Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas och många talar egna språk vid sidan av spanskan. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 100 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Handelsavtalet USMCA träder i kraft

   Det nya handelsavtalet United States-Mexico-Canada-Agreement (USMCA) mellan Mexiko, Kanada och USA, som ersätter Nafta-avtalet från 1994, träder formellt i kraft (se även December 2019). Det innehåller bland annat nya överenskommelser kring immaterialrätt, digital handel, finansiella tjänster, arbetsrätt och miljö. Det sker vid en känslig tidpunkt, då coronapandemin slagit hårt mot alla tre ländernas ekonomier. I april var handelsutbytet mellan länderna nere på den lägsta nivån på ett årtionde.

  • Juni

  • Lättnader i restriktioner trots hög smitta

   Fabriker öppnar på nytt, om än med strikta hygienregler, dagen efter det att reserestriktioner upphävts. På sina håll öppnar hotell- och restaurangverksamheten åtminstone delvis. Lättnaderna kommer trots att smittspridningen fortgår i hög takt. Över 150 000 bekräftade fall av corona har rapporterats och cirka 17 500 människor har konstaterats avlidna i covid-19. De verkliga siffrorna antas vara betydligt högre.

  • Maj

  • Alltfler dör av hembränt

   Över 120 människor beräknas ha avlidit under en månad sedan de druckit hembränd alkohol, en följd av att öltillverkningen stannat av under coronapandemin. Dödsfall har rapporterats från flera delstater. Tillverkningen av öl och sprit ligger nere, liksom annan affärsverksamhet som bedöms som icke-nödvändig. Kriminella gäng har snabbt dragit nytta av situationen och börjat sälja drycker som innehåller träsprit eller metanol, en alkoholtyp som är giftig.

  • Dödshotad journalist mördad

   Journalisten Jorge Armenta mördas i en väpnad attack i Ciudad Obregón i norr, trots att han var under polisskydd. En polis dödas också och en skadas i attacken. Jorge Armenta som var chef för Medios Obson hade mottagit dödshot. Han blev den tredje journalisten i år som mördades i Mexiko, som Reportrar utan gränser kallar farligast i världen för journalister bland länder som inte befinner sig i krig.

  • Fängslad gängledare död i covid-19

   Ledaren för narkotikakartellen Los Zetas, Moisés Escamilla May, uppges ha avlidit i fängelse efter att ha insjuknat i covid-19. Enligt hälsodepartementet hade Escamilla inga kända sjukdomar men han fick andningsbesvär och togs till sjukhus där han avled efter någon dag. Escamilla greps 2008 och dömdes till 37 års fängelse för mord, organiserad brottslighet och illegalt vapeninnehav. Senaten godkände i september en amnesti för fångar som dömts för mindre allvarliga brott, för att försöka minska spridningen av coronaviruset. I Mexiko har nu närmare 3 500 personer avlidit i covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0