regeringen reviderar den officiella siffran över antalet mexikaner som avlidit i covid-19 till över 321 000 vilket innebär en ökning med 60 procent. Mexiko passerar därmed Brasilien som det land i världen som har näst flest döda i pandemin, trots en betydligt mindre befolkning (flest avlidna har USA med en ännu större befolkning). Misstankar om högre dödssiffror har förekommit länge (se 27 januari 2021). Det beror dels på brist på kapacitet att testa för viruset och dels på att många tros ha avlidit i hemmet på grund av brist på sjukhusplatser. President Andrés Manuel López Obrador kritiseras för svag hantering av pandemin och för att åtminstone inledningsvis ha bagatelliserat viruset.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0