Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas och många talar egna språk vid sidan av spanskan. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 100 000 människors liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Finansministern avgår i protest

   Finansminister Carlos Manuel Urzúa Macías lämnar sin post och skriver i ett brev att den ekonomiska politiken varit motsägelsefull. Urzúa varnar för ”extremism”, från både höger och vänster. Både valutan och börsen faller efter hans besked. Mexikos ekonomi krympte med 0,2 procent under årets första kvartal. Ny finansminister blir Arturo Herrera Gutiérrez, ett val som enligt kreditvärderingsinstitutet Moody’s kan hjälpa till att lugna investerare.

  • Tidigare oljechef efterlyst

   En arresteringsorder utfärdas för den tidigare chefen för det statliga oljebolaget Pemex, Emilio Lozoya, som misstänks för mutbrott. Lozoya ska ha tagit emot 10 miljoner dollar från den brasilianska byggjätten Odebrecht som enligt utsago betalat mutor till politiker i hela Latinamerika. Lozoyas hustru, syster och mor är också misstänkta för inblandning i korruptionsmålet. Lozoya var Pemexchef och ledande rådgivare till president Enrique Peña Nieto 2012–2016. Det är oklart var han befinner sig.

  • Utvisningarna ökar med en tredjedel

   Mexiko utvisade 33 procent fler personer i juni än i maj, uppger migrationsmyndigheten. Ökningen till nära 22 000 personer kommer efter påtryckningar och hot om  strafftullar från USA:s president Donald Trump.

  • Juni

  • Skärpta insatser vid USA-gräns

   Försvarsminister Luis Cresencio Sandoval uppger att närmare 15 000 soldater och medlemmar av nationalgardet nu är stationerade vid Mexikos gräns i norr, och att migranter som försöker ta sig in i USA grips för att sedan överlämnas till migrationsansvariga. Sandoval redogör för hanteringen vid en presskonferens där även president Andres Manuel López Obrador närvarar. Men några dagar senare tillbakavisar presidenten uppgiften om att säkerhetsstyrkorna skulle ha fått order om att gripa migranter. Redan tidigare har migranter stoppats på väg genom landet, men mexikanska myndigheter har inte hindrat människor från att korsa gränsen.

  • Mexiko ratificerar handelsavtal

   Som första land ratificerar Mexiko det nya nordamerikanska frihandelsavtalet USMCA, som ska ersätta Nafta (se September 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0