Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas och många talar egna språk vid sidan av spanskan. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 100 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Över 60 000 ”försvunna”

   Antalet personer som försvunnit i Mexiko under kriget mot narkotikan sedan 2006 uppgår till över 60 000, enligt ny statistik. Siffran är 50 procent högre än de 40 000 som hittills beräknats ha försvunnit. Flertalet av de drabbade antas ha fallit offer för narkotikaligor och organiserad brottslighet, men säkerhetsstyrkorna ligger också bakom mord och försvinnanden. Runt 53 procent av de som saknas var mellan 15 och 35 år gamla, och tre av fyra var män. Myndigheterna beräknar att 61 637 personer har försvunnit i Mexiko sedan 1964, varav den absoluta majoriteten sedan dåvarande presidenten Felipe Calderón inledde det så kallade kriget mot narkotikan. Bara under 2019 försvann över 5 000 människor.

 • 2019

  • December

  • Ursprungsfolk stöder regional järnväg

   President Andres Manuel López Obrador får lokalt stöd för planer på en regional järnväg som är tänkt att stärka turism och ekonomisk utveckling i fattiga delar av södra Mexiko. Aktivister och en del grupper av ursprungsfolk har kritiserat planerna på grund av bristande miljöanalys. Men när hundratals lokala folkomröstningar och inofficiella byrådslag hålls blir stödet för projektet cirka 92 procent av runt 93 000 som deltar. Det tänkta ”maya-tåget” ska förbinda orter som Cancún med arkeologiska platser som Palenque och Chichén Itzá och transportera både passagerare och gods.

  • Ex-säkerhetsminister grips i USA

   Den tidigare säkerhetsministern Genaro García Luna grips i USA, anklagad för att ha tagit emot miljonbelopp i mutor från Sinaloakartellen. García Luna var minister i president Felipe Calderóns regering 2006–2012, med ansvar för allmän säkerhet och för den federala polisen. Han garanterade enligt åklagarna säkra smuggelvägar för narkotikaligan, samt tillgång till känslig information. Kartellmedlemmar ska vid två tillfällen ha överlämnat upp till 5 miljoner dollar kontant till honom personligen.

  • Ny version av frihandelsavtal undertecknas

   Mexiko, USA och Kanada undertecknar återigen en ny version av det frihandelsavtal som ska ersätta Nafta från 1994, trots att det ansågs vara klart redan ett drygt år tidigare (se September 2018). Den första versionen av avtalet som kallas T-MEC i Mexiko (och USMCA i USA) stötte på patrull främst i USA, där demokraterna krävde bland annat stärkta arbetsrättsliga garantier. Den första versionen ratificerades endast av Mexiko (se Juni 2019). Mexiko blir först också med att ratificera det nya avtalet, det sker redan den 12 december.

  • November

  • Våldsdåd får Trump mana till krig

   Ett brutalt överfall på mormoner väcker bestörtning även i det våldshärjade Mexiko, samt i USA eftersom offren hade amerikanskt såväl som mexikanskt medborgarskap. Dagen efter att nio kvinnor och barn hittats döda i en utbränd bil nära gränsen till USA säger den amerikanske presidenten Donald Trump att USA är redo att stödja Mexiko i ett krig mot narkotikakartellerna och ”utplåna dem från jordens yta”. President López Obrador som har förklarat ett slut för ”kriget” mot narkotikan tackar för erbjudandet men säger att krig är ”irrationellt”. Flera barn i den mormonsläkt som drabbades skadades också i attacken som beskrivs som en massaker. Det är oklart varför mormonerna utsattes för överfallet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0