Kuba – Geografi och klimat

Kuba är den största ön i Karibiska havet och till ytan ungefär som en fjärdedel av Sverige. Till republiken Kuba hör även den mindre Ungdomsön (Isla de Juventud) och flera tusen småöar, som huvudsakligen är samlade i fyra skärgårdar. Avståndet är 15 mil till USA i norr och 20 mil till Mexiko i väster. Klimatet är tropiskt.

Kuba hör till den karibiska (västindiska) ögruppen Stora Antillerna, som också omfattar Jamaica i söder och ön Hispaniola, där Haiti och Dominikanska republiken ligger, samt Puerto Rico österut.

Huvudöns kust består av bukter, sandstränder, klippor och korallrev. Två tredjedelar av ytan är slättland och låga kullar, som områdena runt städerna Santiago de Cuba och Guantánamo i sydöst. Berg upptar en fjärdedel av Kuba. Längst i väster ligger karstbergen Guniguanico, mitt på ön reser sig Sierra de Trinidad och i sydöst finns bergskedjan Sierra Maestra med landets högsta topp, Pico Real del Turquino.

Det tropiska klimatet innebär varma, fuktiga somrar och milda, torra vintrar. Årsnederbörden uppgår till i medeltal 1 400 mm och faller huvudsakligen under regnperioden som varar maj–oktober. Mellan juli och oktober drabbas landet ofta av tropiska orkaner. Klimatförändringar befaras innebära fler och häftigare oväder som kan driva vatten långt upp på land och förstöra färskvattenreservoarer och odlingar.

Läs om klimatförändringar i Naturtillgångar, energi och miljö.

Källor till denna text

90995

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0