Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas och många talar egna språk vid sidan av spanskan. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 100 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Presidenten säger att knarkkriget är över

   President López Obrador förklarar att ”kriget mot narkotikan” är över och att armén inte längre ska ha som uppgift att gripa narkotikakungar. Kritiker påpekar dock att militären inte har dragits tillbaka från gatorna, som López Obrador lovade under valrörelsen. Dessutom vill han skapa ett nationalgarde, vilket skulle kunna leda till en permanent militarisering av landet.

  • Explosion vid läckande bränsleledning

   Tiotals människor omkommer i en våldsam explosion vid en läckande bensinledning norr om Mexico City. Människor hade strömmat till för att fylla behållare med bensin som sprutade ut, sannolikt sedan tjuvar borrat hål i ledningen. Många brännskadas svårt och avlider senare: två veckor efter olyckan uppges dödstalet vara 125. Bensinbrist har uppstått sedan president López Obrador inlett en hårdsatsning på att stoppa de omfattande bränslestölderna i landet. Flera stora oljeledningar har stängts av och minst tre ledande anställda inom oljebolaget Pemex har gripits, dagarna före olyckan. Pemex beräknas ha förlorat 3 miljarder dollar 2017 på grund av bränslestölderna, som har skapat en omfattande svart marknad. 

  • Ex-president anklagas för mutor från knarkkung

   Ett vittne vid rättegången i New York mot Joaquín ”El Chapo” Guzmán hävdar att den förre presidenten Enrique Peña Nieto tog emot 100 miljoner dollar från den tidigare knarkkungen 2012. Enligt vittnet Alex Cifuentes, som beskrivit sig själv som Guzmáns högra hand, överlämnades pengarna av en vän till Guzmán. Kritiker pekar på att uppgifterna verkar osannolika, inte minst som det skulle kräva en lastbil bara för att transportera så mycket kontanter. Peña Nieto har tillbakavisat tidigare anklagelser om korruption som kommit fram under rättegången, som inleddes i november 2018 (se även Januari 2015). Alex Cifuentes greps i Mexiko 2013 och utlämnades senare till USA, där han erkänt sig skyldig till narkotikasmuggling.

 • 2018

  • December

  • López Obrador tillträder

   Andrés Manuel López Obrador tillträder som Mexikos president. Han upprepar löften om att Mexiko nu ska genomgå ”fredliga och ordnade men också djupa och radikala förändringar”. Han kallar den nyliberala ekonomiska politik som har förts ”katastrofal” och kritiserar företrädarens reformer av energisektorn. López Obrador tänker avstå från att bo i presidentpalatset som istället ska bli ett kulturcenter. Han har också beslutat att sälja presidentens jetflygplan och har sänkt sin egen lön med 60 procent.

  • November

  • Migranter utvisas

   Myndigheterna utvisar närmare 100 centralamerikanska migranter sedan de försökt stora gränsen till USA vid Tijuana. Migranterna anklagas för att ha uppfört sig våldsamt och illegalt. Totalt var det runt 500 migranter som försökte ta sig över gränsen, men som stoppades av taggtrådsstängsel och amerikanska gränsvakter som använde tårgas och gummikulor. De senaste veckorna har närmare 7 500 migranter, främst från Honduras, nått Tijuana där de nu uppehåller sig i ett tillfälligt läger (se även Oktober 2018). USA:s president Donald Trump som annars inte har nämnt migranterna särskilt mycket efter kongressvalet i USA den 6 november, hotar nu återigen att stänga gränsen helt. Trump har skickat närmare 6 000 soldater som utgör en förstärkning för de drygt 2 000 nationalgardister som normalt bevakar gränsen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0