Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas och många talar egna språk vid sidan av spanskan. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 100 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • López Obrador tillträder

   Andrés Manuel López Obrador tillträder som Mexikos president. Han upprepar löften om att Mexiko nu ska genomgå ”fredliga och ordnade men också djupa och radikala förändringar”. Han kallar den nyliberala ekonomiska politik som har förts ”katastrofal” och kritiserar företrädarens reformer av energisektorn. López Obrador tänker avstå från att bo i presidentpalatset som istället ska bli ett kulturcenter. Han har också beslutat att sälja presidentens jetflygplan och har sänkt sin egen lön med 60 procent.

  • November

  • Migranter utvisas

   Myndigheterna utvisar närmare 100 centralamerikanska migranter sedan de försökt stora gränsen till USA vid Tijuana. Migranterna anklagas för att ha uppfört sig våldsamt och illegalt. Totalt var det runt 500 migranter som försökte ta sig över gränsen, men som stoppades av taggtrådsstängsel och amerikanska gränsvakter som använde tårgas och gummikulor. De senaste veckorna har närmare 7 500 migranter, främst från Honduras, nått Tijuana där de nu uppehåller sig i ett tillfälligt läger (se även Oktober 2018). USA:s president Donald Trump som annars inte har nämnt migranterna särskilt mycket efter kongressvalet i USA den 6 november, hotar nu återigen att stänga gränsen helt. Trump har skickat närmare 6 000 soldater som utgör en förstärkning för de drygt 2 000 nationalgardister som normalt bevakar gränsen.

  • Oktober

  • Ny migrantkaravan korsar gränsen

   En ny grupp på runt 2 000 centralamerikanska migranter har lyckats ta sig över gränsen från Guatemala, liksom den uppmärksammade karavanen en dryg vecka tidigare. En migrant uppges ha dödats vid en sammandrabbning med mexikansk säkerhetspersonal på en bro över gränsfloden Suchiate. Liksom den första gruppen avvisar de nya migranterna mexikanska myndigheters erbjudande om sjukvård, skola för barnen och tillfälliga arbetstillstånd om de stannar och söker asyl i delstaterna Chiapas och Oaxaca i södra Mexiko.

  • Nej i folkomröstning om flygplats

   En folkomröstning ger klartecken för att stoppa det omstridda bygget av en ny storflygplats i Mexico City. Endast cirka 1 procent av väljarkåren deltar men av dem säger 69 procent nej till bygget, och stödjer istället alternativet att rusta upp den befintliga internationella flygplatsen och dessutom bygga om en existerande militär flygbas. Omröstningen har hållits under fyra dagar på initiativ av den inkommande presidenten Andres Manuel López Obrador som är motståndare till det jätteprojekt som den nya flygplatsen innebär. Han hävdar att bygget omgärdas av korruption i miljonklassen och att det utgör ett hot mot miljön. Men López Obrador har mäktiga affärsintressen mot sig. Huvudinvesteraren Carlos Slim, en av världens rikaste män, har sagt att ett stopp för flygplatsbygget blir en broms för landets tillväxt.

  • Uppmärksammad migrantgrupp över gränsen

   Hundratals migranter, flertalet från Honduras, påbörjar en lång marsch från mot USA sedan de tagit sig över Mexikos södra gräns mot Guatemala. Migranterna har blivit storpolitiskt ”heta” sedan USA:s president Donald Trump hotat att dra in bistånd och stänga gränsen mot Mexiko, om de inte stoppas. Mexiko hade skickat poliser till gränsområdet men stoppade inte den sammanhållna ”karavan” av människor som gemensamt bestämde sig att fortsätta över gränsen, i trots mot myndigheterna. Marschen påbörjades i San Pedro Sula i Honduras den 12 oktober, enligt uppgift efter ett upprop i sociala medier av en honduransk före detta kongressledamot och journalist, Bartolo Fuentes. Efter ankomsten till Mexiko ansluter sig fler centralamerikaner och gruppen uppges snart uppgå till 7 000 individer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0