Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt djupa spår i kulturen. Efter självständigheten 1946 har stabil demokrati haft svårt att få fäste och fortfarande domineras politiken av ett litet antal förmögna familjer. Landet har i decennier skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistkrig i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Duterte lider av kronisk muskelsjukdom

   President Rodrigo Duterte lider av myastenia gravis (MG) en ovanlig autoimmun neuromuskulär sjukdom (ocular myasthenia). Det berättar han för filippinska migranter vid ett besök i Ryssland. Presidenten har även tidigare varit öppen om sina hälsoproblem och har sagt att han kanske inte kommer att kunna sitt kvar som president mandatperioden ut (den tar slut år 2022).

  • September

  • Global Witness: våld mot aktivister ökar

   Antalet mord på miljöaktivister och människor som arbetar för att värna markrättigheterna och urfolkens rättigheter mot skogs- och gruvbolag och plantageägare med band till multinationella livsmedelsjättar har ökat påtagligt i Filippinerna sedan Rodrigo Duterte kom till makten juni 2016. Minst 30 människor mördades 2018, enligt en rapport från organisationen Global Witness.  113 människor har mördats sedan sommaren 2016. Global Witness menar att det klimat som skapats av presidentens "krig mot drogerna", där nästan ingen straffas för mord och andra övergrepp har bidragit till utvecklingen.

  • Filippinerna stoppar biståndssamtal med 18 länder

   Filippinerna stoppar alla samtal om lån eller bistånd från de 18 länder som i juli stödde förslaget från FN:s människorättsråd om att FN ska utreda de grova övergrepp som begåtts i samband med president Rodrigo Dutertes krig mot droger (se Juli 2019). Resolutionen kom till på initiativ från Island. Övriga länder som stödde resolutionen är Argentina, Australien, Österrike, Bahamas, Storbritannien, Bulgarien, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Fiji, Italien, Mexiko, Peru, Slovakien, Spanien, Ukraina, och Uruguay.

  • Massvaccinering mot polio inleds

   En miljon filippinska barn under fem år ska vaccineras mot polo. Det sker efter ett att en treårig flicka insjuknat i polio, det första fallet i sjukdomen på 19 år. Det pågår redan insatser för att förhindra spridning av denguefeber och mässlingen som krävt minst tusen liv sedan början av året. De flesta som avlidit är barn. 

  • En död i självmordsattentat

   En självmordsbombare dödas i ett attentat utanför en militärförläggning på ön Jolo, som inte kräver några andra dödsoffer. Det är oklart vilken bakgrund kvinna som genomfört dådet har. Myndigheterna misstänker att attentatet utförts av en fraktion av islamistgruppen Abu Sayyaf som leds av Hatib Hajan Sawadjaan, som sägs vara Islamiska statens (IS) främsta namn i Filippinerna. Dagen innan skadades åtta människor i ett annat attentat i den huvudsakligen kristna staden Isulan, ett dåd som IS sade sig ha utfört, troligtvis i samarbete med en utbrytargrupp från den muslimska separatistgruppen Biff.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0