Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2024

    • September

    • De grönas partiledare avgår efter valförluster

      Ricarda Lang och Omid Nouripour avgår som partiledare De gröna efter den senaste tidens dåliga valresultat. Partiet backade kraftigt i det senaste valet i Brandenburg då det endast fick 4 procent av rösterna jämfört med 11 procent i det föregående valet. Det gick dåligt för De gröna även i delstatsvalen i Sachsen och Thüringen tidigare i år liksom i EU-valet i somras och enligt de senaste opinionsmätningarna har partiet stöd av mindre än 10 procent av de tyska väljarna i landet. Den kristdemokratiska oppositionen tar efter De grönas tillkännagivande tillfället i akt att kräva att även partiets medlemmar i den federala regeringen, utrikesminister Annalena Baerbock och ekonomiminister Robert Habeck, ska avgå.

    • Knapp seger för SPD i Brandenburg

      Socialdemokraterna SPD lyckas med liten marginal besegra ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD) i delstatsvalet i Brandenburg. Förbundskansler Olaf Scholz SPD får omkring 31 procent mot 29 procent för AFD enligt preliminära resultat. BSW, vänsterpolitikern Sahra Wagenknechts parti, blir tredje största parti med cirka 13 procent. Kristdemokraterna, CDU, kommer på fjärde plats med omkring 12 procent. Delstaten Brandenburg har haft ett socialdemokratiskt styre ända sedan 1990-talet.

    • Iran straffas för robotar till Ryssland

      USA, Tyskland, Storbritannien och Frankrike inför nya sanktioner mot Iran eftersom landet, enligt väst, nu förser Ryssland med ballistiska robotar som är tänkta att användas i kriget i Ukraina. En av åtgärderna är att begränsa flygbolaget Iran Air att trafikera Europa. Även höga iranska militära företrädare kopplade till affärerna beläggs med sanktioner. Västländerna pekar också särskilt ut sju ryska fartyg som uppges transportera robotarna. Iran har tidigare levererat "kamikazedrönare" till Ryssland som används i kriget.

    • Kontrollen vid landets gränser skärps

      Inrikesdepartementet meddelar att kontrollen vid alla Tysklands gränser kommer att skärpas tills vidare. Motivet är att begränsa att migranter tar sig in på olaglig väg i landet. Detta ska inte minst skydda landet från islamistisk terrorism. På senare tid har flera attentat med misstänkt koppling till islamistisk terrorverksamhet ägt rum i landet, det senaste i Solingen då tre människor dödades (se ). Regeringen vill nu visa att man vidtar åtgärder för att skydda befolkningen. De utökade gränskontrollerna kommer att införas från mitten av september och gälla i sex månader. Tyskland har redan tillfälliga kontroller längs gränsen mot Österrike, som infördes 2015 under den dåvarande så kallade flyktingkrisen. Förra året infördes även kontroller längs gränserna till Polen, Tjeckien och Schweiz i samband med migrationen åter börjat öka. Nu ska skärpta kontroller även gälla vid gränserna till Frankrike, Luxemburg, Belgien, Nederländerna och Danmark, enligt inrikesdepartementet.

    • AFD blir störst i Thüringen, näst störst i Sachsen

      Det högernationalistiska AFD firar en ”historisk framgång” när partiet segrar i delstatsvalet i Thüringen med stöd av var tredje väljare. Det är första gången som det invandrarfientliga ytterkantspartiet blir störst i en delstat. Regeringsbildningen är nu en öppen fråga, inget annat parti säger sig vilja samarbeta med AFD. I granndelstaten Sachsen blir AFD näst störst, hack i häl med kristdemokratiska CDU. I båda förbundsländer kommer det nybildade vänsterpopulistiska BSW på tredje plats. De tre partierna i regeringskoalitionen på riksnivå, socialdemokratiska SPD, liberala FDP och miljöpartiet De gröna, gör alla ett uselt val.

Till kalendariet
136157

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0