Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som Deutsche Welle, BBC,  AFP,  Deutsche Presse-Agentur samt tyska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2019

  • December

  • Tyskland utvisar ryska diplomater

   Tyska åklagare uppger att mycket pekar på att Ryssland kan ligga bakom mordet på en georgisk man i centrala Berlin i augusti 2019. En rysk man greps efter dådet. Enlig åklagare kan det vara Moskva eller styrande i den ryska delrepubliken Tjetjenien som beställt dådet. Den tyska regeringen utvisar efter beskedet två ryska diplomater.

  • November

  • SPD väljer ny Merkelkritisk ledarduo

   Istället för att utse det ledarpar som partietablissemanget förordar – finansminister Olaf Scholz och delstatspolitikern från Brandenburg Klara Geywitz – väljer SPD-medlemmarna två vänsterorienterade politiker, Walter Borjans och Saskia Esken som är kritiska till det rådande regeringssamarbetet med kristdemokraterna. Scholz och Geywitz lovade att SPD skulle stanna kvar i regeringskoalitionen, medan Borjans och Esken är öppet kritiska och har sagt sig vilja omförhandla politiska överenskommelser. 

  • Oktober

  • AFD näst störst i valet i Thüringen

   Högernationalistiska AFD kommer tvåa i delstatsvalet i Thüringen och hamnar därmed före CDU som kommer först på tredje plats. Vänstern, som styrt delstaten i en koalition, befäster sin makt och segrar med 31 procent av rösterna. AFD får 23 procent av rösterna medan kristdemokraterna får 22 procent.

  • Tyskland stoppar vapenexport till Turkiet

   Efter Turkiets militära offensivt mot den kurdiska YPG-milisen i nordöstra Syrien beslutar Tyskland att stoppa sin vapenexport till landet. Den tyske utrikesministern Heiko Maas säger att "Tysklands federala regering inte kommer att utfärda några nya tillstånd för krigsmateriel som kan användas av Turkiet i Syrien".

  • Två döda i attentat mot synagoga

   Två människor skjuts till döds i ett antisemitiskt attentat riktat mot en synagoga i staden Halle i Sachsen-Anhalt i östra Tyskland. Gärningsmannen direktsänder dådet på sociala medier, där det hinner visas en kort stund innan det tas bort. Ytterligare två människor skadas i attentatet, som äger rum samma dag som den judiska fastehögtiden.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0