Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt djupa spår i kulturen. Efter självständigheten 1946 har stabil demokrati haft svårt att få fäste och fortfarande domineras politiken av ett litet antal förmögna familjer. Landet har i decennier skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistkrig i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Duterte avskedar Robredo från antidrogmyndighet

   Vicepresident Leni Robredo blir inte långvarig på posten vid antidrogmyndigheten ICAD. Redan den 24 november avskedas hon av president Rodrigo Duterte, knappt tre veckor efter att hon tillsatts. Antagligen blev hennes löften om att reformera arbetet och få slutet på "det meningslösa dödandet" för mycket för presidenten. Robredo ska också ha haft ett möte med den amerikanska ambassaden och med narkotikaexperter från FN. Flera bedömare menar att avsikten hela tiden har varit att Robredo skulle misslyckas med uppgiften. Beslutet att avskeda henne meddelas via medier.

  • Duterte uttalar sig om sina hälsoproblem

   President Rodrigo Duterte framträder på nytt och talar om sina hälsoproblem och säger att åldern nu tar ut sin rätt. Det sker sedan den 74-årige presidenten inte synts i offentligheten på två veckor. I oktober fick han avbryta ett statsbesök till Japan på grund av svår ryggvärk, efter skador han åsamkat sig vid en motorcykelolycka. I oktober avslöjade han dessutom att han lider av en kronisk muskelsjukdom (se Oktober 2019).

  • Vicepresident Robredo får ny roll i antidrogarbetet

   Vicepresident Leni Robredo har gått med på att delta i ledningen regeringens "krig mot droger". Hon har länge varit en av de främsta kritikerna av kampanjen, som beräknas ha kostat tusentals människoliv. Hon kommer nu att leda arbetet vid antidrogmyndigheten ICAD tillsammans med Aaron Aquino. Robredo säger nu att hon ska använda sina nya befogenheter för att rädda liv, och att Duterte och resten av regeringen är väl medvetna om vilka åsikter hon har och att hon kommer att låta FN utreda anklagelser om de människorättsbrott som kan ha begåtts, något Duterte med kraft har motsatt sig. Hon betonar dock att hon inte vet vilka motiv presidenten har för att ge henne uppdraget. Bland hennes anhängare hörs varningar om att hon kan bli utsedd till syndabock om hon inte lyckas med uppgiften. Vicepresidenten utses separat från presidenten och Robredo och Duterte tillhörde redan från början skilda läger. Robredo har inte deltagit i regeringsarbetet sedan slutet av 2016.

  • Oktober

  • Duterte lider av kronisk muskelsjukdom

   President Rodrigo Duterte lider av myastenia gravis (MG) en ovanlig autoimmun neuromuskulär sjukdom (ocular myasthenia). Det berättar han för filippinska migranter vid ett besök i Ryssland. Presidenten har även tidigare varit öppen om sina hälsoproblem och har sagt att han kanske inte kommer att kunna sitt kvar som president mandatperioden ut (den tar slut år 2022).

  • September

  • Global Witness: våld mot aktivister ökar

   Antalet mord på miljöaktivister och människor som arbetar för att värna markrättigheterna och urfolkens rättigheter mot skogs- och gruvbolag och plantageägare med band till multinationella livsmedelsjättar har ökat påtagligt i Filippinerna sedan Rodrigo Duterte kom till makten juni 2016. Minst 30 människor mördades 2018, enligt en rapport från organisationen Global Witness.  113 människor har mördats sedan sommaren 2016. Global Witness menar att det klimat som skapats av presidentens "krig mot drogerna", där nästan ingen straffas för mord och andra övergrepp har bidragit till utvecklingen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0