Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt djupa spår i kulturen. Efter självständigheten 1946 har stabil demokrati haft svårt att få fäste och fortfarande domineras politiken av ett litet antal förmögna familjer. Landet har i decennier skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistkrig i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Ny människoart upptäckt

   Lämningar efter en inte tidigare känd förhistorisk mänsklig varelse, Homo luzonensishar hittats på ön Luzon. Det man har funnit är några tänder, finger- och tåben och en bit av ett lårben. Benresterna tros vara 50 000 år gamla. Fynden tyder på att det handlar om relativt småväxta människovarelser på 120 centimeter. Det är för tidigt att säga om det finns något släktskap mellan Homo luzonensis och Homo floresiensis, en slags  dvärgmänniska som tros ha levt på ön Flores i Indonesien fram till för 12 000 år sedan. 2003 hittades de första resterna av en kvinna på Flores sedan dess har ytterligare ett 10-tal individer hittats.

  • Filippinare skickar hem 34 miljarder dollar

   Remissorna från filippinare som arbetar utomlands uppgick 2018 till 34 miljarder dollar, enligt nya siffror från Världsbanken. Det var den högsta summan hittills, men det påpekas att remissorna växer långsammare än tidigare, mycket på grund av att mindre pengar skickas från staterna runt Persiska viken.

  • President Duterte beordrar en översyn av alla statliga kontrakt med både inhemska och internationella bolag. Syftet är att ta reda på om de är rättvisa för filippinarna och om de följer landets författning. Alla projekt som får klartecken om att de är fria från korruption kommer att påskyndas.

  • Mars

  • Polis skjuter ihjäl "misstänkta kommunistrebeller" på Negros

   Filippinsk polis säger sig ha skjutit ihjäl 14 misstänkta kommunistrebeller i samband med att de sökte efter illegala vapen på ön Negros. Människorättsorganisationer och bondegrupper menar att alla som dödats var försvarslösa bönder, många av dem äldre, som krävt  sin rätt till mark. Uppgifter som de ska ha fått av vittnen på plats. Dödsskjutningarna äger rum på tre olika platser i sockerdistrikten på Negros. Området bebos av några av landets rikaste jordägare, men också många av Filippinernas fattigaste lantarbetare. Enligt polisen hade männen skjutit mot polisenheterna och de hade besvarat elden. Minst tolv personer ska också ha gripits. Omkring en femtedel av Filippinernas befolkning är lantarbetare som lever på 1 till 2 dollar om dagen.

  • Trakasserierna mot Rappler fortsätter

   Maria Ressa, chef för nyhetssajten Rappler, grips på nytt på flygplatsen i Manila. Hon släpps dock mot borgen några timmare senare. Hon anklagas nu för att mediebolaget brutit mot reglerna om att inhemska medier inte får ha utländska ägare. Om hon fälls riskerar hon att dömas i upp till tio års fängelse. Ressa säger att hon behandlas som vore hon kriminell, medan det enda hon har gjort är att bedriva oberoende journalistik. Flera andra rättsprocesser pågår mot Ressa, men Rapler fortsätter att publicera nyheter på nätet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0