Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Tysk varning till Ryssland om Ukraina

   Förbundsdagen tar upp massvälten i Ukraina på 1930-talet, känd under den ukrainska beteckningen holodomor. Ledamöterna röstar för en resolution där svälten erkänns som ett folkmord och den sovjetiske diktatorn Josef Stalin ges ansvaret, eftersom statens jordbrukspolitik fick förödande effekter. Resolutionen beskrivs som en tysk ”varning” till Ryssland inför vintern då rysk krigföring i grannlandet hotar att vålla en matkris. Ytterkantspartier i förbundsdagen avstår från att rösta.

  • Tyskland förstatligar tidigare dotterbolag till ryska Gazprom

   Regeringen meddelar att den ska nationalisera energiföretaget SEFE av energisäkerhetsskäl. Bolaget tillhörde tidigare det ryska gasbolaget Gazprom som dock gjorde sig av med det i våras. Bolaget är det tredje i Tyskland som förstatligas. I september kom beskedet att den tyska staten också ska ta över det krisdrabbade energibolaget Uniper som har stor verksamhet även i Sverige.

  • Oktober

  • Socialdemokraterna segrar i Niedersachsen

   Socialdemokraterna går tillbaka i det viktiga delstatsvalet i Niedersachsen med omkring fyra procentenheter men behåller sin förstaplats. Partiet får omkring 32 procent av rösterna och ser därmed ut att kunna behålla makten i delstaten. Kristdemokraterna kommer på andra plats med omkring 28 procent, vilket är det sämsta resultatet på flera decennier. De gröna gör sitt bästa val någonsin i Niedersachsen medan även AFD går framåt. Valet har av bedömare setts som ett test på hur förbundskansler Olaf Scholz och hans regering lyckats hantera den pågående energikrisen i landet som orsakats av det ryska kriget i Ukraina.

  • September

  • Skadestånd för terrordådet vid München-OS

   På dagen 50 år efter dådet vid OS 1972, då en palestinsk terrorgrupp angrep Israels OS-trupp, deltar Tysklands och Israels presidenter i en minnessammankomst i München. Sent omsider har ett skadeståndsavtal slutits och Tyskland tar officiellt på sig ansvar för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra attentatet där elva israeliska idrottare och en tysk polis fick sätta livet till. Händelserna började med ett gisslandrama och slutade med en massaker vid ett fritagningsförsök som misslyckades trots att även fem av gisslantagarna dödades. 27 år efter slutet på andra världskriget och Nazitysklands judeutrotning öppnade terrordådet ny bitterhet i relationerna mellan Tyskland och Israel. Anhöriga till offren får nu sammanlagt 28 miljoner euro i skadestånd, inräknat 4,5 miljoner euro som betalats ut tidigare.

  • Stopp för rysk gas via Nord Stream 1

   Den ryska gasjätten Gazprom meddelar att stoppet av gas genom ledningen Nord Stream 1 till Tyskland och övriga Europa förlängs på obestämd tid. Enligt bolaget beror det på att ett tekniskt fel till följd av läckage. Gasflödet har varit stängt för underhåll men skulle nu ha öppnats. Från rysk sida uppges västländernas sanktioner mot landet efter Ukrainainvasionen i februari i år försvåra underhåll av ledningen. Bedömare menar att det är tydligt sätt för Ryssland att bedriva utpressning mot Europa för dess stöd till Ukraina. Efter stoppet går den tyska regeringen ut med ett lugnande besked om att förråden av gas räcker för att möta behoven.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0