Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Syrier döms för syriska regimens brott

   En syrisk medborgare fälls i tysk domstol för att ha medverkat i brott mot mänskligheten. Mannen döms till fyra och ett halvt års fängelse av domstolen i Koblenz. När han var underrättelseofficer i Syrien 2011, under den arabiska våren, var han med om att fängsla demonstranter som mötte ett grymt öde i Assadregimens händer. Senare flydde mannen till Tyskland och fick asyl där. Domen tros vara den första mot en person som deltagit i regimens övergrepp. I ett annat brottmål som pågår i Tyskland riskerar en syrier livstid för mord, tortyr och våldtäkter i ett av Assadregimens fängelser.

  • Delar av gränsen stängs

   Tyskland stänger delar av den tyska gränsen på grund av den snabba spridningen av mutationer av coronaviruset i både Tjeckien och i Tyrolen i Österrike. Endast tyska medborgare eller människor som bor i Tyskland får passera gränsposteringarna som bevakas av ett tusental poliser. De måste också kunna visa upp ett provsvar på ett negativ covid-19-test. Stängningen av gränsen kritiseras av EU-kommissionen, som vill undvika att EU-länderna återupprepar utvecklingen från våren 2020 då länder stängde gränserna och undvek samarbete för att stoppa smittspridningen.

  • Tyskland utvisar rysk diplomat

   Tyskland utvisar en rysk diplomat vid den ryska ambassaden i Berlin i ett svar på att Moskva den 5 februari utvisade en tysk diplomat. Samtidigt uppger det tyska utrikesdepartementet i ett uttalande att den ryska utvisningen inte var försvarbar på något sätt eftersom diplomaten bara hade utfört sitt arbete att rapportera om händelseutvecklingen. Tysken utvisades tillsammans med en svensk och en polsk diplomat efter att ha anklagats för att ha deltagit i demonstrationer till stöd för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i mitten av januari. Utvisningsbeskedet kom samtidigt som EU:s utrikeschef Josep Borrell var på ett officiellt tredagarsbesök i Moskva. EU har infört sanktioner mot Ryssland sedan Navalnyj utsatts för ett mordförsök genom förgiftning. Enligt EU är det klarlagt att den ryska regimen låg bakom mordförsöket men det tillbakavisas av Kreml.

  • Januari

  • CDU väljer ny partiledare

   Armin Laschet, regeringschef i delstaten Nordrhein-Westfalen, väljs till ny partiledare av CDU. Laschet efterträder Annegret Kramp-Karrenbauer som avgick som CDU-ledare för ungefär ett år sedan (se Februari 2020). Kramp-Karrenbauer hann bara vara partiledare i drygt ett år efter det att hon tagit över posten efter Angela Merkel. Den nye CDU-ledaren Laschet uppfattas stå Angela Merkel nära och vill fortsätta driva en politik som liknar hennes. Laschet fick 521 röster mot 466 för Friedrich Merz, tidigare gruppledare för CDU-CSU i förbundsdagen.

 • 2020

  • December

  • Rekordhöga lån i 2021 års budget

   Förbundsdagen antar en budget för 2021 som omfattar stora satsningar för att dämpa de ekonomiska effekterna av den pågående pandemin. Regeringen planerar att under 2021 låna närmare 178 miljarder euro och använda 500 miljarder euro på offentliga insatser för att skydda företag och arbetare som drabbas av den ekonomiska nedgången under pandemin. Det betyder att Tyskland under 2021 kommer att låna långt mycket mer än vad grundlagen egentligen tillåter. Enligt den så kallade ”skuldbroms” som finns befäst i grundlagen får regeringen inte låna mer än motsvarande 0,35 procent av BNP.        

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0