Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Tyskland ska ta emot 1 500 migranter från grekiska öar

   Regeringen har planer på att ta emot 1 500 utsatta migranter från Lesbos och andra grekiska öar. Det uppger nyhetsbyrån AFP efter att ha haft kontakt med regeringskällor. Tyskland har redan lovat ta emot ett hundratal ensamkommande barn och unga från flyktinglägret Moria på Lesbos som nyligen förstördes i bränder.

  • Sanktionshot mot Ryssland efter förgiftning

   Utrikesminister Heiko Maas hotar med sanktioner mot Ryssland om landet inte klargör vad som hände när den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förgiftades. Navalnyj insjuknade ombord på ett flygplan mellan Tomsk och Moskva den 20 augusti. Han flögs efter ett par dagar till Berlin för sjukhusvård där. Enligt den tyska regeringen blev Navalnyj förgiftad med nervgiftet Novitjok. Kreml har förnekat inblandning i mordförsöket och säger sig inte ha fått ta del av bevismaterial och medicinska undersökningar från Tyskland.

  • Augusti

  • Våldsamma demonstrationer mot corona-restriktioner

   Över 40 poliser skadas i samband med demonstrationer i Berlin. Omkring 20 000 demonstranter, många av dem radikala vänster- eller högersympatisörer, sluter upp för att protestera mot reglerna för att bekämpa spridningen av covid-19. Drygt 130 människor grips av polisen och organisatörerna av demonstrationerna kommer att lagföras för att inte ha följt coronarestriktioner om social distans.

  • Juli

  • Tusentals amerikanska soldater flyttas från Tyskland

   USA kommer att flytta sitt militära kommando i Europa (EUCOM) från Stuttgart till Mons i Belgien, där Nato också har sitt högkvarter Shape. Det hela är ett led i en strävan att effektivisera och rationalisera USA:s militära närvaro i Europa, enligt amerikanska militära chefer. Men USA:s president Donald Trump har sagt att förflyttningen också sker på grund av att Tyskland inte i tillräckligt hög grad axlat sin del av den ekonomiska bördan av att försvara Europa. Omkring hälften av de totalt 34 500 soldater som USA har stationerade i Tyskland ska lämna landet. Men flytten kommer att ta flera år. Tyska bedömare befarar att beslutet att dra tillbaka tusentals amerikanska soldater, som varit i landet sedan slutet av andra världskriget, få stora både militära och ekonomiska konsekvenser för Tyskland.

  • Nazivakt fälld för brott i läger

   En domstol i Tyskland fäller en 93-årig man som arbetade i det nazistiska dödslägret Stutthof utanför Gdańsk i slutet av andra världskriget. Mannen döms för medhjälp till mord, straffet blir två års fängelse villkorligt. Stutthof var det första läger nazisterna etablerade utanför Tyskland och ett av de sista som befriades. Närmare 65 000 fångar tros ha mist livet där, bland dem polacker och judar från flera länder. Den fällande domen kan bli en av de sista för brott under Förintelsen, eftersom ännu levande personer som pekats ut som förövare har nått mycket hög ålder.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0