Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Två döda i attentat mot synagoga

   Två människor skjuts till döds i ett antisemitiskt attentat riktat mot en synagoga i staden Halle i Sachsen-Anhalt i östra Tyskland. Gärningsmannen direktsänder dådet på sociala medier, där det hinner visas en kort stund innan det tas bort. Ytterligare två människor skadas i attentatet, som äger rum samma dag som den judiska fastehögtiden.

  • September

  • Tyskland ber Polen om förlåtelse

   Förbundspresident Frank-Walter Steinmeier ber Polen om förlåtelse för ”det förfärliga krig” som inleddes för 80 år sedan när det nazistiska Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Steinmeier är tillsammans med flera andra ledare i Polen för  minnesceremonier. Det högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa i Polen kräver kompensation från Tyskland för lidandet under andra världskriget, då sex miljoner polacker dödades. Tyskland anser dock frågan om ekonomisk kompensation redan har hanterats.

  • AFD näst störst i Brandenburg och Sachsen

   Det högerextrema partiet AFD blir näst största parti i delstatsvalen i Brandenburg och Sachsen. Bedömare menar att resultatet beror på att många invånare i de tidigare östtyska delstaterna är missnöjda med invandringspolitiken och att de tidigare östtyskarna har lägre inkomst och välfärd än tidigare västtyskar. I Brandenburg får AFD 23 procent av rösterna och 23 mandat i delstatsparlamentet. Socialdemokraterna SPD segrar med knapp marginal och får 25 mandat. I Sachsen får AFD drygt 27 procent och 38 mandat medan CDU kommer på förstaplats med 32 procent av rösterna och 45 mandat. 

  • Juli

  • Nej till att delta i amerikansk marininsats utanför Iran

   Enligt utrikesminister Heiko Maas kommer Tyskland inte att delta i en USA-ledd insats för att skydda fartyg i Hormuzsundet och Persiska viken. Beskedet är ett svar på en begäran från USA för att skydda fartygstrafiken och ”bekämpa iranska angrepp”. Ett skäl till beslutet är enligt Maas att Berlin inte stöder USA:s strategi mot Iran. Tyskland kan däremot tänka sig att överväga att delta i en eventuell europeisk insats.

  • Tyska blir ny ordförande för EU-kommissionen

   Det är nu klart att Tysklands före detta försvarsminister Ursula von der Leyen blir ny ordförande för EU-kommissionen, sedan EU-parlamentet givit sitt godkännande. Marginalen var dock knapp, 383 ledamöter röstade för att godkänna henne, 327 ledamöter röstade emot och 22 lade ned sina röster. Hon tar över posten efter Jean-Claude Juncker den 1 november. Hon kommer därmed att bli den första kvinnan på posten. Samma dag blir det klart att Annegret Kramp-Karrenbauer, som blev ny ledare för CDU i slutet av 2018 (se December 2018) kommer att bli ny tysk försvarsminister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0