Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt djupa spår i kulturen. Efter självständigheten 1946 har stabil demokrati haft svårt att få fäste och fortfarande domineras politiken av ett litet antal förmögna familjer. Landet har i decennier skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistkrig i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Rappler anklagas för skattebrott

   Justitedepartementet aviserar att man överväger att åtala nättidningen Rappler och dess högsta chef Maria Ressa för skattebrott. Departementet hävdar att tidningen inte redovisat en obligationsförsäljning som inbringat motsvarande tre miljoner dollar i sin deklaration 2015. Enligt Ressa ligger det ingenting i anklagelserna som hon menar är till för att tysta en obekväm röst. Om Ressa fälls riskerar hon att dömas till böter och upp till tio års fängelse.

  • Imelda Marcos döms till fängelse för korruption

   En domstol dömer Imelda Marcos, änka efter den forna diktatorn Ferdinand Marcos som tvingades bort från makten 1986, för korruption och beordrar att hon ska gripas. Hon fälls på sju punkter för att, tillsammans med sin make, ha förskingrat omkring 200 miljoner dollar via schweiziska stiftelser när hon satt i regeringen på 1970- och 1980-talen. Antikorruptionsdomstolen Sandiganbayan dömer henne till fängelse i mellan sex och elva år för vart och ett av brotten och förbjuder henne också att inneha några offentliga ämbeten. Imelda Marcos sitter nu i representanthuset och har haft för avsikt att ställa upp i guvernörsvalet nästa år. Domen kan överklagas. Imelda Marcos omkring tusen skor blev en symbol för den omfattande korruptionen under hennes makes styre.

  • Australisk nunna utvisas

   En australisk nunna, Patricia Fox, utvisas från Filippinerna efter att ha verkat i landet under tre decennier. Hon anklagas för att i strid mot reglerna ha blandat sig i politiken (se April 2018).

  • Oktober

  • Domare underkänner arresteringsorder för oppositionell senator

   En domare i Manila går emot regeringen och motsätter sig den arresteringsorder som utfärdats för senator Antonio Trillanes för hans roll i ett soldatuppror 2003 (se September 2018). Domaren Andres Soriano motiverar beslutet med att Trillanes redan friats från anklagelserna 2011. Regeringen har sagt att den tänker överklaga beslutet. Samtidigt pågår en annan rättsprocess kring den amnesti som Trillanes beviljades i samband med ett annat kuppförsök 2007, då han och en rad unga officerare ockuperade ett hotell i Manilla och krävde att den dåvarande presidenten Arroyo skulle avgå.

  • Massaker på småbönder

   Ett 40-tal beväpnade män angriper ett 20-tal småbönder när de sår matgrödor på en sockerplantage i närheten av staden Sagay på ön Negros, centrum för sockerproduktionen i Filippinerna. Nio människor, varav fyra kvinnor och två barn, skjuts ihjäl. Myndigheterna säger sig undersöka anklagelser om att plantageägare eller personer som de hyr ut mark till har anlitat torpeder för att utföra dådet. På Negros finns några av landets mest förmögna markägare, och en del av de fattigaste lantarbetarna. Många fattiga är andelsarrendatorer som får tillgång till mark på villkor att de lämnar ifrån sig en del av skörden. Regeringen får nu kritik för att en beslutad omfördelning av jord sker i så långsam takt. 1998 antogs en lag som innebar att både statlig och privatägd mark skulle delas ut till jordlösa filippinare, men på flera håll har processen avstannat på grund av rättstvister och annat. Det finns omkring 20 miljoner lantarbetare i Filippinerna som, enligt regeringens siffror, lever på två dollar om dagen. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0