Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt spår i kulturen. Ända sedan självständigheten 1946 domineras politiken och ekonomin av ett litet antal förmögna familjer. Den sittande presidenten, Rodrigo Duterte, tillhör dock inte landets traditionella elit. Hans regering anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna. Landet har dessutom, i decennier, skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistuppror i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Vaccinationskampanj med förhinder

   Filippinerna inleder nu vaccinationer mot covid-19 i större skala. Vårdpersonal, soldater, poliser och statsanställda är först ut att vaccineras. Vaccinet kommer från Kina som har skänkt 600 000 doser till Filippinerna. Regeringen harförhandlat med sju olika företag om att köpa vaccin, men merparten väntas levereras först år 2022. Den har fått ta emot kritik för att vaccineringarna kommer igång så sent. Samtidigt är många filippinare ovilliga att vaccinera sig. Det beror i mycket på en vaccinkampanj mot denguefeber, där landet 2016 var först med att använda ett nytt vaccin, som uppgavs ha lett till flera barns död (det är osäkert om det var så).  Många väljer också att vänta på andra vacciner, då det ryktas att det kinesiska vaccin som nu levererats inte är tillräckligt bra. Filippinerna har haft 576 000 bekräftade fall av covid-19 och minst 12 000 människor har avlidit i virussjukdomen.

  • Februari

  • HD avvisar överklagan från Marcos Jr

   Högsta domstolen avvisar en överklagan från Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr, son till den förre diktatorn, av resultatet i vicepresidentvalet 2016. Leni Robredo vann valet med knapp marginal och Marcos Jr anklagade henne för valfusk. Valet räknades på hans begäran om, och resultatet visade då att Robredo hade fått fler röster än vid den första räkningen.

  • Januari

  • Ressa riskerar nytt åtal

   Journalisten Maria Ressa riskerar ett tredje åtal förtal på nätet (se även December 2020) och en ny arresteringsorder utfärdas, den tionde på två år. Den här gången handlar det om en artikel från januari 2020 om hur studenter betalat sin lärare på ett privat universitet för att bli godkända.

  • Två män misstänkta för kyrkoattentat skjuts ihjäl i Indonesien

   Två indonesiska män som misstänks för inblandning i ett bombattentat mot en kyrka på ön Jolo i södra Filippinerna 2019 (se Januari 2019) skjuts ihjäl av polis i Indonesien. Enligt indonesisk polis sker detta då männen, som tillhör extremistgruppen Jamaah Ansharut Daulah (JAD) med band till Islamiska staten (IS), gör motstånd när de ska gripas. Männen anklagas för att ha skickat pengar till de självmordsbombare, en indonesisk man och hans hustru, som utförde attentatet i Filippinerna.

 • 2020

  • December

  • Vaccinationer har inletts utan godkänt vaccin

   En del filippinska militärer och ministrar har redan vaccinerats mot covid-19, trots att vaccinet ännu inte har godkänts av myndigheterna. Samtidigt deklarerar hälsodepartementet att inga vaccinationer ska få ske innan vaccinet, inget sägs om vilket, fått grönt ljus från experter. Tidigare har president Duterte sagt att nästan alla soldater vaccinerats av ett vaccin från Kina.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0