Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas och många talar egna språk vid sidan av spanskan. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 100 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Begäran om ursäkt för spanska erövringen

   President López Obrador begär i brev till Spaniens kung Felipe och påven Franciskus en ursäkt för de människorättsbrott som begicks vid den spanska erövringen för 500 år sedan. López Obrador konstaterar att ursprungsfolken i Mexiko utsattes för massakrer (se Äldre historia). Han säger i ett tal vid ett maya-tempel i Tabasco att det är dags för försoning, men att Spanien och katolska kyrkan bör be om ursäkt först. Spaniens regering tillbakavisar emellertid genast förslaget.

  • Presidenten lovar inte ställa upp till omval

   President López Obrador undertecknar ett brev i vilket han lovar mexikanerna att inte försöka kringgå författningens förbud mot omval. Orsaken är att politiska motståndare hävdar att han ämnar göra just det, då han halvvägs in i den sexåriga mandatperioden vill hålla en folkomröstning om huruvida han ska sitta kvar perioden ut.

  • ”Journalistmord bör anmälas som krigsbrott”

   Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF) vill att Internationella domstolen (ICC) utreda 102 mord på journalister som begåtts mellan 2012 och 2018 i Mexiko, med hänvisning till att morden utgör brott mot mänskligheten. Fjorton journalister har försvunnit under perioden. Enligt RSF utgör morden och kidnappningarna ett led i en medveten och systematisk kampanj mot en del av civilbefolkningen: journalister. Organisationen anser att de båda presidenterna Felipe Calderón och Enrique Peña Nieto uppenbarligen är medbrottslingar. Endast ICC:s medlemsstater, åklagare och FN:s säkerhetsråd kan göra formella anmälningar till domstolen, så RSF hoppas på att den nuvarande presidenten Andrés Manuel López Obrador ska göra det.

  • Februari

  • Beslut om nationalgarde

   Parlamentet röstar för att inrätta ett nationalgarde med 50 000 medlemmar, för att bekämpa narkotikakartellerna. Kritiker befarar att det innebär ytterligare militarisering av striden mot de väpnade gängen. Inom en vecka har förslaget, som kommer från president López Obrador, ratificerats av hälften av delstaterna vilket innebär att det kan träda i kraft. I flertalet delstater har presidentens parti Morena majoritet.

  • Knarkkung fälls i USA

   En federal domstol i New York finner Joaquín ”El Chapo” Guzmán, tidigare ledare för Sinaloakartellen, skyldig på alla tio åtalspunkter rörande narkotikasmuggling. Enligt åklagarna tjänade Guzmán 14 miljarder dollar under sina år i droghandeln då han styrde över smugglare, kidnappare och mördare. Under den tre månader långa rättegången har många vittnat om att Guzmán själv utövat grovt våld. Ett vittne som beskrivit sig själv som Guzmáns högra hand, Alex Cifuentes, har också hävdat att den förre presidenten Enrique Peña Nieto tog emot 100 miljoner dollar från Guzmán 2012. Peña Nieto har tillbakavisat tidigare anklagelser om korruption som kommit fram under rättegången, som inleddes i november 2018. Guzmán som greps under spektakulära former (se Januari 2016) och utlämnades till USA i januari 2017 väntas få livstids fängelse. Påföljden meddelas senare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0