Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas samtidigt som de övervägande hör till landets fattiga. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 150 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • April

  • Relationerna bryts med Ecuador

   Regeringen bryter de diplomatiska förbindelserna med Ecuador sedan polis stormat den mexikanska ambassaden i Quito för att gripa den ecuadorianske före detta vicepresidenten Jorge Glas. President Andrés Manuel López Obrador säger att stormningen utgör en ”flagrant kränkning av folkrätten”. Jorge Glas tog sin tillflykt till ambassaden i december då en arresteringsorder utfärdats för honom på grund av korruptionsanklagelser. Mexiko hade just beviljat honom politisk asyl när stormningen genomfördes.

  • Februari

  • Toppkandidater registrerar sig inför valet

   Den oberoende senatorn och affärskvinnan Xóchitl Gálvez registrerar sig formellt inför presidentvalet i juni (se även 30 augusti 2023). Det står därmed klart att valet främst kommer att stå mellan två kvinnor: Gálvez och regeringspartiet Morenas kandidat Claudia Sheinbaum som registrerade sig ett par dagar tidigare (se 6 september 2023). I opinionsmätningar har Sheinbaum stöd av runt 64 procent av väljarna och Gálvez av 31 procent. Oppositionsanhängare anklagar regeringen för att använda statliga resurser till stöd för Sheinbaums kandidatur och en demonstration äger rum i Mexico City när Gálvez registrerar sig, med krav på ”fria val” och ”försvar för demokratin”.

 • 2023

  • November

  • Ung guvernör anmäler sig inför presidentvalet

   Samuel García som är guvernör i Nuevo León anmäler sig som kandidat för Medborgarrörelsen i presidentvalet i juni 2024. Den 35-årige García säger att unga människor utgör en majoritet av invånarna och att han kommer att vinna om de unga bara går och röstar. Men bara veckor senare drar sig García ur valet, sedan ett bråk uppstått om vem som skulle ersätta honom om han vann presidentvalet.

    

  • September

  • Abort blir tillåtet i hela landet

   Högsta domstolen slår fast att abortförbud strider mot författningen. Beslutet är en uppföljning på ett mål två år tidigare gällande delstaten Coahuila. som beordrades att slopa lagar om straff för utförda aborter. Det sågs redan då som ett första steg mot legalisering av aborter i hela landet. Hittills har aborter bara varit tillåtet i några få delstater, förutom i fall där kvinnans liv står på spel.

  • Regeringspartiet utser kvinna till presidentkandidat

   Det regerande partiet Morena utser den tidigare borgmästaren Claudia Sheinbaum till sin kandidat i presidentvalet. Därmed ökar sannolikheten att Mexikos nästa president blir en kvinna då den samlade oppositionen nyligen utsett Xóchitl Gálvez till sin kandidat (se Augusti 2023). Claudia Sheinbaum som har en bakgrund som forskare är nära allierad till president Andrés Manuel López Obrador. Hon utses i ett primärval där hon besegrar bland andra den tidigare utrikesministern Marcelo Ebrard.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0