Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas och många talar egna språk vid sidan av spanskan. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 100 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Kritik mot presidenten för coronahantering

   President Andrés Manuel López Obrador blir alltmer kritiserad för sin hantering av coronakrisen som sätter spår i hela världen. Mexiko är nu ett av få länder i Latinamerika som inte har stängt gränser eller vidtagit andra hårda inskränkningar. Presidenten själv har tonat ned virusets verkningar och uppmuntrat folk att gå ut och umgås som vanligt. I Mexico City däremot stänger myndigheterna alla barer, klubbar, biografer, teatrar och gym från och med den 23 mars.

  • Strejk mot våld mot kvinnor

   Miljontals kvinnor deltar i en dagslång strejk i protest mot det utbredda våldet mot kvinnor. Dagen innan, på internationella kvinnodagen, deltog cirka 80 000 i en demonstration i Mexico City. En del oroligheter bröt ut och ett 60-tal personer skadades. Under strejkdagen med parollen ”En dag utan oss” stannar kvinnor hemma från arbete och skola. Protesten är utbredd och synlig i offentliga miljöer där få kvinnor rör sig under dagen. Runt tio kvinnor dödas varje dag i Mexiko.

  • Februari

  • Ex-president Peña Nieto under utredning

   Den före detta presidenten Enrique Peña Nieto utreds i samband med en mutskandal i det statliga oljebolaget Pemex, rapporterar den amerikanska tidningen Wall Street Journal. Utredningen är kopplad till Petrobras förre chef Emilio Lozoya som greps i Spanien i förra veckan och som riskerar att bli utlämnad. Han anklagas för att ha tagit emot miljonbelopp i mutor i en skandal som också inbegriper Odebrecht, den brasilianska byggjätten som har erkänt att nästan en miljard i mutor betalats till politiker över hela Latinamerika.

  • Januari

  • Negativ tillväxt

   Ekonomin krympte med 0,1 procent 2019, rapporterar landets statistikbyrå. Det är första gången sedan den globala finanskrisen 2009 som tillväxten är negativ. Uppgiften är besvärande för president López Obrador som har utlovat 4-procentig tillväxt och senast i december hävdade att ekonomin var god. Enligt bedömare har investeringarna minskat i Mexiko på grund av osäkerhet sedan vänsterpresidenten López Obrador tillträdde för ett drygt år sedan.

  • Centralamerikanska migranter skickas tillbaka

   Migrationsmyndigheter uppger att 2 300 honduraner som veckan innan tagit sig över gränsen från Guatemala nu skickats tillbaka. Knappt hälften av dem flögs ut medan resten tvingades återvända landvägen från delstaterna Chiapas och Tabasco. Sammanlagt hade runt 3 500 personer i vad som kallades ”2020-karavanen” försökt ta sig över en gränsflod där de möttes av det mexikanska nationalgardet. Tumult utbröt med tårgas och stenkastande. Det var första gången Mexiko med våld hindrade migranter att ta sig in i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0