UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas och många talar egna språk vid sidan av spanskan. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 100 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Ex-säkerhetsminister grips i USA

   Den tidigare säkerhetsministern Genaro García Luna grips i USA, anklagad för att ha tagit emot miljonbelopp i mutor från Sinaloakartellen. García Luna var minister i president Felipe Calderóns regering 2006–2012, med ansvar för allmän säkerhet och för den federala polisen. Han garanterade enligt åklagarna säkra smuggelvägar för narkotikaligan, samt tillgång till känslig information. Kartellmedlemmar ska vid två tillfällen ha överlämnat upp till 5 miljoner dollar kontant till honom personligen.

  • Ny version av frihandelsavtal undertecknas

   Mexiko, USA och Kanada undertecknar återigen en ny version av det frihandelsavtal som ska ersätta Nafta från 1994, trots att det ansågs vara klart redan ett drygt år tidigare (se September 2018). Den första versionen av avtalet som kallas T-MEC i Mexiko (och USMCA i USA) stötte på patrull främst i USA, där demokraterna krävde bland annat stärkta arbetsrättsliga garantier. Den första versionen ratificerades endast av Mexiko (se Juni 2019). Mexiko blir först också med att ratificera det nya avtalet, det sker redan den 12 december.

  • November

  • Våldsdåd får Trump mana till krig

   Ett brutalt överfall på mormoner väcker bestörtning även i det våldshärjade Mexiko, samt i USA eftersom offren hade amerikanskt såväl som mexikanskt medborgarskap. Dagen efter att nio kvinnor och barn hittats döda i en utbränd bil nära gränsen till USA säger den amerikanske presidenten Donald Trump att USA är redo att stödja Mexiko i ett krig mot narkotikakartellerna och ”utplåna dem från jordens yta”. President López Obrador som har förklarat ett slut för ”kriget” mot narkotikan tackar för erbjudandet men säger att krig är ”irrationellt”. Flera barn i den mormonsläkt som drabbades skadades också i attacken som beskrivs som en massaker. Det är oklart varför mormonerna utsattes för överfallet.

  • Oktober

  • HD-domare avgår

   En domare i Högsta domstolen, Eduardo Medina Mora, avgår på grund misstankar rörande miljonbelopp som han överfört till bankkonton i USA och Storbritannien. I medier rapporterades i juni om 5,2 miljoner dollar som Medina Mora överfört, pengar som han inte deklarerat. Medina Mora har tidigare varit justitieminister, säkerhetsminister och USA-ambassadör.

  • Augusti

  • Nära 5 000 i hemliga gravar

   Över 3 000 hemliga gravar har hittats med offer för narkotikakrigen i Mexiko sedan 2006, enligt officiella uppgifter från Nationella sökkommittén som inrättades 2018 för att hjälpa mexikaner att hitta försvunna anhöriga. Kvarlevor efter sammanlagt 4 874 har hittats på de 3 025 platserna. Det är första gången en sammanställning görs över hemliga gravplatser och hur många offer som har hittats. Många av dem har förblivit oidentifierade.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0