Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt djupa spår i kulturen. Efter självständigheten 1946 har stabil demokrati haft svårt att få fäste och fortfarande domineras politiken av ett litet antal förmögna familjer. Landet har i decennier skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistkrig i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Ny lag mot sexuella trakasserier

   President Rodriogo Duterte har undertecknat en lag mot sexuella trakasserier i offentliga miljöer, arbetsplatser, skolor, i kollektivtrafiken och på nätet. Den som bryter mot reglerna kan få böta upp till motsvarande 7 000 dollar. Undertecknandet skedde redan i april, men det är först nu som den nya lagen offentliggörs. Samtidigt påpekas från flera håll att presidenten själv upprepade gånger har gjort sig skyldig till sådana trakasserier.

  • FN ska utreda Filippinernas drogkrig

   FN:s människorättsråd godkänner med knapp marginal en resolution om att inleda en utredning av de övergrepp som skett som ett led i president Dutertes krig mot droger. Den ska främst ta upp frågor kring utomrättsliga avrättningar, godtyckliga gripanden och försvinnanden. 18 länder röstar för resolutionen, 14 röstar emot (inklusive Kina) och 15 länder lägger ner sina röster. Den filippinska regeringen kritiserar beslutet och beskriver det som en travesti på rättvisa. Enligt officiella filippinska siffror har omkring 6 600 narkotikalangare och drogmissbrukare dödats sedan Duterte kom till makten i juni 2016, medan aktivister talar om upp till 27 000 döda. Polisen i Filippinerna hävdar att de skjutit i självförsvar. I början av juli sköts en treårig flicka ihjäl i samband med en drogräd, hon blev därmed det yngsta offret hittills. 

  • Amnesty uppmanar FN att utreda Dutertes krig mot droger

   Amnesty uppmanar i en rapport, They Just Kill, FN:s människorättsråd att utreda om de övergrepp som begåtts i samband med president Rodrigo Dutertes krig mot drogerna är att betrakta som ett brott mot mänskligheten. Enligt människorättsorganisationer har minst 6 000 människor dödats av polisen som ett led av detta, de flesta av dem fattiga filippinare. Men flera grupper menar att offren är betydligt fler än så. Regeringen å sin sida säger att 5 300 personer har dött. Ett av de mest utsatta områdena är, enligt Amnesty, Bulacan-provinsen norr om huvudstaden Manila, där våldet tilltog efter att flera polisbefäl som anklagats för övergrepp förflyttats dit.

  • Juni

  • Minst fem döda i attentat mot militärbas

   Minst fem människor, varav tre soldater, dödas i ett attentat mot en militärbas på Jolo i södra Filippinerna, i vad militären säger är ett självmordsdåd, vilket i så fall är det första sådana i landet som utförts av en filippinare. Islamiska staten (IS) tar på sig attentatet. Den 23-årig man som misstänks ha utfört attentatet ska tidigare ha haft kontakter till den militanta islamistgruppen Abu Sayyaf. 

  • FN-experter vill ha internationell utredning av MR-brott under Duterte

   FN:s människorättsexperter vill ha en internationell utredning av de utomrättsliga avrättningar som skett som en del av president Dutertes krig mot droger. De elva oberoende experterna anklagar även Duterte för att trakassera och utöva påtryckningar mot människorättsaktivister och domare i Högsta domstolen. De önskar att frågan ska tas upp när FN:s människorättsråd samlas den 24 juni.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0