Kuba
Foto: Shutterstock/Kamira

Kuba

Kuba i Västindien är ett av de sista kommunistländerna i världen. De senaste tio åren har vissa marknadsekonomiska reformer genomförts men kommunistpartiet har behållit ett fast grepp om makten. Förhoppningarna om en förändring var stora när kubanerna i april 2018 fick en ny yngre ledare efter att i nära 60 år ha styrts av bröderna Fidel och Raúl Castro.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Över 700 åtalas för sommarens protester

   Åklagarmyndigheten meddelar att mer än 700 personer har åtalats för delaktighet i de regimkritiska demonstrationerna under föregående sommar (se 12 juli 2021). Åtalen rör vandalism, störande av allmän ordning och uppvigling. 172 personer har redan dömts. Enligt oberoende kubanska medier har fängelsedomar på upp till 30 år förkunnats i flera fall.

 • 2021

  • November

  • Planerad protest kvävd i sin linda

   Myndigheterna stoppar genomförandet av oppositionens planer på en uppföljare till de omfattande protester som ägde rum i somras (se 12 juli). Bakom aktionen står gruppen Archipelago, grundad av skådespelaren och pjäsförfattaren Yunior Garcia. Tanken var att protesterna skulle pågå fram till den 27 november som är årsdagen av en annan uppmärksammad kulturaktion (se November 2020) men polisen hindrar Garcia från att gå ut, griper flera andra framträdande oppositionella och poliser placeras ut överallt i Havanna vilket får aktivisterna att komma av sig. Några dagar senare flyr Garcia till Spanien.

  • Augusti

  • Fler sätts upp på amerikansk sanktionslista

   USA belägger två höga chefer på inrikesdepartementet samt medlemmar i en militär elitstyrka med sanktioner. De straffas för sin roll i kväsandet av regimkritiska demonstrationer i juli (se 12 juli). Tidigare har sanktioner riktats mot försvarsministern och två höga polischefer av samma skäl (se 22 juli). Sanktionerna innebär att personerna som drabbas får eventuella tillgångar i USA frysta och att amerikaner inte kan göra affärer med dem.  

  • Små och medelstora privatföretag legaliseras

   Regeringen låter utfärda ett dekret som legaliserar små och medelstora privata företag. Tidigare har privata initiativ varit begränsade till enmansföretag. När förändringen presenterades i juni sade regeringen att de nya företagen inte kommer att få verka inom vissa yrken, däribland sådana som utövas av egenföretagare. Premiärminister Manuel Marrero Cruz meddelade samtidigt att expansionen av privata företagsamhet inte skulle tillåtas att gå för långt eftersom "det finns gränser som inte får överskridas". Beslutet ses ändå som en vändpunkt inom kubansk ekonomi, skriver nyhetsbyrån AFP. 

  • Juli

  • USA straffar ansvariga för våld mot demonstranter

   USA beslutar om sanktioner mot Kubas försvarsminister Álvaro López Miera och de specialstyrkor som sorterar under inrikesdepartementet med hänvisning till att de begått människorättsbrott när de kväste de omfattande protester som ägde rum drygt en vecka tidigare (se 12 juli). Genom sanktionerna fryses ministerns och specialstyrkornas tillgångar i USA och amerikanska medborgare och företag förbjuds att göra affärer med dem. Nio dagar senare, den 31 juli, utökar USA sanktionerna till att även omfatta två höga polischefer.        

Till kalendariet
90995

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0