Kuba – Kultur

Det som främst kännetecknar kubansk kultur är blandningen av afrikansk och europeisk tradition, vilket märks framför allt inom musiken men också inom exempelvis poesin.

Kubas mest mångsidige författare under 1800-talet var José Martí som var en förgrundsgestalt inom modernismen och samtidigt aktiv i den kubanska självständighetskampen.

Vid revolutionen 1958–1959 slöt åtskilliga kubanska kultur­personligheter upp bakom Fidel Castro, däribland romanförfattaren Alejo Carpentier och poeten Nicolas Guillén, som räknas som landets nationalskald.

Kuba blev under en tid ett kulturellt centrum, men efter bara några år hårdnade det politiska klimatet och kultur­personer som inte delade regimens åsikter förföljdes, till exempel poeten Armando Valladares och författaren Ángel Cuadra. Många andra kända författare har lämnat Kuba, till exempel Cabrera Infante, Herberto Padilla, Jesús Díaz och Zoé Valdés. I Sverige verkar sedan 1970-talet René Vázquez Díaz som bland annat skrivit en triologi om Kuba: Hägringens tid, Kärleksblommans ö samt Dårskap och kärlek.

Enligt grundlagen får konstnärligt skapande inte strida mot revolutionen. All bokutgivning kontrolleras därför av ett statligt institut liksom all produktion och distribution av film. Det har dock inte hindrat regissörer som Tomás Gutiérrez Alea och Juan Carlos Tabio från att göra tämligen frispråkiga långfilmer (Jordgubbar och choklad, Guantanamera).

Kuba är känt för sin rika musiktradition som är sprungen ur blandningen av spansk och afrikansk musik. På 1800-talet påverkade den kubanska habaneran både europeiskt och amerikanskt musikliv, vilket avsatt spår i såväl Bizets opera Carmen som i New Orleans-jazzen. Andra kubanska musikstilar, till exempel rumba och son, påverkade det västindiska musiklivet under hela 1900-talet. Salsamusiken har utvecklats på Kuba liksom danserna mambo och cha-cha-cha.

Conjunto Folklórico Nacional är en framstående danstrupp, som ägnar sig åt att bevara den afrokubanska dansen. Än större prestige har Ballet Nacional de Cuba, som grundades 1948 av den internationellt verksamma dansösen Alicia Alonso och som står för en klassisk europeisk tradition.

Bildkonsten har utvecklats under 1900-talet av konstnärer födda runt förra sekelskiftet. Landets mest kända konstnär är Wifredo Lam. Affischkonsten är väl utvecklad på Kuba där propagandaskyltar kantar vägarna både i städerna och på landsbygden.

Om våra källor

90995

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0