Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas samtidigt som de övervägande hör till landets fattiga. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 150 000 människors liv.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Presidenten covid-positiv igen

   President Andrés Manuel López Obrador uppger att han har testat positivt för covid-19 för andra gången men säger att symptomen är lindriga. Bara några timmar tidigare träffade presidenten journalister, utan munskydd. Han lät då hes och sade att han trodde han smittats av influensan men tänkte testa sig för coronaviruset. López Obrador hade covid-19 också i början av 2021. Mexiko är inne i en ny smittvåg, liksom stora delar av världen. Den officiella dödssiffran har just passerat 300 000, även om antalet människor som har avlidit till följd av pandemin befaras vara betydligt gånger högre.

 • 2021

  • September

  • Abort avkriminaliseras

   Högsta domstolen slår fast att abortförbud strider mot författningen. Målet gäller delstaten Coahuila som beordras att slopa lagar om straff för genomförande av aborter, vilket kan vara ett första steg mot legalisering av aborter i hela landet. Hittills har kvinnor som genomgår abort riskerat upp till tre års fängelse i Coahuila. Förespråkare för aborträtten kallar domstolens beslut ”historiskt”. För närvarande är abort bara tillåtet i några få delstater, förutom i fall där kvinnans liv står på spel. Coahuila råkar gränsa mot den amerikanska delstaten Texas där mycket strikt abortlagstiftning just trätt i kraft i vad som ses som ett steg åt motsatt håll i abortfrågan i USA. Några veckor senare kommer ännu ett utslag i Högsta domstolen, som ogiltigförklarar en artikel i sjukvårdslagen enligt vilken vårdanställda kan vägra att utföra abort av samvetsskäl. 

  • ”Svårt läge för migranter”

   Tiotusentals migranter befinner sig i ett extremt utsatt läge längs Mexikos gränser både i söder och norr, varnar Läkare utan gränser (MSF). På grund av strikta asylregler och utvisningar från USA befinner sig många människor strandade i omständigheter där lever trångt och saknar sjukvård och skydd mot coronaviruset, enligt MSF. Gruppen har skickat ett akutteam för att hjälpa  till med medicinska, psykologiska och sociala behov i Tapachula, nära gränsen till Guatemala, där runt 40 000 migranter befinner sig. De senaste veckorna har mexikanska säkerhetsstyrkor hejdat flera karavaner med människor som lämnat Tapachula för att försöka nå USA. Anklagelser om övervåld mot migranterna förekommer.

  • Augusti

  • Över 50 000 oidentifierade i massgravar

   Kvarlevor efter runt 52 000 människor har inte kunnat identifieras, uppger en grupp som företräder anhöriga till försvunna. Drygt hälften av dem finns i massgravar på begravningsplatser och resten på bårhus, universitet eller platser som myndigheterna inte vill avslöja. Siffran speglar det stora uppsvinget i dödligt våld i samhället de senaste 15 åren. Personalbrist, dålig utbildning, låga löner och tillfälliga anställningsavtal bidrar till att det går trögt med arbetet att identifiera kropparna.

  • Vapentillverkare i USA stäms av Mexiko

   Den mexikanska regeringen lämnar in en stämningsansökan mot flera av de stora vapentillverkarna i USA. Vapentillverkarna anklagas för bristande kontroll av vapenhandeln vilket bidrar till det narkotikarelaterade våldet i Mexiko. Företagen anklagas även för att utveckla vapen särskilt för de mexikanska narkotikaligorna. Enligt mexikanska myndigheter smugglas merparten av de vapen som används av brottslingar från USA. Över 300 000 människor beräknas ha fallit offer för dödligt våld i Mexiko sedan 2006, då staten förklarade krig mot narkotikaligorna.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0