Kuba – Geografi och klimat

Republiken Kuba ligger i den västindiska ögruppen Stora Antillerna. Avståndet till den amerikanska delstaten Florida är 14,5 mil och till Haiti i sydöst är det närmare 8 mil. Landet består av huvudön Kuba, den mindre ön Isla de la Juventud (Ungdomsön) och 1 600 småöar. Sammanlagt motsvarar öarnas yta knappt en fjärdedel av Sveriges.

Huvudöns kust består av bukter, sandstränder, klippor och korallrev. Två tredje­delar av ytan är slättland och låga kullar, som områdena runt städerna Santiago de Cuba och Guantánamo i sydöst. Berg upptar en fjärdedel av Kuba. Längst i väster ligger karstbergen Guniguanico, mitt på ön reser sig Sierra de Trinidad och i sydöst finns bergskedjan Sierra Maestra med landets högsta topp, Pico Real del Turquino.

Klimatet är tropiskt med varma, fuktiga somrar och milda, torra vintrar. Årsnederbörden uppgår till i medeltal 1 400 mm och faller huvudsakligen under regnperioden som varar maj–oktober. Mellan juli och oktober drabbas landet ofta av tropiska orkaner.

När det gäller klimatförändringar räknar FN:s klimatpanel med att havsnivån runt de kubanska öarna kommer att stiga med 1,5 meter till år 2100. Om förutsägelserna slår in läggs stora områden under vatten längs kusterna där en fjärdedel av alla kubaner är bosatta. Med klimatförändringarna kommer också fler och häftigare stormar som kan driva vatten långt upp på land och förstöra färskvattenreservoarer och odlingar. 

Källor till denna text

90995

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0