Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt djupa spår i kulturen. Efter självständigheten 1946 har stabil demokrati haft svårt att få fäste och fortfarande domineras politiken av ett litet antal förmögna familjer. Landet har i decennier skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistkrig i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Rapplers Maria Ressa grips

   Maria Ressa, chef för nyhetssajten Rappler, grips anklagad av justitiedepartementet för "cyberförtal". Om hon fälls riskerar hon att dömas till tolv års fängelse. Ressa hävdar att både denna och andra anklagelser mot henne är politiskt motiverade. Anklagelserna gäller en artikel som publicerades 2012 om affärsmannen Wilfredo Kengs kontakter med en högt uppsatt domare. Pressfrihetsorganisationen CPJ anklagar filippinska myndigheter för att trakassera Ressa och uppmanar dem att omedelbart frige Rappler-journalisten. Dagen efter friges Ressa mot borgen.

  • Januari

  • Två döda i granatattack mot moské

   Minst två människor dödas i en granatattack mot en moské i Zamboanga City på ön Mindanao i söder. Det spekuleras om huruvida dådet är en hämnd för attentat mot en kyrka på ön Jolo några dagar tidigare.

  • 20 döda i terrordåd mot kyrka på Jolo

   20 människor dödas och ett 100-tal skadas i ett attentat mot en katolsk kyrka på  Jolo, en av Suluöarna i söder. En sprängladdning exploderar under själva högmässan, en annan när soldater rusar till för att undsätta de drabbade. Islamiska staten (IS) tar på sig dådet, men myndigheterna misstänker att "Ajang-Ajang" en fraktion av den militanta islamistgruppen Abu Sayyaf utfört attentatet. "Ajang-Ajang" anses vara pro-IS och leds av svärfadern till Amin Baco som var inblandad i den fem månader långa belägringen av Marawi 2017 (se Maj−Oktober 2017). Polisen misstänker att dådet utförts för att hämnas Abu Sayyaf-medlemmar som dödats av militären. Andra kopplar dådet till folkomröstningen om en självstyrande region, Bangsamoro, tidigare samma vecka, och misstankar om att Abu Sayyaf-ledare befarar att förlora i inflytande till Milf.

  • Rekordmånga turister 2018

   Rekordmånga utländska turister, över 7 miljoner, besökte Filippinerna 2018, enligt officiella siffror. Det sker trots att en av landets huvudattraktioner, ön Boracay, hållits stängd för besökare under en stor del av året. Istället har många turister sökt sig till öarna Palawan och Siargao. Av besökarna kom 1,6 miljoner från Sydkorea, 1,3 miljoner från Kina och 1 miljon från USA.

  • Representanthuset röstar för att sänka straffbarhetsåldern till 12 år

   Representanthuset godkänner ett lagförslag som gör det möjligt att lagföra 12-åringar. I ett första skede hade parlamentsledamöterna avvisat förslaget som ingår som ett led i president Dutertes krig mot drogerna. Det stadgar att det blir "obligatoriskt" för personer mellan 12 och 18 år som gör sig skyldiga till mord, våldtäkt, mordbrand och bilstölder att avtjäna straff på särskilda ungdomsanstalter. Om de inte sköter sig ska de kunna föras över till ett vanligt fängelse när de har fyllt 18 år. Enligt presidenten utnyttjar narkotikagängen barn för att leverera droger, eftersom de inte, som lagarna ser ut idag, inte kan straffas för dessa brott.  Och att en del av dem är så unga som sex år. För att träda i kraft måste lagförslaget även antas av senaten, där många motsätter sig en sänkning av straffbarhetsåldern.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0