Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt spår i kulturen. Ända sedan självständigheten 1946 domineras politiken och ekonomin av ett litet antal förmögna familjer. Den sittande presidenten, Rodrigo Duterte, tillhör dock inte landets traditionella elit. Hans regering anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna. Landet har dessutom, i decennier, skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistuppror i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Luzon sätts i karantän

   För att förhindra spridning av det nya coronaviruset som orsakar covid-19 i beslutarregeringen att sätta hela huvudön Luzon i karantän. Enligt det tillåts människor dock att lämna sina hem för att arbeta och köpa mat och läkemedel. Bara de som utför absolut nödvändiga arbeten tillåts att fortsätta arbeta.  Alla inrikesflyg till och från Manila har redan stoppats för en månad. 140 fall av covid-19 har rapporterats i Filippinerna och tolv människor har fram till nu avlidit i sjukdomen. En snabb ökning från bara tre fall tio dagar tidigare. 

  • Februari

  • Filippinernas USA-ambassadör öppnar för samtal om militärt avtal

   Filippinernas ambassadör i USA öppnar upp för förhandlingar med Washington om det militära avtal, Visiting Forces Agreement (VFA), som president Duterte sade upp tidigare under månaden. Samtidigt har försvarsminister Teodoro Locsin gått emot presidenten och inför parlamentet betonat hur stor betydelse VFA-avtalet har och har haft för det filippinska försvaret.

  • Filippinerna säger upp militärt avtal med USA

   Filippinerna aviserar att man säger upp ett militärt avtal med USA från 1998 som gör det möjligt för amerikanska soldater att beträda filippinsk mark och för länderna att genomföra militära övningar tillsammans. Enligt avtalet kan man avbryta samarbetet med 180 dagars varsel. Avtalet har varit känsligt i Filippinerna där vänstern och nationalistiska krafter motsatt sig det och där andra menar att utan USA på sin sida har landet svårt att försvara sig. Ett skäl till beslutet är amerikanska myndigheters beslut att inte bevilja visum till en före detta filippinsk polischef (se Januari 2019).

  • ABS-CBN riskerar att förlora sändningstillstånd

   Mediebolaget ABS-CBN riskerar att inte få sitt sändningstillstånd förnyat efter 25 år (det löper ut den 30 mars), rapporterar Reportrar utan gränser. Detta sedan landets motsvarighet till justitiekanslern, Jose Calida, vänt sig till Högsta domstolen för att driva igenom detta med hänvisning till att bolaget vid flera tillfällen brutit mot reglerna och att det delvis ska vara utlandsägt, vilket är förbjudet i Filippinerna. Högsta domstolen har nu givit bolaget, som betonar att det inte ligger något i anklagelserna, tio dagar för att bemöta detta. Calida, som var en av Rodrigo Dutertes kampanjchefer 2016, förnekar att det finns några politiska motiv bakom hans agerande. Duterte har flera gånger riktat hot mot ABS-CBN, senast i slutet av december 2019 då han uppmanade ägarna att sälja bolaget. Det filippinska journalistfacket NUJP har startat en namninsamling för att ABS-CBN ska få behålla sitt sändningstillstånd. Det är Duterte och kongressen som fattar det slutgiltiga beslutet om sändningstillståndet.

  • Januari

  • Duterte hotar att avbryta militärt samarbete med USA

   President Rodrigo Duterte hotar att avbryta delar av det militära samarbetet med Washington om inte Ronald Dela Rosa, tidigare chef för den nationella polisen, beviljas visum till USA.  Dela Rosa, som idag är senator men som tidigare ledde Dutertes krig mot narkotikan, har fått sitt visum indraget utan att någon förklaring har givits. Relationerna mellan Filippinerna och USA har förbättrats sedan Donald Trump blev amerikansk president, men kritik från andra amerikanska politiker har på senare tid lett till spänningar. I slutet av 2019 förbjöd Duterte två amerikanska senatorer att besöka Filippinerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0