Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Stödpaket för ekonomin

   Tyska förbundsdagen godkänner regeringens åtgärdsplan för att försöka tackla coronapandemins konsekvenser för ekonomin. Räddningspaketet som både handlar om stöd till företag genom ökade möjligheter till lån och om åtgärder för att stötta sjukvården omfattar totalt drygt ettusen miljarder euro. Bland annat ska en ekonomisk stabiliseringsfond på 400 miljarder euro bildas. Förbundsrådet väntas i dagarna godkänna paketet, som har brett politiskt stöd.

  • Merkel i karantän på grund av coronavirus

   Förbundskansler Angela Merkel sätter sig själv i karantän efter att hon träffat en läkare som senare visar sig vara smittad av coronaviruset. Strax innan meddelandet kommer om Merkels isolering har hon meddelat att tyska folket inte får mötas i grupper som är större än två personer åt gången. Hittills har nära 19 000 personer i landet smittats av coronaviruset medan 55 tyskar har dött i covid-19.

  • Rekordstort stödpaket mot återverkningar av virus

   För att hålla företag under armarna under coronapandemin meddelar regeringen att företag kommer att kunna få frikostiga lån. Enligt finansminister Olaf Scholz finns ingen övre gräns för lånen till företagen. Till en början kommer 550 miljarder euro att avsättas för de statliga lånen, en summa som redan den är större än den tyska regeringens stöd under finanskrisen 2008.

  • Tyskland stänger gränser

   Gränserna mot Schweiz, Österrike och Frankrike stängs. Regeringen har i det längsta velat upprätthålla den fria rörligheten i enlighet med Schengenavtalet och gränserna mot Nederländerna och Belgien hålls än så länge fortsatt öppna. Människor som arbetspendlar kommer också att kunna fortsätta ta sig till sina arbeten i Tyskland och även varutransporter kommer att kunna passera. Skolor hålls stängda över hela landet och många delstater har även stängt restauranger och nöjeslokaler. Syftet med åtgärderna är att dämpa spridningen av coronaviruset och covid-19, som hittills omkring 5 000 människor insjuknat i.

  • Februari

  • Åtta döda i attentat utanför Frankfurt

   En man öppnar eld mot människor i två barer med vattenpiperökning i Hanau utanför Frankfurt. Offren har kurdisk bakgrund och dådet har högerextrema motiv visar det sig när polisen hittar ett brev och en video från gärningsmannen som hittats död i sitt hem.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0