Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas samtidigt som de övervägande hör till landets fattiga. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 150 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Mars

  • Presidenten: ”Mexiko är säkrare än USA”

   President Andrés Manuel López Obrador säger att Mexiko är ett säkrare land än USA, i en kommentar till att amerikanska myndigheter varnat sina medborgare för resor till grannlandet i söder. Utspelen kommer efter en uppmärksammad händelse då fyra amerikaner som rest över gränsen till Tamaulipas kidnappades av en narkotikaliga, som av allt att döma misstog dem för rivaliserande gängmedlemmar. Två av amerikanerna mördades. Tamaulipas är en av sex delstater som USA avråder amerikaner att resa till. För 24 delstater utfärdas varningar eller uppmaningar om försiktighet. Bara två delstater, Campeche och Yucatán i sydöst, betraktas som säkra att besöka.

  • Februari

  • Massprotester mot bantad valmyndighet

   Hundratusentals människor demonstrerar runt om i landet mot vad som uppfattas som ett försök från regeringen att underminera valmyndigheten INE. Veckan innan har senaten röstat för att banta INE:s budget och bemanning, vilket också deputeradekammaren gjort tidigare. President Andrés Manuel López Obrador har anklagat INE för att vara partiskt och hävdar att han förlorade valen 2006 och 2012 på grund av fusk. Presidentens kritiker hävdar att nedskärningarna utgör en attack mot demokratin. De försöker förmå Högsta domstolen att säga att ändringen strider mot författningen.

  • Januari

  • Dödlig razzia mot knarkkungs son

   Ett tillslag för att gripa Ovidio Guzmán, son till den fängslade gängledaren Joaquín ”El Chapo” Guzmán, slutar med 29 personers död efter en eldstrid på en flygplats. Ovidio Guzmán, som själv går under namnet ”El Ratón”, anklagas för att ha hjälpt till att hålla i gång faderns affärer även sedan denne utvisats till USA 2017. Av de döda är tio soldater och 19 misstänkta brottslingar. Flera tusen soldater deltar i insatsen för att ta kontroll över Sinaloakartellens fäste i Culiacán. USA hade fäst en belöning på upp till 5 miljoner dollar för information som ledde till Oviedo Guzmáns gripande. Sinaloa-kartellen är fortsatt en av de mäktigaste i Mexiko och anklagas av Washington för att bidra till en fentanylkris i USA. Fentanyl är en syntetisk drog som är 50 gånger starkare än heroin.

 • 2022

  • Januari

  • Klart med folkomröstning om presidenten

   Tillräckligt underskrifter har inkommit för att en folkomröstning ska hållas om president Andrés Manuel López Obrador, halvvägs in i hans sexåriga mandatperiod. López Obrador förespråkar en omröstning där väljarna skulle kunna peta honom, och kallar det ett viktigt demokratiskt instrument. Kritiker anser att det är ett slöseri med resurser och befarar dessutom att presidenten planerar att försöka kringgå författningens förbud mot omval. Enligt valmyndigheten krävdes underskrifter från 3 procent av de registrerade väljarna, eller 2,8 miljoner personer, för att folkomröstningen skulle bli ett faktum. Folkomröstningen ska hållas i april. Enligt opinionsmätningar ligger stödet för López Obrador på drygt 60 procent.

  • Presidenten covid-positiv igen

   President Andrés Manuel López Obrador uppger att han har testat positivt för covid-19 för andra gången men säger att symptomen är lindriga. Bara några timmar tidigare träffade presidenten journalister, utan munskydd. Han lät då hes och sade att han trodde han smittats av influensan men tänkte testa sig för coronaviruset. López Obrador hade covid-19 också i början av 2021. Mexiko är inne i en ny smittvåg, liksom stora delar av världen. Den officiella dödssiffran har just passerat 300 000, även om antalet människor som har avlidit till följd av pandemin befaras vara betydligt gånger högre.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0