Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt spår i kulturen. Ända sedan självständigheten 1946 domineras politiken och ekonomin av ett litet antal förmögna familjer. Den sittande presidenten, Rodrigo Duterte, tillhör dock inte landets traditionella elit. Hans regering anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna. Landet har dessutom, i decennier, skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistuppror i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Filippinerna förlänger försvarsavtal med USA

   Filippinerna förlänger försvarsavtalet med USA i ytterligare sex månader. Det säger landets utrikesminister Teodoro Locsin. Det är tredje gången det sker sedan Duterte i början av 2020 hotade att avbryta delar av det militära samarbetet (se Februari 2020). I april i år genomförde länderna en mindre gemensam militär övning.

  • Chefsåklagare vill att ICC utreder "kriget mot droger"

   ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda vill att det ska göras en full utredning av de mord och andra övergrepp som begåtts under president Rodrigo Dutertes "krig mot droger". Hon säger att hon har bett ICC:s domare om att få klartecken för detta. Filippinerna lämnade ICC 2019 sedan domstolen året innan inlett en preliminär utredning av anklagelser om att polis dödat tusentals människor mellan 2016 och 2019. Bensouda, som inom kort lämnar ICC, säger att det finns skäl att misstänka att brott mot mänskligheten begåtts. President Duterte säger att han inte avser att samarbeta med ICC i en eventuell brottsutredning och att detta är något som ska hanteras av det filippinska rättssystemet.

  • Filippinerna poliofritt på nytt

   Filippinerna är nu fritt från polio. Det meddelar Världshälsoorganisationen WHO som genomfört en vaccinationskampanj. Idag har minst 80 procent av de tidigare ovaccinerade barnen vaccinerats. 17 människor har insjuknat i polio sedan  2019. Det var då de första fallen på två decennier. Förhoppningen är att den här framgången ska få fler filippinare att också vaccinera sig mot covid-19. Hittills har bara omkring en procent av invånarna vaccinerats mot den sjukdomen, både på grund av brist på vaccin och för att många är oroliga för att vaccinen inte är tillräckligt säkra.

  • Förtalsmål mot Ressa läggs ned

   Förtalsmålet mot journalisten Maria Ressa läggs ned. Det sker sedan affärsmannen Wilfredo Keng drar tillbaka sin stämning. Han hade väckt talan mot Ressa för att hon i nättidningen Rappler publicerat en skärmdump av en artikel från en annan tidning som kopplade samman honom med brottslighet. Ressa dömdes förra året till sex års fängelse för en artikel från 2012 där Keng  anklagades för att vara inblandad i knarkaffärer och människohandel (se Juni 2020). Den domen har överklagats.

  • April

  • Många nya fall av covid-19 i Filippinerna

   Filippinerna drabbas nu hårt av coronapandemin. Bara under det senaste dygnet har nästan 9 000 nya fall av covid-19 upptäckts. Sedan pandemins början har landet haft över en miljon bekräftade fall av sjukdomen och närmare 17 000 människor har avlidit. Eftersom möjligheterna att testa sig är begränsade har antalet sjukdomsfall sannolikt varit ännu högre. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0