Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Maj

  • Kraftfulla åtgärder för att möta ny migrantvåg

   Antalet asylansökningar uppgick till nära 102 000 under de första fyra månaderna 2023, vilket var en ökning med 78 procent jämfört med samma period 2022. Den federala regeringen och delstatsregeringarna beslutar därför om att sätta in åtgärder för att göra hanteringen av asylärenden snabbare och effektivare genom modernare IT-system och förlänga tiden för hur länge asylsökande får bo på särskilda förläggningar i väntan på besked. Målet är att snabbare kunna skicka tillbaka migranter som inte har rätt att få stanna i landet. Sedan tidigare kontrolleras alla som åker över gränsen till Österrike för att många migranter kommer därifrån. Men inga andra gränser bevakas på samma sätt. De flesta av de nya migranterna kommer från Syrien, Afghanistan, Turkiet och Irak.

  • April

  • AFD:s ungdomsförbund blir extremiststämplat

   Tysklands federala myndighet för skyddande av den tyska konstitutionen (BFV) beslutar efter fyra års granskning att Alternativ för Tysklands (AFD) ungdomsförbund är extremistiskt. Det är främlingsfientligt och kan antas agera på ett icke-fredligt sätt mot människor som uppfattas som utländska, enligt BFV. Ungdomsförbundet har tidigare klassats som "misstänkt" extremistiskt, vilket gett säkerhetstjänsten rätt att använda särskild övervakningsmetoder som hemlig avlyssning. Den nya märkningen ger säkerhetstjänsten ytterligare spelrum.

  • Ryssland utvisar ett 20-tal tyska diplomater

   Enligt Moskva genomförs utvisningarna som ett svar på tidigare utvisningar av ryska diplomater från Tyskland. Enligt den tyska säkerhetstjänsten har omfattningen av Rysslands spioneri i landet ökat kraftigt sedan den ryska invasionen av Ukraina 2022. Ryskt spioneri sker särskilt mot företag och infrastruktur kopplad till energi- och transportsektorerna.

  • Landets tre sista kärnkraftverk tas ur drift

   I slutet av 2022 beslöt förbundskansler Olaf Scholz att skjuta upp den planerade stängningen av de tre kärnkraftverken Neckarwestheim, Isar 2 i Bayern och Emsland till mitten av april i år. Det berodde på den energikris som uppstått i spåren av Rysslands krig i Ukraina. Landet ansågs behöva kärnkraften för att klara energiförsörjningen under vintern. De tre anläggningarna stod för 6 procent av energiproduktionen 2023. Men nu kommer även de att stängas. Landet bedömer att energibehovet kommer att kunna mättas ändå, bland annat genom nya anläggningar för flytande naturgas.

  • Mars

  • Storstrejk inom transportsektorn

   Två av de största fackföreningarna i Tyskland, EVG och Verid, inleder en 24 timmar lång strejk som framför allt rör transportsektorn. Bussar, tåg och flyg står stilla av över hela landet. Strejken är ett sätt att påverka förhandlingar om löneökningar som pågår med arbetsgivarna inom den offentliga sektorn. Fackföreningarna kräver högre löner för sina medlemmar på grund av prishöjningar och ökad inflation som lett till snabbt växande kostnader. Det är den mest omfattande strejken på flera årtionden.

Till kalendariet
136157

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0