Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas samtidigt som de övervägande hör till landets fattiga. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 150 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • November

  • Ung guvernör anmäler sig inför presidentvalet

   Samuel García som är guvernör i Nuevo León anmäler sig som kandidat för Medborgarrörelsen i presidentvalet i juni 2024. Den 35-årige García säger att unga människor utgör en majoritet av invånarna och att han kommer att vinna om de unga bara går och röstar. Hittills har två andra anmält sin kandidatur inför valet: Claudia Sheinbaum för det regerande Morena och Xóchitl Gálvez som har stöd av ett oppositionsblock (se 30 augusti 2023). I en opinionsmätning i oktober fick Sheinbaum stöd av 46 procent, medan Gálvez fick stöd av 28 procent och García av 8 procent.

  • September

  • Abort blir tillåtet i hela landet

   Högsta domstolen slår fast att abortförbud strider mot författningen. Beslutet är en uppföljning på ett mål två år tidigare gällande delstaten Coahuila. som beordrades att slopa lagar om straff för utförda aborter. Det sågs redan då som ett första steg mot legalisering av aborter i hela landet. Hittills har aborter bara varit tillåtet i några få delstater, förutom i fall där kvinnans liv står på spel.

  • Regeringspartiet utser kvinna till presidentkandidat

   Det regerande partiet Morena utser den tidigare borgmästaren Claudia Sheinbaum till sin kandidat i presidentvalet. Därmed ökar sannolikheten att Mexikos nästa president blir en kvinna då den samlade oppositionen nyligen utsett Xóchitl Gálvez till sin kandidat (se Augusti 2023). Claudia Sheinbaum som har en bakgrund som forskare är nära allierad till president Andrés Manuel López Obrador. Hon utses i ett primärval där hon besegrar bland andra den tidigare utrikesministern Marcelo Ebrard.

  • Augusti

  • Oppositionen utser kvinna till presidentkandidat

   Den valallians som utgör huvudsaklig opposition mot den sittande regeringen utser senatorn Xóchitl Gálvez till sin kandidat i presidentvalet 2024. Den 60-åriga Xóchitl Gálvez, med rötter i ursprungsbefolkningen, är dataingenjör, företagare och politiskt oberoende senator sedan 2018. Hon har haft samarbete med både det vänsterorienterade PRD och med det högerliberala PAN. Inför presidentvalet får hon stöd även av det tidigare statsbärande partiet PRI.

  • Maj

  • HD underkänner delar av valreform

   Högsta domstolen ogiltigförklarar delar av föreslagna ändringar av vallagen som president Andrés Manuel López Obrador förespråkar. Ändringarna är omstridda och har väckt omfattande protester (se Februari 2023). De delar som nu underkänns gäller lagar som reglerar officiell propaganda och förtroendevaldas deltagande i kampanjer. Domstolen har ännu inte tagit ställning till det mest kontroversiella inslaget som gäller att minska budget och bemanning för valmyndigheten INE.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0