Tyskland
Foto: Flickr/EikeR

Tyskland

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Tyskland är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Valframgång för kristdemokraterna i Sachsen-Anhalt

   Angela Merkels parti CDU vinner med omkring 36 procent av rösterna i delstatsvalet i Sachsen-Anhalt.  Högerextrema AFD hamnar långt efter med omkring 22 procent av rösterna. Kristdemokraternas övertygande valseger överraskar bedömare och ses som ett positivt tecken för partiet inför det kommande valet till förbundsdagen.

  • April

  • Författningsdomstolen: klimatlag behöver skärpas

   Författningsdomstolen fastslår i en dom att den tyska klimatlagen från 2019 delvis strider mot grundlagen genom att den inte fastslår exakta begränsningar av koldioxidutsläppen efter 2031. Därmed överlåter den åt dagens unga och kommande generationer att hantera problemen efter 2030, något som kränker deras rättigheter. Lagen behöver värna om kommande generationer genom explicita utsläppskrav. Regeringen har på sig att skärpa lagen fram till slutet av 2022. Det är ett antal unga miljöaktivister, bland annat från miljörörelsen Fridays for future, som har vänt sig till domstolen för att få lagen granskad. Tyskland har lovat att sänka utsläppen av växthusgaser med 55 procent fram till 2030. År 2050 ska de vara helt borta.

  • De gröna leder opinionsmätningar

   Efter att De gröna utsett  Annalena Baerbock, att av partiets två språkrör, till kandidat till förbundskanslerposten visar två opinionsmätningar i rad att partiet nu har ett övertag över CDU/CSU. För första gången sedan partiet bildades i början av 1980-talet ser det ut som om det har en chans att ta över regeringsmakten i Tyskland. I en opinionsundersökning av institutet Kantar får De gröna stöd av 28 procent av deltagarna medan kristdemokraterna kommer strax efter med 27 procent. SPD får bara 13 procent, vilket är det sämsta resultatet på två år.

  • Kristdemokraterna väljer Laschet till förbundskanslerkandidat

   CDU:s partiledare Armin Laschet utses till kristdemokraternas gemensamma kandidat till förbundskanslerposten. Laschet har mött hård konkurrens från Markus Söder, ledare för systerpartiet CSU i Bayern och regeringschef i delstaten. Söder är populärare än Laschet bland tyskarna och har haft ett övertag i opinionsmätningar. Samtidigt står Laschet nära Angela Merkel. Söder betonar att han kommer att ge Laschet allt sitt stöd inför det kommande valet till förbundsdagen den 26 september.

  • Mars

  • Utrikesdepartementet kallar upp Kinas ambassadör

   Kinas ambassadör i Tyskland kallas till utrikesdepartementet för ”brådskande samtal” efter att Peking har infört sanktioner mot tio européer, däribland fem ledamöter i Europaparlamentet, samt två EU-institutioner och två tankesmedjor. Bland dessa finns den tyska tankesmedjan Mercator Institute for China Studies och en tysk forskare.  Enligt kinesiska utrikesdepartementet har de drabbade institutionerna och individerna avsiktligen spridit ”lögner och desinformation” om landet. Kinas sanktioner stoppar bland annat resor till landet och affärssamarbeten. De kinesiska sanktionerna var ett svar på sanktioner från EU mot ansvariga tjänstemän i Kina med anledning av Kinas människorättsbrott i provinsen Xinjiang. Sanktionerna var ett led i EU:s nya globala sanktionssystem som antogs i slutet av 2020. Genom detta kan sanktioner införas mot personer som bryter mot mänskliga rättigheter runt om i världen. Den tyska regeringen anser att de kinesiska sanktionerna innebär att relationerna mellan EU och Kina ansträngs på ett ”onödigt” och ”otillbörligt” sätt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0