Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt djupa spår i kulturen. Efter självständigheten 1946 har stabil demokrati haft svårt att få fäste och fortfarande domineras politiken av ett litet antal förmögna familjer. Landet har i decennier skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistkrig i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • FN-experter vill ha internationell utredning av MR-brott under Duterte

   FN:s människorättsexperter vill ha en internationell utredning av de utomrättsliga avrättningar som skett som en del av president Dutertes krig mot droger. De elva oberoende experterna anklagar även Duterte för att trakassera och utöva påtryckningar mot människorättsaktivister och domare i Högsta domstolen. De önskar att frågan ska tas upp när FN:s människorättsråd samlas den 24 juni.

  • Maj

  • Gräl om sopor mellan Filippinerna och Kanada

   Ett gräl om sopor har brutit ut mellan Filippinerna och Kanada, och leder till att Manila kallar hem sin ambassadör. Problemen uppstod sedan ett kanadensiskt bolag mellan 2013 och 2014 skeppat 100 containrar med ruttnande avfall med båt till Filippinerna. Enligt märkningen skulle de ha innehållit plastmaterial för återvinning. Den filippinska regeringen har krävt att avfallet ska skickas tillbaka till Kanada senast den 15 maj. Men så har inte skett. Den kanadensiska regeringen agerar nu för att få slut på tvisten, som har pågått i flera år, och avfallet (1 500 ton)  ska nu skickas till Vancouver och tas om hand där.

  • Framgång för Duterte i mellanårsvalet

   Mellanårsvalet i Filippinerna blir en framgång för president Duterte och hans allierade som får kontroll över kongressens båda kamrar. Duterte-trogna krafter kontrollerade redan före valet representanthuset, men får nu även majoritet i senaten. Av de tolv mandat som står på spel vinner de nio, medan tre mandat går till oberoende kandidater. Det betyder att oppositionen nu bara har fyra mandat i senaten och sannolikt inte kommer att kunna ta initiativ till några stora granskningar av presidenten och regeringen, som också kommer att få det lättare att få igenom nya lagar och ändra i författningen. Det spekuleras om att Duterte strävar efter att sitta en mandatperiod till, vilket den nuvarande författningen inte tillåter. Duterte-trogna politiker har under valkampanjen lovat att sänka straffbarhetsåldern till tolv år och att införa dödsstraff för narkotikasmuggling. Valet gäller även 200 borgmästare och guvernörer. Bland vinnarna där finns presidentens dotter Sara, som väljs om som borgmästare i Davao. Hennes bror Paolo vinner en plats i representathuset.

  • April

  • Ny människoart upptäckt

   Lämningar efter en inte tidigare känd förhistorisk mänsklig varelse, Homo luzonensishar hittats på ön Luzon. Det man har funnit är några tänder, finger- och tåben och en bit av ett lårben. Benresterna tros vara 50 000 år gamla. Fynden tyder på att det handlar om relativt småväxta människovarelser på 120 centimeter. Det är för tidigt att säga om det finns något släktskap mellan Homo luzonensis och Homo floresiensis, en slags  dvärgmänniska som tros ha levt på ön Flores i Indonesien fram till för 12 000 år sedan. 2003 hittades de första resterna av en kvinna på Flores sedan dess har ytterligare ett 10-tal individer hittats.

  • Filippinare skickar hem 34 miljarder dollar

   Remissorna från filippinare som arbetar utomlands uppgick 2018 till 34 miljarder dollar, enligt nya siffror från Världsbanken. Det var den högsta summan hittills, men det påpekas att remissorna växer långsammare än tidigare, mycket på grund av att mindre pengar skickas från staterna runt Persiska viken.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0