Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • EU-sanktioner mot Rysslands handel med olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Ungern har förhandlat hårt för egna önskemål och får igenom ett undantag för olja som transporteras via rörledning. Ett annat inslag i de utvidgade sanktionerna är att Rysslands största bank, Sberbank, ska stängas av från det internationella systemet Swift. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.

  • Kristdemokratisk seger i Nordrhein-Westfalen

   I det viktiga delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen segrar CDU med nära 36 procent av rösterna vilket ger partiet 76 av 195 mandat i delstatsparlamentet. Resultatet är ett nytt bakslag för förbundskansler Scholz SPD efter valet nyligen Schleswig-Holstein, socialdemokraterna kommer på andra plats med 56 mandat. De gröna får 39 mandat och FDP samt högerextrema AFD får 12 mandat vardera.

  • Gasflödet till Tyskland minskas

   De ryska gasbolaget Gazprom meddelar att företaget kommer att sluta transportera gas via den polska sektionen av rörledningen Yamal-Europe som går från Ryssland via Polen till Tyskland. Gazprom uttalar sig dagen efter det att Moskva beslutat om sanktioner mot 30 utländska energiföretag, däribland EuRoPol GAZ S.A. som äger den polska delen av rörledningen. Hur hårt stoppet kommer att drabba Tyskland är oklart då rysk gas också kan transporteras till Tyskland via rörledningen Nord Stream i Östersjön, men Tysklands ekonomiminister fördömer beslutet och anklagar Ryssland för att använda energi "som ett vapen". Ett dygn tidigare, mellan den 10 och den 11 maj, minskade de ryska gasleveranserna till Tyskland med 25 procent då Ryssland stängde av en ledning i östra Ukraina. Det skedde sedan det ukrainska bolag som sköter systemet sagt upp sitt ansvar för ledningar som ligger i rysk-ockuperat område.

  • Seger för CDU i Schleswig-Holstein

   Kristdemokraterna vinner med klar marginal i delstatsvalet i Schleswig-Holstein. Partiet 34 av 69 platser i delstatsparlamentet medan De gröna får 14 mandat. Förbundskansler Olaf Scholz parti SPD kommer först på tredje plats med 12 mandat.

  • Mars

  • Valseger för SPD i Saarland

   I det första delstatsvalet efter förbundsdagsvalet 2021, i Tysklands minsta delstat Saarland, vinner socialdemokraterna SPD med nära 44 procent av rösterna (29 mandat av 51) över kristdemokraterna CDU som får nära 29 procent och 19 mandat. De senaste två årtiondena har kristdemokraterna haft regeringsmakten i delstaten. Valresultatet är ett gott betyg för SPD och förbundskansler Olaf Scholz. Förutom SPD och CDU är det endast det högerextrema AFD som med 5,7 procent av rösterna kommer in i  delstatsparlamentet.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0