Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Scholz tillträder som ny förbundskansler

   En klar majoritet av ledamöterna i förbundsdagen röstar ja till att socialdemokraten Olaf Scholz ska utses ny förbundskansler efter Angela Merkel. Scholz utnämns därefter till kansler av av president Frank-Walter Steinmeier. Scholz regering, bestående av socialdemokratiska SPD, De Gröna och liberala partiet FDP tillträder därefter. Det är första gången någonsin som de tre partierna regerar tillsammans på federal nivå. De kontrollerar tillsammans 416 mandat i förbundsdagen.

  • Oktober

  • AFD-ledare avgår på grund av dåligt valresultat

   Jörg Meuthen, den ene av högerpopulistiska AFD:s partiledare, avgår. Skälet är enligt honom partiets dåliga resultat i valet till förbundsdagen i september, då partiet backade med två procentenheter, från 12 till 10 procent jämfört med valet 2017.

  • September

  • SPD segrar i parlamentsvalet

   Socialdemokraterna SPD vinner en knapp seger över kristdemokraterna i valet till förbundsdagen. Partiet får enligt preliminära resultat 25,7 procent av rösterna, en viss uppgång jämfört med förra valet, medan CDU/CSU backar till 24,1 procent. De båda tidigare koalitionspartnerna tävlar nu om att bilda regering med De gröna och liberala FDP. De gröna fick cirka 14,8 procent av rösterna vilket var en stark uppgång jämfört med förra valet medan FDP fick 11, 5 procent. Nu väntar komplicerade regeringsförhandlingar som kan bli långdragna.     

  • Osäkert läge inför valet

   När valdagen den 25 september närmar sig ser det högst osäkert ut vilket av de stora partierna som kommer att erövra förbundskanslerposten. CDU/CSU har under sommaren rasat i opinionsmätningar och uppges ha rekordlågt stöd, endast kring 20 procent av väljarna. En del opinionsundersökningar ger socialdemokraterna SPD en knapp ledning över kristdemokraterna. De gröna ligger något efter de övriga två partierna. Kristdemokraternas kandidat och den avgående förbundskanslern Angela Merkels tilltänkte efterträdare Armin Laschet har trampat i klaveret vid några tillfällen, bland annat när han i juli filmades då han skrattade vid en ceremoni för offer för översvämningarna (se Juli). De grönas Annalena Baerbock ökade under våren i popularitet bland väljarna. Men under sommaren och hösten har SPD:s kandidat, nuvarande finansministern och vicekanslern Olaf Scholz, överraskat genom att ligga bäst till i opinionsundersökningar. Klimatet är en viktig valfråga. Inte minst hur Tyskland med Europas största ekonomi ska klara att sänka utsläppen från industrin och bli klimatneutralt till år 2045 som utlovats av den nuvarande regeringen. Även konsekvenserna av coronapandemin står i fokus. Det handlar både om hur landets ekonomi ska hantera den ökande skuldsättningen och om hur enskilda företag och medborgare ska få stöd.

  • Augusti

  • Tusentals protesterar mot coronarestriktioner och vaccinering

   Omfattande demonstrationer utan tillstånd hålls i Berlin. Flera tusen demonstranter protesterar mot regeringens coronarestriktioner och vaccinationsstrategi. I takt med att en fjärde våg av pandemin drabbat Tyskland med ökad smittspridning den här gången av deltavarianten av coronaviruset har myndigheternas försök att få befolkningen vaccinerad ökat. Vaccinering av 12-åringar har inletts i landet och regeringen har kritiserats för att den försöker pressa tonåringar att vaccinera sig. I Baden-Württemberg och i Bayern föreslås att särskilda restriktioner ska gälla för dem som inte har vaccinerat sig. Den tyska regeringen har även beslutat att inte längre erbjuda gratis coronatest. Omkring två tredjedelar av befolkningen är fullt vaccinerade, men det finns en minoritet som är skeptisk till att vaccinera sig.

Till kalendariet
118637

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0