Mexiko
Foto: Shutterstock/Ian D Walker

Mexiko

I Mexiko, söder om USA på den nordamerikanska kontinenten, finns många praktfulla lämningar efter de kulturer som mötte de spanska kolonisatörerna på 1500-talet. Arvet från ursprungsfolken vårdas samtidigt som de övervägande hör till landets fattiga. Mexiko räknas som ett medelinkomstland men de sociala klyftorna är enorma. Sedan 2006 har våld mellan narkotikaligor samt mellan dessa och polis och militär skördat runt 150 000 människors liv.

 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Dödsfallen i covid-19 högre än rapporterat

   Statistikinstitutet Inegi publicerar nya siffror som pekar på betydligt fler dödsfall i covid-19 än vad som tidigare rapporterats. Enligt de nya uppgifterna avled 68 procent fler människor i sjukdomen fram till och med augusti 2020 än vad den tidigare officiella siffran angav, eller drygt 108 000. Överdödligheten under årets första åtta månader beräknas till 185 000. Inegi och regeringen använder olika metodologi vid mätningen av smitta. Den officiella dödssiffran är nu 152 000, eller 171 000 om man räknar med misstänkta men inte bekräftade fall av covid-19.

  • Presidenten covid-positiv

   President Andres Manuel López Obrador tillkännager att han har testat positivt för covid-19 men twittrar att han har milda symptom och är ”optimistisk”. Den 67-årige López Obrador uppger att han arbetar hemifrån och bland annat ska ha ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin om ett möjligt inköp av det ryska covidvaccinet Sputnik V. Smittspridningen är fortsatt omfattande i Mexiko där den officiella siffran över dödsfall i covid-19 nu är bara några hundratal från att nå 150 000.

  • Migranter offer i ny massaker

   Kvarlevor efter 19 personer hittas i två utbrända fordon nära gränsen till USA i delstaten Tamaulipas. Åtminstone en del av offren är papperslösa migranter från Guatemala som var på väg mot USA. De misstänks ha blivit anfallna av ett kriminellt gäng och skjutna innan fordonen stacks i brand. Narkotikaligor är aktiva i området och migranter utsätts ofta för våld och övergrepp, något som förvärras av den utbredda straffrihet som råder. I en uppmärksammad tidigare massaker i Tamaulipas mördades 72 migranter (se Augusti 2010). Under 2019 dog närmare 500 migranter från Central- och Sydamerika i närheten av gränsen.

  • Inget åtal mot exförsvarsminister som greps i USA

   Statsåklagaren uppger att den före detta försvarsministern Salvador Cienfuegos inte kommer att åtalas. Cienfuegos greps i USA på grund av misstankar om narkotikasmuggling och penningtvätt (se Oktober 2020). Det skapade en diplomatisk dispyt mellan länderna, och mexikanska myndigheter fick sina amerikanska kollegor att lägga ned åtalet där. Nu läggs alltså utredningen ned också i Mexiko. Enligt statsåklagaren finns inget som pekar på att Cienfuegos, försvarsminister 2012–2018, haft kontakt med någon brottsorganisation. Men en tidigare chef för den amerikanska narkotikabekämpningsmyndigheten DEA, Mike Vigil, kallar beslutet ”en mycket stor fläck” på det mexikanska rättsväsendet.

 • 2020

  • December

  • Vaccination mot covid-19 inleds

   De första vaccineringarna mot covid-19 i Latinamerika genomförs i Mexiko, Chile och Costa Rica. Mexiko som har fått en första laddning med 3 000 doser tillverkade i Belgien börjar med att vaccinera anställda inom vården. Vaccinet, av Pfizer och Biontech, har redan börjat användas i bland annat USA och EU ska ta det i bruk inom kort. Antalet döda i covid-19 har nu passerat 120 000.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0