Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt spår i kulturen. Ända sedan självständigheten 1946 domineras politiken och ekonomin av ett litet antal förmögna familjer. Den sittande presidenten, Rodrigo Duterte, tillhör dock inte landets traditionella elit. Hans regering anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna. Landet har dessutom, i decennier, skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistuppror i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Dutertes dotter säger nej till att bli presidentkandidat

   Sara Duterte-Carpio, presidentens dotter, anmäler att hon tänker ställa upp för omval som borgmästare i staden Davao. Det sker samtidigt som hon leder klart i alla opinionsundersökningar inför nästa års presidentval. Hon har dock sagt att hon inte tänker kandidera i det, men bedömare menar att hon ger motstridiga budskap. Men om hon skulle delta kommer hon att möta konkurrens från boxningsstjärnan och senatorn Manny Pacquiao. Han har nominerats av en fraktion av regeringspartiet PDP-Laban och lovar att kämpa mot fattigdom och korruption.

  • ICC utreder "kriget mot drogerna"

   ICC kommer att inleda en full utredning av de övergrepp som begåtts under president Dutertes "krig mot drogerna". Domarna säger att det förefaller sannolikt att mord och brott mot mänskligheten har begåtts. De menar att ICC har rätt att utreda brott som begåtts före 2019, då Filippinerna lämna domstolen. Enligt officiella uppgifter har 6 181 människor dödats sedan kampanjen inleddes 2016, men ICC:s åklagare talar om mellan 12 000 och 13 000 offer. Människorättsorganisationer säger att antalet som dödats är betydligt högre än så. Åklagarna säger att Manila inte har förnekat att människor dödats under omkring 200 000 polisoperationer, men hävdar att poliserna har agerat i självförsvar. President Duterte säger att han inte kommer att samarbeta med domstolen. Hans juridiska rådgivare säger att ICC:s brottsutredare inte kommer att tillåtas att resa in i Filippinerna. Ronald Dela Rosa, den före detta polischef som ses som arkitekten bakom kampanjen, ska också utredas av ICC. Han sitter idag i senaten och står presidenten nära.

  • Covidrestriktioner lättas

   Covindrestriktionerna i Manilaområdet lättas upp nu, trots höga smittotal.  Det sker för att landet ska få fart på ekonomin, men restauranger, kyrkor och skönhetssalonger får ännu inte ta emot lika många kunder som under normala förhållanden. 140 000 nya fall av covid-19 har rapporterats under den senaste veckan.

  • Covidrestriktionerna förlängs

   Nedstängningen av Manilaområdet till följd av coronapandemin förlängs fram till den 15 september. Det betyder på att planer på en mer selektiv nedstängning av vissa grannskap skjuts upp tills vidare. Det betyder att flera restauranger, skönhetssalonger och andra näringsställen inte kommer att kunna öppnas som planerat. Samtidigt har president Rodrigo Duterte sagt att Filippinernas ekonomi inte klarar av några fler nedstängningar. Omkring 14 procent av invånarna är fullvaccinerade mot covid-19.

  • Val i muslimsk region väntas bli senarelagt

   Det första valet i den autonoma muslimska regionen Bangsamoro som var planerat till maj 2022 ser nu ut att bli av först år 2025. Senareläggningen av valet godkänns nu av senaten, men frågan debatteras fortfarande i parlamentets lägre kammare, representanthuset, som också väntas ge sitt godkännande. Om det lagförslag som nu godkänts av senaten kommer att gälla blir det Duterte som formellt ska utse de 80 medlemmarna i det övergångsråd (Bangsamoro Transition Authority, BTA) som ska styra fram tills dess. Av dem ska 47 nomineras av Milf och övriga av olika lokala företrädare. Milf, men också den andra stora separatistgruppen MNLF, uppges vara för en senareläggning, bland annat då regionstyret inte har kunnat byggas upp som planerat på grund av coronapandemin. Inom MNLF finns det dock ett missnöje med att gruppen inte tilldelats en egen kvot för representation inom BTA.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0