Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas samtidigt som de övervägande hör till landets fattiga. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 150 000 människors liv.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Presidenten vill ha folkomröstning om ex-presidenter

   President Andres Manuel López Obrador ber senaten utlysa en folkomröstning om huruvida utredningar ska inledas mot hans fem närmaste företrädare. Anklagelser har framförts mot Carlos Salinas, Ernesto Zedillo, Vicente Fox, Felipe Calderón och Enrique Peña Nieto – presidenter mellan 1988 och 2018 – för bland annat korruption. Enligt López Obrador berikade de sig själva medan offentliga medel utarmades, offentlig egendom privatiserades och korruptionen galopperade. Anklagelserna har framförts av den förre chefen för oljebolaget Pemex, Emilio Lozoya, som själv står inför rätta för korruption (se 11 augusti 2020). Calderón anklagar i sin tur presidenten för att blanda ihop republiken med ”en romersk cirkus”, efter som han begär en folkomröstning istället för att vända sig till rättsväsendet.

  • Ännu en journalist mördad

   En journalist påträffas halshuggen i delstaten Veracruz och blir därmed den femte journalisten under innevarande år som mördas i Mexiko. Han hade dagen innan rapporterat om en konfrontation mellan polis och misstänkta brottslingar för tidningen El Mundo de Veracruz. Karteller strider om kontrollen över narkotikahandeln i delstaten som betraktas som den farligaste i landet för mediearbetare. Men mord förekommer också på andra håll: i Guerrero i maj samt i Ciudad Obregón i augusti mördades två journalister som båda hade polisskydd på grund av tidigare mordförsök och hot. I båda fallen dödas också en polis. Enligt Reportrar utan gränser är Mexiko farligast i världen för journalister bland länder som inte befinner sig i krig.

  • Augusti

  • Rekordstort BNP-fall

   Ekonomin krympte med 17,1 procent under årets andra kvartal jämfört med kvartalet innan, vilket är det största raset som registrerats i landet. På årsbasis krympte ekonomin med 18,7 procent, uppger statistikmyndigheten. En del analytiker anser att president Andrés Manuel López Obrador borde att gjort mer för att stimulera ekonomin, och särskilt näringslivet, under den inbromsning som coronapandemin orsakat världen över. Presidenten försvarar sig och säger att hans prioritet är att hjälpa vanliga mexikaner med socialt bistånd och lån. Han kallar det stöd nerifrån, istället för uppifrån, och tillägger att stöd direkt till invånarna ökar konsumtionen. Tidigare i månaden sänkte centralbanken sin viktigaste styrränta för tionde gången i rad, till 4,5 procent, för att försöka blåsa liv i ekonomin.

  • Distansundervisning via TV

   Runt 30 miljoner barn börjar det nya skolåret med lektioner via TV, i ett landsomfattande experiment i vilket regeringen anlitat fyra privata TV-bolag. Barn mellan 4 och 18 års ålder ska få sin undervisning via TV till dess att coronaläget är tillräckligt under kontroll för att öppna skolorna på nytt. Skolorna har varit stängda sedan mars. Över 60 000 människor har nu avlidit i covid-19 i Mexiko, som är det tredje hårdast drabbade landet i världen av pandemin, räknat i antal avlidna personer, efter USA och Brasilien. Staten har valt distansundervisning via TV som beräknas nå 94 procent av invånarna, istället för internet som mellan 70 och 80 procent har tillgång till.

  • Viss återgång för kulturlivet i huvudstaden

   Museer och biografer i Mexico City öppnar på nytt, efter fem månaders nedstängning på grund av coronapandemin. Antalet besökare begränsas dock, kroppstemperaturer kontrolleras vid entréerna och krav ställs på munskydd och handskar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0