Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juli

  • Cannabisklubbar kan börja söka tillstånd

   Tysklands nybildade cannabisklubbar kan börja ansöka om tillstånd att odla och distribuera cannabis till sina medlemmar. Den 1 april 2024 blev det tillåtet i Tyskland att bilda cannabisklubbar med högst 500 medlemmar. Det är ett sätt för regeringen att tillåta begränsad användning av cannabis. Myndigheterna har tre månader på sig att ta ställning till ansökningarna och i flera områden, i synnerhet där kristdemokraterna är starka, finns ett politiskt motstånd mot de nya cannabislagarna och där väntas lokala myndigheter försöka försvåra tillståndsförfarandena.

  • Juni

  • Våldsamt vid AFD:s kongress

   Två polismän förs till sjukhus med svåra skador när tiotusentals demonstranter drabbar samman med tusentalet polis utanför en byggnad i Essen där högernationalistiska AFD håller partikongress. Sammanlagt skadas ett 30-tal människor lindrigt. Polisen använder bland annat tårgas och batonger för att skingra demonstranterna som enligt polisen är vänsterradikala. Inne på kongressen diskuterar AFD hur de ska ta över styret av Tyskland. Först ska östra Tyskland erövras, därefter västra och slutligen hela landet.

  • Högerextrema AFD blir tvåa i EU-valet

   I valet till Europaparlamentet går högerextrema AFD starkt framåt och blir näst störst efter kristdemokraterna. Förbundskansler Olaf Scholz socialdemokratiska parti SPD gör sitt sämsta EU-val någonsin. I valet får enligt preliminära resultat kristdemokraterna CDU/CSU 30 procent (29 mandat), Alternativ för Tyskland (AFD) 15,9 procent (15 mandat), socialdemokraterna SPD 13,9 procent (14 mandat), De gröna 11,9 procent (12 mandat), BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht) 6,2 procent (6 mandat), Fria demokratiska partiet 5,2 procent (5 mandat), Die Linke 2,7 procent ( 3 mandat) och övriga 14,2 procent (12 mandat).

  • Maj

  • AFD utesluts ur partigrupp i EU-parlamentet

   Ett uttalande av den AFD-politikern Maximilian Krah om SS-soldater leder till att högerextrema AFD utesluts ur partigruppen ID i Europaparlamentet.  Krah som är  partiets toppkandidat i EU-valet har i en intervju med en italiensk tidning sagt att han inte vill kalla ”alla som burit SS-uniform för automatiskt kriminella”. Uttalandet upprör andra partier i ID, inte minst franska Nationell samling. Krah har även utpekats för att ha kopplingar till Ryssland och Kina och har figurerat i en skandal där en av hans assistenter gripits som misstänkt kinesisk spion (seApril 2024).

  • April

  • Fyra gripna för att ha spionerat för Kina

   Tre tyskar grips misstänkta för att ha försett Kina med känsliga militära uppgifter om marinteknik. Det gäller en man som verkat som agent för kinesiska underrättelseorgan och därefter rekryterat en man och hans hustru som arbetat med militära forskningsprojekt.  Paret, som bor i Düsseldorf, har arbetat för Kina sedan 2022 och de har varit involverade i forskningsprojekt som bedöms vara av särskilt intresse för den kinesiska flottan. De ska även ha köpt ett laserverktyg som skulle kunna användas för militära syften som de fört in i Kina utan exporttillstånd. Någon dag senare grips ännu en tysk medborgare med kinesiskt ursprung för att ha spionerat åt Kina. Mannen har varit medhjälpare till en av ytterhögerpartiet AFD:s ledamöter, Maximilian Krah, i EU-parlamentet sedan 2019.  Krah är även partiets kandidat i valet till EU-parlamentet i juni. Efter gripandet meddelar tyska åklagare att de även har inlett förundersökningar mot Krah för att ha tagit emot mutor från Ryssland respektive Kina.

Till kalendariet
136157

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0