Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas samtidigt som de övervägande hör till landets fattiga. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 150 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • WHO-oro över coronaökning

   Världshälsoorganisationen (WHO) slår larm om det snabbt förvärrade coronaläget i Brasilien och Mexiko, och uppmanar de båda länderna att ta arbetet med att hindra smittspridning på ”stort allvar”. Båda länder har sett en kraftig ökning av både smittade och dödsfall de senaste veckorna. WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att Mexiko är ”illa ute”.

  • Senaten godkänner legalisering av cannabis

   Senaten röstar med god majoritet för att legalisera cannabis i ett försök att få hejd på våldet kopplat till narkotikahandeln. Lagförslaget ska nu behandlas av kongressens andrakammare.

  • Antalet coronadöda passerar 100 000

   Antalet dödsfall i covid-19 har nått 100 000 i Mexiko, det fjärde landet i världen att nå den höga siffran. Antalet registrerade smittfall har just passerat en miljon. Myndigheterna tillstår dock att de verkliga siffrorna troligen är betydligt högre. Bara USA, Brasilien och Indien har registrerat ännu fler dödsfall.

  • Ännu en journalist mördad

   En journalist skjuts som till döds i Salamanca i delstaten Guanajuato blir den sjunde journalisten i år som mördas i Mexiko, enligt uppgifter från pressfrihetsorganisationer. Mordet på Israel Vázquez Rangel sker när han är ute på ett arbete om mänskliga kvarlevor som hittats i den våldsdrabbade delstaten, uppger arbetsgivaren nättidningen El Salmantino.  I september påträffades en journalist halshuggen i Veracruz och under året har två journalister som båda hade polisskydd på grund av tidigare mordförsök och hot mördats, på olika platser och vid olika tillfällen. I båda fallen dödas också en polis. Enligt Reportrar utan gränser är Mexiko farligast i världen för journalister bland länder som inte befinner sig i krig.

  • Oktober

  • Ännu en massgrav hittad

   Kvarlevor efter minst 59 människor, mestadels unga, har hittats i omärkta gravar i Guanajuato i mellersta Mexiko. Minst tio av offren var kvinnor. Guanajuato präglas av gängrelaterat våld och bara under årets åtta månader har över 2 200 mord registrerats i delstaten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0