Filippinerna
Foto: Flickr/Stefan Munder

Filippinerna

Filippinerna består av över 7 000 öar, varav nära 900 bebodda, öster om asiatiska fastlandet. Majoriteten av invånarna är av malajiskt ursprung, men hundratals år av spansk kolonisering och amerikansk dominans under 1900-talets första hälft har satt spår i kulturen. Ända sedan självständigheten 1946 domineras politiken och ekonomin av ett litet antal förmögna familjer. Den sittande presidenten, Rodrigo Duterte, tillhör dock inte landets traditionella elit. Hans regering anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna. Landet har dessutom, i decennier, skakats av en kommunistisk revolt i norr och ett muslimskt separatistuppror i söder.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Marcos Jr mot seger i presidentvalet

   Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr, son till den förre diktatorn med samma namn, vinner presidentvalet i Filippinerna. Enligt preliminära siffror har han fått omkring 56 procent av rösterna, mot 28 procent för hans främsta rival, den nuvarande vicepresidenten Leni Robredo. Även hans vicepresident Sara Duterte-Carpio vinner sitt val. Det officiella resultatet dröjer dock. Under sin valkampanj har han givit löften om att skapa ett mer välmående Filippinerna, men få konkreta detaljer hur han ska åstadkomma detta. Ett av hans få tydliga budskap har handlat om att försöka förbättra relationerna till Kina. Under valrörelsen har han konsekvent undvikit debatter med sina politiska motståndare och avböjt intervjuer. Han har också fått kritik för att ha använt sig av desinformation, där hans fars diktatoriska styre utmålats som en gyllene tidsålder i Filippinernas historia, för att locka till sig väljare. Valrörelsen sägs ha gått tämligen lugnt till, med omkring 15 rapporterade våldsincidenter. Tre säkerhetsvakter dödas på valdagen när en vallokal beskjuts av okända attentatsmän på ön Mindanao. I parlamentsvalet, där resultatet dröjer ännu längre, står det klart att partier lojala med Marcos och hans vicepresident får kontroll över både representanthuset och senaten (med mer än två tredjedelar av platserna).

  • Januari

  • Ovaccinerade riskerar att gripas i Filippinerna

   Coronarestriktionerna skärps på flera håll i Filippinerna, bland annat beordras ovaccinerade att inte lämna sina bostäder. Om de ändå gör det riskerar de att gripas. De nya reglerna införs sedan antalet smittade har tredubblats på två dagar. sedan pandemin inleddes 2020 har 2,9 miljoner filippinare smittats av covid-19 och omkring 52 000 människor har avlidit i sjukdomen. 

  • Barnäktenskap förbjuds

   En ny lag som förbjuder barnäktenskap träder i kraft i Filippinerna. Enligt den riskerar en person som gifter sig med/eller lever tillsamman med en partner under 18 år att dömas till upp till tolv års fängelse. Även personer som arrangerar sådana äktenskap riskerar fängelsestraff. Det kommer dock att finnas en övergångsperiod på ett år för urfolk och muslimer, grupper där barnäktenskap idag är vanliga. Ledare i muslimska områden på Mindanao i söder rapporteras ha försökt förmå president Duterte att lägga in sitt veto mot lagen.

 • 2021

  • December

  • Duterte hoppar av senatsvalet

   President Rodrigo Duterte hoppas nu även av valet till senaten. Hans beslut att kandidera har setts som ett försök att undkomma den rättsutredning som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) inlett mot honom. Han har tidigare hoppat av som kandidat i valet till vicepresident. Avhoppet motiveras med att presidenten vill ägna sin kraft åt att bekämpa coronapandemin och att organisera valen i maj nästa år.

  • November

  • Go hoppar av presidentvalet

   Senator Christopher "Bong" Go hoppar av som kandidat i presidentvalet för PDP-Laban. Han motiverar beslutet med att han inte är redo. Opinionsundersökningar har visat att han har liten chans att vinna, ocn flera bedömare menar att han utsetts till kandidat bara för att förhindra rättsliga processer mot president Duterte.

Till kalendariet
127302

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0