Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • AKK efterträder Merkel som CDU-ledare

   Annegret Kramp-Karrenbauer blir ny partiledare för kristdemokraterna (CDU) efter Angela Merkel. Det står klart sedan Kramp-Karrenbauer, som kallas AKK på grund av sitt långa svåruttalade namn, besegrat den mer konservativt inriktade advokaten Friedrich Merz. AKK vinner med knapp marginal vid en partiomröstning med 517 av 999 röster mot 482 för Merz. Kramp-Karrenbauer står nära Merkel politiskt och är den som Merkel förordat som sin efterträdare. AKK har fram tills nu varit CDU:s partisekreterare – en post som hon handplockades till av Merkel i våras. Innan dess var AKK regeringschef i delstaten Saarland.

  • Demonstrationer mot kolkraft

   Demonstrationer mot Tysklands användning av kolkraft hålls på olika håll i landet inför att FN:s klimatmötet inleds i den polska staden Katowice. I Köln demonstrerar 10 000−20000 människor och i Berlin uppges 16 000 ha deltagit i marscher, medan polisen beräknar siffran till 5000. Kol svarar fortfarande för nära 40 procent av energiproduktionen i landet.

  • Oktober

  • Merkel planerar att avgå

   Angela Merkel meddelar hon inte kommer att kandidera som partiledare för kristdemokraterna i partikongressen i början av december. Hon drar tillbaka sin kandidatur som ett resultat av kristdemokraternas tillbakagång i delstatsvalet i Hessen. Hon är däremot beredd att sitta kvar som förbundskansler fram till nästa val 2021.

  • Nya valnederlag för CDU och SPD i Hessen

   Såväl kristdemokraterna som socialdemokraterna går kraftigt tillbaka i delstatsvalet i Hessen. Bägge partierna går tillbaka med omkring elva procentenheter jämfört med valet 2013. CDU blir fortsatt största parti med 27 procent av rösterna och 40 mandat. SPD och De gröna får båda 29 mandat. AFD tar plats i delstatsparlamentet för första gången med 19 mandat.

  • Tyskland bromsar vapenexport till Saudiarabien

   Tyskland ställer tills vidare in sin planerade vapenexport till Saudiarabien. Anledningen är den saudiske regimkritikern Jamal Khashoggis död – han dog under oklara omständigheter på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Nyligen godkände Tyskland export av militär utrustning till Saudiarabien till ett värde av 416 miljoner euro under 2018, ungefär 4,5 miljarder kronor. Exporten från Tyskland till Saudiarabien har framför allt brukat omfatta patrullbåtar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0