Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas och många talar egna språk vid sidan av spanskan. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 100 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Mexiko ratificerar handelsavtal

   Som första land ratificerar Mexiko det nya nordamerikanska frihandelsavtalet USMCA, som ska ersätta Nafta (se September 2018).

  • Nya turer kring flygplatsbyggen

   En domstol i delstaten Mexiko beordrar regeringen att stoppa bygget av den nya flygplatsen vid flygbasen Santa Lucia (se 6 maj 2019) och samtidigt hindra fortsatt rivande av den tidigare planerade storflygplatsen i Texcoco. Enligt domaren måste ombyggnationen av Santa Lucia-basen hejdas tills ”alla tillstånd” är klara, då 147 separata mål har väcks kring bygget med hänvisning till bland annat miljö och säkerhet. Domstolsbeslutet är ett bakslag för president López Obrador.

  • Nytt journalistmord gör Mexiko dödligast i år

   Journalisten Norma Sarabia skjuts ihjäl utanför sitt hem i Tabasco. Sarabia som var kriminalreporter för tidningen Tabasco Hoy är den sjätte journalisten som mördas i Mexiko hittills i år. Det är fler än i något annat land, enligt Reportrar utan gränser.

  • Migrationsuppgörelse avblåser tullhot

   USA:s president Donald Trump tillkännager att de strafftullar mot Mexiko som han hotat att införa har skjutits upp ”på obestämd tid” sedan en uppgörelse nåtts om migrationen. Beskedet kommer efter tre dagars förhandlingar i Washington. Mexiko har nu lovat att stärka bevakningen vid gränsen mot Guatemala och i högre utsträckning än tidigare husera centralamerikaner medan USA behandlar deras asylansökningar. Trump och Republikanerna kallar uppgörelsen ett genombrott medan en del iakttagare hävdar att den i sak inte innehåller något som Mexiko inte redan tidigare förbundit sig vid.

  • Åtgärder för att hejda migrantflödet

   Regeringen beslutar att förstärka bevakningen mot Guatemala med 6 000 medlemmar av nationalgardet, stoppar nya karavaner och uppger att bankkonton som tillhör 26 misstänkta människosmugglare ska frysas – allt i ett försök att tillmötesgå USA:s krav på skärpta insatser för att hejda flödet av migranter genom landet. De som får sina konton frysta misstänks organisera migrantkaravaner från centralamerikanska länder till gränsen i norr. Hittills i år har 300 000 människor tagit sig in i Mexiko söderifrån, varav 51 000 har gripits, enligt regeringen. En del har skickats tillbaka. I USA uppger myndigheterna att gränspolisen grep 144 000 människor i maj, den högsta siffran på 13 år.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0