Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • Rysslands ambassadör uppkallad efter Navalnyjs död

   Tyska utrikesdepartementet kallar upp Rysslands ambassadör i landet med anledning av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död i en straffkoloni i Sibirien. Den Putinkritiske Navalnyjs död, som blev känd tre dagar tidigare, har väckt starka fördömanden och ett flertal europeiska länder har framfört protester. Den ryska statsledningen ges skulden för dödsfallet. Navalnyj hade överlevt en giftattack som han anklagade Kreml för och satt fängslad sedan 2021.

  • Avtal med Ukraina om säkerhet

   Tyskland och Ukraina sluter ett avtal om säkerhetssamarbete. Liknande avtal har undertecknats med Frankrike respektive Storbritannien. Överenskommelserna vilar på utfästelser som gjorts av länder som samarbetar inom G7. De sker i ett läge då Ukrainas försvarsmakt har svårt att hävda sig mot ryska invasionsstyrkor och fortsatt amerikanskt stöd är föremål för inrikespolitisk dragkamp i USA. Tanken är att bilaterala avtal ska sörja för att Ukrainas försvar får tillgång till utrustning, utbildning och stärkt cybersäkerhet.

  • Januari

  • Massprotester mot ytterhögerpartiet AFD

   Omkring 250 000 människor sluter upp i demonstrationer i ett hundratal tyska städer mot ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD). Politiker, kyrkor och ideella föreningar har uppmanat människor att protestera mot partiet efter nya uppgifter av granskande journalister. Dessa rapporterar om att partianhängare haft ett hemligt möte för att diskutera massutvisningar av migranter och tyska medborgare som inte anses ha assimilerats. I mötet ska ledaren för en högerextrem rörelse i Österrike, den så kallade identitära rörelsen IBÖ (Identitäre Bewegung Österreichs) ha deltagit. IBÖ anser bland annat att det finns en konspiration som går ut på att migranter gradvis ska ersätta Europas vita befolkning. Ökande livsmedelspriserna och försämrade levnadsvillkor har bidragit till att stödet för AFD har ökat bland befolkningen och flera opinionsmätningar visar att partiet nu är det nästa största i landet. Särskilt stort är partiet i delstaterna Thüringen, Brandenburg och Sachsen, där val ska hållas senare i år.

  • Tusentals bönder demonstrerar mot regeringens nedskärningar

   Flera tusen bönder samlas i Berlin för att protestera mot den federala regeringens planer på att minska statliga subventioner till lantbruket. Tusentals traktorer blockerar gatorna i huvudstaden. Regeringens planer på nedskärningar i budgeten för 2024 har föranletts av en dom i författningsdomstolen i november förra året (se November 2024). Demonstrationerna inleddes redan för en vecka sedan. Regeringen backar när det gäller vissa nedskärningar, bland annat lovar man att återinföra ett skatteavdrag på fordon och att fasa ut subventionerna på diesel under en flerårsperiod istället för direkt. Men bönderna kräver att dieselsubventionerna ska få vara kvar och menar även att förutsättningarna för lantbrukare har försämrats under flera års tid. Uppgifter kommer om att även högerextremister sällat sig till demonstrationerna.

 • 2023

  • December

  • Imamer ska endast utbildas i Tyskland

   Imamer utbildade i utlandet (vanligen Turkiet) ska stegvis ersättas av muslimska församlingsledare som utbildas lokalt i Tyskland. En överenskommelse har slutits mellan tyska myndigheter och Ditib, den största sammanslutningen av muslimska församlingar i landet (900 av cirka 2 500 stycken). Syftet är att muslimer ska bli bättre integrerade i Tyskland. Ditib bedriver egen utbildning av imamer sedan 2020 och tyska staten sedan 2021. I Tyskland lever cirka 5,5 miljoner muslimer.

Till kalendariet
136157

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0