Kuba
Foto: Shutterstock/Kamira

Kuba

Kuba i Västindien är ett av de sista kommunistländerna i världen. De senaste tio åren har vissa marknadsekonomiska reformer genomförts men kommunistpartiet har behållit ett fast grepp om makten. Förhoppningarna om en förändring var stora när kubanerna i april 2018 fick en ny yngre ledare efter att i nära 60 år ha styrts av bröderna Fidel och Raúl Castro.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Maj

  • EU bidrar till miljövänlig energi

   EU och Kuba undertecknar ett avtal som ger Kuba 18 miljoner euro i stöd för att öka sin användning av förnyelsebar energi. Kubas målsättning är att en fjärdedel av energin ska komma från förnyelsebara källor år 2030. EU planerar också att finansiera ett program som ska förbättra tillgången till mat i landet. 80 procent av alla livsmedel som kubanerna konsumerar köps in från utlandet.

  • April

  • Historiskt skifte på presidentposten

   Nationalförsamlingen utser vicepresident Miguel Díaz-Canel att efterträda Raúl Castro som president. I och med skiftet på presidentposten är bröderna Castros nästan 60 år långa styre formellt slut, men Raúl Castro sitter kvar som ledare för kommunistpartiet och väntas därmed ha fortsatt avgörande inflytande över politiken. Miguel Díaz-Canel gratuleras till sitt nya ämbete av Kina, Ryssland, Storbritannien och Spanien samt av ledare över hela Latinamerika. Från USA kommer ingen gratulation, bara en uppmaning till den nye presidenten att öka kubanernas politiska och ekonomiska frihet. I sitt första tal efter valet lovade Díaz-Canel att fullfölja "revolutionen" och vårda arvet efter Fidel Castro men också genomföra den ekonomiska reformpolitik som Raúl Castro initierat.

  • Kanada skickar hem diplomaters anhöriga

   Familjerna till Kanadas diplomater på Kuba får order om att resa hem. Anledningen är att en del av dem drabbats av liknande hälsoproblem som anställda vi den amerikanska ambassaden i Havanna rapporterat (se Oktober 2017).

  • Mars

  • Nytt parlament utsett

   Kubanerna utser delegater till landets parlament, nationalförsamlingen. Det är inget val i egentlig mening då det bara finns en kandidat till varje post. Mer än hälften av kandidaterna, 322 stycken, är kvinnor. Natonalförsamlingen utser i sin tur medlemmarna i det mäktiga statsrådet vars ordförande är landets president. Valet till statsrådet sker i april och den sittande presidenten Raúl Castro, 86, har gjort klart att han inte vill bli omvald som ordförande. Favorit till att efterträda honom är en av de yngre veteranerna inom kommunistpartiet, den 57-årige Miguel Diáz-Canel.

 • 2017

  • December

  • Castro avgår i april

   President Raúl Castro kommer att sitta kvar på sin post två månader längre än planerat. Det står klart sedan parlamentet beslutat att val till det mäktiga statsrådet ska äga rum den 18 april. Medlemmarna i statsrådet utses av parlamentet. Ordföranden i rådet blir automatiskt landets president. Egentligen skulle ett nytt statsråd utses i februari men valet har skjutits fram i tiden på grund av återuppbyggnadsarbetet efter orkanen Marias härjningar i september. Raúl Castro, som blev president 2008, har sedan länge aviserat sin avgång som stats- och regeringschef men väntas behålla posten som ledare för kommunistpartiet fram till nästa partiongress 2021. Som en tänkbar efterträdare på presidentposten nämns vicepresident Miguel Díaz-Canel. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0