Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Osäkert läge inför valet

   När valdagen den 25 september närmar sig ser det högst osäkert ut vilket av de tre stora partierna som kommer att erövra förbundskanslerposten. CDU/CSU har under sommaren rasat i opinionsmätningar och uppges ha rekordlågt stöd, endast kring 20 procent av väljarna. En del opinionsundersökningar ger socialdemokraterna SPD en knapp ledning över kristdemokraterna. De gröna ligger något efter de övriga två partierna. Kristdemokraternas kandidat och den avgående förbundskanslern Angela Merkels tilltänkte efterträdare Armin Laschet har trampat i klaveret vid några tillfällen, bland annat när han i juli filmades då han skrattade vid en ceremoni för offer för översvämningarna (se Juli). De grönas Annalena Baerbock ökade under våren i popularitet bland väljarna. Men under sommaren och hösten har SPD:s kandidat, nuvarande finansministern och vicekanslern Olaf Scholz, överraskat genom att ligga bäst till av de tre kandidaterna i opinionsundersökningar. Klimatet är en viktig valfråga. Inte minst hur Tyskland med Europas största ekonomi ska klara att sänka utsläppen från industrin och bli klimatneutralt till år 2045 som utlovats av den nuvarande regeringen. Även konsekvenserna av coronapandemin står i fokus. Det handlar både om hur landets ekonomi ska hantera den ökande skuldsättningen och om hur enskilda företag och medborgare ska få stöd.

  • Augusti

  • Tusentals protesterar mot coronarestriktioner och vaccinering

   Omfattande demonstrationer utan tillstånd hålls i Berlin. Flera tusen demonstranter protesterar mot regeringens coronarestriktioner och vaccinationsstrategi. I takt med att en fjärde våg av pandemin drabbat Tyskland med ökad smittspridning den här gången av deltavarianten av coronaviruset har myndigheternas försök att få befolkningen vaccinerad ökat. Vaccinering av 12-åringar har inletts i landet och regeringen har kritiserats för att den försöker pressa tonåringar att vaccinera sig. I Baden-Württemberg och i Bayern föreslås att särskilda restriktioner ska gälla för dem som inte har vaccinerat sig. Den tyska regeringen har även beslutat att inte längre erbjuda gratis coronatest. Omkring två tredjedelar av befolkningen är fullt vaccinerade, men det finns en minoritet som är skeptisk till att vaccinera sig.

  • Juli

  • Tyskland och USA når överenskommelse om Nordstream 2

   USA:s och Tysklands regeringar meddelar i ett gemensamt uttalande att de har enats om hur konflikten mellan länderna om gasledningen Nordstream 2 ska hanteras. Den drygt 123 mil långa ledningen som löper på botten av Östersjön mellan Ryssland och Tyskland är i det närmaste färdigbyggd och kommer att kraftigt utöka den ryska exporten av gas till Tyskland. Men USA har kritiserat ledningen för att den gör Tyskland mer beroende av Ryssland och därmed ger Moskva möjlighet att använda inställda gasleveranser som ett politiskt vapen. Nordstream 2 anses underblåsa risken för att Ryssland stoppar gasleveranser till exempelvis Ukraina eftersom den ökar gasexporten till övriga Europa. Washington låter sig nu emellertid blidkas av den tyska regeringens löfte att belägga Ryssland med sanktioner om landet försöker utnyttja energiexporten i geopolitiska syften, inte minst mot Ukraina. Tyskland lovar dessutom att investera i uppbyggnad av miljövänlig energiutvinning i Ukraina. Den tyska regeringen ska också verka för att Moskva förlänger det rådande avtalet som ger Ukraina ersättning för rysk naturgas som passerar genom dess territorium. Avtalet löper ut 2024.

  • Över 160 döda i översvämningar

   Omfattande regnoväder i Tyskland leder till att minst 165 människor dör  i översvämningar som leder till att hus kollapsar och till jordskred. I delstaterna Nordrhein-Westfalen och Rheinland-Pfalz är förödelsen särskilt omfattande. Förbundskansler Angela Merkel besöker den hårt drabbade staden Schuld i Rheinland-Pfalz och lovar att förmedla stöd till den och andra översvämmade städer och byar. Skadorna på vägar och annan infrastruktur är mycket stora och kostnaderna för återuppbyggnaden beräknas till flera miljarder euro. Den tyska regeringen ska starta en särskild katastroffond och lovar även att se över landets varningssystem för översvämningar.

  • Juni

  • Misstänkt terrorattentat

   En 24-årig man från Somalia dödar tre kvinnor i staden Würzburg och skadar sex andra personer. Det är oklart om mannen har inspirerats av radikal islamism och om dådet ska ses som en terrorhandling.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0