Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas samtidigt som de övervägande hör till landets fattiga. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 150 000 människors liv.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Protest mot föreslagen valreform

   Tiotusentals människor deltar i en demonstration i Mexico City mot ett förslag om att ersätta den befintliga valmyndigheten INE med ett nytt organ som ska utses av väljarna i stället för kongressen och få en mycket mindre budget. Samtidigt ska politiska partier få mindre i statliga kampanjbidrag. President Andrés Manuel López Obrador stödjer förslaget om att lägga ned INE som han anklagar för att ha stött fusk som, enligt honom, ledde till att han förlorade presidentvalen 2006 och 2012, innan han sedan vann 2018.

  • Juni

  • Presidenten bojkottar regionalt toppmöte i USA

   President Andrés Manuel López Obrador avstår från att delta i det panamerikanska toppmöte som hålls i Los Angeles i USA den 6 till 10 juni, i protest mot att Washington inte bjudit in Kuba, Nicaragua och Venezuela till mötet. USA har nekat de tre länderna på grund av deras bris på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter, men López Obrador anser att det inte går att ha ett allamerikanskt toppmöte utan deltagande av alla amerikanska amerikanska ledare. Mexiko skickar i stället utrikesminister Marcelo Ebrard. USA:s president Joe Biden hade hoppats på en nystart för samarbetet med Latinamerika, men i stället blir det tydligt att Washington inte dikterar villkoren. I bakgrunden finns inte minst Kinas växande ekonomiska och diplomatiska närvaro. Mötet i Los Angeles är det nionde amerikanska toppmötet som hålls, och det andra där USA står värd. Det första toppmötet hölls 1994 i Miami i Florida.

  • Regionala framgångar för Morena

   Regeringspartiet Morena tar hem fyra guvernörsposten när regionalval hålls i sex delstater. Därmed kontrollerar vänsterpartiet som har den federala makten också 20 av de 32 regionala regeringarna (31 delstater och huvudstaden). I två delstater styr dessutom guvernörer som är allierade med Morena. Partiet tar i och med regionalvalet över makten i Hidalgo, Oaxaca, Quintana Roo och Tamaulipas. Oppositionen, som samlas i alliansen Va por México, behåller kontrollen i Aguascaliente och Durango.

  • Maj

  • Domstol stoppar omstridd järnväg

   En domare stoppar på obestämd tid bygget av en sektion av ”maya-tåget”, en 150 mil lång järnväg som enligt planen skulle gå i en loop runt Yucatán-halvön. Enligt domaren hotar en stäcka mellan turistorterna Tulúm och Playa del Carmen att orsaka ”irreparabel skada” på ekosystemen. Maya-tåget är ett av president Andrés Manuel López prestigeprojekt, tänkt att locka turister på sin väg förbi mayaruiner och tropiska stränder. Själva bygget stoppades redan i april på grund av bristande utredning av miljökonsekvenser, efter en begäran från motståndare till projektet. Bland dem finns dykare som oroar sig för vad som kan hända med vattenfyllda slukhål (cenotes) som är båda turistattraktioner och viktiga vattentäkter för ursprungsfolk i trakterna där bygget nu stoppas helt.

  • April

  • Utvinning av litium förstatligas

   Kongressen godkänner en plan på att nationalisera av prospektering och utvinning av litium, en metall som bland annat används i batterier till mobiltelefoner och elbilar. Ett statligt företag ska enligt president Andrés Manuel López Obrador ta hand om all lititumhantering. Han säger också att man ska se över åtta tillstånd som redan givits till företag för leta efter litium. Än så länge förekommer ingen litiumutvinning i Mexiko. Litiumplanen ingick ursprungligen i författningsändringar som López Obrador vill driva igenom men som just stoppats i kongressen (se 17 april 2022). Litiumplanen kunde antas med enkel majoritet till skillnad från de författningsändringar som krävs för elreformen.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0