Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt spår i kulturen. Ända sedan självständigheten 1946 domineras politiken och ekonomin av ett litet antal förmögna familjer. Den sittande presidenten, Rodrigo Duterte, tillhör dock inte landets traditionella elit. Hans regering anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna. Landet har dessutom, i decennier, skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistuppror i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Minst 67 döda i nytt oväder

   Minst 67 människor omkommer i ett nytt oväder i Filippinerna. Tyfonen Vamco orsakar svåra översvämningar kring Manila och lågt liggande provinser omkring huvudstaden. Hårdast drabbas Marikina City, en förort till Manila. Ovädret orsakar också elavbrott som drabbar 100 000-tals människor.

  • Filippinerna förlänger försvarsavtal med USA

   Filippinerna kommer att förlänga sitt försvarsavtal med USA i ytterligare sex månader, aviserar försvarsminister Teodoro Locsin. Beslutet fattas efter att president Rodrigo Duterte gratulerat Joe Biden till segern i USA:s presidentval och sagt att han önskat ett nära samarbete med hans administration.

  • Coronakrisen slår mot Filippinernas ekonomi

   Coronakrisen slår hårt mot Filippinernas ekonomi. Under årets tredje kvartal föll BNP med över 11 procent, vilket ändå var lägre än under andra kvartalet då motsvarande siffra var nästan 17 procent, med ett tapp på 0,3 procent under årets första kvartal. Det är första gången på 30 år som Filippinerna drabbats av en recession. Dessutom drabbas ekonomin av att filippinare utomlands inte skickar hem lika mycket pengar som tidigare. Remissorna var fram till och med augusti 2,6 procent lägre än året innan och tusentals filippinare som förlorat sina jobb har återvänt till hemlandet. Det finns dock vissa tecken på att ekonomin har börjat återhämta sig, om än i långsam takt.

  • Minst 20 döda i oväder i Filippinerna

   Minst 20 människor omkommer när tyfonen Goni sveper över Filippinerna. De materiella skadorna är också stora och tiotusentals människor förlorar sina hem. Mest utsatta är Catanduanesörna och Albayprovinsen på ön Luzon. I staden Virac har mellan 80 och 90 procent av alla byggnader förstörts. Som mest uppmäts vindhastigheter på 225 kilometer i timmen. Vindarna tillsammans med skyfall orsakade översvämningar och jordskred. Omkring 347 000 människor hade evakuerats från sina hem innan tyfonen nådde Filippinerna. Förberedelserna inför stormen har komplicerats av den pågående coronapandemin. Fram till nu har Filippinerna haft nästan 380 000 bekräftade fall av covid-19 och över 7 000 människor har avlidit i sjukdomen.

  • Oktober

  • Abu Sayyaf-ledare död

   Filippinsk militär säger att  Furuji Indama, ledare för den militanta gruppen Abu Sayyaf på ön Basilan, har sårats så pass allvarligt i en konfrontation med armén i september att han senare avled. Indama anklagas för att ha organiserat kidnappningen av 20 turister från ön Palawan 2001 och flera attentat på Basilan 2018. Indamas död anses försvaga Abu Sayyaf, vars högsta ledare Isnilon Hapilon dödades i samband med belägringen av staden Marawi 2017 (se Maj−Oktober 2017).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0