
Tyskland
Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Landet är med sina över 80 miljoner invånare Europas största nation och har en av världens starkaste ekonomier. Den tyska regeringen är tongivande i EU och Tysklands inflytande växer även globalt.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Juli
-
Historiskt vänskapsavtal med Storbritannien
Tyskland och Storbritannien skriver under ett vänskapsavtal när förbundskansler Friedrich Merz besöker London. Det är ländernas första bilaterala avtal sedan 1945, uppger premiärminister Keir Starmer. Enligt Kensingtonavtalets skrivningar ska länderna samarbeta närmare i säkerhets- och försvarsfrågor, exempelvis finns en klausul om ömsesidigt bistånd vid kriser. Försvarsstyrkorna ska genomföra gemensamma övningar och länderna ska samordna försäljningskampanjer för militärutrustning som de samproducerar, däribland stridsflygplanet Typhoon Eurofighter. Inom ekonomi och handel vill de stärka den bilaterala handeln inom ramen för avtalen mellan EU och Storbritannien och värna fria, öppna marknader. Andra punkter rör mer samarbete inom forskning och teknisk utveckling, stöd för kulturellt utbyte, direkta tågförbindelser och förenklade resemöjligheter för ungdomar, forskare och affärsresenärer. Att bekämpa illegal invandring är ett annat gemensamt åtagande.
-
USA trappar upp tullhotet
USA förlänger tidsfristen från den 9 juli till den 1 augusti innan landet inför nya, högre tullar mot EU. Samtidigt trappas hotet upp. Om inget avtal sluts, kommer 30 procentiga importtullar på EU-varor att införas den 1 augusti, meddelar USA:s president Donald Trump i ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Det är en upptrappning jämfört med tidigare tullhot (se 9 april 2025). Von der Leyen svarar med att EU är redo att ”fortsätta arbeta” mot ett avtal till den 1 augusti och att vidta ”nödvändiga åtgärder” för att värna EU:s intressen.
-
-
Maj
-
Merz utses till ny förbundskansler – men först efter två omröstningar
Kristdemokraternas Friedrich Merz väljs till ny förbundskansler för en koalitionsregering mellan CDU/CSU och SPD. Men det sker först efter att en andra omröstning hållits i förbundsdagen. 325 ledamöter röstar ja medan 289 röstar emot. Glädjen över utnämningen fördunklas av att Merz överraskande misslyckades med att få tillräckligt med ja-röster i en tidigare omröstning under dagen. Det var första gången som en blivande kansler varit med om detta i en omröstning som brukar ses som en formalitet. Bakslaget anses av bedömare visa på att det finns ett missnöje inom de två koalitionspartnerna med det samarbetsavtal som ingåtts.
-
Säkerhetstjänsten klassar AFD som högerextremt
Författningsskyddet, den tyska säkerhetstjänsten (BFV), klassar ytterhögerpartiet AFD som en högerextremi organisation. Sedan tidigare har säkerhetstjänsten pekat ut lokala partiavdelningar som högerextrema, däribland i Sachsen-Anhalt. Att nu bedömningen ska gälla för hela partiet beror enligt BFV på att partiet har försökt ”underminera den fria och demokratiska” ordningen och att det försöker utesluta vissa befolkningsgrupper från att delta på jämlika villkor i samhället. Bland annat ska ledande AFD-medlemmar kommit med främlingsfientliga och antimuslimska uttalanden. Den nya klassificeringen gör att möjligheterna för myndigheterna att övervaka partiet ökar, bland annat genom avlyssning. USA:s utrikesminister Marco Rubio kallar beslutet för ”förklätt tyranni” och kräver att Tyskland ”ändrar kurs”. Några dagar senare meddelar BFV att man tillfälligt drar tillbaka klassificeringen i väntan på att fallet ska granskas i en rättsprocess. AFD hävdar att säkerhetstjänstens beslut är politiskt motiverat och har vänt sig till en domstol i Köln.
-
April
-
USA inför - och pausar - högre tullar
De nya tullar som USA aviserat en vecka tidigare träder i kraft för EU och ett 60-tal länder som fått högre tariffer än ”miniminivån” – men efter mindre än ett dygn kommer besked om en 90 dagar lång paus. Merparten av varor från Tyskland, liksom övriga EU-länder, beläggs under pausen med en tilläggstull på miniminivån 10 procent. Annars ska 20 procent gälla för EU. Motivet till de nya tullarna är enligt USA:s president Donald Trump att EU har ett överskott i handeln med USA. Sedan tidigare har EU-länderna även drabbats av amerikanska tariffer på 25 procent på import av stål och aluminium samt bilar och bildelar, och under dagen ger EU besked om motåtgärder mot USA med anledning av de tidigare tullarna.