Kuba
Foto: Shutterstock/Kamira

Kuba

Kuba i Västindien är ett av de sista kommunistländerna i världen. De senaste tio åren har vissa marknadsekonomiska reformer genomförts men kommunistpartiet har behållit ett fast grepp om makten. Förhoppningarna om en förändring var stora när kubanerna i april 2018 fick en ny yngre ledare efter att i nära 60 år ha styrts av bröderna Fidel och Raúl Castro.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Epoken Castro definitivit avslutad

   Maktskiftet från klanen Castro till landets nye yngre ledare Miguel Díaz-Canel slutförs när partikongressen utser Díaz-Canel till kommunistpartiets ledare, den mäktigaste positionen i landet. Därmed släpper Raúl Castro sitt sista politiska uppdrag men Díaz-Canel säger att han kommer att konsultera pensionären Castro i frågor av strategisk betydelse.

  • Februari

  • Ökade möjligheter för privata företagare

   Regeringen beslutar att öppna fler ekonomiska sektorer för privat företagsamhet. Reformen gäller individuella initiativ, inte företag. Tidigare har enmansföretag tillåtits verka inom 127 näringar. Nu vidgas de till över 2 000 medan 124 sektorer inom hälsovård, utbildningsväsendet och mediesektorn ska förbli helt statliga. Bakgrunden till reformen är den ekonomiska nedgång som landet upplevt till följd av skärpta sanktioner från USA i kombination med pandemin som helt satt stopp för den viktiga turistverksamheten. Under 2020 rapporteras landets BNP ha krympt med 11 procent.

  • Januari

  • Skolor stängs igen för att stoppa smittan

   Skolorna i huvudstaden Havanna stängs åter i ett försök att stävja smittspridningen av covid-19. Havannas skolor höll stängt från mitten av mars till oktober under 2020 medan skolor i andra delar av landet började öppnas i september samtidigt med samhället i övrigt. Efter julhelgen har dock smittan ökat och nått rekordnivåer för Kuba med 550 nya fall inom ett dygn. Förutom Havanna kommer restriktioner att införas i en femtedel av landets kommuner. Förutom att skolorna stängs och lektioner istället sänds via TV ställs lokaltrafiken in. När det gäller att hålla nere dödstalen har Kuba klarat sig bra genom pandemin. Över 16 000 personer har smittats men endast 158 har avlidit.

  • Kuba på USA:s terrorlista

   I sista minuten före maktskiftet i Vita huset sätter Trumpadministrationen upp Kuba på USA:s svarta lista över stater som anses stödja terrorism. Det görs bland annat med hänvisning till Kubas stöd till Venezuela. Övriga länder på listan är Iran, Nordkorea och Syrien. Trumps företrädare Barack Obama tog 2015 bort Kuba från listan men det närmande mellan länderna som då inleddes har stoppats under Trump. Tvärtom har klockan vridits tillbaka. Den tillträdande presidenten, Joe Biden, har signalerat att han vill närma sig Obamas linje i frågan men för att ta bort Kuba från terrorlistan krävs en formell utredning. Därmed kan en sådan åtgärd dröja. Några dagar senare, den 15 januari, belägger USA Kubas inrikesminster Lazaro Alberto Alvarez Casas med sanktioner "för brott mot mänskliga rättigheter".

  • Dubbla valutor fasas ut

   Systemet med dubbla valutor avskaffas. Under en period på sex månader ska den så kallade konvertibla peson som varit knuten till dollarn fasas ut. Samtidigt fastställs kursen på den inhemska peson till 24 per dollar. Genom reformen hoppas regeringen att den kubanska ekonomin ska bli mer begriplig för utländska investerare. I samband med förändringen väntas prishöjningar och därför höjs minimilönen från 400 till 2 100 pesos i månaden vilket motsvarar 87 dollar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0