Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas samtidigt som de övervägande hör till landets fattiga. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 150 000 människors liv.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Fler döda i covid än tidigare rapporterats

   Över 200 000 människor avled i covid-19 under 2020 – vilket var 35 procent fler än vad hälsodepartementets tidigare rapport, uppger det nationella statistikinstitutet Inegi. Departementet räknade bara dödsfall som inträffade på sjukhus. Den totala dödssiffran nu uppgår till runt 240 000, den fjärde högsta i världen. Räknat per capita ligger Mexiko med den siffran på 19:e plats i världen. Testkapaciteten är begränsad och det har påtalats att den tidigare dödssiffran förmodligen var i underkant.

  • Juni

  • Presidentens majoritet krymper i mellanårsvalet

   Preliminära resultat pekar på att president Andrés Manuel López Obradors parti Morena förlorar den två tredjedelars majoritet som partiet haft tillsammans med allierade i deputeradekammaren i tre år. Tillsammans med allierade kan López Obrador ändå behålla den absoluta majoriteten. Valrörelsen har varit en av de mest våldsamma i modern historia. Tiotals kandidater mördade under upptakten till mellanårsvalet. På själva valdagen sköts fem valarbetare ihjäl och ett avhugget huvud kastades in i en vallokal i Tijuana. På andra ställen anföll aktivister vallokaler och röstandet fick avbrytas på flera håll. Samtliga 500 platser i deputeradekammaren, 15 guvernörsposter och tusentals borgmästarposter står på spel. Valdeltagandet är cirka 51 procent.

  • Maj

  • Officiell ursäkt för övergrepp mot maya

   President Andrés Manuel López Obrador ber mayafolket om ursäkt för ”förfärliga övergrepp” som begåtts alltsedan den spanska erövringen på 1500-talet. I uttalandet, som görs vid en ceremoni i delstaten Quintana Roo i sydöstra Mexiko, fokuserar López Obrador särskilt på kastkriget i Yucatán 1847–1901, ett urfolksuppror i vilket runt 250 000 människor beräknas ha mist livet. Guatemalas president Alejandro Giammattei, som också deltar, säger att maya fortfarande utsätts för lidande och försummelse. Nästan halva befolkningen i Guatemala är maya. Under året uppmärksammas på flera sätt att det gått 500 år sedan den spanska erövringen fullbordades.

  • April

  • Militärer misstänks ligga bakom försvinnanden

   Trettio marinsoldater har gripits, misstänkta för inblandning i försvinnanden i delstaten Tamaulipas 2014, uppger flottan som säger att gripandena skedde några dagar tidigare. Det är det största antalet militärer som har gripits på senare år på grund av liknande misstankar. Gripandena är besvärande för flottan som anses ha högre trovärdighet än andra säkerhetsstyrkor. Tamaulipas i nordöst är en av de mest våldsdrabbade delstaterna i Mexiko. Många människor försvinner här, ofta längs vägarna som leder till gränsen mot USA.

  • Avtal med USA om gränssäkerhet

   USA når en uppgörelse med Mexiko samt med Honduras och Guatemala om att stärka sin gränsbevakning, för att minska antalet migranter som söker sig till USA. Enligt Vita huset är syftet att göra det svårare för människor att ta sig till och över USA:s gräns. Det kraftigt ökade flödet av papperslösa migranter och asylsökande har blivit en huvudvärk för den nytillträdda presidenten Joe Biden i USA.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0